stangor Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 12:33 Ustawa o opłatach abonamentowych z dnia 21kwietnia 2005 r. w art. 2.1. podaje że abonament jest opłatą za używanie odbiornika radiowego lub TV. Wynika z tego że jest to podatek od odbiornika. Z art 8.1. tejże ustawy wynika że opłaty te są przeznaczone na rzecz telewizji publicznej. Odbiornik telewizyjny nie służy wyłącznie do odbioru telewizji publicznej. Wobec powyższego, odbiorca powinien mieć możliwość rezygnacji z odbioru sygnału telewizji publicznej, jeśli nie chce z niej korzystać. Dziś istnieją różne techniczne możliwości blokowania. Ustawodawca nie umożliwił odbioru telewizji komercyjnych, bez opłacania abonamentu na rzecz telewizji publicznej. Jest to tzw. sprzedaż łączona. Każdy sprzedawca winien zadbać o ochronę własnego towaru oraz urządzenia pomiarowe. Abonament to relikt ubiegłego wieku, kiedy nie było możliwości technicznych pomiaru i blokady dostępu. Z braku możliwości rezygnacji z odbioru telewizji publicznej, nie płacę abonamentu, gdyż uważam że ustawa ta narusza art32 i 76 Konstytucji RP. W decyzji tej utwierdziła mnie aprobata, a nawet poparcie Premiera Tuska który zadeklarował zmianę tej niesprawiedliwej ustawy. Obecna ustawa umożliwia nie płacenie abonamentu nawet bardzo zamożnym rodzinom które mają we wspólnym domu emeryta uprawnionego do zwolnienia -art 4.1.6). Stanisław Górniak Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszjanusz Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 12:39 Bardzo trafne spostrzeżenia . Nie mam telewizji od 13 lat ale nie oznacza to że nic nie oglądam telewizor zastąpił mi internet a wieczorem smartfon z którego bardzo dużo korzystam i oglądam to co chcę i kiedy chcę. Wydaje się że ci którzy decydują o przyszłości telewizji jeszcze się nie zorientowali że to jej koniec i czas pomyśleć jak dotrzeć do odbiorcy w inny sposób. Abonament na pewno nic tu nie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
agonda Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 12:43 Telewizja pomału odchodzi do lamusa, ale wciąż oglądają ja miliony - zwłaszcza na głębszej prowincji, ludzie starsi (50+) itp. Oni też zwykle płacą abonament. Zabierać im? Może i zabierać, bo od początku l. 90 życie towarzyskie na polskiej wsi zanika głównie za sprawą seriali telewizyjnych. Kobiety śledzą je namiętnie, przez co nie podchodzą nawet do płota, żeby pomiędlić ozorkami z sąsiadką. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku podzielam zdanie autora 07.09.12, 13:02 moje podatki, w tym abonament niech idą na misję - czyli kulturę Odpowiedz Link Zgłoś
serbinek26 autorzyno -mecze repry oglada 5-8 mln osoba nie 07.09.12, 13:04 milion- tak gwoli scislosci ! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_manitou Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 13:33 "Zupełnie nie rozumiem, dlaczego miałbym płacić za to, żeby milion osób usiadło przed telewizorami i zmarnowało czas, gapiąc się na żałosne zmagania polskich piłkarzy z ich własnymi słabościami. " 100/100 co wiecej, szkoda że nikt nie pomyślał o tym zanim władowaliśmy się w koszty organizacji Euro 2012 Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 13:34 Może kiedyś broniłbym telewizji publicznej, ale nasza nie ma nic wspólnego z ARD czy ZDF, z jakością, z poziomem z misją. Jeśli stare babcie i kobiety, które dały się sprowadzić do roli kury domowej chcą oglądać Klan, M jak Miłość, Europo..., Modę na Sukces (kasowy twórców), Kawę dla idiotów czy Tańce na róże to ich problem. Jeśli ja chce przeczytać zagrać w grę, obejrzeć konkretny film to muszę to sam kupić, zapłacić czy nawet ściągnąć, ale ja nie decyduję za miliony i nie ściągam z nich kasy. Dlaczego tak jest ? Bo gdyby człowiek musiał za każdym razem wybierać osobno, a nie dostawał przygotowany zestaw to płaciłoby się za to czego chcą ludzie, a nie za gotową papkę. To spowoduje, że wiele osób nie będzie w stanie wciskać swoich bajek, sprzedawać g*wnianych programów, seriali. Jaka misja ? na TVP Kultura filmy są emitowane, często dobre o 1.30 czy 2.30 - do cholery dla kogo ?! Dlaczego pomiędzy filmem o 20 czy 21, a tym o drugiej jest powtórka jakiś bzdur, informatorów, programów ? Niech ona jako powtórka poleci o 1 czy drugiej w nocy ;) TVP Sport cały czas leci na powtórkach, niszowe sporty, publicystyka czy relacje to lizanie tyłków reprezentacji, terenowi i PZPN - zero krytyki, to taki styl z PRLu, że nie ma rzeczowej krytyki, oceny ? TVP 1 i TVP 2 - masa reklam, film czy program kończy się 10-15 minut wcześniej i wielki blok reklamowy. Poziom programów publicystycznych to dno, bo albo mamy wojenki PiS vs PO, nie widzę tam jakoś zbyt wielu dyskusji spoza układu Sejmowego, bo debata Balcerowicz vs Rostowski to kpina z ludzi, trzeba było dołączyć tam 2-3 innych ekonomistów niezwiązanych z obecnymi partiami czy tymi, którzy byli związani z nimi parę lat wcześniej! Inny schemat to lizanie tyłka w stylu przyszedł Komorowski i trzeba się płaszczyć przed panem prezydentem, czyli nic nie warty wywiad o ..niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 13:34 Seriale denne, dla emerytów, typu aż obejrzałem za co Żmijewski bierze hajs - poziom akcji typu ukradli obraz i szukamy go 50 minut, wiedząc kto go ukradł w 5 minucie po spotkaniu żółtej furgonetki...Plebanie, Klany, Moda i inny chłam skoro ma oglądalność niech za to płacą ci, którzy chcą, a nie grupowo. Gdzie dobre kino, nie trzeba puszczać 1-3 rocznych hitów, ale jeśli już idą serią ze Star Wars to czemu nie na stałe np. z Obcym, Indianą, Planeta małp, Ojciec Chrzestny - ale nic co dwa lata leci w kółko Star Wars czy jakiś przepraszam, ale syf w stylu Godzilli :D Ile to kosztuje bo pewnie grosze, tylko czy ktoś to ogląda ? Można też polecieć seriami typu filmy z danego gatunku jak Sokół maltański, Chinatown, Sin City, M-Morderca, ale nie dla TVP to za trudne lub emisja pomiędzy od 24, a może nawet o drugiej w nocy... Gdzie program typu Sonda ? Dzisiaj nawet programy/stacje typu Discovery to gniot, same reality-show, konwencja dla dzieci do 14 roku życia, więc jeśli ktoś nie ma dostępu i nie zna języka to z programów, które jako tako trzymają poziom to może Planete+. Zamiast tego (np. Sondy) nie wiedzieć czemu członkowie Kabaretu Moralnego Niepokoju i Ani mru mru mają etat w telewizji, ciepła posada i odgrzewane kotlety. Sorry, ale jak to się ma do Kabaretu Tey, Pod Egidą, Dudek, Olgi, Elity, czasy Gołasta, Starszych Panów - to był kabaret, a nie to co dzisiaj, bo nawet jeśli ktoś ma jakiś poziom to osiada za szybko na laurach, a w ogóle brak tematyki społeczno, polityczno, gospodarczej to brak talentu, umiejętności czy strach ? Odpowiedz Link Zgłoś
paseo Panie Braun,a kto broni TVP isc na gielde ??? 07.09.12, 13:34 Boi sie pan i pana kumple tez ??? No smialo ,wtedy sie okaze ,ile jestescie warci. Macie 3 x wiecj pracownikow niz TVN czy Polsat a tyle samo,a nawet wiecej reklam. ZERO czegokolwiek,czego nie ma w tamtych. Pan i pana koledzy jestescie tylko zbednym reliktem,pasozytami domagajacymi sie coraz wiecej.NIKT was nie potrzebuje. ZERO wysllku,ZERO ambicji,ZERO nowosci i wiecznie wyciagnieta lapa po nasz epieniadze.I pan smie jeszcze nasylac skarbowke na ludzi ,zeby zmuszac ich do placenia abonamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
mircos trzeba przeprowadzić AUDIT TVP 07.09.12, 13:35 przez niezależnych autorytetów (fachowców) OD Rządu i pełny raport stanu TVP i radia upublicznić aby każdy wiedział co się działo w tej instytucji!. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno TVP to dno i metr mułu 07.09.12, 13:43 I j ebał ją pies,niech zdycha jak najprędzej.A panu,panie Braun przydałby się zimny prysznic, to znaczy zamiast ciepłej i intratnej posadki za kasę z abonamentu, jakiś etacik na umowie śmieciowej lub z paleciakiem w Biedronce. W dupach się wam poprzewracało zgrajo baranów.Nie produkujecie nic, co ma jakąkolwiek wartość a oglądanie transmisji z Watykanu lub oszołoma Pojebalskiego nie ma nic wspólnego z "misją". Waszą 'misją" jest dojenie kasy oraz jej trwonienie na uposażenia miernych gwiazdeczek, na uposażenia Lisa i jego żon lub kochanek a nie na porządne i wartościowe programy. Was się nie da zreformować lub naprawić, was trzeba pogonić w pizdu a całe to towarzycho wywalić na zbity ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
waszka893 Re: TVP to dno i metr mułu 07.09.12, 14:50 pięknie doyebałeś towariszczowi brałnowowi jestem za bezwzględną likwidacją albo zakodowaniem tvpasożyty Odpowiedz Link Zgłoś
miklasz33 Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 13:47 POPIERAM!!!!!!!! Niech TVP Upadnie jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 13:50 Konsolidacja rynku nie sprzyja konsumentom, Vectra podnosi ceny i usuwa dobre programy (np. Planete+), UPC przejmuje co chwilę kogoś z konkurencji, Cyfra chce się dogadać z n-ką, a ceny za telewizję nie spadają, za to spada poziom, ilość programów, chyba że kupisz full za 140-200zł. Chcesz kupić pakiet ? W Vectrze masz złoty, platynowy w którym nic nie ma bo nie dostajesz nic z kultury, publicystki, przyrodniczych i naukowych czy sportowych lub full czyli albo mało albo wszystko. Paczki ? Fajnie, ale ja nie chcę płacić w "Nauce i kulturze", za denne Discovery w 5 idiotycznych odmianach, muzyka i MTV ? Tam nie ma muzyki, nie ma wywiadów, jest za to reality show. Stacje typu VIVA ZWEI z wywiadami, z relacjami z koncernów, z prezenterami, którzy też robili często show, ale jednak sami potrafili swoją osobowością, przyciągnąć ludzi. A dzisiaj kto jest w stanie wytrzymać 10-25 minutowy wywiad, czy rozmowę ? Lepiej i łatwiej puścić show o randkach, broń boże krytyka, albumów, zespołów, rynku. To ja chcę wybrać sam, konkretne programy, ale wtedy wybiorę nie 150 czy nawet 80 programów, tylko 20-35 i co wtedy ? Upadnie dzisiejszy świat łatwych zysków z produkcji bezwartościowych treści ? Ktoś powie, że się nie da ? To wolę zrezygnować w ogóle, bez łaski, nie chce płacić za 150 programów skoro interesuje mnie 15-20%, nie chce płacić abonamentu na tubę polityczną i Ojca Mateusza, Plebanię, Europę, głupiutkie teleturnieje (zdecydowana większość ma tragiczny poziom), wątpliwej jakości kabarety, sport zdrowych, którzy przy zaangażowaniu paraolimpijczyków i tym jakie oni mają "zarobki" są nic niewartymi cwaniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
normalniejszy2 Lewicowa Wyborcza zapomniała o biednych ludziach. 07.09.12, 13:53 Autor artykułu wypowiada się z pozycji Warszawiaka, nieświadomego przywilejów, jakie dał mu los. Wszyscy tutaj na forum korzystamy z internetu. Większość z nas sama wybiera co i kiedy obejrzy, a oferta jaką mamy dzięki internetowi nie jest ograniczona wyobraźnią prezesa telewizji, tylko wyłącznie naszą orientacją. Większości z nas nie obchodzi, czy telewizja upadnie czy nie, bo już od dawna nie interesuje nas jej oferta. Ale co z biednymi ludźmi, którzy nie mają pieniędzy ani kompetencji, żeby korzystać w ten sposób z internetu? Polska to nie tylko Warszawa i większe miasta, Polska to też ogromny kawał wsi i małych miasteczek. Upadek telewizji odciąłby tych wszystkich ludzi o ich jedynej więzi z resztą kraju. A upadek telewizji publicznej odciąłby ich od jedynej więzi z kulturą. TVP jest jedynym kanałem, który od czasu do czasu rzuci jakąś ofertę kulturalną. I nie chodzi o to, że dla nas to za mało. Dla nich to wszystko, co mogą dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
virgil33 Re: Lewicowa Wyborcza zapomniała o biednych ludzi 07.09.12, 18:34 normalniejszy2 napisał: > Upadek telewizji odciąłby t > ych wszystkich ludzi o ich jedynej więzi z resztą kraju. A upadek telewizji pub > licznej odciąłby ich od jedynej więzi z kulturą. TVP jest jedynym kanałem, któr > y od czasu do czasu rzuci jakąś ofertę kulturalną. I nie chodzi o to, że dla na > s to za mało. Dla nich to wszystko, co mogą dostać. Więc tym bardziej obowiązkiem TVP są programy na wyższym poziomie. A tak wciskają chłam tym, którzy nie mają innego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
winniepooh Re: Lewicowa Wyborcza zapomniała o biednych ludzi 07.09.12, 20:43 normalniejszy2 napisał: > Autor artykułu wypowiada się z pozycji Warszawiaka, nieświadomego przywilejów, > jakie dał mu los. > > Wszyscy tutaj na forum korzystamy z internetu. Większość z nas sama wybiera co > i kiedy obejrzy, a oferta jaką mamy dzięki internetowi nie jest ograniczona wyo > braźnią prezesa telewizji, tylko wyłącznie naszą orientacją. Większości z nas n > ie obchodzi, czy telewizja upadnie czy nie, bo już od dawna nie interesuje nas > jej oferta. > > Ale co z biednymi ludźmi, którzy nie mają pieniędzy ani kompetencji, żeby korzy > stać w ten sposób z internetu? wystarczy im radio Polska to nie tylko Warszawa i większe miasta, P > olska to też ogromny kawał wsi i małych miasteczek. Upadek telewizji odciąłby t > ych wszystkich ludzi o ich jedynej więzi z resztą kraju. A upadek telewizji pub > licznej odciąłby ich od jedynej więzi z kulturą. TVP jest jedynym kanałem, któr > y od czasu do czasu rzuci jakąś ofertę kulturalną. I nie chodzi o to, że dla na > s to za mało. Dla nich to wszystko, co mogą dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Lewicowa Wyborcza zapomniała o biednych ludzi 07.09.12, 21:09 normalniejszy2 napisał: > upadek telewizji publicznej odciąłby ich od jedynej więzi z kulturą może wtedy ruszyliby dupę z chałupy i poszli się zapisać do biblioteki? Odpowiedz Link Zgłoś
dolorata Wyrzućmy na śmietnik gazete z rzenua treścią! 07.09.12, 13:59 podatek audioiwizualny to pomysł na likwidacje abonamentu rtv :) Odpowiedz Link Zgłoś
waszka893 Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 14:46 tawariszcz brałn,bierutowski dekret o abonamencie zapisany w "konstytucji" już dawno nie obowiązuje,ale wy tawariszcz brałn trzymacie się tego dekretu jak pijany ściany,precz z tvpasożyty oby ich koniec nastąpił jak najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
virgil33 Re: Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 17:53 Chodzę do restauracji Często chodzę, bo lubię próbować smaków z różnych części świata. W mojej restauracji na każdym stoliku stoi miseczka z orzeszkami. Orzeszki stare, miski brudne i przestawiane ze stolika na stolik. Siadam. Miskę z orzeszkami odsuwam. Mój facet swoją odstawia na stolik obok, bo jest uczulony na orzeszki. Wybieram z karty danie. Zjadam ze smakiem, lub nie (już więcej nie zamówię). Proszę o rachunek i... dostaję dwa – pierwszy za zamówione danie, drugi za te stare, zmacane i zatęchłe orzeszki... Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Telewizja się kończy 07.09.12, 15:08 Do takiego wniosku doszedłem już dawno temu. Radio było medium pierwszej połowy XX w., telewizja medium II poł. XX w. Medium I poł. XXI w. jest internet. S. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 19:08 telewizorów nie wolno wyrzucać do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
darek638 Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 20:25 Jeden bałwan napisał idiotyczny artykuł a stado baran jeszcze głupsze komentarze. Bałwan pisze, że wszystko można ściągnąć z internetu, tylko niech bałwan powie, kto to najpierw wyprodukuje?! Barany już powyrzucały telewizory ale telewizja im przeszkadza ??! Przypomina mi to schizofreniczny program w cyklu Kawa czy Herbata czy coś tam... o tym, że jest trendy nie oglądać telewizji?! Nie chcecie nie oglądajcie, nie chcecie nie uczcie się, będziecie mieli za jedno pokolenie idiokrację(może szybciej?). Jeden tylko Kanał Kultura jest więcej wart niż 100 takich portali gdzie za grosze starszy człowiek (jak Wy nienawidzicie starszych) obejrzy sobie koncert muzyki poważnej, koncert jazzowy, teatr telewizji. Wiecie co to jest teatr? Już widzę Wasze pomysły na Polskę. Zniszczyć telewizję, potem pewnie radio i inne media, które dla zdecydowanej większości mieszkańców zielonej wyspy są jedyną rozrywką. No a dalej już prosta droga do szczęścia. Jak wygra w wyborach Tusk to zrzuci Wam z helikoptera na każde podwórko piłkę, żeby było czym haratać. Jak wygra Kaczyński z helikoptera będzie zrzucał różaniec i też będzie dobrze. Durniowi wystarczy nawet szklanka wódki. Bałwan nie ogląda TV więc walczy aby innym tę możliwość zabrać, bo bałwan wie co dla ludzi jest dobre? A skąd wie? Wrodzony talent. Odpowiedz Link Zgłoś
linke1 Re: Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 08.09.12, 17:47 @darek638; TELEWIZJA , a w szczególności ta polska powoduje nieodwracalne zmiany w mózgu i jest zabójcza. Odpowiedz Link Zgłoś
winniepooh Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 07.09.12, 20:40 nie mam tv od ponad 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
virgil33 Re: Wyrzućmy na śmietnik tradycyjną telewizję! 08.09.12, 10:59 USTAWA z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym Art. 5. 1. Praktykę rynkową uznaje się za działanie wprowadzające w błąd, jeżeli działanie to w jakikolwiek sposób powoduje lub może powodować podjęcie przez przeciętnego konsumenta decyzji dotyczącej umowy, której inaczej by nie podjął. ... 3. Wprowadzające w błąd działanie może w szczególności dotyczyć: ... 4) praw konsumenta, w szczególności prawa do naprawy lub wymiany produktu na nowy albo prawa do obniżenia ceny lub do odstąpienia od umowy; Art. 8. 1. Praktykę rynkową uznaje się za agresywną, jeżeli przez niedopuszczalny nacisk w znaczny sposób ogranicza lub może ograniczyć swobodę wyboru przeciętnego konsumenta lub jego zachowanie względem produktu, i tym samym powoduje lub może powodować podjęcie przez niego decyzji dotyczącej umowy, której inaczej by nie podjął. 2. Za niedopuszczalny nacisk uważa się każdy rodzaj wykorzystania przewagi wobec konsumenta, w szczególności użycie lub groźbę użycia przymusu fizycznego lub psychicznego, w sposób znacznie ograniczający zdolność przeciętnego konsumenta do podjęcia świadomej decyzji dotyczącej umowy. 3. Przy ocenie, czy praktyka rynkowa jest agresywna, należy uwzględnić wszystkie jej cechy i okoliczności wprowadzenia produktu na rynek, a w szczególności: 1) czas, miejsce, rodzaj lub uciążliwość danej praktyki; 2) celowe wykorzystanie przez przedsiębiorcę przymusowego położenia kon- sumenta lub innych okoliczności na tyle poważnych, że ograniczają one zdolność konsumenta do podjęcia świadomej decyzji dotyczącej umowy; Art. 9. Nieuczciwymi praktykami rynkowymi w każdych okolicznościach są następujące agresywne praktyki rynkowe: ... 6) żądanie natychmiastowej lub odroczonej zapłaty za produkty bądź zwrotu lub przechowania produktów, które zostały dostarczone przez przedsiębiorcę, ale nie zostały zamówione przez konsumenta, z wyjątkiem sytuacji, gdy produkt jest produktem zastępczym dostarczonym zgodnie z art. 12 ust. 3 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów i odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz. 271, z późn. zm.4)); Odpowiedz Link Zgłoś