lubiezny_satyr 08.09.05, 21:17 przypuszczam, że chłopaki odpadli z want. sam parę lat temu byłem praktykantem na tej jednostce więc wiem, że na wanty wchodzi się bez zabezpieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gonzo44 Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:27 > przypuszczam, że chłopaki odpadli z want. sam parę lat temu byłem > praktykantem na tej jednostce więc wiem, że na wanty wchodzi się bez > zabezpieczeń. nie chodziło ci o REJE (a nie wanty) przypadkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
lubiezny_satyr Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:31 nie. tuż przed wejściem na reję przypinasz się do niej. na rei jesteś więc bezpieczny. samo dotarcie do rei (właśnie wspinaczka po wantach i podwantkach) jest najbardziej niebezpieczna bo robi się to bez asekuracji. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 09.09.05, 21:03 Na "Darze Pomorza" pracowalismy na rejach bez zabezpieczeń. M. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_wroclaw Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:38 Ja Ci odpowiem - nie chodzilo o reje. Na rejach wszyscy sa przypieci. A zeby dostac sie na reje wchodzi sie wlasnie po wantach. Odpadniecie od rei grozi urazem klatki piersiowej (pas asekuracyjny ja sciska i czasami podobo lamie zebra) lub kregoslupa. Jednak gdyby nawalil pas, to faktycznie mozna spasc na dek, ale wtedy raczej zgon, nawet z najnizszej rei. Poza tym z rei odpadlby co najwyzej jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:33 proponowalbym jednak pisownie Ventspils a nie Vemtspils Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_wroclaw Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:34 Trzy osoby? no chyba ze jeden spadl i stracil dwoch pod nim. Mimo wszystko wydaje mi sie to malo prawdopodobne. Tez mialem przyjemnosc spedzic kilka dni na DM i raczej nikt tam z want nie odpada - wchodzi sie latwo i raczej bezstresowo. Jedyna trudnosc stanowil mars (?? dobrze pamietam), ale jak by ktos stamtad spadl, to by bylo niewesolo. Po wantach slabo sie chodzilo po zawietrznej w przechyle i to faktycznie groziloby upadkiem, jednak nie w dolnym odcinku, a jak by sie wdrapali powyzej, to zgon murowany. Odpowiedz Link Zgłoś
lubiezny_satyr Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:42 te podesty, októrych wspomniałeś to w kolejności (od najniższego) mars, saling i bramsaling. i właśnie podwantki służące dostaniu się na te podesty są newralgicznym i najtrudniejszym momentem wspinaczki. gdy jedna osoba odpada od want, spada na ludzi wspinających się pod nią - powstać może efekt domina. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_wroclaw Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:48 Czyli dobrze pamietam :-) Caly maszt ma okolo 40 metrow, mars jest... przynajmniej na wysokosci 15m - czyli jakies piate pietro. Nie wydaje Ci sie, ze by sie pozabijali spadajac z takiej wysokosci? Odpowiedz Link Zgłoś
lubiezny_satyr Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:53 to zależy. z want raczej trudno jest spaść bezpośrednio na deck (wanty biegną ukośnie, nie pionowo). prędzej spodziewałbym się upadku podobnego do spadania z górnej gałęzi wysokiego drzewa gdy po drodze obijasz się o niższe, które amortyzują upadek. upadek bezpośrednio na pokład nawet z wysokości kilkunastu metrów (więc jeszcze pod marsem) prawdopodobnie zakończyłby się śmiercią. oczywiście w grę wchodzą inne przypadki ale cięzko mi znależć taki na żaglowcu, w którym kontuzję odniosłoby parę osób. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_wroclaw Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 22:03 Oczywiste, ze ukosnie :-) Fakt, spadajac mozna probowac sie czegos zlapac. Godzina komunikatu tez by mogla wskazywac na taki wlasnie wypadek. Trzecia wachta (20:00 - 24:00) klarowala zawsze bombramy, teraz moze nawet robi to wachta druga, bo troche wczesniej robi sie ciemno, wiec calkiem mozliwe... A propos, moze mielismy okazje spotkac sie na DM? Ja plywalem 6 dni, Turku - Ryga, Cruise in company, Cutty Sark Tall Ships Race 2003, wachta trzecia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lubiezny_satyr Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 22:09 brałem udział w 'Sail Osaka 97'. mogłaby to być fajna przygoda gdyby nie stała załoga 'daru' lecząca na studentach własne kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_wroclaw Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 22:21 No to ja trafilem znacznie lepiej. Inna sprawa, ze podczas tego etapu wszyscy mieli luzy. Oczywiscie na wachtach byla normalna praca, ale w bardzo milej atmosferze. Po 22:00, jak juz bylo ciemno, moglismy nawet wziac sobie gitare i pospiewac dla zabicia nudy. A poniewaz byla to jedyna rozrywka, to na zawietrznej zbieraly sie prawdziwe tlumy ;-) Na aparaty tez czasem bylo pozwolenie... Poza tym kadra dbala o nas, mielismy zapewnione rozne atrakcje (np. wachta w kuchni, w nawigacyjnej), nie zdazylo nam sie to wszystko znudzic. Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:35 Przy takiej pogodzie, to musiał być nieszczęśliwy wypadek, czy raczej upadek. Trzymajcie się Wilki Morskie. _ Wilki lądowe? Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_wroclaw Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:39 BTW jaka pogoda na baltyku? Odpowiedz Link Zgłoś
lubiezny_satyr Re: Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:43 super. kompletna flauta, przynajmniej na polskim wybrzeżu. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Wypadek na "Darze Młodzieży", trzech rannych 08.09.05, 21:48 "dopłynął do Vemtspils" - po polsku to brzmi "dopłynął do Windawy", a jeśli koniecznie chcemy używać miejscowej nazwy, to "Ventspils", a nie "Vemtspils". Odpowiedz Link Zgłoś
grlt Śmigłowiec? 08.09.05, 22:39 To jeszcze niech ktoś mi powie jakim cudem śmigłowiec wylądował na Darze... o_0" Bo raczej nie złożyli masztów i wątpię żeby robili to za pomoca wyciagarki skoro śmigłowiec musiał by byc jakies 70-90m ponad pokładem... Chyba że użyli pływającego Mi-17, ale Łotwa ma tylko 1 taką maszynę [i nie wiem w jakim stanie] Odpowiedz Link Zgłoś
lubiezny_satyr Re: Śmigłowiec? 08.09.05, 22:50 śmigłowiec nie lądował na darze z przyczyn oczywistych. zawisł paręnaście metrów nad pokładem (prawdopodobnie nad rufą z dala od masztów i olinowania), na pokład opuścił się ratownik a zaraz za nim kosz. poszkodowanych podniesiono w koszu na pokład śmigłowca. koniec operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_wroclaw Re: Śmigłowiec? 08.09.05, 22:52 Na Darze sa sprawne szalupy. Wystarczy jedna taka szalupa odplynac i dalej chyba wszystko jasne... Na Darze jest dosc duza rufa, jezeli gdziekolwiek ladowac, to wlasnie na rufie, ale raczej smiglowiec sie tam nie zmiesci. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_m_pl Ahoj Przygodo .. 09.09.05, 02:30 AA jak bym tak chciał na Kontenerowca albo innego Węglowca, to Co za kursy musiałbym skończyć .. i kto z szanownych marynarzy kopsnie tu jakieś linki, :) ? na szkolenia, albo robote .. ? Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Ahoj Przygodo .. 09.09.05, 09:07 Niczego Ci nie kopsnę. Patrząc na twój niechlujny i pełen dezynwoltury sposób komunikowania się z innymi wnoszę, że jesteś tępym leniem. Dopuszczenie kogoś takiego do pracy na morzu stworzy niebezpieczeństwo dla załogi, statku i ładunku. Więc siedź lepiej w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
krycha.k Re: Ahoj Przygodo .. 09.09.05, 10:07 Dziękuję. Cieszę się, że są jeszcze "ludzie morza", którym nie tylko pryncypia, ale i formy nie są obojętne. st.j. pu Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko5 [...] 09.09.05, 01:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
makary21 podobno peklo cos w olinowaniu 09.09.05, 09:12 W radiu rano powawali, ze podobno pekla lina w casie przesiagania, a poszkodowane osoby zostaly uderzone bloczkiem, ktory w tym momencie polesial na zasadzie bezwladnosci hym ciekawe jak bylo Odpowiedz Link Zgłoś
screwball ??? 09.09.05, 10:06 "160 mil morskich na północ od Rozewia, na wodach terytorialnych Łotwy" czy to aby napewno na polnoc od Rozewia??? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
dark-crusader To by raczej podpadało pod Szwecję. 09.09.05, 10:52 Czy mi się wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
milygosc "żydo papier" ? a może żydoreligię wyznajesz zwan 09.09.05, 11:19 ą Chrzescijaństwem z plejadą Świętych wcześniej obrzezanych. Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty [...] 09.09.05, 13:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś