s.flores 12.07.05, 06:42 Za to 90 proc. Polaków myśli, że teoria ewolcji gatunków Darwina jest faktem tak oczywistym, jak kulistość piłki nożnej. Zastanawia tylko dlaczego ciagle nazywamy ją "teorią" a nie na przykład "aksjomatem ewolucji"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sarmiento2005 Ja tez wierze, że Bóg stworzyl czlowieka 12.07.05, 06:58 Teoria Darwina jest tylko teoria, podobnie jak teoria kreacjonistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
trolling4food Re: Ja tez wierze, że Bóg stworzyl czlowieka 12.07.05, 07:28 Ogólna teoria względności jest tylko teorią, podobnie jak teoria eteru. Odpowiedz Link Zgłoś
elefantino1 ewolucja: od małpy do małpy 14.07.05, 15:06 dowodem na to był tow. Breżniew w ZSRR i Prezio w RP Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Ja tez wierze, że Bóg stworzyl czlowieka 19.07.05, 17:08 przeciez nikt ci nie zabrania wierzyc Odpowiedz Link Zgłoś
sarmiento2005 54% nie wierzy, by człowiek mógł pochodzić od malp 12.07.05, 07:04 Po pierwsze wg teorii Darwina co najwyzej czlowiek i malpy mialy wspolnego przodka. Po drugie teoria Darwina jest tylko teoria, a nie aksjomatem. Po trzecie mieszaja sie plaszczyzny dyskusji. Teologia ma inny przedmiot badan niz nauki przyrodnicze i dyskusja odbywa sie na plaszczyznach, ktore prawie nie maja punktow wspolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: 54% nie wierzy, by człowiek mógł pochodzić od 12.07.05, 07:19 a w Szwecji ponoć 5% ludzi wierzy w Boga, a 50% w UFO i horoskopy. najwyższą formą racjonalizmu jest wróżbiarstwo Odpowiedz Link Zgłoś
trolling4food Re: 54% nie wierzy, by człowiek mógł pochodzić od 12.07.05, 07:45 UFO - Unidentified Flying Object Brak umiejętności identyfikacji obserwowanego obiektu na niebie nie powinien być określany mianem wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
trolling4food Re: 54% nie wierzy, by człowiek mógł pochodzić od 12.07.05, 14:32 aron2004 napisał: > a w Szwecji ponoć 5% ludzi wierzy w Boga, a 50% w UFO i horoskopy. > > najwyższą formą racjonalizmu jest wróżbiarstwo Według tego samego Instytutu Harrisa 31% Amerykanów wierzy w astrologię, 27% w reinkarnację. www.harrisinteractive.com/harris_poll/index.asp?PID=359 Jakiego badania opinii publicznej używasz podając odsetek Szwedów traktujących poważnie astrologię? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: 54% nie wierzy, by człowiek mógł pochodzić od 23.07.05, 00:59 aron2004 napisał: > a w Szwecji ponoć 5% ludzi wierzy w Boga, a 50% w UFO i horoskopy. > najwyższą formą racjonalizmu jest wróżbiarstwo ludzie w cos chca wierzyc .widocznie dla nich ciekawsa jest wiara w marsjan niz pustynnych koczownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
trolling4food A co z krzyżówką bosko-ludzką, czyli olbrzymami? 12.07.05, 07:26 "Gdy synowie Boży spostrzegli, że córki ludzkie są piękne, brali je sobie za żony - te wszystkie, które im się podobały. Wtedy to JHWH powiedział: Duch mój nie może pozostać w człowieku na zawsze, bo człowiek jest istotą cielesną. Będzie żył najwyżej sto dwadzieścia lat. Pojawili się też na ziemi w tym czasie mężczyźni-giganci. Zostali oni zrodzeni, gdy synowie Boży zbliżyli się do córek ludzkich. Byli to dawni mocarze, sławni w owych czasach." Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Wszystko to ściema!! 12.07.05, 11:32 Ludzi stworzyli obcy z gwiazdozbioru Zeta Reticuli a potem nauczyli sztuki budowy piramid, funkcji trygonometrycznych, sztuki wyrobu parasoli i innych podobnie użytecznych umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Jak można opowiadać takie bzdury? 12.07.05, 12:18 Każde dziecko wie, że z Syriusza B, sam czytałem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Z Syriusza B.. 12.07.05, 12:26 .. to przylecieli do Dogonów, którzy są murzynami. Jako uczciwy polski ksenofob i rasista nie moge sie utożsamiac z tym dziedzictwem kulturowym! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Z Syriusza B.. 23.07.05, 04:02 "uczciwy polski ksenofob i rasista" Ciekawy oksymoron. Z naciskiem na "moron". Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Małpi rozum u ludzi dowodem na teorię Darwina 14.07.05, 13:53 Ci którzy zaprzeczaja osiągnięciom nauki są najlepszym dowodem, że ludzie w większości pochodzą właśnie od małp. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: USA/ Większość Amerykanów wierzy, że Bóg stwo 12.07.05, 08:58 No pewnie - patrzac na ich prezydenta musza stwierdzic ze nie mozna pochodzic od maply ale chyba od banana... Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Ewolucja i katolicyzm nie wykluczają się wzajemnie 12.07.05, 10:08 Kto zna naukę Kościoła wie o tym... Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Re: Ewolucja i katolicyzm nie wykluczają się wzaj 12.07.05, 10:11 ...bo czyż nie mógł Bóg stworzyć człowieka drogą ewolucji i świata przez Big Bang? Bo tak Mu sie spodobało? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Tylko wtedy Bog nie bylby potrzebny 12.07.05, 11:17 Wiekszosc religii swiata (szczegolnie chrzescijanstwo) stoji na gruncie Teizmu, czyli bezposredniej ingerencji boskiej w dziejach swiata i szczegolnie ludzkosci. Jezeli by takiej ingerencji nie bylo to Bog (pojecie religijne) bylby tylko jakims absolutnym prawem rzadzacym tym swiatem bez mocy (i sensu) jego zmiany lub zmiany tego co w jego wyniku powstalo (czyli ingerecji). Taka koncepcja przeczy najglepszym przekonaniom religijnym, ktore buduja swa wiare na mocy i woli Boga w zmiane tego co sam stworzyl. Pojecie Boga obejmuje taka wlasnie "osobe" i to pojecie w tym wymiarze zostalo stworzone czy zdefiniowane przez religie. Redukownie Boga tylko do sily sprawczej lub absolutnych regul tego swiata jest glebko antyreligijne gdyz podwaza sens ich istnienia, a gdy nie ma religii potrzeba odczuwania wspolnoty z "Bogiem" ktory jest tylko zimna regula, prawem natury jest zadna. Taki Bog nie potrzebuja zadnych modlitw, ani nabozenstw. W grucie rzeczy koncepcja deistyczna jest praktycznie tozsama z ateizmem, kotry stara sie ignorowac sprawe Boga gdyz nawet gdyby on istnial jako sila sprawcza bez sensu jest sie nim zajmowac, gdzy nie mogac zmienic regul, ktorymi on jest, stal sie swiatem materialnym i racjonalym, ktory mozemy badac przy pomocy naszego rozumu. Pojecie Boga jest nierozelwalnie zwiazane z jego ingerencja w dzieje swiata i aktywnym w nim dzialaniu. Niektorzy ludzie widzac z jednej strony bezsens takiej koncepcji, z drugiej nie mogac sie psychicznie pogodzic sie (proces wychowania) z zyciem bez "Boga" wynajduja takie dziwne koncepcje jak Bog jako sila sprawcza, absolut itp. Taka koncepcja odpowiada naszym potrzebom psychicznym a nie jakies prawdzie. Bog, ktory by byl absolutem, regula swiata nie jest juz "Bogiem", nie potrzebuje zycia po smierci dla ludzi, nie mozna z nim rozmawiac, nie mozna przy jego pomocy uzasadnic isteinia duszy, nic. Jest tak jakby nie istnial, bo to ze na tym siwiecie sa jakies prawa to kazdy widzi, ale zeby z nich robic od razu Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Mówisz o Bogu, jakiego potrzebę odczuwasz... 