aditer No to mamy Belkę z PO :-) 18.09.05, 12:29 "W czwartek w Radiu PiN ekspert gospodarczy Platformy Rafał Antczak powiedział, że PO planuje obniżenie rent i emerytur mundurowych z ponad 2200 zł do 1100 zł czyli do średniej wysokości emerytury w Polsce. Ma to dać oszczędność na poziomie 1 mld - 2 mld zł rocznie" M. Belka z PO! Odpowiedz Link Zgłoś
portluis Re: No to mamy Belkę z PO :-) 18.09.05, 12:36 a czy to jest ok, kiedy zdrowe byki z policji po 15 latach pracy idą na renty i zapieprzają w firmach ochroniarskich? Jak to uwali to ma u mnie głos! Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: No to mamy Belkę z PO :-) 18.09.05, 13:03 portluis napisał: > Jak to uwali to ma u mnie głos! No dobra rozumiem że te pieniądze będą przeznaczone na podniesienie twojej (emerytury,pensji,zasiłku). Jeżeli tak to jest ok. Tylko wydaje mi się że Rokita to mały człowiek, który wysforował się na czoło wyścigu szczurów a jedyna jego umiejętność to zabieranie a nie dawanie czy też organizowanie czyjejś pracy. Tak że nie zdziw się że drugim w kolejności którego można pozbawić jego nabytych praw będzi Ty! Odpowiedz Link Zgłoś
portluis Re: No to mamy Belkę z PO :-) 18.09.05, 13:14 2berber napisał: > No dobra rozumiem że te pieniądze będą przeznaczone na > podniesienie twojej (emerytury,pensji,zasiłku). nie, to ja płacę i tak przez jakieś 25 lat jeszcze będę płacił na te super policyjne renty, a nie mam na to ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś
wyrywny To nadstawiaj łeb za tysiąc złotych :-))) 18.09.05, 13:24 Ja nikomu nie zazdroszczę i uważam, że pollicja straż i wojsko powinny miec jeszcze więcej, bo nadstawiają głowę za nas: za mnie i za Ciebie, abyś mógł siedzieć spokojnie przed komputerem i pisać takie "pierdoły". Jesli zazdrościsz to wolna droga, możesz iść do policji, straży lub wojska i mieć swiadomość przez 15 lat, że jakiś bandzior odstrzeli Ci głowę, zginiesz ratując czyjeś życie lub dobytek, lub oberwiesz od jakiegoś napaleńca. Chcesz? Bo ja dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana A kto złożył wniosek o odwołanie Olszewskiego ? 18.09.05, 13:32 czyżby Rokita ? Jacek Kurski: Cytat: Mało kto pamięta, że była taka partia, która nazywała się partią aferałów, KL-D, która odpowiadała za mnóstwo afer prywatyzacyjnych i korupcyjnych, i której liderem był Donald Tusk. Nikt nie pamięta dziś, że Donald Tusk, bo nie możemy o tym się dowiedzieć z listów Donalda Tuska do obywateli, który wszyscy dostają, był aktywnym działaczem, wiceprzewodniczącym Unii Wolności i to przez siedem lat, od 1994 roku do 2001. Krótko mówiąc, mamy do czynienia z olbrzymim sukcesem kandydata, który przedstawia się jako ktoś inny niż jest naprawdę. Jacek Kurski: Cytat: Robiąc film o III RP nie mogłem uciec od wątku lustracji, zwłaszcza, że PO przedstawia się jako katon lustracji, jako środowisko, które zawsze było lustracją i żądało ujawnienia wszystkich teczek, w sytuacji, kiedy prawda wygląda tak, że gdy przyszło co do czego w Polsce w roku 1992, liderzy lustracji, zarówno Jan Rokita, jak i Donald Tusk, niezwykle aktywnie uczestniczyli w zdławieniu jej jedynej próby. Jan Rokita składał wnioski o odwołanie rządu Jana Olszewskiego i niezwykle aktywnie uczestniczył przez cały 4 czerwca, a Donald Tusk wręcz tajnie spiskował z SLD, żeby obalić rząd Olszewskiego. Mowa o filmie "Nocna zmiana" - który w najbliższy wtorek 20 września 2005 !!! będzie dołączony do "Naszego Dziennika" Film można już teraz ściągnąć z Internetu - www.radiopoloniatoronto.com/Connections/nocna.zmiana.avi "W grudniu 1991 roku zostaje uformowany pierwszy rząd wyłoniony w wolnych wyborach. Na jego czele staje mecenas Jan Olszewski. Obejmuje władzę w ciężkim momencie. Po rządach Tadeusza Mazowieckiego, a potem Jana Krzysztofa Bieleckiego kraj tonie w recesji gospodarczej. Popierany przez międzynarodową finansjerę plan Balcerowicza doprowadza do gwałtownego zubożenia społeczeństwa. Nie ma zapowiadanego przez Wałęsę powszechnego uwłaszczenia, trwa za to uwłaszczanie się na majątku narodowym postkomunistów, którzy w wyborach zajęli drugie miejsce. Nie ma dekomunizacji ani lustracji. Rząd Jana Olszewskiego podejmuje starania o odzyskanie kontroli nad gospodarką, zatrzymanie złodziejskiej prywatyzacji, uzdrowienie finansów państwa, zatrzymanie bezrobocia. Jednak od początku napotyka niechęć: Belwederu, mediów, kręgów międzynarodowych, które atakują rząd. Skandal z traktatem polsko-rosyjskim, gdzie Wałęsa początkowo zgodził się na tworzenie polsko-rosyjskich spółek joint-venture w dawnych bazach sowieckich w Polsce, co zagraża suwerenności Polski, otwiera ostatni akt dramatu. 27 maja 1992 r. prezydent wycofuje swoje poparcie dla rządu Olszewskiego i proponuje powołanie nowego gabinetu. Następnego dnia Janusz Korwin-Mikke zgłasza w Sejmie projekt uchwały zobowiązującej ministra spraw wewnętrznych do podania do dnia 6 czerwca 1992 r. pełnej informacji na temat urzędników państwowych szczebla od wojewody wzwyż, a także senatorów, posłów. Za uchwałą głosuje 186 posłów, przeciw jest 15, 32 wstrzymuje się od głosu. Rozpoczęcie akcji lustracyjnej uruchamia reakcję łańcuchową. Kluby poselskie Unii Demokratycznej i Kongresu Liberalno-Demokratycznego, Polskiego Programu Gospodarczego i Solidarności Pracy wydają oświadczenie, że uchwała jest nielegalna. 29 maja Jan Maria Rokita w imieniu UD, KLD i PPG składa wniosek o odwołanie premiera Olszewskiego. 4 czerwca o godz. 9.05 minister Antoni Macierewicz dostarcza przewodniczącym wszystkich klubów sejmowych zalakowane koperty z nazwiskami posłów i senatorów figurujących w zasobach archiwalnych MSW jako osoby współpracujące ze Służbą Bezpieczeństwa. Inne koperty - z informacjami o szczególnym znaczeniu dla bezpieczeństwa państwa - otrzymują prezydent, marszałkowie Sejmu i Senatu, premier, I prezes Sądu Najwyższego, prezes Trybunału Konstytucyjnego. Na tej liście widnieją m.in. nazwiska prezydenta Lecha Wałęsy, marszałka Sejmu Wiesława Chrzanowskiego, szefa prezydenckiego Biura Bezpieczeństwa ministra Jerzego Milewskiego. O godzinie 12.00 do Polskiej Agencji Prasowej trafia oświadczenie prezydenta Wałęsy: "Po pierwszym strajku w stoczni w grudniu 1970 r. przysiągłem Bogu i sobie, że będę walczył aż do zwycięstwa nad komunizmem. Byłem przywódcą strajku, próbowałem różnych możliwości i różnych sposobów walki. Aresztowano mnie wiele razy. Za pierwszym razem, w grudniu 1970 r. podpisałem 3 albo 4 dokumenty. Lech Wałęsa". To oświadczenie zostaje niemal natychmiast wycofane z mediów. O godz. 15.30 pojawia się drugie oświadczenie Wałęsy, w którym nie ma już mowy o "podpisaniu 3 albo 4 dokumentów". Prezydent stwierdza natomiast, że dostarczone z MSW materiały są podane wybiórczo, a do tego sfałszowane. O godz. 19.15 Lech Wałęsa kieruje do Sejmu list z żądaniem natychmiastowego odwołania rządu Jana Olszewskiego. Gdy w Sejmie trwa debata nad trybem i czasem odwołania gabinetu, pada wniosek o ujawnienie nazwisk z drugiej listy. Wtedy na mównicę wchodzi Kazimierz Świtoń: - Jako stary opozycjonista, odpowiedzialny za swoje słowa, pragnę powiedzieć, że na drugiej liście jest pan prezydent jako agent Służby Bezpieczeństwa. Godzina 22.00 - w pokoju prezydenckim w Sejmie odbywa się tajne spotkanie polityków, utrwalone na taśmie wideo. To słynna "nocna zmiana". Zawiązuje się koalicja strachu, która ma za zadanie obalić rząd Olszewskiego. Wokół Wałęsy zasiadają m.in. Donald Tusk, Tadeusz Mazowiecki, Leszek Moczulski (którego nazwisko figuruje na tzw. liście Macierewicza), Waldemar Pawlak. Jest obecny Mieczysław Wachowski. Moczulski: - Właściwie tak tuśmy doszli do wspólnego wniosku, że można nawet w tej chwili powołać premiera na tak zwane porozumienie dżentelmeńskie. Żeby na tydzień był premierem. W ciągu tygodnia uformujemy koalicję. Wałęsa: - Wy nie wiecie, jak daleko oni zaszli, dlatego trzeba ich błyskawicznie. Natychmiast, dzisiaj. Pawlak: - Tylko że to jest trochę gangsterski chwyt. Wałęsa: - Panowie, na kogo ma moja nominacja być? Czy przejdzie Pawlak? Panie Tadeuszu, ale pan jest wicepremier [o Mazowieckim]. Mazowiecki: - Ja nie wejdę do rządu, ale mogę to skonsultować. Wałęsa: - Słuchajcie, bo jak nie przejdzie [Pawlak - wyj. red.], to jesteśmy w bardzo trudnej sytuacji. Też możemy się porozumieć, że później będziemy robić różne układanki jeszcze. Ale natychmiast trzeba zablokować tych ludzi, żeby nie przyszli do biura. Tusk: - Jak SLD nie skrewi, to przejdzie. A jak nie przejdzie... Moczulski: - To wtedy przecież pan Waldek nie będzie się upierał, prawda. Tusk: - Panowie, policzmy głosy - KPN, SLD, mała koalicja. Moczulski: - Jeśli lewica wstrzyma się od głosowania, to nam wystarczy. Tusk: - Według mojej wiedzy i wszystkich chyba tu obecnych SLD nie wstrzyma się, tylko będzie głosować za odwołaniem. Moczulski: - Za odwołaniem tak, ale czy będzie głosował za Pawlakiem w ogóle. Tusk: - Waldek, twierdziłeś, że tak. Dla SLD jest lepszy kandydat do poparcia. Wałęsa: - Dzisiaj wysondowałem wszystkie możliwości, dziś nie przeciągniemy inaczej. Moczulski: - Podejmujemy męską decyzję: Pawlak i koniec. Głosy: - Zgoda, zgoda, zgoda. Wałęsa: - Pismo jest przygotowane. Dzisiaj, natychmiast. Ja jutro nie mogę ich wpuścić do biura. Po dramatycznym przemówieniu premiera, 5 czerwca o godz. 0.40 Sejm odwołuje Jana Olszewskiego. Za obaleniem rządu zgodnie głosują: Unia Demokratyczna, Kongres Liberalno-Demokratyczny, Sojusz Lewicy Demokratycznej, Konfederacja Polski Niepodległej. W imieniu klubu SLD przemawia Aleksander Kwaśniewski. Strach przed teczkami ponownie połączył peerelowską agenturę i tzw. opozycję. Jak przy Okrągłym Stole i w Magdalence. 5 czerwca 1992 r., przed posiedzeniem Sejmu, na którym Waldemar Pawlak ma zostać powołany na premiera, uczestnicy "nocnej zmiany" spotykają się ponownie. Napięcie już opadło, są uśmiechnięci, odprężeni. Pawlak - jak uczeń w szkole - wydaje przed prezydentem Wałęsą zadan Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_zmiana Re: A kto złożył wniosek o odwołanie Olszewskiego 18.09.05, 13:34 5 czerwca 1992 r., przed posiedzeniem Sejmu, na którym Waldemar Pawlak ma zostać powołany na premiera, uczestnicy "nocnej zmiany" spotykają się ponownie. Napięcie już opadło, są uśmiechnięci, odprężeni. Pawlak - jak uczeń w szkole - wydaje przed prezydentem Wałęsą zadaną lekcję. Pawlak: - Potem po powołaniu składam podziękowanie. Sytuacja jest dramatyczna, wniosek o MSW, MON. I czyszczę sobie UOP. I tutaj mam wolną rękę, Panie Prezydencie? Wałęsa: - Wolną rękę! Zgodnie z ustaleniami podczas "nocnej zmiany" Pawlak uzyskuje poparcie Sejmu. Trzy lata po wyborach 4 czerwca 1989 r. polityk partii wywodzącej się z PRL zostaje premierem. Poseł Tomasz Bańkowski, udzielając poparcia Pawlakowi, wyraża nadzieję, że jego rząd będzie dobrze służył Polsce Ludowej (!). To nie lapsus językowy. Rozpoczyna się rekomunizacja Polski. System agenturalno-nomenklaturowy może spokojnie kontynuować zawłaszczanie Polski. Obalaniu rządu Olszewskiego towarzyszy zmasowana nagonka mediów. Przoduje w tym "Gazeta Wyborcza". 5 czerwca na pierwszej stronie "GW" wielki tytuł "Rząd upadł", zdjęcie ekspremiera i specjalnie napisany na tę okoliczność wiersz Wisławy Szymborskiej "Nienawiść". Cztery lata później krakowska poetessa otrzyma literacką Nagrodę Nobla. W nagrodę? Przez łamy "Wyborczej" i innych mediów przetacza się fala artykułów i wywiadów ośmieszających ideę lustracji. Miesza się w nich kłamstwo z inwektywami o "ludziach chorych z nienawiści", jak Jacek Kuroń nazywa zwolenników oczyszczenia życia publicznego z niejawnych powiązań. Jednak tematu lustracji nie da się zakrzyczeć ani ukryć. Dzięki liście Macierewicza Polacy dowiadują się prawdy o "elitach" III RP, o tajnych współpracownikach w świecie polityki na najwyższych szczeblach władzy. Wielkie afery - Rywina, Orlenu, PZU, przebieg negocjacji z UE wydobywają rolę agentów komunistycznej SB w gospodarce, finansach, bankowości, mediach... 13 lat temu próba przecięcia zabójczych dla suwerenności więzów nie powiodła się. Ale wolno zapytać, gdzie bylibyśmy dzisiaj jako państwo i Naród, gdyby nie "nocna zmiana". A już na pewno nie do pomyślenia byłaby sytuacja, że jeden z jej uczestników - Donald Tusk - kandyduje na urząd prezydenta. Małgorzata Rutkowska" www.naszdziennik.pl/index.php film "Nocna zmiana" - który w najbliższy wtorek 20 września 2005 !!! będzie dołączony do "Naszego Dziennika" Film można już teraz ściągnąć z Internetu - www.radiopoloniatoronto.com/Connections/nocna.zmiana.avi Odpowiedz Link Zgłoś
exist Re: To nadstawiaj łeb za tysiąc złotych :-))) 18.09.05, 13:36 wyrywny napisał: > Ja nikomu nie zazdroszczę i uważam, że pollicja straż i wojsko powinny miec > jeszcze więcej, bo nadstawiają głowę za nas: za mnie i za Ciebie, abyś mógł > siedzieć spokojnie przed komputerem i pisać takie "pierdoły". Jesli zazdrościsz > > to wolna droga, możesz iść do policji, straży lub wojska i mieć swiadomość > przez 15 lat, że jakiś bandzior odstrzeli Ci głowę, zginiesz ratując czyjeś > życie lub dobytek, lub oberwiesz od jakiegoś napaleńca. Chcesz? Bo ja dziękuję! To ja proponuje te oszczednosci przesunac na premie dla dzialajacych w terenie policjantow w zaleznosci od suktecznosci prewencji (np ilosc zatrzyman na goracym uczynku i w zaleznosci kalibru "sprawy"). A nie tak jak jest dzis. Jedziesz rowerem po 2piwach i wielki przestepca. Statystyka w gore. Masz przy sobie 0,25g (sic!) ziola i jestes przestepca. Statystyka w gore. A potem robia konferencje, ze im spada. ps a policjanci, ktorzy juz mnie zwineli na tym rowerze powinni tylko mnie przekazac pracownikom niemundurowym, aby przeprowadzic procedure, a nie marnuja prawie godzine zamiast dalej jezdzic po miescie i lapac grozniejszych przestepcow (ostatnio 14-latek dostal w glowe od jakichs osilkow i upadl niefartownie na kant schodu glowa -> nikt nic nie widzial, nikogo nie bylo w poblizu, nikt nie zostal ukarany)... Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: To nadstawiaj łeb za tysiąc złotych :-))) 18.09.05, 13:41 Nie wszyscy "nadstawiaali głowy" We wszystkich służbach jest masa kwatermistrzów, finansistów, kuch- i innych mistrzów, którzy mają te same prawa. Poza tym w PRL wojsko miało święte życie. Dopiero za nowego ustroju pojawiło się zagrożenie wysyłką gdzieś do Iraku (ale i szansa na zarobienie paru dolarów). A w ogóle, to chyba w rolnictwie jest najwięcej wypadków. Wojsko, policja, straż plasują się chyba na znacznie dalszych pozycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
matol13 Re: To nadstawiaj łeb za tysiąc złotych :-))) 18.09.05, 15:15 czy mamy jeszcze policję, która nas broni? z reguły to od 17 lat strajkują lub działają w róznego rodzaju przekrętach jeśli wyjadą na patrol, to po chwili śpią w radiowozie jest tam jeszcze paru napaleńców, jednak wyjątek nie łamie reguły Odpowiedz Link Zgłoś
raf01 Re: To nadstawiaj łeb za tysiąc złotych :-))) 18.09.05, 15:44 Ok, niech zarabiają więcej, ale wielu dostaje wysokie renty za pierdzenie w stołek. Uważam, że renty i emerytury powinny być normalne, nie uprzywilejowane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodos1 Re: No to mamy Belkę z PO :-) 18.09.05, 14:46 Olejniczak broni emerytur mundurowych z kilku powodów min: dlatego, że mundurowi stanowią betonowy elektorat SLD (głównie wojsko i w znacznej mierze policja, już zaczyna się czuć jak opozycjonista i dlatego na wszystkie propozycje PO lub PiS jest nastawiony anty, jako lider postkomunistycznej partii stara się dotrzeć do najbardziej betonowej części członków jako ten który walczy z prawicą. Naiwny, w ciągu bieżącej kadencji SLD ewoluuje w inną lewicę (SLD w swojej formule przechowalni komunistów się przeżył), gdzie przestanie być przewodniczącym. Obawiam sie tylko, że takiego Olejniczaka, którego osobiście uważam za średniorozgarniętego, będą w przyszłych wyborach lansować na prezydenta RP. Miejmy nadzieję, że jednak do tego czasu narodzi się prawdziwa lewica nie mająca z PZPR nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jsawiuk Re: No to mamy Belkę z PO :-) 18.09.05, 13:21 Oczywiscie, ze oszczednosci z obnizenia emerytur nie pojda na emerytury w innych grupach. One pojda na pokrycie strat wywolanych podatkiem liniowym. A Rokita moglby sluchac co mowia jego eksperci. I moglby przeczytac wlasny program. Odpowiedz Link Zgłoś
amiszalski Re: No to mamy Belkę z PO :-) 18.09.05, 13:26 Poza tym to że Rokita jest jaki jest i nie trzeba go lubić to fakt. A to że ktoś z PO ma odwagę mówić coś takiego przed wyborami to tylko powód do oklasków. Po może paru mundurowych na nich zagłosuje ale więkoszośc społeczeństwa ( mam nadzieję ) widząca patologie systemu ( m.in. w kwetsiach wysokości rent i em. jak najabrdziej. KAczyński wszystkim da w deklaracjach , ciekawe skąd jakby wygrał... Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity PROGRAMOWA NĘDZA ZA POPISU GWARANTOWANA 18.09.05, 14:02 CZY W POLSCE 1,3 MILIONA RENCISTÓW PÓJDZIE DO WIĘZIENIA ZA POPISOWEJ KOALICJI?? Po wyborach wróci postulat weryfikacji rencistów. Zapowiadają to ugrupowania, które stworzą rząd. To efekt tego, że ponad 60% świadczeniobiorców (prawie 1,3 mln) ma renty przyznane na stałe na podstawie liberalnych przepisów i nie podlega praktycznie żadnej kontroli - informuje "Gazeta Prawna". W efekcie osoby bardziej chore, starające się obecnie o renty, odchodzą z ZUS z kwitkiem, a zdrowsi od nich otrzymują świadczenia. Przyszli koalicjanci PiS i PO zapowiadają, że po wyborach będą chcieli sprawdzić uprawnienia osób otrzymujących renty. Ma to według nich umożliwić obniżenie (lub zniesienie) wysokiej składki rentowej (13% wynagrodzenia) najpierw dla nowo zatrudnianych, a następnie dla pozostałych pracowników - wyjaśnia dziennik. "Chcemy przyjrzeć się uprawnieniom rencistów, zastrzegając, że należy robić to z wielką ostrożnością i nie pozbawiać rent osób długo je pobierających i w podeszłym wieku" - mówi "Gazecie Prawnej" poseł Tadeusz Cymański, jedna z osób koordynujących program społeczny PiS. Potwierdza to także Artur Zawisza, członek zarządu głównego PiS.Indolencja popisowej formacji więzienno rozliczeniwej wydaje się być humorystyczna.Jaki aparat prawny i za jakie środki będzie potrzebny? Przecież jeżeli wyłudzili to bedą ponosić konsekwencje prawne.Osadzenie 1.3 mil rencistów staje się powoli ,pierwszo planowym zadaniem Popisowej formacji,śmiem twierdzić że w kompetencji niestety nie mają się czym popisać. Zbigniew Chlebowski, wiceprzewodniczący klubu PO, zauważa, że to niesprawiedliwe, aby renty pobierały osoby zdrowsze niż te, które się o nie starają.Konstatacja godna Seneki! Jego zdaniem należy przede wszystkim odebrać renty tym, którzy je wyłudzili lub uzyskali na podstawie fałszywych dokumentów. - Trzeba sprawdzić uprawnienia rencistów i uszczelnić system przyznawania nowych rent - podkreśla na łamach "Gazety Prawnej".Renciści i emeryci popierajcie Popisowe pomysły więzienno rozliczeniowej koalicji strachu.A może zamiast tych igrzysk,rozliczyć prywatyzacyjnych aferzystów ,którzy pochodzą z w/w formacji? (PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
colage Re: PROGRAMOWA NĘDZA ZA POPISU GWARANTOWANA 18.09.05, 14:23 Czyli twoim zdaniem, jolu z dywit, patronko ubogich, nagich i grzesznych, wierna pretorianko talibow z klewek, to dobrze, ze prawie 1.5 mln ludzi w tym kraju oszukuje uczciwie placacych podatki, zabiera pomoc glodnym i bezbronnym dzieciom, i w ogole zyje jak paczki w masle, dorabiajac przy tym jeszcze zwykle na czarno? To jest sprawiedliwe zdaniem samejobory? Oczywiscie, bo po co narazac sie takiej kupie ludzi, ktorzy zeruja na panstwie, skoro mozna dla przykladu udupic tylko jednego. Efekt ekonomiczny bedzie mizerny, ale propagandowy - a jakze! Precz z samaobora i rzadami talibow w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: PROGRAMOWA NĘDZA ZA POPISU GWARANTOWANA 18.09.05, 15:38 Fanie sprawiedliwości dziejowej ,penalizacyjny oprawco rencistów ożywionych programowo ,czy to dobrze że faktycznie mamy 5 mil bezrobotmych a będziemy mieć 6.3 bezrobotnych plus najwuższy wskaznik prizonizacji e Europie.Popisowe pomysły nawet Talibów zadziwią. www.jj.cxc.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
koko_szalet Re: PROGRAMOWA NĘDZA ZA POPISU GWARANTOWANA 18.09.05, 15:42 jola_dywity napisała: > www.jj.cxc.pl/ Można by skończyć tą śmieszną stronkę nieudolnie tworzoną na podstawie czyjegoś pomysłu, co? Zdjęcie nr powala mnie na kolana. Nie wiem kto zacz ale dla własnego dobra powinna je usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia55 Re: No to mamy Belkę z PO :-) 18.09.05, 15:14 Rokita nauczył się ostatnio straszyć swoich przeciwników sądem.Podczas debaty telewizyjnej jednemu z posłów groził podwójnym sądem.Oprócz tego ten pan chyba gubi się w swoich wypowiedziach,albo w przedwyborczym amoku udaje,że nie pamięta co mówi.Dobra metoda.A o zabieraniu rent mówił niejednokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakn Re: No to mamy Belkę z PO :-) 18.09.05, 14:14 bardzo dobrze się tak komuś zabiera siedąc przed komputerem i pierdząc w stołek. Oczywiście nie wiesz , że to nie praca , tylko służba ,wezwanie w każdej chwili , łącznie ze ściągnięciem z urlopu itd.Mój mąż pracuje w takiej służbie . Nieraz się zdarzało , że zamiast wrócić na wigilijną kolację "służył" ,albo ,że zrywali go w nocy. Ale co ty o tym wiesz ?Co wiesz o tym , że czasem refleks ratował mu życie ? Ty żądasz bezpiecznego państwa i chciałbyś , żeby za to płacili grosze. Na ile wyceniasz swoje życie ?I jeszcze jedno . Nikt nie bierze z twojej składki na emerytury mundurowe , bo oni mają swoje odrębne od ZUS instytucje emerytalne Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.olsztyn Re: No to mamy Belkę z PO :-) 18.09.05, 17:29 > a czy to jest ok, kiedy zdrowe byki z policji po 15 latach pracy idą na renty i > zapieprzają w firmach ochroniarskich? > Jak to uwali to ma u mnie głos! To jest OK. Bo te zdrowe byki z policji zachrzaniają przez 15, narażając swoje życie i użerając sie ze wszelkiej maści mętami. Przez najlepsze lata swojego życia nie mogą wyskoczyć ponad swoją policyjną pensyjkę. Wcześniejsza emerytura to właśnie wynagrodzenie za ich trud. Gdyby nie ona prawdopodobnie nie miałby kto patrolować dzisiaj naszych ulic i ścigać bandziorów. p.s 1. ani ja ani nikt z mojej rodziny nie jesteśmy zatrudnieni w służbach mundurowych p.s. 2 mam obawy że rokita uwali niejedno. Już raz uwalił rozum stwierdzeniami "Nicea albo śmierć". Teraz będzie sukcesywnie uwalał kraj. Pewnie teraz po 300 tys. spadku bezrobocia za rządów SLD nastąpi jego milionowy wzrost jak to już była za rządów Panów z PO i PiS w latach 1997-2001 Odpowiedz Link Zgłoś
xiom Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 13:11 Ten Rokita to jest jakiś megaloman, porąbany facet normalnie. Ekspert powiedział że chcą obniżyć, Olejniczak na to, że "PO chce obniżyć", a Rokita "ja nic takiego nie powiedziałem, spotkamy się w sądzie...". Wniosek jest prosty - Rokita uważa że Rokita = PO, i że tylko to co on powie to jest jedyna oficjalna POwska prawda objawiona. Pzdr X. Odpowiedz Link Zgłoś
cocolinko Emerytury mundurowych to jeden wielki skandal 18.09.05, 13:14 I mam w dooupie Komuchów i ich populizm!!! Te emerytury i czas przechodzenia na nie powinny być uczciwe w porównaniu z całym społeczeństwem i uczciwie zrewidowane! Odpowiedz Link Zgłoś
amiszalski Re: Emerytury mundurowych to jeden wielki skandal 18.09.05, 13:20 alez gdzie tam ja bym podwyzszyl w imie pojednania i Michnikowskiej logiki dobrodusznosci renty i emerytury o jeszcze troszke wszystkim ubekom , esbekom , zomowcom. No przeciez tez narazali zycie. Na pewno mieli na uwadze dobro kraju a mogli sie co najwyzej pomylic jak lubia wszyscy ci panowie z tamtego srodowiska. Na przeciez pomylka to sprawa ludzka. Odpowiedz Link Zgłoś
cocolinko Re: Emerytury mundurowych to jeden wielki skandal 18.09.05, 16:34 amiszalski napisał: Na przeciez pomylka to sprawa ludzka. ...zwłaszcza w przypadku biednego Cimoszki i towarzyszy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
andrea001 Re: Emerytury mundurowych to jeden wielki skandal 18.09.05, 17:28 Dla ciebie to wszyscy mundurowi to tylko ubecy, esbecy itp? A co z tymi młodymi ludźmi, którzy dopiero niedawno rozpoczęli służbę. Mają żyć w świadomości,że za tyle poświęceń ile wymaga od nich ta praca czeka ich jakaś "biedna" emeryturka? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi1010 [...] 18.09.05, 13:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
imw Re: Emerytury mundurowych to jeden wielki skandal 18.09.05, 13:37 jedynym rozwiązaniem tego problemu jest reforma systemu emerytalnego tak, aby każdy decydował w jakim wieku iść na emeryturę; warunek aby emerytura była wypłacana z jego własnych składek i była dziedziczona Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Emerytury mundurowych to jeden wielki skandal 18.09.05, 13:43 tak jest. Nalezy wprowadzic system chilijski: emerytury powinny byc skladane w prywatnych funduszach, a nastepnie wyplacane na starosc i dziedziczone przez spadkobiercow. PRECZ z panstwowym systemem ubezpieczen spolecznych!!! Pozdrawiam, Critto liberter.webpark.pl Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: Emerytury mundurowych to jeden wielki skandal 18.09.05, 13:45 Odrębne emerytury dla np. górników łamią samą zasadę reformy emerytalnej. Jeśli ta praca tak niezbędna a przy tym ciężka, to powinno to znaleźć odzwierciedlenie w zarobkach, od których przecież zależą przyszłe emerytury! Odpowiedz Link Zgłoś
szatan33 Re: Emerytury mundurowych to jeden wielki skandal 18.09.05, 14:24 Tak, masz rację - proszą o przyjście i zasilenie szeregów. Tylko trzeba zdać odpowiednie testy, mieć określone wykształcenie, spełnić określone wymagania. Przesłuzyłem w armii 34 lata, od ponad 8 lat jestem emerytem. Ale z takim cocolinko moge w każdej chwili stanąć "oko w oko". Spróbujemy swoich sił na bieżni, na OSF-ie, na drążku etc. Możemy też zmierzyć się w testach, rozwiązywaniu krzyżówek np. sudoku. Nigdy nie należałem do partii (żołnierz nie może należeć do żadnej organizacji). Nienormowany czas pracy, 5 razy wędrowałem z garnizonu do garnizonu. Byłem w pewnym sensie niewolnikiem, którego pozbawiono szeregu praw obywatelskich. Za to państwo zagwarantowało "wcześniejszą" emeryturę. Górnik, który ma również podobne prawa emerytalne może na prośbę np. pracy w sobotę powiedzieć sztygarowi odwal się. Żołnierz odpowiada rozkaz i idzie lub jedzie. Oczywiście jak w każdym środowisku są lewusy ale są eliminowani ze środowiska. Ale czy cocolinko i setki podobnie myślący są w stanie to zrozumieć. Wątpie. Trzeba niektóre rzeczy przeżyć żeby zrozumieć. Najprościej odpowiadać jak ten rusek w kawale" A u was Murzynów biją" Odpowiedz Link Zgłoś
axxx4 GAZETA ZABORCZA 18.09.05, 13:28 TEN ARTYKUŁ jeszcze przed chwila mial tytuł: "Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym": TERAZ ZMIENILI NA: "Rokita: nie zapowiadam obniżenia emerytur »" czemu gazeta zmienila tytul? bo lepiej wyglada? i tak wszyscy juz niedlugo sie przekonaja ze rokita to bydle! Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk31 A oto wypowiedż przyszłego ministra z PO. 18.09.05, 13:30 Gość Radia PiN 102 FM Rafał Antczak 15.09.2005r Cezary Szymanek: Gościem Radia PiN 102 FM jest dziś Rafał Antczak – ekspert gospodarczy Platformy Obywatelskiej. Witam serdecznie. Rafał Antczak: Dzień dobry. CS: Może powinienem powiedzieć przyszły minister finansów? RA: To zależy od premiera. CS: Albo wiceminister przynajmniej? RA: No to jest jeszcze trudniejsze, dlatego że wiceminister ma żywot krótki, i musi mieć absolutne zaufanie do ministra. CS: A chciałby pan być ministrem finansów? RA: To zależy. To zależy od tego, czy rzeczywiście byłyby realizowane reformy. Dlatego że żywot ministra finansów to jest 1,5 roku. W związku z tym stracić nazwisko, stracić dorobek życia za to, żeby być 1,5 roku ministrem – wątpliwe. CS: To zostawmy stołki na boku, a przejdźmy do programu, właściwie części gospodarczej programu Platformy Obywatelskiej. Właśnie, szukałem na stronie internetowej programu i znalazłem program, ale z 2001 roku. Macie coś takiego jak program w ogóle, całościowy? RA: A czytał pan ten program? CS: Tak. RA: No i? CS: Brzmi ok, tak na pierwszy rzut oka. RA: To nie o to chodzi, ten program jest cały czas aktualny. Tam np. jest powiedziane, podatek liniowy 15 %. CS: To dlaczego w takim razie 2001 a nie 2005? Przez 4 lata w gospodarce dużo się zmienia i w otoczeniu. RA: Program, który ma określać kierunek partii powinien być w pewien sposób niezmienny. A jeżeli program jednej z partii, która również w sondażach jest dość wysoko i koncepcje podatkowe tej partii zmieniały się, ja tak średnio liczę trzy razy w ciągu czterech lat… CS: Może się dostosowują po prostu do realiów? RA: Wie pan, makroekonomia jest jednak taką dziedziną, gdzie pewne prawdy, czy pewne doświadczenia tak szybko się nie zmieniają. CS: Dobrze, przejdźmy w takim razie do konkretów tego programu. Podatki zostawimy sobie na sam koniec. RA: Na deser. CS: Tak, na deser. Reforma finansów państwa. Wczoraj Kazimierz Marcinkiewicz z PiS – u mówił, że są w stanie zmniejszyć dziurę budżetową o ok. 4 do 7 mld zł. Pana zdaniem jest to realne? RA: Tak, Platforma też tak deklaruje, wykazanie pewnej woli i zdolności do rządzenia Polską musi się przejawiać w redukcji wydatków sektora finansów publicznych, rzędu 5 – 10 mld w przyszłym roku, bo to da podstawę do jeszcze głębszych reform w 2007 roku. CS: W jaki sposób te oszczędności? RA: Ciecia. CS: Gdzie? RA: Wszędzie. CS: Po kolei, trzy najważniejsze rzeczy. RA: Zostawmy tę administrację, bo jednak cięcia w administracji są funkcją pewnych zmian np. zmiany podatkowe mogą pozwolić na znaczącą redukcję aparatu skarbowego, ale muszą nastąpić zmiany w ustawodawstwie podatkowym. Ja np. sobie nie wyobrażam oszczędności na tym aparacie, jeżeli będzie wprowadzony system ulg, kwot wolnych, jakiś preferencji inwestycyjnych itd. Bo to jest po prostu fizycznie niemożliwe. Ten aparat musi jednak wypełniać funkcję państwa, czyli musi zweryfikować te ulgi. W związku z tym podatek liniowy daje szanse na redukcję aparatu skarbowego. Inne programy podatkowe nie, więc zostawmy tę administrację. Natomiast weźmy np. takie wydatki, o których nikt nie mówił do tej pory, tzn. renty czy emerytury mundurowe, dla tzw. „utrwalaczy władzy ludowej”. Czyli można to np. tutaj, bo to nie są do końca prawa nabyte, zweryfikować, obniżyć do poziomu przeciętnych emerytur. Czyli z ponad 2.200 zł do 1.100 zł. Oszczędności budżetowe w skali jednego roku to jest to 1 do 2 mld zł. CS: Nie boi się pan powiedzieć tego przed wyborami? RA: Nie, bo już takie deklaracje były składane. I myślę, że większość emerytów i rencistów w tym kraju uważa, że akurat powinni być traktowani w sposób jednolity. Dlatego że poprzedni system komunistyczny traktował ludzi w sposób jednolity. Nabyte jakieś, czy powiedzmy wypracowane w tym okresie prawa, powinny być jednolite. W związku z tym uważam, że emerytura należy się za tamtą pracę w tamtym systemie ludziom na takim jednolitym poziomie. CS: Gdzie jeszcze te oszczędności? RA: Jest bardzo dużo oszczędności, dlatego że przede wszystkim mamy nieskonsolidowane wydatki w całym sektorze finansów publicznych, pieniądze się marnują w Polsce. W związku z tym po prostu trzeba będzie ciąć wszędzie gdzie się daje i dlatego nie chcę pełnić roli Marka Belki przed wyborami i ogłaszać gdzie konkretnie. Tak jak powiedziałem od 5 do 10 mld zł będzie musiało być wykonane cięcie, żeby udowodnić, że rząd jest w stanie rządzić, i że może być wiarygodny również na rynkach finansowych, a nie mamić inwestorów, tak jak to było przez ostatnie cztery lata, kolejnymi planami, programami. Co ciekawe inwestorzy w to wierzyli, w związku z tym myślę, że wyczerpał się taki limit wirtualnych cięć budżetowych. CS: To skoro już nastąpi naprawa owych finansów państwa będzie nam coraz łatwiej i coraz bliżej do wejścia do strefy euro. Również gorący temat, wchodzić do euro? A jeżeli tak, to kiedy? RA: Jak najszybciej. CS: No, ale PiS mówi co innego - jak najwolniej. RA: Nie, PiS nie mówi co innego. PiS mówi tylko, że chciałby być przekonany, że to będzie korzystne dla polskiej gospodarki. Ja zwracam uwagę na jeszcze jeden aspekt, np. w programie PiS –u. PiS zakłada, że polska gospodarka odniesie sukces, że będziemy mieć do czynienia z wysokim tempem wzrostu gospodarczego. Dla mnie, jako ekonomisty, jest to tożsame z tym, że waluta krajowa będzie się wzmacniać, więc nie wydaje mi się, żeby było możliwe przeciwdziałanie temu wzmacnianiu. Uważam za dość niebezpieczny pomysł interwencji na rynku walutowym w celu manipulacji kursem. Mamy rzeczywiście 40 mld euro rezerw, ale to można bardzo szybko stracić, jak różne historie kryzysów pokazują. W związku z tym, jeżeli tylko spełnimy kryterium z Maastricht, kryterium deficytu sektora finansów publicznych, spełnimy powiedziałbym z taką nawiązką, tzn. gdzieś ten deficyt będzie w ok. 1-5 – 2 % PKB, powinniśmy wchodzić do strefy euro. Wchodzić oczywiście poprzez mechanizm ERM 2. Jak wiemy 6 krajów, które weszły w ostatnim 1,5 roku, weszły w sposób, który od kilku lat uważam za jedyny sposób, tzn. poprzez sztywne kursy walutowe i niepodejmowanie ryzyka operowania w paśmie. Jeżeli 6 krajów, a w przyszłym roku już będzie wiadomo, czy część z nich zostanie przyjęta, odniesie taki sukces i pokaże, że ta ścieżka jest możliwa, to uważam, że w przypadku Polski jest dokładnie ta sama droga i dlatego cały czas wierzę, że 2008 rok jest to realny rok wejścia Polski do stery euro. CS: Pan jest strasznie wielkim optymistą. Wczoraj padały daty 2010 – 2012, również od pana kolegów z PiS – u. RA: Zawsze mi mówiono, że jestem pesymistą. Patrząc np. na nasze prognozy wzrostu gospodarczego, zawsze uważano nas za pesymistów. Tak się dziwnie składa, że np. prognozy mojego zespołu w maju się sprawdzają w przeciwieństwie do wielu innych prognoz, które na rynku funkcjonują. Przypomnę, np. że średnia prognoz bankowych wzrostu gospodarczego na ten rok oscylowała tak między 5 a 6 %. Okazuje się, że mamy połowę z tego. CS: No właśnie, to a propos prognoz. Ile będzie PKB w tym roku? RA: W granicach 3,5 %. CS: A w przyszłym roku, jak już będziecie rządzić najprawdopodobniej? RA: Politycy mogą wierzyć w to, że mają taki wpływ na gospodarkę, że gwałtownie się coś zmieni. CS: Ale ja nie pytam polityka. RA: Dlatego ja wierzę, że to może być w granicach 4,5 %. Bardzo dużo będzie zależało od tego, jakie będą nastroje wśród inwestorów, szczególnie tych inwestorów podejmujących decyzję o inwestycjach długoterminowych. I może dopiero kolejny rok 2007 będzie rokiem silnego wzrostu. CS: To przejdźmy już teraz w takim razie do tego deseru, czyli do podatków. Tylko i wyłącznie 3x15, nie Odpowiedz Link Zgłoś
vitek25 Re: A oto wypowiedż przyszłego ministra z PO. 18.09.05, 13:36 "dlatego nie chcę pełnić roli Marka Belki przed wyborami i ogłaszać gdzie konkretnie" hahah, dzięujemy za to poważne podejcie do wyborców!! to cała platforma własnie - jak mozna głosowac na tych zmulonych karierowiczów?... Odpowiedz Link Zgłoś
wicurpix Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 13:32 Nikt nikomu nic nie zabierze a pan Olejniczak aż kipi ze złości i sam nie wie co mówi. Zabiorą ale stołki spod tych czerwonych dupsk - to jedyne co zabiora. Odpowiedz Link Zgłoś
critto ZNIESŁAWIANIE TRZEBA TĘPIĆ !!! 18.09.05, 13:37 Jeżeli p. Rokita czuje się zniesławiony, to ma całkowitą rację pozywając CYWILNIE p. Olejniczaka. Popieram takie działania, jestem natomiast przeciwny używaniu w tym celu prawa karnego oraz WSZELKICH pozwów za zniewagę (czyli zwykłe obrażanie, które nie imputuje nikomu fałszywych faktów czy właściwości). Aha Odpowiedz Link Zgłoś
jacek2216 Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 13:42 Nie zapowiedział, bo to byłoby głupie, ale ma taki zamiar, co wynika z jego wcześniejszych wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 kto tu kłamie? 18.09.05, 13:50 Czy kłamie przyszły premier Jan Maria Rokita, tak chętnie obnażający tę przywarę u swoich oponentów, czy kłamie Rafał Antczak prawdopodobny minister finansów. W wywiadzie z tym ostatnim jest jedna wiadomość która powinna dać nieco do myślenia. Nowy rząd przymierza się do drastycznych cięć wydatków budżetowych, które mają dotyczyć "wszystkiego". Co owe "wszystko" będzie tak naprawdę oznaczać dowiemy się w przyszłym roku. Obawiam się że wielu Polaków zatęskni wkrótce za Millerem i Kalinowskim u władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
vitek25 JAK PRZENIEŚĆ POLSKĘ W TRZECI ŚWIAT ? 18.09.05, 13:50 banalnie proste - dopuscic Rokitę i Tuska razem z tym co oni nazywaja "programem" - a potem wykopie sie wszystkich niezadowolonych oraz roboli z tytułem magistra za zagranice do zamiatania ulic w Niemczech, zeby nie bruździli świętojebliwemu premierowi z Krakowa i jaśnie zliberalizowanemu prezydencikowi ciekawe jakie miny będą miały te przemądrzałe studenciaki, wypisujący na forum frenetyczne zachwyty nad "liberalizmem" na forum, jak pokończą studia i poszukaja pracy...heheh...no chyba że tatusiek z PO załatwi posadę dzięki układom, to inna sprawa! ale widocznie każdy musi przez to przejśc, jest jednak dobra wiadomość: to ULECZALNE w 100 % minie bezpowrotnie i bez śladu! Odpowiedz Link Zgłoś
imw Re: JAK PRZENIEŚĆ POLSKĘ W TRZECI ŚWIAT ? 18.09.05, 13:56 dotychczas to socjaliści różnych opcji wepchnęli nas do biedy :( dziwne że państwa liberalne są uważane za bogate i szybko rozwijające się ... Odpowiedz Link Zgłoś
colage Re: JAK PRZENIEŚĆ POLSKĘ W TRZECI ŚWIAT ? 18.09.05, 14:15 Masz jakies merytoryczne argumenty przeciwko wyzszosci liberalizmu nad socjalizmem? No comments mnie jakos nie przekonuje, a stawia w moich oczach Ciebie na rowni z jola z dywit, niepoprawna romantyczka zakochana w pewnym talibie z klewek. Odpowiedz Link Zgłoś
vitek25 Re: JAK PRZENIEŚĆ POLSKĘ W TRZECI ŚWIAT ? 18.09.05, 14:21 jakoś nie spędza mi snu z powiek obawa ze jesteś "nieprzekonany", nie mój problem! a propos dobroczynnych skutków karykaturalnej ale modnej niestety wersji liberalizmu - m.in. Joseph Stiglitz, "Globalizacja" no i rzeczywistosc za oknem - najlepszy z argumentów. wiedzy o swiecie nie zdobywa się z ulotek platrformy obywatelskiej, wbrew temu co sądzisz... milego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
colage Re: JAK PRZENIEŚĆ POLSKĘ W TRZECI ŚWIAT ? 18.09.05, 14:30 Twoje wypociny dalej nie zawieraja nawet cienia dowodu potwierdzajacego Twoje zdanie, zdaja sie za to swiadczyc o tym, ze jestes osobnikiem zaleknionym, bojacym sie rzeczywistosci i otwartej dyskusji. Nie wiem, czy sluchasz radia m, czy moze jestes raczej zwolennikiem w...polakow albo s...obrony, ale podaj prosze choc jeden dowod wyzszosci liberalizmu a'la USA nad socjalizmem a'la PRL, czy komunizmem w wydaniu bialoruskim. Jezeli jednak nie masz nic w tej kwestii do powiedzenia, to lepiej milcz i nie zwiekszaj szumu medialnego. Nie ma na swiecie ustroju idealnego, sa jednak lepsze i gorsze. Praktyka wykazala wielokrotnie, ze panstwowy system dystrybucji dobr wszelakich predzej czy pozniej i tak nie wytrzymuje ekonomicznie z inflacja, brakami w zaopatrzeniu i innymi wspomnieniami z czasow 'potegi' gospodarczej PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
vitek25 Re: JAK PRZENIEŚĆ POLSKĘ W TRZECI ŚWIAT ? 18.09.05, 17:00 daruj sobie wysilone psychoanalityczne próby, bo strzelasz tą biedną kulą w płot, i - jakże przykro mi to mówić - kompromitujesz się. rozmowa z takimi jak ty to rzucanie grochu o ścianę - z tą różnicą, że ściana milczy - a ty płodzisz kretynizmy przyprawione obelgami, wiec...najpierw pomyśl,poczytaj coś poza forum, poznaj ludzi, poznaj troche świat - który jest, zapewniam cię, szerszy, ciekawszy, trudniejszy i o wiele bardziej skomplikowany niz frazesy balcerowicza i idiotyczne zestawienia w stylu "liberalizm a la USA" vs. Białoruś... tak więc jedna jedyna rada: MYŚL! tylko tyle i az tyle! i to wszystko do ciebie... bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 możesz powiedzieć które ? 18.09.05, 14:08 Platforma reprezentuje interesy beneficjnetów transformacji, a takich w porywach jest może 20%. Jej rządy sprawią jedynie że "latynizacja" Polski będzie postępować. W Polsce ludzie zamozni i tak płacą juz najniższe realne podatki w EC i to co proponują Rokita z Tuskiem to nic innego jak tego utrwalanie. Po prostu Polska będzie drugim Meksykiem lub Kolumbią. Pytają się mnie moi znajomi z Holandii, dlaczego oczekujecie od nas solidarności, jak sami nie potraficie się zdobyć na minimalną choćby solidarność? Dlaczego u nas bogaci mają płacić wysokie podatki a wasi bogacze? Odpowiedz Link Zgłoś
colage Re: możesz powiedzieć które ? 18.09.05, 14:36 Czy mam rozumiec, ze jestes nienormalny, bo chcesz placic wysokie podatki, czy to przejaw typowo polskiego przekonania, ze ja moze i nie mam, ale nie pozwole, zeby ktos inny byl ode mnie lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Arytmetyka. 18.09.05, 14:49 Tylko że ja, w obecnej skali płaciłem faktycznie poniżej 8% podatku. Więc po reformie PO zapłacę mniej czy więcej? PO chętnie mówi o 15% ale usilnie unika tematu ulg, bo słyszałem że wogóle ich nie ma, więc o czym rozmawiać. Już widzę tych zachwyconych pismaków jak znikną ich 50% koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 bredzisz koleś 18.09.05, 14:50 kiedy piszesz, że tam gdzie panuje liberalizm w wersji propnowanej przez PO gospodarka jest silniejsza, gdyz jej siła zależy od bardzo wielu czynników, głównie społecznych a w małym stopniu od skali podatkowej. Jeżeli byłoby inaczej to Meksyk miałby już od dawna silniejszą gospodarkę od Stanów, czy Kanady. Dzisiejsze państwa skandynawskie to kraje pod wieloma względami socjalistyczne, ale ich gospodarka należy do najsilniejszych mimo wysokich podatków, jakie się tam płaci. O sile gospodarki decydują nowoczesne technologie, a do tego potrzebna jest dobrze przygotowana siła robocza i kapitał. W Polsce po 89 r robiono wiele żeby nie było ani jednego, ani drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiuf Re: bredzisz koleś 18.09.05, 15:26 herr7 napisał: > O sile gospodarki decydują nowoczesne technologie, a do tego > potrzebna jest dobrze przygotowana siła robocza i kapitał. W Polsce po 89 r > robiono wiele żeby nie było ani jednego, ani drugiego. Poprawka "W Polsce w latach 1945-1989 i 1993-2005 robiono wiele żeby nie było ani jednego, ani drugiego." i dlatego teraz mamy dużo do nadrobienia. A dokładnie musimy umozliwić kumulacje rodzimego kapitału oraz zachęcić obcy kapitał do inwestowania w Polsce. Temu mają między innymi służyć podatki 3x15% PS. Cały czas mnie zadziwiają socjaliści, którym jeszcze nigdy nic sie nie udało, co im wcale nie przeszkadza pouczać wszystkich wokół. Podaj choćby jeden przykład socjalistycznego eksperymentu zakończonego sukcesem PS.2 I odczep się od Szwecji - tam najpierw rozwinięto gospodarkę i stworzono społeczeństwo obywatelskie, a później wprowadzono elementy socjalistyczne. Socjaliści szczodrze rozdają to czego jeszcze posiadają, a nawet nie mają pojecia jak to osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
jakarta Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 13:53 Zawsze twierdziłem, że ten Jan Maria to nieobliczalny facet! Taki nie powinien rządzić nawet najmniejszą gminą. PO-wcy to niepoważni ludzie! Może jeszcze unieważnicie małżeństwa czy dyplomy uniwersyteckie z czasów komuny? I takie "coś" ma rządzic tym krajem? Głosujcie lepiej na Samoobronę lub SDPL! A co na to Kaczor I Donald? Odpowiedz Link Zgłoś
jakarta Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 13:56 Zabrać posłom immunitety, aby ludzie mogli pluć im w te ich obłudne i kłamliwe gęby! Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 14:11 Pytanie do psychiatrów: " Czy Jan Maria Rokita jest pełnosprawnym umysłowo mężczyzną ?" Odpowiedz Link Zgłoś
kambodia Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 14:23 Dlaczego nikt nie zauważa że JMR a właściwie PO oficjalnie mówi ze ma gdzieś prawo i to ONI będą decydować co jest zgodne z prawem a co nie . Tak jestem byłym zawodowym. Przez dwadzieścia lat byłem saperem z czego conajmniej 10 lat pracowałem przy niewybuchach ( nawet jeszcze za późnej komuny) i teraz dostaję emeryturę 2000 zl netto. Tak sam wybrałem ten zawód ale też gdy go wybierałem wiedzia łem że po dwudziestu latach służby , w tym trzy lata na misjach zagranicznych , będę dostawał taką a nie inną emeryturę. To się nazywa UMOWA. i wara wszystkim polityczkom od tej umowy. Ja zapracowałem na tą emeryturę na warunkach ogólnie znanych i na które mógł się zgodzić każdy(tak na prawdę to warunki wtedy byly lepsze). Nie pamiętam aby na początku lat 80-tych waliły tłumy do wojska. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Oto przyszły minister. 18.09.05, 14:33 Nie potrafi zrozumieć prostego tekstu. Toż to nawet nie poziom imbecyla. Olejniczak wyraźnie powoływał się na eksperta, a dowody są w radiu. Odpowiedz Link Zgłoś
ecot Re: Oto przyszły minister. 18.09.05, 18:41 no właśnie, nie potrafisz zrozumieć prostego tekstu, a oto fragment wypowiedzi Antczaka "Natomiast weźmy np. takie wydatki, o których nikt nie mówił do tej pory, tzn. renty czy emerytury mundurowe, dla tzw. „utrwalaczy władzy ludowej”. Czyli można to np. tutaj, bo to nie są do końca prawa nabyte, zweryfikować, obniżyć do poziomu przeciętnych emerytur. Czyli z ponad 2.200 zł do 1.100 zł. Oszczędności budżetowe w skali jednego roku to jest to 1 do 2 mld zł." gdzie tam jest mowa o wszelkich emerturach mundurowych ?! Odpowiedz Link Zgłoś
walesa4 Re: Oto przyszły minister. 18.09.05, 18:48 ciekawe ile jeszcze tych UWLowcow zyje, beda to zapawne straszne oszczednosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
hera9 Re: Rokita zajmij sie wlasną zona,dobrze to zrobi 18.09.05, 14:52 wszystkim Polakom.Nie marnuj czasu na sądy. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 14:52 Olejniczak już Leppera przeprosił to i Rokitę też przeprosi. :-) Kłamstwo w SLD to norma i podstawowa forma walki politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
12x1 Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 15:17 nie goraczkujcie sie tak wiem ze to boli bylo cicho o nim....wiec robi sobie reklame hihihi a ta ma i tak najwiecej glosow...bo niestety wszyscy nie czytaja nic[tylko to co mowia w TV i w prasie tylko naglowki oraz w radio] nie sa krytyczni i zapomnieli ze sa tam same farbowane lisy ktore koniecznie czyhaja by znowu miec upragniona kosc.....ano zobaczymy co zrobia za 4 lata a co do emerytur to oni tez swoimi glosami przyczynili sie do tego ze nie ma rewualizacji ....a takie podatki ktore nam serwuja...to puste lodowki itd Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 19.09.05, 19:14 Przez ćwierć wieku zajmowałem się zwalczaniem przestępczości kryminalnej. Nigdy nie liczyłem godzin poświęconej tej służbie. Przypłaciłem to ciężką chorobą serca. Przełożeni zawsze mi mówli, że nadpracowane godziny, dni, tygodnie odbiorę sobie na emeryturze. Godziłem się z tym bo państwo zawarło ze mną umowę - ja dam z siebie wszystko, a Państwo zabezpieczy mi godną emeryturę. Od paru miesiecy jestem na emeryturze, mam chore serce. I co dalej? Teraz usłyszę od Państwa, że połowę emerytury odbiorę sobie na tamtym świecie? Całe życie zawodowe walczyłem m.in z oszustami. Czuję, że są silniejsi niż kiedykolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
cubasz gazeto - sprostuj. 18.09.05, 15:18 nie chodzi o cale sluzby mudurowe, o wszystkich strazakow na przyklad, tylko o utrwalaczy wladzy czyli tych, ktorzy od chwili wejscia rosjan do polski wykanczali najpierw bylych akowcow, potem opozycje. chodzi tez o zomowcow ktorzy za to ze dostalem po plecach pala na demonstracjach potem zostalem zagazowany i polany z dzialka teraz dostaje emeryture lub rente. oto wypowiedz do ktorej odwoluje sie olejniczak: *renty czy emerytury mundurowe, dla tzw. „utrwalaczy władzy ludowej”. Czyli można to np. tutaj, bo to nie są do końca prawa nabyte, zweryfikować, obniżyć do poziomu przeciętnych emerytur. Czyli z ponad 2.200 zł do 1.100 zł. Oszczędności budżetowe w skali jednego roku to jest to 1 do 2 mld zł. * ja bym im nic nie dal, kazal placic do konca zycia a nie jeszcze kabze nabijac. Brawo Rokita! Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_zlodziej Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 15:14 Zastanawiam się skąd bierze się taka buta i arogancja, wręcz chamstwo, takich młodych działaczy, którzy zostawli wylansowali "z braku laku" na liderów partii? Jak można zachować przy nich normalność kiedy słucha się takich z góry ustalonych wypocin! Chodzi o Olejniczaka i tego, który nosi za nim do kibla papier toaletowy. Oni uczą się na pamięc sloganów swoich poprzedników i mówią to co betony chcieliby usłyszeć? Rozumię te metody u starych działaczy bo im się zawsze wszystko należało, oni zawsze byli wszystkowiedzącymi itp itd. ale ci młodzi? Chyba ten bandytyzm wypijają z mlekiem matki więc komuch, czerwony śmieć, zawsze takim pozostanie? Chyba tak! Szansę na normalność mają jedynie te czerwone pomioty, które chodowane są na mleku w proszku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzy Dlatego ja głosuję na Korwina! 18.09.05, 15:17 Nie obchodzi mnie to kto ile dostaje renty. Każdy, kto potrafi zdobyć pracę i się z niej utrzymać ma nawet w dzisiejszych warunkach możliwości do samodzielnego oszczędzania pieniędzy. Pośrednik typu "zakład utylizacji starców (zus)" który wypłaca emerytury i renty, a jest faktycznie bankrutem, trzeba zlikwidować! Inaczej za 2-3 lata dojdzie to totalnej katastrofy! Mam wszelkie podstawy twierdzić, że na ratunek emerytom i rencistom zostaną podniesione podatki. Ludzie, którzy przez lata byli okradani przez zus dostaną jeszcze niższe emerytury, bo nie będzie skąd ich wypłacać. Albo po raz kolejny zadłużymy się, żeby coś zmienić, faktycznie nie zmieniając nic. Tylko Platforma Janusza Korwin-Mikke! !!! To, co tygryski lubią najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
koko_szalet Re: Dlatego ja głosuję na Korwina! 18.09.05, 15:29 jakieś 48 godzin temu zwolniłem z pracy 4 osoby. Nie dość że piły w czasie kiedy ich psim obowiązkiem było pracować to na dodatek truli całymi dniami o platformie wygłaszając swoje psychodeliczne wywody co oczywiście skutkowało obniżeniem ich wydajności. Myśleli frędzle że trafili na frajera. Śmieszni "działacze". PS Wymówienia w zasadzie sami przynieśli gdyż alternatywą była tylko policja i jednoznaczne świadectwo pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
rafikman Ciekawe czy ta łysa pała sobie i swoim kolegom.. 18.09.05, 15:19 także zmniejszy uposażenie do 1100 zł Odpowiedz Link Zgłoś
koko_szalet Pamiętacie taką postać? 18.09.05, 15:20 TOŁDI? hahahaha --------------------------------- Ciekawe w jakiej platformie gejów jest pod dostatkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 15:21 minimum1 napisał: > mały pieniacz On naprawde oszalał, codziennie kogos pozywa:D. Ciekawe dlaczego jeszcze do tej pory nie pozwał swojej zony, ktora powiedziala w Radiu Zet ze PO samo sobie nie poradzi i bez koalicji z PiS nie utworzy pelnowartosciowego rzadu. Panie Rokita! Czyzby zwykle niedopatrzenie? Jak juz pozywac to po calosci! Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Za co?Za prawde?Jesli "expert" po mowi ze zmniejsz 18.09.05, 15:25 a emerytury to za co jasio z marysia chca pozywac? Jeszcze wladzy nie objeli a juz po sadach za prawde chca scigac no no... szykuja nam sie piekne rzady Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum Re: Za co?Za prawde?Jesli "expert" po mowi ze zmn 18.09.05, 15:30 hernandez napisał: > a emerytury to za co jasio z marysia chca pozywac? > Jeszcze wladzy nie objeli a juz po sadach za prawde chca scigac no no... > szykuja nam sie piekne rzady Ja na jego miejscu pozwalabym tez fotoedytora z gazety wyborczej za zdjecie ktore wisi od wczoraj przy jego kolejnych pozwach; ) Mam nadzieje, ze jutro w mojej skrzynce nie bedzie zadnego pozwu; )moze tak do wyborow by wyhamowal, bo jak teraz pozwie wszystkich to nikt mu nie zostanie na potem; ) Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Re: Rokita pozwie Olejniczaka w trybie wyborczym 18.09.05, 15:31 Czy Rokita jest normalny, chyba nie. "Słyszałem wypowiedź eksperta Platformy Obywatelskiej, który mówi, że o połowę trzeba zabrać renty i emerytury wojsku, policji i straży pożarnej. Więc to są propozycje wychodzące naprzeciw podatkowi liniowemu, czyli jeżeli się da bogatym, to trzeba zabierać biednym" - powiedział Olejniczak. Rokita zareagował zapowiedzią pozwu. "W środę będzie mnie pan przepraszał za to, bo ja nigdzie nie zapowiedziałem obniżenia emerytur, ani ich weryfikacji" - powiedział. W czwartek w Radiu PiN ekspert gospodarczy Platformy Rafał Antczak powiedział, że PO planuje obniżenie rent i emerytur mundurowych z ponad 2200 zł do 1100 zł, czyli do średniej wysokości emerytury w Polsce. Ma to dać oszczędność na poziomie 1 mld - 2 mld zł rocznie. "To jest właśnie przerażające, jeżeli na tydzień przed wyborami już nie można debatować na temat waszego programu wyborczego i waszych ekspertów (...). To ja dziękuję, co się będzie działo, jak państwo dojdą do władzy" - powiedział Olejniczak. Na miły Bóg!!! Można jeszcze uchronić Polskę przed Rokitą i jego żoną Odpowiedz Link Zgłoś