les1 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 00:50 Pierwsza klasa w technikum... pierwszy dzien szkolny ...2-wrzesnia....:-) Pieciolatek wszedl bez kolejki w stolowce....przepraszam ale tutaj nie stales?....i dostalem miedzy oczy! :-( Ale sie koles pomylil bo ja bylem tym po zawodowce....a nie jakis tam 14- latek... nawet jesli na takiego wygladam....:-) Dostal to samo z powrotem az mu z okularow wspomnienie pozostalo... Zaprosil mnie na boisko szkolne za trybuna....nie ma sprawy! Jak jego koledzy klasowi zobaczyli , ze z nim cienko to....wspolnie mi dobre pranie sprawili....hahaha Gdy wrocilem do szkoly po tygodniu....po wyleczeniu sie z tego "upadku na schodach".... to podeszlem do kazdego z nich i z usmiechem obiecalem, ze tez ich wysle na "wakacje"...ale kazdego z osobna. Jakby nie bylo....do konca szkoly sredniej nie lalem sie juz z nikim....wylaczajac jeden przypadek....ale to nie byloa bitka..... Zawsze mnie uczono, ze na ile innym pozwolisz....tak otrzymasz. Przez 8-lat...zaden starszak nie znecal sie w mojej obecnosci nad mlodszakiem....ale na to trzeba, podobno, zapracowac? Nie wszyscy sa tacy sami, dlatego rozumie i nie zazroszcze... les1 Odpowiedz Link Zgłoś
guymarianostillskates Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 00:57 buraku podeszlem sie mowi , a podszedlem pisze . stracilas tylko czas w szkole przez swoja glupote , trzeba bylo od razu isc do remizy :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozowykot Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 01:53 guymarianostillskates napisał: > buraku podeszlem sie mowi , a podszedlem pisze . stracilas tylko czas w szkole > przez swoja glupote , trzeba bylo od razu isc do remizy :) Jak czegoś nie wiesz to się nie kompromituj Mężczyzna mowi i pisze podszdłem , przyszedłem , wyszedłem, szedłem a kobieta podeszłam ,przyszłam , wyszłam , szłam forma podeszłem jest błędna zarówno w mowie jak i piśmie . Używaj Słownika poprawnej polszczyzny i nie pisz głupot idź do remizy.Kto cię uczył polskiego półanalfabeta? polonistka Odpowiedz Link Zgłoś
guymarianostillskates Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 02:06 różowy kotku , nie mialem na mysli Ciebie, chyba ze tez mialas ustawki za szkoła po lekcjach a potem rewanże , jesli tak to prosze o lagodny wymiar kary i przyznaje Ci racje Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpawel4 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 11:01 ja też jak poszedłem do 1 klasy w liceum, już po tygodniu zostałem zaczepiony przez jakiegoś barana z 4kl. dostałem od niego z liścia, ale mu oddałem i to dwa razy przy kolegach, a potem to już wiadomo - zwykła bójka której wygrać nie mogłem bo byłem o 1,5 głowy niższy od niego. Ale się postawiłem, starsi to widzieli i potem miałem spokój, po co lać małolata który może oddać. Zawsze radziłem sobie sam, ale są też dzieciaki które tego nie potrafią i to one mają kłopoty. sam jak byłem w 3 - 4 klasie to mnie takie zabawy z młodszymi nie kręciły. zresztą nie lubię się bić. Odpowiedz Link Zgłoś
sklis Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 01:25 To niedopuszczalne - zwyczaje z najbardziej zidiociałych społeczności (wojsko z przymusowego powszechnego poboru) trafiają do miejsca, które ma wychowywać nowe pokolenia! Czas zainstalować w szkołach i wokół nich kamery, a za takie wybryki karać... dołączeniem do 'kotów', najpierw wychowawczo na tydzień czy dwa, a jeśli nie pomoże, pozostawieniem na drugi rok w tej samej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit123 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 03:00 Bokiem wychodzą prawa ucznia.W czasach gdy ja chodziłem do szkoły to nauczyciel w takim wypadku zlałby dupę gó..arzowi i byłby spokój, Teraz ucznia nie można tknąć i zobaczycie co będzie w szkole za kilka lat. Co będą wyczyniać bezkarne dzieciaki. No chyba, że ludzie pójdą wreszcie po rozum do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
r3003 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 03:09 Okna mojego mieszkania wychodzą na gimnazjum. Dużo już "fajnych" rzeczy widziałem. Pod szkołą gnojki zaczepiają innych uczniów, popijają piwko i palą papieroski zupełnie bezstresowo, na widoku. Jak przechodzi jakiś nauczyciel, to odwraca głowę i udaje, że nie widzi - to metoda strusia. Nauczyciele się autentycznie boją!!! A jak coś się stanie, to jedna z drugą pani dyrektor powie, że u niej w szkole jest super, a to był tylko przypadek. Do dupy z taką szkołą i takim wychowaniem. Agresywne gnoje powinny się bać, a nie normalni uczniowie. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 10:31 Naucyciele się boją o swoje zdrowie psychiczne. Jest zakaz palenia dla uczniów w ogóle, a nie ma skutecznych sankcji. Każdy powiat powinien mieć specjalną szkołę o podwyższonym rygorze. Odpowiedz Link Zgłoś
krzys23-1986 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 10:40 Nauczyciele to tchórze wiem po sobie bo jestem z I rocznika który kończył gimnazjum.Nauczyciel odwróci wzrok jeśli ktoś zostanie napadnięty bo sami sie boją(15 latków -hhahahhaha).Jako tegoroczny maturzysta wiem że też sporo na temat LO i fali-jeśli ma sie prawdziwych kumpli w klasie nie ma sie czego bać-a ze szkoły powinni wylecieć koledzy z klasy tego chłopca bo nie mają krzty honoru-jak można stac i patrzec jak ktoś katuje mojego kolege?? Odpowiedz Link Zgłoś
krzys23-1986 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 10:43 A czemu nie zrobić tak jak u mnie w gimnazjum.Chłopak rozwalił małolatowi no o zlew i został przeniesiony do szkoły 20 km dalej-bardzo skuteczna metoda!! Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 12:04 krzys23-1986 napisał: > Nauczyciele to tchórze wiem po sobie bo jestem z I rocznika który kończył > gimnazjum.Nauczyciel odwróci wzrok jeśli ktoś zostanie napadnięty bo sami sie > boją(15 latków -hhahahhaha).Jako tegoroczny maturzysta wiem że też sporo na > temat LO i fali-jeśli ma sie prawdziwych kumpli w klasie nie ma sie czego bać-a > > ze szkoły powinni wylecieć koledzy z klasy tego chłopca bo nie mają krzty > honoru-jak można stac i patrzec jak ktoś katuje mojego kolege?? Panie tegoroczny maturzysto, w moich czasach to miałbyś raczej problem porządną zawodówkę ukończyć. Co do honoru to nie wypowiadaj się, bo nie wiesz co to słowo oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
marco1988 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 04:39 Ochroniarz to prawie zawsze dziadek po 50 dorabiajacy do emerytury, takze duzo nie pomoze. Roznica pomiezy 13latkiem a 16latkiem to jakies 30cm takze samemu sie tez trudno bedzie mu bronic. nauczyciel odwraca glowe i sam sie boi ze dostanie. Wozna :) wiecie sami. Rodzice zajeci praca. Dyrektor modli sie do boga zeby swiatla nie odlaczyli i komornik placowki nie zajal. A kochany wychowawca organizuje dzieciom wycieczki zeby mialy wspaniale wspomnienia ze szkoly. Ale najgorsze jest to ze ten jeb..ny gnojek ktory teraz dostal manto zrobi to samo za dwa lata pierwszoklasiscie(moze nawet mocniej). Chyba jedyny sposob dla idiotow zeby sie wykazac to sila i jej uzywaja niema sie czemu dziwic. ku.wa taka moda nastala. Po za tym wielu rodzicow bagatelizuje problem bo nie widzi jego skali. taki gowniarz zostaje sam sobie. smutne ale za para lat wiekszosc z nich bedzie robic to samo swoim dzieciom a te dzieci pojda do szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
marti281 STRZELCE OPOLSKIE-SPŁUCZKA W TOALECIE 08.09.05, 06:20 STARSI GIMNAZJALIŚCI NA KOZIELSKIEJ SPŁUKUJĄ GŁOWĘ PIERWSZAKA W KIBLU.NAUCZYCIELE BOJĄ SIĘ Odpowiedz Link Zgłoś
kotek5050 Re: STRZELCE OPOLSKIE-SPŁUCZKA W TOALECIE 08.09.05, 06:30 Pierwsza i oczywista sprawa to zmienić prawo szkolne! W drastycznych przypadkach dyrektor(szkola)winien mieć mozność do podjęcia stanowczej decyzji, bez idiotycznych odwołań do instancji wyższej. W przypadku bezpośredniego zagrozenia dla zdrowia(zycia)ucznia KAŻDY nauczyciel miałby prawo uzyć siły! Większość szkół(dyrektorki)zatajaja bydlęce zachowania swoich uczniów(?)ze względu na reputację szkoły.To najwiekszy idiotyzm.W przypadku stwierdzenia faktu znęcania sie uczniów nad kolegami WYRZUCIĆ na zbity pysk dyrektora (kę).Jest jak tyłek od czegos tam, aby takim zachowaniom zapobiegać. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: STRZELCE OPOLSKIE-SPŁUCZKA W TOALECIE 08.09.05, 11:01 Dyrektorkę można wyrzucić, ale jej następca też nic nie zmieni. W każdym powiecie powinna być specjalna szkoła o podwyższonym rygorze, żeby było dokąd przenieść tych uroczych łobuziaków. Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Tam sa dwa kryminaly w Strzelcach Op. 08.09.05, 20:55 Splukiwanie glowy kota w muszli klozetowej to w 100% obyczaj wiezienny. Pewnie sa to pociechy pracownikow wiezien tam istniejacych , ktorzy dowiedzieli sie o tych zasadach podkultury przestepczej od swych rodzicow i z gorliwoscia wcielaja je w zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
azael11 BEZ STRESU 08.09.05, 07:12 chowane dzieci włąśnie dorastają jeśli nie chcemy ich bić to jak w stanach tam jak chłopak uderzył nie pobił uderzył to dostał 15tys to na dzień dobry 3dni w areszcie i zawieszony w prawach ucznia możecie wierzyć że przy takich karach mało jest chętnych do bicia Odpowiedz Link Zgłoś
polskaduma [...] 08.09.05, 07:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
danio1111 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 07:47 Ja musiełem jesc mydło,powiedzałerm o tym alr n-le nic z tego nie robili Odpowiedz Link Zgłoś
mizzi1 Głupio sformułowana sonda 08.09.05, 08:09 I coraz większe zagrożenie i nic nowego :( Odpowiedz Link Zgłoś
wizytka1 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 08:17 ...że znęcanie się nad młodszymi to bezsensowne zachowanie... Bezsensowne ?! A może naganne, niewłaściwe,złe ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
anwb Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 08:24 Ciekawe gdzie obiecana wspaniala dzialnosc ksiezy? Obiecali jak to beda pilnowac wartosci i pilnuja: pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
selene88 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 08:26 U mnie w gimnazjum to było normalne, że przy jedynym wyjściu zawsze stał ochroniarz albo nauczyciel! Z resztą w liceum również na przerwie przy wejśćiu jakiś nauczyciel "stoi na warcie"... Odpowiedz Link Zgłoś
plocker Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 08:28 cyt GW "Pojawiła się tam nowa "moda". Starsi uczniowie zastraszają pierwszoroczniaków - nazywają ich "kotami", malują tę nazwę na ręku czy na czole, w drastycznych wypadkach wkładają głowy młodszych do umywalek." Do technikum poszedłem 13 lat temu i ta "Nowa moda" już istniała więc nie szukajcie sensacji. A głowy młodszych w drastycznych przypadkach wkładano do kibla a nie do umywalki Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 08:35 Dobrze, że ktoś to wreszcie zauważył. Ja mam już 28 lat, ale pamiętam jak poszłam do liceum, takie malowanie i obrażanie pierwszorocznych było na porządku dziennym. Nauczyciele komentowali "młodziez musi sie wyszaleć, za rok wy będziecie malowali młodszych". Sama chodziłam z napisem "kot" i wymalowanymi wąsami przez kilka dni (markery w tamtych czasach trudno się zmywały:))) O złośliwych komentarzach starszych kolegów w oglóle nie wspominam, szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
terence Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 15:14 Uchu chu , kazdy gada ze to nowe zjawisko, a ja mysle ze znecanie sie silniejszych nad słabszymi było zawsze obecne w szkołach. Wiadomo, moze nie w kazdych, moze rzeczywiscie rygor kiedys był wiekszy to i to temperowało takich 'siłaczy', ale ja pamietam ze bojki , znecanie zdarzało się i w podstawowce i w liceum, a mam juz ponad cwirc wieku na karku i były to czasy bez pokemonow i power rangersów ( a fe!). A moze to nauczyciele bagatelizowali to zjwisko i skoro nikt nie reagował to w koncu doszlo do takiego zadarzenia. Moim zdaniem jest to błąd zaniedbania przez pedagogów. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz młodocianemu bandycie obniżają ocenę za ... 08.09.05, 08:40 sprawowanie?. Toż się chłopiec załamie. Jak on ma żyć z taką okrutną karą?? Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 08:46 "Chłopiec, który pobił kolegę, poniesie konsekwencje - będzie miał obniżoną ocenę, rozmawia z nim pedagog. Jest wystraszony, tłumaczy się, że nie wie, co go opętało." To przecież chore. No właśnie ten dupek powinien zostać wydalony ze szkoły za karę, a nie ofiara. Szkoła pozbyłaby się obniżającego poziom i bezpieczeństwo wyrostka i to on by doświadczał stresu związanego ze zmianą szkoły. A tak mimo, że pobity chłopak jest w szpitalu, to jeszcze będzie w trakcie roku zmieniał szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 11:03 Szkoła nie może pozbyć się ucznia "na bruk". Uważam, że w każdym powiecie powinna być specjalna szkoła o podwyższonym rygorze, żeby tam przenosić uczniów szkodliwych i niepoprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
cubasz Przemoc zalewa szkoły - nie od dzis 08.09.05, 08:57 ochroniarze i kamery sa konieczne ale to tylko rozwiazanie dorazne i powierzchowne. zreszta ochroniarze pewnie tez przeszli fale w woju albo przynajmniej w podstawowce... chodzi o ten przyklad z gory, o samo istnienie fali w armii. to tam trzeba postawic ochroniarzy, zamontowac kamery, skazac paru sierzantow i wyzszych ranga dowodcow, rozpedzic kilka jednostek, wyplenic zlo, wyciac korzenie. fala w szkole to naturalne przygotowanie do tego co sie stanie za chwile, wstep do doroslosci, pozowanie na prawdziwego faceta, takiegoktory juz byl w wojsku. odbycie sluzby wojskowej kojarzy sie rzadko jako zaszczytny obowiazek spelniony dla kochanej ojczyzny. tam sie handluje nielegalnym paliwem na duza skale i ma sie inne powazne problemy a fala wg tzw. wojskowych moczodawcow to margies. problem sie czesciowo rozwiaze kiedy rekruci zaczna sluzyc poza granicami polski, w krajach w ktorych nie ma fali w wojsku (tak, rak, sa takie w europie). poza tym czy w szkolach traktuje sie zjawisko przemocy powaznie skoro uczen bedzie mial obnizona ocene? co kogo obchodzi obnizona ocena za kryminalne zachowanie. i po jaka chol. oceniac zachowanie jakims znaczkiem na papierze. juz samo to zjawisko jest demoralizujace! uczen powinien obejrzec policjanta w mundurze na dziendobry nastepnego dnia w szkole, w klasie. przyprowadzic skazanego po dlugoletnim wyroku zeby opowiedzial jak to fajnie posiedziec pare laet za glupote a w wypadku wyjatkowego braku efektow wychowawczych zposadziec ucznia *na dolku* i dac mu posmakowac jak to jest byc prawdziwym niegrypsujacym kotem na wlasnej skorze (oczywiscie pod baczna acz dyskretna obserwacja, zeby mu bidulce jakies zwierzeta krzywdy na cale zycie nie zrobili bo to przeciez gupie i naiwne). zaloze sie, ze zjawisko by zniklo moze nie blyskawicznie ale za to bezpowrotnie. ale co kogo obchodzi przemoc, fala, mobbing. trzeba zarobic, uczniowie sa na drugim i trzecim planie... thank you uobacka & co. Odpowiedz Link Zgłoś
junioreczek1 Re: Fala. Nie tylkko gimnazja... 08.09.05, 08:59 To zjawisko zaczyna się już w podstawówce. Mój siostrzeniec, teraz już uczeń czwartej klasy, opowiadał mi jak uczniów klas drugich szóstoklasiści topia w ubikacjach albo karzą robić pompki na przerwach. Czasem np. trzeba zanieśc teczkę do domu starszego kolegi. Mojemu siostrzencowi się udało, nie zaczepiają go bo jest wysoki i przypomina 5,6 klasę. Ale co z mniejszymi. p.s. dziewczynek tez to nie omija, podobno jedną pobili bo doniosła nauczycielce o tym co się dzieje pod szkołą. Odpowiedz Link Zgłoś
justybr Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 09:03 Skandal. Gdzie nauczyciele na przerwach. Zwolniłabym dyrektora w trybie pilnym!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
askold Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 09:03 Rzeczywiscie, ciekawe czy młody Romek to nie syn dziennikarza Pawła ? Zapewne tak, bo inaczej Gazeta zgrabnie przemilczałaby to wydarzenie, przecież reforma jest tak cudowna... . Zbieracie teraz plony tego coście tak bezrefleksyjnie popierali, tego cudu "reformianego" ( jak był łaskaw wyrazić się kiedyś jego zadowoloność minister) w dodatku wymyślonego przecież przez ludzi z waszego salonu. Te gimnazja - kombajny po 1000 czy nawet 2000 uczniów, te cudne klasy czterdziestoosobowe ( bo przecież ciągle się mlędzi, że nauczycieli jest za dużo, a trzeba oszczędzać, trzeba !), już nie chce mi się więcej pisać bo się porzygam. To, że się siedzi w pięknym budynku na Czerskiej (żelazo, beton, szkło) nie daje jeszcze mądrości we wszystkich dziedzinach. P.S. Jest taka szkoła w Warszawie ( numeru nie podam) gzie w zerówce jest 38 (!) dzieci ( nauczycieli jest za dużo, oszczędzać, oszczędzać !). W Anglii w której mieszka zaprzyjaźniona rodzina, w tej Anglii gdzie drapieżny liberalizm podobno kąsa na ulicach, na odpowiednik grupy zerówkowej która liczy 20 osób, przypada 5 (!) nauczycielek - jeden pedagog na 4 bachorki i co tu komentować ... . Odpowiedz Link Zgłoś
ratlerek.hitlerek Sprawca zostanie ukarany... obniżeniem oceny 08.09.05, 09:03 kpina... ciekawe, jak sądzicie, czy taki trzecioklasista przejmie się "obniżoną oceną"? Według mnie, rodzice poszkodowanego dziecka powinni w dwóch niezależnych sprawach sądowych: a/ pozwać szkołę za brak należytej opieki nad dzieckiem powierzonym na czas nauki (szkoła jak dotąd nie została pozbawiona funkcji opiekuńczych na rzecz wyłącznie edukacyjnych), b/ pozwać rodziców małoletniego sprawcy o naruszenie nietykalności cielesnej swojego dziecka. Przy powszechnym tolerowaniu tej patologii niedługo nawet w przedszkolu pojawi się fala. Trzeba reagować, brak reakcji na przemoc oznacza ciche przyzwolenie. Panią dyrektor gimnazjum za bezradność należałoby natychmiast zwolnić. Jeśli sobie nie radzi z patologią, to niech się zajmie czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
ebunia Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 09:03 nauczyciele zamiast w czasie przerwy pić kawke w pokoju nauczycielskim, powinni nadzorowac dzieci na korytarzach czy boisku i interweniowac w takich sytuacjach. Tak jest w większości naszych szkół i przedszkoli, nauczyciele mają totalny zlew, dopiero jak dojdzie do nieszczęścia i jakaś gazeta o tym napisze, to jest afera i podejmuje się fikcyjne działania. Odpowiedz Link Zgłoś
sojuz1 Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 09:04 Na szczęście w przyszłym roku będą mogli się zemścić na następnym roczniku. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat67 Re: Pani Dyrektor do dymisji!!! 08.09.05, 09:05 Szanowni Państwo, jeśli treść artykułu z dzisiejszej Gazety Wyborczej jest prawdziwa,to pani dyrektor powinna wyciągnąć stanowcze konsekwencje wobec osób odpowiedzialnych za stan bezpieczeństwa w szkole, a następnie podać się do dymisji. Najbliższe dni pokażą, czy pani dyrektor to człowiek honoru i czy jest osobą na tyle odpowiedzialną, żeby powierzać jej losy dzieci. Konsekwencje wobec "winnych" gimnazjalistów, to rzecz konieczna,ale nie mniej ważna niż konsekwencje wobec kadry zarządzającej. Kuratorium/gmina powinna ukarać zarówno dyrekcję szkoły, jak i "młodocianych przestępców". Skutecznie i ostro! Kara ma być przykładna dla innych, z obydwu środowisk: dyrektorów i nauczycieli innych szkół oraz uczniów. /Ojciec gimnazjalisty/ Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Fala. Przemoc zalewa szkoły 08.09.05, 09:15 A wszystkiemu winny jest brak dyscypliny i wolnoamerykanka w szkołach. Brak zainteresowania przez nauczycieli, co uczniowie wyrabiają w szkołach jak również zobojętnienie i znieczulica na wyczyny poza szkołą. Rodzice nie pilnują pociech, bo przecież to takie mądre i uczynne biedne dziecko. Gdy moje dziecko oberwało kamieniem od starszego ucznia nie popuściłem dopóki dopóty gnojek nie dostał solidnie od rodziców. Później przechodził na druga stronę widząc córkę i do dziś mówi mi dzień dobry. Gdyby moje dziecko zrobiło to samo, również miałoby lanie. Na szczęście moje dziecko wie co dobre, a co złe. A ja wiem gdzie ono się znajduje i w jakim towarzystwie się obraca. Odpowiedz Link Zgłoś