mlodygniewny1 Wielkie brawa,gratulacje! Dobra wszelkiego!!! 22.10.05, 13:50 życzę mojemu rodakowi i geniuszowi.Jak słuchałem i oglądałem dzisiaj rano nagranie z wykonania wczorajszego konkursowego koncertu fortepianowego to łzy same napływały mi do oczu.Serdecznie gratuluję i dziękuję za...te chwile uniesienia i radości. Odpowiedz Link Zgłoś
aniazsk Gdzie można go usłyszeć? 22.10.05, 14:53 Nie słyszałam koncertu, czy jest jakaś możliwość by usłyszeć powtórkę?Lub ściągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
vapin Re: Gdzie można go usłyszeć? 22.10.05, 15:49 nie wiem, czy już jest dostępne, ale na www.itvp.pl mozna odsłuchać Odpowiedz Link Zgłoś
brlink Re: Gdzie można go usłyszeć? 22.10.05, 15:57 vapin napisał: > nie wiem, czy już jest dostępne, ale na www.itvp.pl mozna odsłuchać ...tam na razie mozna podziwiac jakies urywki i wywiady oraz jakas babe w skorznej kurtce, ktora nic ciekawego nie ma do powiedzenia. zenada. moze wpadna na to zeby umiescic cale wystepy pianistow. Ten serwis to po prostu kompletna porazka. glowy powinny za ten poziom dezinformacji poleciec. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Gdzie można go usłyszeć? 22.10.05, 16:25 Tak, po nocy w trójce. Miałem szczęscie trafić na koncert. A media wszystkie i takie i owakie były zajęte głównie wyborami i dlatego pewnie te olewanie. Chyba, tak myślę, bo ten konkurs był wydarzeniem nietuzinkowym, powiedziałbym ważnym dla nas i to jeszcze z takim sukcesem! Odpowiedz Link Zgłoś
asnak Re: Gdzie można go usłyszeć? 22.10.05, 19:54 MOZNA GO USLYSZEC dzisiaj w Koncercie Laureatow (sobota) od 20.00 na Polonii lub od 21.20 w TV2, gdzie pewnie bedzie druga czesc koncertu (najwyzsze miejsca) oraz oczywiscie, jak co dzien wszystkie etapy Konkursu - w PR II (drugi program radia) Polecam tez jutro 4godz audycji o konkursie w II PR, od 20 - 24.00. Warto!! Milego sluchania. Przy okazji - dobrze widac poziom TELEWIZJI PUBLICZNEJ!!!!Zalosny (to eufemizm) Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 I tak DOBRZE,ze nie kolidowalo toto z jakims ... 23.10.05, 13:05 'arcywaznym meczem' pilki noznej reprezentacji,od ktorego zalezaloby istnienie Polski .O co miec pretensje, przeciez powiedzieli, ze wygral Polak?!...Naprawde tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lord.vader1 Re: Gratuluję 22.10.05, 15:34 Ech czas na chwilę zadumy......dumy :) Odpowiedz Link Zgłoś
sylfida05 Re: Gratuluję 22.10.05, 16:08 Serdeczne gratulacje Panie Rafale! Uklony dla prof.Ekateriny Popowej-Zyndron. :))) PS. TVP w ramach przeproszenia swojego audytorium za olewactwo - bo innego slowa w tym przypadku nie mozna uzyc - powinna dac szanse przezyc TO jeszcze raz i wyemitowac wszystkie przesluchania 3 etapow w pramtime wygodnym dla najszerszych rzesz sluchaczy. A TVPKulture najlepiej zdjac w ogole bo albo przemianowac na TVPBadziewie jesli KRRiT jeszcze o tym nie wie! Sylfida Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 22.10.05, 16:19 Brawo. Słuchałem koncertu. Grał fenomenalnie, jak Słowianin, pewnie podobnie jak sam kompozytor. Szkoda, że nie ma nagrań Chopina. A może nie był aż takim wiruozem jak dzisiejsi? Kto wie? Może przecież wyoknawca być lepszy od kompozytora u często tak bywa. Kompozytor komponuje, a wykonawca trenuje głównire, zatem czas, czas. Ciekawe jakby czy Chopen wygrałby swój własny konkurs? Odpowiedz Link Zgłoś
ribcord Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 22.10.05, 16:37 Szczęśliwy niebywale jestem. Cieszmy się tą chwilą, bowiem jutro wybory zaleją wszystkie media i dzień się zmieni i czas się zetli. Wtedy jedyną formą spokoju będzie zamknięcie się w mieszkaniu i słuchanie chćby koncertów fortepianowych Chopina.... Rafale: PIĘKNIE!!!! GRATULUJĘ!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brlink Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 22.10.05, 17:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10242&w=30586758&a=30615747 a ja sie dziwie, ze na swiecie zadne media nie podaja informacji na temat tego konkursu... Odpowiedz Link Zgłoś
wikal Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 22.10.05, 17:58 Bo mają takie same zainteresowania jak nasze. Ich odbiorcy także. Niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
wikal Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 22.10.05, 17:55 Olałam wczoraj dwa mądrujące sie kaczory, bo i tak na żadnego nie będę głosować. Olałam również film "Dwie wieże", który bardzo lubię, ale o wiele bardziej nie lubię, kiedy w głównych rolach obok Froda i Aragorna występują domestos i proszek do prania ( niedługo w Tvn i na Polsacie dominować będą reklamy przerywane filmami). I dzięki Bogu, że tak zrobiłam. Przełączyłam się bowiem najpierw na "trójkę", a potem na "Kulturę". Rafał właśnie zaczynał grać I koncert fortepianowy Chopina. Nie jestem wielką znawczynią muzyki poważnej, ale tę pozycje akurat lubię( mam nawet starą płytę analogową Zimmermana z nagraniem tego samego koncertu na konkursie w 1975 roku). Jak pięknie grał ten chłopak, jak wspaniale dała się mu porwać orkiestra!!! Zazwyczaj nie potrafię odróżnić czy pianista gra dobrze czy źle, jeśli tylko nie myli klawiszy i nie fałszuje - to akurat usłyszeć potrafię, jesli tylko znam utwór, gdyz wciąż mam niezły słuch. Dla mnie każdy taki pianista gra dobrze, gdyz niezmiennie facynują mnie palce biegające z zawrotną szybkościa po klawiszach i zawsze sobie myślę, jak oni to robią? Wszak ja na klawiaturze komputera niezmiennie robię "literówki" bądź nie trafiam w alta, a pukam już w nią ładnych parę lat. A pianista nie tylko musi bezbłędnie trafić w klawisz fortepianu, ale jeszcze trafić odpowiednio, wiedzieć co gra itd.... To dla mnie cud. Dlatego jeśli nie ma rażących błędów każdego uznam za świetnego. Pojęcia: melodyka, interpretacja, barwa dźwieku są mi właściwie obce. Nie rozróżniam tych elementów. Wczoraj jednak chyba coś niezwykłego usłyszałam, a już ostatnia część koncertu to było coś nieprawdopodobnego. Tempo niesamowite - praktycznie nie można było rozróżnić, że chłopak ma dziesięć palców, fortepian "śpiewał", radował się. Naprawdę dawno nie słyszano tak wykonanego I koncertu, może nigdy. Do późnej nocy czekałam na wyniki, choć I nagroda była dla mnie pewniakiem. I jakaż to była ulga po kampanii wyborczej, tych wszystkich reklamach, talk showach, telenowelach, reality tv i innych bzdurach, którymi nasza tv karmi nas od rana do późnej nocy. Przykrość tylko wielka - transmisje z koncertu a właściwie ich brak. Nasza telewizja zachowała sie niczym handlarz na bazarze, niech juz wreszcie przestanie ględzić o misji albo przyzna, że jej misją jest tłuczenie kasy. Na szczęście mam kanał "Kultura", więc spędziłam przepiękny wieczór (wcześniej też oglądałam transmisje z konkursu, ale takiego cudu jak wczoraj nie było), ale nie każdy ma tę mozliwość. Dlatego czerwona kartka dla TVP i podziękowania oraz gratulacje dla Rafała. Byłeś wspaniały!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 22.10.05, 18:00 Panie Rafale! Gratuluje Panu z glebi serca. Niech Pan rozwija sie dalej i godnie reprezentuje nasz Kraj i jego kulture. Odpowiedz Link Zgłoś
ooka Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 22.10.05, 18:27 Jestem pelna podziwu dla Rafała! Szczeka mi opadala coraz bardziej, kiedy Cie słuchałam, a TO JESZCZE NIE KONIEC!!!! W Twojej grze drzemie taki potencjał brawury i finezji, ze az starach pomyslec co bedziesz wyczyniał ze słuchaczem kiedy osiągniesz szczyt swoich możliwość. To był dopiero początek, preludium. Jestm Twoją wierna fanką i śledzić będę Twoje dalsze poczynania muzyczne. Niestety na lodzki koncert w srode bilety juz wyprzedane ale mam nadzieje uslyszec Cię niedlugo i to na żywo! Czekam niecierpliwie. Jeszcze raz serdecznie gratuluję i pozdrawiam wszystkich ktorzy trzymali za Rafała kciuki Super:) ! ooka P.S. Forma 'ty' spowodowana jest przekonaniem, iz jako rowiesnicy z Rafalem chyba bysmy sobie nie 'paniowali';) Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzmiasta Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 22.10.05, 20:02 Szczere gratulacje!! Oby dalej Ci się kolego wiodło!!! pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sobczak Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 22.10.05, 20:53 BRAVOOOOO!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anasz Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 22.10.05, 21:35 Tak i cieszymy sie Rafałem, aleeeee??? Ale nasza polska telewizyjna jedynka i dwójka... marnie oj marnieeeee, bo przeciez to nie olimpiada, ani nie mistrzostwa swiata w sumo!!!!Raz na 4 lata , mozna byłoby chyba przełozyc serial na "za tydzień" Brawa naleza sie regionalnej 3 i tv polonia, a 2 transmituje tylko koncert laureatów.Acha, zeby było jasne, mówie o transmisjach na żywoooo! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiksa GRATULUJE!!!!!! 22.10.05, 21:51 Wspaniala wiadmosc! Zycze dalszych sukcesow na calym swiecie. No i rece precz od mlotka:) K Odpowiedz Link Zgłoś
aniaczepiel Do Premiera Belki 22.10.05, 21:51 Pianist feeled your hand on the Chopin Awards. I want your hand and words also. Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 22.10.05, 23:44 Rafale!Nie wypilismy brudzia, ale pozwol prosze, ze pogratuluje Ci jak bysmy sie znali lata. Nie uwierzysz, ale zyjac na emigracji, Chopin w Twoim wykonaniu sprawil, ze kolejny raz poczulam sie Wiekszym Polakiem! Dziekuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
lilou75 Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 23.10.05, 00:01 Trudno znaleźć słowa aby opisać wzruszenie....gdy grał, łzy same płynęły mi po policzkach. Jestem dumna że po 30tu latach doczekaliśmy się takiego talentu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
roro68 Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 23.10.05, 00:11 Wystarczyło dzisiaj po 20 posurfować po kanałach polskiej TV. Prezydent RP wręcza nagrodę laureatowi a na I, II, III, IV i X oprócz zamglonej wizji na TV Kultura - reklamy, głupie anglosaskie seriale, reklamy, głupie seriale, reklamy... TV Kultura (dobrze że jest) ma oprawę jak telewizja regionalna w latach 80. Niestety. Wydaje mi sie, że nie było dziś wieczorem ważniejszego wydarzenia w Polsce, więc co robiły wszystkie nasze media?! Odpowiedz Link Zgłoś
cymber.gaj Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 23.10.05, 01:37 roro68 napisał: > Wystarczyło dzisiaj po 20 posurfować po kanałach polskiej TV. Prezydent RP > wręcza nagrodę laureatowi a na I, II, III, IV i X oprócz zamglonej wizji na TV > Kultura - reklamy, głupie anglosaskie seriale, reklamy, głupie seriale, > reklamy... TV Kultura (dobrze że jest) ma oprawę jak telewizja regionalna w > latach 80. Niestety. Wydaje mi sie, że nie było dziś wieczorem ważniejszego > wydarzenia w Polsce, więc co robiły wszystkie nasze media?! Jak to co? Realizowały "misję". Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn Żyd wygrał czy goj?! 23.10.05, 00:05 Bo dopiero teraz obudziłem się... Odpowiedz Link Zgłoś
gipsdeka Re: Żyd wygrał czy goj?! 23.10.05, 00:30 Kupsztajn chyba spał za krótko.A może ten-oględnie mówiąc-ciężki dowcip,to wcale nie kwestia niewyspania? Odpowiedz Link Zgłoś
o90 nie jestem dumny 23.10.05, 00:14 coz z tego ze koles wygral konkurs. zagral lepiej wedlug bandy koscianych dziadkow i babek to i dali mu nagrode. konkurs juz i tak nie ma takiej renomy jak mial wystarczy popatrzec na werdykty osttnich lat. nikt nie byl godny albo studiowal u nieodpowiedniego psora. na forum powialo duma. ze kolega jest polak i ja polak to mam byc dumny ? a z czego niby? ze bedzie godnie reprezentowal ? komu i na co to ? ze niby mieszkancy burkiny faso gorsi bo ich koles nie wygral. paranoja z takim patriotyzmem. bede dumny z polski i polakow jak PKB walnie o 200% w ciagu roku. a z tego ze koles pitoli najlepiej w swojej klasie. chwala mu za to ale jaka z tego korzysc? 99% forumowiczow pojecia nie ma co gra jak gra i dlaczego nagrode ma lub nie. ale duma panie narodowa bo panie polak panie po panie 30 latach panie alem dumnny paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
okrent9 Re: nie jestem dumny 23.10.05, 00:40 to może wylewaj swoje frustracje na jakimś forum o gospodarce, co? Wygląda na to, że muzyka cię w ogóle nie interesuje i najpewniej ani trochę się na niej nie znasz, skoro mówisz o "pitoleniu". A w dodatku nie rozumiesz, po co ludzie w ogóle słuchają muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: okrent19 23.10.05, 02:21 Co za kretynski belkot! Pasuje do niego powiedzonko: "O Boze, spusc bombe i zabij te trabe!". Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: nie jestem dumny 23.10.05, 10:13 napisalem jedynie ze koles odegral wlazl kotek na plotek po mistrzowsku i caly 40 milionowy narod jest dumny bo to nasz jest najnajszy a nie ten ichniejszy co ma konkurs do muzyki ? he he he chyba niewiele to tak jak mistrzostwa swiata w kung-fu. niby kung-fu a jednak nie. frustracje ? jakie frustracje. to jednakowoz dziwne te zachwyty i duma narodowa bo nasz wygral taka sama korba jak z latajaca mysza malyszem Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Ale gdyby wygral ktos z Japonii albo z USA,to bys 23.10.05, 12:40 po prostu stwierdzil, ze nie moglo byc inaczej,TO KRAJE WYSOKO ROZWINIETE, GDZIE TAM POLAKOM SIE Z NIMI ROWNAC.Natomiast, gdyby wygral Rosjanin,to bys to umotywowal wzgledami czysto politycznymi,proba naprawy stosunkow z ROSJA.W przypadku zwyciestwa Izraelczyka: ' Wszystkim wiadomo o co chodzi! Wiadomo, co za ludzie oceniali.Dlaczego oni musza sie wszedzie pchac?!' Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: Ale gdyby wygral ktos z Japonii albo z USA,to 23.10.05, 16:49 nic podobnego nie napisalem. napisalem ze wygrana w konkursie muzycznym nawet jesli takie cos ma sens nie jest powodem zeby dostawac orgazmu patriotycznego i dumy rozpierajacej uklad nerwowy co widac na forum. konkurs muzyczny tak jak lyzwiarski jest bez sensu bo brak w nim jasnych kryteriow. kiedy bedzie walka o obrone tytulu prze-szopenisty ? i jak wlasciwie brzmi ten oryginalny szopen ? tak jak koscianym dziadkom z jury sie wydaje czy tak jakk im skleroza podaje ? Odpowiedz Link Zgłoś
gostynpower Re: nie jestem dumny 23.10.05, 10:15 > coz z tego ze koles wygral konkurs. zagral lepiej wedlug bandy koscianych > dziadkow i babek to i dali mu nagrode. konkurs juz i tak nie ma takiej renomy > jak mial wystarczy popatrzec na werdykty osttnich lat. nikt nie byl godny albo > studiowal u nieodpowiedniego psora. koles pitoli najlepiej w swojej klasie Chłopie - prostaku, widać, że Twoi przodkowie zeszli z drzewa dwa pokolenia temu. Poziom Twojej kultury jest na poziomie wodki parkowej, przy akompaniamencie Ich Troje. Oczywiście, że rozwoj gospodarczy jest niezwykle istotny, ale przyrost PKB, to nie wszystko. Trzeba rozwijać kraj na wielu pozimach. Inaczej będziemy wygadywać takie bzdury jak Ty, a jedynym wyznacznikiem wartości człowieka, będzie stan jego konta. Pomysl najpierw zanim coś nabazgrzesz na forum. I nie słuchaj juz więcej Mandaryny, proszę... zmniejsza się Twoje IQ... Odpowiedz Link Zgłoś
okrent9 po koncercie laureatów :)))) 23.10.05, 00:26 aaaach! Wygrać mógł TYLKO Rafał Blechacz! :D Pozostali oczywiście świetni, ale Rafał Blechacz dodatkowo taki... polski! Gratulacje i najlepsze życzenia dla Pianisty, jego Nauczycielki i wszystkich, którzy wspierają go w jego karierze! Odpowiedz Link Zgłoś
gipsdeka Co preferuje "gazeta.pl"? 23.10.05, 00:47 Dla portalu Agory tematem nr 1 nie jest w tej chwili jakiś Blechacz,ale...afrodyzjaki. Odpowiedz Link Zgłoś
hegatra Gratuluję 23.10.05, 02:14 Panie Rafale, szczere gratulacje. Jesteśmy dumni i wzruszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
vitriolic Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 23.10.05, 12:18 ...a ja jestem z tego dumny zawsze. Nawet nasze przywary nie są w stanie pozbawić mnie tego uczucia. My mamy takie inni siakie.... normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaczech1988 Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 23.10.05, 13:53 Gratulacje dla Rafala! SUPER! P.S. Czy on wyglada na 20 lat? Agus :) Odpowiedz Link Zgłoś
euterpe27 Gratulacje!!! 23.10.05, 13:54 Bardzo Panu dziękuję, Panie Rafale! Piękna rzecz tak grać, pokazywać jak muzyka jest wspaniała i skromna. Życzę wspaniałej, ale nie szalonej kariery, niech się Panu wiedzie jak najlepiej. Proszę dalej się rozwijać i zaszczycać nas swoją grą! pozdrowienia z Opolszczyzny :) Odpowiedz Link Zgłoś
putekm NAKŁO i gmina.... 24.10.05, 09:35 ... jest dumna z naszego "MISTRZA". Wielu z nas śledziło jego kariere od najmłodszych lat, tak jak moja mama. Ciarki jej przechodziły jak słuchała go na żywo, już kilka lat temu, a teraz słuchając go w telewizji tak samo zasłuchana była. Dumne jest Naklo (dla mieszkańców na pewno bedzie to jakaś otucha, gdzie bezrobocie siega 40%) i dziekujemy TOBIE Rafale, za Tak piękne chwile (i że wspomniałeś o nas w swoich podziekowaniach) JESTEŚ WIELKI CHODŹ TYLE LAT KARIERY JESZCZE PRZED TOBĄ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciechkrawczyk Re: Rafał Blechacz został laureatem I nagrody XV 24.10.05, 12:27 ytest Odpowiedz Link Zgłoś