senior2244 23.09.12, 10:11 Najlepszym przykładem tabloityzacji jest TVN24.Z byle g...a zrobią sensację a co najgorsze przez 24 godziny biją pianę na ten temat wszyscy bez wyjątku dziennikarze.Po prostu rzygać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
djenn Pan Miecugow 23.09.12, 15:02 chciałby wrócić do czasów komuny gdzie widz do swojej duspozycji miał dziennik tv i innie "tylko właściewie kształtujące" audycje. Zapraszamy pana panie Miecugow na Białoruś. Tam pan rozkwitnie jak róza. Odpowiedz Link Zgłoś
quri3 Wypowiedź Miecugowa przypomina powiedzenie o ta... 23.09.12, 15:28 Tabloidyzacja mediów to sprzężenie zwrotne. Z jednej strony widz, z drugiej TV. Jeden chce oglądać to, co go interesuje, drugi na tym zarobić. Nie ma miejsca na produkty ambitne w prime time. Tu liczy się zysk. Jeśli ludzie lubią seriale, będą seriale, jeśli filmy, będą filmy. Decyduje widz. A w zasadzie oglądalność. Dlaczego? Bo przekłada się na ceny reklam. Wniosek. Mamy taką telewizję jakie społeczeństwo. Masowa kultura zawsze równa w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
tirinti Wypowiedź Miecugowa przypomina powiedzenie o ta... 23.09.12, 16:23 Telewizje sponsorują reklamodawcy a im zależy na głupich odbiorcach, którzy łykają wszystko. Ja od kilku lat nie mam telewizora i jest mi z tym dobrze. Szkoda ze i Gazeta się tabloidyzuje. Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesi67 Po co bić... 23.09.12, 16:30 ...pianę? Oburzać się na media komercyjne, że są mediami komercyjnymi, i ich naczelną misją jest zysk. Zastanówcie się czy potrzebna jest wam do szczęścia telewizja, czy nie można się bez nie obyć. Ja od ponad roku wielkim łukiem omijam telepudło i czuje się niesamowicie szczęśliwy a co najważniejsze spokojny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pasjonatx Dziennikarze się boją. 23.09.12, 16:31 Pytać i zadawać trudne pytania. Czy ktoś ostatnio słyszał trudne pytanie kierowane np.do ABW - dlaczego nie zapytają tej instytucji dlaczego wolą zatrudniac osoby z poparciem kgoś z SB lub UOP zamiast błyskotliwych ludzi z ciekawą wiedzą z różnych trudnych dziedzin?,ws.nepotyzmu,który zalał cały kraj i na wiele innych tematów,które dotyczą młodych,wykształconych i bezrobotnych ludzi. Ludzie z TVN są oderwani od rzeczywistości,zapraszają jakieś ofiary,by mogły sie obrzucać obelgami,o mało ważnych wydarzeniach wałkują tygodniami.O tych ważnych i trudnych sprawach cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek254 Wypowiedź Miecugowa przypomina powiedzenie o ta... 23.09.12, 16:49 Niestety, Pan Miecugow ma rację. Takie mamy media, jakich większość z nas oczekuje. Jakie jesteśmy skłonni (w masie) ogladać, słuchać, czytać....I o ile na rynku prasowym, ze względu na niższe koszty własne, mogą współistnieć zarówno np "Gazeta Wyborcza" i "Polityka'' oraz "Fakt" i "Superekspres", o tyle np. telewizji nie da się zrobić tylko dla Czytelników "Tygodnika Powszechnego". Koszty przygotowania i emisji programu są zbyt wysokie. Prezes każdej stacji komercyjnej musi się liczyć z opinią reklamodawców którzy chcą trafić do jak najszerszej grupy odbiorców. A jeżeli się nie będzie liczył.....cóż, stację czeka upadłość. I-nie mogę się zgodzić z zarzutami że Autorzy i Wykonacy tworzący głupawe programy dla głupawej publiczności są z definicji głupcami. Trzeba być naprawdę sprawnym warsztatowo profesjonalistą by potrafić zarazem "rżnąć głupa" i być przekonywującym Autorytetem dla tzw. szerokiej publiczności.Sukces rynkowy gazety "Fakt" oraz brak znaczących sukcesów rynkowych lub wręcz likwidacja innych, podobnych gazet, dobitnie świadczy że rynek tzw,odbiorcy masowego nie jest rynkiem łatwym do opanowania. Odpowiedz Link Zgłoś
lionold Ktoś czyta i zrozumiał Kurka? 23.09.12, 17:16 Gdyby zastosować się do jego obserwacji i wniosków mogło by się to i owo poprawić choć chyba nie wszystko od razu. Uważam, że to pan Miecugow jest często gęsto przaśnięty razem ze swoimi stacyjnymi kolegami i koleżankami, mającymi czelność mienić się dziennikarzami. A w 99% są miernymi gwiazdziurami. Skandalem jest, że dzienniikarz stara się być gwiazdą zamiast trudzić się by widz i słuchacz był usatysfakcjonowany. Wszystkie ich gwiazdorskie trofea, zauważcie, są z reguły nadawane przez ich własne środowiska - nie przez widzów i odbiorców programów. Odpowiedz Link Zgłoś
