Dodaj do ulubionych

Polski pracownik od podszewki [LIST]

• q-ku też znam to z autopsji 16.09.12, 07:32
      i też różnie było:-)
      Nigdy nie wrócę do kogoś na etacik. To dla nieznających życia tchórzy.
      • jkredman jak dożyjesz wieku emerytalnego lub poważnie 16.09.12, 14:00
        zachorujesz to wtedy zrozumiesz, zrozumiesz co to jest brak zapobiegliwości, zrozumiesz że nie będziesz wiecznie młodym i zdrowym, i pamiętaj że może przyjść czas kiedy już nikt nie będzie potrzebował twoich usług, albo powie że jesteś za drogi bo w kolejce są młodsi, zdolniejsi i bardziej bezwzględni
        • antey Re: jak dożyjesz wieku emerytalnego lub poważnie 16.09.12, 16:41
          To nieuniknione dla wszystkich i większość samozatrudnionych jeżeli nie zdaje sobie z tego sprawy to SZYBKO się tego uczy.
          Naprawdę, łudzisz się że etat Ciebie od tego uratuje ? Cóż, pozostaje mi życzyc aby życie nie wyprowadziło Ciebie z błędu.
    • koham.mihnika.copyright Lubie to. Pogratulowac madrosci zycia oraz 16.09.12, 08:13
      umiejetnosci pisania.
      Jakze inne, pozytywne podejscie do walki o byt. Porownajcie z wynurzeniami Dziamdziaka z kolsenter 9wczorajsza gazeta).
      A pani mlodej zycze dalszych sukcesow.
    • baj62 "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 08:22
      W większości wypowiedzi brylują młodzi gniewni.Zgadzam się z wami tylko w tym kontekście że jesteście młodzi i zdrowi.Dla was przyszłość to czas od jednej umowy do drugiej. A to nie tak,to nie jest problem śmieciowych umów,śmieciowych pracodawców-pracowników, to problem nie rozwiązania relacji pracownik - pracodawca, nieżyciowe rozwiązania podatków składek.Nie jasne kryteria zatrudnienia,zapłaty za wykonaną pracę,przywileje pracownicze/jedni talony na basen, inni nie, to przykład/.następna sprawa to zabezpieczenie na starość, piszecie że odkładacie, no i dobrze, tylko czy ktoś się zastanawiał co będzie jak trzeba będzie ruszyć ten kapitał ?Tu jest potrzebne rozwiązanie kompleksowe od nauki zawodu poprzez pracę zawodową do emerytury.Pracownik mając zabezpieczenie socjalne jest pracownikiem wydajnym, inaczej musi cały czas myśleć o nowej pracy, nowej umowie, a skupienie się na wykonywanen pracy to 30 proc czasu.Ciekawi mnie czy w tym bajzlu znajdzie się jakiś pracownik który przepracuje w jednym zakładzie 40 lat.
    • aeromonas "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 09:16
      "Dostałam umowę o pracę i 1000zł na rękę - kasa dla mnie niewyobrażalna! Co do urlopów, to sprawa była rozwiązana tak samo jak w McDonald's, tzn. w praktyce ich nie było. Chorowanie również było niedopuszczalne, ponieważ pracodawca po prostu wprost wymagał byśmy przychodzili do pracy w każdym stanie - nie przyjście mogło skończyć się wypowiedzeniem umowy. Jako powód wypowiedzenia oczywiście podane by było nie wywiązywanie się z obowiązków. Na szczęście w tym czasie nie chorowałam."

Tylko w Polsce ludzie się nie szanują i godzą się na niewolnictwo. Wolałabym mieszkać w chatce pod lasem i zarabiać zbieraniem jagód i grzybów niż tak pracować. To skandal.
    • askold "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 09:31
      Taaa... . Zaczyna się zmiana mądrości etapu. Jeszcze nie tak dawno łamy GW były pełne oburzenia na umowy śmieciowe. Teraz następuje zmiana - umowy śmieciowe zaczynają być cool. Niedługo będzie stało, że na etacie pracują tylko mohery. Kto ma etat ten jest moher - hop, hop, hop ! Oj, coś mi się wydaje, że jego ekscelencja premier ogłosi liberalizację rynku pracy w ramach walki z kryzysem. List prawdopodobnie jest ściemą choć sądząc z niektórych wypowiedzi - nie musi. Z przerażeniem obserwuję jak dzisiejszym młodym można wcisnąć kazde g... byleby w atrakcyjnym opakowaniu. No to życzę miłej i radosnej pracy na śmieciówkach do pierwszej restrukturyzacji lub do po czterdziestce. Ma nadzieję, że do tego czasu za gandzię już całkiem przestaną karać. Jak się porządnie objaracie do dociągniecie do pięćdziesiątki.
    • obywatelskieforum1 "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 10:15
      Nikt nie raczył zwrócić uwagi że sytuacja drobnych przedsiębiorców jest często nawet gorsza niż pracowników zatrudnionych na umowach.
      Po pierwsze określanie wszystkich umów mianem śmieciowych to patologia. Od umów zleceń (większości) opłacane są wszystkie składki ZUS. Ludzi zatrudnionych na etacie też można traktować jak śmieci, np. przerwy dla kasjerek co 5 godzin. Praca na 1/4 etatu a realnie na cały. Nie ma przymusu pracy na takiej umowie. Pracownik, jeśli tylko znajdzie lepszą pracę, może błyskawicznie rozstać się z dotychczasowym pracodawcą. W umowie zleceniu mogą zostać zawarte liczne bonusy, np. płatny urlop itp. Problemem nie są umowy tylko brak pracy.

Alternatywą dla umowy zlecenia nie jest etat tylko brak pracy.

Sytuacja drobnych przedsiębiorców jest często nawet gorsza niż pracowników zatrudnionych na umowach. Drobny przedsiębiorca:

- nie ma płatnego urlopu,
      dostanie głodową emeryturę, chociaż nie płaci głodowych składek,

- nie ma wypowiedzenia - wystarczy brak zamówień = szybka utrata pracy

- chorobowe to fikcja - jeśli nie pracuję, to nie zarabiam

- nadgodziny, wolne żarty, ilu z nas pracuje od świtu do nocy również w święta! "
    • 666dup "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 10:22
      A na drzewach zamiast liści będą wisieć.....kapitaliści ...pamiętacie?
      Tylko rewolucja społeczna (tak za kilanaście lat) spowoduje zmiany , jak lemingi obudzą się, że nie majł nic to ruszą na belweder i korporacje i ... jak wyżej
      • misiaszm Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 16.09.12, 10:37
        Gdzie ty masz kapitalizm? W Eurokouchozie halooooo pora się obudzić
        • zoubr123 do misiaszm małolata 16.09.12, 12:56
          misiaszm napisał:

> Gdzie ty masz kapitalizm? W Eurokouchozie halooooo pora się obudzić

Kołchoz? Czy Ty wiesz co to jest ! Przeżyłeś?
          Nic nie wiesz a gadasz bzdury!
          Zmień leki, bo ślepy jesteś! O głupocie nie wspomnę!
          • misiaszm Re: do misiaszm małolata 16.09.12, 14:28
            Nie wolno ci wybrać dowolnego ubezpieczyciela zdrowotnego, nie wolno ci wybrac dowolnego ubezpieczyciela emerytalnego, nie wolno ci wybrać kto będzie ci wywoził śmieci, nie wolno ci ściąć bez pytania drzewa które sam posadziłeś, nie wolno ci wybudować domu który ma inne parametry energetyczne niz chce WŁADZA choć to ty płacisz rachunki, nie wolno ci sprzedać miliona rzeczy które mógłbyś wyprodukować domowym sumptem i na które są chętni (np domowe ciasta chleby czy wędliny) bo państwo dla wspólnego dobra uznało że to niebezpieczne, bezpieczne są natomiast polifosporany benzoesany i azotany. Tak lemingu żyjesz w kołchozie i nawet nie wiesz że można inaczej ot taki matrix
            • kotek.filemon Re: do misiaszm małolata 16.09.12, 19:46
              Możesz gimbusie wyjechać do Somalii i sam być sobie panem w raju. Zabawne, że tak mało prawiczków się na takie rozwiązanie decyduje...
              • misiaszm Re: do misiaszm małolata 16.09.12, 20:51
                Daję zatrudnienie 10-ciu osobom w powiecie o bezrobociu oscylującym w okolicach 205 ciecu na pełny etat.Dałbym pewnie większej ilości ale przy tak restrykcyjnych przepisach Sanepid PiP p poż stworzenie jednego miejsca to koszty liczony w dziesiątkach tysięcy. Wiec nie ucz mnie łajzo o kapitalizmie bo go na oczy nie widziałem a widzę coraz dzikszy korpo socjalizm
                • etatowyszyderca Re: do misiaszm małolata 17.09.12, 12:58
                  Jak widać największymi specami od kapitalizmu są goście którzy sami nigdy nikogo nie zatrudnili, mający problem z tym żeby zatrudnić siebie, którzy pensji powyżej minimum nie wiedzieli na oczy.
    • aekielski "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 11:07
      Dobra rada: łapki w górę, paluszki w "V", kolanka ugięte i z całej piersi, precz z komuną, precz z komuną!
    • stonybruk "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 11:28
      Tego rodzaju postawa oraz postawa tych, ktorym taki stan rzeczy sie podoba jest wyrazem typowej mentalnosci niewolnika. Do tego was doprowadzono/pozwoliliscie sie doprowadzic! Zeby bylo jasne - gleboko wspolczuje ludziom, ktorzy musza ciezko pracowac w tych upokarzajcych warunkach. Nawet jezeli dostaja 8000 zetow na reke.
      • obywatelskieforum1 Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 16.09.12, 11:31
        Niewolnikami są drobni przedsiębiorcy!
        • zoubr123 Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 16.09.12, 13:09
          obywatelskieforum1 napisał:

> Niewolnikami są drobni przedsiębiorcy!

Dodaj, względem kogo? Tych większych przedsiębiorców?
          • antey Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 16.09.12, 22:25
            Tak, dokładnie tak.
            Bo "duzi" "zagraniczni" przedsiębiorcy dostają wieloletnie ulgi, zwolnienia z podatków, dotacje oraz immunitet od urzędów. I to właśnie stary, ustabilizowany drobny biznes, za pośrednictwem państwa, dotuje ten duży.
            Prowadzący mały sklepik osiedlowy mają z byle powodu na głowie US,PIP i żadnych ulg, dotacji itp. które na lata dostaja hipermarkety.
      • zoubr123 Zgadzam się! 16.09.12, 13:10
        stonybruk napisał:

> Tego rodzaju postawa oraz postawa tych, ktorym taki stan rzeczy sie podoba jest
        > wyrazem typowej mentalnosci niewolnika. Do tego was doprowadzono/pozwoliliscie
        > sie doprowadzic! Zeby bylo jasne - gleboko wspolczuje ludziom, ktorzy musza ci
        > ezko pracowac w tych upokarzajcych warunkach. Nawet jezeli dostaja 8000 zetow n
        > a reke.

Całkowita prawda!
      • antey Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 16.09.12, 16:45
        Nie mam pojęcia co jes większą mentalnością niewolnika - praca za marne grosze i bez prawa do narzekania, w zamian za to że Bogini-Firma i Bóg-Państwo wszystko Ci zapewnią.
        • stonybruk Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 17.09.12, 09:19
          Nie mam pojęcia co jes większą mentalnością niewolnika - praca za marne grosze
          > i bez prawa do narzekania, w zamian za to że Bogini-Firma i Bóg-Państwo wszystk
          > o Ci zapewnią.

Odpowiadam: praca za grosze i bez prawa do narzekania. Wlasiciwie bez zadnego prawa. Chociaz prawda - nazywanie tego niewolnictwem troche obraza dobre imie dawnych niewolnikow. Dawni wlasciciele niewolnikow przynajmniej czuli sie w obowiazku (fakt, ze robili to we wlasnym interesie) zapewnic niewolnikowi dach nad glowa i jakas strawe.

I gdzies ty widzial jakies Boginie_firmy i Boga_panstwo, co WSZYSTKO zapewnia? Masz halucynajce? Jak ci juz przejda to odrob zadanie domowe polegajace na opowiedzi na pytanie: wjakim europejskim panstwie panstow jest najwiekszym pracodawca i dlaczego to panstwo jest mocarstwem przemyslowym.
          • antey Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 17.09.12, 10:36
            1. naucz się czytać ze zrozumieniem
            2. sprawdź komu odpisujesz
            3. o BogaPaństwo i BoginięFirmę zapytaj Kult Wyznawców Umowy O Pracę Jako Ostatecznej Odpowiedzi Na Pytanie o Życie We Wszechświecie i Wszystko inne.
            • stonybruk Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 17.09.12, 11:51
              . naucz się czytać ze zrozumieniem
              Naucz sie pisac zrozumiale

2. sprawdź komu odpisujesz
              Poprosze o dane osobowe, sprawdze.

3. o BogaPaństwo i BoginięFirmę zapytaj Kult Wyznawców Umowy O Pracę Jako Ostatecznej Odpowiedzi Na Pytanie o Życie We Wszechświecie i Wszystko inne.

Zapytalem. odpowiedz: 42.

PS Jak tam zadanie domowe?
    • zoubr123 Ten list to totalne bzdury i bajeczka dla debili! 16.09.12, 11:44
      Jak w tytule!
      Kłania się Janko muzykant.
      • obywatelskieforum1 Re: Ten list to totalne bzdury i bajeczka dla de 16.09.12, 11:55
        Zabawne że pewni ludzie piszą że to bzdury i bajeczki ale nie potrafią jednocześnie wydusić z siebie słowa uzasadnienia.
        • zoubr123 Re: Ten list to totalne bzdury i bajeczka dla de 16.09.12, 12:35

> Zabawne że pewni ludzie piszą że to bzdury i bajeczki ale nie potrafią jednocze
          > śnie wydusić z siebie słowa uzasadnienia.

Zabawne, że pewni ludzie nie posiadają ani odrobiny krytycyzmu i wierzą w bajki!
          Nikt nie broni pewnym ludziom wykrztusić więcej niż jedno mało zabawne zdanie.
    • zoubr123 Polski kapitalizm i nowoczesne niewolnictwo... 16.09.12, 11:59
      Dziki kapitalizm zrodził w Polsce nową warstwę społeczną, drobnych niewolników i wystraszone szare masy. Strach przed bezrobociem i biedą podpowiada aby akceptować wyzysk i oszustwa! Ci sami niewolnicy będą nawet usprawiedliwiać neoliberalną chołotę w nadzieji na pracę i możliwość przeżycia. W cywilizowanej europie przerabiano ten temat w dziewiętnastym wieku, po 1989 roku Polska cofneła się w rozwoju społecznym mniej więcej do tego okresu. Wyzysk? Do czasu! Odpowiedzią na wyzysk i niesprawiedliwość są rewolucje!
      • antey Re: Polski kapitalizm i nowoczesne niewolnictwo. 16.09.12, 12:02
        ... i zmiana grupy wyzyskującej ?
        Kapitalizm, to jest w Szwecji, Holandii, Kanadzie, Australii, Szwajcarii... trochę UK.
        W Polsce pojawił się krótko z zaświatów w postaci ustawy wilczka-rakowskiego po swoich przedwczesnych narodzinach i śmierci w XIX w.
        • zoubr123 kapitalizm to jest na Marsie? 16.09.12, 12:31
          Kotku, tak się składa, że przeżyłem wiele lat w Europie zachodniej. Mam porównania jak jest tam, a jak w Polsce. Jakie są prawa pracownicze w cywilizowanym kraju a jakie w dzikim zacofanym kapitaliźmie jaki istnieje w Polsce. Pisz z sensem, bo szkoda czasu.
          • antey Re: kapitalizm to jest na Marsie? 16.09.12, 16:35
            Ty pisz z sensem - to Tobie dało się wmówić, że kapitalizm (czyli łatwość i swoboda dostępu do kapitału, łatwość prowadzenia działalności gospodarczej, sprawne państwo, łatwość wyboru formy zatrudnienia) jest sprzeczne z prawami pracowniczymi.
            I zobacz, jaki w tych krajach jest udział pracujacych na umowach cywilno-prawnych (o ile w ogóle tam występuje taka fragmentacja składeki i przepisów). Zobacz ile tam firm jest zakładanych, jake możliwości ma drobny przedsiębiorca.
    • nie.strzelac.towarzysze "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 12:19
      Wg mnie ten list został spreparowany w redakcji, co zresztą się już zacnemu portalowi zdarzało.

PS Błędy ortograficzne w tym tzw. liście to element stylizacji czy owoc nieuctwa własnego?
      • jkredman ciekawe jak osoba pisząca z błędami może osiągać 16.09.12, 14:13
        tak wysokie jak deklarowane w liście zarobki, dziwny pracodawca [czy rzeczywisty]
    • tj2787898 Szanowna Pani Weroniko F. ... 16.09.12, 12:34
      Szanowna Pani Weroniko F.

To właśnie pani doświadczenia z takimi "wspaniałymi" pracodawcami powodują, że ma pani - proszę o wybaczenie - skrzywione spojrzenie na rzeczywistość stosunków pracy.

To, że Pani nigdy jeszcze nie miała urlopu na etacie, a na zleceniu tak to nie oznacza, że miliony Polaków też tak mają. Wręcz przeciwnie !

Tak, pracodawca zawsze znajdzie sposób na zwolnienie niechcianego lub niepotrzebnego pracownika - ale etat dla pracownika zmniejsza to ryzyko. I w pewnym sensie częściowo chroni (choć w sposób niedoskonały) przed złym pracodawcą.

Tak, na umowie o pracę płaci się większe składki do ZUS i tylko dlatego umowy śmieciowe w tym chorym kraju królują. Chce Pani płacić minimalną składkę ZUS i dzięki temu zarabiać na rękę więcej ? OK, Pani prawo. Tylko na starość proszę nie płakać, że emeryturka nie starcza do pierwszego i nie żądać od "etatowej" reszty społeczeństwa, żeby z ich składek odprowadzano pieniądze na Pani dalsze utrzymanie.

• obywatelskieforum1 Re: tj2787898 16.09.12, 12:52
        "To, że Pani nigdy jeszcze nie miała urlopu na etacie, a na zleceniu tak to nie
        > oznacza, że miliony Polaków też tak mają. Wręcz przeciwnie !"
        To samo dotyczy umowy zlecenia !
        Żyje Pan chyba w jakiejś alternatywnej rzeczywistości. Pan zdaniem opłacanie wysokich składek ZUS sprawi że dostanie Pan na starość godna emeryturę ? Przecież to żart! Ktoś musi sfinansować kosztujące ponad 700 miliardów złotych (w ciągu 20 lat) emerytury uprzywilejowanych np. górników , mundurowych i rolników .To dlatego drobny przedsiębiorca i zwykły szary pracownik na etacie dostanie głodową emeryturę . To jest coś kosztem czegoś. Stąd tak wielka nagonka związkowców na umowy cywilnoprawne i samozatrudnienie.Oni się po prostu boją że zabraknie niewolników którzy będą pracować na ich przywileje!
        • tj2787898 Re: tj2787898 16.09.12, 18:31
          > Żyje Pan chyba w jakiejś alternatywnej rzeczywistości. Pan zdaniem opłacanie wy
          > sokich składek ZUS sprawi że dostanie Pan na starość godna emeryturę ?

Nie, NIGDZIE tak napisałem, że GODNĄ. Twierdzę natomiast, że MOŻE NIECO WYŻSZĄ. Mam nadzieję, że emerytura kogoś, kto do ZUS-u odprowadza minimalną stawkę będzie się jednak jakoś różnić od emerytury tego, kto odprowadza stawkę kilka razy wyższą.

• tj2787898 Re: tj2787898 16.09.12, 18:33
            I jeszcze jedno: szef pani F. miał fla niej 7.500 brutto. Pani F na samozatrudnieniu będzie 7 tysięcy miała na rękę; na etacie miałaby 5 tysięcy. Czy ktoś wierzy, że pani F będzie tą różnicę 2 tysięcy grzecznie ciułała, myśląc o czekającej ją za powiedzmy 40 lat starości ? Ja nie wierzę.
            • obywatelskieforum1 Re: tj2787898 16.09.12, 18:45
              Samozatrudnienie oznacza że owa Pani F musi co miesiąc płacić 1.000 złotych na ZUS . Dostanie z tego tytułu skromną emeryturę więc pana argument jest chybiony.
          • obywatelskieforum1 Re: tj2787898 16.09.12, 18:41
            Do emerytury rolnika państwo ( czyli Pan) dopłaci 95% ! Średnia emerytura górnicza to 3500 złotych miesięcznie. Emerytura która kompletnie nie ma związku z wpłaconymi składami .Można tak długo jeszcze wymieniać . Jeśli ktoś dostaje emeryturę która wzięta jest z księżyca i nie ma żadnego związku ze składkami to inny ktoś musi za to zapłacić. Zapłacą drobni przedsiębiorcy ( ZUS tylko w ostatnim roku wzrósł o 10% do 1.000 złotych miesięcznie) oraz zwykli pracownicy.
      • jkredman to że na umowie śmieciowej pracodawca nie płaci 16.09.12, 14:12
        składek ubezpieczeniowych nie oznacza że pieniądze te trafiają do pracownika, pracownik otrzymuje niższe wynagrodzenie niżby otrzymał w ramach umowy na czas określony lub nieokreślony - policzcie to sobie Weroniki
      • antey Re: Szanowna Pani Weroniko F. ... 16.09.12, 16:43
        Jeżeli ktoś będzie płakał o emerytury, to raczej nie samozatrudnieni a etatowcy - którym będzie podnoszony wiek emerytalny, robione kolejne wałki z dziedziczeniem i rewaloryzacją...

Zresztą - po co nasze swary głupie - o ile dożyjemy, to życie na emeryturze będziemy solidarnie cierpieć i przeklinać.
    • 50riko55 "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 13:29
      Ale Ty jesteś mądra po tych studiach, które skończyłaś ! Jesteś zadowolona,że płacisz mniejsze składki do ZUS-u.? No to ciekawi mnie jak się będziesz czuła za 35 lat kiedy będziesz przechodzić na emeryturę a tych składek do Twojej "śmieciowej emerytury" będzie tyle co kot napłakał.?
      • minkat Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 16.09.12, 14:13
        Hmmm

Jak gdzies jest artykul o ZUS i emeryturach to wszyscy narzekaja, ze gdyby mogli sami zarzadzac pieniedzmi, ktore ZUS dostaje, to na starosc byliby krezusami.

Jestes pierwsza osoba, ktora uwaza, ze ZUS cos jej odda...
    • 50riko55 "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 13:33
      Ile Ci zapłacili za reklamę tego samo zatrudniania się. To coś podobnego do tego co porzuciłaś kiedyś tj. nachalne wciskanie komuś telefonów. Tamto ci było be a to teraz to jak nazwać ?
      • obywatelskieforum1 Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 16.09.12, 13:51
        Wciskaj dalej bajki ludziom że jak będziesz płacić wysoki ZUS to dostaniesz wysoką emeryturę . Może jesteś rolnikiem i płacisz śmiesznie mały KRUS a emeryturę dostaniesz podobną do tej jaką dostanie przedsiębiorca płacący 5-krotnie wyższy ZUS?
        • jkredman myślisz,że towarzystwa ubezpieczeniowe nie upadają 16.09.12, 14:08
          zasiłki z pomocy społecznej będą i tak niższe niż niskie emerytury
    • jkredman hej śmieciowi, nie będziecie wiecznie 16.09.12, 14:06
      młodzi i zdrowi
      • antey Re: hej śmieciowi, nie będziecie wiecznie 16.09.12, 16:38
        Ty też nie.
        Poza tym, muszę Ciebie zszokowoać - na umowie cywilno-prawnej można mieć komplet Twoich ukochanych ubezpieczeń z ZUS / NFZ i całej reszty. Domyślam się, że o tym nie wiedziałeś...
        • obywatelskieforum1 Re: hej śmieciowi, nie będziecie wiecznie 16.09.12, 16:43
          Racja święte słowa !
        • kotek.filemon Re: hej śmieciowi, nie będziecie wiecznie 16.09.12, 21:22
          antey napisał:

> Ty też nie.
          > Poza tym, muszę Ciebie zszokowoać - na umowie cywilno-prawnej można mieć komple
          > t Twoich ukochanych ubezpieczeń z ZUS / NFZ i całej reszty. Domyślam się, że o
          > tym nie wiedziałeś...

Problem w tym, że takich na umowie jak ta dziunia z 7 tys. to jest mikra część wszystkich "zleceniowców". Większość oscyluje w okolicach minimalnej brutto i proszę o proste wyliczenie, jak z tego opłacić składki i jeszcze przeżyć.
          • antey Re: hej śmieciowi, nie będziecie wiecznie 16.09.12, 22:02
            To oczywiste - ale powiedz mi: CO MA Z TYM WSPÓLNEGO UMOWA ? To nie w umowie jest problem, tylko w STAWCE. Bo wierz mi lub nie, ale na etacie za te składki, płatne urlopy, chorobowe itp I TAK PŁACISZ TY - ETATOWIEC. Tylko firma i państwo zdejmują z ciebie buchalterię. To IDENTYCZNA sytuacja jak na DG czy czymkolwiek - płacisz TY.

Polska gospodarka - 1/3 samego eksportu Niemiec - po prostu nie tworzy dostatecznej liczby miejsc pracy. JAKIEJKOLWIEK PRACY która byłaby opłacalna, nie będąc dotowana przez państwo tj. nielicznych, dochodowo pracujących podatników. Co dopiero pracy godnie wynagradzanej niezależnie od rodzaju umowy. Nieliczne firmy które autentycznie szukają ludzi, mają problem bo nawet jak mają pieniądze - to nie mają KIM obsadzić stanowisk. Bo taka jest edukacja, wreszcie bo Państwo całe regiony i roczniki ODUCZYŁO pracować. Rośnie dysproporcja między zapotrzebowaniem ze strony gospodarki i możliwościami jego zaspokojenia przez ludzi pozostałych na rynku.

Ktoś tu mnie krytykowął, że pisze o kapitaliźmie w Danii czy Szwecji czy Holandii - a teraz spróbuj w naszej administracji przeforsować koncepcję np. flexicurity. I u naszych "pracodawców".

Poza tym, miej pretensję do Państwa, że składek nie możesz płacić w całym zakresie proporcjonalnie do wynagrodzenia. Że NIE WOLNO aby KTOŚ opłacał składki za Ciebie, nie płacąc Tobie wynagrodzenia (np. współmałżonek). Itp itd....

Myślenie nie boli. Niestety ludzie, którzy muszą być czyjąś własnością - takie Morty dla naszych "Królów Julianów" - nie wiedzą i nie rozumieją, że można inaczej.
            • winniepooh Re: hej śmieciowi, nie będziecie wiecznie 20.09.12, 19:28
              antey napisał:

> To oczywiste - ale powiedz mi: CO MA Z TYM WSPÓLNEGO UMOWA ? To nie w umowie je
              > st problem, tylko w STAWCE. Bo wierz mi lub nie, ale na etacie za te składki,
              > płatne urlopy, chorobowe itp I TAK PŁACISZ TY - ETATOWIEC. Tylko firma i państw
              > o zdejmują z ciebie buchalterię. To IDENTYCZNA sytuacja jak na DG czy czymkolwi
              > ek - płacisz TY.
              >
              > Polska gospodarka - 1/3 samego eksportu Niemiec - po prostu nie tworzy dostatec
              > znej liczby miejsc pracy. JAKIEJKOLWIEK PRACY która byłaby opłacalna, nie będąc
              > dotowana przez państwo tj. nielicznych, dochodowo pracujących podatników. Co d
              > opiero pracy godnie wynagradzanej niezależnie od rodzaju umowy. Nieliczne firm
              > y które autentycznie szukają ludzi, mają problem bo nawet jak mają pieniądze -
              > to nie mają KIM obsadzić stanowisk. Bo taka jest edukacja, wreszcie bo Państwo
              > całe regiony i roczniki ODUCZYŁO pracować. Rośnie dysproporcja między zapotrze
              > bowaniem ze strony gospodarki i możliwościami jego zaspokojenia przez ludzi poz
              > ostałych na rynku.

jesteś idiotą

właśnie składam międzynarodowy projekt i to co przysyłają nasi europejscy partnerzy z firm KONSULTINGOWYCH nie trzyma się kupy
              po 2 Anglikom, czy Niemcom jakoś nie przeszkadza poziom naszych szkół w zatrudnianiu ich absolwentów na merytorycznych stanowiskach, do zdolności do pracy też nic nie mają

polska gospodarka to DNO i nie ma na to żadnego dodatkowego wytłumaczenia
              >
              > Ktoś tu mnie krytykowął, że pisze o kapitaliźmie w Danii czy Szwecji czy Holand
              > ii - a teraz spróbuj w naszej administracji przeforsować koncepcję np. flexicur
              > ity. I u naszych "pracodawców".
              >
              > Poza tym, miej pretensję do Państwa, że składek nie możesz płacić w całym zakre
              > sie proporcjonalnie do wynagrodzenia. Że NIE WOLNO aby KTOŚ opłacał składki za
              > Ciebie, nie płacąc Tobie wynagrodzenia (np. współmałżonek). Itp itd....
              >
              > Myślenie nie boli. Niestety ludzie, którzy muszą być czyjąś własnością - takie
              > Morty dla naszych "Królów Julianów" - nie wiedzą i nie rozumieją, że można inac
              > zej.
    • imsocool Autorka myśli że tylko 1/3 pensji jest zabierana? 16.09.12, 14:40
      Podatek PIT + ZUS + składka na NFZ to tylko jakieś 40% dochodu państwa. Kolejny raz Cię okradają, kiedy musisz dopłacić za VAT kupując coś. To mniej więcej 30% dochodów państawa (czytaj: twojej straty). Następne 30% zabierają w innych podatkach i parapodatkach wpływających na ceny towarów, usług itd.
      Czyli normalnie miałabyś lepszą pensję i niższe ceny, ale dla uproszczenia można sobie wyobrazić, że w nieuciśnionym kraju zarabia się 3x więcej. Rezygnując oczywiście z wątpliwej jakości usług państwa.
      • dk7000 Re: Autorka myśli że tylko 1/3 pensji jest zabier 16.09.12, 15:28
        Tyle, że to domniemanie nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością, bo przecież kto zmusi szefa, który nie musiał by płacić składek ZUS, zdrowotnego itd. do tego aby tą róznicę oddał tobie a nie wziął do swojej kieszeni? A nawet, gdyby twoja hipoteza była prawdziwa to 3x większe zarobki dla ok. 60% pracowników oznaczały by, że zarabiali by 4-4,5 tys na rękę. Niby sporo, ale opłać sobie z tego ubezpieczenie zdrowotne, odłóż na emeryturę, opłać pełną kwotę za szkołę, przedszkole, zrzutkę na prywatną ochronę itd.

A o jakości usług prywatnych, przekonał się każdy kto próbował odzyskać kasę za uszkodzenie samochodu z auto casco. Wyobraź sobie, ty albo ktoś z rodziny choruje na raka, lekarz mówi ok zaczynamy leczenie proszę o wpłatę do przyszłego tygodnia 200 tys. zł, twoja ubezpieczalnia mówi jednak, że umowa mówiła, że nie wypłacą odszkodowania, jeśli choroba powstała na skutek twojego zaniedbania i możliwych do przewidzenia konsekwencji, a inspektor ubezpieczeniowy znalazł w twoich śmieciach paragony, na których widnieją papierosy i tłuste mięso wieprzowe. Jak ci się nie podoba to idź do prywatnego sądu, który za drobną opłatą 10 tys zł. rozpatrzy twój pozew. Jak to dobrze, że zarabiam 3x więcej....
    • aaquillus "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 14:44
      Mieszkam w Warszawie, pracuję na umowę o pracę i nie przeszkadzałoba by mi praca na umowe zlecenie gdyby nie kilka drobnostek, tj. brak płacy minimalnej i zarobki rzędu 6,5 na godzine oraz to że w każdej chwili moga mi powiedzieć że "jutro już nie przychodź do pracy".
      Gdyby mi zaoferowano stawkę taką jak w artykule tj. 7,500 to bez wahania wziąłbym umowę zlecenie.
      A co mnie w wkurza w umowie o pracę? Np to że jak chce mieć wolne to musze odrobić, chce popracować więcej to nie moge, bo pracodawca oszczędza na nadgodzinach, musze sie trzymać 12 godzinnego dnia pracy itd.
      I musze się przyznać szczerze że sram na płatne urlopy, bo na h*j mi one, jeżeli nie stać mnie na to żeby gdzieś wyjechać?
      Zatem podsumowując, to uważam, że w umowach śmieciowych nie byłoby nic złego, gdyby pracodawcy traktowali ludzi pracujących w tym systemie jak ludzi, a nie jak śmieci, których można tanio opłacić i w każdej chwili się pozbyć....
      • obywatelskieforum1 Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 16.09.12, 15:18
        Europę czeka olbrzymi kryzys finansowy który dotknie też nas kraj. Wkrótce zaczną się zmiany dotyczące uelastyczniane warunków pracy ludzi na umowach o pracę. Zniesiony zostanie 3 -miesięczny okres wypowiedzenia. Takie zmiany chociaż bolesne są konieczne. Dyktuje je rynek ! Chiny z setkami milionów pracowników stanową poważna konkurencję dla naszej gospodarki. Ciepły etat z pensją 4.000 netto ,3 miesięcznym wypowiedzenie, płatnym urlopem przejdzie do lamusa. Możemy się wściekać oburzać ale takie są nieubłagane prawa rynku.
    • szmania "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 14:52
      Nareszcie mądry głos w sprawie umów o pracę! Dziękuję!
    • three-gun-max Niunia nie zna życia 16.09.12, 15:05
      Założyła działalność i klepie jakieś żałosne web-programiki . Założę się, że ma maksymalnie jednego-dwóch zleceniodawców. Zleceniodawca znajdzie o 10 zł tańszą studencinę i paniusię pożegna. Całe jej doświadczenie życiowe opiera się na kilku pracodawcach-przekręciarzach. Niech się zatrudni w normalnej firmie to będzie miała i normalny urlop i chorobowe.
      • etatowyszyderca Re: Niunia nie zna życia 17.09.12, 13:25
        Bzdura. Student jest w stanie zrobić coś na miarę studenta. Freelancer z doświadczeniem jest nieporównanie wydajniejszy i potrafi robić rzeczy daleko bardziej skomplikowane. Jest też większa szansa że wyrobi się w terminie i że będzie to to działać i wyglądać tak jak p
      • antey Re: Niunia nie zna życia 19.09.12, 22:25
        Najwyraźniej jednak z żałosnych webprogramików daje się żyć i być traktowanym jak człowiek - boli Ciebie to ?

A jeżeli sądzisz, że sam fakt znalezienie "10 pln tańszej studenciny" spowoduje, że zleceniodawca z automatu zrezygnuje ze sprawdzonego fachowca - domyślam się, że sam byś tak zrobił - to nie wróżę sukcesu. Zleceniodawcy oczywiście. Bo sprzątanie po "studencinach" kosztuje zwykle ekstra.

PS: Wlasnie w "normalnych" firmach, autorka się już napracowała.
    • zustoformapodatku Re: Polski pracownik od podszewki [LIST] 16.09.12, 15:07
      Pracodawcy swieci nie są, ale czemu wszyscy tylko od nich wszystkiego wymagamy ?!

Czemu nie ma presji aby zlikwidować np. ZUS?

Przykład: kiosk, sprzedaje się gazety, fajki itp. Myślicie ile jest marży na 1 gazecie, bilecie, napoju ? Grosze - zobaczcie ile trzeba sprzedać aby na wszytsko zarobić.

Mówiąc dajcie etaty mówicie kioskarzow ze pracownik ma kosztować np. 500zł brutto wiecej - on nie może powiedzieć ludzie kupujcie 1000 gazet miesiecznie wiecej bo ja musze te 500zł zarobić.

To samo Wyborcza - czemu na takie umowy zatrudnia coraz wiecej ludzi? Bo coraz mniej osób kupuje gazete i stąd jest problem.

Inna kwestia jest taka ze takie umowy sa szansa dla wielu zeby wejsc na rynek pracy, zdobyć doswiadczenie. To tak jakby oczekiwać - ze poznajemy partnera i po tygodniu bierzemy ślub i że ta druga osoba przez najblizsze lata bedzie dbac o nas...

Wiec skupmy się na panstwie, zlikwidujemy ZUS (emerytury moze wypłacać Urząd Skarbowy - rowna dla kazdego). Płacimy "tylko" podatki i tyle! Nie bawmy sie w składki etc bo przeciez ZUS jest jak Amber Gold! Piramida finansowa której samo utrzymanie mega duzo kosztuje!

Po co i na co?!
      • qatroscc to ojest odpowiedź na treść tego artykułu 16.09.12, 16:44
        Agora zatrudnia coraz więcej pracowników na umowy "śmieciowe" i robi wodę z mózgu swoim pracownikom, ludzie sami potrafią myśleć :) i ten artykuł tego nie zmieni
        • obywatelskieforum1 Re: to ojest odpowiedź na treść tego artykułu 16.09.12, 16:53
          Raczej zwalniają niż zatrudniają bo spada im czytelnictwo. Twoim zdaniem powinni zatrudniać tylko na etaty albo wywalać na bruk? To że qatroscc woli bezrobocie to jego sprawa ale czemu miesza w to innych ludzi?
    • kotek.filemon "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 19:47
      To już druga dziunia niewidząca dalej niż koniec własnej d*py, której list w tej sprawie publikujecie. I po co?
      • bromba_bez_glusia Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 16.09.12, 21:02
        To ta sama dziundzia co poprzednio.Broni się tym listem że jest takim samym pracownikiem z tymi 7 tysiami jak choćby pan Gienek za 1,2 tyś. Gdyż ona też robiła na słuchawie, a teraz paczpan jaka kariera.
    • sigm_0 "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona. ... 16.09.12, 21:00
      "Przecież umowa o pracę oznacza, że obowiązuje kodeks pracy, czyli maksymalnie 12 godzin dziennie! Sugerujecie, że powinnam iść do sądu? To zastanówcie się, jak po takiej rozprawie wyglądałaby współpraca z szefem, który bez takich konfliktów codziennie powtarzał nam, że jest 100 innych na nasze miejsce?"
      ale zawsze można po rozwiązaniu umowy złożyć powództwo do sądu o odszkodowanie, znam kogoś takiego, ma dodatkowe dochody całkiem niezłe - zwyczajnie poznał swoje prawa, w trakcie pracy wszystko dokładnie dokumentuje i po rozstaniu z danym pracodawcą zawsze ma spór finansowy i zawsze wygrywa, daje mu to kilkadziesiąt tysięcy złotych rocznie więcej.

• obywatelskieforum1 Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 16.09.12, 21:48
        Kilkadziesiąt tysięcy złotych rocznie więcej:)Niektórzy to mają bajkowe życie:) O takich wysokich odszkodowaniach co prawda nikt nie słyszał ale kto będzie się przejmować takimi drobiazgami.
        Tych nadgodzin musiało uzbierać się tysiące godzi :)
        Po pierwsze sprawy w sądach ciągną się latami . Po drugie udowodnienie np. nadgodzin wcale nie jest takie łatwe. Szef powie ze nie wydał dyspozycji a pracownik robił to bo miał taki kaprys. Swoja drogą dziwny ten pracownik że zawsze w pracy było coś nie tak .
      • obywatelskieforum1 Re: "Śmieciówki? Znam to. byłam głodna i zmęczona 16.09.12, 22:29
        Lepszym pomysłem jest anonimowe zawiadamianie Inspekcji Pracy a procesowanie się z byłymi pracodawcami to skazywanie się na bezrobocie. Co robi pracodawca jak che pana zatrudnić? Dokładnie przegląda CV oraz świadectwa pracy a potem za telefon i wypytuje byłego pracodawcę jak się pan sprawował. Pana potencjalnie nowy pracodawca jeśli dowie się że sądzi się pan się ze swoimi byłymi pracodawcami na pewno pana nie zatrudni. Tym samym może uda się panu wywalczyć jakieś odszkodowanie ale za cenę bycia trwale bezrobotnym.
    • cyniczne_oko propaganda ukryta za anonimowym "listem" 17.09.12, 07:34
      GW promuje umowy śmieciowe, co widać od ładnych paru dni. ale redaktorzy byli wyszydzani więc stosują metodę prosto z podręcznika hasbary. Stworzyć iluzję , że istnieje duża grupa której ta opinia odpowiada. Tak zwany "Band wagon". Stąd się biorą l"listy" ludzi którym smieciowe umowy ponoć odpowiadają. Argumenty są bzdurne, jak te siedem tysięcy zarobku jakie miał podobno piszący poprzedni list. Zwyczajna propaganda i ustawione wypowiedzi.
      • antey Re: propaganda ukryta za anonimowym "listem" 17.09.12, 10:38
        Należę do grupy, której to odpowiada.
        Niezbyt licznej, ale owszem istniejącej. Gdyby nie "śmieciówki" nigdy nie miałbym 2 porządnych etatów a potem własnej DG.
        Naprawdę, Twój punkt widzenia i doświadczenia oraz wiedza (u krytyków "śmieciówek" zwykle żadna, bo obszczekują niewłaściwe drzewo i poza jednym, zwykle marnym, etatem świata nie widzieli - co widać po prostackim zacietrzewieniu) NIE SĄ JEDYNYMI.
        I o ile w ten list, jak inne - raczej nie wierzę ;) o tyle pod wieloma przykładami mógłbym się podpisać.
      • mardar1x Re: propaganda ukryta za anonimowym "listem" 17.09.12, 11:08
        To nie jest żadna iluzja. Wbij sobie do swojego cynicznego łba, że istnieje duża grupa ludzi, którzy wolą umowy cywilnoprawne lub samozatrudnienie i za nic w świecie nie zamienią tego na etat. Są to przedstawiciele tzw. wolnych zawodów, którzy pracują w systemie projektowym, tj. wykonując kolejne zlecenia (do których zalicza się m.in. autorka listu). Ktoś, kto ma w ręku ceniony na rynku fach, ma o wiele większe możliwości pracując w ten sposób zamiast na etacie. Natomiast czym innym jest zatrudnianie sekretarki czy ochroniarza na umowę o dzieło - to już teraz jest niezgodne z przepisami, no ale kto by się tam przejmował egzekwowaniem prawa w Polsce. Najłatwiej demonizować same umowy, nazywając je "śmieciowymi", i domagać się ich zniesienia. Ręce opadają...
    • tornson Polacy jednak mają mentalność niewolników, 17.09.12, 12:06
      tak potulnie zginając karki przed korporacyjnymi tyranami. Gdyby na Zachodzie traktowano pracowników tak jak traktuje się ich w montowniach na terenie Polski to miliony obywateli wyszłoby na ulice walczyć z tym sqrwysyństwem. Polacy zaś to totalnie skapitulowane społeczeństwo, niewyobrażalnie konformistyczne wobec zezwierzęconej wersji kapitalizmu. Jako społeczeństwo Polacy to poprostu cioty (nie mylić z gejami bo to wbrew temu co twierdzą homofoby wcale nie jest tożsame) niezdolne do buntu przeciw swoim "panom", a co najwyżej do ujadania na zawołanie przeciw innym takim samym pracownikom jak oni którzy podobno mają jakieś tzw. "przywileje".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka