jurek4491 23.09.12, 15:56 Gowin to PiSdzielec z krwi i kości, to minister PiSu ulokowany w rządzie . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
virgil33 Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 16:03 Czy GW zapłaci mi parę groszy za poprawę literówek i interpunkcji...? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 16:17 virgil33 napisała: > Czy GW zapłaci mi parę groszy za poprawę literówek i interpunkcji...? Tylko jeśli wcześniej podpisze z Tobą umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakozik Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 16:21 Mój przypadek może być DOWODEM na to, że Gowin może mieć DUŻO RACJI. Wystarczy tylko prześledzić decyzyjność sądowniczą w moim przypadku i bezkarność z jaką Sędzia złamał Prawa Dziecka i Prawa Człowieka wydając wyrok. SITWA ma macki wokółsądownicze i nie tylko dotyczy to ustawodwstwa, ale równiez produkowania fałszywych opinii i produkowania fałszywych dowodów, albo nieuznawania istniejących dowodów silnie dowodzących przeciwko tzw. SITWIE. Dlatego będę bronić Gowina, bo może mieć RACJĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo12345 Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 22:45 Mam taki sam przypadek. Do tego, co opisujesz dochodzi jeszcze podmiana pism w aktach sprawy, przekręcanie w protokole zeznań świadka, przypisywanie mi (w protokołach) wypowiedzi, których nie było, odmowa przez sędziego obejrzenia zdjęcia posiniaczonego dziecka (widać było, że wie, że mam takie zdjęcie). Na każdym kroku było widoczne, że wie rzeczy, których nie może wiedzieć jedynie z posiedzeń sądu i akt sprawy. O manipulacjach pocztą nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
stivi47 Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 16:26 Zobacz czlowieku kto w polsce przeszczega przepisy polscy kierowcy istne dno kierowcow Europy i Swiata, ta Partia tego Kaczynskiego robi co chce co robia Prokuratorzy co robia Sendziowie wszyscy kichaja na Demokracje i przepisy polska to prawie tak samo jak Biarolus a ty gleich przed Trybunal to musial bys wszystkich polakow przed Trybunal Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 07:43 to u ciebie rządzi Kaczyński? chłopie - 5 lat nie trzeźwieć? ... szacun. Odpowiedz Link Zgłoś
agap.e Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 16:28 Strasznie się zdenerwował Stępień na Gowina.Sitwa mu nie popuszcza. Jeżeli nie ma nowego rozporządzenia to znaczy,że prezydent tez łamie prawo jak żąda akt potrzebnych do ułaskawienia? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 18:08 agap.e napisał: > Strasznie się zdenerwował Stępień na Gowina.Sitwa mu nie popuszcza. [?] > Jeżeli nie ma nowego rozporządzenia to znaczy,że prezydent tez łamie prawo jak > żąda akt potrzebnych do ułaskawienia? Prezydent działa na podstawie odrębnych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 18:00 A szkoda,że większej irytacji pan Stępień nie pokazał publicznie jak niemal codziennie słyszymy o swoistym jak zapach naginaniu prawa przez sędziów.Szkoda,że pan Stępień nie irytuje się jak prokuratorzy zamiast badania sprawy wydają opinię z pod dużego palca. Szkoda,że pan Stępień nie optuje za wywalaniem niedouków,sprzedawczyków z zawodu prawniczego.Szkoda,że pan Stępień nie widzi ,że korporacja sędziowska,prokuratorska,adwokacka,lekarska wbrew dowodom broni swoich członków. Szkoda,że pan Stępień się wypowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
simonvdh Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 16:53 Ja bym jednak wolał, żeby minister kierował się dobrymi intencjami, a nie przepisami prawa. Jutro można uchwalić prawo, że wolno kraść i zabijać, zawsze i wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 17:09 simonvdh napisał: > Ja bym jednak wolał, żeby minister kierował się dobrymi intencjami, a nie przep > isami prawa. Jutro można uchwalić prawo, że wolno kraść i zabijać, zawsze i wsz > ędzie. Albo urodziles sie przedwczoraj albo juz nie pamietasz komuny gdzie tez nie prawo bylo wazne tylko "interes spoleczny". Poza tym to prawo w ktore nie wierzysz uchwalaja ludzie ktorych sam wybierasz. Masz wplyw na to kto to jest i co uchwala. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik jak to jest? 23.09.12, 16:59 Żądanie akt jest niezgodne z prawem a ich wydanie to już jest zgodne z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Zdaje sie, że wydałje Prezes Milewski ... 23.09.12, 17:14 ... a on już udowodnił wcześniej, że jest skłonny do każdej uległości wobec władzy wykonawczej. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Zdaje sie, że wydałje Prezes Milewski ... 24.09.12, 08:25 wojtek-gdansk napisał: > ... a on już udowodnił wcześniej, że jest skłonny do każdej uległości wobec wła > dzy wykonawczej. no ale nie słyszałem, żeby się nim zajmował prokurator skoro złamał prawo Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Samosądnicy sami tu dziś komentują. 23.09.12, 17:11 Może wolicie aby w ogóle znieść prawo? Jeśli nie zgadłem, to Gowin tak samo podlega prawu jak każdy z nas. Obywatel może czynić wszystko czego prawo nie zabrania lecz urzędnik tylko to na co mu prawo pozwala. Kto ma znać lepiej prawo od Ministra Sprawiedliwości i który urzędnik powinien skrupulatniej przestrzegać prawa od Ministra Sprawiedliwości. No chyba że to ma być taki Minister Sprawiedliwości jak jest Prawo i Sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
josif47 Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 17:45 Caly ten resort: To mafia Odpowiedz Link Zgłoś
paraprawo Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 18:30 Po pierwsze Minister Gowin a nie jakiś Gowin. ten brak szacunku to objaw ogromnego strachu przed prawem i odpowiedzialnością u krytykantów. Proszę pamiętać np. o art. 5 Kc, ktory pozbawia ochrony działania sprzeczne z zasadami współżycia społecznego. Obrona przed ujawnieniem Ministrowi akt sprawy takim działaniem jest i nie może korzystać z ochrony prawa wobec społecznie szkodliwej działalności urzędników państwowych. Najgłośniej krzyczą ci, którzy z największym prawdopodobieństwem są w coś umoczeni. Gdy Minister podjął działania z prawdziwego zdarzenia (podobnie zresztą jak Z. Ziobro) - obu przed Trybunał Stanu. Świetnie ujął to jeden z internautów, że jeśli ktoś chce prawdy i sprawiediwości to od razu PISdzielec. Czyli nie widzi ten internauta we własnej partii ludzi uczciwych. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo12345 Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 23:00 Oni (lobby prawnicze) przecież przemycili tą nowelizację marcową po to, żeby już nikt i nic nie zakłóciło ich bezwzględnej władzy, żeby nikt nie miał nad nimi żadnej kontroli. A gdzie był sejm. Czy tam ktoś czyta te ustawy? To przecież wprowadza idealne warunki dla rozwoju mafii. Czy to było intencją sejmu? Poprzednio też nie była możliwa kontrola, bo trudno mówić, że nadzór administracyjny jest kontrolą. To co powinien zrobić Minister postępując z nową wersją ustawy? Czy w ogóle może coś zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 08:00 pseudo12345 napisała: > Oni (lobby prawnicze) przecież przemycili tą nowelizację marcową Możesz coś więcej o tym przemycaniu ? Jak to się robi i takie tam... > A gdzie był sejm. Zapewne tam, gdzie zawsze: na Wiejskiej w Warszawie... > Czy tam ktoś czyta te ustawy? Przypuszczam, że ten i ów - i owszem. > To przecież wprowadza idealne warunki dla rozwoju mafii. Czy to było intencją sejmu? Nie sądzę. A czy ty, aby, nie przesadzasz? > Poprzednio też nie była możliwa kontrola, bo trudno mówić, że nadzór administracyjny > jest kontrolą. Możesz zdradzić co jest kontrolą? Uganianie się ministra za duchem (niechby nawet był to duch prawa!), przy wtórze łamania prawa - bo tym właśnie jest lekceważenie ustaw i rozporządzeń zależnie od własnego widzimisię ministra? > To co powinien zrobić Minister postępując z nową wersją ustawy? Skrupulatnie jej przestrzegać. > Czy w ogóle może coś zrobić? Jeśli ma do ustawy zastrzeżenia - może zaproponować do niej poprawki lub nawet - przedstawić nową. Dopóki Parlament jej nie przegłosuje, a Prezydent nie podpisze - psim obowiązkiem ministra jest przestrzegać starej ! Inaczej - ryzykuje Trybunał Stanu (o dymisji nie wspominając). Odpowiedz Link Zgłoś
bool_a Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 08:45 koloratura1 napisała: > Możesz zdradzić co jest kontrolą? pl.wikipedia.org/wiki/Kontrola_prokuratorska Kto kontroluje prokuratury? NIK, czy NIKT? Media to trochę za mało! www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/dzisiaj-to-media-kontroluja-prokurature,277817.html Profesor Kruszyński: Jeśli napiszę skargę na prokuratora rejonowego, to on będzie rozpatrywał skargę na samego siebie - powiedział. > Uganianie się ministra za duchem (niechby nawet był to duch prawa!), przy wtórz > e łamania prawa - bo tym właśnie jest lekceważenie ustaw i rozporządzeń zależni > e od własnego widzimisię ministra? To nie widzimisię ministra, ale potrzeba zdiagnozowania działania prawa. Sąd Najwyższy, władny interpretować przepisy prawa, często powołuje się na intencje ustawodawcy, więc nie ma co ironizować! > Skrupulatnie jej przestrzegać. No to po co nam minister, o całej grupie instytucji kontrolnych (afera solna, jajeczna, kiełbasiana...) nie wspomnę? Jeżeli prawo pozwala na takie kolejne afery to jest coś nie tak nie z przestępcami, a z funkcjonowaniem państwa. > Jeśli ma do ustawy zastrzeżenia - może zaproponować do niej poprawki lub nawet > - przedstawić nową. > Dopóki Parlament jej nie przegłosuje, a Prezydent nie podpisze - psim obowią > zkiem ministra jest przestrzegać starej ! > Inaczej - ryzykuje Trybunał Stanu (o dymisji nie wspominając). Tak jak partia kazała zawsze głosowałem, a o tym, ze mam myśleć nigdy nie myślałem! No to zaryzykował TS – chociaż tutaj zdania są podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 09:37 bool_a napisała: > koloratura1 napisała: > > > Możesz zdradzić co jest kontrolą? > > pl.wikipedia.org/wiki/Kontrola_prokuratorska > Kto kontroluje prokuratury? NIK, czy NIKT? Media to trochę za mało! Aha, nie możesz... Nie szkodzi. > To nie widzimisię ministra, ale potrzeba zdiagnozowania działania prawa. Duchem go! > Sąd Najwyższy, władny interpretować przepisy prawa, często powołuje się na intencje > ustawodawcy, więc nie ma co ironizować! Odróżniasz intencje ustawodawcy (te, na które - ewentualnie - powołuje się Sąd Najwyższy) od bełkotu jakiegoś filozofa? Nie? - Szkoda.... > > Skrupulatnie jej przestrzegać. > > No to po co nam minister, o całej grupie instytucji kontrolnych (afera solna, > jajeczna, kiełbasiana...) nie wspomnę? Skontaktuj się za swoim posłem i zażądaj od niego, żeby w Parlamencie postarał się przeprowadzić likwidację stanowisk ministerialnych. A nuż się uda... > Jeżeli prawo pozwala na takie kolejne afery Prawo na pewno nie pozwala na takie kolejne afery, podobnie jak nie pozwala, np., na okradanie współpasażerów w autobusach - a mojemu mężowi niedawno ukradziono w autobusie portfel. Rozumiem, że wbrew prawu... > to jest coś nie tak nie z przestępcami, > a z funkcjonowaniem państwa. Wiesz, to chyba skutki grzechu pierworodnego, w efekcie którego - nie jesteśmy aniołami... > > Jeśli ma do ustawy zastrzeżenia - może zaproponować do niej poprawki lub > nawet przedstawić nową. > > Dopóki Parlament jej nie przegłosuje, a Prezydent nie podpisze - psim > obowiązkiem ministra jest przestrzegać starej ! > > Inaczej - ryzykuje Trybunał Stanu (o dymisji nie wspominając). > > [i]Tak jak partia kazała zawsze głosowałem, a o tym, ze mam myśleć nigdy nie myślałem!/i] Za to teraz nadrabiasz (mnie, tym zwerbalizowanym myśleniem, to już prawie wykończyłaś). Uff! Odpowiedz Link Zgłoś
bool_a Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 10:13 koloratura1 napisała: > Aha, nie możesz... > Nie szkodzi. Wiem, że taki brak kontroli jest niektórym na rękę. Tobie też? Chyba, że nie znasz słowa kontrola (SJP PWN)? 1. «sprawdzanie czegoś, zestawianie stanu faktycznego ze stanem wymaganym» 2. «nadzór nad kimś lub nad czymś» 3. pot. «instytucja lub osoba sprawująca (Wiki) - ogólnie porównywanie stanu faktycznego ze stanem założonym. W innym sensie nadzór nad czymś i dopilnowywanie, aby to funkcjonowało zgodnie z ustalonymi zasadami. > > To nie widzimisię ministra, ale potrzeba zdiagnozowania działania prawa. > > Duchem go! nie ważne czym, ważny jest efekt! > Odróżniasz intencje ustawodawcy (te, na które - ewentualnie - powołuje s > ię Sąd Najwyższy) od bełkotu jakiegoś filozofa? Nie? - Szkoda.... od bełkotu jakiegoś filozofa? a mówią, że jedynie UJ liczy się na świecie (Wiki) .... a następnie studia z zakresu historii filozofii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Był stypendystą Cambridge. Uzyskał stopień naukowy doktora. pomijam już fakt, że w 2011 roku dostał 62 570 głosów, więc chyba ma niezłe poparcie! > Skontaktuj się za swoim posłem i zażądaj od niego, żeby w Parlamencie postarał > się przeprowadzić likwidację stanowisk ministerialnych. A nuż się uda... Likwidacja to Twój pomysł. Zgadzam się z ministrem Gowinem, że zawiodły mechanizmy kontrolne lub ich brak! > Prawo na pewno nie pozwala na takie kolejne afery, wszystkie te afery były wcześniej badane przez prokuraturę! Efekty same mówią za siebie. > podobnie jak n > ie pozwala, np., na okradanie współpasażerów w autobusach - a mojemu mężowi ni > edawno ukradziono w autobusie portfel. Rozumiem, że wbrew prawu... a co prokurator orzekł – „nikłą szkodliwość czynu”? > Za to teraz nadrabiasz (mnie, tym zwerbalizowanym myśleniem, to już prawie wyko > ńczyłaś). Uff! Trudne? Szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
arnoldos Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 23:42 jaki art. 5 kc? o czym Ty w ogóle mówisz? powyższa sprawa ma charakter publicznoprawny a kodeks cywilny ma tutaj zastosowanie tylko w Twojej fantazji. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 07:48 minister Gowin zażądał akt postępowań zamkniętych przez prokuratury. a więc takich gdzie nie miał nawet teoretycznej możliwości wpływania nań. tym samym zarzuty są pozbawione sensu, litera prawa NIE ZOSTAŁA złamana. Co potwierdzili prawnicy!!! Środki masowego przekazu i niektórzy z elit RP III robią ci kogel - mogel z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
legalgroup Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 19:34 Tak czytam, i coraz bardziej się dziwię, jak taki ignorant mógł zostać wybrany prezesem -szacownego skądinąd - Trybunału Konstytucyjnego. Twierdzenie o nieobowiązywaniu Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 23.02.2007 r., Dz. U. Nr 38 z 2007 r., tj. Regulaminu urzędowania sądów powszechnych, nie jest nawet dyskusyjne. Ono jest całkowicie nieprawdziwe, a jego głoszenie źle świadczy o b. prezesie TK. (Nota bene i o dziennikarzach GW - wciąż trąbiących o jakoby złamaniu prawa w rzeczonej sprawie przez Ministra Gowina - nie świadczy to najlepiej. Bo i profesjonalizmu w tym za grosz nie ma, że o obiektywizmie nie wspomnę). Owszem ustawa Prawo o ustroju sądów powszechnym została nowelizowana, i prawdą jest, że zmiana weszła w życie w marcu 2012 r. Jednakże zmiana ta nie obejmowała swym zakresem art. 41 ustawy. A właśnie na podstawie przywołanego artykułu (konkretnie art. 41 § 1) w 2007 roku wydany został Regulamin. (vide: ustawa z 18.08.2011 r. o zmianie ustawy… Dz. U. Nr 203 z 2007 r.).Ten, że Regulamin w art. 95 § 1 konstytuuje prawo Ministra Sprawiedliwości do przeglądana akt spraw sądowych. No więc panie b. prezesie TK, na jakiej podstawie opiera pan twierdzenie o nieobowiązywaniu Regulaminu? Jaki to akt prawny, bądź jakie zasady legislacji, uchylić miały by zdaniem pana przedmiotowe Rozporządzenie, czy też zobowiązywać by miały Ministra do jego zmiany? Owszem, może być ono sprzeczne z innymi aktami prawnymi, może być ono nawet niezgodnie z Konstytucją. Ale do jasnej cholery, jako b. prezes TK, winien pan wiedzieć, że w sprawie zgodności jakiegokolwiek aktu normatywnego z Konstytucją, w sposób wiążący wypowiadać się może wyłącznie Trybunał Konstytucyjny, a formą jego wypowiedzi jest wyrok. Do czasu rozpoznania sprawy przez TK, z każdym aktem normatywnym związane jest domniemanie zgodności aktu z Konstytucją. Ponadto, jako b. prezes TK (a to również odnosi się do dziennikarzy GW) powinien znać pan treść art. 156 § 1 zdanie drugie k.p.k. - „Za zgodą prezesa sądu akta te (czytaj: akta sprawy sądowej) mogą być udostępniane również innym osobom.” Więc jak to jest? Wszyscy, w tym oczywiście dziennikarze, mogą przeglądać akta spraw sądowych, a tylko Minister Sprawiedliwości nie ma mieć tego prawa? Dodam, że przywołany artykuł nie określa żadnych przesłanek - poza zgodą prezesa sądu - których spełnienie daje prawo do przeglądania akt spraw sądowych. I proszę darować sobie przywoływanie zasady niezawisłości sądów, czy też zasady trójpodziału władzy. Samo przejrzenie akt sprawy sądowej przez Ministra Sprawiedliwości, gwałtem na wspomnianych zasadach bezsprzecznie być nie może. I jeszcze jedno. Różnica między wypowiedzią Ministra Gowina, a ministra Zioby jest taka, że ten pierwszy mógł nazywać w majestacie prawa M.P. przestępcą, gdyż był on wielokrotnie prawomocnie skazywany wyrokami sądów karnych, z których część do dnia dzisiejszego nie uległa zatarciu, Ziobro zaś rzucał w doktora gromami, gdy tymczasem był on jedynie podejrzanym. I na koniec, w związku na trwającą od kilku dni nagonką GW na Ministra Gowina, do dziennikarzy: Nie musicie kochać Gowina, nie musicie zgadzać się z jego poglądami. Macie pełne i nieograniczone prawo do oceny i krytyki jego działań, bądź zaniechań. Sorry, ale wasze artykuły w sprawie Gowina, z profesjonalnym i obiektywnym dziennikarstwem nie mają nic wspólnego. Zbyszek Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek121 Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 22:24 Dziękuję Ci Zbyszku za tą łyżkę miodu w beczce dziegciu parafrazując przysłowie. A miodem jest tu nie tylko obrona Gowina ale i profesjonalna odpowiedź. Ja już od lat nie szukam obiektywizmu czy jakiejś rzetelności w Wyborczej. Żałuję tylko ślepego zaufania dużej części społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo12345 Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 23:36 Bardzo Cię proszę o odniesienie się do wypowiedzi (chyba Ćwiąkalskiego), którą spisałam, chociaż nie wiem, czy dokładnie: "Uprawnienia Ministra Sprawiedliwości wynikają wprost z art. 37g ustawy i tam określony jest bezpośrednio sposób wykonywania zewnętrznego nadzoru administracyjnego. Minister może jedynie zarządzić przeprowadzenie lustracji danego sądu przez prezesa sądu apelacyjnego" Odpowiedz Link Zgłoś
arnoldos Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 23:55 Znowelizowana ustawa określa tryb i sposób zewnętrznego nadzoru ministra sprawiedliwości nad działalnością sądów (nie sędziów). Tutaj, Zbyszek (nie Ćwiąkalski) ma racje w przeciwieństwie do sędziego Stępnia - pomimo nowelizacji ustawy, rozporządzenie nadal obowiązuje. Nie zostało w żaden sposób uchylone. Podstawowe znaczenie ma kwestia czy przepis par. 95 rozporządzenia, stoi w sprzeczności z ustawą. Moim zdaniem nie. W każdym razie istnieje coś takiego jak domniemanie zgodności aktu normatywnego (rozporzadzenia) z aktem wyższego rzędu (m.in.ustawą). Jak się komuś nie podoba takie podejście do sprawy (np prezesowi sądu)to niech zgłasza wniosek np. do RPO ażeby ten zwrócił się z wnioskiem do TK w celu stwierdzenia niezgodności przepisu par. 95 rozporządzenia z ustawą. Podsumowując, mimo negatywnego stosunku do Gowina, uważam że słowa o Trybunale Stanu nie mają kompletnie pokrycia w rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa.live Gowin na szczaw, dyktatorów w Polskiej polityce nie potrzeba 23.09.12, 20:02 POPISowców w Tuska polityce nie potrzeba. Tusk powinien kretyna jak najszybciej odgwizdać, czas szkodzi Tuskowi. Reperacja starych błędów kosztuje często więcej niżeli zdobycia nowych. Wiesław Brudziński Odpowiedz Link Zgłoś
bool_a Re: Gowin na szczaw, dyktatorów w Polskiej polity 24.09.12, 08:09 art.usa.live napisał: > POPISowców w Tuska polityce nie potrzeba. znowu zawiódł naród – wybrał niewłaściwych reprezentantów! > Tusk powinien kretyna jak najszybciej odgwizdać, > czas szkodzi Tuskowi. Jego kretyństwo polega na tym co powiedział czy na tym co zrobił? Niesprzecznie zaś czas szkodzi premierowi, bo coraz bardziej obnaża struktury władzy. > Reperacja starych błędów kosztuje często więcej niżeli zdobycia nowych. > Wiesław Brudziński Proszę podać źródło tej wypowiedzi, bo jej absurdalność wynika tylko z przekłamania/zniekształcenia. Naprawa błędnie działających systemów informatycznych, albo kontynuacja ich eksploatacji (np. w ZUS, w Ministerstwie Zdrowia) jest o wiele bardziej kosztowna niż opracowanie/wprowadzenie nowych utworzonych przez fachowców – potwierdzenie raporty NIK. Odpowiedz Link Zgłoś
tadan.se Gdzie się podział korektor? 23.09.12, 21:06 "Minister ma się kierować nie intencjami a nie normą prawną." Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 23.09.12, 22:57 Gowin powiedział głośno i publicznie to co większość obywateli myśli ale nie mówi bo to nie wypada. A sitwa podniosła larum, że ktoś śmie ich krytykować. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 08:16 ot48 napisał: > Gowin powiedział głośno i publicznie to co większość obywateli myśli ale > nie mówi bo to nie wypada. Nawet jeśli większość obywateli uważa, że przepisy są po to, żeby je omijać, to ministrowi nie wolno tego powiedzieć publicznie, ani w taki sposób postępować. Odpowiedz Link Zgłoś
bool_a Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 09:08 koloratura1 napisała: > Nawet jeśli większość obywateli uważa, że przepisy są po to, żeby je omijać, to > ministrowi nie wolno tego powiedzieć publicznie, ani w taki sposób postępować. to nie większość obywateli uważa, że przepisy są po to, żeby je omijać, ale uważa, że polska nie jest państwem prawa z powodu złego lub źle egzekwowanego prawa. W omijaniu przepisów specjalizują się nie tylko przestępcy, ale też przedstawiciele wymiaru sprawiedliwości. Minister sprawiedliwości ma akceptować prawo, które pozwala na kolejne afery? Minister sprawiedliwości - centralny organ administracji rządowej, odpowiedzialny za dział administracji rządowej - sprawiedliwość. Aparatem pomocniczym Ministra Sprawiedliwości jest Ministerstwo Sprawiedliwości. Minister Sprawiedliwości z mocy Konstytucji jest członkiem Krajowej Rady Sądownictwa Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 10:00 bool_a napisała: > Minister sprawiedliwości ma akceptować prawo, > które pozwala na kolejne afery? Tak. I to tak długo, jak długo prawo - ewentualnie - nie zostanie zmienione przez osoby do tego powołane (Parlament, zgodnie z procedurą). Minister nie tworzy, nie zmienia ustaw, a tylko pilnuje ich realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bool_a Re: Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 10:35 koloratura1 napisała: > Tak. > I to tak długo, jak długo prawo - ewentualnie - nie zostanie zmienione przez os > oby do tego powołane (Parlament, zgodnie z procedurą). A o rozporządzeniach i innych aktach normatywnych po prostu zapominasz. > Minister nie tworzy, nie zmienia ustaw, a tylko pilnuje ich realizacji. to ci się tylko tak wydaje! www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/druki.xsp?view=3&typ=projekt%20ustawy#8 Odpowiedz Link Zgłoś
chango Prowokacja przynosi owoce. 23.09.12, 23:43 p.Gowin zagrał przepięknie i prowokacyjnie.. i pokazał jak problem jest głęboki. Jak to towarzystwo wzajemnej adoracji jest przeżarte do dna układami. p.Gowin jako osoba prywatna zapunktował u mnie solidnie chociaż nie jestem za PO czy PIS czy innymi k..rwami.. Wiecie gdzie jest problem? Ordynacja Wyborcza!! Wejdźcie na stronę zmieleni.pl i poczytajcie. Ruszyła akcja. Przyłączcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Osobom prywatnym wolno chlapać ozorem na prawo... 24.09.12, 08:30 ...i lewo (byle nie naruszali czyichś dóbr osobistych); ministrom - nie. chango napisał: > p.Gowin jako osoba prywatna zapunktował u mnie solidnie Problem w tym, że p.Gowin - w kwestiach o których mowa - występował jako minister... Odpowiedz Link Zgłoś
bool_a Re: Prowokacja przynosi owoce. 24.09.12, 09:30 chango napisał: > Wiecie gdzie jest problem? Ordynacja Wyborcza!! > > Wejdźcie na stronę zmieleni.pl i poczytajcie. Ruszyła akcja. > > Przyłączcie się. Czy gdzieś jest dostępny projekt takiej ordynacji?. Moim zdaniem źródłem wszelkiego zła, jest stosowana przez posłów/senatorów praktyka zmiany poglądów i partii w czasie kadencji. Wyborcy powinni mieć prawo odwołać takiego posła. Odpowiedz Link Zgłoś
arnoldos Aha, i sędzia Stępień nie jest profesorem 24.09.12, 00:00 Ale ta dopiska "prof.", na stronie głównej gazety, miała go zapewne uwiarygodnić Odpowiedz Link Zgłoś
psiorgan ale autorytetem jest, mimo braku tytułu 24.09.12, 06:54 czego dowodem jest fakt, iż gazeta prosiła go o opinię. Nie ma jak widać lepszego fachowca od prawa niż prof. stępień w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
lisstom Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 00:07 Gowin jest przegrany w każdym przypadku. Skoro poprosił o akta, by nadzorować pracę sądu, postawiono mu zarzut, że złamał prawo, bo nie ma przepisów wykonawczych, ble, ble, ble... Gdyby nie poprosił o akta, tylko pogorszyłby swoją sytuację, bo ci sami ludzie oskarżyli by go o bezczynność i zostawienie wolnej ręki "skompromitowanym sędziom z Wybrzeża". Swoją drogą, jak długo można płacić posłom za nieustanne pieniaczenie, pisanie donosów do sądu o "możliwości popełnienia przestępstwa" i podobne pierdoły? Gdy dyskutowana jest jakaś nowa ustawa wymagająca wiedzy, wtedy na sali widać garstkę posłów; na to oni czasu nie mają... Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 05:36 Jak można postawić przed sądem człowieka, gdy przepisy są sitwiarskie? Prawo w Polsce jest korupcyjne - tworzone nie dla społeczeństwa, tylko dla samego państwa, w drugiej kolejności dla prywatnego bogatego biznesu - który odpłaca się płaceniem haraczu państwu i jego urzędnikom. Państwo nie jest po to, aby pomagać ludziom indywidualnie poszkodowanym, a samo nie tworzy przepisów umożliwiających indywidualnie dochodzenia roszczeń. Przepisy tworzone przez państwo są niejednoznaczne i interpretowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
psiorgan sędzia w stanie spoczynku... 24.09.12, 06:48 no to jakieś 14 tys bierze na rękę miesięcznie za lansik w mediach jako autorytet prawniczy. Następny pasożyt, który poucza innych choć sam niczego w życiu nie dokonał istotnego. Wart Pac pałaca. Odpowiedz Link Zgłoś
tylkojo Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 07:02 Nie przepadam za Gowinem. Rzeczywiście wyraził się mało dyplomatycznie. Powinien był powiedzieć do prawników: "albo zrobicie sami porządek w swoim burdelu albi ja wam dobiorę się do d....." Panie Stępień, jesteście, poza nielicznymi wyjatkami, najbardziej nieudolni spośród wszystkich znanych mi zawodów. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_wronski Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 07:31 Panie Profesorze .Przestan Pan wrescie pieprzyc rzewne farmazony.Wyglada na to ,ze politycy nacpali sie szalejem i takie glupoty opowiadaja ,ze zal jaja sciska.GOSPODARKA BARANIE JEST NAJWaZNIEJSZA A NIE WASZE PSYCHODELICZNE AMBICJE! Odpowiedz Link Zgłoś
olias Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 07:40 ale odlot! nikt do tej pory nie wyjaśnił panu Jerzemu Stępniowi, b. prezesowi Trybunału Konstytucyjnego że minister Gowin NIE ZŁAMAŁ prawa? w świat poszła fałszywka, minister zażądał wglądu w dokumenty postępowań zamkniętych, a nie będą cych w toku i stąd ten szum. panie b. Prezesie - po co zaraz trybunał. U nas robi się tak - wysyła się do osoby przeszkadzającej sitwie samobójcę seryjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk_49 Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 08:38 Jak śmiał, ten Gowin, wtykać nos w nie swoje sprawy i to wtedy , gdy jeszcze cały szmal nie został z kraju wyprowadzony. To rzeczywiście skandal ! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Stępień: Gowin przed Trybunał Stanu 24.09.12, 10:50 żadac jak najbardziej sobie mógł. tak samo jak i ja. Natomiast sąd - jesli nie ma podstaw - nie powinien ani jemu ani mnie tych akt wydawać. A jednak wydał. To których sędziów "pod sąd", panie kontytucjonalista? pozdrawiam losiu Odpowiedz Link Zgłoś