fire_boy1 01.08.05, 11:15 Tylko jeden pomnik?! Nie lepiej od razu ze cztery postawic?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tppiotr Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 11:21 Drugi będzie ojca Dyrektora, trzeci ... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtecky Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 12:14 Taa... Niestety moje miasto zdaje się miec ambicje stania się Ciemnogrodem. Budowac nowe pomniki (Piłsudski, Jan Paweł II), zaorac stare podejrzane o powiazania z poprzednim rezimem (siermiezne cokoliska Krasnoarmiejców, tablice pamiątkowe jakichs przedwojennych komunistów to cele manifestacji Ligi Republikanskiej - mlodziez zapominająca o kolaboracji swoich rodzicow z PRLem). Mieszkałem wiele lat na blokowisku pt. Rubinkowo - za mojego życia (niespełna ćwierć wieku) powstało tam pół tuzina kościołów. W promieniu 2km od mojego domu było ich pięć... Najpierw powstawały na pocz. lat 80tych (), potem czarnuchy przeszły do natarcia w poł. lat 90tych, gdy zdefiniowali nowych wrogów, a tłuszcza zaczęła odczuwała negatywne skutki pierwszych lat budowania nowego kapitalizmu. A Radio Aryjka to największa hańba tego miasta - gdy spotykam kogoś w podróży Toruń jest bezbłędnie kojarzony z tymi odszczepiańcami, a mało kto kuma Kopernika, starówkę z listy UNESCO czy uniwersytet. Odpowiedz Link Zgłoś
nemo_omen Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 11:30 Toruń chce być pierwszy w nowym konkursie: Które miasto ma najwięcej pomników JPII Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Hihihihi 01.08.05, 11:32 To muszą sie postarać biedactwa, my w Krakowie mamy 4 :P Jakiś szpital jeszcze nazwać jego imieniem :D Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Że co? 01.08.05, 11:34 Przedstawia Jana Pawła II niosącego statuetkę Pięknej Madonny Toruńskiej. ??? Czytaj - kolejny koszmarek? A tyle raz biskupi apelowali, żeby budować pomniki, które są naprawde piękne! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtecky Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 11:57 Jestem Torunianinem i oburza mnie ta chora inicjatywa radnych mojego miasta. PO CO NAM TEN POMNIK? W imię jakiego praktycznego celu służącemu interesowi ogółu (a nie radnym, którzy mają powiązania z ewentualnymi wykonanwcami i inwestorami) nasz samorząd powinien zabezpieczać czy partycypować w inwestycji za 500tys. zł skoro miasto ma typowe problemy (dziurawe ulice, niewystarczające kanalizacje, bezrobocie) na rozwiazanie których nigdy dość pieniedzy??? Tym bardziej, że pomnik papieża stoi w Toruniu od kilku lat!!! Można go rozreklamować, jesli komuś zalezy na pielgrzymkach do tego miejsca. Kolejny raz ktoś wyciąga łapę żeby zrobić sobie dobrze, za cudze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 12:08 wojtecky napisał: > Jestem Torunianinem i oburza mnie ta chora inicjatywa radnych mojego miasta. PO > > CO NAM TEN POMNIK? ****************************** Fakt, Wam nie jest potrzebny. Potrzebny jest natomiast władzom miasta, a konkretnie pieniądze na ten cel. Torunianie zbiorą 350 tys., władze odgłoszą, że pomysł nie wypalił z braku pieniędzy, a za 350 tys. kupią sobie jakieś fajne gadżety. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtecky Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 12:17 Żałuję, że nie doczytałes mojego posta, poniewaz taką "diagnozę" też tam postawiłem. Jakkolwiek, cieszę się, że podzielasz moje zdanie. POzdro! Odpowiedz Link Zgłoś
przejrzysty Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 12:44 Bardzo mnie wzruszyła wzmianka pana prezydenta miasta Torunia, że i o biednych miasto pamięta. Ale na pamięci chyba się kończy. A może te 500 tys. przeznaczyć na budowę jakiegoś domu starców, czy sierocińca, i nazwać go imieniem JPII? Czy to nie byłby lepszy pomnik? Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 12:58 Wydaje mi się, że w Wadowicach to jeszcze mogłoby być z pięciu Janów Pawłów II, a w Toruniu to warto by sobie zafundować drugiego Kopernika... Odpowiedz Link Zgłoś
worldpl Pomnik powinien być DUŻY! 01.08.05, 13:42 Żeby go było widać z orbity! Tak jak chiński mur! Odpowiedz Link Zgłoś
saba1953 Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 14:12 A pod pomnikiem postawcie kilka kubłów na makulaturę, puszki po piwie, jakieś jedzenie dla waszych drogich bezdomnych i bezrobotnych. A może tak rada miasta i samorząd zrezygnują ze swoich apanaży i postawią pomnik za własne pieniądze drugi, jak zostanie trzeci i jeszcze kilka. Porabańcy a mieszkańcy się na to godzą. Pogonić gnoi z ratusza do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 14:39 Srodek Europy,XXI wiek.A wokol tyle ciemnoty. Kiedy wreszcie ktos w tym kraju zacznie myslec i pracowac dla spoleczenstwa,a nie dla wlasnych politycznych korzysci. W balwochwalstwie wzgledem JPII zdobylismy szczyty Himalajow i konca nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś