Dodaj do ulubionych

Dlaczego popieram Religę

06.07.05, 19:24
kłuci czy kłóci?
Obserwuj wątek
    • pjpb dlaczego nie popieram religi 06.07.05, 22:25
      zadziwiajace jest to, ze tak doswiadczny polityk jak pan hall zdaje sie nie
      rozumiec, ze prezydent rzeczypospolitej polskiej jest stanowiskiem jak
      najbardziej politycznym. wybierany w wyborach powszechnych, posiadajacy
      bizantyjska kancelarie [ale to akurat mozna zwolnic hurtem] i calkiem spore
      prerogatywy [z prawem nieograniczonego veta]. role 'bezpartyjnego arbitra'
      prezydent moze pelnic w systemie czysto kanclerskim - gdzie prezydent ma slaby
      mandat spoleczny i znikoma wladze. polacy moga byc zmeczeni politykierstwem
      zwanym polityka: klamstwami politykierow, niekompetencja, nepotyzmem i korupcja.
      dlatego 'obrzydzenie polityka' to wartosc u kandydata ceniona. wciaz jednak
      polacy oczekuja deklaracji - jakie wartosci wyznaje czlowiek ktory chce ich
      reprezentowac, jakie ma poglady i wizje panstwa. nawet jesli prezydenckie
      prerogatywy sa zbyt slabe aby te wizje realizowac konstruktywnie. premia
      'niepolitycznosci' jaka ma religa, jest ta sama ktora pompowala sandazowo
      kwasniewska czy ostatnio dala potezny impuls cimoszewiczowi. latwo sie ona
      jednak moze rozpasc, gdy zostana zadane pytania stricte polityczne - na ktore
      wyborcy beda oczekiwali konkretnych odpowiedzi
      • m635 To sie kłuci z rozsondkiem! Kandydat analfabetów? 08.07.05, 16:05
    • elfhelm kłuci??? 07.07.05, 00:21
      Panie Hall... mam nadzieje ze to chochlik redakcji. Od Religi wole
      Bochniarzowa. Religa sie po prostu nie nadaje.
    • eva15 Klotnia bezdenna o gwalt na jezyku 07.07.05, 00:51
      albo Hall, siegnal dna albo po raz kolejny Wyborcza.
      • m635 Homogwalt na jezyku 08.07.05, 16:07
        eva15 napisała:

> albo Hall, siegnal dna albo po raz kolejny Wyborcza.

To nie alternatywa! Wyborcza wraz z Hallem pukają spod dna (a morze pókajom z
        pod dna).
    • maurycypw Re: Dlaczego popieram Religę 07.07.05, 01:30
      "kłócić"

pan hall robi proste błędy ortograficzne, nie potrafi poprawnie napisać zdania w
      języku polskim, a jednocześnie ma ambicję pouczać społeczeństwo.

typowa prawicowa, postsolidarnościowa mentalność.
      • jan_r_k "kłócić" 07.07.05, 02:03
        Drogi Panie Maurycypw:
        Niech Pan nie będzie tak drobiazgowy! Problem z "kłuci" (jak w "oni byli kłuci
        igłami") i "kłóci" (jak w "to się kłóci z poczuciem dobrego smaku") jest taki,
        ze oba wyrazy przejdą przez sprawdzian ortografii (spell-checker) i wykryć błąd
        można tylko czytając tekst, którego ewidentnie nikt dobrze znający język polski
        nie przeczytał.

Oznacza to wyraźnie, że bliski przyjaciel Adama Michnika Lesław Maleszka
        (dawniej najważniejszy ideolo redaktor GW, młot na prawicę i oszołomów i
        zawzięty wróg lustracji, a po ujawnieniu, że był szpionem ubecji w niezależnym
        podziemiu i że być może przyczynił się do śmierci Staszka Pyjasa, łaskawie
        zatrudniony przez Michnika jako korektor w GW) się obija zamiast sprawdzać
        teksty.

Jan K.

maurycypw napisał:

> "kłócić"
        >
        > pan hall robi proste błędy ortograficzne, nie potrafi poprawnie napisać
        zdania
        > w
        > języku polskim, a jednocześnie ma ambicję pouczać społeczeństwo.
        >
        > typowa prawicowa, postsolidarnościowa mentalność.
        • maurycypw Re: "kłócić" 07.07.05, 15:45
          Drogi Janie K:

Proszę jednak zauważyć, że ktoś tego byka musiał zrobić. Z pewnością nie jest to
          Lesław Maleszka, bo - jak doskonale udowodniłeś - jeżeli faktycznie jest on
          korektorem to obija się, zamiast pracować.

Może więc to znaczyć, że pan Hall Aleksander robi błędy ortograficzne na
          poziomie trzeciej klasy szkoły podstawowej. Co gorsza, nie robi ich w środku
          tekstu, a na samym poczatku. Znaczy to że albo nie czytał swojego artykułu w
          ogóle, albo też wielokrotnie nie zwrócił jego uwagi taki ort.

"Widzisz drzazgę w oku Marka a nie widzisz k**** w ustach swoich"

an_r_k napisał:

> Drogi Panie Maurycypw:
          > Niech Pan nie będzie tak drobiazgowy! Problem z "kłuci" (jak w "oni byli kłuci
          >
          > igłami") i "kłóci" (jak w "to się kłóci z poczuciem dobrego smaku") jest taki,
          > ze oba wyrazy przejdą przez sprawdzian ortografii (spell-checker) i wykryć błąd
          >
          > można tylko czytając tekst, którego ewidentnie nikt dobrze znający język polski
          >
          > nie przeczytał.
          >
          > Oznacza to wyraźnie, że bliski przyjaciel Adama Michnika Lesław Maleszka
          > (dawniej najważniejszy ideolo redaktor GW, młot na prawicę i oszołomów i
          > zawzięty wróg lustracji, a po ujawnieniu, że był szpionem ubecji w niezależnym
          > podziemiu i że być może przyczynił się do śmierci Staszka Pyjasa, łaskawie
          > zatrudniony przez Michnika jako korektor w GW) się obija zamiast sprawdzać
          > teksty.
          >
          > Jan K.
          >
          >
          > maurycypw napisał:
          >
          > > "kłócić"
          > >
          > > pan hall robi proste błędy ortograficzne, nie potrafi poprawnie napisać
          > zdania
          > > w
          > > języku polskim, a jednocześnie ma ambicję pouczać społeczeństwo.
          > >
          > > typowa prawicowa, postsolidarnościowa mentalność.
    • merrigold zgoda, ze na prawicy to najlepszy czlowiek 07.07.05, 02:35
      ale wydaje sie, ze spoleczenstwo dazy do rownowagi. wiedzac, ze sejm bedzie
      prawicowy, chce miec lewicowego prezydenta. rzady prawicy oczywiscie pograza
      Polske jeszcze bardziej niz rzady lewicy, bo tak jest i bylo na calym swiecie,
      wlacznie z USA, ale ludzie chca zmian, wiec beda mieli - na gorsze.
      • pietracek Re: zgoda, ze na prawicy to najlepszy czlowiek 08.07.05, 15:41
        merrigold napisał:

rzady prawicy oczywiscie pograza
        > Polske jeszcze bardziej niz rzady lewicy, bo tak jest i bylo na calym
        swiecie,

Ja rozumię ze kazdy czuje potrzebe gloszenia swojej wiary, jednak kazda wiara
        powinna opierac sie choc w minimalnym stopniu na umiejetnosci racjonalnej
        analizy danych. Samo chciejstwo - nie wystarczy.
    • karolkonstanty Re: Dlaczego popieram Religę 07.07.05, 04:44
      Mimo szczerej ochoty nie doczytałem do końca. Załamałem się przy "impulsach"
      wysyłanych przez prezydenta. To ma być recepta rozwiązująca nasze problemy?
      Hall podjął swego czasu teatralnie dramatyczną deczyję wycofania się z bieżącej
      polityki. Niestety nie jest konsekwentny i, co gorsza, nie rozumie swoich
      ograniczeń intelektualnych. Nie powinien pozować na ideologa, mędrca,
      myśliciela politycznego. Niech lepiej uczy w szkole lub na uniwersytecie.
      Przynajmniej będzie z tego jakiś pożytek.
    • donmarios Dlaczego popieram Religę? 07.07.05, 04:52
      Szanowny Panie Aleksandrze Hall. Jesli czyta Pan opinie pod swoim artykulem, to
      prosze zechciec mi odpowiedziec na pytanie: jakie zadania wg Pana ma prezydent
      RP. Jestem pelen szacunku dla profesora Religi, jednak po przeczytaniu drugiego
      akapitu Panskiego artykulu przestalem rozumiec jakie obowiazki wykonuje
      prezydent.
      "Po drugie, ideowy projekt lewicy uważam za szkodliwy dla Polski" (...)
      "Chcę trwania i umacniania tradycyjnej rodziny, ochrony życia od chwili
      poczęcia, sprzeciwiam się legalizacji eutanazji i prawnemu uznaniu związków
      homoseksualnych. Obawiam się, że lewicowy prezydent może promować rozwiązania
      prawne, które uważam za niebezpieczne dla przyszłości Polski w sferze
      cywilizacyjnej i obyczajowej."
      Czy to sa naczelne obowiazki prezydenta RP ktorym nie sprosta zaden kandydat
      lewicy? A czy wzial Pan pod uwage poglady obyczajowe kandydata Samoobrony,
      ktora uwaza sie rowniez za partie lewicowa? Co Pan wie na ten temat?
      Ja rowniez chce "trwania i umacniania tradycyjnej rodziny" dlatego chce ja
      zalozyc, a prezydent RP nic mi w tym nie pomoze ani nie przeszkodzi. Rozumiem
      ze opozycjonista w czasach PRL-u nie bedzie glosowal na osobe ktora nalezala do
      PZPR. Ale nie rozumiem argumentacji operajacej sie na aborcji i eutanazji, do
      ktorej prezydent ma niewiele, zwlaszcza przy zapowiadajacych sie rzadach
      socjalistycznej prawicy.
      Przedstawil Pan w bardzo pozytywnym swietle postac wybitnego czlowieka jako
      kandydata na prezydenta. Braklo jednak merytorycznego porownania z innymi
      liczacymi sie kandydatami. A to merytoryczne porownanie zwlaszcza z jednym
      kandydatem mogloby byc nadzwyczaj ciekawe. O wiele ciekawsze niz porownanie z
      poprzednich wyborow kandydatow Kwasniewskiego i Krzaklewskiego.
      Profesor Religa to wybitny czlowiek i bardzo dobry kandydat na prezydenta.
      Prosze uzasadnic dlaczego jest najlepszy! Tylko bez lustracji i aborcji
      prosze...
    • toja3003 rozómiem, rze morzna być redaktorem 07.07.05, 08:43
      z dysleksją, po podstawufce tylko
      czy po prostu popełnić błont ale
      myślałem, rze w XXI wieku jest tam
      w Centrali Wielkiej Gazety jakiś
      kompóterek, ktury potrafi zkorygofać
      błąt ortograficzny - ja mam taki na stole.
      To po prostó kłóje w oczy!
    • ciarcia Re: Dlaczego popieram Religę 07.07.05, 14:04
      Zdecydowanie kłóci... Oby tylko pan Religa lepiej znał się na ortografii...
    • jakarta Re: Dlaczego popieram Religę 07.07.05, 15:23
      Hall popiera Religę, bo on ma takie śliczne niebieskie oczy!
    • xavraswyzryn Re: Dlaczego popieram Religę 08.07.05, 03:31
      Panie Aleksandrze,
      ponizsze nie umniejsza oczywiscie mojego szacunku dla Pana, z czasow PRL i GLA na Osieku.

Dlaczego widzi Pan nadzieje prawicy w Relidze, a nie w Tusku? Religa nie oglosil do tej pory programu, jego wypowiedzi sa padrecznikowe i sprowadzaja sie do nie denerwowania wyborcow. Gdzie jest program Religi? Ponadto, odbieram Panski artykul jako glos przeciwko lustacji. Dlaczego sprzeciwia sie Pan odtajnianiu teczek i poszukiwaniu prawdy o dziejach najnowszych?
      Jesli Cenckiewicz nie ma racji, prosze odpowiedziec mu merytorycznie... Religa nie dal do tej pory zadnego znaku przynaleznosci do prawicy. Nie pokazal tez swojego programu, oprocz przyrzeczenia pogrzebania teczek. Panskie wstawiennictwo za prof. Religi jest wiec zagadkowe. prosze o odpowiedz. Tomek Jankowiak, Sopot

• wuk4 A ja zagłosuję na Szyszkowską... 08.07.05, 12:03
        ...bo ona ma najwięcej trochę oleju w głowie. Oprócz niej dobrymi kandydatami
        są Bochniarz, Borowski, ewentualnie Cimoszewicz (do tego ostatniego można mieć
        pewne zastrzeżenia, ale ma najwyższe notowania).

P.Religa był dobrym kardiochirurgiem, ale fakt, że zaczął się mieszać do
        polityki, świadczy, że po prostu już się wypalił - czas na emeryturę. Za to p.
        Hall stracił ostatecznie resztki mojego zaufania. Zastanawiam się, jakie były
        motywy napisania przezeń tego panegiryku na cześć Religi. Pobudki finansowe?

A analfabetyzm się szerzy również w Gazecie... Zresztą, o co się tu "kłucić"...
    • pietracek Re: Dlaczego popieram Religę 08.07.05, 15:37
      Pan Religa chcialby jedoczesnie sojuszuz USA i wspolnej plityki obronnej w
      ramach EU. Ale przeciez wspolna polityka obronna EU wyklucza sojusz z USA
      wlasnie.
      Pan Religa chcialby EU jako wspolnoty politycznej. Ale ta wspolnota wlasnie na
      naszych oczach polegla po negatywnych referendach we Francji i Holandii. Wzrost
      antyunijnych nastrojow w Europie oznacza ze Pan Religa chce tego czego Europa
      juz nie chce.
    • paul07 Dlaczego Hall popelnil byka? 08.07.05, 18:46
      po krotkich dociekaniach, jedynym wnioskiem jest to ze doznal ostrego klucia w
      okolicach boku prawego, i pomylil to ze slowem klotnia
    • lindow1 Re: Dlaczego popieram Religę 08.07.05, 22:55
      Popieram Religę, bo Olek chce kłuć nas swoją innością, ale że ma zamiar skłó
      cić małolatów niedouczonych przez Miodka, to mnie już wk... Popraw się! POlacy
      są kłuci od 4. stuleci przez swoich sąsiadów. I to nie koniecznie ortografią...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka