Dodaj do ulubionych

Szwedzi przepraszają za potop

• lionheart1 Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 13:04
      Jest to fantastyczny przykład co potrafi zdziałać europejska cywlizacja. Na to
      mógł się zdobyć przedstawiciel narodu o wysokiej kulturze obywatelskiej i
      politycznej i chwałą mu za to. Z drugiej strony mamy przykład kraju
      europejskiego (tylko z nazwy), którego przedstawiciel nigdy nie przeprosił za
      123 lata niewoli i tysiące pomordowanych polskich oficerów w 1940 roku.
    • t-800 Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 13:07
      A kiedy Niemcy przeproszą za Grunwald?
      • kaisy7 Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 13:14
        Ale pod Grunwaldem zdaje się, że Niemcy dostali bęcki. Więc chyba ich
        powinniśmy przeprosić za te stresy i siniaki :)
        • zdzichu77 Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 13:26
          święta racja. dziwię się że do tej pory nikt jeszcze nie potępił i nie pokajał
          się za zbrodniczą napaść polsko-litewskiej hołoty na świątobliwych głosicieli
          słowa bożego. poza tym warto byłoby zacząć asekuracyjnie od Cedyni, bo gotowi
          nam to jeszcze potem wypomnieć. Kwachu, do dzieła!
          • t-800 Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 22:51
            Kaisy7 słusznie zauważył (thx).

Niech Kieres szuka jakichś papierów w IPN, a Kwaśniewski niech zaprasza Niemców
            na Grunwald i niech przeprasza w imieniu Polaków.
    • inna57 Re: To może zrehabilitują mi przodka 19.11.05, 13:31
      Mój przodek był dezerterem z armii szwedzkiej podczas potopu. Zrobił to z
      czystej miłości do pewmej pięknej ponoć Polki. Kiedy odtwarzałam losy rodziny
      to znalazłam w szwedzkich archiwach dokumenty że za karę został zdegradowany i
      skonfiskowano jego majątek. Czy wiecie może jak przeprosili Polaków to i mój
      praprapra.... dziadek też odzyska honor?
      • zdzichu77 Re: To może zrehabilitują mi przodka 19.11.05, 13:46
        moim skromnym zdaniem pra...dziadek powinien dostać jakąś wersję Virtuti
        Militari dla dezerterów. jeśli takowej nie ma to trzeba ją czym prędzej
        ustanowić. a o majątek najwyższy czas sie zacząć procesować. no.
      • kaisy7 Re: To może zrehabilitują mi przodka 19.11.05, 13:52
        Już IPN się Twoim dziadkiem zajmie i Kieres przeprosi :)
    • indris O czym nie wspomniał ambasador 19.11.05, 13:50
      Ambasadorowi przy takiej okazji nie bardzo wypadało tego mówić, ale ja jestem
      Polakiem, więc przypomnę coś, o czym w Polsce mało się pamięta. Otóż
      bezpośrednio po II wojnie światowej Szwecja udzielała bezinteresownej pomocy
      Polakom i Polsce. Słyszałem, że więźniarki z Ravensbrueck, którym udało sie
      przeżyć odbyły rekonwalescencję właśnie w Szwecji. A osobiście miałem w ręku
      książkę W. Sierpińskiego "Analiza matematyczna" z adnotacją "książka ta została
      wydrukowana w Szwecji jako dar rządu szwedzkiego".
      Dobrze to pokazuje różnice między Szwecją wieku XVII-go i Szwecja wieku XX-go.
      I o tym też warto wiedzieć.
      • kowal70an Re: O czym nie wspomniał ambasador 19.11.05, 14:30
        Szwedzi powinni również przegrać z nami mecz bo ostatnio dostajemy po 3:0!A
        jeszcze na dodatek przeszkodzili nam w eliminacjach do Euro 2000 i Euro 2004!
        Panowie Szwedzi do dzieła!Gadać to każdy potrafi!
      • cubasz ambasador by sie wstydzil 19.11.05, 14:54
        to prawda, ze szwedzi przygarneli po wojnie spora liczbe wiezniow (ponad 20
        tysiecy) Ravensbruck w tzw. bialych autobusach. przy okazji dostali w zamian
        taka sama liczbe wiezniow z norwegii i danii. to nie byla wiec zadna
        bezinteresowna pomoc ale zwykla wymiana z niemcami zainicjowana przez Folke
        Bernadotte (wnuka krola Szwecji Oskara II) i Himmlera. i rekonwalescencja nie
        przebiegala zupelnie tak jakbysmy to sobie wyobrazali. osoby te zyly odizolowane
        od spoleczenstwa co prawda juz nie w obozach koncetracyjnych ale nadal w
        jakiegos typu obozach. byli traktowani jak ludzie 3-ciej kategorii. nie mieli
        praw przyslugujacych szwedom i uzywano ich jako taniej sily roboczej. te fakty
        ujrzaly swiatlo dzienne calkiem niedawno. moze dlatego ambasadorowu nie wypada
        wspominac akcji bialy autobusow bo årzez wiele lat byly one symbolem
        bezinteresownej pomocy i dobrodusznosci a w rzeczywistosci cala akcja byla
        wielka hanba. ludzie w czasie transportu gineli np od uderzen kolba przez
        konwojujacych w glowe, w szwecji byli traktowani gorzej niz zwierzeta. zabrano z
        obozu najslabszych glownie po to zeby alianci nie widzieli jak okropnie sie z
        nimi obchodzili niemcy.

www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1194&a=370286&previousRenderType=2

tu jest obszerny artykul Ingrid Lomfors na ten temat w dagens nyheter.
        proponuje przetlumaczyc i wydrukowac w gazecie.
        chetnie zrobie to jesli jest takie zapotrzebowanie.
        ksiazka pani Ingrid Lomfors "Blind fläck" ktora ukazala sie w marcu tez pewnie
        jeszcze nie jest przetlumaczona...
        • r202 Re: ambasador by sie wstydzil 20.11.05, 07:46
          To nie calkiem tak wygladalo. Mojej zony babka i prababka dzieki temu przezyly wojne, gdyz z
          Oswiecimia, via Ravensbruck trafily do Szwecji. A stosunki z ludnoscia lokalna byly tam takie, ze z babka
          zony /wowczas dziewczyna 20-letnia/ jakis Szwed chcial sie zenic /a ta stupid women postanowila
          wracac do Polski - pozniej Szwed jeszcze jakis czas do niej listy pisal/. Co nie zmienia faktu, ze, byc
          moze, kto inny od Szweda dostal po glowie. Moglo byc i tak. Tak czy inaczej ci wiezniowie byli w owym
          czasie traktowani przez Szwedow znacznie przyzwoiciej, niz np. wlasni obywatele chorzy psychicznie,
          ktorzy, po prostu, poddawani byli eutanacji. Kazdy kraj ma swoja hanbe domowa...
          • cubasz Re: ambasador by sie wstydzil 20.11.05, 13:18
            nikt nie kwestionuje, ze wiele osob przezylo wojne, przezylo obozy, przezylo
            rowniez akcje bialych autobusow ale chodzi o to, zeby fakty dotyczace akcji
            bernardotte nie byly przedstawiane jednostronnie. to, ze byla to akcja majaca
            uratowac jencow wiadomo bylo od dawna i sa dowody na to, ze istotnie sporo ludzi
            sie uratowalo. nieznane sa natomiast fakty dotyczace niuansow tej akcji, ilu
            faktycznie transport przezylo i daczego tak wielu go nie przezylo, wrunkow w
            jakich odbywal sie transport, warunkow w jakich ci ludzie zyli potem w szwecji,
            jaki interes polityczny szwedow i niemcow stal za tym dzialaniem. do niedawna
            jedyna obowiazujaca wersja byla wersja wielkiego zwolennika ksiecia bernardotte,
            historyka Sune Perssona. pani Ingrid Lomfors przetarla szlak do wiedzy o ktorej
            szwedzi najchetniej zapomnieliby na zawsze tak jak i o sterylizacji (o eutanazji
            nie slyszalem ale to calkiem prawdopodobne) *niepelnowartosciowych jednostek*.
            ale i dzis odmawia sie w szwecji pieniedzy na badania historyczne dotyczace
            akcji bialych autobusow osobom, ktore chcialyby dojsc calej prawdy argumentujac,
            ze caly problem zostal juz doglebnie zbadany przez Sune Perssona.

stwierdzenie, ze wiezniowie byli traktowani przez Szwedow znacznie przyzwoiciej,
            niz obywatele chorzy psychicznie, bo nie byli poddawani eutanazji brzmi jak
            ponury dowcip. tak, pozwolono im laskawie zyc w obozach i pracowac za darmo lub
            poldarmo ograniczajac kontakt z ludnoscia do niezbednego minimum.

co jeszcze piosze Lomfors: szwedzi chetniej brali aryjskich wiezniow, zydzi
            gorzej nadawali sie do ratowania. ale to naglosnil juz w 1953 r. angielski
            historyk H R TrevorRoper.
            jest tez mowa o wykorzystywaniu przez bernardotte rosyjskich wiezniow do pracy
            niewolniczej.
            rzecz w tym, ze cala akcja miala na celu ratowanie jencow skandynawskich. zrodla
            francuskie podaja, ze F.Bernardotte i biale autobusy nie tylko w marcu 1945
            braly udzial w handlu wymiennym zywymi ludzmi ale az do konca wojny rzad w
            sztokholmie dawal jasne dyrektywy co tego ktorzy wiezniowie jakiego prawilowego
            pochodzenia nalezy ratowac i przysylac do szwecji...

cala akcja bialych autobusow byla raczej katastrofa humanitarna niz akcja
            ratunkowa.
            a babka nie byla taka glupia, ze chciala pryskac ze szwecji do kraju :)
    • hanslipke Re: Szwedzi przepraszają za potop 19.11.05, 14:12
      WYBACZAM !!!!!! I korzystając z okazji chciałbym przeprosić za kmicica , za to
      że taką piękną armate zepsuł .
    • smentuff Jezu, za co jeszcze nie przepraszali? 19.11.05, 16:31
      Dla mnie braknie tematu, a też chciałbym.
      • 2560a Re: Jezu, za co jeszcze nie przepraszali? 19.11.05, 22:45
        Za co?
        Ukraincy za Wolyn.
        Polska za Irak.
        Zydzi za caloksztalt.Zydzi za caloksztalt. Zydzi za caloksztalt. Zydzi za....
        USA za Hiroszime i Nagasaki.
        Biali za Indian.
        Biali za murzynow.
        ..............
        Adam i Ewa za grzech, z ktorego powodu mamy powody do przeprosin.
        Pan Bog za jedno mizerne jablko.
    • xnw4 Zebysmy tylko nie musieli bulic za Kircholm! 19.11.05, 20:48
    • karlin A kto przeprosi Noego? /nt 19.11.05, 20:55
    • pantera01 Re: Szwedzi przepraszają za potop 20.11.05, 00:55
      Moze czas zeby zaczeli oddawac to co zagrabili, a bylo tego niemalo!
    • heraldek Kiedy Mongolia przeprosi za najazdy Dzingis Chana 20.11.05, 02:12
      .....choc wiecej zdewastowaly Dolny Slask hordy
      sowieckich zoldakow w Legnicy czy hordy kresowe na
      calych tzw. Ziemiach Odzyskanych...
      • cogito.ergo.zum a propos przeprosin - na przyjeciu dyplomatycznym 20.11.05, 10:32
        • cogito.ergo.zum a propos przeprosin - na przyjeciu dyplomatycznym 20.11.05, 10:35
          jeden z biesiadujacych potracil niechcacy dyplomate Zwiazku Sowieckiego.
          Jako czlowiek dobrze wychowany, uklonil sie i powiedzial Pardon (francuski byl
          jezykiem dyplomacji).
          Na to nasz sasiad -

szto? ty mienia pardon?
          ja tiebia pardon!! ja twoju mat' pardon!!! ja was wsiech pardon!!!
    • lotam Polska przeprosi za Grunwald i oblężenie Malborka? 20.11.05, 09:03
      A co z Tatarami, którzy zabili nam w XIII wieku księcia Henryka II Pobożnego
      pod Legnicą? A zburzenie Jerycha przez Jozuego?

Wiek XXI wiekiem przeprosin!
    • frank_drebin Ja to w ogole zadam, zeby Zdzichu z sasiedniej 20.11.05, 10:40
      kamienicy przeprosil mnie za to, ze jego prapraprapra dziadek walnal mojego
      prapraprapra dziadka maczuga w jaskini.
      I to by bylo tyle na temat durnego przepraszania.
    • lindow1 Re: Szwedzi przepraszają za potop 20.11.05, 13:36
      Przecież Szwedzi sami się wycofali z przed Jasnej Góry, po interwencji
      ówczesnego papieża. A my Polacy jak zwykle - z igły widły - ku pokrzepieniu
      Panienki Jasnogórskiej i jej baranków czy owieczek na chwałę i niezliczone
      bogactwa ojczulków - niechaj bozia ma ich w swojej opiece.
    • frolix Przepraszamy za Kmicica! 20.11.05, 17:16
      WIELKIE LOL!
    • t-800 Szwedzi są liderami w europolitpoprawności 20.11.05, 19:45
      Jedna (z wielu) próbka:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=25943698&a=25943698

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka