Dodaj do ulubionych

Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pawł...

01.08.05, 11:15
Tylko jeden pomnik?! Nie lepiej od razu ze cztery postawic??
Obserwuj wątek
    • tppiotr Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 11:21
      Drugi będzie ojca Dyrektora, trzeci ...
      • offler PO CO??? 01.08.05, 12:13
        CZY TE CYMBALY WOGOLE PAPIERZA NIE SLUCHALY?
      • wojtecky Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 12:14
        Taa... Niestety moje miasto zdaje się miec ambicje stania się Ciemnogrodem.
        Budowac nowe pomniki (Piłsudski, Jan Paweł II), zaorac stare podejrzane o
        powiazania z poprzednim rezimem (siermiezne cokoliska Krasnoarmiejców, tablice
        pamiątkowe jakichs przedwojennych komunistów to cele manifestacji Ligi
        Republikanskiej - mlodziez zapominająca o kolaboracji swoich rodzicow z PRLem).

Mieszkałem wiele lat na blokowisku pt. Rubinkowo - za mojego życia (niespełna
        ćwierć wieku) powstało tam pół tuzina kościołów. W promieniu 2km od mojego domu
        było ich pięć... Najpierw powstawały na pocz. lat 80tych (), potem czarnuchy
        przeszły do natarcia w poł. lat 90tych, gdy zdefiniowali nowych wrogów, a
        tłuszcza zaczęła odczuwała negatywne skutki pierwszych lat budowania nowego
        kapitalizmu.

A Radio Aryjka to największa hańba tego miasta - gdy spotykam kogoś w podróży
        Toruń jest bezbłędnie kojarzony z tymi odszczepiańcami, a mało kto kuma
        Kopernika, starówkę z listy UNESCO czy uniwersytet.
    • nemo_omen Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 11:30
      Toruń chce być pierwszy w nowym konkursie: Które miasto ma najwięcej pomników
      JPII
      • wredna_jedza Hihihihi 01.08.05, 11:32
        To muszą sie postarać biedactwa, my w Krakowie mamy 4 :P
        Jakiś szpital jeszcze nazwać jego imieniem :D
    • wredna_jedza Że co? 01.08.05, 11:34
      Przedstawia Jana Pawła II niosącego statuetkę Pięknej Madonny Toruńskiej.
      ???
      Czytaj - kolejny koszmarek?
      A tyle raz biskupi apelowali, żeby budować pomniki, które są naprawde piękne!
    • wojtecky Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 11:57
      Jestem Torunianinem i oburza mnie ta chora inicjatywa radnych mojego miasta. PO
      CO NAM TEN POMNIK?

W imię jakiego praktycznego celu służącemu interesowi ogółu (a nie radnym,
      którzy mają powiązania z ewentualnymi wykonanwcami i inwestorami) nasz samorząd
      powinien zabezpieczać czy partycypować w inwestycji za 500tys. zł skoro miasto
      ma typowe problemy (dziurawe ulice, niewystarczające kanalizacje, bezrobocie)
      na rozwiazanie których nigdy dość pieniedzy???

Tym bardziej, że pomnik papieża stoi w Toruniu od kilku lat!!! Można go
      rozreklamować, jesli komuś zalezy na pielgrzymkach do tego miejsca.

Kolejny raz ktoś wyciąga łapę żeby zrobić sobie dobrze, za cudze pieniądze.
      • maruda.r Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 12:08
        wojtecky napisał:

> Jestem Torunianinem i oburza mnie ta chora inicjatywa radnych mojego miasta. PO
        >
        > CO NAM TEN POMNIK?

Fakt, Wam nie jest potrzebny. Potrzebny jest natomiast władzom miasta, a
        konkretnie pieniądze na ten cel. Torunianie zbiorą 350 tys., władze odgłoszą, że
        pomysł nie wypalił z braku pieniędzy, a za 350 tys. kupią sobie jakieś fajne
        gadżety.

• wojtecky Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 12:17
          Żałuję, że nie doczytałes mojego posta, poniewaz taką "diagnozę" też tam
          postawiłem. Jakkolwiek, cieszę się, że podzielasz moje zdanie.

POzdro!
          • przejrzysty Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 12:44
            Bardzo mnie wzruszyła wzmianka pana prezydenta miasta Torunia, że i o biednych
            miasto pamięta. Ale na pamięci chyba się kończy. A może te 500 tys. przeznaczyć
            na budowę jakiegoś domu starców, czy sierocińca, i nazwać go imieniem JPII? Czy
            to nie byłby lepszy pomnik?
            • wuk4 Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 12:58
              Wydaje mi się, że w Wadowicach to jeszcze mogłoby być z pięciu Janów Pawłów II,
              a w Toruniu to warto by sobie zafundować drugiego Kopernika...
    • worldpl Pomnik powinien być DUŻY! 01.08.05, 13:42
      Żeby go było widać z orbity! Tak jak chiński mur!
    • saba1953 Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 14:12
      A pod pomnikiem postawcie kilka kubłów na makulaturę, puszki po piwie, jakieś
      jedzenie dla waszych drogich bezdomnych i bezrobotnych. A może tak rada miasta i
      samorząd zrezygnują ze swoich apanaży i postawią pomnik za własne pieniądze
      drugi, jak zostanie trzeci i jeszcze kilka. Porabańcy a mieszkańcy się na to
      godzą. Pogonić gnoi z ratusza do roboty.
    • wanda43 Re: Toruń ogłasza konkurs na drugi pomnik Jana Pa 01.08.05, 14:39
      Srodek Europy,XXI wiek.A wokol tyle ciemnoty.
      Kiedy wreszcie ktos w tym kraju zacznie myslec i pracowac dla spoleczenstwa,a
      nie dla wlasnych politycznych korzysci.
      W balwochwalstwie wzgledem JPII zdobylismy szczyty Himalajow i konca nie widac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka