chlodwig 13.11.05, 18:31 Brawo, Panie Jarku! Popieram w 100% Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zygfryd.okrutny Rozpad PO nieunikniony 13.11.05, 18:44 jest nieunikniony, podstwy partii sa obuzone, nie polityka PiS, ale wlasna slsboscia i przywodcami, ktorzy po sromotnej porazce wyborczej, podkulili pod siebie ogony, odgrazajac sie, ze sa wsciekli, jak Rokita, czy nerwowi jak Tusk. PO przegrala obie karty, spoleczenstwo powierzylo swoje zaufanie PiS, i to PO swoja postawa powinna niezmiennie dazyc do sojuszu w wielkim wygranym a nie odwrotnie. Slabosc wyborcza, slabosc w rozmowach koalicyjnych, to ogolna slabosc tej partii, ktora nie podniesie sie juz na poziom, ktorym kiedys aspirowala. Prognozy sa typowo polskie, nastapia gwaltowne ataki na nawet najbardziej poprawne inicjatywy rzadu, PO zredukuje sie do partii na NIE, gdy to nie przynisei oczekwianych skutkow, jak przedwczesne wybory, wowczas ta partie opusci szybko wielu poslow, a wtedy ich wspolpraca z PiS popchnie Polske dalej do przdu. Tego musimy sobie wszystcy, dla wspolnego dobr zyczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodwig Bez przesady. 13.11.05, 19:16 Moim zdaniem PO może spokojnie funkcjonować, ale na zasadzie powrotu do koalicji tylnimi drzwiami - spokojnie i krok po kroku. Po co się kopać z koniem. I tak PiS jest lepsze niż Samoobrona, czy SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Re: Bez przesady. 13.11.05, 19:26 oczywiscie przedstawilem tu jeden z mozliwych wariantow, oczywiscie ze jezeli rozsadek wezmie gore na emocjami, na funkcjonariuszy PO czekaja posady rzadowe i potencjal dalszego politycznego rozwoju. Ale to chyba nie nastapi w skaldzie z obrazonymi przywodcami tej partii. PiS udowodnilo, ze moze rzadzic i bedzie rzadzic bez PO, to jeszcze jednen pokaz bezdyskusyjnej dominacji politycznej, ale do wielkich reform, potrzebni sa wielcy sojusznicy, jak PO, wowczas reformy mozna znacznie przspieszyc, ale jezeli to nie nastapi 8-12 lat rzadow PiS w scislej koalicji z Samoobrona, czy LRP, doprowadzi do rozpadu i marginalizacji tej zasluzonej dla PR partii, na wzor PD, czy SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik78 okrutny.mlotku, starczy tej pissowskiej propagandy 13.11.05, 19:58 Takiego steku bzdur nie czytalem juz dawno. zapisz sie do Trybuny. tam tez dokladnie te same bzdury wypisuja hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny ojej, tylko tyle?? zapewne zaliczasz sie do tej 13.11.05, 20:08 grupy, ktora pogardza demokratycznie wybranymi i niezaprzeczalnymi lideram IV RP. Niektorzy nazywja ich barbarzyncami, ale to oni wygrali, a ty ineligencie, dodaj cos od siebie sensownego, oczywiscie jezeli masz cos sensownego do dodania. Odpowiedz Link Zgłoś
bigbadelectriccow Re: ojej, tylko tyle?? zapewne zaliczasz sie do t 13.11.05, 21:56 Na PIS glosowal co dziesiaty Polak wiec gdzie tu ten niezaprzecalny lider??? A glosowali glownie tacy co wierzyli w ich wyborcze mrzonki. A tacy szybko zmieniaja polityczne preferencje... Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Nieszczescia jednocza. 14.11.05, 21:17 Podzial w PO znikna przy wspolpracy z SLD. Z takiej wspolnej krytyki rzadu nastapi zjednoczenie PO z SLD. Bedzie to jeden blok o nazwie Polska Zjednoczona Partia Robotnicza Odpowiedz Link Zgłoś
trewas Tylko PIS, jak mu splunąć w gębę, mówi że pada. 14.11.05, 23:05 Ludzie honoru na to sobie pozwolić nie mogą. Ale honor to dla kaczorów pojęcie zbyt trudne do zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Re Tylko PIS, jak mu splunąć w gębę, mówi że pada 15.11.05, 12:00 Tez tak mysle... PiS jest w stanie olac wyborcow i robic koalicje z SO i LPR. PO nie bedzie szukac koalicji z SLD... Za 4 lat wygra wybory... Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Nieszczescia jednocza. Co ty słuchasz? 14.11.05, 23:44 Deerektor więcej mocy, bo Rokita cię zaskoczy! Stolik brydżowy rządowy i obrusik moherkowy. Cztery rogi, cztery nogi. Centralnie jedna noga. Dalej nogi jak stonoga. Kiedyś belki i szczebelki! Teraz przyszedł okres trwogi. Zamiast wiedzy same nogi! Moherkowy obrusik i święte obrazki. Radio Maryja daje wiedzy łaski. Bogactwo nazw, ubóstwo treści. W nazwach PiSu się to mieści! PiSiaki, PiS Dorn, PiS da wam zawsze, PiS dzielnie, SamoPiS, PiSzczki, kiedyś PiCzki. Rydzom kasa! Wam kapliczki! Co tam trzepie pod moherkiem? To głupota, jak ratlerkiem!!! Rydzol daje więcej mocy, aż polucje miałam w nocy? Przybywa elektrowni atomowych. Jak powidal Karel Hajek dom bez prądu, chłop bez jajek! U nas nawet chłop z jajami, nie chce figli z atomami! Coś tam trzepie pod moherkiem, to głupota jak ratlerkiem! Rydzol daje więcej mocy, aż polucje miałem w nocy! Mamy różnorodny świat, ja Tobie podaję tylko lusterko w sytuacji kiedy starasz się zawisnąć na jednej ręce nad przepaścią, a ogon masz podkulony! Jeszcze pytam czy masz myśli uczesane i podaję Tobie grzebień! Patrzę na odruchy! Tak, gdzie ta inteligencja, gdzie humaniści, gdzie technologia, gdzie miejsca pracy, jakie finanse, jakie matoły doprowadzili do takich wierszyków? Kraj wieszczy, pcheł i kleszczy! Pamiętaj urzędniku Kodeks Etyczny Wiecznego Urzędnika pt. "spieprzaj dziadu" już wchodzi do użytku! Odpowiedz Link Zgłoś
ssierota Re: ojej, tylko tyle?? zapewne zaliczasz sie do t 14.11.05, 22:10 > Na PIS glosowal co dziesiaty Polak wiec gdzie tu ten niezaprzecalny lider??? Na PiS glosowal prawie co trzeci glosujacy i TO SIE LICZY W DEMOKRACJI. A ze 6-ciu na 10-ciu Polakow do kompletne palanty, ktore nie chodza do wyborow, to juz zupelnie inna sprawa. Ss Odpowiedz Link Zgłoś
stary_szczur Re: zygrfryd okrutnie zakuty... 14.11.05, 21:05 > Niektorzy nazywja ich barbarzyncami, ale to oni wygrali zgfryd uwolnij myśli i zdejmij sobie z głowy ten ciasny garnek, który ci horyzont zawęża! nie zapominaj, że na PO głosowało niewiele mniej ludzi, a demokracja wymaga by ten wybór uszanować, PiSowcom zdaje się, że głosowało na nich 99,99% wyborców...jak to się człowiek nie może oderwać od systemu, w którym się wychował :/ Odpowiedz Link Zgłoś
raflexp Biedna będzie Polska 14.11.05, 23:33 PiS mamił Polaków koalicją z PO. Tym czasem potajemnie układał się z oszołomami z kryminalistycznej Samoobrony i nacjonalistycznego LPR. Ja głosowałem na PO ale moi rodzice i kilku znajomych na PiS gdyż uważali że jest to bardziej pro- socjalna wersja PO, są teraz zatrwożeni i czują się oszukani. Nikt z nas nie przewidywał że PiS jest tak skrajnie prawicowa i katolicka w najgorszym wydaniu o.Rydzyka. Ja jestem młody, przedsiębiorczy, wykształcony, niestety nie widzę szans dla siebie w naszej ojczyźnie pod rządami PiSoszustów. Znajomi już nagrywają mi pracę w Anglii lub w Stanach. Niestety całej mojej rodziny nie jestem w stanie zabrać ze sobą. Żal będzie się rozstawać i zostawiać ją w kraju rządzonym przez ludzi nie znających się kompletnie na gospodarce, owładniętych manią prześladowczą na punkcie czegoś co było 20 lat temu. Nie prorokuję nic dobrego dla Polski gospodarczo cofniemy się do poziomu Mołdawii a wzrost represji i ilość nowo skazanych będzie porównywalna z czasami ZSSR. Jedno w co wierzę nowemu rządowi to, że rozdadzą troszkę kasy (kiełbacha wyborcza, bo już wkrótce wybory samorządowe), dobudują więzień, zaostrzą prawo i to w taki sposób aby rosła ilość skazanych (nastolatkowie eksperymentujący z maryśką, bezrobotni próbujący sobie dorobić na czarno handlując na straganach itp.) no i że będzie jeszcze więcej ministerstw, urzędników (bo trzeba mieć miejsca dla kolegów, rodziny, już PiSoszuści pokazują różki, nihiliści zakichani),będzie jeszcze marnotrawstwa pieniędzy, pokazał na kaczor Lech jak należy zaprzepaszczać unijne pieniądze. Reasumując CZARNO TO WIDZĘ Odpowiedz Link Zgłoś
bigbadelectriccow Re: Bez przesady. 13.11.05, 21:53 4 lata temu SLD tez mialo przejac wladze na nastepne 10 lat. I jak sie skonczylo? A Lepper i Giertych tylko beda czekac jak sie PISowi noga podwinie. I potem sie na niego wszyscy rzuca... Odpowiedz Link Zgłoś
zdruff Re: Bez przesady. 15.11.05, 12:12 zygfryd.okrutny napisał: >PiS udowodnilo, ze moze rzadzic i bedzie rzadzic bez PO PiS narazie tego nie udowodnilo. Odpowiedz Link Zgłoś
lwaw Re: Rozpad PO nieunikniony 14.11.05, 19:30 zygfryd.okrutny napisał: >... gdy to nie przynisei oczek > wianych skutkow, jak przedwczesne wybory, wowczas ta partie opusci szybko > wielu poslow, a wtedy ich wspolpraca z PiS popchnie Polske dalej do przdu. > Tego musimy sobie wszystcy, dla wspolnego dobr zyczyc. Podejrzewam właśnie ten wariant. Mam pytanie: kiedy zwrot środków za kampanię wyborczą? Może to wydarzenie bedzie istotnym momentem dla historii PO... Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkadany Bledem PO jest zbytnia kurtuzaja wobec chamstwa. 13.11.05, 21:59 W ten sposob przegraliscie wybory. W polityce nie mozna byc zawsze dzentelmentem. Oczekuje na artykul polemiczny ze strony polityka PiS. Jestem pewien , ze bedzie agresywny i klamliwy atak na PO. ----------------------------------------------- Mamy Kota ...! Odpowiedz Link Zgłoś
ssierota Re: Bledem PO jest zbytnia kurtuzaja wobec chamst 14.11.05, 22:13 > W polityce nie mozna byc zawsze dzentelmentem. Tusk probowal _nie_byc_dzentelmenem_ w kampanii i co mu z tego wyszlo... Najgorsze, ze to _probowanie_ zostalo mu do dzisiaj... Ss Odpowiedz Link Zgłoś
jzk7 Re: Prawicowy gen samozagłady 13.11.05, 22:02 Tak czy siak, i tak zwyciezy Jaroslaw Kaczynski. A przeszkodzi mu dopiero SLD. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
bigbadelectriccow Pis a zlodzieje 13.11.05, 22:06 dziwie sie przekonaniu roznych komentatorow ze PIs to partia "jedynych sprawiedliwych". Wkrotce okaze sie ze w Pisie tez sa zlodzieje. To tylko kwestia czasu Odpowiedz Link Zgłoś
lwaw Rożnica będzie taka, że wylecą z hukiem, a nie... 14.11.05, 19:33 bigbadelectriccow napisała: > dziwie sie przekonaniu roznych komentatorow ze PIs to partia "jedynych sprawied > liwych". Wkrotce okaze sie ze w Pisie tez sa zlodzieje. To tylko kwestia czasu Rożnica będzie taka, że wylecą z hukiem, a nie wydelegują ich do Parlamentu Europejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bigbadelectriccow PO przetrwa 13.11.05, 22:23 PO przetrwa bo: 1. Jest jedyna partia ktora reprezentuje poglady liberalne w polskiej polityce. Nawet jakbym chcial to nie mialbym na kogo innego glosowac;) 2. Mlodzi i lepiej wyksztalceni glosowali raczej na PO. A takich ludzi bedzie w Polsce coraz wiecej podczas gdy "moherowe berety" beda powoli wymierac... 3. Na PO glosuja ludzie o okreslonym swiatopogladze a takie przekonania sa stale. Podczas gdy na PIS duzo osob glosowalo dlatego ze im obiecano rzeczy niemozliwe. A laska polskiego wyborcy na pstrym koniu jezdzi (patrz zeszle wybory parlamentarne i prezydenckie) 3. PO jest partia ktora trzyma sie swojej politycznej niszy i nie udaje ze reprezentuje wszystkich Polakow, przez co staje sie bardziej wiarygodna Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Re: PO przetrwa 13.11.05, 22:30 oj cos ciezko przedziecie, wy okreslonym swiatopogladzie, same przepowiednie, jak u tej ciemnoty co wrozy z fusow od kawy. Tak naprawde to sie od tych mocherkow mimo duzego "wyksztalcenia" nie roznicie. Lepper ma mature Technikum Samochodoego, a to dzsiaj wiecej jest warte w Sejmie , jak te wasze neoliberalne poglady. To dla was smutna wiadomosc, taka walka na wyksztalcenia i tytuly, ktore tyle znacza, ze polski inzynier, zamiast w kraju budowac mosty i autostrady, skteca druty zbrojeniowe w Irlandii lub jezdzi traktorem u ciemnego chlpoa we Wloszech. Ot, tyle te wasze tytuly i switopoglady sa teraz warte. Odpowiedz Link Zgłoś
bigbadelectriccow Re: PO przetrwa 13.11.05, 23:17 " ze polski inzynier, zamiast w kraju budowac mosty i autostrady, skteca druty zbrojeniowe w Irlandii lub jezdzi traktorem u ciemnego chlpoa we Wloszech. Ot, tyle te wasze tytuly i switopoglady sa teraz warte" No Zyggi the Cruel, prawie mnie rozgryzles;) Tyle ze: Nie inzynier, tylko finansista Nie w Irlandii, tylko w Danii Nie skreca druty, tylko studiuje... Ale bylo blisko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Re: PO przetrwa 13.11.05, 23:19 no to zycze dalszego milego studiowania i ukonczenia w terminie studiow. Odpowiedz Link Zgłoś
bigbadelectriccow Re: PO przetrwa 13.11.05, 23:54 Tak sie sklada ze za jakies pol roku bede sie bronil. Kurcze, mialem wracac do Polski co by sie uczciwie i ciezka praca czegos dorobic. A tu PIS pod reke z Pieknym Romanem i Opalonym Andrew. Wiec wyglada na to, ze trzeba bedzie zabrac dziewczyne-Polke i spadac w swiat. A to wielka szkoda dla Polski by byla. Pal licho mnie, ale dziewczyna to, kurcze, bardzo ladna jest;))) A studiuje sie milo. Carlsbergi i Tuborgi calkiem tanie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: PO przetrwa 14.11.05, 21:24 Jak Ci sie tak milo studiuje w Danii Mr. Cow to proponuje zmienic preferencje wyborcze. Zaproponuj ktoremus dunskiemu politykowi, zeby prowadzil kampanie wyborcza pod haslem wprowadzenia podatku liniowego, slynne 3x15. Gosc pomysli, ze oszalales. Ale to jeszcze nic - Twoj wybrany przywodca Tusk ma czelnosc i pyche zwracac sie do duzej czesci wyborcow per "moherowe berety". Jedyna rzecz na jaka Tusk zasluguje to kopniak w tylek. Odpowiedz Link Zgłoś
mistago PO 13.11.05, 23:18 Jak ktoś juz tu napisał, jedyne yjście dla PO to wejście do koalicji tylnymi drzwiami. Wpierw jednak zmieniając powinna zmienić kierownictwo. Sorki ,ale mimo całej sympatii dla Tuska, to przewodniczący, który poniósł taką podwójną klęskę wyborczą, mając zwycięstwo prawie w kieszeni, nie jest osobą która może przynieść spektakularną wygrana w przyszłosci. Szczególnie ,ze pod względem strategii i realizacji swych planów Jarek Kaczor przewyższa Donalda o głowe. Oczywiście do odstrzału powinni tez byś skierowani "wybitni" sztabowcy PO panowie Schetyna i Protasiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Re: PO 13.11.05, 23:22 oczywiscie 100% racji, odnowa PO i jego wspoludzial w rzadzie, tylko po wymianie obrazonych matron, ktore swoje, czesciwo osobiste porazki, przenosza na wizerunek calej partii. Ludzie, ktorzy sie nie sprawdzili, nie umiejs sie przyznac do popelnionych beldow w kampanii wyborczej, musza zrezygnowac. Nier umieja przegracz godnoscia, przez to podwazaja autorytet calj PO. Odpowiedz Link Zgłoś
arystokles2 Re: Prawicowy gen samozagłady 13.11.05, 23:11 Panie senatorze! W tych smutnych okolicznościach (brak koalicji rządowej) mogliśmy usłyszeć głos rozsądku i samokrytyki. Rzecz coraz rzadsza wśród klasy politycznej i z prawa i z lewa. W przypadku partii, które uważają się za prawicowe (cokolwiek to znaczy) zadziwiający jest - oprócz genu samozagłady - niezniszczalny sytem immunologiczny nie pozwalający wyciągnąć nauki z przecież niedawnej przeszłości! Wstyd i hańba. Jako przedstawiciel aktywnej części społeczeństwa zaprotestuję za cztery lata. Ciekawe czy ktoś to zauważy...Chyba, że coś radykalnie się zmieni. Rewolucja? Tak, ale mentalna i kulturalna. Zacznijcie od siebie panowie politycy. Pan Gowin daje przykład jak być profesjonalistą. Nie ma profesjonalizmu bez jasnych zasad postępowania. Odpowiedz Link Zgłoś
vargas Re: Prawicowy gen samozagłady 14.11.05, 02:51 Jesli czlonkowie PO rzeczywiscie nie moga doczekac sie stolkow jak to opisuje pan senator, to moze lepiej, zeby ta partia sie rozpadla. Ja natomiast uwazam, ze PO ma wyjatkowa szanse stac sie glowna sila polityczna w tym kraju. Z historii mozna wyciagac wnioski jakie sie chce, nawet taki, ze wplatanie sie UW w koalicje z AWS jest argumentem za koalicja z PIS. Fakty sa takie, ze z powodow demograficznych, a takze z pomoca PIS-owskiej reformy opieki zdrowotnej ich elektorat jest na wymarciu, gdy tymczasem PO przybywa poparcia z kazdym nowym rocznikiem idacym na studia czy zaczynajacym prace w nowej ekonomii. Po czterech latach imbecylizmu w rzadzeniu krajem, wytrwali i rozsadni wezma wszystko co jest do wziecia. Odpowiedz Link Zgłoś
dc99 Bzdura 14.11.05, 20:20 > Fakty sa takie, ze z powodow demograficznych, a takze z pomoca PIS-owskiej > reformy opieki zdrowotnej ich elektorat jest na wymarciu, gdy tymczasem PO > przybywa poparcia z kazdym nowym rocznikiem idacym na studia czy zaczynajacym > prace w nowej ekonomii. Ciekawe skąd pewność że "nowe roczniki" po kilku latach nie zmienią zdania? Obiło się może o uszy tajemnicze zjawisko zwane "przepływami elektoratu"? I że w Polsce owe przepływy są jedne z najwyższych w Europie (a może i na świecie)? Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: Prawicowy gen samozagłady 14.11.05, 22:33 Ludzie do tej pory pamietaja, jak Mazowiecki obrazil sie na wyborcow. Wydawalo sie to wtedy nieistotnym faktem, ale UW juz nigdy sie nie podniosla. Zmiana kolejnych nazw nie pomogla. Jestem pewien, ze ludzie zapamietaja Tuskowi "moherowe berety". Nie mozna bezkarnie ponizac wyborcow i ich osmieszac. Dla mnie to koniec Tuska jako polityka. Poniewaz partie w systemie polskim sa bezposrednio utozsamiane z politykami, jest to tez koniec PO. Drobnostki, ktore zmieniaja losy..... Tusk jednak na to zasluzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
intasie Glos Boży ???? 14.11.05, 06:50 Oto dlaczego to powinna rządzić Platforma Obywatelska a nie PiS I co na to Mohery ??? Jezus opowiedział uczniom tę przypowieść: Pewien człowiek, mając się udać w podróż, przywołał swoje sługi i przekazał im swój majątek. Jednemu dał pięć talentów, drugiemu dwa, trzeciemu jeden, każdemu według jego zdolności, i odjechał. Zaraz ten, który otrzymał pięć talentów, poszedł, puścił je w obrót i zyskał drugie pięć. Tak samo i ten, który dwa otrzymał; on również zyskał drugie dwa. Ten zaś, który otrzymał jeden, poszedł i rozkopawszy ziemię, ukrył pieniądze swego pana. Po dłuższym czasie powrócił pan owych sług i zaczął rozliczać się z nimi. Wówczas przyszedł ten, który otrzymał pięć talentów. Przyniósł drugie pięć i rzekł: Panie, przekazałeś mi pięć talentów, oto drugie pięć talentów zyskałem. Rzekł mu pan: Dobrze, sługo dobry i wierny! Byłeś wierny w rzeczach niewielu, nad wieloma cię postawię: wejdź do radości twego pana! Przyszedł również i ten, który otrzymał dwa talenty, mówiąc: Panie, przekazałeś mi dwa talenty, oto drugie dwa talenty zyskałem. Rzekł mu pan: Dobrze, sługo dobry i wierny! Byłeś wierny w rzeczach niewielu, nad wieloma cię postawię: wejdź do radości twego pana! Przyszedł i ten, który otrzymał jeden talent, i rzekł: Panie, wiedziałem, żeś jest człowiek twardy: chcesz żąć tam, gdzie nie posiałeś, i zbierać tam, gdzieś nie rozsypał. Bojąc się więc, poszedłem i ukryłem twój talent w ziemi. Oto masz swoją własność! Odrzekł mu pan jego: Sługo zły i gnuśny! Wiedziałeś, że chcę żąć tam, gdzie nie posiałem, i zbierać tam, gdziem nie rozsypał. Powinieneś więc był oddać moje pieniądze bankierom, a ja po powrocie byłbym z zyskiem odebrał swoją własność. Dlatego odbierzcie mu ten talent, a dajcie temu, który ma dziesięć talentów. Każdemu bowiem, kto ma, będzie dodane, tak że nadmiar mieć będzie. Temu zaś, kto nie ma, zabiorą nawet to, co ma. A sługę nieużytecznego wyrzućcie na zewnątrz - w ciemności! Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów. Mt 25,14-30 Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: Glos Boży ???? 14.11.05, 22:28 Idac za logika Twego postu: Gdzie indziej jest powiedziane - tym co maja, zostanie dodane, a tym co nic nie maja, zostanie odebrane to co maja. Dlatego PO nie przetrwa do nastepnych wyborow, a PiS bedzie mialo 70% poparcia. Kaczor zostanie wtedy krolem Lechem I. Nie wszystko w tym poscie jest przejaskrawione. Odpowiedz Link Zgłoś
b.wlosek Re: Prawicowy gen samozagłady 14.11.05, 13:58 To co obaj piszecie to postPISuarowe zlewki. Dziwi mnie,że dziennikarz poważnej gazety pozwla sobie na pisanie takich bździn na poziomie Jacka Kurskiego. Jeszcze się półgłówki zdziwicie.Szukając poparcia u brony z pługiem oraz w maybachu z moherowymi zasłonkami Pisuar dał świadectwo swoim preferencjom i glupocie, która w krótkim czasie zemści się na nich ze zdwojoną siłą. Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Polityka z DNA 14.11.05, 19:40 smutna, smutna, smutna prawda _ Pies na kaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
altspringe Anarchizowanie przeciwnika 14.11.05, 20:10 Tekst niezły, ale wciąż (ze strony ludzi PO) obciążony mylnym - moim zdaniem - przekonaniem, że główną winę za brak koalicji PO-PIS ponosi PiS. Błędne założenia, to później błędne wnioski i w efekcie nieskuteczne działanie. Przyznajcie w końcu panowie z PO, żeście szli na pełne anarchizowanie przeciwnika, blokowanie projektów rządowych by w końcu skompromitować Kaczory i coś więcej na tym ugrać. Nie udało się. Gorzej, że będą to wam pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
demokratus KAPITALNY TEKST, WARTOŚCIOWY, OGROMNIE 14.11.05, 20:19 wzbogacający nasze pojęcie o prawicy. Jednak oszołomy. Dzięki za obnażenie indolencji intelektualnej tzw. prawicy. Świetny tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: KAPITALNY TEKST, WARTOŚCIOWY, OGROMNIE 14.11.05, 21:14 Pierwsza rzecz jaka musisz sie nauczyc - jezeli sa problemy to nalezy je wyartykuowac by moc im przeciwdzialac. Spychanie problemow pod dywan nic nie da. Dlatego ten artykul jest cenny i wlasciwy, a Twoj tryumfalizm jest nie na miejscu. Inna rzecz, ze powtarzanie w nieskonczonosc o winie PiSu w kontekscie braku koalicji robi sie nudne. To PO okazalo sie destrukcyjne - odeszlo od stolu i glosowalo przeciwko rzadowi. Lepper i Giertych przy Tusku okazali sie mezami stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
tstein Re: Prawicowy gen samozagłady 14.11.05, 20:47 I jeszcze jedna bałamutna Gowinowska analiza!!!! Nic nie zrozumiał ten przeintelektualizowany intelektualista z tego co się stało i dlaczego? Szkoda. warto jednak powiedzieć,że najważniejsza w gospodarce jest moralność i etyczne postępowanie. Od tego wszystko się zaczyna , ale w głowie Gowinowskiej , to się nie nie mieści. Ot i co! Odpowiedz Link Zgłoś
me-e BETONOWY LEWACKI gen...-))) 14.11.05, 20:55 ...Większą część winy za fiasko koalicji spada na PiS...prosze b. i wszystko jasne kto zawinil...wiec zapytam jakie resorty pis powinnien jeszcze oddac platformie zeby platforma laskawie weszal do koalicji...a moze PO i her tuskowi chodzilo o oddanie prezydentury...wowczas moze by weszli do kalicji...drogi formuowiczu ...pomysl co stalo-by sie z pis gdzyby to po wygralo wybory i prezydenture...moherowe berety mialy-by przerypane...dyktatura PO i her tuska dala- by w kosc inaczej myslacym... -))) Odpowiedz Link Zgłoś
verushka1 Re: Prawicowy gen samozagłady 14.11.05, 21:18 pierwsza bardziej rzeczowa i mniej stronnicza wypowiedz niz wszystkie dotychczasowe - moze to pierwszy krok do nawiazania dialogu miedzy pisem a po? chlodwig napisał: > Brawo, Panie Jarku! > Popieram w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Ależ czarnowidztwo... 14.11.05, 22:30 Straszny ponurak z tego Gowina, że tak wieszczy upadek. Że też my Polacy wiecznie tacy malkontenccy musimy być:"nie uda się, nie uda, na pewno się nie uda"...Buu i Buu. Ale żeby tak pan Gowin i cały chór tych złowróżbnych dziennikarzy wreszcie dostrzegli wyborców i polityków, choćby samorządowych, którym jeszcze się NAPRAWDĘ chce zrobić coś dobrego i na dłużej dla kraju niż tylko objęcie stołka. Może tak o nich ciepłe słowo? A możę pan Gowin jako senator PO nam opowie co pozytywnego i jak zamierza zrobić dla kraju i PO przy okazji zamiast mędrkować? Odpowiedz Link Zgłoś
raflexp Biedna będzie Polska pod rządami PiSoszustów 14.11.05, 23:31 PiS mamił Polaków koalicją z PO. Tym czasem potajemnie układał się z oszołomami z kryminalistycznej Samoobrony i nacjonalistycznego LPR. Ja głosowałem na PO ale moi rodzice i kilku znajomych na PiS gdyż uważali że jest to bardziej pro- socjalna wersja PO, są teraz zatrwożeni i czują się oszukani. Nikt z nas nie przewidywał że PiS jest tak skrajnie prawicowa i katolicka w najgorszym wydaniu o.Rydzyka. Ja jestem młody, przedsiębiorczy, wykształcony, niestety nie widzę szans dla siebie w naszej ojczyźnie pod rządami PiSoszustów. Znajomi już nagrywają mi pracę w Anglii lub w Stanach. Niestety całej mojej rodziny nie jestem w stanie zabrać ze sobą. Żal będzie się rozstawać i zostawiać ją w kraju rządzonym przez ludzi nie znających się kompletnie na gospodarce, owładniętych manią prześladowczą na punkcie czegoś co było 20 lat temu. Nie prorokuję nic dobrego dla Polski gospodarczo cofniemy się do poziomu Mołdawii a wzrost represji i ilość nowo skazanych będzie porównywalna z czasami ZSSR. Jedno w co wierzę nowemu rządowi to, że rozdadzą troszkę kasy (kiełbacha wyborcza, bo już wkrótce wybory samorządowe), dobudują więzień, zaostrzą prawo i to w taki sposób aby rosła ilość skazanych (nastolatkowie eksperymentujący z maryśką, bezrobotni próbujący sobie dorobić na czarno handlując na straganach itp.) no i że będzie jeszcze więcej ministerstw, urzędników (bo trzeba mieć miejsca dla kolegów, rodziny, już PiSoszuści pokazują różki, nihiliści zakichani),będzie jeszcze marnotrawstwa pieniędzy, pokazał na kaczor Lech jak należy zaprzepaszczać unijne pieniądze. Reasumując CZARNO TO WIDZĘ Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: Biedna będzie Polska pod rządami PiSoszustów 15.11.05, 00:16 Nudny już jesteś. Ide piwko sie napic i olać cię.Pa dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
alef.omega Re: Biedna będzie Polska pod rządami PiSoszustów 15.11.05, 02:17 Moim zdaniem nie chodzi w tym wszystkim o czyjes frustracje, ani o ministerstwa, tylko o jasne wypełnianie "gentelmen's agreement". PO jasno powiedziala - mozemy byc razem i stworzyc silna koalicje, ale musicie wybrac, my albo populisci z Samoobrony. To nie moglo sie podobac Kaczorowi, bo jego plan byl taki: dac Platformie stolki ale nic do gadania, a za plecami miec w odwodzie Leppera - podskoczcie mi a zwroce sie do niego. Wymachujac Lepperem, trzymac w szachu i kompromitowac PO. Ja na miejscu Rokity i Tuska tez nie potrafilbym ocierac geby i mowic ze pada kiedy mi w te gebe pluja. - wybor Leppera byl jaskrawym pogwalceniem wszystkiego, co bylo przedtem nieformalnie, ale miedzy ludzmi honoru wiazaco, ustalone. Ale wypychajac Platforme, Kaczor wpakowal sie w duzo wieksze klopoty. Lepper juz trzy razy dziennie powtarza, ze chce rzadzic i nie odpusci. A to chytry lump. Ma byc bezlitosnie dla zlodziei i przestepcow - chcialbym widziec, czy ktos ruszy Leppera (wyroki z lincz i dewastacje cudzej wlasnosci), Beger (falszerstwa) czy Hojarska (wyludzenia i oszustwa). A w Gnojobronie takich jest na peczki - wystarczy poczytac co sie dzialo w poprzednim Sejmie. Chcialbym widziec, jak Rozpustny Ludwik chocby palcem ruszy zeby ujawnic ich lajdactwa - caly rzad rozsypalby sie jak domek z kart! Wiec beda zatykali nosy i udawali ze pachnie a dla gawiedzi beda gadki o walce z przestepcami - ale na pewno nie tymi "rowniejszymi". A Wujek Rydzyk juz zwolnij swieza powolana nowa pania do spraw kobiet bo smiala popierac zaplodnienie in vitro. A to dopiero pierwsze weksle, ktore trzeba splacac. No a relacja J.Kaczor - Marcinkiewicz czy Wam nie przypomina relacji Krzklewski - Buzek? Historia lubi sie poiwtarzac, ale juz tylko jako farsa... Kaczory, opamietajcie sie, bo bedziecie posmiewiskiem Polski i swiata i naprawde juz nic wam nie pomoze. Przeproscie Panow z PO i zabierajcie sie do wspolnego rzadzenia a halastre kopnijcie w d... alef.omega Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Re: Prawicowy gen samozagłady 15.11.05, 02:50 Kiepściunio widzę te rządy. Moim zdaniem PO źle zrobiła, że nie wzięła resortów gospodarczych. PiS nie ma zielonego pojęcia o wolnym rynku i gospodarce. Może i się nadają do naprawy wymiaru sprawiedliwości (bo to ich główne zainteresowanie), ale jak słyszałem ich przedwyborcze obietnice ekonomiczne (powyborcze zapowiedzi zresztą też) to mi się włos jeżył na głowie. Dziwi mnie, że politycy PO z Tuskiem na czele nie wykorzystali przeciwko nim tych bredni. Każdy ekonomista mógłby obnażyć ich slogany. Nie wiem dlaczego PO wdawało się w polemiki o hospicjach, dziadkach i innych na bieżąco wychodzącyh w kampanii rzeczach, a nie powiedzieli konkretnie, że hasła PiS stoją w sprzeczności z prawami ekonomii. Pomijam już podłapane od Leppera hasła o ograniczeniu swobody Rady Polityki Pieniężnej (ingerecja rządu), czy uwolnieniu rezerw dewizowych. Ten pierwszy pomysł stoi w sprzeczności z zasadą oddzielania polityki fiskalnej od monetarnej, a drugi był już przerabiany w niektórych krajach Ameryki Południowej i skonczył się dla nich hiperinflacją. Gorsze jest jednak to, że oni zupełnie się nie liczą z deficytem budżetowym, a jak przekroczymy limit to Unia obetnie nam dotacje, a pewnie miejsc pracy i tak nie przybędzie, bo to nie państwo ma je tworzyć. Dlatego moim zdaniem PO obrażając się na Kaczki wyrzucił do kubła ponad 7 milionów głosów (jeśli dobrze pamiętam), bo aktualnie w Sejmie i rządzie nie może nic (będąc drugą partią). Odpowiedz Link Zgłoś
joris Re: Prawicowy gen samozagłady 15.11.05, 07:20 Doskonala wypowiedz. PO juz nigdy nie uzyska takiej liczby glosow a jej polemika przedwyborcza byla tak nieudolna, ze trudno sobie wyobrazic w tej partii istnienie inteligentnych ludzi. Poglady gospodarcze PISu to dzieciece wyobrazenie o rynku i powiazaniach gospodarczych , zreszta podobne do tych ktore reprezentuje LPR i Lepper (bedziemy sobie hodowac swinki i krowki, z zagranicy kupimy to co nam potrzeba oczywiscie bardzo tanio a to co zechcemy sprzedac wyslemy korzystnie do Rosji bo ta zawsze wszystko o nas kupowala).Niech na calym swiecie wojna byle polska wies spokojna i napita tez!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek NIE ZGADZAM SIĘ Z AUTOREM 15.11.05, 03:10 Moim zdaniem PO może - a nawet musi - być w "twardej opozycji" w sprawach gospodarczych. Nie zgadzam się z autorem tego tekstu, iż nie jest to możliwe dla partii liberalnej i mającej poczucie odpowiedzialności za państwo. Otóż: jest! Należy sprzeciwiać się projektom gospodarczych ustaw PiS-u jako projektom nie dość daleko idącym. Należy robić to konsekwentnie i doprowadzić w ten sposób do upadku rząd Marcinkiewicza. Co z poczuciem odpowiedzialności za państwo? Tylko w taki sposób można uchronić Polskę przed koalicją PiS-u z Samoobroną i LPR. Moim zdaniem jest to argument aż nadto wystarczający. Z kim PO miałaby rządzić w przyszłości? Proponowałbym zwrócenie się w kierunku grup SLD bliższych liberalizmowi w gospodarce a ideowo niepowiązanymi z dawną PZPR, zainteresowanie się Partią Demokratyczną i Platformą Korwina-Mikke, a ponadto nawiązanie rozmów z częścią PiS-u, która nie zgadza się na współpracę z byłym PZPR-owcem (Lepperem). PO musi teraz grać twardo - inaczej jej rozpad jest kwestią czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Re: NIE ZGADZAM SIĘ Z AUTOREM 15.11.05, 03:34 Właśnie na tym polega problem, że "nie" Platformy zostanie w każdym przypadku przegłosowane, przez blok PiS-SO-LPR, ku któremu skłaniają się Kaczyńscy. I na to nie ma sposobu, może konstytucji nie zmienią, ale większość swoich poronionych pomysłów mogą zrealizować. W obecnej sytuacji PO nie ma nic do gadania, a moim zdaniem powinna mieć. A co do koalicji to chyba jedynie Demokraci są blisko PO, bo Korwin jest dużo bardziej radykalny, a "grup SLD bliższych liberalizmowi w gospodarce a ideowo niepowiązanych z dawną PZPR" raczej nie ma, chyba że ich członkowie mają po 30 lat. Ale SLD raczej ma swój betonowy elektorat, który żadnymi przesłankami się nie kieruje poza tym, że sam był w PZPR i trzyma się swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
dc99 Re: NIE ZGADZAM SIĘ Z AUTOREM 15.11.05, 08:42 > Należy sprzeciwiać się projektom gospodarczych ustaw PiS-u jako projektom nie > dość daleko idącym. Należy robić to konsekwentnie i doprowadzić w ten sposób > do upadku rząd Marcinkiewicza. Świetny sposób - PIS wyjdzie na umiarkowany i kompromisowy, PO na sektę oszołomów i doktrynerów, których nic nie jest w stanie zadowolić (a SLD w tym układzie na jedyną odpowiedzialną opozycję :)). Jakiekolwiek ataki PO na rząd Marcinkiewicza zapewnią mu jedynie zwiększone poparcie Leppera, który w tym sejmie jest zdecydowanie ważniejszą postacią niż Tusk - gratulacje dla PO za bardzo skuteczną promocję Samoobrony. > Z kim PO miałaby rządzić w przyszłości? Proponowałbym zwrócenie się w kierunku > grup SLD bliższych liberalizmowi w gospodarce a ideowo niepowiązanymi z dawną > PZPR, zainteresowanie się Partią Demokratyczną i Platformą Korwina-Mikke, a > ponadto nawiązanie rozmów z częścią PiS-u, która nie zgadza się na współpracę > z byłym PZPR-owcem (Lepperem). SLD w najbliższej przyszłości nie będzie współpracować z PO, a przynajmniej nie jawnie - za dobrze pamiętają ile stracili przez liberalizm Millera. Na razie zresztą SLD zapewne nie będzie współpracować z nikim - postoi sobie spokojnie z boku i popatrzy jak konkurencja zagryza się sama, dokładnie tak jak w latach 1991-1993. PD i PJKM to medialne zombi, jako partie polityczne nie istnieją. Partia opozycyjna "podkupująca" część partii rządzącej to mrzonka (chyba że sondaże wskazują na szybką zmianę, a w tej chwili nie wskazują). Za to bardzo prawdopodobna jest sytuacja odwrotna, tzn. przejęcie części PO przez PIS i faktyczne utworzenie PO-PISu - tyle że wewnątrz PISu PO ma do wyboru - albo wejście w tej chwili do rządu w którym jedyne co będzie miała do powiedzenia to "tak jest panie prezesie!", albo szybkie wyssanie działaczy i elektoratu przez konkurencję i zostanie ogryzek w postaci dawnego KLD. Tylko że o tym trzeba było myśleć 2 lata temu, albo przynajmniej 2 miesiące temu w czasie obrażania wyborców. Teraz PO jest przedmiotem a nie podmiotem, cokolwiek zrobi nie ma to żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh "Że nie brakuje ich w PiS - mogę się domyślać." 15.11.05, 03:17 e, idze ty, panie niedomyślny - bo się ze smiechu sturlam. Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh rząd Marcinkiewicza podejmować będzie głównie 15.11.05, 03:20 - widać to po jego składzie - decyzje dobre dla Polski. to panie, panie, nie tylko niedomyślny, ale tez niedowidzący. wzrok nie sięga poza kilka kukiełek z rządu, kontekst i środowisko za daleko dla słabego wzroku? Odpowiedz Link Zgłoś
joris Re: Prawicowy gen samozagłady 15.11.05, 07:10 Odkad komunizm upadl, a II Wojna Swiatowa zniszczyla wielowyznaniowa (chociaz oficjalna religia byl katolicyzm)i wielonarodowa Polske, Polska bedzie sie znajdowac pod rzadami Cymlanskich, Rydzykow, Lepperow i Kaczynskich(ci ostatni mysla, za nad tymi innymi panuja). Polska bedzie arcykatolicka a wiec ciemna, gowniana i pachnaca kiszona kapusta . I o to wlasnie naszym braciom Slowianom chodzi. Taka Polska bedzie rowniez wygodna dla Niemcow. Dla Francuzow spelni wyobrazenia o Polsce a dla Amerykanow (poza polonia amerykanska) i tak bedzie malo wiarygodna - dopoki w Ameryce panuje pierwiastek protestancko-anglosasko zydowski. Jak zreszta tam zwieksza swoj udzial latynosi-katolicy to nas zupelnie beda nas mieli w d... Bo o JP2 malo kto poza Polska pamieta - ot byl sobie taki jeden Papiez. Odpowiedz Link Zgłoś
hanczakniezastrzezony NIe zebym kochal PO... 15.11.05, 10:57 Co trzeba miec w mozgu, zeby zakladac, ze istnieje szansa kompropmisu miedzy skrajnie lewicowym, popultycznym PISem a PO. Czesc Polakow (zazdrosze im ich dalekowzrocznosci) byla przekonana, ze takiej kolaicji nie uda sie skonstruowac. I teraz sie okazuje, ze mieli racje. Nic to jednak! Pan Gowin wciaz teskni za jakas szeroka prawicowo-solidarnosciawa koalicja, takim drugim AWS. Oczywiscie wolno mu marzyc, ale niechze wezmie pod uwage, ze istnieje w odczuciu wyborcow jakis poziom sprostytowania sie w imie politycznych zyskow, ktory jest nie do zaakceptowania. Wejscie w tym momencie w kolacje z PISem byloby przekroczeniem tego progu i PO zapalacilaby slony rachunek za to. Wiec niechze pan Gowin przestanie udawac, ze w PIS sa ludzie przyzwoici i dbajacy o Polske, bo takiej dbalosci jak u Kurskiego czy Wassermana to ja na oczy widziec nie chce. Z pewnymi ludzmi np. z Lepperem sie nie bratasz i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
vitek25 PARTIA PISKORSKIEGO I PARTIA PIS-KURSKIEGO 15.11.05, 11:09 a obie warte siebie - czyli warte mniej-niż-zero. Rokita opowiada, ze jest mu " o wiele, wiele blizej do Radia Maryja niż do Trybuny"...w zwiazku z czym o co te nieszczere antymoherowe pokrzykiwania wsrod platfusów? To takie same mohery jak w LPR, z silniejszym jeszcze elementem karierowiczostwa! A niech się oszołomy żrą, kogo to obchodzi! to tylko kolejne sceny rewolucji (m) oralnej, hahaha!...;D Odpowiedz Link Zgłoś