Dodaj do ulubionych

Duża główka, preży sie.

IP: *.hutakatowice.com.pl 23.08.03, 19:23
Mój 8 tyg. Kubuś ma 43 cm obwodu główki, to ponad 97centyl, miał robione
USG które wykazało że ma torbiel ale podobno jest to dość częste i
przeważnie z czasem się wchłania. Ponadto opada mu główka do tyłu przy próbie
podnoszenia za rączki. Jakby tego wszystkiego było mało to pręży się i
układa asymetrycznie. Neurologa wysłał nas na szczegółowe badania (NMR itp)
do kliniki.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: anma Re: Duża główka, preży sie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.08.03, 19:46
      Witaj. Ja osobiscie nie mam takich doświadczeń, ale tam gdzie chodzę na
      rehabilitację z moim synkiem spotykam inną mame z 2,5 letnią obecnie
      dziewczynką, która ma torbiel mózgu. Torbiel ta jest umiejscowiona tak, ze
      uniemozliwia rozwój ciała modzelowatego a to z kolei powoduje opóxniony rozwój
      fizyczny. Spotykam się z ta dziewczynką od stycznia tego roku i widzę ogromny
      postęp. Styczeń, luty mała nie chodziła, tylko skakała jak żabka, nawet nie
      chciała raczkować, potem zaczęła raczkować, stawać na nózki, aż wreszcie w
      czerwcu chodzić za jedną rączkę. Myślę, ze teraz jest jeszcze lepiej, ale
      spotkamy się dopiero we wrzesniu to będę widziała. Dziewczynka ta jest
      mniejsza od rówiesników, ale nie jest to bardzo duża różnica. Jej mama mówi,
      ze ta dysproporcja zmniejsza się. Wprawdzie nie mówi jeszcze, ale komunikuje
      się z bliskimi bez problemów. Wiem, ze rehabilitują ja bardzo intensywnie,
      cztery dni w tygodniu jeżdżą na rehabilitację (dwa dni w tygodniu nawet dwa
      razy dziennie). Poza tym pracują dużo w domu, jej mama jest na wychowawczym,
      ale w rehabilitację włącza się też tato kiedy jest w domu i starasza
      nastoletnia siostra. Ja widze spory postęp przez te pół roku, a z tego co mówi
      mama tej małej rzeczywiscie postęp jest i dlatego mają poczucie ze wysiłek
      wkładany w rehabilitację nie idzie na marne. Wiem, ze oprócz tego dziewczynka
      ta ma cechy autyzmu (nie autyzm ale jego cechy, np. nadwrażliwosc na dotyk)i
      epilepsję (opanowaną lekami). Pisze to nie po to by zasiać w Tobie niepokój
      (bo to moze tak brzmiec trochę niepokojąco) ale po to by pokazać ze warto
      wiedzieć co jest dziecku chocby to było niepokojące i nad tym pracować, a
      postępy będą.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka