Dodaj do ulubionych

Odsłonięt szyki zębowe

28.07.06, 10:17
mam pytanie dotyczace odslonietych szyjek zebowych,

otoz prawej stronie (na gorze)zauwazylem odlsoniete szyjki zebowe, natomiast
po lewej (tez na gorze) jakby troszke odsloniete. z czego moze to wynikac! ???
nigdy dziasla mnie nie bolaly, nie krwawily, itp.Poza tym jak zjadlem cos
zimnego czy slodkiego tez powaznego bolu nie odczuwalem.
w maju bylem u stomatologa-leczylem wszytskie zeby przed prochnica tj. nowe
plomby (nie bylo leczenia kanalowego). Poza tym mialem czyszczony kamien
(zabieg trwal krotko bo podobno duzo kamienia nie bylo).Po leczeniu lekarz
powiedz ze teraz jest wszystko wyleczone, OK i prosil o wizyte za pol roku.
Nic o odslonietych szyjkach nie wspomnila. A moze mialo to zwiazek z
prochnica, ktora jest teraz wyleczona.
Czy nadal to odsloniecie szyjek moze postepowac ?? myje zeby pasta ELmex (tam
w ulotce przeczytalem ze z wiekiem dziasla sie cofaja a ja mam dopiero 26 lat)

prosze o rade, dziekuje
Obserwuj wątek
    • diastema Re: Odsłonięt szyki zębowe 28.07.06, 10:54
      Recesje dziasel za zazwyczaj wynikiem nieprawidlowej higieny jamy ustnej,
      nieprawidlowego szczotkowania, kamienia nad- i poddziaslowego i osadu nazebnego.
      Proces ten mozna zatrzymac odpoweidnimi zabiegami higienicznymi + usuwaniem
      zlogow nazebnych. Proces tez moze postepowac jak rowniez moze sie zatrzymac.
      Osobiscie polecam wizyte u periodontologa ktory wykona usuniecie zlogow
      nazebnych oraz pouczyc o zabiegach higienizacyjnych, moze tez rowniez
      zaproponowac chirurgiczne metody leczenia recesji.
      • press_news Re: Odsłonięt szyki zębowe 28.07.06, 14:25
        dziekuje,

tyle za ja bardzo dbam o higiene, 3 razy mycie zabkow, nie pjam kawy, od czasu
        do czasu fajeczka i to wszystko,

niemniej dziekuje za objasenienie
        • diastema Re: Odsłonięt szyki zębowe 28.07.06, 14:52
          Mycie a mycie ;) moze uzywasz zlej techbniki i tu tkwi problem.
          • ta_kajka Re: Odsłonięt szyki zębowe 29.10.06, 20:40
            powodem może być zgrzytanie ( zaciskanie) zębów przez sen ( albo nie tylko
            przez sen), wada zgryzu,lub nieprawidłowe ( np zbyt intensywne, albo w złym
            kierunku) mycie.
            • press_news Re: Odsłonięt szyki zębowe 12.11.06, 15:36
              dziekuje za info.

od 4 miesiecy nosze aparat ortodont.
              lekarka mowla ze zeby sie rozsuna,. dzislao tez i tak jakby ten problem
              zniknal ? czy to mozliwe ?? jak to jest ?
              bede wdzieczny za inf.
              • jaketi Re: Odsłonięt szyki zębowe 21.11.06, 14:14
                Ten sam problem, ten sam wiek, pełna higiena jany ustenej (mam aparat na
                górnych zebach). Teraz przygotowuje doł do zalozenia aparatu. Czasami przy
                myciu (tylko) odczuwam delikatny bol przy jednym z zebów. Stomatolog
                powiedział, ze jest troszke odsunieta szyjka i nie przeszkadza to zalozeniu
                aparatu. Ale ja sie obawiam. Co to zanczy, ze szjka jest odsłonieta, czy to
                znaczy, ze ząb jest bardziej narazony na prochnice, czy zalożenie aparatunie
                pogorszy tego stanu?
                • agga777 Re: Odsłonięt szyki zębowe 16.01.07, 10:24
                  Też mam problem z szyjkami i już nie wiem co robić. Regularnie zgłaszałam ten
                  problem mojej dentysce, bo najpierw szyjki zaczęły się odsłaniać i były lekko
                  wrażliwie (lecz przynajmniej białe takie jak zęby) a teraz po upływie niemal
                  dwoóch lat wszystkie te odsłonięte miejsca są przebarwione na ciemny kolor i
                  wygląda to fatalnie. Moja dentystka nadal nie widzi zbytniego problemu, jedynie
                  zaleca mi naciągać dziąsła szczoteczką. Czy możecie coś poradzić. Do kogo mam
                  się udać, kto mógłby pomóc? Jestem z Krakowa. Będę wdzięczna za radę.
                  • majkamajka7 Re: Odsłonięte szyki zębowe 09.02.07, 00:38
                    Też miałam ten problem. Od trzech lat zgłaszałam stomatologowi i ortodoncie że
                    bolą mnie zęby i recesję dziąseł. One uważały że to nic takiego –
                    twierdziły ,że każdego bolą zęby a ja byłam ich zdaniem przewrażliwiona. .
                    Niestety przestrzegając super higieny, najlepsze szczoteczki i pasty, regularne
                    wizyty u dentysty, mam ten sam problem co Ty agga 777. Dzisiaj mam odsłonięte
                    szyjki i niestety dziwnie w tych miejscach przebarwione zęby. Chodzę obecnie do
                    sp. od przyzębia, niestety o trzy lata za późno. Płacimy zatem wysoką cenę za
                    brak wiedzy naszych stomatologów, którzy powinni skierować nas od razu do
                    specjalisty od przyzębia, jeżeli sami nie wiedzą co to jest recesja dziąseł i
                    jak należy ją leczyć. Niestety większość stomatologów bagatelizuje ten problem
                    albo jest niedouczona w tym zakresie, a skutki nie leczonej recesji dziąseł są
                    tragiczne – po prostu wypadanie zębów – czego ja obecnie się panicznie
                    boję. . „Moja dentystka nadal nie widzi zbytniego problemu, „ –to idź do innego
                    dentysty póki nie jest za późno, najlepiej do specjalisty od przyzębia . (ja
                    niestety nie jestem z Krakowa także nie mogę Ci polecić mojego nowego
                    stomatologa)
                    „ jedynie
                    > zaleca mi naciągać dziąsła szczoteczką. Czy możecie coś poradzić” – To może
                    dobre jako element wspomagający ale na pewno nie jest to fachowa metoda
                    leczenia i zapobiegania w tych miejscach próchnicy.
                    Zycząc powodzenia w poszukiwaniu kompetentnego dentysty
                    serdecznie pozdrawiam
                    majka
                    • kristin.k Re: Odsłonięte szyki zębowe 18.02.07, 21:59
                      Moja stomatolog zaplombowała moje odsłonięte szyjki.One z czasem pogłębiają sie
                      i grozi złamanie zęba.Mam kilka takich zębów,a bolały mnie tak ,że nie mogłam
                      ich umyć.Bywa, ze taka plomba wypada bo jest płytka,ale zakładam nową
                      oczywiście w znieczuleniu.Pasta najlepsza w tym przypadku to Sensodyne.
                  • magdad74 Re: Odsłonięt szyki zębowe 20.03.07, 23:11
                    Witaj
                    Ja mam na tyle odsłonięte szyjki i taką recesję, że odczuwam ruszanie się
                    jednego zęba. Byłam z tym w WM w Warszawie, ale mnie zbyli. Jeśli uda Ci się
                    znaleźć specjalistę od przyzębia w Krakowie-proszę podeślij mi namiary. U mnie
                    w Kielcach niestety nie ma nikogo kompetentnego.
                    Pozdrawiam
                    Magda (magdad74@gazeta.pl)
                    • tafti Re: Odsłonięt szyki zębowe 14.05.07, 08:03
                      mam ten sam problem, co Wy. u mnie przyczyna sa problemy ze zgryzem (juz
                      zaleczone - zaciskanie na tle nerwowym. juz to kontroluje, na co dowodem jest
                      np. brak bolu w stawach) oraz problemy z ukl trawiennym (mam zdiagnozowany
                      refluks, a to sie wiaze z tym, ze mam duzo kwasniejsza sline niz przecietny
                      czlowiek).
                      mam, jak Wy, poodslaniane szyjki. zeby mam poleczone, nie mam problemu z
                      kamieniem, osadem. jedynie teraz, tylko na tych, szyjakch, jak u Was, mam
                      przebarwienia lekkie - czyli ogolnie stetycznie nie bardzo to wyglada :(
                      ogladal mnie (i moje panoramiczne zdjecie szczek) najlpeszy priodentolog
                      wroclawski. nie widzi problemu: nawet zaczatkow parodontozy, zero problemu z
                      kamieniem. taki moj urok, prawdopodobnie - oprocz problemow z wczesniejszym
                      zaciskaniem - mam w genach to (co sie zgadza, moja matka ma to samo).
                      czesc z tych ubutkow klinowych mialam wypelnionych (byly lekkie podwioerty,
                      zeby mocowanie tych bardzo cieniutkich plombek bylo lepsze). niestety,
                      wypelnienia nie trzymaja mi sie :( dentyska tlumaczy to tym, ze zeby maja w
                      naturze jakies mikro-ugiecia, a takie plomby poprstu odpryskuja....
                      co z tym robic dalej???? nie moge chodzic z poodslanianymi tymi miejscami,
                      zwlaszcza, ze wrazliwosc w tych miejscach jest wybitna........
                      slyszal ktos o leczeniu tego laserem? moze sa jakies nowe technologie radzenia
                      sobie z tym??
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka