homophob_and_racist 27.02.05, 20:55 cholera..., ten facet ma racje. Dobrze by bylo aby Kwach zrobil tam wyklad Wolodi Kagiebekowiczowi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rkcb NIE Jechać do Moskwy! 27.02.05, 23:04 To ZSSR WYWOŁAŁO II wojną światową. Konsekwentnie i z pełną premedytacją. A Jałta była tylko potwierdzeniem zdobyczy i tak dużo mniejszych niż oczekiwano w roku 1939. I do kiedy Putin nie zmieni zdania, iż ZSSR, podpisując pakt Ribbentrop - Mołotow, musiało wywołać wojnę to nie ma o czym z nim rozmawiać. Jeżeli ktoś publicznie popiera zbrodnicze działania Stalina to znaczy, że mamy z nim świętowąć symboliczny początek sowieckiej okupacji? Z kimś wywodzącym się z KGB=NKWD, organizacji tak zbrodniczej, że przy niej SS i Gestapo to dzieci bawiące sie w piaskownicy? Jestem w stanie ostatecznie zrozumieć, że musimy z Rosją handlować, mamy takie położenie, a nie inne, na handlu zyskują głównie zwyki obywatele,ale jakiekolwiek symboliczne gesty z Putinem? NIE! Ze zbrodniarzem, który popiera działania Stalina, najwiekszego zbrodniarza XX wieku, który morduje Czeczeńców, który pozwala na takie ekscesy jak w Ufie serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34248,2574084.html nie ma o czym rozmawiać, to zbrodniarz i jego miejsce jest przed trybunałem haskim. A Rosjanom trzeba mówić: Jak nie zrobicie u siebie porządków to zostaniecie pariasem świata, z którym się hadnluje, trochę lęka, ale nie szanuje. Wybór należy do was. I nie ma obaw, że nieobecności Polski w Moskwie 09.05 nikt nie zauważy. Jak oświadczymy: "Nie jedziemy, bo z mordercami nie mamy czego świetować" to wszyscy zauważą, i ci mądrzy zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek111 dokonaj aktu samospalenia 28.02.05, 03:23 stary masz racje, 100%, 200% - a co tam, nawet 1000% racji. Zbierz wokol siebie podobnych do ciebie, chwyccie szable w dlon i na Moskala.....a jezeli nie znajdziesz sobie podobnych to dokonaj aktu samospalenia, najlepiej przed pomnikiem Nieznanego Zolnierza.... Pokaz wszystkim, ze jestes prawdziwym bohaterem a nie tylko w pysku...... Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Re: dokonaj aktu samospalenia 28.02.05, 17:30 Napisałem, co napisałem. Nie wzywam do ataku na Rosję, co więcej twierdzę, że należy z Rosjanami handlować, rozmawiać, podtrzymywać wymianę kulturalną i kontakty osobiste. Ale z ROSJANAMI, a nie ze zbrodniarzem, który stoi na czele państwa rosyjskiego! Tylko wtedy jak obywatele Rosji zrozumieją, że to hańba mieć takiego prezydenta i SAMI zechcą coś z tym zrobić, zmiany są możliwe. Nie mamy siły (na szczęście lub niestety, zależy od punktu widzenia), żeby znacząco wpłynąć na wewnętrzną sytuację w Rosji. Ale powinniśmy głośno protestować, jak władcy sąsiedniego kraju usprawiedliwiają zbrodniarzy, którzy zdecydowali o masowych morderstwach i deportacjach poskich obywateli. Jak położymy uszy po sobie i będziemy udawać, że Putin się nam podoba, to sprowadzimy na siebie nieszczęście. Rosja, pod autorytarnym władcą, nie wyrzeknie się prób zdominowania Europy, a my jesteśmy po drodzę i dlatego MUSIMY protestować. Inaczej świat zapomni, a my za to zaplacimy. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Jechać do Moskwy! i siedziec cicho!!!!! 28.02.05, 01:03 "Może więc najzłośliwszą polską reakcją na rosyjskie zaczepki byłaby nie tylko polska obecność w Moskwie, ale - co więcej - spokojne i stanowcze powiedzenie tam publicznie, jak Polska widzi kwestię Jałty i zakończenia wojny." Niestety p. Podolski, gdy chodzi o Rosje daje sie ponosic emocjom, moze to wiec lepiej, ze nie jest juz zwiazany z dyplomacja, bo tam powinn to byc niewybaczalne. Nawet jesli wielu w Polsce sadzi, iz to rzadka i cennna cnota, czyniaca z Polakow narod wyjatkowo godny podziwu. Przeciez to kwadratura kola. Jak powiedziec uczciwie prawde o Jalcie atakujac, nawet jesli kulturalnie i tylko werbalnie, jedynie Rosje i do tego w obecnosci USA i GB? Przeciez NIE MA Jalty bez USA i GB! Zreszta p. P. sam o tym pisze. Jesli atakuje sie tylko Rosje to jest to klamstwo historyczne, ktore w ostatecznym rozrachunki lepiej sluzy Rosji niz Polsce. Jesli zaatakuje sie cala trojke, wyjdzie sie oczywiscie w oczach USA i GW na pieniacza zapatrzonego w przeszlosc i niewdziecznego. Czyli znow wieksza bedzie korzysc dla Rosji niz dla Polski. Jest jedno jedyne ROZSADNE rozwiazanie, niestety juz chocby dlatego niemozliwe do realizacji i stad pewnie p. P. na nie nie wpadl: pojechac i nie pyskowac!!! Wziac sobie do serca madre haslo pyszalkowatego Chiracka i przynajmniej tym razem nie zmarnowac okazji, zeby siedziec chicho. Rosje tyle powsciagliwosci zadziwi a Zachod gleboko odetchnie. On jakos nie lubi proznego pieniactwa i psucia atmosfery w Europie zupelnie bez sensu i potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek111 masz racje, ale co z tego....? 28.02.05, 03:31 masz racje ale twoj glos rozsadku zostanie zagluszony przez fanatykow i rozrabiaczy. Polityka to nie tylko znajomosc swoich racji lecz przede wszystkim swych mozliwosci i sojusznikow - i na ich miare nalezy zajmowac miejsce w szeregu..... a dla wszystkich narwancow mam jedyna propozycje: szable w dlon i na Moskala.... a jak nie bedzie szabli ani konika, na ktorym mozna by wjechac do Moskwy to dokonac aktu samospalenia pod pomnikiem Nieznanego Zolnierza, albo innym.... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Głupia sprawa - kto sprzedał? 28.02.05, 04:52 Do pewnego momentu w "publicystyce" przeważały opinie: Nie jechać! Obrazić się! etc. Do momentu, kiedy Bush zadeklarował, że oczywiście na obchody pojedzie. Teraz ćwiczymy temat: Co powiedzieć? Może od razu wystosować notę dyplomatyczną do Waszyngtonu z zapytaniem jaka ma być polska racja stanu 9 maja w Moskwie w obecności Busha? Bo do tego, że Bush przyzna się, że Churchill z Rooseveltem sprzedawali Polskę Stalinowi, raczej nie dojdzie. Przy okazji, ostatnio "publicystyka" ćwiczy temat: "Polska została sprzedana Stalinowi i Stalin ją kupił". Niestety, nic nie wyjaśnia pewnej drażliwej kwestii, która wydaje się być oczywista: kto sprzedał Polskę? Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian No właśnie kto? 28.02.05, 09:47 W dyskusji wokół tego tematu zapomina się moim zdaniem zupełnie o jednej kwestii. Rydz Śmigły wydał zdaje się rozkaz: "Z Rosjanami nie walczyć". Armia Czerwona weszła więc do Polski bez jakichś wielkich starć (jakich nie brakowało na zachodzie, gdzie nacierali Niemcy). Potem rząd emigracyjny nie za bardzo chyba kwapił się aby pomoc naszego wojska uzależnić od uznania przez mocarstwa zachodnie, że ZSRR nas zaatakował. Czemu się potem dziwić, że opinia publiczna na zachodzie nie widziała antagonizmu ZSRR i Polski w latach II W.Ś. A zachód to taka konstrukcja, gdzie politycy podążają za głosem opinii publicznej... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: No właśnie kto? 28.02.05, 10:02 tkuprian napisał: > W dyskusji wokół tego tematu zapomina się moim zdaniem zupełnie o jednej > kwestii. Rydz Śmigły wydał zdaje się rozkaz: "Z Rosjanami nie walczyć". Armia > Czerwona weszła więc do Polski bez jakichś wielkich starć (jakich nie brakowało > > na zachodzie, gdzie nacierali Niemcy) ******************************** Doradzam nieco dokładniejsze przestudiowanie faktów z lat 1944/45, bo sugestia, że sprzedał nas Rydz-Śmigły tudzież rząd emigracyjny jest zbyt daleko idąca. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: masz racje, ale co z tego....? 02.03.05, 16:04 Samospalenia - lecz nie 'pod' pomnikiem, tylko 'na' pomniku.Mozna zaoszczedzic na benzynie.... Odpowiedz Link Zgłoś
grzes07 Re: Jechać do Moskwy! i siedziec cicho!!!!! 28.02.05, 07:48 masz 100% racje, tylko znajac politykow polskich watpie w ich rozsadek slyna przeciez z bezcennego "daru" najpierw gadaja a dopiero potem mysla. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Jechać do Moskwy! i siedziec cicho!!!!! 28.02.05, 08:31 grzes07 napisał: > masz 100% racje, tylko znajac politykow polskich watpie w ich rozsadek slyna > przeciez z bezcennego "daru" najpierw gadaja a dopiero potem mysla. ******************************** Nie zostało dowiedzione, że myślą. Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: Jechać do Moskwy! i siedziec cicho!!!!! 28.02.05, 19:52 Eva, a czy mozesz mi wyjasnic dlaczego Polska ma znosic zaczepki Rosji bez zadnej reakcji? A moze by tak odwrocic sytuacje i zaczepic Rosje. Wedlug Ciebie Rosja wowwczas powinna zachowac sie modrze i po prostu nie zareagowac. A tak wogole kto powiedzial ze nie mozna odpowiadac na zaczepki polityczne godnie i z szacunkiem. Juz kiedys probowano metody nie draznienia agresywnych politykow. Mialo to nawet naukowa nazwe "appeasment" i skonczylo sie tragicznie. Ale moze jestes za mloda aby to pamietac, a moze nie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Jechać do Moskwy! i siedziec cicho!!!!! 28.02.05, 21:22 marek10004 napisał: > Eva, a czy mozesz mi wyjasnic dlaczego Polska ma znosic zaczepki Rosji bez > zadnej reakcji? A moze by tak odwrocic sytuacje i zaczepic Rosje. Rosja Polske prowokuje, jak widac skutecznie, bo dobrze zna tzw. polski charakter narodowy. Polska pewnie tak postapi, jak tobie sie to podoba, czyli zaczepi Rosje za Jalte i to w obecnosci tych, ktorzy ja Rosji "przehandlowali". Nie wiem co Polska chce przez to osiagnac, napewno nie bedzie to niczyj podziw, czy wiekszy szacunek. No chyba, ze uwazasz, ze publiczne potwierdzenie najgorszych wad narodowych wzmocni pozycje kraju w swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pjpb Re: Jechać do Moskwy! 28.02.05, 16:49 konkluzja artykulu jest trafna. gdyby prezydentowi kwasniewskiemu udalo sie przedstawic pozycje polski na szerszym forum wizyta ta mialaby gleboki sens. po warunkiem jednak ze to udaloby sie zrobic. jestem tu raczej sceptykiem - nie po to putin organizuje akademie na czesc bohaterow zsrr aby jakis polaczek mu ja zaklocal bajaniem o historii niepoprawnej. odnosnie jalty i roli usa i wielkiej brytanii - oczywiscie malo prawdopodobne jest aby pragnely przypominania o malo chlubnej swej roli w jalcie. jest to niewygodne - ale sadze ze zaakceptowaliby swa moralna odpowiedzialnosc za jalte. nikt na zachodzi jalty przeklamywac nie probuje - po prostu rozdrapywanie ran nie lezy w naturze ludzkiej. z rosja sytuacja jest drastycznie inna - putin glosi chwale jalty jako ukladu ktory przyniosl pokoj i postep do europy wschodniej. przyjezdzajac na uroczystosci i milczac [najbardziej jak sadze prawdopodobna wersja] sankcjonujemy taka wizje historii Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: Jechać do Moskwy! 28.02.05, 18:19 zgadza sie. USA i WLk Brytania powiedza, ze bylo to zlo, ze ta czesc Europy zostala oddana i zapomniana. Zachod nie lubi przypominania niechlubnych rozdzialow historii, ale ich nie neguje i nie odwraca w przeciwienstwie do Rosji. Poza tym co innego (choc tez nie chwalebne) przygladac sie okupacji, a co innego okupowac (to jest jednak roznica w odpowiedzialnosci). Gdyby nie chec Moskwy Polska bylaby demokratycznym krajem. Nie wiadomo, czy opor USA i Anglii odnioslby skutek (ale powinni przynajmniej probowac - prawda). Tylko, ze glowna odpowiedzialnosc lezy po stronie Kremla. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Jechać do Moskwy! 28.02.05, 20:10 Rzecz jasna, że nieobecni sami siebie wykluczymy z grona zwycięzców. Natomiast zapewne o dochodzeniu sprawiedliwości dziejowej możemy spokojnie w Moskwie zapomnieć - kto tam będzie nas słuchał? Jakaś konferencja prasowa co najwyżej została by p. Kwaśniewskiemu, a moment choćby z psychologicznego punktu widzenia nie byłby to najszczęśliwszy - ci (także USA, WB, Francja) o zwycięstwie, my o sobie. W tym kontekście głos Evy o siedzeniu w danym momencie i miejscu cicho jest dobrą wskazówką, bo Moskawa to nie miejsce i czas na wyciąganie naszych żalów. Przy tym w zasadzie takie rozwiązanie kończy te dość głupie spory - jechać, nie jechać, a jak jechać, to co powiedzieć - a spory te wynikają z tego, że od razu na wejściu skażone są brakiem dobrego rozwiązania (właśnie zaproponowanego :-)). Natomiast można dużo więcej osiągnąć grając z zachodnią trójcą poza boiskiem i przepisami wyznaczonymi przez p. Putina. Już np. w dzisiejszym wywiadzie z p. Chiracem padło znamienne zdanie o wzięciu udziału przez żołnierzy polskich we francuskiej defiladzie, a Chirac zdaje się tej propozycji przyklasnął - i takich kroków należałoby czynić więcej i w ich kontekście głosić swoje racje. Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: Jechać do Moskwy! 28.02.05, 20:22 Zgodnie z teoria gazeta forum, kto w takim razie slucha Moskwy, przechwalajaca sie ze Jalta to zwyciestwo nowego porzadku nad swiatem. Przeciez zachod doskonale wie ze to wirutne klamstwo, i tak naprawde byl topoczatek tragicznej historii wielu narodow. Zdaje sie z Eva i gazeta forum odbieraja krajom Europy Zachodniej prawo posiadania nawet elementarnej przyzwoitosci. Tak zle nie jest. Com prawda nigdy nie mieli problemu z poswieceniem nas dla "wyzszej idei", ale tez teraz wcale o tym nie glosza nieprawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Jechać do Moskwy! 28.02.05, 21:25 Przestan przekrecac i macic. Mnie tylko chodzi o to, ze krytykowac za Jalte nalezy sila rzeczy i USA i GB nie TYLKO Rosje. Albo nikogo. Ludzie mniej piszcie, a uczcie sie czytac-ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: Jechać do Moskwy! 28.02.05, 21:57 No coz Evuniu. Bardzo mi przykro, ze nalezysz do ludzi, ktorych po prostu nie godzi sie krytykowac. Jesli nie rozumiesz subtelnej roznicy miedzy uczestnictwem Rosji, a GB i USA w Jaltanskiej awanturze i pozniejszym traktowaniu reszty swiata, to jest mi bardzo przykro. Stawianie znaku rownosci pomiedzy zbrodniami Rosji Stalinowskiej (i nie tylko), a naiwnie ugodowa polityka Anglii i USA to po prostu barbarzystwo faktow historycznych. Bardzo byc Cie rowniez prosil abys nie mowila mi ze mace i krece, tylko dlatego ze osmielilem sie miec inne zdanie od Ciebie. Poza tym nie kazdy moze czytac z tak wspanialym zrozumieniem jak Ty. Nic tylko pozazdroscic. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 do Marka: na kon, Moskala gon, gon!!! 01.03.05, 00:31 nie chcialam Cie urazic. Mysle,ze nadajemy na innych falach. Ani GW ani ja nie odbierzemy Zachodowi (nie mamy na to zreszta szans) prawa do przyzwoitosci. Zachod to prawo "od zawsze" ma, a jak z niego korzysta to jego decyzja i ja nie wierze, ze mozna go wychowac, czy pouczyc. Do Moskwy Zachod jedzie na pewno NIE po polskie szkolenia, szturchance, pouczenia i rozliczenia. Putin to wie, wiec sam tego rachunku sumienia Zachodowi nie zafunduje. Ale co to szkodzi zgrabnie podszczypac Polakow - odwiecznych durakow. Niech wlaza na barykady i plujac na Rosje, niech przy tewj okazji niejako niechcacy przypomna Zachodowi jego zdrade i kretactwa. I niech jednoczesnie pokaza swiatu, ze Polacy to wieczni pieniacze, awanturnicy, narod klotliwy i DESTRUKCYJNY. Czy naprawde niesposob zrozumiec, ze milczenie czasem rzeczywiscie jest ZLOTEM??? Trudno lubic Chiracka, ale uwazam, ze dal Polsce najmadrzejsza, najbardziej bezinteresowna i najcennniejsza rade u zarania wejscia jej do Unii. To, ze po dzis dzien jest w Polsce za to przeklinany i wysmiewany potwierdza tylko slusznosc jego wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: do Marka: na kon, Moskala gon, gon!!! 01.03.05, 14:57 Mysle ze to prawda ze GW i TY nadajecie na innych falach. Zupelnie wypaczylas moje mysli. Nigdy nie powiedzialem ze nalezy budowac barykady i z szabelka rzucac sie na Rosje. Jest ogromna roznica miedzy pieniactwem a godnym przypominaniem faktow historycznych. Twoje wulgaryzowanie przywar polskiego narodu jest po prostu zastanawiajace. Chcialbym Ci przypomniec, ze te wysmiewane przez Ciebie cechy Polakow pozwolily nam przezwyciezyc tragiczne lata rozbiorow oraz okupacje hitlerowska i to bez pietna zdrady(Francja). No, ale dla Ciebie to tez pewnie bylo pieniactwo, podobnie jak Solidarnosc, mur berlinski, czy ostatnio rewolucja pomaranczowa na Ukrainie. Proponuje Ci abys nazwala rowniez pieniaczem Marka Edelmana, ktory tez podpisal list do Kwasniewskiego w sprawie uroczystosci moskiewskich. Ale uwazaj z ta krytyka, bo to naprawde wsanialy czlowiek, chociaz nie podziela Twojego "czeskiego pragmatyzmu". Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: do Marka: na kon, Moskala gon, gon!!! 01.03.05, 16:25 Pan Edelmann jest wspanialym czlowiekiem o godnym najwyzszego podziwu zyciorysie, co nie jest rownoznaczne z tym, ze jest nieomylny. I tu sie znow roznimy. Wypomnienie Rosji publicznie Jalty i omijanie tematu USA i GB zostanie odebrane jako rewanzyzm i chec przylozenia jednej tylko stronie. Wypomnienie Jalty wszystkim trzem jej uczestnikom, zostanie przez wszystkich trzech odebrane jako pieniactwo. Zanim sie cos robi trzeba sie zastanowic, co sie chce osiagnac.Zakladam, ze sa osoby (m.in..podpisujace ten list)ktore wierza, ze zmusza Rosje 09.05. do jakies formy przeprosin. Po pierwsze raczej im sie to nie powiedzie, po drugie jaka wartosc maja wymuszone awanturami przeprosiny? Do czego to sie na przyszlosc przyda? Obrona kraju przed najezdzca nie jest zadnym pieniactwem - nie rozumiem, jak na to wpadles. Dla mnie pyskowka polityczna na miedzynarodowym forum a walka o wolnosc to dwie rozne rzeczy. Ale widac dla wielu nie - i to jest wlasnie powazny problem i powazna przywara narodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: do Marka: na kon, Moskala gon, gon!!! 01.03.05, 16:50 A ktoz powiedzial, oprocz Ciebie, iz wypomnienie wszystkim trzem stronom Jalty zostanie uznane jako pieniactwo polityczne? Tutaj wlasnie bardzo sie roznimy. Ty stawiasz znak rownosci pomiedzy bezczelna Rosja and mimo wszystko demokratycznym Zachodem. To jest niedopuszczalne i nieprawdziwe. Chcialbym Ci przypomniec zreszta, iz nastepny wspanialy czlowiek, jakim bez watpienia jest Wladyslaw Bartoszewski, ostatnio dwukrotnie glosno i jasno wypomnial Zachodowi dwuznaczna role w sprawie obozu oswiecimskgiego, oraz wczesniej w sprawie powstania warszawskiego. W obu przypadkach Pan Bartoszewski w obecnosci najwazniejszych postaci politycznych swiata wypowiedzial swiete slowa; "Zachod wiedzial, nic nie powiedzial". I jakos nie przypominam sobie, aby wywolalo to skandal polityczny, a przeciez mowila to osoba polityczna (byly minister spraw zagranicznych). Jesli chodzi o Marka Edelmana, to mysle ze zgodzisz sie ze mna, ze calym swoim zyciorysem zasluzyl sobie na to, iz jego opinia dotyczaca obchodow moskiewskich powinna byc sto razy wazniejsza niz moja i Twoja razem wziete. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: do Marka: na kon, Moskala gon, gon!!! 01.03.05, 17:50 Rozumujesz bardzo po polsku i nie rozumiesz Zachodu - skandali i pyskowek nie ma i nie bedzie. Jest co najwyzej delikatne odsuwanie Polski od spraw waznych, czy drazliwych. Widac to bylo w czasie pobytu Busha w Europie, ale jesli tego tak nie interpretujesz, to chyba sie nie dogadamy. Druga metoda jest igniorwanie przez uporczywe milczenie - jak w przypadku Ukrainy (przeczytaj np. art. Ungera na ten temat). > Jesli chodzi o Marka Edelmana, to mysle ze zgodzisz sie ze mna, ze calym >swoim zyciorysem zasluzyl sobie na to, iz jego opinia dotyczaca obchodow >moskiewskich powinna byc sto razy wazniejsza niz moja i Twoja razem wziete. I jest. i ja sie tego nie czepiam, to jest bardzo OK. Ale ja nie musze sie we wszystkim z p. Edelmannem zgadzac, mimo, iz uwazam go za jedna z nielicznych osob polskiego zycia publicznego godna rzeczywiscie najwyzszego szacunku. Jesli chodzi o p. Bartoszewskiego to jego mentorski, belferski ton i wciaz wyciagniety palec wskazujacy jest troche irytujacy. Ratuja go rzeczywiscie zyciorys, zaslugi no i oczywiscie wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: do Marka: na kon, Moskala gon, gon!!! 01.03.05, 18:36 I tu bardzo sie pomylilas. Ja doskonale znam zachod, poniewaz mieszkam tu od 16-tu lat. I uwierz mi, ze nie jako wegetujacy ziomek, ale mocno wlaczony w zycie tego zachodniego kraju mieszkaniec, chociazby z racji wykonywanego zachodu. Nie mam nic przeciwko Twojemu stwierdzeniu, ze rozumuje za bardzo po polsku, w kocu Polakiem jestem. Jeszcze powiem Ci ze jestem z tego dumny, mimo ze niektore polskie akty historyczne sam uwazam za niepotrzebna bohaterszczyzne. Natomiast Twoje rozumowanie, jesli przyjac Twoja logike, jest zupelnie nie polskie. Jeszcze raz nazwe je "czeskim". Takie rozumowanie przejawia sie zimna kalkulacja, i robieniem tylko tego co sie oplaca, a nie tego co sie powinno zrobic. Nie przeszkadza mi uniesiony palec W. Bartoszewskiego. Interesuja mnie jego modre slowa i uczucia, a z tym tozsamuje sie calkowicie, w przeciwienstwie do p. Ungiera. Absolutnie nie zgadzam sie z Toba w Twojej ocenie Ukrainy, fakty mowia zupelnie co innego. Ja wcale nie chce zgodzic sie z Twoje interpretacja. To by zniszczylo wszystko w co wierze od tylu lat, i w co osmiele sie stwierdzic jest o wiele lepiej wierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: do Marka: na kon, Moskala gon, gon!!! 01.03.05, 22:13 Coz jestes bardziej z frakcji mickiwewiczowskich porywow i zwyciestwa romantycznych emocji nad mysleniem pragmatycznym, a ja raczej z frakcji norwidowskiej, ktora w Polsce jest malo popularna. Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: do Marka: na kon, Moskala gon, gon!!! 02.03.05, 16:02 Wiec to chyba bardzo dobrze ze pomimo takich roznic potrafimy ze soba rozmawiac, bez wzajemnego obrazania sie. Zreszta, taka polska tolerancja znajduje calkowite potwierdzenia w historii Polski, siegajac az do czasow Reformacji. Wtedy w calej Europie plonelo tysiace stosow, a tymczasem w Polsce rozwiazywano to za pomoca politycznych i religijnych dyskusji. To jeszcze jeden argument na Twoje oskarzenie, ze jestesmy narodem pieniaczy i gwaltownikow, ktorzy najpierw dzialaja, a potem dopiero mysla. Fakty historyczne tego po prostu nie potwierdzaja. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: do Marka: na kon, Moskala gon, gon!!! 02.03.05, 16:12 Tolerancja? Wobec kogo? W Europie wtedy byli stosy, w Rzplitej-paly.Cala roznica! Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Jechać do Moskwy! 02.03.05, 23:28 Absolutnie jechac, nieobecni nie maja glosu! Na zbita morde wywalic wszelkich kretynow co bredza o II Wojnie Swiatowej i tym idiotycznym powstaniu w Warszawie. Polacy musza zrozumiec, ze bez przyjazni i wspolpracy z Rosja beda niczym tylko pomywaczami garow na Zachodzie a ich kobiety prostytutkami tamze. I taki los zgotowala "Solidarnosc" Polsce wykorzystujac glupote Polakow. Tak samo powinni pomyslec Rosjanie, ze Niemiec czy inny westman nie bedzie nigdy ich przyjacielem i nigdy nie bedzie ich szanowal. NIE MOZNA KIEROWAC SAMOCHODEM PATRZAC CIAGLE W TYL!!! Ale tego nie zalatwi ani pijany Kwasniewski ani Krzaklewski czy inny "patriota". To musi byc ktos na miare sp. redaktora naczelnego paryskiej "Kultury" ksiecia Jerzego Giedroycia. Ale takich nie widac, a widac tylko takich Maciarewiczow czy Kaczynskich ktorzy wskazuja droge do nikad!! Odpowiedz Link Zgłoś