12.07.05, 11:29 ...a nie takim, jakim jest. A jedyną cechą Boga o jakiej coś wiemy jest Tajemnica... Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Czyli mowimy o wlasnych potrzebach 12.07.05, 11:36 czyli raczej o sobie samych. Z rzeczywistym swiatem byc moze nie ma to nic do czynienia. Mimo wszystko filozofia zjamowala sie tym tematem dosyc dlugo w sposob "obiektywny". Obecnie Filozofia i nauka radzi sobie bez koncepcji "Boga" ignorujac go zupelnie. Stal sie on znowu, jak u zarania dziejow demeno tylko i wylacznie religii. Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Raczej ratujemy się przed schizofrenią... :) 12.07.05, 12:00 Trudno sobie wyobrazić, by do każdego równania wstawiać Boga jako jakąś "stałą metafizyczną" albo "zmienną opatrznosciową"? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: Ależ byłby!!! A kto by zrobił Big Bang?! ;-) 12.07.05, 12:28 Obecnie stanowisko Głównego Specjalisty d/s Big Bang (Big Bang Departament Manager)pełni niejaki Osama bin Laden. I jest w tym dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
bloczek4 Eeee tam 12.07.05, 12:33 Jego bangi przy Big Bangu są doprawdy śmieszne... Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 No, fakt... 12.07.05, 12:41 .. że wszystkie bangi świata wymiękają przy Big Bangu. Odpowiedz Link Zgłoś
xsawer Re: USA/ Większość Amerykanów wierzy, że Bóg stwo 12.07.05, 11:28 Nie śmiejcie się z Amerykanów. Ja miałem przyjemność (?) odwiedzić Licheń. I wiecie co tam widziałem? Grób Maryii, która przecież, jak naucza katechizm, żywcem poszła do Nieba. Q..rwa, głupi jestwm!? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: USA/ Większość Amerykanów wierzy, że Bóg stwo 12.07.05, 12:15 JP II (Vatykan) uznal teorie ewolucji za prawdziwa ..... w niecalej rozciaglosci. Twierdzac to Kilkaset lat wczesniej moze by mnie zamknieto ,spalono kto to wie . Vatykan Wybral sobie rodzynki z TE ,ktore im pasuja inne kwestionuja,a 50 ,100 lat beda znowu korygowac swoj swiatopoglad. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: USA/ Większość Amerykanów wierzy, że Bóg stwo 12.07.05, 13:32 xsawer napisał: > Nie śmiejcie się z Amerykanów. > Ja miałem przyjemność (?) odwiedzić Licheń. I wiecie co tam widziałem? Grób > Maryii, która przecież, jak naucza katechizm, żywcem poszła do Nieba. > Q..rwa, głupi jestwm!? Wybór miejsca odwiedzin każe poważnie rozpatrzeć to pytanie! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: USA/ Większość Amerykanów wierzy, że Bóg stwo 12.07.05, 13:37 Dogmat o wniebowzięciu Maryi to dosyć nowy wynalazek KK. Czy się mylę, czy przyklepano go na Vaticanum I? Jak na historię KK niedawno, niektórzy mogli nie zauważyć... Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: USA/ Większość Amerykanów wierzy, że Bóg stwo 23.07.05, 04:04 A bo to pierwsza rzecz, którą nagle przyklepali w KK, bo nagle uznali, że wiedzą lepiej co jest sacrum a co profanum? Nic nowego:) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: USA/ Większość Amerykanów wierzy, że Bóg stwo 12.07.05, 13:39 Ta sprawa wierzeń u Amerykanów jest znana od dawna, ale jak widać brak wiedzy na temat ewolucji nie przeszkadza im w pomyślnym rozmnażaniu (a może nawet pomaga?). Ale dobrze, że przynajmniej raz w roku gdzieś to jest przypominane, należy pamiętać, że głupota jest wieczna, a walka z nią ciągła. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: USA/ Większość Amerykanów wierzy, że Bóg stwo 12.07.05, 14:38 rs_gazeta_forum napisał: > Ta sprawa wierzeń u Amerykanów jest znana od dawna, ale jak widać brak wiedzy n > a > temat ewolucji nie przeszkadza im w pomyślnym rozmnażaniu (a może nawet pomaga? > ). > co do rozmnazania masz racje ,poczekajmy jeszcze 15 lat ,wowczas wieksosc amerykanow bedzie miala kolor skory inny niz bialy.(ani mnie to ziebi ani grzeje - to fakt) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: USA/ Większość Amerykanów wierzy, że Bóg stwo 12.07.05, 15:04 karbat napisał: > co do rozmnazania masz racje ,poczekajmy jeszcze 15 lat ,wowczas wieksosc > amerykanow bedzie miala kolor skory inny niz bialy.(ani mnie to ziebi ani > grzeje - to fakt) I oba te zjawiska (nieznajomość/niechęć do teorii ewolucji) oraz coraz większa ilość niebiałych Amerykanów pewnie też się wiążą. Oczywiście z mojego (w tym przypadku: ewolucjonisty) punktu widzenia, bardziej ciekawe (?, może powinienem napisać: mrożące krew) są zachowania białych społeczności, ale ta ankieta dotyczyła najwyraźniej wszystkich obywateli USA. Odpowiedz Link Zgłoś
cham_i_prostak Re: USA/ Większość Amerykanów wierzy, że Bóg stwo 12.07.05, 15:29 nie wiem jak wy ale ja zniszczylem dziś pokażnych rozmiarów krzyż z pólnagim mężczyzna....i powiem wam moi kochani ze czuje sie wniebowzięty Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: USA/ Większość Amerykanów wierzy, że Bóg stwo 12.07.05, 17:12 tam jest jeszce gorzej !!!!! oni wierza w Busha. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan58 TEORIA DARWINA JEST KNOTEM. JEST NAKAZANA przez ps 12.07.05, 19:33 pseudonaukowcy ją wciskają. Naiwni wierzą w te bzdury. Wiara w Boga jeszcze nikomu nie zaszkodziła Odpowiedz Link Zgłoś
cham_i_prostak Re: TEORIA DARWINA JEST KNOTEM. JEST NAKAZANA prz 12.07.05, 21:03 mój sąsiad alkoholik wierzy w Boga, i co? i ma kłopoty z kręgosłupem czyli jednak wiara szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: TEORIA DARWINA JEST KNOTEM. JEST NAKAZANA prz 12.07.05, 22:59 stefan58 napisał: > Wiara w Boga jeszcze nikomu nie zaszkodziła Masz rację. Przecież na przykład z punktu widzenia organizatorów akcji z 11.09.2001 ich wiara tylko pomogła ludziom, którzy zginęli w wieżowcach. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: stefan58 nie marnuj talentu 13.07.05, 11:54 stefan58 napisał: > pseudonaukowcy ją wciskają. Naiwni wierzą w te bzdury. Wiara w Boga jeszcze > nikomu nie zaszkodziła K.Darwin,A Einstein to pseudonaukowcy stefciu58 ale ty sie marnujesz! Poglady naukowcow to bzdury ,a komputer to narzedzie diabla.(Radio Maryja) Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: stefan58 nie marnuj talentu 23.07.05, 04:06 Rotfl, właśnie. A ta wiara Stefciu to poważnie zaszkodziło dużej części świata w 11, 12 i 13 wieku, więc z łaski swojej wracaj do szkoły i nie bredź więcej na forum. Odpowiedz Link Zgłoś