Dodaj do ulubionych

Pikiety przed hipermarketami Tesco

12.08.05, 20:20
IM WIĘCEJ HIPERMARKETÓW, TYM WYŻSZE BEZROBOCIE...
Obserwuj wątek
    • sportif Pikiety przed hipermarketami Tesco 12.08.05, 20:24
      dziwni sa ci ludzie, pracuja przez agencje i dziwia sie ze zarabiaja mniej
      niz etatowi pracownicy - przeciez agencja tez musi z kogos i czegos zyc. Ja
      pracuje w tesco przez agencje w UK i za nocki w weekendy mam 9 funtow a
      pracownicy etatowi za to samo 10,5
      • haasioo Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 12.08.05, 21:01
        a mnie się podobało, jak polskie hurtownie tesco były zdziwione postępowaniem
        swoich irlandzkich kolegów; nie u nas nie ma żadnych nieprawidłowości i każdy
        kierownik dba przede wszystkim o swoich pracowników, no jasne, kopytko im za to
        • sfalszowanie_wyborow_tuz-tuz DZIĘKUJEMY SLD ZA URODZAJ HIPERMATKETÓW u nas !! 13.08.05, 04:32
          to chyba największe i jedyne osiągnięcie (w sensie budowanaia a nie rozwalania)
          rządu Milera i wszystkich jego FIGUR, Kołodki, Belki i... Cimoszki !!!
      • gucio38 Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 13.08.05, 00:01
        Przepraszam Cie bardzo,mam do Ciebie pytanie: w jaki sposob Sportifie dostales
        sie tam do pracy?(jak to dziala z ta agencja?) czy moglbys mi napisac jej
        namiary? Prosze!!! i jeszcze jedno: ile mozna zarobic tygodniowo lub jak wolisz
        miesiecznie w takim TESCO w UK i za ile godzin pracy? wiem ze troche haos mi tu
        wyszedl ale bede wdzieczna za odpowiedz!!! monika
        • dox1 Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 14.08.05, 19:45
          Biedna Moniko, trzeba miec naprawde szczescie zeby znalezc dobra prace w UK.
    • usenetposts Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 12.08.05, 21:04
      Oto widzimy ile oni wiedza.

Przeciez Tesco w Polsce nie ma wplywu na Irlandie.

To jest londynska spolka, i to bardzo konserwatystowej rodziny, i jezeli
      chcecie wiedziec dlaczego nie ma takich strajkow i pikietow ich pracownikow w
      Londynie, to jest za to ze na pewno zadziala na nich odwrotnie.

Teraz bedzie trudno polakom dosctac wogole tam w Tesco prace, i tutaj moze byc
      zamrozone honoraria polakow w Polsce.

Trzeba wiedziec z kim sie ma do czynienia nim sie podejmuje takich kretinskich
      krokow.
      • dox1 Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 12.08.05, 21:18
        usenetposts napisał:

> Oto widzimy ile oni wiedza.
        >
        > Przeciez Tesco w Polsce nie ma wplywu na Irlandie.
        >
        > To jest londynska spolka, i to bardzo konserwatystowej rodziny, i jezeli
        > chcecie wiedziec dlaczego nie ma takich strajkow i pikietow ich pracownikow w
        > Londynie, to jest za to ze na pewno zadziala na nich odwrotnie.
        >
        > Teraz bedzie trudno polakom dosctac wogole tam w Tesco prace, i tutaj moze byc
        > zamrozone honoraria polakow w Polsce.
        >
        > Trzeba wiedziec z kim sie ma do czynienia nim sie podejmuje takich kretinskich
        > krokow.
        >

Ah! ta polska mentalnosc, naiwni cwaniacy z poza ODRY!
        • usenetposts Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 12.08.05, 21:49
          zobaczysz, co z tego wyniknie.
        • aserfihr543 Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 12.08.05, 21:53
          jak rozumiem: jedenemu gosciu o mocno lewicujacych poglądach (adres mailowy
          rozbrat.org - kto nie wierzy niech zobaczy www.rozbrat.org - walczący
          komunista/anarchista/anarchisto-syndykalista - nie podoba sie że musi pracować -
          zrobili normę 1000 kartonów (jaka obowiązywała norma wśród anglików taka sama ?
          ) , jak ktoś pracuje w magazynach w polsce w jakiejs firmie to wie że jest
          podobna tu w polsce . Związki zawodowe angielskie sie ujęły za nimi ? tak bo
          jezeli polak bedzie zarabiał tyle co anglik to nie nie będa zatrudniać
          emigrantów polski . I najważniejsze sprawa zarobków - przecież nie byli
          zatrudnieni przez firmę tesco tylko przez jakąs agencję pośrednictwa która też
          musi zarobić , więc może protest przeciwko firmie pośrednictwa powinien być ?

a więc młodemu komuniscie któremu kazano pracować w kapitalistycznych normach
          doradziłbym wynaleźć wehikuł czasu i przenieśc sie do PRL (czy sie stoi czy sie
          leży ........) albo poszukać zatrudnienia na kubie bądź białurisi , ewewntualnie
          francji - tam socjalizm pełną twarzą - 35 h pracy i rządy związków zwodowych ,
          ekonomia też leży ale to gości myślowo wywądzących sie od tow.Lenina raczej nie
          interesuje ........
          • www.ck-la.tk Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 12.08.05, 23:28
            Po pierwsze - mówisz - masz, protest przeciwko agencji też będzie, zwłaszcza, ze
            chyba działa ona (Grafton) także w Polsce. Ale, czy sugerujesz, ze TESCO nie wie
            o co chodzi i nie orientuje sie, ze kaze wykonywac ta sama prace, za ktora
            pracownikom kontraktowym placi wiecej, a agencyjnym mniej? to jest przeciez
            rownierz zalezne od TESCO.
            po drugie - winszuje logiki. Wygrajmy na zachodzie konkurencje na rynku pracy
            poprzez coraz nizsze place, gorsze warunki, zero zwiazkow zawwodowych. Z anmi
            wygraja Ukraincy, z nimi Kazachowie, a z nimi Chinczycy - bedziemy wiec wszyscy
            pracowac za 1/2 funta na dzien. Czy o to nam jednak chodzi? Zwienczeniem tej
            drogi jest GUŁAG, albo niewolnicza plantacja bawełny w USA przed wojna
            secesyjna. Zwiazki zawodowe zle, bo chca, zeby polacy zarabiali wiecej i
            pracowali w lepszych warunkach. Przypominam, ze wlasnie po to wymyslono zwiazki
            zawodowe.
            Po trzecie - i w PRL i obecnie caly czas srubuje sie normy wydajnosci w
            nieskonczonosc. Czym niby sie roznia stachanowskie normy od tego co jest teraz w
            TESCO?
            no i na koniec - nie bardzoi wiem o co ci chodzi z Kuba i Białorusia. wszak
            wedle liberalnych stanadrdow PKB jest wysokie, zwiazkow zawodowych praktycznie
            brak...no raj dla zwolennikow Adama Smitha. pownienes wiec wyslawiac obydwa
            przyklady. A co do Francji - rozumiem, ze wolisz pracowac 60 godzin zamiast 35?
            Powodzenia na rynku pracy chłopie - nie zapominaj, ze to nie powinien byc jednak
            oboz pracy.
            • heureka7 www.ck-la.tk :) 13.08.05, 08:52
              POPIERAM!!!
              • dox1 Re: www.ck-la.tk :) 13.08.05, 22:25
                heureka7 napisała:

> POPIERAM!!!

JA ROWNIEZ!!!
            • dox1 Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 13.08.05, 22:28
              www.ck-la.tk napisał:

> Po pierwsze - mówisz - masz, protest przeciwko agencji też będzie, zwłaszcza, z
              > e
              > chyba działa ona (Grafton) także w Polsce. Ale, czy sugerujesz, ze TESCO nie wi
              > e
              > o co chodzi i nie orientuje sie, ze kaze wykonywac ta sama prace, za ktora
              > pracownikom kontraktowym placi wiecej, a agencyjnym mniej? to jest przeciez
              > rownierz zalezne od TESCO.
              > po drugie - winszuje logiki. Wygrajmy na zachodzie konkurencje na rynku pracy
              > poprzez coraz nizsze place, gorsze warunki, zero zwiazkow zawwodowych. Z anmi
              > wygraja Ukraincy, z nimi Kazachowie, a z nimi Chinczycy - bedziemy wiec wszyscy
              > pracowac za 1/2 funta na dzien. Czy o to nam jednak chodzi? Zwienczeniem tej
              > drogi jest GUŁAG, albo niewolnicza plantacja bawełny w USA przed wojna
              > secesyjna. Zwiazki zawodowe zle, bo chca, zeby polacy zarabiali wiecej i
              > pracowali w lepszych warunkach. Przypominam, ze wlasnie po to wymyslono zwiazki
              > zawodowe.
              > Po trzecie - i w PRL i obecnie caly czas srubuje sie normy wydajnosci w
              > nieskonczonosc. Czym niby sie roznia stachanowskie normy od tego co jest teraz
              > w
              > TESCO?
              > no i na koniec - nie bardzoi wiem o co ci chodzi z Kuba i Białorusia. wszak
              > wedle liberalnych stanadrdow PKB jest wysokie, zwiazkow zawodowych praktycznie
              > brak...no raj dla zwolennikow Adama Smitha. pownienes wiec wyslawiac obydwa
              > przyklady. A co do Francji - rozumiem, ze wolisz pracowac 60 godzin zamiast 35?
              > Powodzenia na rynku pracy chłopie - nie zapominaj, ze to nie powinien byc jedna
              > k
              > oboz pracy.
              >
              >
              >
              GDYBY BYLO WIECEJ TAKICH JAK TY!!! To ja bym pisal mniej glupich "antypolskich"
              watkow na tym forum.
              Jeszcze raz BRAWO!!!
          • dox1 Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 13.08.05, 00:41
            aserfihr543 napisał:

> jak rozumiem: jedenemu gosciu o mocno lewicujacych poglądach (adres mailowy
            > rozbrat.org - kto nie wierzy niech zobaczy www.rozbrat.org - walczący
            > komunista/anarchista/anarchisto-syndykalista - nie podoba sie że musi pracować
            > -
            > zrobili normę 1000 kartonów (jaka obowiązywała norma wśród anglików taka sama
            > ?
            > ) , jak ktoś pracuje w magazynach w polsce w jakiejs firmie to wie że jest
            > podobna tu w polsce . Związki zawodowe angielskie sie ujęły za nimi ? tak bo
            > jezeli polak bedzie zarabiał tyle co anglik to nie nie będa zatrudniać
            > emigrantów polski . I najważniejsze sprawa zarobków - przecież nie byli
            > zatrudnieni przez firmę tesco tylko przez jakąs agencję pośrednictwa która też
            > musi zarobić , więc może protest przeciwko firmie pośrednictwa powinien być ?
            >
            > a więc młodemu komuniscie któremu kazano pracować w kapitalistycznych normach
            > doradziłbym wynaleźć wehikuł czasu i przenieśc sie do PRL (czy sie stoi czy sie
            > leży ........) albo poszukać zatrudnienia na kubie bądź białurisi , ewewntualni
            > e
            > francji - tam socjalizm pełną twarzą - 35 h pracy i rządy związków zwodowych ,
            > ekonomia też leży ale to gości myślowo wywądzących sie od tow.Lenina raczej nie
            > interesuje ........

Niestety tak jest i narazie tak bedzie, a wiec ty wspanialy ekonomisto expercie
            od niewiem czego, bedziesz jadl kartofle. Rozumiesz? Poniewaz jak ty polykasz te
            pyry my jemy miesa dobrej jakosci, lecz gdy ty bys sie dorwal do miesa dobrej
            jakosci nam by nic niezostalo. A WIEC ZYCZE CI PRZYJEMNEGO ZYCIA i oczywiscie
            smacznego. POKI MY ZYJEMY.........................
          • dox1 Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 13.08.05, 22:31
            aserfihr543 napisał:

> jak rozumiem: jedenemu gosciu o mocno lewicujacych poglądach (adres mailowy
            > rozbrat.org - kto nie wierzy niech zobaczy www.rozbrat.org - walczący
            > komunista/anarchista/anarchisto-syndykalista - nie podoba sie że musi pracować
            > -
            > zrobili normę 1000 kartonów (jaka obowiązywała norma wśród anglików taka sama
            > ?
            > ) , jak ktoś pracuje w magazynach w polsce w jakiejs firmie to wie że jest
            > podobna tu w polsce . Związki zawodowe angielskie sie ujęły za nimi ? tak bo
            > jezeli polak bedzie zarabiał tyle co anglik to nie nie będa zatrudniać
            > emigrantów polski . I najważniejsze sprawa zarobków - przecież nie byli
            > zatrudnieni przez firmę tesco tylko przez jakąs agencję pośrednictwa która też
            > musi zarobić , więc może protest przeciwko firmie pośrednictwa powinien być ?
            >
            > a więc młodemu komuniscie któremu kazano pracować w kapitalistycznych normach
            > doradziłbym wynaleźć wehikuł czasu i przenieśc sie do PRL (czy sie stoi czy sie
            > leży ........) albo poszukać zatrudnienia na kubie bądź białurisi , ewewntualni
            > e
            > francji - tam socjalizm pełną twarzą - 35 h pracy i rządy związków zwodowych ,
            > ekonomia też leży ale to gości myślowo wywądzących sie od tow.Lenina raczej nie
            > interesuje ........

A WIEC PRACUJ W TWOIM KRAJU! jesli ci sie niepodoba pracowac 35godz na tydzien.
    • gieroy_asfalta Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 12.08.05, 21:39
      "IM WIĘCEJ HIPERMARKETÓW, TYM WYŻSZE BEZROBOCIE..."
      sam to wymysliłeś, gamoniu? w USA hipermarketów jest od groma a bezrobocia
      jakoś nie ma...
      • www.ck-la.tk Re: Pikiety przed hipermarketami Tesco 12.08.05, 23:36
        a o working poor słyszales? USA slynie wlasnie z duzej grupy osob okreslanych w
        ten sposob. Ciekawa to droga zmniejszania bezrobocia - porzez tworzenie coraz
        gorszych miejsc pracy. Wolalbys zyc na zasilku we Francji czy na bezrobociu w
        przyczepie campingowej w USA? Gdzie sie lepeiej zyje? - w "socjalistycznej"
        szwecji czy w slumsach w Bronxie?
        • gieroy_asfalta myślenie typowe dla socjalisty-nieroba-pasożyta 13.08.05, 09:53
          dla mnie alternatywa siedzieć na zasiłku czy pracować nie istnieje, bo branie
          socjalu, czyli pasożytowanie na owocach pracy innych ludzi jest poniżej mojej
          godności. Wolałbym po stokroć pracować za najniższą stawkę niż brać socjal ,
          być darmozjadem.
    • gieroy_asfalta krew mnie zalewa jak widzę takich warchołów! 12.08.05, 21:42
      potrafią tylko protestować, ale sami ani jednego miejsca pracy nie stworzyli i
      nie stworzą.
      • usenetposts Re: krew mnie zalewa jak widzę takich warchołów! 12.08.05, 23:19
        Masz racje.

Jezeli maja apetyt na protest, to niech blokuja drogi na bialorus i rosje, w
        protescie za tego traktowanie polakow w tych krajach, zupelnie bez racji
        biznesowego.
        • heureka7 eee tam 13.08.05, 09:05
          mnie juz sie nawet dyskutowac odechcialo z naiwnymi, krotkowzrocznymi
          neoliberalami - moze cos do nich dotrze, gdy za pare lat zostana zmuszeni do
          pracy za "chinskie" stawki... (no, chyba ze naleza do elity zarzadzajacej, ktora
          z radoscia powita "chinczykow") :/
      • www.ck-la.tk Re: krew mnie zalewa jak widzę takich warchołów! 12.08.05, 23:32
        misiu, w kapitalizmie i kazdym innym systemie miejsca pracy tworzy KLIENT!!!
        Wiec robioac codzienne zakupy to my tworzymy miejsca pracy.
      • sandiegowicz Re: krew mnie zalewa jak widzę takie komentarze 13.08.05, 05:34
        A koguty, świnki, i kury nie dają mleka - po co je hodować. Taki wniosek można
        wysnuć z twojego rozumowania.
        Pracownicy pracują, bardzo cieżko na zysk firmy i jedyne czego chcą to być
        uczciwie traktowani przez swojego pracodawce. A ty sobie kup "okurary" może
        zdołasz dostrzeć troche więcej niż czubek własnego nosa.
        • rihi markety euro 13.08.05, 08:49
          Polska jest w UNI lecz ma jeszcze zlotowki.Jak bedzie to wszystko wygladac gdy
          zamiast zlotowki bedzie € ? Zeszlem troche z tematu , ale to po przeczytaniu
          wypowiedzi pracujacych w Anlii.
          Duzo ludzi zarabia ok 1000 zl , tzn ok 250€. Przy wymianie waluty ceny pujda
          napewno do gory , co wtedy ?
          Mieszkam poza granicami Polski,przezylem wymiane na €-o --niech to szlag trafi!
          Co kiedys kosztowalo 1 DM , teraz 1 €.
          A moze kto zarabia 1000 zl po wymianie dostanie 1000 € ? - wtedy mozna bedzie
          swobodnie oddychac
      • dox1 Re: krew mnie zalewa-NIECH ZYJE BOLKENSTEIN!!!!!!! 14.08.05, 20:27
        gieroy_asfalta napisał:

> potrafią tylko protestować, ale sami ani jednego miejsca pracy nie stworzyli i
        > nie stworzą.

Jestes zwyklym egoista!!!!!!
        Normalne dla ciebie maly polaczku zeby ludzie byli wykozystywani przez prace.
        To co sie dzieje w UK zaczelo sie za czasow malej pani tacher, glupim polaczkom
        jak ty, system liberalny w UK sie podoba. A wiec jedz na niewolnictwo do UK lub
        na zbieranie owocow do hiszpani (w zeszlym roku mloda POLKA zmarla przy pracy na
        polu hiszpanskim)
        Ja zyje w FR, juz za czasow komunizmu w Pl, mieszkalem w FR, dobze mi sie zyje,
        ale dla nowych emigrantow aktualnie to bardzo ciezkie czasy.
        W czym ci przeszkadza ta manifestacja pracownikow w tesco???

Slyszales o supermarketach CARREFOUR? sa francuskie.
        Pracownicy w Francji zaczeli domagac sie o kilka euro wiecej(pisze kilka bo
        niepamietam ile dokladnie ale jestem pewny ze niewiecej jak 10 euro), Nigdy ich
        nieotrzymali!
        Ale mi tu niechodzi o to, lecz DYREKTORA GENRALNEGO grupy tych supermarketow
        carrfour, na wiosne ten Pan Dyrektor Generalny odszedl na emeryture.
        Na odejscie dostal 38 000 000 EURO, nie niepomyliem sie dostal 38 milionow euro.
        A wiec glupi polaczku niech ta krew cie zalewa.
    • qavtan nie idz do marketu...bo po co :) 13.08.05, 12:57
      najlepszym sposobem na walczenie z marketami jest nie kupowanie w nich
      chodząc do marketu popierwsz wyzysk pracownikow i producentów
      zwiększasz bezrobocie
      i pozwalasz na upłynnienie swoich pieniędzy gdzieś tam w świecie
      dodatkowo nie masz pewności co do jakości kupowanych "super tanich" produktów
      dlaczego są tańsze? napewno kupowanie hurtowe to nie jedyna możliwość

NIE IDZ DO MARKETU!
    • dox1 Re: DYRECTOR CARRFOUR DOSTAL 38ML euro!!!!!!!!!!!! 14.08.05, 20:39
      Wiosna tego roku dyrektor generalny suprmarketow CARRFOUR w francji otrzymal
      38 000 000 euro - 38 milionow euro(niepomylilem sie z zerami)
      na jego odejscie na emeryture. Niemowie o jego zarobkach tylko o prezencie na
      jego emeryture.

Pracownicy z carrfour domagali sie kilka euro wiecej, nigdy ich nie otrzymali.
      • dox1 Re: DYRECTOR CARRFOUR DOSTAL 38ML euro!!!!!!!!!!! 16.08.05, 22:18
        zadnej reakcji? czy wy wszyscy dyrektozy w pl???????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka