Dodaj do ulubionych

Gimnazjum Salezjańskie: To nie śmietana, a pian...

18.09.12, 23:12
Różne otrzęsiny już przechodziłem. Byłem chłostany pokrzywami. Czołgałem się po szyszkach. Przebierałem się w sukienkę. Całowałem starszą koleżankę w dłoń wysmarowaną pastą do zębów. Ale nigdy nie przykładałem ust do pianki do golenia na kolanie swojego opiekuna!
Stanowiska rodziców pokazują jedynie ich zaufanie do duchownych. Gdyby im ksiądz na chrzcie powiedział, że się woda święcona skończyła, więc użyje wody kolońskiej, to by pewnie też nie protestowali. Trudno, ich sprawa. Z wiarą się nie dyskutuje.
Obserwuj wątek
    • nazwakontazajeta Wierzchołek góry 19.09.12, 08:21
      Wszelkie otrzęsiny, kocenie, przyrzeczenia, deklaracje, apele ku czci mają wspólną podstawę władzy i przemocy, przewagi grupy trzymającej władzę, do której się rytualnie przyjmuje nowego członka, oraz pospólstwa, którą ten członek, ipso facto, powinien pogardzać. (Szokujące? A któraż taka grupa gardzi sobą?)

Odnosząc się do tej nowej świeckiej tradycji lizania kolana tatusia dyrektora: czemu to on co roku na klęczkach nie chyli łysego czoła przed świeżym narybkiem swojej prześwietnej przecież szkoły, czołobitnie im dziękując za zaszczyt ich uczenia?

Chrystus zmywał stopy swoim uczniom, mówiąc: Jeśli cię nie umyję, nie będziesz miał działu ze mną. Rzecze mu Szymon Piotr: Panie, nie tylko nogi moje, lecz i ręce, i głowę.

W kościele protestanckim (anglikanie itp.) dalej ten szlachetny zwyczaj funkcjonuje.
      • aazz67 Rodzice - przyjrzyjcie się zdjeciom.. 19.09.12, 09:32
        Na marginesie - odkąd to piane po goleniu pakuje sie do pojemnika z bitą śmietaną, stojącą obok fotela księdza. Nie będę pisała, co jeszcze na zdjęciach dostrzegłam, bo mogę się mylić i wtedy bym skrzywdziła. Niemniej nie pozwoliłabym mojej 12-letniej córce lizać dorosłego faceta po kolanach.. Kimkolwiek by nie był. Ale widać to normalne dla tamtych rodziców.
        • manhu Re: Rodzice - przyjrzyjcie się zdjeciom.. 20.09.12, 14:34
          > Niemniej nie pozwoliłabym mojej 12-letniej córce lizać dorosłego faceta po kolanach..
          A na inne zwyrodniałe przykłady fali?

> Na marginesie
          Marginesem społecznym to jest ten ksiądz (i wielu go krytykujących idiotów, którzy w każdym księdzu widzą pedofila), jakiekolwiek otrzęsiny/fala są NIEDOPUSZCZALNE i za to powinna być kara.

• pjc2 Re: Wierzchołek góry 19.09.12, 14:07
        K....a, czy zlizywanie bitej śmietany z owłosionych kolan dyrektora przez nastolatki można nazwać zabawą?
        Druga sprawa, kocenie - Ci kretyni już nie wiedzą jakie zwyczaje stosować.
        To jest ciemnogród.
        • pjc2 Re: Wierzchołek góry 19.09.12, 14:08
          Zboczeńcy i tyle

pjc2 napisał:

> K....a, czy zlizywanie bitej śmietany z owłosionych kolan dyrektora przez nasto
          > latki można nazwać zabawą?
          > Druga sprawa, kocenie - Ci kretyni już nie wiedzą jakie zwyczaje stosować.
          > To jest ciemnogród.
          • za_mszowe Re: Wierzchołek góry 19.09.12, 17:27
            widać, że wielebnego to kręci, tzn jest podniecony - zdjęcie 7 z 11. co za ameby umysłowe pracują w kuratorium?
    • femiczek Gimnazjum Salezjańskie: To nie śmietana, a pian... 19.09.12, 09:28
      jak dla mnie takie zabawy są niedopuszczalne, dotykanie ustami pianki na kolanach księdza, w pozie jak widać na załączonym zdjęciu, mi by uwłaczało ..... generalnie tzw. kocenie, to nic innego jak pokazanie młodym gdzie ich miejsce, czyli macie słuchać i robić co wam się karzę nawet jeśli będzie to lizanie na klęczkach .......... posadzki w kościele czy kolan księdza dyrektora..... Jeśli to nie uwłacza, to ja chyba jestem nienormalna :/ w najlepszym tego słowa znaczeniu.
    • cyklista śmietana, pianka a może jeszce coś 19.09.12, 10:10
      Na zdjęciach widać puszkę po bitej śmietanie, nie rozumiem czemu kręcą. Co za różnica, bita śmietana czy pianka. Ważna jest pozycja wielebnego i małolata. Dla mnie to kryminał, nie rozumiem dlaczego prokurator się jeszcze tym nie zajął.
      • felicjan.dulski Re: śmietana, pianka a może jeszce coś 19.09.12, 10:26
        Bo to wewnętrzna sprawa kościoła. Jak widać najbardziej zainteresowanych czyli rodziców to nie rusza, więc po co wyskakujesz przed orkiestrę? (Jak jakiś bolszewik, który wie, co dla innych jest dobre a co nie.)
      • waldemarian Re: śmietana, pianka a może jeszce coś 19.09.12, 11:41
        Nie rozumiem,po co zabiera głos jak tam nie była !! Nie pyta nikt co widzi na zdjęciu! Ze zdjęciami wszystko można zrobić nawet prowokację.Po drugie na koloniach i obozach podejrzewam ,też nie była,bo by wiedziała jakie zabawy i obyczaje należą do tradycji np.obcinanie ogona,chrzest pierwszych morsów,...i można mówić wiele?Gdyby była raz na chrzcie morskim i by robiła zdjęcia
        to wiele można było posądzić o chamstwo,pedofilię,sadyzm a nawet rasizm {do szczurów lądowych}Na pewno zdzwoniła by do Strasburga o zgrozo co widziałam .A dzieci mówią ,że było fajnie - to tylko zabawa i tradycja!! Ja wierzę młodzieży !!Jak mówią nic nie było tzn.nic gorszącego nie było i koniec kropka!! a wybujała fantazja i posądzanie o zgorszenie niech zachowa dla swojej wyobraźni !!
        • prochmarny bylem na wielu obozach 19.09.12, 11:53
          i nigdy jako dziecko nie czołgałem sie na kolanach przed opiekunem
          ani nie całowałem go w kolana,
          to jest szkoła katolicka
          a nie rejs dorosłych
          jest wiele zabaw nie promujących poddaństwa ani łamania godności
          klekanie przed kimś /czymś ma wymiar symboliczny
          jesli tego nie widzisz - nic nie widzisz
          wspolczuję
        • jarkut Re: śmietana, pianka a może jeszce coś 19.09.12, 13:06
          A niech by dzieci spróbowały mówić inaczej !!!
    • prochmarny Kochani Salezjanie uczą dziatwę przyszłej postawy 19.09.12, 10:52
      wobec nich samych.
      Jesli już za młodu każą się czołgać na kolanach nie zdającym sobie z tego sprawy dzieciakom
      to nie bedzie problemu z naginaniem już dorosłych ludzi.
      Brawo dla salezjanów.
      niejeden despota nie powstydziłby się tak poniżającej zabawy.
      Nawet hitler kazał maszerować młodzieży z wyprostowanymi plecami i podniesionym czołem

ciekawę linię ideologiczną przybierają szkoły katolickie
      ciekawa forma zabawy - i bardzo symboliczna

radziłbym zasłużonemu dla miasta ojczulkowi zaprzestać tych praktyk bo w kontekście ciągle na nowo odkrywanych afer pedofilskich z udziałem kleru można uznać że ojczulek nie jest przewidujący,nierozsadny tudzież odużony kontaktem i bliskością nastolatek

a nawet dobre serduszko ojczulka może być za słabe gdy znajdzie się sam na sam w trakcie takiej zabawy, i księżulek zacznie pokazywać czujemuś dziecku albumy rodzinne, a potem blizny po łazeniu na drzewach ... wiem bo byłem uwodzony przez pedofila ... na szczescie instynkt skłonił mnie do ucieczki.

ale nawet pomijajac kontekst seksualny - czołganie się dzieci przed ojczulkiem i całowanie go po kolanach jest bardzo niesmaczne nawet w kontekscie zabawy, wierni czołgają się na kolanach przed ołtażem, przed świetym obrazem przed relikwiami, ale nie przed człowiekiem , i choćby w tym kontekście ojczulek powinien się zastanowić ... ja myslę że jest odurzony i jest krok przed przepaścią
    • the_rest jak zaczynają kłamać ... 19.09.12, 10:54
      to jest coś na rzeczy - mechanizm stary jak świat.
    • kropka9991 Ciekawa jestem czy w tej szkole uczą 19.09.12, 11:02
      do którego dokładnie miejsca na udzie nazywa się to wciąż "zabawą" o od którego miejsca zaczyna się seks?
      • jarkut Re: Ciekawa jestem czy w tej szkole uczą 19.09.12, 14:53
        Nie ulega wątpliwosci - ta zabawa może nie zamierzony ale ma podtekst seksualny !!!

kropka9991 napisała:

> do którego dokładnie miejsca na udzie nazywa się to wciąż "zabawą" o od którego
        > miejsca zaczyna się seks?
    • waldemarian Gimnazjum Salezjańskie: To nie śmietana, a pian... 19.09.12, 11:42

• femiczek Re: Gimnazjum Salezjańskie: To nie śmietana, a pi 19.09.12, 12:34
        Pierwsza rzecz mości Waldemarze, powtarzasz się, po drugie
        urodziłam się w czasach, kiedy kolonie i obozy były w zasięgu ręki , więc bywało się co wakacje na jakiejś koloni i jakoś nie przypominam sobie, żeby ktoś kazał mi się płaszczyć przed sobą, że o lizaniu owłosionych kolan nie wspomnę,
    • jarkut Gimnazjum Salezjańskie: To nie śmietana, a pian... 19.09.12, 13:00
      W przypadku zwykłego dyrektora było by oskarżenie o pedofilie i t.p. ale osoby duchownej kalać nie wolno ! I tyle w temacie...
    • korcia2000 Gimnazjum Salezjańskie: To nie śmietana, a pian... 19.09.12, 15:04
      Z rodzicami, którzy pozwalają na upokarzanie własnych dzieci, nie ma co dyskutować. Zabawa jest obrzydliwa i nawet jeśli nie ma podtekstu seksualnego - nie ma nic wspólnego ani z rozrywką ani kulturą.
    • totyczyja Gimnazjum Salezjańskie: To nie śmietana, a pian... 19.09.12, 16:14
      Ksiądz w gaciach, a przed nim małolaty, które liżą mu kolana, to jest poniżające i uwłaczające godności człowieka.
      Uczennice zrobią ze strachu wszystko, ale klecha w gaciach w śród nastolatek, w szkole, to się nie mieści w głowie.
      Do czego posuną się dalej?
      Zdejmą gacie?
    • stefahen Gimnazjum Salezjańskie: To nie śmietana, a pian... 19.09.12, 16:31
      żenada, rozumiem, iż księża są żadni rozrywek, jednak te są wyjątkowo niesmaczne - powinni się chociaż trochę szanowac.
    • aplikantka11 Gimnazjum Salezjańskie: To nie śmietana, a pian... 19.09.12, 20:40
      Nie rozumiem rodziców. Tak bardzo chcą być posłuszni i lojalni wobec dyrekcji, że nie widzą krzywdy swoich dzieci. Na takich postawach zyskują pedofile !
      Na tym zdjęciu w linku widać jak do ust klęczącej uczennicy ksiądz wstrzykuje bitą śmietanę. Nie wiem jak sens ma bronienie księdza pisaniem, ze to była pianka do golenia. Zresztą jakie to ma znaczenie ?!
      Tekst linka
    • yazdi Gimnazjum Salezjańskie: To nie śmietana, a pian... 20.09.12, 10:42
      Może to i nie jest przejaw dobrego smaku, ale ludzie, patrzcie na kontekst! To są otrzęsiny! Może gazeta zechce poprosić o wypowiedź jakiegoś antropologa kulturowego, który wreszcie poustawia wszystko na swoim miejscu?...

Istotą otrzęsin, jak i różnego rodzaju podobnych obrządków jest to, że występuje tam umowna postać "króla", któremu aspirujący do przyjęcia do "świty" "plebs" musi oddać hołd. Dzieje się to na różne sposoby, czasem zdecydowanie drastyczniejsze czy wręcz dla widza z zewnątrz obrzydliwe, ale jest to elementem starej konwencji, funkcjonującej od setek lat w podobnych formach. Jest to rytuał przyjmowania do zamkniętej grupy i nigdy dla osób postronnych nie będzie on czytelny. Czy nikt z internautów nie był nigdy pasowany na kolonistę, żeglarza itp? Nikt nie musiał czołgać się na piasku przed Neptunem, pić obrzydliwych mikstur, wykonywać różnych okropieństw, które bez tego kontekstu byłyby nie do przyjęcia, ale były przez wszystkich akceptowane w ramach tego rytuału?

Co do kolan księdza, to patrząc na to z powyższego punktu widzenia sytuacja jest jasna: ksiądz to ten "król", któremu uczniowie, czyli "plebs" mają oddać hołd. A śmietana (czy też pianka) służy do tego, żeby nikt się nie wymigał od pocałowania "króla" - po prostu jeśli nie oddasz "hołdu", to od razu będzie to widać - bo nie będziesz miał śladu. I nawet lepiej, jeśli to śmietana, a nie pianka, bo dla ucznia to trochę mniej obrzydliwe.

Dla wyjaśnienia: nie jestem jakimś specjalnym fanem kościelnych szkół, a piszę, bo kompletnie brakuje mi w całym tym zamieszaniu obiektywizmu. Ale może w takich czasach żyjemy, że obiektywizm źle się sprzedaje?..
      • anders76 Re: Gimnazjum Salezjańskie: To nie śmietana, a pi 21.09.12, 20:19
        Obiektywnie jest to chamstwo i plugawstwo swiadczace o co najmniej dziwnej psychice tego ksiezula. Holdy to on moze przyjmowac od ludzi niezaleznych a nie od zmanipulowanych i uzaleznionych nastolatow. Chetnie bym go uhonorowal poteznym kopem w miejsce, gdzie plecy traca swa szlachetna nazwe.
        Moze podobnie on sam oddaje hold swojemu zwierzchnikowi ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka