obate21 14.04.05, 10:50 Bardzo cenię p. Tuska, ale w kwestii konstytucji się z nim nie zgadzam. Niestety, PO zapędziła się w kozi róg, a teraz będzie się z tego trudno wycofać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeremiaszpolak Re: Tusk: byłoby lepiej, gdyby Francja odrzuciła 14.04.05, 10:57 Zgadzam sie Tuskiem, ale ide dalej: uwazam, ze POLSKA powinna wystapic z tej organizacji. Tym bardziej, ze ona predzej czy pozniej raczej predzej) i tak sie rozsypie. Polska skorzysta na tym, jesli wyjdzie z UE jak najszybciej i przstanie placic horrendalnie wysokie skladki, otryzmujac w zamian jedynie ochlapy z panskiego stolu, czyli Niemiec, Francji i Wielkie Brytanii. Na obecnosci Polski w UE nikt w naszym kraju nie zyskuje, poza kasta urzednicza, pochodzaca z komuny i rozowych liberalow. Odpowiedz Link Zgłoś
kolopedo Re: Tusk: byłoby lepiej, gdyby Francja odrzuciła 14.04.05, 11:02 Moje poparcie dla Pana Tuska i dla PO nurkuje coraz głębiej. Już prawie na pewno zagłosuję na Demokratów. Liberałowie od siedmiu boleści. Cholerni demogodzy. Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Re: Tusk: byłoby lepiej, gdyby Francja odrzuciła 15.04.05, 01:28 Co Ty piszesz? Czy wiesz że Konstytucja COFA dotychczasową niezależność EBC pozwalając Radzie na ingerencje np. w kwestii stóp procentowych??? Czy Ty rozumiesz co to oznacza dla każdego liberała? Jakim cudem jakikolwiek liberał miałby taki kretynizm poprzeć? Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Smutno mi, ze Tusk takie bzdury gada 14.04.05, 11:04 A kiedys myslalem, ze sensowny z Pana facet. Teraz radze sie zapisac do LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
polonez2 co wy chrzanicie? ta konstytucja to katastrofa !!! 14.04.05, 11:08 co wy chrzanicie? ta konstytucja to katastrofa !!! Zapoznajcie sie chociaz czesciowo z jej trescia to sie dowiecie ze to bubel, ktory jesli przyjmiemy spowoduje katastrofe spoleczna! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Katastrofy nie spowoduje. 15.04.05, 00:56 Bo ten bubel jest tak zbublowany, ze mozna go obejsc - rzecz jasna, nie takie panstwa jak Polska(trzeba bylo umierac za Nicee), za malo macie teraz do powiedzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
victores77 beznadziejny knot 14.04.05, 11:07 Jak widać nawet Francuzi, pomimo francuskiego autorstwa, nie dali się ogłupić! Ta "konstytucja" to jakiś beznadziejny bełkot!!! Konstytucja powinna być zrozumiała dla wszystkich i zwięzła. A ta jest zawiła i dłuuuga jak chiński mur. Poza tym ten wiekowy Francuzik, który ją pisał był nazbyt ambitny i poważnie pogwałcił postanowienia dyrektywy, która stanowiła umocowanie do prac nad konstytucją. Konstytucja miała być uporządkowanym zbiorem dotychczasowych traktatów! Więc nie było zgody na zmiany. Mam nadzieje, ze teraz Francuzi się zrehabilituja i odrzucą ten najwiekszy w historii UE KNOT!!!!! Ale jeśli tradycyjnie stchórzą, to znów będziemy My musięli wykazać się odwagą! Ps: Znacie dowcp o francuskim czołgu? 1 bieg do przodu i 4 do tyłu:))) \pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Tusk: byłoby lepiej, gdyby Francja odrzuciła 14.04.05, 15:18 obate21 napisał: > Niestety, PO zapędziła się w kozi róg, a teraz będzie się z tego trudno > wycofać. P. Tusk nawet nie próbuje się wycofywać, chce, by inni wzięli odpowiedzialność za niego, taki z niego człowiek widać. W dodatku Francuzi, jeśli ją odrzucą, zrobią to z dokładnie przeciwnych p. Tuskowi powodów, co pokazuje, jakim jej ustalenia są w rzeczywistości kompromisem, ale to już p. Tuskowi było nie w smak powiedzieć. "Wiemy że ta konstytucja nie jest najlepsza, i chyba tego w Polsce nikt nie kwestionuje, to znaczy jest gorsza w niektórych fragmentach niż dotychczasowy stan rzeczy" - rzeczywiście konkretnie sie wypowiada. Co to znaczy "gorsza niż dotychczasowy stan rzeczy"? Zawiera dotychczasowe uregulowania, zmiany idą tam, gdzie chodzi o sprawniejsze zarządzanie, w dodatku wbrew wszelkim kłamstwom szerzonym jak rozumiem także przez p. Tuska (niedopowiedzenia to też kłamstwo) zmiany dotyczą okresu, gdy ustalenia z Nicei po prostu przestaną działać, gdyż zostały tylko zawarte na okres przejściowy. Rzecz jasna, jak coś jest lepsze dla kogoś, to dla drugiego może być gorsze, ale nie można mówić takiego banału "jest gorsza". Czy nowe ustalenia są najlepsze jakie można wymyślić? Nie wiem, ale być może są najlepsze, na jakie można się wspólnie zgodzić. "i chyba tego w Polsce nikt nie kwestionuje" - to zwykła populistyczna, damagogiczna zagrywka. P. Tusk imputuje mi, że choć mam inne zdanie, to w rzeczywistości się z nim zgadzam. Cynik zwykły. Do tego dochodzi ten bełkot, jaki serwuje choćby poprzedni post - że konstytucja "powinna być zrozumiała dla wszystkich i zwięzła". Już wielokrotnie porównywano ją na forum choćby z konstytucją USA - i jednoznacznie wychodziło, że dokładając wszystkie narośla, jakie Amerykanie musieli dodawać do swojego tekstu podstawowego, amerykańska jest znacznie dłuższa. W dodatku ta długość ma swoje jasne uzasadnienie - skracanie tekstu powoduje jego niejasność, a wtedy dopiero przeciwnicy Unii mogliby wrzeszczeć, jak to przez niedookreślenia Bruksela będzie NAS dymać. O zrozumiałości się nie wypowiadam, bo wiem z doświadczenia, że dla niektórych wszystko (w tym miejscu trzeba przestawić to słowo) jest niezrozumiałe. Pytaniem zasdniczym, prawie niezależnym od jej treści, jest jej rola w dalszym budowaniu wspólnoty ludzi w Europie - tu nawet p. Tusk półgębkiem przyznaje, że jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
victores77 Re: Tusk: byłoby lepiej, gdyby Francja odrzuciła 14.04.05, 16:44 no no no! kolego! tylko nie bełkot!!!;-))) chyba jej nie czytałeś, bo słowo bełkot najlepiej pasuje do tej konstytucji! Może przypomnij sobie zarzuty do naszej kostytucji... ta tzw. konstytucja europejska jest tekstem nie do zmęcznia! Z resztą i tak nie ma jeszcze w Polsce oficjalnego i BEZBŁĘDNEGO tłumaczenia! i zastanów się trochę, zanim nazwiesz czyjąś wypowiedź bełkotem, polecam publikacje z zakresu prawa konstytucyjnego, znajdziesz tam podobny do mojego poprzedniego postu "bełkot". pozdrawiam mimo wszystko ps: krytyka powinna być kostruktywna a takiej w Twoim poscie "ni słuchu i chu chu..." Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Tusk: byłoby lepiej, gdyby Francja odrzuciła 14.04.05, 19:32 Co do słowa bełkot, użyłem go dlatego, że przeczytałem go w twoim poście i zastępuje on tam konstruktywną krytykę o jakiej wspominasz. Co do konstruktywności mojej krytyki, mam inne zdanie, poczytaj jeszcze raz, to znajdziesz tam skrótowe rzecz jasna, ale wyjaśnienia, dlaczego nie uważam zarzutów o zwięzłość za istotne. Ja czytałem (przejrzałem) tekst eurokonstytucji, nie jest on zapewne strawny dla człowieka nieobeznanego z językiem prawniczym, dla mnie też jest ciężki, ale rozumiem konieczność precyzyjnych sformułowań (zresztą kiedyś miałem tu okazję zebrać zarzuty od prawnika, który preferował ten język nad potocznym, jakiego użyłem do wyjaśnienia kwestii prawniczych, i w jakimś sensie miał rację). A tak w ogóle, wydaje mi się, że kłótnia nie idzie wcale o tekst, tylko o lęki przed Europą, o to, że nasz zaścianek rozpadnie się przy większym zbliżeniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Re: Tusk: byłoby lepiej, gdyby Francja odrzuciła 15.04.05, 01:32 > Co to znaczy "gorsza niż dotychczasowy stan rzeczy"? Najpierw porównaj sobie niezależność EBC, TERAZ i w Konstytucji. Potem możesz pisać swoje nonsensy dalej. EBC niezależność traci. Poddane zostaje kontroli politycznej i politycy mogą zmieniać jego decyzje!!! To jest taaaaaaki socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Tusk: byłoby lepiej, gdyby Francja odrzuciła 15.04.05, 16:24 Cóż, po kolei. 1. Po pierwsze jak się mówi "gorsza niż dotychczasowy stan rzeczy", to podaje się w których miejscach gorsza, wtedy można ustosunkować do konkretów, taki cel miało to pytanie. 2. Wspomniałeś o EBC, chwała ci za to, bo wśród postów "wrzeszczących" przeciw tak naprawdę trudno znaleźć konkrety (troche mi głupio aż, że za normalny fragment wypowiedzi wypada chwalić). Nie zwróciłem uwagi na ten kawałek, więc nie będę komentował zmian - rzecz jasna sprawdzę, ale jeśli mógłbyś kontynuując wskazać różnice między zapisami obecnymi a tymi w traktacie, będę zobowiązany, bo dysponuję traktatem, ale nie umową co EBC, poza tym ty, jak z twego posta wynika masz to już za sobą. Ogólnie tylko mogę powiedzieć, że uznanie zmian co do zależności/niezależności EBC za gorsze jest dość arbitralne, gdyż zależy to bardziej od poglądów politycznych, a nie ma takiej wymiernej wagi, jak liczenie głosów przy decyzjach. 3. Masz prawo nazywać moje poglądy nonsensami ;-) Ale pytania? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_dystans A Rumunia i Bulgaria juz czeka...Bedzie wesolo !!! 14.04.05, 17:00 Bez konstytucji bedzie wesolo !!! I o to chodzi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: A Rumunia i Bulgaria juz czeka...Bedzie wesol 14.04.05, 19:38 Gdyby "taka" wesołość w życiu wystarczała, byłbym za brakiem wszelkich traktatów :-). P.S. Wyświetlił mi się napis "zdrowy_dystans napisała:" Czy płeć przedpiścy nie jest objęta ustawą o ochronie danych osobowych? :-) Odpowiedz Link Zgłoś