kathy83 05.04.05, 08:33 "Corriere della sera" pisze, że jest testament. Został napisany odrecznie po polsku i do wczoraj trwało jego tłumaczenie. Zostanie przedstawiony dzisiaj na kongregacji kardynałów. Koniec newsa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
murowany Re: Jest testament 05.04.05, 15:21 kathy83 napisała: > "Corriere della sera" pisze, że jest testament. Został napisany odrecznie po Odrecznie Papa napisal? przeciez trzesly mu sie rece. jak to mozliwe? chyba, ze Dziwisz napisal to co uslyszal od Wojtyly ale to tylko Dziwisz (no i sam Bog, bo przeciez wszytko wie) wie w takim razie jaka jest ostatnia wola Papy. Odpowiedz Link Zgłoś
major.dudek Re: Jest testament 05.04.05, 15:40 2pier napisał: > Dziwisz sie? ;) ======= :) Odpowiedz Link Zgłoś
bm_ka Re: Jest testament 05.04.05, 16:19 murowany napisał: > kathy83 napisała: > > > "Corriere della sera" pisze, że jest testament. Został napisany odrecznie > po > > Odrecznie Papa napisal? przeciez trzesly mu sie rece. jak to mozliwe? chyba, ze > Dziwisz napisal to co uslyszal od Wojtyly ale to tylko Dziwisz (no i sam Bog, > bo przeciez wszytko wie) wie w takim razie jaka jest ostatnia wola Papy. Sądzisz że testament pisze się leżąc na 'łożu śmierci', biedaczku? :-) Niepotrzebnie wylewasz żółć w dniach kiedy cały świat się modli za Papieża, daruj sobie bo ci żyłka pęknie! Odpowiedz Link Zgłoś
murowany Re: Jest testament 05.04.05, 18:16 Dlaczego tak mi odpowiadasz? Dlaczego ze mnie drwisz? Czyzby to byl objaw katolickiego milosierdzia? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_dystans Co z tego, ze jest ! Skoro jego prawdziwej tresci 05.04.05, 16:08 Co z tego, ze jest ! Skoro jego prawdziwej tresci sie nigdy nie dowiemy ?! Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Co z tego, ze jest ! Skoro jego prawdziwej tr 05.04.05, 18:04 Spisany po polsku? To wobec tego o czym mowil dzis navarro- Valz mowiac, ze jest spisane po wlosku i lacinie"? jak w najlepszej rodzinie zacznie sie spor, ktory testament jest TYM JEDYNYM I PRAWDZIWYM. Odpowiedz Link Zgłoś
cotygadasz Re: Jest testament 05.04.05, 18:12 na razie to jest - ale fakt medialny na który rzuciły sie głodne sensacji media bo już im się powoli kończą tematy ps. "testament" ten jest według mnie ostatnim kazaniem JP II i będzie w nim o tym jak należy postępować moralnie itp. - nie będzie o sercu w Krakowie czy grobie w Wadowicach - to tylko nawiedzeni fanatycy marzą aby było Odpowiedz Link Zgłoś
olo1033 Re: Jest testament 05.04.05, 18:27 Obawiam się czy ten testament jest prawdziwy?Ja osobiście nie wierzę kardynałom rzymskim bo co robili z poprzednimi papieżami to przekracza ludzką wyobrażnię.Tam też trwa walka o władzę ,podobnie jak w każdym państwie kiedy następuje jej zmiana.Przecież kilku papieży zgineło w tajemniczych okolicznościach do dziś nie wyjaśnionych.Papier przyjmie wszystko co na nim jest napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
bm_ka Re: Jest testament 05.04.05, 18:37 olo1033 napisał: > Obawiam się czy ten testament jest prawdziwy?Ja osobiście nie wierzę > kardynałom rzymskim bo co robili z poprzednimi papieżami to przekracza ludzką > wyobrażnię.Tam też trwa walka o władzę ,podobnie jak w każdym państwie kiedy > następuje jej zmiana.Przecież kilku papieży zgineło w tajemniczych > okolicznościach do dziś nie wyjaśnionych.Papier przyjmie wszystko co na nim > jest napisane. TEN Papież był przewidujący i oddał testament Dziwiszowi - myślę że temu człowiekowi Papież ufał bezgranicznie i Dziwisz znał tekst ostatniej woli Jana Pawła II co nie pozwoli na jakąkolwiek manipulację -, zresztą nie należy się spodziewać w tym dokumencie rewelacji na jakie liczą żądni sensacji, Człowiek pokroju JP II nie zostawia testamentu traktującego o dobrach doczesnych, myślę że zawarł tam przesłanie dla nas - pokarm dla ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Jest testament 05.04.05, 18:54 Testament można napisać będąc zupełnie zdrowym - a w ogóle gdy rozdawano wyczucie taktu niektórzy stanęli w innych kolejkach. Odpowiedz Link Zgłoś
zbiszew Re: Jest testament 05.04.05, 20:32 NAJLEPIEJ BEDZIE JESLI POPROSISZ ADMINA O SKASOWANIE SWOJEJ WYPOWIEDZI Odpowiedz Link Zgłoś
boa-666 Re: Jest testament 05.04.05, 20:27 a gdyby w testamencie było: "siostry i bracia, pragnąłbym, byście zamiast na przyjazd do Rzymu, pieniądze te dali ubogim, chorym i potrzebującym" Odpowiedz Link Zgłoś
cotygadasz Re: Jest testament 05.04.05, 20:30 boa-666 napisała: > a gdyby w testamencie było: > "siostry i bracia, pragnąłbym, byście zamiast na przyjazd do Rzymu, > pieniądze te dali ubogim, chorym i potrzebującym" to by ten testament przeczytali po pogrzebie... Odpowiedz Link Zgłoś
zeet "Nie budujcie więcej pomników i koścołow na moją 05.04.05, 22:34 cześć. Niech moimi pomnikami będą ubogie rodziny, które za te pieniądze odzyskają godne życie" Taka jest treść testamentu. Ale czy to ogłoszą? Odpowiedz Link Zgłoś
kivol7 Re: "Nie budujcie więcej pomników i koścołow na m 05.04.05, 22:40 Ja bym chcial, żebyśmy poznali kardynała "w sercu" Papieża. Słyszałem głosy, że zawsze bl to ktoś z krajow komunistycznych i totalitarnych, gdzie chrześcijanie są prześladowani, ale też jedna ze stacji mowiła, żę tym kardynałem może być wlaśnei Dziewisz (bo on jest chyba jedynie biskupem), szczerze to wydaje mi się, że Dziewisz zasługuje na to i bardzo bym chciał, aby tak się stalo. Wszystko jednak pozostało w umyśle (sercu...) Papieża, chyba, że duchowni coś przed nami ukrywają i potem to ujawnią. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek JPII napisal jednak jedna kartke.... 05.04.05, 22:47 ....Dziwisz napewno napisal trzy pozoztale i zapewne jeszcze pisze nastepne, bo nie przedstawil ich dzisiaj kardynalom... Kolejny przekret w polskim stylu... A moze by tak powolac nastepna sejmowa komisje sledcza.... Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_jak_osc Re: JPII napisal jednak jedna kartke.... 06.04.05, 14:31 osceniasz według siebie ?? co to znaczy polski przekret a ty kto ?? z marsa, czy z innej galaktyki Odpowiedz Link Zgłoś
cotygadasz Re: Jest testament 06.04.05, 14:24 Teraz już przegięli: ->na pewno nie ma testamentu -> jest testament -> ale po polsku więc nie wiedzą co tam jest i trzeba przetłumaczyć -> testament zaczął być spisywany już 27 lat temu i ma 15 stron -> ??? co następne? Watykan zaczyna się rozmijać z prawdą, i to o kilometr... Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Jest testament 06.04.05, 14:35 nie watykan tylko media oszalały. jak taki dziennikarzyna przez 10minut nie mówi to przestaje mysleć Odpowiedz Link Zgłoś
dziun Re: Jest testament 06.04.05, 14:36 Skad to zdziwienie ??? Watykan zawsze "dopracowywal" wytrwale wersje ostateczne waznych dokumentow ... Odpowiedz Link Zgłoś