pratchetta Wypowiedź Miecugowa przypomina powiedzenie o ta... 23.09.12, 18:17 A ja nie oglądam od 5.lat, ale to, na co cierpi Miecugow nazywa się projekcja, czyli przerzucenie własnej, podświadomie doświadczanej winy na ofiarę: "Zgwałciłem, bo się napraszała i była wulgarna, a ja cenię subtelne". Ta dyskusja powinna dać do myślenia nie tyle o Miecugowie, co o abonamencie - bolączce TV. Ludzie nie płacą, bo nie rozpoznają w tym chłamie żadnych wartościowych treści, dla których warto wydać te 20 zł/mies. Równie dobrze można iść do wesołego miasteczka i podglądać dziewczynom pod spódnice.Tylko frajer za to płaci. GW też się "przejedzie" na Piano, bo te extra płatne teksty dla wtórnych [licznych] analfabetów za długie, dla mądrych miałkie, a za wywiad z M. Czubaszek można zapłacić 2,50 i chwilę radości mieć Odpowiedz Link Zgłoś
marek.gazeta Wypowiedź Miecugowa przypomina powiedzenie o ta... 23.09.12, 19:21 Poziom telewizji z roku na rok spadał, aż okazało się, że dla mnie stała się ona zbędna. TV1/TV2/Polsatu/TVN praktycznie miesiącami nie włączam. Niekiedy tylko jakieś kanały tematyczne, nieraz TVN24. Jak ja mam oglądać Gwiazdy na lodzie, Gwiazdy po lodzie, Gwiazdy z lodami i tak dalej... to ja mówię pass. A w TVN24 Miecugowa mogę obejrzeć śmieszne filmiki które już znam z Internetu. Taki to poziom telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
paulhandyman tylko ciemnota ogląda TVP, TVN lub Polsat... 23.09.12, 21:50 Jest wiele wspaniałych i wartościowych programów ale są one nadawane w języku angielskim, niemieckim lub francuskim... BBC, Discovery, Sky, National Geographic, Eden, Discovery Science, DMAX, ARD, ZDF i wiele innych kanałów nadaje bardzo ciekawe programy, ktore oglada sie z duzym zainteresowaniem. Niestety polska ciemnota po pierwsze nie zna języków, po drugie przepaść mentalna dzieląca ją z cywilizowanymi ludźmi jest tak wielka, że ich percepcja umysłowa nie pozwala oglądać programów przeznaczonych dla ludzi cywilizowanych. Ludzi myślących, którzy oglądają angielsko czy niemieckojęzyczną telewizję jest w Polsce max 5%.... Programy oferowane przez Polsat, TVP czy TVN są dostosowane do poziomu odbiorcy czyli są tak prymitywne i jak budowa cepa. Ciemnota ma na to co zasługuje i nie należy tego zmieniać. Zgadzam się w pełnej rozciągłośći z Panem Miecugowem. Odpowiedz Link Zgłoś
pjpb Re: tylko ciemnota ogląda TVP, TVN lub Polsat... 24.09.12, 11:37 Zakładam, że przedmówca uważa się za tego myślącego i cywilizowanego. Takie przekonanie częściej odpowiada kompleksom niż faktom... Dobrym komentarzem do wypowiedzi p. Miecugowa jest tytuł materiału. Zapewne słyszał on coś o grupie docelowej i segmentacji rynku? Gorzej, żę tak on, jak inni specjaliści najwyraźniej przeoczyli koncepcję czy konkurencji, niszy rynkowych - wszyscy zidentyfikowali target w osobie idioty w wysoką samooceną i o takiego odbiorcę postanowili walczyć (cel atrakcyjny marketingowo - target chce kupować i do pewnego stopnia ma za co). Śmieszne jest, że przy takim wyborze tagetu i walce o każdego leminga różniącego się głównie samooceną od czytelników 'Super Expressu', pan redaktor narzeka na poziom odbiorcy... Swoją drogą, ciekawa jest analiza rynku medialnego - walka w segmencie tabloidów i tabloidów-z-ambicjami jest taka, że wszelkie inicjatywy poza tym targetem są prawie z automatu skazane na sukces (z różnych bajek ale poza mainstreamem - 'Uważam Rze' i RM) Odpowiedz Link Zgłoś
paulhandyman Re: tylko ciemnota ogląda TVP, TVN lub Polsat... 24.09.12, 13:41 pjpb napisał: > Zakładam, że przedmówca uważa się za tego myślącego i cywilizowanego. Takie prz > ekonanie częściej odpowiada kompleksom niż faktom... > > Dobrym komentarzem do wypowiedzi p. Miecugowa jest tytuł materiału. Zapewne sły > szał on coś o grupie docelowej i segmentacji rynku? Gorzej, żę tak on, jak inni > specjaliści najwyraźniej przeoczyli koncepcję czy konkurencji, niszy rynkowych > - wszyscy zidentyfikowali target w osobie idioty w wysoką samooceną i o takieg > o odbiorcę postanowili walczyć (cel atrakcyjny marketingowo - target chce kupow > ać i do pewnego stopnia ma za co). Śmieszne jest, że przy takim wyborze tagetu > i walce o każdego leminga różniącego się głównie samooceną od czytelników 'Supe > r Expressu', pan redaktor narzeka na poziom odbiorcy... > Swoją drogą, ciekawa jest analiza rynku medialnego - walka w segmencie tabloidó > w i tabloidów-z-ambicjami jest taka, że wszelkie inicjatywy poza tym targetem s > ą prawie z automatu skazane na sukces (z różnych bajek ale poza mainstreamem - > 'Uważam Rze' i RM) Właśnie dla Pana/Pani jest skierowana oferta Polsatu :-) Odpowiedz Link Zgłoś