wild 25.02.05, 10:14 pytanie do tzw. "socjalistów" ściąganie haraczu "vat" od dzieci i starców to kapitalizm czy socjalizm? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zigzaur Re: czy jest alternatywa dla kapitalizmu ? 25.02.05, 11:20 Nie ma alternatywy dla wolności. Podobnie jak nie ma alternatywy dla oddychania powietrzem. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Spoko! Jest w Polsce jeszcze 18mln antykapitalistó 25.02.05, 12:03 ..a dalsze 6 milionów dorasta. To co tzw.kapitalizm pokazał w Polsce jest nie do przyjęcia. Wielu oczekuje na nowy system, niektórzy nazywaja go 3rd Form (w języku poprawności politycznej), czyli po polsku Trzecia Forma. Być może, 3 Forma weźmie niektóre, nieliczne pozytywne cechy z kapitalizmu oraz niektóre, nieliczne dobre cechy socjalizmu. Resztę dopracuje się w toku. Jedno jest pewne, trzeba wyczyścić Sejm z ludzi, którzy się tam zasiedzieli. Bardzo pomocna zapracowanym ludziom jest TVP: - Wykreślamy wszystkich często pokazywanych gości w telewizji! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Spoko! Jest w Polsce jeszcze 18mln antykapita 25.02.05, 12:17 To, co mamy teraz w Polsce nie jest normalnym kapitalizmem ale koncesjonizmem i biurokracją z dodatkiem fiskalizmu. I żadnej rozsądnej "trzeciej drogi" nie ma. Albo wolność, albo niewola. Albo czyste, albo brudne. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: Spoko! Jest w Polsce jeszcze 18mln antykapita 25.02.05, 12:47 Tak twierdzą ludzie ograniczeni umysłowo, że innej drogi niema. Po prostu w ich głowach się nie mieści, że moze być inaczej. Zwykły brak wyobraźni i niezdolność do myślenia. - - - "zigzaur" powiedział; "innej drogi nie ma" - jarzmo musicie dźwigać. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Spoko! Jest w Polsce jeszcze 18mln antykapita 25.02.05, 13:17 Jakie jarzmo? Praca w kapitaliźmie jest radością, bo prowadzi do dobrobytu. Praca w komuniźmie jest przekleństwem, bo służy wzmocnieniu tyranii. Alternatywę dla kapitalizmu próbowano wymyśleć jeszcze w XIX wieku. Głównymi twórcami tej "alternatywy" byli: Marx, Engels, Lenin, Jeżow, Beria, Stalin, Hitler, Goebbels, Pol Pot, Saddam Hussajn, Bokassa, Mugabe, Castro, Himmler, Eichmann, Che Guevara, Dzierżyński i tak dalej. Ta "alternatywa" przyniosła ogromne morze krwi i łez a w dodatku ogłupiła kawał świata. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Brawo Thierse ! 25.02.05, 11:23 Żadnych socjalistów nie potrzeba. Socjaliści to oszuści i złodzieje. Tylko głupki wierzą socjalistom. "Biurokracja nie rozwiązuje problemów. Biurokracja sama jest problemem" Ronald Reagan, przemówienie inauguracyjne Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur głupi lewak i tyle 25.02.05, 11:18 Nie pamięta najważniejszych słów, jakie wypowiedział Papież: "Nie jesteś niewolnikiem! Nie masz prawa być niewolnikiem! Jesteś synem!" I co to ma wspólnego z wrogością wobec kapitalizmu, ustroju wolności??? Jan Paweł II zawsze stawał po stronie wolności chociaż niejednokrotnie demonstrował naiwny idealizm. Ale nigdy nie pochwalił biurokracji czyli samego rdzenia socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Jezel ijuż cytujemy Papieża... 25.02.05, 11:56 ...to warto przypomnieć inne jego słowa-zasadę: "człowiek przed rzeczą, praca przed kapitałem". Zaś kapitalizm jest ustrojem wolności FORMALNEJ. W rzeczywistości zaś robi z wielu ludzi faktycznych niewolników. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: Jeżeli już cytujemy Papieża - to nie zapominaj 25.02.05, 12:08 ..że to co obserwujemy w Polsce, to są wypaczenia kapitalizmu, spychające Polskę do kapitalizmu średniowiecznego, inni mówią osiemnastowiecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jeżeli już cytujemy Papieża - to nie zapomina 25.02.05, 12:18 Nie. W Polsce mamy typową, dwudziestowieczną biurokrację i typowy, dwudziestowieczny socjalizm. Kapitalizm osiemnasto- i dziewietnastowieczny, na przykład w Anglii, to epoka najszybszego rozwoju cywilizacyjnego ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta w Średniowieczu nie byłokapitalizmu 25.02.05, 13:16 w Średniowieczu nie było kapitalizmu, tylko feudalizm...do szkoły nie chodziłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jezel ijuż cytujemy Papieża... 25.02.05, 12:21 "Człowiek przed rzeczą" Zgadza się. Człowiek jest ważniejszy od urzędu czy przepisu. Człowiek chce zarobić. Człowiek chce uczciwie pracować a nie pisać podania czy płaszczyć się przed urzędasem i płacić łapówki. To właśnie biurokracja jest niewolnictwem. "Biurokracja nie rozwiązuje problemów. Biurokracja sama jest problemem" Ronald Reagan Przypominam, że Jan Paweł II i Ronald Reagan rozumieli się doskonale i byli sojusznikami. Właśnie w walce z socjalizmem. Socjaliści zresztą zorganizowali zamachy i na Papieża i na Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph do anarchisty wilda 25.02.05, 12:29 wild napisał: > pytanie do tzw. "socjalistów" ściąganie haraczu "vat" od dzieci i starców to > kapitalizm czy socjalizm? Szanowny Panie wild! Nie jesteś Pan żadnym liberałem, jakim się Pan kreuje, lecz zwykłym anarchistą. Dla przypomnienia (powiadomienia świeżych forumowiczów): podobny wątek raczył był Pan popełnić swego czasu na d. Forum Aktualności (nie chce mi się go szukać). Pytanie, które Pan zadajesz, powinno być kierowane nie tylko do socjalistów, lecz do wszystkich osobników pro- państwowych: podatki były, są i będą, tak długo, jak długo istnieje państwo, niezależnie od jego formy ustrojowej. Mniejsza o to, czy będzie to podatek dochodowy, majątkowy, obrotowy, od wartości dodanej czy jakikolwiek inny, nie zmienia to istoty rzeczy. Podatek jest przykrą koniecznością z uwagi na to, że potrzebne są takie instytucje jak armia, policja, sądy, prokuratura i jeszcze parę innych. Z czegoś trzeba to utrzymywać. Nie widzę powodu, aby starcy czy dzieci mieli z tego obowiązku być wyłączeni. Odpowiedz Link Zgłoś
wild panie Gandalf może jest pan Sarumanem Mordoru? 25.02.05, 12:43 bardzo cierpisz słysząc o Mojżeszu i dekalogu?:) Mt 7:1 1. Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. (BT) Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph panie wild, powtarzam pytanie: 25.02.05, 12:47 jesteś Pan anarchistą czy liberałem? Bo dla mnie tym pierwszym! Odpowiedz Link Zgłoś
wild pytanie teoretycznie maślane :) to tylko "słówka" 25.02.05, 12:49 liberał to przecież anarchista :) pytanie może być jeszcze ciekawsze czy chrześcijanin który wierzy w potrzebę istnienia państwa to komunista? Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph maslany to jest Sz.P. ze swoim anarchizmem 25.02.05, 13:06 wild napisał: > liberał to przecież anarchista :) pytanie może być jeszcze ciekawsze czy > chrześcijanin który wierzy w potrzebę istnienia państwa to komunista? Sz.P. się myli: liberalizm nie ma nic wspólnego z anarchią. Ponadto zadałem sobie trud wyszukania Pańskich wypocin sprzed roku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=13835753&s=0 w trakcie dyskusji babariba zadał Panu pytanie, na które nie raczył Pan odpowiedzieć: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=13835753&a=13996274 w związku z tym odpowidziałem ja: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=13835753&a=13996571 Nie po raz pierwszy na tym (i innych forach)wypowiadał się Pan przeciwko wszelkim podatkom. Tym samym kwestionuje pan sens istnienia państwa. Oznacza to, że jest pan zwykłym anarchistą a nie liberałem, konserwatystą czy innym - stą. Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
blong do gandalpha 25.02.05, 23:02 obawiam sie ze wdawanie sie z wildem w jakakolwiek racjonalna dyskusje nie ma sensu /i to niezaleznie od pogladow/ bedzie w kolko powtarzal jak mantre swoja wizje swiata, bo to dla niego podstawa dyskusji, powtarzac w kolko swoje urojenia na temat innych forumowiczow i pogladow jesli mu zajdziesz za skore, to ci pewnie nawet kilka solo watkow poswieci :) - bedziesz socjalista, komuchem itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
wild to jak komunisto Gandlafie z Mordoru - napadacie? 26.02.05, 00:14 co chcesz ode mnie bracie(?) :) Odpowiedz Link Zgłoś
wild swoją drogą dziwny jest wydzwięk tych epitetow 26.02.05, 00:42 mi "liberał" kojarzy się z osobą która unika walki i czmycha "anarchista" brzmi ( no jest w stanie podłoży bombe pod urząd gestapo - prawda Blongusiu? :) polityka jest wesoła nie? Odpowiedz Link Zgłoś
wild do anarchisty państwowego mordoru Gandalfa 25.02.05, 12:45 jestem hobbitem idź ze swą filozofią życia do ludzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalizm Re: do anarchisty wilda 25.02.05, 22:46 Podatek jest przykrą koniecznością z uwagi na to, że potrzebne są takie instytucje jak armia, policja, sądy, prokuratura i jeszcze parę innych. np. jakie jeszcze sa potrzebne instytucje, ktorych biznes nie moze prowadzic? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalizm Re: do anarchisty wilda 26.02.05, 00:51 • do anarchisty wilda Przeczytaj komentowany artykuł » gandalph 25.02.2005 12:29 + odpowiedz wild napisał: > pytanie do tzw. "socjalistów" ściąganie haraczu "vat" od dzieci i starców to > kapitalizm czy socjalizm? Szanowny Panie wild! Nie jesteś Pan żadnym liberałem, jakim się Pan kreuje, lecz zwykłym anarchistą. Dla przypomnienia (powiadomienia świeżych forumowiczów): podobny wątek raczył był Pan popełnić swego czasu na d. Forum Aktualności (nie chce mi się go szukać). Pytanie, które Pan zadajesz, powinno być kierowane nie tylko do socjalistów, lecz do wszystkich osobników pro- państwowych: podatki były, są i będą, tak długo, jak długo istnieje państwo, niezależnie od jego formy ustrojowej. Mniejsza o to, czy będzie to podatek dochodowy, majątkowy, obrotowy, od wartości dodanej czy jakikolwiek inny, nie zmienia to istoty rzeczy. Podatek jest przykrą koniecznością z uwagi na to, że potrzebne są takie instytucje jak armia, policja, sądy, prokuratura i jeszcze parę innych. Z czegoś trzeba to utrzymywać. Nie widzę powodu, aby starcy czy dzieci mieli z tego obowiązku być wyłączeni. Odpowiedz Link Zgłoś
wild pytanie dla "socjalistów" typu Blong trwa dalej? 26.02.05, 00:21 ściąganie haraczu "vat" od dzieci i starców to kapitalizm czy socjalizm? ps. smutne że do tego dorabiają głęboką filozofie/amatorzy polityki haraczu Odpowiedz Link Zgłoś
fpitt papiez- i zdrowie 26.02.05, 00:35 czemu to nagle nie mozna dac komentarza na temat zdrowia papieza. Dajcie spokoj temu czlowiekowi, jest juz IKONA, dajcie mu szanse na wlasne, samotne chwile. Nikomu nie wolno tworzyc, bezkarnie, rekordzistow do ksiegi Guinessa. Co chcecie, sepy, uslyszec ?ze, umarl z imieniem MARII NA USTACH, a moze, ze przeklal Was za brak szacunku do NIEGO JAKO CZLOWIEKA, mial byc wszak SYMBOLEM. Tylko czego?, CIERPIENIA - tego by sobie nie roscil, piekny w swej wierze, i nie probojacy sie mierzyc z cierpieniem Chrystusa?to byloby zaprzeczeniem Jego wiary. BADZCIE MILOSIERNI, czas najwyzszy. Ten czlowiek jest SYMBOLEM, ale JEGO cierpienie ma swoje granice. Reszta jest tylko miara waszego czlowieczenstwa.Amen Odpowiedz Link Zgłoś