kot.behemot 08.07.05, 21:23 Śliski temat. Jeszcze ktoś równie jednoznacznie pomyśli o innym uwikłaniu - w komunizm. A tego gazeta Michnika nie lubi, oj, nie lubi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fritz.fritz zgadza sie. I kot.behemot ma tez racje. Cytat z 11.07.05, 18:51 artykulu: "Nie było żadnych "dobrych nazistów" - pisze w "Süddeutsche Zeitung" Franziska Augstein - nie było też żadnego "uwikłania" w nazizm. "To, co Niemcy tak nazywają, było po prostu uczestnictwem w morderstwie, zbrodniczymi przekonaniami i oportunizmem z chciwości. To nie był taniec na wulkanie, lecz bogacenie się, karierowiczostwo i awans społeczny po trupach". To wszystko odnosi sie w Polsce rowniez do ludzi, ktorzy wstepowali do Polskiej Zjednoczonej Partii Komuninstycznej PZPR po roku 1970. Np. kandydat na prezydenta Cimoszewicz. Wtedy juz n i k t nie mogl miec zludzen, ze komunisci sa czerwonymi faszystami, a szczegolnie studenci Uniwersytetu Warszawskiego, jak Cimoszewicz. Uniwersytet Warszawski byl wtedy tym punktem, gdzie nowa swiadomosci sytuacji powstala. Na poczatku duzo mlodych ludzi naprawde moglo zostac uwiedzionych komuna, ale ci naprawde uwiedzieni wystepowali przy nadazajacych sie okazjach, jak 1956, czy 1970. Po 1970 roku wstepowaly do partii komunistycznej, a SLD jest spadkobierczynia (przejela rowniez majatek PZPR) tylko i wylacznie oportunistyczne kanalie chcace sie dorobic. Tych ktorzy dali sie uwiesc latwo jest rozpoznac: sa bardzo malo inteligentni. To nie jest nasmiewanie ani zarzut: po prostu tak stworzyla ich matka natura, tak samo jak stworzyla np. ludzi malo muzykalnych. Tylko tacy ludzie mogli dac sie uwiesc. Cimoszewicz nie jest malo inteligentny. Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: Gorliwi grabieżcy Hitlera 08.07.05, 22:13 kot.behemot napisał: > Śliski temat. > Jeszcze ktoś równie jednoznacznie pomyśli o innym uwikłaniu - w komunizm. A > tego gazeta Michnika nie lubi, oj, nie lubi... Rozumiem, że uważasz, że ani Ty, ani mamusia, ani tatuś, ani babcia czy dziadziuś, w ogóle nikt z rodzinki, nie był uwikłany w komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.behemot Re: Gorliwi grabieżcy Hitlera 08.07.05, 22:56 I właśnie dlatego (wyraziłeś swoją opinię, typową dla pewnego środowieka, o ocenie uwikłania bardzo jasno) dziwię się, że artykuł tak jednoznacznie negatywnie ustosunkowujący się do uwikłania nazistowskiego ukazał się w Gazecie Wyborczej. Gazecie, której środowisko, wobec uwikłania komunistycznego, jest niesłychanie wyrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Gorliwi grabieżcy Hitlera 09.07.05, 03:22 Niestety... wszyscy byliśmy uwikłani w komunizm, bo po prostu żyliśmy, uczylismy się i pracowaliśmy (najlepiej jak umieliśmy) przyczyniając sie do trwania systemu. Ponadto korzystaliśmy z opieki jaką dawał PRL (vide FWP) czy niezłe pensje za żadną pracę... Można o tym sporo dyskutować. Ukwikłaniem była nawet służba w LWP... Co do niemieckiego uwikłania w nazizm... ono trwa do dzisiaj, pomimo wiedzy o zbrodniczej naturze tego systemu, Niemcy wciąz traktują 12 lat rządów Hitlera jako normalne niemieckie rządy... Podobnie dziś Rosjanie z latami 1917-1991. Nieważne, że te systemy spowodowały taki orom cierpień, ludzie się utożsamili, bo żyli w ramach takiego systemu, uznali go za swój... Nie zmienisz tego... To zmieni tylko gruntowna edukacja szkolna i biologia... Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Gorliwi grabieżcy Hitlera 11.07.05, 18:58 Zyc w czasie systemu komunistycznego na warunkach wymuszonych przez system nie jest uwiklaniem "w system". Opieka systemu trzeba bylo z wdziecznoscia przyjac. Tylko "badylarze" mogli sie czesciowo migac no i wrog klasowy numer jeden panstwa proleteriatu: rolnicy, ktorych komuno gnoila i dusila jak tylko mogla. > Co do niemieckiego uwikłania w nazizm... ono trwa do dzisiaj, pomimo wiedzy o > zbrodniczej naturze tego systemu, Niemcy wciąz traktują 12 lat rządów Hitlera > jako normalne niemieckie rządy... To z cala pewnoscia nie jest prawda. Porownywanie z Rosja jest calkowicie chybione. W Niemczech powstaje dzisiaj inny problem. Obecna, mloda generacja, ale nie poprzednia, dzisiejsze 50-latki, nie wiedza juz co to byla wojna i widza Hitlera w zupelnie inny sposob: wlasnie w sposob bardzo ralatywizujacy. I to jest niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
twprezydent A może Cimoszewicz albo Borowski coś o tatusiach.. 08.07.05, 22:41 Ciekawe, czy Cimoszewicz albo Borowski też się onanizują na myśl o działaniach swoich tatusiów? Czy nienawidzą swoich matek za to, że były żonami zbrodniarzy? Smiem wątpić, przecież mają swoich ojczulków za bohaterów! Odpowiedz Link Zgłoś
minimum1 kiedy byłem w waszym wieku,też wszystko... 09.07.05, 20:03 kiedy byłem w waszym wieku,też wszystko kojarzyło mi się z jednym na szczęście nie był to Adam Michnik... Odpowiedz Link Zgłoś
m635 Re: kiedy byłem w waszym wieku,też wszystko... 12.07.05, 09:46 minimum1 napisał: > kiedy byłem w waszym wieku,też wszystko kojarzyło mi się z jednym > na szczęście nie był to Adam Michnik... Ale również z kurestwem! To znaczy, że się zdrowo rozwijamy! Odpowiedz Link Zgłoś
janek007 Neoliberalizm i neokonserwatyzm... 08.07.05, 23:13 zaczyna sie walic wiec zaczyna sie wyciaganie zdegeneroanych pomiotow hitleryzmu jako straszakow i apologetow neoliberalizmu. Nic z tego nie wyjdzie 'inzynierowie ludzkich dusz' z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Neoliberalizm i neokonserwatyzm... 09.07.05, 05:22 A kiedy wzorem syna Hansa Franka Michnik, Borowski i jego zydowscy rodacy przeprosza za antypolska i bolszewicka dzialalnosc ich rodzicow? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re: Okropne 09.07.05, 10:12 Wiemy wszyscy kim byl Hans Frank. Sam posiadam original listu podpisanego przez "krola" Franka - kiedy rodzina nas szukala, po deportacji do Oswiecimia. Tlumaczac fragment z niemieckiego swtierdzal "ze jestesmy przy zyciu i w dobrym zdrowiu" ...... Wiem z opowiadan babci, krakowianki, jak krwawym tyranem byl Frank. O jego "krolowej" Birgitte - tez wiele mowiono. Historia ich synalka Niklausa Franka, wyraznie szukajacego "zmycia win" i przelanej polskiej i zydowskiej "krwi" - jest WZRUSZAJACA. Juz placze nad bednym bobaskiem, ktory "wacha rodzinne majtki" publicznie. Osobiscie, nie mam idei - co chce przez to osiagnac. Wszyscy wiemy, jacy byli i jacy ciagle sa, ci Niemieccy sasiedzi. A, ze synalek ma wyrzuty sumienia, nie musi nam wypisywac brudnych historii swojej zdegenerowanej rodziny. Jest czescia tej rodziny!!!!! i zawsze pozostanie synem Hansa Franka, piszac, czy nie piszac niesmaczne historyjki na temat jego rodzicielki. Nic ciekawego, ten typ Niklaus. Jalowa dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
martakrzych Odpowiedzialnosc za czyny rodzicow ?Nonsens 10.07.05, 16:58 Ja to widze inaczej. Rozliczenie sie ze swoja rodzina i jednoczesne rozliczenie sie z historia ktora rodzina tworzyla daje, prawdopodobnie, potomkowi poczucie oczyszczenia. Inna sprawa to forma w jakiej to robi i czy to sie komus podoba czy nie. Dla mnie kazda refleksja na temat przeszlosci, ktora prowadzi do ujawiniania mechanizmow totalitaryzmu wydaje sie cenna. Co do odpowiedzialnosci dzieci za czyny rodzicow to az nie chce mi sie wierzyc, ze ktos moze wypisywac takie rzeczy (moze autora poniosly emocje). Bywa, ze rodzic jest odpowiedzialny za czyny dziecka, ale w druga strone to nie dziala! No, moze z wyjatkiem faszystow i komunistow. Czlowiek4 napisal, ze wszyscy wiemy jacy byli i sa Niemcy. Ja wiem ze sa rozni, podobnie jak Polacy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rozenkranc Re: Odpowiedzialnosc za czyny rodzicow ?Nonsens 10.07.05, 23:11 > Bywa, ze rodzic jest odpowiedzialny > za czyny dziecka, ale w druga strone to nie dziala! No, moze z wyjatkiem > faszystow i komunistow. Czlowiek4 napisal, ze wszyscy wiemy jacy byli i sa > Niemcy. Ja wiem ze sa rozni, podobnie jak Polacy. Pozdrawiam A nie wydaje ci się, że komuniści też bywają różni? Uważasz się za rozsądnego człowieka, ale w pewnej chwili rozsądek opuszcza cię i górę biorą emocje. Podobnie jak "Człowieka4". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrowoj WYKLĘTY POWSTAŃ LUDU ZIEMI... 09.07.05, 16:51 teraz dla odtrutki intelektualnej polecam całkiem inne i wydaje się bardziej zgodne z rzeczywistością spojrzenie na historię www.rodman.most.org.pl/Thot1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kartofel79 Re: WYKLĘTY POWSTAŃ LUDU ZIEMI... 09.07.05, 21:37 jeżeli wierzysz w te wypociny jakiegoś idioty to lecz się na nogi z tego wynika że dobrzy Niemcy chcieli zafundować Zydom wycieczkę last minute do Palestyny i na Madagaskar (owszem były takie rozmowy z Anglikami), a jak sie nie udało to poumieszczali ich w dużych sanatoriach (Majdanek, Auschwitz itd) i te miliony co pomordowano to w rzeczywistości poumierały na choroby z własnej winy bo nie chcieli sie myć!!!!! a wogóle tego wszystkiego nie było bo całe żeycie to matrix weź młotek i zdrowo stuknij sie w łeb!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brunatna_koszula Masz racje 11.07.05, 10:42 W innym temacie , w innym poscie napisalem specjalnie dwa rozne posty.Jeden faszystowski , drugi komunistyczny! I wiecie co , skasowali ten faszystowski- jawnie rasistowski a ten komunistyczny istnieje nadal-rowniez rasistowski. Tu nie trzeba komentarza!!! Masz racje, kolego! ------------------- Nosze akurat brunatna koszule , prypadek i kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
rozenkranc Re: Masz racje 11.07.05, 12:18 To są twoje własne oceny. Moderator może mieć inne zdanie w tych kwestiach; z założenia powinien być bardziej obiektywny. I zapewne jest. Odpowiedz Link Zgłoś
brunatna_koszula Re: Gorliwi grabieżcy Hitlera 11.07.05, 10:43 kot.behemot napisał: > Śliski temat. > Jeszcze ktoś równie jednoznacznie pomyśli o innym uwikłaniu - w komunizm. A > tego gazeta Michnika nie lubi, oj, nie lubi... W innym temacie , w innym poscie napisalem specjalnie dwa rozne posty.Jeden faszystowski , drugi komunistyczny! I wiecie co , skasowali ten faszystowski- jawnie rasistowski a ten komunistyczny istnieje nadal-rowniez rasistowski. Tu nie trzeba komentarza!!! Masz racje, kolego! ------------------- Nosze akurat brunatna koszule , prypadek i kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejusa Re: Gorliwi grabieżcy Hitlera 11.07.05, 18:13 No a kiedy to porozmawiamy o grabiezach w Izraelu i mordach Sharona. Odpowiedz Link Zgłoś
wspanialy69 Gorliwi grabieżcy niższej grupy 12.07.05, 12:24 Rzeczywiście śliski temat Ekonomiczne i osobisto-emocjonalno-erotyczne źródła zrodni A tak na prawdę, to w tym artykule ktoś żąda demontarzu państwa socjalnego jako spuścizny po Hitlerze, a miesiąc czy dwa temu Grass na łamach GW darł się, że tego demontarzu dokonują ci, którzy nie pojęli lekcji faszyzmu. A druga uwaga to jest jednak taka, że niech gazeta Michnika z takim samym Freudowskim zacięciem zanalizuje dziłania międzynarodowych spekulantów finansowych, albo żydowskich komunistów z dobrych rodzin, od majtek poczynając, wtedy będzie obiektywniej ... Odpowiedz Link Zgłoś
paskudaprawdziwa Hitlerowscy wielcy grabieżcy i malosc ludzka 12.07.05, 21:40 Doskonala publikacja. Autor Adam Krzemiński jest dla mnie jednak jakis psymistyczny, nie nie powiedziec bardzo polski w nie najlepszym znaczeniu tego slowa ( bo jest tez "najlepesze znaczenia tego slowa"). A to oznacza, ze w istocie opowiada sie za jakas "niska" koncepcja czlowieka; czlowieka w ogole, a nie tylko zdeologizowanego Niemca /Niemki. Czy jest to poklosie starej szkoly cynikow? Moze. Moze tez jakies bardzo polskie zmeczenie historia, polityka, zmianami ktore staje sie balastem nie do uwdzwigniecia. Nie wiem. Wyczuwam nieufnosc, gorycz, potrzebe eksplikowania malosci ludzkiej. To co pisze jest to prawda o "wielkosciach" hitlrowskich. Ta "wielkosc" byla budowana dzieki malosci ludzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
sempiasty to trzeba przeczytać koniecznie 19.07.05, 11:01 nareszcie ktoś napisał prawdę: Niemcy popierali Hitlera bo czerpali z jego polityki korzyści akceptowali zbrodnie bo w ten sposób bogacili się a prawda o niemieckich kobietach jest porażająca dzisiaj niemcy ubierają się w szatki ofiar a byli grabieżcami Hitlera i ponoszą wraz z nim winę za wszystkie zbrodnie nazizmu Odpowiedz Link Zgłoś