lionheart1 Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 13:04 Jest to fantastyczny przykład co potrafi zdziałać europejska cywlizacja. Na to mógł się zdobyć przedstawiciel narodu o wysokiej kulturze obywatelskiej i politycznej i chwałą mu za to. Z drugiej strony mamy przykład kraju europejskiego (tylko z nazwy), którego przedstawiciel nigdy nie przeprosił za 123 lata niewoli i tysiące pomordowanych polskich oficerów w 1940 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 13:07 A kiedy Niemcy przeproszą za Grunwald? Odpowiedz Link Zgłoś
kaisy7 Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 13:14 Ale pod Grunwaldem zdaje się, że Niemcy dostali bęcki. Więc chyba ich powinniśmy przeprosić za te stresy i siniaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu77 Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 13:26 święta racja. dziwię się że do tej pory nikt jeszcze nie potępił i nie pokajał się za zbrodniczą napaść polsko-litewskiej hołoty na świątobliwych głosicieli słowa bożego. poza tym warto byłoby zacząć asekuracyjnie od Cedyni, bo gotowi nam to jeszcze potem wypomnieć. Kwachu, do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 22:51 Kaisy7 słusznie zauważył (thx). Niech Kieres szuka jakichś papierów w IPN, a Kwaśniewski niech zaprasza Niemców na Grunwald i niech przeprasza w imieniu Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: To może zrehabilitują mi przodka 19.11.05, 13:31 Mój przodek był dezerterem z armii szwedzkiej podczas potopu. Zrobił to z czystej miłości do pewmej pięknej ponoć Polki. Kiedy odtwarzałam losy rodziny to znalazłam w szwedzkich archiwach dokumenty że za karę został zdegradowany i skonfiskowano jego majątek. Czy wiecie może jak przeprosili Polaków to i mój praprapra.... dziadek też odzyska honor? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu77 Re: To może zrehabilitują mi przodka 19.11.05, 13:46 moim skromnym zdaniem pra...dziadek powinien dostać jakąś wersję Virtuti Militari dla dezerterów. jeśli takowej nie ma to trzeba ją czym prędzej ustanowić. a o majątek najwyższy czas sie zacząć procesować. no. Odpowiedz Link Zgłoś
kaisy7 Re: To może zrehabilitują mi przodka 19.11.05, 13:52 Już IPN się Twoim dziadkiem zajmie i Kieres przeprosi :) Odpowiedz Link Zgłoś
indris O czym nie wspomniał ambasador 19.11.05, 13:50 Ambasadorowi przy takiej okazji nie bardzo wypadało tego mówić, ale ja jestem Polakiem, więc przypomnę coś, o czym w Polsce mało się pamięta. Otóż bezpośrednio po II wojnie światowej Szwecja udzielała bezinteresownej pomocy Polakom i Polsce. Słyszałem, że więźniarki z Ravensbrueck, którym udało sie przeżyć odbyły rekonwalescencję właśnie w Szwecji. A osobiście miałem w ręku książkę W. Sierpińskiego "Analiza matematyczna" z adnotacją "książka ta została wydrukowana w Szwecji jako dar rządu szwedzkiego". Dobrze to pokazuje różnice między Szwecją wieku XVII-go i Szwecja wieku XX-go. I o tym też warto wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kowal70an Re: O czym nie wspomniał ambasador 19.11.05, 14:30 Szwedzi powinni również przegrać z nami mecz bo ostatnio dostajemy po 3:0!A jeszcze na dodatek przeszkodzili nam w eliminacjach do Euro 2000 i Euro 2004! Panowie Szwedzi do dzieła!Gadać to każdy potrafi! Odpowiedz Link Zgłoś
cubasz ambasador by sie wstydzil 19.11.05, 14:54 to prawda, ze szwedzi przygarneli po wojnie spora liczbe wiezniow (ponad 20 tysiecy) Ravensbruck w tzw. bialych autobusach. przy okazji dostali w zamian taka sama liczbe wiezniow z norwegii i danii. to nie byla wiec zadna bezinteresowna pomoc ale zwykla wymiana z niemcami zainicjowana przez Folke Bernadotte (wnuka krola Szwecji Oskara II) i Himmlera. i rekonwalescencja nie przebiegala zupelnie tak jakbysmy to sobie wyobrazali. osoby te zyly odizolowane od spoleczenstwa co prawda juz nie w obozach koncetracyjnych ale nadal w jakiegos typu obozach. byli traktowani jak ludzie 3-ciej kategorii. nie mieli praw przyslugujacych szwedom i uzywano ich jako taniej sily roboczej. te fakty ujrzaly swiatlo dzienne calkiem niedawno. moze dlatego ambasadorowu nie wypada wspominac akcji bialy autobusow bo årzez wiele lat byly one symbolem bezinteresownej pomocy i dobrodusznosci a w rzeczywistosci cala akcja byla wielka hanba. ludzie w czasie transportu gineli np od uderzen kolba przez konwojujacych w glowe, w szwecji byli traktowani gorzej niz zwierzeta. zabrano z obozu najslabszych glownie po to zeby alianci nie widzieli jak okropnie sie z nimi obchodzili niemcy. www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1194&a=370286&previousRenderType=2 tu jest obszerny artykul Ingrid Lomfors na ten temat w dagens nyheter. proponuje przetlumaczyc i wydrukowac w gazecie. chetnie zrobie to jesli jest takie zapotrzebowanie. ksiazka pani Ingrid Lomfors "Blind fläck" ktora ukazala sie w marcu tez pewnie jeszcze nie jest przetlumaczona... Odpowiedz Link Zgłoś
r202 Re: ambasador by sie wstydzil 20.11.05, 07:46 To nie calkiem tak wygladalo. Mojej zony babka i prababka dzieki temu przezyly wojne, gdyz z Oswiecimia, via Ravensbruck trafily do Szwecji. A stosunki z ludnoscia lokalna byly tam takie, ze z babka zony /wowczas dziewczyna 20-letnia/ jakis Szwed chcial sie zenic /a ta stupid women postanowila wracac do Polski - pozniej Szwed jeszcze jakis czas do niej listy pisal/. Co nie zmienia faktu, ze, byc moze, kto inny od Szweda dostal po glowie. Moglo byc i tak. Tak czy inaczej ci wiezniowie byli w owym czasie traktowani przez Szwedow znacznie przyzwoiciej, niz np. wlasni obywatele chorzy psychicznie, ktorzy, po prostu, poddawani byli eutanacji. Kazdy kraj ma swoja hanbe domowa... Odpowiedz Link Zgłoś
cubasz Re: ambasador by sie wstydzil 20.11.05, 13:18 nikt nie kwestionuje, ze wiele osob przezylo wojne, przezylo obozy, przezylo rowniez akcje bialych autobusow ale chodzi o to, zeby fakty dotyczace akcji bernardotte nie byly przedstawiane jednostronnie. to, ze byla to akcja majaca uratowac jencow wiadomo bylo od dawna i sa dowody na to, ze istotnie sporo ludzi sie uratowalo. nieznane sa natomiast fakty dotyczace niuansow tej akcji, ilu faktycznie transport przezylo i daczego tak wielu go nie przezylo, wrunkow w jakich odbywal sie transport, warunkow w jakich ci ludzie zyli potem w szwecji, jaki interes polityczny szwedow i niemcow stal za tym dzialaniem. do niedawna jedyna obowiazujaca wersja byla wersja wielkiego zwolennika ksiecia bernardotte, historyka Sune Perssona. pani Ingrid Lomfors przetarla szlak do wiedzy o ktorej szwedzi najchetniej zapomnieliby na zawsze tak jak i o sterylizacji (o eutanazji nie slyszalem ale to calkiem prawdopodobne) *niepelnowartosciowych jednostek*. ale i dzis odmawia sie w szwecji pieniedzy na badania historyczne dotyczace akcji bialych autobusow osobom, ktore chcialyby dojsc calej prawdy argumentujac, ze caly problem zostal juz doglebnie zbadany przez Sune Perssona. stwierdzenie, ze wiezniowie byli traktowani przez Szwedow znacznie przyzwoiciej, niz obywatele chorzy psychicznie, bo nie byli poddawani eutanazji brzmi jak ponury dowcip. tak, pozwolono im laskawie zyc w obozach i pracowac za darmo lub poldarmo ograniczajac kontakt z ludnoscia do niezbednego minimum. co jeszcze piosze Lomfors: szwedzi chetniej brali aryjskich wiezniow, zydzi gorzej nadawali sie do ratowania. ale to naglosnil juz w 1953 r. angielski historyk H R TrevorRoper. jest tez mowa o wykorzystywaniu przez bernardotte rosyjskich wiezniow do pracy niewolniczej. rzecz w tym, ze cala akcja miala na celu ratowanie jencow skandynawskich. zrodla francuskie podaja, ze F.Bernardotte i biale autobusy nie tylko w marcu 1945 braly udzial w handlu wymiennym zywymi ludzmi ale az do konca wojny rzad w sztokholmie dawal jasne dyrektywy co tego ktorzy wiezniowie jakiego prawilowego pochodzenia nalezy ratowac i przysylac do szwecji... cala akcja bialych autobusow byla raczej katastrofa humanitarna niz akcja ratunkowa. a babka nie byla taka glupia, ze chciala pryskac ze szwecji do kraju :) Odpowiedz Link Zgłoś
hanslipke Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 14:12 WYBACZAM !!!!!! I korzystając z okazji chciałbym przeprosić za kmicica , za to że taką piękną armate zepsuł . Odpowiedz Link Zgłoś
smentuff Jezu, za co jeszcze nie przepraszali? 19.11.05, 16:31 Dla mnie braknie tematu, a też chciałbym. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Jezu, za co jeszcze nie przepraszali? 19.11.05, 22:45 Za co? Ukraincy za Wolyn. Polska za Irak. Zydzi za caloksztalt.Zydzi za caloksztalt. Zydzi za caloksztalt. Zydzi za.... USA za Hiroszime i Nagasaki. Biali za Indian. Biali za murzynow. .............. Adam i Ewa za grzech, z ktorego powodu mamy powody do przeprosin. Pan Bog za jedno mizerne jablko. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Szwedzi przepraszają za potop 20.11.05, 00:55 Moze czas zeby zaczeli oddawac to co zagrabili, a bylo tego niemalo! Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Kiedy Mongolia przeprosi za najazdy Dzingis Chana 20.11.05, 02:12 .....choc wiecej zdewastowaly Dolny Slask hordy sowieckich zoldakow w Legnicy czy hordy kresowe na calych tzw. Ziemiach Odzyskanych... Odpowiedz Link Zgłoś
cogito.ergo.zum a propos przeprosin - na przyjeciu dyplomatycznym 20.11.05, 10:32 Odpowiedz Link Zgłoś
cogito.ergo.zum a propos przeprosin - na przyjeciu dyplomatycznym 20.11.05, 10:35 jeden z biesiadujacych potracil niechcacy dyplomate Zwiazku Sowieckiego. Jako czlowiek dobrze wychowany, uklonil sie i powiedzial Pardon (francuski byl jezykiem dyplomacji). Na to nasz sasiad - szto? ty mienia pardon? ja tiebia pardon!! ja twoju mat' pardon!!! ja was wsiech pardon!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lotam Polska przeprosi za Grunwald i oblężenie Malborka? 20.11.05, 09:03 A co z Tatarami, którzy zabili nam w XIII wieku księcia Henryka II Pobożnego pod Legnicą? A zburzenie Jerycha przez Jozuego? Wiek XXI wiekiem przeprosin! Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Ja to w ogole zadam, zeby Zdzichu z sasiedniej 20.11.05, 10:40 kamienicy przeprosil mnie za to, ze jego prapraprapra dziadek walnal mojego prapraprapra dziadka maczuga w jaskini. I to by bylo tyle na temat durnego przepraszania. Odpowiedz Link Zgłoś
lindow1 Re: Szwedzi przepraszają za potop 20.11.05, 13:36 Przecież Szwedzi sami się wycofali z przed Jasnej Góry, po interwencji ówczesnego papieża. A my Polacy jak zwykle - z igły widły - ku pokrzepieniu Panienki Jasnogórskiej i jej baranków czy owieczek na chwałę i niezliczone bogactwa ojczulków - niechaj bozia ma ich w swojej opiece. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Szwedzi są liderami w europolitpoprawności 20.11.05, 19:45 Jedna (z wielu) próbka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=25943698&a=25943698 Odpowiedz Link Zgłoś