Dodaj do ulubionych

Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikowego"

24.11.05, 09:43

wprowadzający tzw. becikowe, autorstwa LPR

Miało być: berecikowe.

Obserwuj wątek
    • filo_de_putino rozdawajmy dalej. mamy pryeciez krocie! 24.11.05, 09:48

• almagus Re: rozdawajmy dalej. mamy pryeciez krocie! 24.11.05, 10:08
        Zabrać Komuś Giertych raczył zauważyć odkrywczą jak na niego prawdę, że
        homoseksualiści wspierani przez opozycję do SomoLePeRiadoPiSzczków nie mają
        dzieci i im becikowe jest niepotrzebne.
        Przemilczał, że księża też nie mają dzieci, przemilczał, że to jest
        tisznerowska g-prawda i homoseksalisci mają dzieci, i księża mają dzieci, i tu
        to becikowe wpisuje się w mentalność ojczulków „parafianie dadzą”!

Och Tyyy…)))))
        Ja się po mszy kłaniam nisko,
        tak natchniona zrobię wszystko…))))
        A czy Taki się odkłoni,
        choć Nasz Dziennik trzyma w dłoni?
        Stanął jak buddyjska stupa,
        zapatrzony na biskupa.
        Bo gdy chłop za babą goni ,
        jako znak ma Dziennik w dłoni…))))
        A gdy baba za nim goni ,
        to do buzi i do dłoni…)))
        ta Naszdzieja dobrodzieja…)))
        Taaaaaaaaaak…????
        To do buzi i do ręki
        może przyjmiesz moje wdzięki????
        Ale najpierw duże datki
        zanim z siebie zdejmiesz szatki.

Coś tam trzepie pod moherkiem,
        to głupota, jak ratlerkiem!!!
        Rydzol daje więcej mocy,
        aż polucje miałam w nocy!

Nie przyjmę chleba od oszołoma, któremu chleb żytni kojarzy się z żydnim!

Napisz o sobie na forum: jestem głupi i z PiS dzielny jestem, i szukam liryki,
        i nie pojmuję treści, a potem bluzgaj na mnie!
        • navaira Skandujmy: DZIEEE-SIĘĆ TYSIĘCY!!! 24.11.05, 11:00
          Niech PiSs pokaże, jak dba o rodzinę! 3 miliony mieszkań już prysły jak bańka
          mydlana (ceglana?), jakieś ochłapy trzeba rzucić. Poza tym co to ma być, żeby
          PSL przelicytował w obietnicach samych braci Placków?
          • pantanal Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!!!! 24.11.05, 11:06
            • mizer07 Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 11:17
              Ja tam bez ogródek powiem pińćset!!!
              • adas313 "Anna-dark dawaj moje sto milionów" :o)))) 24.11.05, 11:19
                "Obiecałaś sto milionów, wyraźnie słyszałem i minęło tyle czasu, ja nic nie
                dostałem..."

(Kazik Na Żywo - 100 000 000)
                • anna-dark Wałęsa nie mówił skąd weźmie 100 000 000... 24.11.05, 11:41
                  Wałęsa nie mówił skąd weźmie 100 000 000...

adas313 napisał:

> "Obiecałaś sto milionów, wyraźnie słyszałem i minęło tyle czasu, ja nic nie
                  > dostałem..."
                  >
                  > (Kazik Na Żywo - 100 000 000)
                  • sojowa zbyt mloda aby pamietac, ze to sprzed dewaluacji 24.11.05, 13:03
                    jak nie wiesz co to dewaluacja to obetnij 5 zer.
                    • sojowa i ze mowil skad wezmie - prywatyzacja kuponowa 24.11.05, 13:18
                      majatku panstwowego lub cos w tym stylu
                      • mcov ROTFL - berecikowe! 24.11.05, 15:13

• mirmat1 HIPOKRYZJA Tuskowatych. Nie dla ulg na dzieci TAK 24.11.05, 19:08
                          na wakacje na Majorce czy mercedesy ! Jak to jest, ze sa pieniadze by zamoznym
                          obnizyc podatek do progu liniowego a nie ma dla nich na becikowe. Ale
                          POstKomuna chce by jak w Eurokolchozie sprowadzac murzynow z Afryki by nadrobic
                          niedobory sil pracy jakie juz niedlugo nas czekaja. No a zamiast dzieci niech
                          zamozniejsi wyjada sobie na wakacje do Eurokolchozu lub wspomoga swymi zakupami
                          Mercedesa. ostatnio cos ciezko w Niemieckim przemysle samochodowym.
                          • mcov podciagnij sie z polskiego kmiotku 24.11.05, 19:49

• tuski_urban ZBOCZEŃCY I PO-KOMUNA PRZEGRALI !!!!!!!!!!!!! 25.11.05, 17:10
                              NIECH ŻYJE RODZINA I DZIECI !!
                          • maskazorro Re: HIPOKRYZJA Tuskowatych. Nie dla ulg na dzieci 24.11.05, 20:56
                            > na wakacje na Majorce czy mercedesy ! Jak to jest, ze sa pieniadze by
                            zamoznym
                            > obnizyc podatek do progu liniowego a nie ma dla nich na becikowe.

Pozbądź się złudzeń, jeżeli ktoś zarabia setki tysięcy (miliony) złotych to
                            podatki płaci tam gdzie płaci mniej a nie tam, gdzie się urodził i/lub mieszka.
                            No ale wg PopuliSTów lepiej mieć 50% podatek którego nikt nie zapłaci niż brać
                            15% od milionowych kwot.
                            A marne becikowe na pewno nie rozwiąże problemu to tylko "tani" gest pod
                            publiczkę.
                    • lwaw Re: zbyt mloda aby pamietac, ze to sprzed dewalua 24.11.05, 16:30
                      sojowa napisał:

> jak nie wiesz co to dewaluacja to obetnij 5 zer.

4 zera!
                      • lub_czasopismo No to już po 3 mln mieszkań i po autostradach!! 24.11.05, 19:17

• anna-dark Re: zbyt mloda aby pamietac, ze to sprzed dewalua 24.11.05, 19:18
                        Poucza innych - a podstaw matematyki nie zna.

lwaw napisał:

> sojowa napisał:
                        >
                        > > jak nie wiesz co to dewaluacja to obetnij 5 zer.
                        >
                        > 4 zera!
                        >
                    • anna-dark Re: zbyt mloda aby pamietac, ze to sprzed dewalua 24.11.05, 19:17
                      Ty pierdoło - może pamiętam dewaluację lepiej od ciebie ???

sojowa napisał:

> jak nie wiesz co to dewaluacja to obetnij 5 zer.
                      • warburgx W Polsce dewaluacja była o 4 zera!! 24.11.05, 22:36
                        Dawne 100.000.000 to obecne 10.000 więc cztery zera mniej jak nic.
                  • kragg Re: Wałęsa nie mówił skąd weźmie 100 000 000... 24.11.05, 22:36
                    anna-dark napisała:

> Wałęsa nie mówił skąd weźmie 100 000 000...
                    >

A ty skąd weźmiesz te 10 tys?
                • jola_z_dywit [...] 24.11.05, 13:40
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • adas313 Re: SBECKA KOALICJA PO-SLD PRZECIW POLSKIM DZIECI 24.11.05, 13:41
                    > potomkowie namiestników moskiewskich

Jaka jest partyjna przeszłość co najmniej kilku-kilkunastu posłów Samoobrony?
                  • gosik_p Re: SBECKA KOALICJA PO-SLD PRZECIW POLSKIM DZIECI 24.11.05, 14:07
                    > w ciąży. Obawiając się utraty posady, kobieta już drugiego dnia po porodzie
                    > wypisała się - wbrew zaleceniom lekarskim - ze szpitala i przyszła do pracy.
                    > Dziecko zostawiła w szpitalu, a po dwóch tygodniach chciała je oddać na jakiś
                    > czas do domu dziecka. Psychologowie przekonali ją do zmiany decyzji. Po trzech
                    > miesiącach straciła pracę.

Jolu, czy ty naprawde uwazasz, ze takie problemy rozwiaze becikowe? Takie
                    problemy rozwiazuje antykoncepcja. Trzeba myslec glowa a nie...
                  • k_r Re: SBECKA KOALICJA PO-SLD PRZECIW POLSKIM DZIECI 24.11.05, 14:07
                    co ty dziewczynko p..olisz?

Juz naprawde tak głupia jestes czy co?

Gdzie widzisz wpływ Po na to że matki po urlopie macierzyńskim sa zwalniane?
                    Gdzie widzisz wpływ PO na to że matki oddaja swoje dzieci do domów dziecka?

moze jeszcze gradobicie i koklusz jest z winy Po?
                  • sineira Re: SBECKA KOALICJA PO-SLD PRZECIW POLSKIM DZIECI 24.11.05, 17:55
                    > Po trzech miesiącach straciła pracę.
                    A poszła do sądu pracy? Pewnie nie. Pewnie położyła uszy po sobie, jak tysiące
                    jej podobnych. Po zamiast walczyć o swoje prawa, wolała wyciągac ręke po
                    zasiłek i wypłakiwac się dziennikarzom w rękaw. I takim ludziom zawdzięczamy
                    rozpasanie pracodawców.
                    Najwyższy czas, żeby kobiety nauczyły się, że pracodawcę można podać do sądu
                    nawet za zadawanie podczas rozmowy kwalifikacyjnej pytań odnośnie planowanego
                    zajścia w ciążę!
            • speev Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 11:18
              no to zacznie się rodzenie dzieci w rodzinach patologicznych - tysiąc złotych co
              rok piechotą nie chodzi - można za to przez długi czas chlać, no nie? a kogo to
              obchodzi, że potem te dzieci będziemy znajdować na śmietnikach i pod drzwiami
              szpitali?
              • anna-dark Dotknąłeś sedna sprawy ! 24.11.05, 11:42
                Dotknąłeś sedna sprawy !
                Za 10 000 już by mieli na parę rat na mieszkanie.

speev napisał:

> no to zacznie się rodzenie dzieci w rodzinach patologicznych - tysiąc złotych
                c
                > o
                > rok piechotą nie chodzi - można za to przez długi czas chlać, no nie? a kogo
                to
                > obchodzi, że potem te dzieci będziemy znajdować na śmietnikach i pod drzwiami
                > szpitali?
                • kragg Re: Dotknąłeś sedna sprawy ! 24.11.05, 12:16
                  > Dotknąłeś sedna sprawy !
                  > Za 10 000 już by mieli na parę rat na mieszkanie.
                  >

Weź się zdecyduj to ma być "berecikowe" na dzieciaka czy na mieszkanie?

Poza tym -
                  BUCHCHAHCHCHA - czy za tysiąc czy za dziesięć tysiecy - to tylko do robienia
                  dzieci przekona tylko ludzi którym brakuje na codzienne pół litra.
                  • anna-dark Re: Dotknąłeś sedna sprawy ! 24.11.05, 19:19
                    A od kiedy ludzie się rozliczają z tego na co wydają pieniądze? (zwłaszcza
                    państwowe)

kragg napisał:

> > Dotknąłeś sedna sprawy !
                    > > Za 10 000 już by mieli na parę rat na mieszkanie.
                    > >
                    >
                    > Weź się zdecyduj to ma być "berecikowe" na dzieciaka czy na mieszkanie?
                    >
                    > Poza tym -
                    > BUCHCHAHCHCHA - czy za tysiąc czy za dziesięć tysiecy - to tylko do robienia
                    > dzieci przekona tylko ludzi którym brakuje na codzienne pół litra.
                    • kragg Re: Dotknąłeś sedna sprawy ! 24.11.05, 22:33
                      > A od kiedy ludzie się rozliczają z tego na co wydają pieniądze? (zwłaszcza
                      > państwowe)
                      >

Od kiedy stały się państwowe

Prezentujesz typowe myślenie socjalisty - "państwo jest po to żeby dawać".
                      Sama twierdziłaś, że istnieje potrzeba aby wzrastała liczba ludzi, ci ludzie
                      pracowali i przynosili bogactwo państwu. W tym celu ma być to "berecikowe" - aby
                      rodzicom łatwiej było utrzymać dziecko - w domyśle kasa ma być przeznaczona na
                      dziecko: jego wychowanie, utrzymanie itp.
                      Mieszkanie nie jest dzieckiem.
                      Wniosek - jest gdzies błąd w twoim rozumowaniu.

Poza tym: zaczeło się od stwierdzenia, że berecikowe zainteresuje tylko takich
                      ludzi którym brakuje na zapicie się. Czy 1 tys czy 10 tys - bez róznicy - 1
                      miesiąc picia, albo 10 miesięcy picia.

Czy ty wogole zdajesz sobie ile kosztuje utrzmanie dziecka przez całe jego życie
                      do usamodzielnienia sie?

Aaa - jeszcze jedno:
                      załóżmy wariant optymistyczny: za dzieciaka jest 10 tys, wszyscy robią z tym co
                      chcą, optymistycznie zakładając wszyscy przeznaczają to na mieszkania.
                      Starczy to średnio na 20(słownie: dwadzieścia) rat miesięcznych).
                      Przeciętnie kredyt to 360 rat.

Za co sfinansujesz pozostałe 340 rat?
              • psychohumanista Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 14:11
                prawda...ci co ich niepsecjalnie stac i tak rozmnazaja sie na potege...badania
                dowodza ze dzieci bezrobotnych w 70% zostaja bezrobotnymi...ciekawe jak czesto
                bedzie to sposob na zdobycie srodkow na kolejnego belta...ciekawe ze jakos
                ludzie wyksztalceni i dobrze zarabgiajacy nie maja po 6 dzieciaków...
                • anna-dark Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 19:24
                  To sobie zobacz jakie są tendencje wśród pewnej części "białych kołnierzyków",
                  powiedziałabym nawet klasy wyższej-średniej - posiadanie więcej niż 3 czy 4
                  jest "trendy"...

psychohumanista napisał:

> prawda...ci co ich niepsecjalnie stac i tak rozmnazaja sie na
                  potege...badania
                  > dowodza ze dzieci bezrobotnych w 70% zostaja bezrobotnymi...ciekawe jak
                  czesto
                  > bedzie to sposob na zdobycie srodkow na kolejnego belta...ciekawe ze jakos
                  > ludzie wyksztalceni i dobrze zarabgiajacy nie maja po 6 dzieciaków...
              • ewazh Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 25.11.05, 09:16
                speev napisał:

> no to zacznie się rodzenie dzieci w rodzinach patologicznych - tysiąc złotych c
                > o rok piechotą nie chodzi - można za to przez długi czas chlać, no nie? a kogo
                to obchodzi, że potem te dzieci będziemy znajdować na śmietnikach i pod drzwiami
                > szpitali?
                A potem będziemy płacić na utrzymanie tych dzieci, albo na dzieci tych dzieci
                itd...
            • anna-dark Przeczytałeś moje posty uważnie? Chyba nie. 24.11.05, 11:34
              Przeczytałeś moje posty uważnie? Chyba nie.
            • zielinska.a Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 11:43
              Tak dajmy sto baniek ! Zwiekszcie jescze akcyze i podatek dochodowy, proponuje
              pol pencji przekazywac na bECIKOWE...ja piernicze gdzie ja zyje....niech sie do
              roboty ludzie wezma ,a nie ...becikowe najwazniejsza kwestiaw panstwie...no
              prosze Panstwa cos chyba jest nie halo panie lepper i druzyna....
              • anna-dark Premier w Londynie - myszy w sejmie harcują ! 24.11.05, 11:45
                Premier w Londynie - myszy w sejmie harcują.

zielinska.a napisała:

> Tak dajmy sto baniek ! Zwiekszcie jescze akcyze i podatek dochodowy,
                proponuje
                > pol pencji przekazywac na bECIKOWE...ja piernicze gdzie ja zyje....niech sie
                do
                >
                > roboty ludzie wezma ,a nie ...becikowe najwazniejsza kwestiaw panstwie...no
                > prosze Panstwa cos chyba jest nie halo panie lepper i druzyna....
            • neolith Giertych, Lepper 24.11.05, 11:54
              Jesli kiedykolwiek zdecyduje sie miec dziecko (a pewnie tak bedzie) to odbiore
              to becikowe i wsadze w dupe Giertychowi i Lepperowi (sprawiedliwie po polowie).
              Oni nie rozumieja ze bieda wiekszosci ludzi jest strukturalna - ze trzeba zabrac
              sie za dlugoterminowe likwidowanie jej powodow, a nie przysypywanie skutkow
              przez 3 miesiace (bo na wiecej te smieszne pieniadze napewno nie wystarcza). A
              nie chcialbym rowniez dostac 10000pln jesli padlaby taka propozycja - bo zeby
              komus dac trzeba najpierw zabrac. Samo to sie tylko Frugo kiedys przynosilo.
              Ludzie powinni miec szanse uczciwie, godziwie zarabiac a tutaj wracaja nam czasy
              Imperium Rzymskiego. Igrzyska sa, chleb juz leci w trybuny, banda idiotow i
              ignorantow szczesliwa. A na dodatek faszystowskie odzywki pOSŁA Giertycha juz
              nawet nie sa smiesznym folklorem i odnoszenie sie do SLD jako lobby
              homoseksualnego to juz zdrowa przesada. Giertych do Ciebie nie mozna sie odniesc
              inaczej jako wypi3rdalaj! Zaraz oczywiscie rzuci sie tluma obroncow czci i
              wiary, ze domagam sie tolerancji a sam nie toleruje Giertycha, Leppera. Pewnie
              ze nie z prostego powodu. Przestepca (Lepper) nie powinien miec zadnego prawa
              rzadzic czym kolwiek poza wlasna dupa. Z kolei Giertych slicznie sie przyczynia
              do tego jak nas widza inne kraje Unii. Slyszalem od znajomej Angielki, ktorej
              babcia urodzila sie w Polsce i ktora nie wiem czy to przez sentyment czy z
              jakiegos innego powodu kibicuje poczynaniom Polski w Unii z calego serca, bardzo
              ciekawe zdanie: kto to jest ten wasz polski Hitler? ktos jak Haider? Moge go
              tolerowac gdy to co mowi nie narusza uczuc innych, nawet jesli sie z tym nie
              zgadzam, ale on jego partia i Mlodziezowka WszechPsycholi ktorzy zalozyli
              garnitury na dresy sa cierniem demokracji, nieudanym jej wybrykiem.
              • higeru Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 12:29
                Ostre slowa. Za to trafiajace w samo sedno sprawy. Nic dodac, nic ujac.
                Niestety, prowadzenie merytorycznej debaty z czescia naszych "elit rzadzacych",
                nie wspominajac juz o ich elektoracie, jest po prostu czasem niewykonalne.
              • monzie Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 12:46
                z ust mi wyjales, dokladam kazdemu od siebie po piec stow,moze byc w inny
                otwor, a nuz sie zadlawia...? moze by sie tak wzieli za powazne sprawy a nie
                zwiekszali dzietnosc na melinach, ale jaki elektorat tacy politycy, moherowe
                bojowki karnie do urn poszly, chrzescijanie optujacy za kara smierci - trzeba
                miec schizofrenie... nerwica mnie trzepie jak widze poziom sejmowych
                dyskusji,szczegolnie ze polowa z nich nie wierzy w to co mowi, kurski nawet
                publicznie sie przyznal ze dziadek to sciema ale narod jest ciemny wiec pojdzie
                na to,ale oczywiscie rodzina radia maryja nie slyszy, nie widzi, nie mowi, jest
                za a nawet przeciw a ewentualnie zaprzecza,

ps giertych jako etatowy przeciwnik supermarketow i ogolnie rozszalalej
                konsumpcji szczegolnie w swiete dni wolne lubi zajrzec do arkadii w niedziele z
                rana, znajomi geje go widzieli - tez musza sie ukrywac i robic zakupy jak jest
                malo ludzi i nikt nie widzi, dobrze ze jeszcze moga robic zakupy...
              • rosenkrantz666 Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 14:38
                > Oni [Giertych, Lepper] nie rozumieja ze bieda wiekszosci ludzi jest
                > strukturalna - ze trzeba zabrac sie za dlugoterminowe likwidowanie jej
                > powodow,

A ja myślę, że i oni, i PiS rozumieją, że ta bieda jest źródłem (jedynym) ich
                elektoratu. I będą tę biedę umacniać ile sił, jednocześnie co jakiś czas -
                zwłaszcza około wyborów - rzucać jakiś propagandowo nośny ochłap.

> a nie przysypywanie skutkow
                > przez 3 miesiace (bo na wiecej te smieszne pieniadze napewno nie wystarcza).

Nawet na tyle nie. Na sam poród w tzw. państwowej (darmowej) służbie zdrowia
                może się rozejść.

> A nie chcialbym rowniez dostac 10000pln jesli padlaby taka propozycja - bo
                > zeby komus dac trzeba najpierw zabrac.

Ale to argument dla zaawansowanych intelektualnie. Oraz dla płacących podatki.
                Bo ci dotowani z cudzych podatków mają go w d....

> Igrzyska sa, chleb juz leci w trybuny, banda idiotow i
                > ignorantow szczesliwa.

Okruszki lecą w trybuny, bo prawdziwe bochny, to panowie z LPR i SO między
                siebie - za przywoleniem PiS rozdzielą.
              • ewazh Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 15:38
                ludzie.gazeta.pl/comrade/0,0.html
                MOJ LIST DO GIERTYCHA -

Panie pośle! Wkrótce zostanę ojcem i wydawałoby się, ze z jak najwieksza
                wdziecznoscia przyjmę inicjatywe 'becikowego'. Tak jednak nie jest, z prostego
                powodu: jestem mądry i patrze w przyszlosc. Niech mi pan powie, jaki sens ma ten
                tysiac zlotych w kontekscie wychowania dziecka przez 18 lat? Nie wie pan? To ja
                panu powiem: ŻADEN. Ta kwota i ta cala inicjatywa nie ma po prostu sensu, z tego
                prostego powodu, ze ja, jako rodzic nie będę o tych pieniadzach w ogole pamietał
                juz po 4 miesiacach wychowywania dziecka. Wiec zostaje jeszcze 17 lat i 8
                miesiecy, utrzymywania i placenia na potomka. A jesli pojdzie na studia to
                jeszcze kilka lat dojdzie! Ja sie pytam - czy pan, panie Giertych uwaza mnie,
                oraz Polaków za ostatnich idiotów? Czy uwaza Pan, ze na decyzje o posiadaniu
                dziecka patrzymy przez pryzmat ulgi jaka da nam ten tysiac złotych w pierwszych
                4 miesiacach (góra!) odchowywania dziecka? Jesli tak, to gratuluje, ale ja ani
                nikt MĄDRY takim idiotą nie jest!

Padnie pewnie argument, ze dla ludzi biednych tysiac zlotych to znaczne
                pieniądze i istotny dodatek do budżetu. Owszem, sam nie narzekam na nadmiar
                gotówki i kazde dodatkowe pieniądze są ważne. Ale mądrość, panie pośle, tym się
                różni od głupoty że patrzy daleko w przyszłość nie zadowalając się doraźnym
                ochłapem. Bo nie tylko ja dostanę ten tysiąc ale i setki tysięcy innych ludzi.
                Pomnożyć to przez siebie i od razu widać, dlaczego w tym kraju brakuje np.
                autostrad. Panie Giertych - ja wole, zeby moje dziecko, wchodząc w doroslosc
                zylo w kraju o dynamicznej gospodarce i rozwinietej infrastrukturze. Wolę
                autostrady, prężna gospodarke o niskim bezrobociu, tani internet. W tym
                kontekście mam gleboko w dupie pana becikowe, ktore starczy mi na 4 miesiace
                kupowania pieluch i odzywek, ten tysiąc nie zmieni sytuacji mojej przez
                KILKANASCIE lat wychowywania dziecka, natomiast przemnozony przez setki tysiecy
                przez 18 lat wychowywnia potomka moglby dramatycznie zmienic sytuacje Polski,
                budujac infrastrukture komunikacyjna, informatyczna itp.

Pan tego nie rozumie, prawda? Bo uwaza pan nas, ojców i matki za idiotów, ktorzy
                polecą na ten ochłap, nie patrzac w przyszlosc. Jest pan typowym politykiem
                kuszacym ludzi kiełbasą ktora zjedzą w 4 miesiace, ale siegnac wyobraznia w
                przyszlosc chocby zafajdany ROK to juz dla pana niemozliwe... A Polska jest w
                takim stanie ze wymaga siegania wyobraznia na 20 lat do przodu! DWADZIESCIA LAT,
                panie posle - na tyle wprzod planuja politycy, ktorym zalezy na KRAJU a nie na
                DORAŹNYM kupowaniu glosów wyborców. Za 20 lat bedzie moje dziecko dorosłe - jaka
                bedzie sytuacja na rynku pracy, ile bedzie wynosic bezrobocie, jakie będą
                zarobki, jaka infrastruktura - co pan robi w TYCH sprawach? Ano nic, wszysto to
                gó.. pana obchodzi, bo uwaza mnie pan za debila, kretyna i idiotę oferujac mi
                ten zafajdany tysiac i uznajac ze uciesze sie i bede pana po rękach całował.
                Otóż wyjasniam: nie jestem idiotą, podobnie jak wiele milionów Polaków - NIE
                DAMY SIE NABRAĆ NA TEN CHWYT.

Wszyscy, ktorzy czytaja ten post mam nadzieje ze maja klarowny obraz sytuacji.
                Dzieki takim poslom jak pan Giertych Polsce nie INWESTUJE sie pieniedzy w
                strategiczne i wazne dla panstwa rzeczy, ktore posluza przez kilkadziesiat lat
                ROZWOJOWI gospodarki a wiec i calego spoleczenstwa, ale pieniadze sie ROZDAJE w
                postaci ochłapów, ktore maja zaspokoić doraźne potrzeby przez góra 4 miesiace.
                Tylko skonczony IDIOTA po urodzeniu dziecka patrzy na 4 miesiace do przodu i
                tylko w swoj garnek. Człowiek mądry patrzy na minimum 18 lat i na CAŁOŚĆ
                gospodarki i infrastruktury kraju w ktorym jego dziecko ma żyć. I w tym swietle
                widać kompletny i skonczony debilizm idei becikowego - oraz pana. Oraz tych
                idiotów którzy potraktują ten tysiąc jak mannę z nieba, nie pytając skąd te
                pieniadze sie zabiera i czego w zamian NIE BĘDZIE.

Re: MOJ LIST DO GIERTYCHA - CZYTAĆ TO!!!
                Przeczytaj komentowany artykuł »
                Autor: comrade
                Data: 23.11.05, 20:21
                • ewelinakow Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 17:22
                  W pelni popieram to co napisal comrade. I mowi to jako osoba, ktora za szesc
                  miesiecy bedzie miec dziecko.
                • ewelinakow Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 17:22
                  W pelni popieram to co napisal comrade. I mowie to jako osoba, ktora za szesc
                  miesiecy bedzie miec dziecko.
                • tasma_izolacyjna Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 19:25
                  Dobrze powiedziane. Najważniejsze ostatnie słowa ostatniego zdania.
                  Postarałabym się uniknąc wulgaryzmów, choć rozumiem dlaczego nerwy ponoszą...
                  mnie też szlag trafia.
                • cynik9 Re: Giertych, Lepper 25.11.05, 14:33
                  ODPOWIEDZ PANA POSLA GIERTYCHA PANU COMRADE

Panie Comrade! Powiem panu prywatnie ze ma pan w wielu sprawach
                  absolutna racje! Ale prosze niech pan nie pokazuje tego listu publicznie -
                  moglbym miec nieprzyjemnosci...

Oczywiscie, jak pan slusznie zauwaza, istotnie mam ludzi za
                  kompletnych idiotow ktorzy kupia kazda populistyczna kielbase. Pan panie comrade
                  wydaje sie rozsadnie myslec - wiec niech mi pan powie czy gdyby nie byloby to
                  prawda to ktokolwiek by glosowal na cynicznych populistow w PiSie, nie mowiac
                  juz o nas czy o Lepperze? Ale glosuja, nawet gdy ich Lech pogonil z tym
                  "spieprzaj dziadu". Wyobraza sobie pan jak masy zaczna sie do nas garnac gdy
                  sie je bardziej po chamsku zwymysla?

No wiec co mamy robic? popelnic polityczne harakiri
                  i nagle zaczac dzialac rozsadnie z, jak pan proponuje, 20-letnia perspektywa?
                  To dobre! A od kiedy masom taka perspektywa jest konieczna? Nie zartujmy -
                  liczy sie tylko flacha na dzisiaj i dorazne ochlapy tu i tam rzucone. My jako
                  doswiadczeni politycy rozumiemy jedna rzecz - obdarowywanie mas ze wspolnej kasy
                  zawsze dziala, szczegolnie gdy okraszone jest sosem "wciskania bogaczy". Niech
                  pan zapyta kogos na ulicy czy jest za wyzszymi podatkami dla "bogaczy" - nie
                  spotkalem jeszcze kogos kto by powiedzial nie! Albo taki podatek liniowy -
                  przeciez nikt rozsadny, ktoremu bliskie sa zasady rownosci, nie powie ze
                  placenie tego samego procentu od dochodow jest niesprawiedliwe. No ale widzi
                  pan, trick jest w zmobilizowaniu wiekszosci przeciw mniejszosci, nie na tym co
                  jest sprawiedliwe czy sensowne, a co nie jest. Skuteczne jest tez dodanie troche
                  Rydzyka, bo akurat czesc tego pozal sie Boze elektoratu bardziej go slucha niz
                  nas.
                  A to ze spieprzymy gospodarke tym rozdawnictwem? OK, badzmy realistami. Skutki
                  tego pojawia sie dopiero z kilkuletnim poslizgiem, prawdopodobnie wiekszym niz
                  nasza kariera parlamentarna, wiec po co sie martwic na zapas? Zlotego nawsze
                  mozna dodrukowac, choc znajdzie sie zawsze paru malkontentow marudzacych o
                  inflacji.
                  A poza tym Kaczynscy, w odroznieniu od mas, nie sa idiotami by wierzyc w to co
                  opowiadali na zewnatrzna konsumpcje, wie pan z tym 3m mieszkan, itd. i nie sa
                  juz w tym temacie.

W liscie stwierdza pan ze nie jest pan idiota i ze "miliony nie dadza sie nabrac
                  na ten chwyt". Co do pierwszego ma pan calkowita racje - co do drugiego jednak
                  sadze ze jest pan naiwny. Owszem, dadza sie nabrac i na to i na wiele innych
                  ktore mamy w zanadrzu, tak jak dali sie juz nabrac na te cala chece z PiSem i z
                  ich "programem" wyborczym. A nawet gdyby jak pan mowi bylyby to "miliony",w co
                  watpie, to nasza glowa w tym by wiecej tych "milionow" jednak dalo sie nabrac.
                  Czy nie na tym polaga demokracja?

Poza tym o jakim nabieraniu tu mowimy? - raczej o roznicach semantycznych. Co do
                  beckiowego to, powiedzmy sobie szczerze, panie camrade, premiowanie
                  dzieciorobstwa lazy w naszym interesie. Oczywiscie ze becikowe to zart, a na
                  jedno dziecko nie ma zadnego sensu, my to wiemy. Ale kto produkuje dzieci w tym
                  kraju w wiekszej skali? oczywiscie nasi wyborcy ktorzy i tak wisza na panstwowym
                  garnuszku, wiec beda mieli jeszcze jeden powod by dalej wisiec. Przeciez nie
                  spodziewa sie pan ze ktos uzalezniony od panstwa w przyszlych wyborach zacznie
                  glosowac inaczej, podcinajac galaz na ktorej siedzi.

Konczac gratuluje przemyslanej wypowiedzi i obywatelskiej postawy. Jednoczesnie
                  wspolczuje ze jest pan w mniejszosci ktora dzieki regulom demokracji nie rzadzi
                  i ktora dzieki Bogu i ojcu dyrektorowi ma male szanse by dojsc do glosu w
                  przyszlosci.

z powazaniem
              • aneta362 Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 16:57
                Doskonale to ująłeś, masz rację, ale nas jest mniejszość, bo ktoś przecie
                wybrałtych debili, popir.. ony kraj.
              • feminasapiens do Neolith 24.11.05, 20:13
                Dobrze powiedziane - niestety :-(
            • ewazh Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 15:09
              Co tam dziesiec? STOOO!!! jola z dywit doplaci!!
          • verushka1 Re: Skandujmy: DZIEEE-SIĘĆ TYSIĘCY!!! 24.11.05, 12:54
            tzn to juz chyba jedna z ostatnich obietnic - musza sie w koncu z czegos
            wywiazac, mimo ze becikowe jest slabym pomyslem

(matki nie zdaja sobie sprawy z tego ze im te 800-1000 pln nie pomoze w
            wychowaniu tego dziecka - to zapomoga na 1st tydzien po urodzeniu)

ale to duza kwota dla budzetu:

rodzi sie ok 350000 dzieci rocznie, wiec dla budzetu to (bez kosztow obslugi)

przy 800 plnach => 280 000 000
            przy 1000 => 350 000 000
            przy 2000 (psl chce tak) => 700 000 000

na wodke dla ojca? pierwszy becik? czy to sprawa az takiej wagi - mniej
            niebezpieczne byloby przyspieszenie wzrostu zatrudnienia - dla matki dodatkowe
            nawet 200 wiecej miesiecznie do pensji to duzo wiecej niz ta zapomoga.
            albo niech przynajmniej sprobuja stworzyc jakis prog wynagrodzenia czy dochodu
            na glowe w rodzinie od ktorego nie bedzie przyznawac sie becikowego

navaira napisał:

> Niech PiSs pokaże, jak dba o rodzinę! 3 miliony mieszkań już prysły jak bańka
            > mydlana (ceglana?), jakieś ochłapy trzeba rzucić. Poza tym co to ma być, żeby
            > PSL przelicytował w obietnicach samych braci Placków?
            • pantanal MILION na jeden becik. Kto da wiecej??!! 24.11.05, 13:21
              Komu, komu, bo ide do domu!!!
            • ewazh Re: Skandujmy: DZIEEE-SIĘĆ TYSIĘCY!!! 25.11.05, 09:22

> navaira napisał:
              >
              > > Niech PiSs pokaże, jak dba o rodzinę! 3 miliony mieszkań już prysły jak b
              > ańka mydlana (ceglana?), jakieś ochłapy trzeba rzucić.

Obiecanki cacanki, a głupiemu radość.
          • lew_konia Bełcikowe - 1000.- na bełta wystarczy! 24.11.05, 16:31
            Żadna odpowiedzialna matka nie urodzi dziecka z powodu tysiąca złotych. Aby
            wychować dziecko potrzeba znacznie, znacznie więcej - pieniędzy i czasu. A za
            tysiąc złotych można sobie kupić tyle bełta, że o obowiązkach rodzicielskich
            pijani ze szczęścia(?) rodzice przypomną sobie za kolejne 9 miesięcy. Brawo
            ojcze dyrektorze, brawo!!!
            • malpa-z-paryza becikowe pod warunkiem 24.11.05, 16:35
              zgadzam sie na becikowe, ale niech rownoczesnie bedzie wprowadzone edukacja seksualna w szkolach
              i aborcja...
            • gwiezdny_kupiec Ku.., żłobki, przedszkola, prawo które byłoby 24.11.05, 18:08
              korzystne dla pracujących matek. Ułatwienie matkom powrotu na rynek pracy. Urlop
              macierzyński dzielony bardziej między oboje rodziców (Szwecja). Zmniejszenie
              bezrobocia wśród młodych ludzi (potencjalnych rodziców). To są działania
              prorodzinne.
              Nikt odpowiedzialny nie zdecyduje się na dziecko nie mając minimalnej gwarancji
              że będzie w stanie je utrzymać i wychować. Przecież 10000zł to śmieszne pieniądze.
              Dlaczego polacy wybierają sobie do rządzenia takich pajaców ? Pie.. ten kraj
              i jego mieszkańców.
          • luzakis POLITYKA JE.BIE MOZG 24.11.05, 19:49
      • t.duszynski Re: rozdawajmy dalej. mamy pryeciez krocie! 24.11.05, 11:22
        Nikt od Ciebie nie chce abys rozdawal,ale za pare lat bedziesz bral
        (emeryture) ,jesli nie narobisz dzieciakow to moje beda na Ciebie pracowaly
        • anna-dark Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 11:44
          Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro.
          I jeszcze parę innych problemów po drodze (np. jak z północno-afryko-arabo-
          emigrantami we Francji)...

t.duszynski napisał:

> Nikt od Ciebie nie chce abys rozdawal,ale za pare lat bedziesz bral
          > (emeryture) ,jesli nie narobisz dzieciakow to moje beda na Ciebie pracowaly
          • adas313 Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 11:48
            > Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro.

Niekoniecznie! Wystarczy mądrze zreformować system emerytalny. Niech tylko ZUS
            się odczepi od mojej kasy, Fundusze Inwestycyjne zaopiekują się nią lepiej.
            Na emeryturze zamiast się martwić czy starczy mi na lekarstwa będę się martwił
            gdzie jechać na wakacje.

> I jeszcze parę innych problemów po drodze (np. jak z północno-afryko-arabo-
            > emigrantami we Francji)...

Do tego doprowadził m.in. nazbyt rozdmuchany socjal i system zasiłków.
            • anna-dark Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba 24.11.05, 11:51
              Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybko świadkami
              prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny styl życia,
              zmniejszanie się przyrostu naturalnego).

adas313 napisał:

> > Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro.
              >
              > Niekoniecznie! Wystarczy mądrze zreformować system emerytalny. Niech tylko
              ZUS
              > się odczepi od mojej kasy, Fundusze Inwestycyjne zaopiekują się nią lepiej.
              > Na emeryturze zamiast się martwić czy starczy mi na lekarstwa będę się
              martwił
              > gdzie jechać na wakacje.
              >
              > > I jeszcze parę innych problemów po drodze (np. jak z północno-afryko-arab
              > o-
              > > emigrantami we Francji)...
              >
              > Do tego doprowadził m.in. nazbyt rozdmuchany socjal i system zasiłków.
              • adas313 Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 11:52
                Becikowym tego nie zmienisz.
                • anna-dark Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 11:58
                  Czy gdzieś napisałam, że przez "becikowe" wzrośnie polski produkt krajowy
                  brutto, bogactwo społeczeństwa, spadnie bezrobocie, przybędzie miejsc pracy,
                  czy Polska dokona technologicznego/cywilizacyjnego skoku?

Bez nowych pokoleń, generacji będzie na pewno trudniej reformować system
                  emerytalny (lub zbudować nowy - bo ten z ZUS to sciencie-fiction ! )

adas313 napisał:

> Becikowym tego nie zmienisz.
                  • georg_l Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 12:11
                    > ZUS to sciencie-fiction !

Porównywałaś kiedyś koszty ZUS-u i OFE? ZUS koszt około 3%, OFE koszt około
                    10%. Zamienił stryjek siekierkę na kijek. :-(
                    Pozdrawiam
                    Georg
                    • erg_samowzbudnik Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 15:47
                      georg_l napisał:

> > ZUS to sciencie-fiction !
                      >
                      > Porównywałaś kiedyś koszty ZUS-u i OFE? ZUS koszt około 3%, OFE koszt około
                      > 10%. Zamienił stryjek siekierkę na kijek. :-(
                      > Pozdrawiam
                      > Georg

Tylko że każdy OFE jest inwestowany i z zysk może przekroczyć koszty . Chociaż
                      wydaje mi się że w tych proporcjach 10%-OFE i 3%-ZUS to coś kręcisz.Juz samych
                      ludzi zatrudnionych w ZUS-ie jest krocie nie mówiąc o majatku który trzeba
                      utrzymać.
                    • anna-dark Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 19:26
                      Nie ZUS, nie OFE - ale zwykłe konto w banku !

georg_l napisał:

> > ZUS to sciencie-fiction !
                      >
                      > Porównywałaś kiedyś koszty ZUS-u i OFE? ZUS koszt około 3%, OFE koszt około
                      > 10%. Zamienił stryjek siekierkę na kijek. :-(
                      > Pozdrawiam
                      > Georg
                      • georg_l Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 25.11.05, 08:46
                        Wydaje mi się że inwestycja we własne dzieci jest pewniejsza. Skąd mogę
                        wiedzieć co będzie za 30 lat? Czy bank do którego wpłacam pieniądze będzie
                        jeszcze istniał? Czy nasze państwo będzie jeszcze istniało? Łatwiej jest
                        stracić majątek niż krewnych.
                        Pozdrawiam
                        Georg
                  • erg_samowzbudnik Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 15:44
                    anna-dark napisała:

> Czy gdzieś napisałam, że przez "becikowe" wzrośnie polski produkt krajowy
                    > brutto, bogactwo społeczeństwa, spadnie bezrobocie, przybędzie miejsc pracy,
                    > czy Polska dokona technologicznego/cywilizacyjnego skoku?
                    >
                    > Bez nowych pokoleń, generacji będzie na pewno trudniej reformować system
                    > emerytalny (lub zbudować nowy - bo ten z ZUS to sciencie-fiction ! )
                    >
                    > adas313 napisał:
                    >
                    > > Becikowym tego nie zmienisz.

Wystarczy zobaczyć na:www.zus.pl/zampub/default.asp i widać gdzie się
                    podziewaja pieniadze . Komputery z najwyższej półki po to żeby panie mogły w
                    pasiansa pograć. Wystarczy przeanalizować te wydatki i od razu widać że wydaje
                    się nie swoje. A jak nie swoje to hulaj dusz piekła nie ma.
                    • anna-dark Nie ZUS, nie OFE - ale konto w banku, emerytalne 24.11.05, 19:41
                      Nie ZUS, nie OFE - ale konto w banku, emerytalne wyłącznie.

• stary_pawian Re: Nie ZUS, nie OFE - ale konto w banku, emeryta 25.11.05, 08:59
                        anna-dark napisała:

> Nie ZUS, nie OFE - ale konto w banku, emerytalne wyłącznie.
                        >
                        To dla tych co mają nadwyżki. Oni już dawno na to wpadli.
                    • georg_l Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 25.11.05, 08:51
                      Mój kuzyn miał to nieszczęście że przez pewien czas pracował w ZUSie. Będąc po
                      prawie zarabiał tam dosłownie grosze, starczyło na wegetację i z trudem na to
                      by zrobić aplikację, jako radcy prawnemu zaproponowano mu jakieś 300 zł
                      więcej. :-)
                      Dla pracowników ZUS jest strasznie sknerowaty. Poza tym pracowników nie ma
                      dużo, dowodzą tego wieczne kolejki.
                      A co do komputerów to wybierz się kiedyś do ZUSu, nie ma ich tam tak dużo.
                      Pozdrawiam
                      Georg
              • rosenkrantz666 Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 15:33
                > Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybko świadkami
                > prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny styl życia,
                > zmniejszanie się przyrostu naturalnego).

Tylko że te procesy dotyczą nie ubogich, a bogatych. Czyli becikowe nie jest na
                nic lekarstwem - a wręcz przeciwnie.....
                • anna-dark Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 19:50
                  Silesia City Center, Katowice, dzień otwarcia 18 listopada -
                  - totalna liczba odwiedzających to 150 000 osób
                  (czyli 3 x Stadion Śląski z ostatniego koncertu U2 w Chorzowie,
                  wypełniony po brzegi).
                  Czy myślisz, że oni wszyscy przyszli tylko oglądać?
                  W Polsce coraz więcej ludzi ma pieniądze, coraz więcej pieniędzy - sam sobie
                  odpowiedz skąd. A w Katowicach to nie jedyne centrum handlowe. I one są zawsze
                  pełne.

rosenkrantz666 napisał:

> > Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybko świa
                  > dkami
                  > > prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny styl ży
                  > cia,
                  > > zmniejszanie się przyrostu naturalnego).
                  >
                  > Tylko że te procesy dotyczą nie ubogich, a bogatych. Czyli becikowe nie jest
                  na
                  > nic lekarstwem - a wręcz przeciwnie.....
              • ewelinakow Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 17:28
                anna-dark napisała:

> Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybko świadkami
                > prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny styl życia,
                > zmniejszanie się przyrostu naturalnego).
                >

Dziwne zalozenia.......... A co maja dzieci do konsumpcyjnego stylu zycia, ktore
                tak czy siak w Polsce panuje?
                • anna-dark Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 19:44
                  Rozbawiłeś mnie - jest dokładnie odwrotnie - konsumpcyjny styl życia sprawia,
                  że ludzie wolą inne atrakcje niż dzieci - wczasy za granicą, łażenie po
                  shopping center, imprezy, miłe spędzanie czasu i wydawanie pieniędzy (ci co
                  mają, a ci co nie mają to na kredyt)lub nawet gapienie się w telewizor z np.
                  cyfrą+. Dzieci to wyrzeczenia, i poświęcenia, a teraz mlodzi i starsi wolą
                  lekko i przyjemnie. A zegar narodowi tyka.

ewelinakow napisała:

> anna-dark napisała:
                  >
                  > > Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybko świa
                  > dkami
                  > > prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny styl ży
                  > cia,
                  > > zmniejszanie się przyrostu naturalnego).
                  > >
                  >
                  >
                  > Dziwne zalozenia.......... A co maja dzieci do konsumpcyjnego stylu zycia,
                  ktor
                  > e
                  > tak czy siak w Polsce panuje?
                  • ewelinakow Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 20:16
                    coz za katastroficzna wizja ;) Dziwne, ze jakos mnie osobiscie posiadanie dzieci
                    nie przeszkadza w spedzaniu wczasow za granica, chodzeniu do supermarketow i
                    ogladaniu telwizji........ Osobiscie nie widze najmniejszego powodu, dla ktorego
                    ludzie nie mieliby wydawac ciezko zarobionych przez siebie pieniedzy na wczasy i
                    tym podobne przyjemnosci. Hmmmmmmm no ale moze to tylko ja tak mam.....

anna-dark napisała:

> Rozbawiłeś mnie - jest dokładnie odwrotnie - konsumpcyjny styl życia sprawia,
                    > że ludzie wolą inne atrakcje niż dzieci - wczasy za granicą, łażenie po
                    > shopping center, imprezy, miłe spędzanie czasu i wydawanie pieniędzy (ci co
                    > mają, a ci co nie mają to na kredyt)lub nawet gapienie się w telewizor z np.
                    > cyfrą+. Dzieci to wyrzeczenia, i poświęcenia, a teraz mlodzi i starsi wolą
                    > lekko i przyjemnie. A zegar narodowi tyka.
                    >
                    > ewelinakow napisała:
                    >
                    > > anna-dark napisała:
                    > >
                    > > > Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybk
                    > o świa
                    > > dkami
                    > > > prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny s
                    > tyl ży
                    > > cia,
                    > > > zmniejszanie się przyrostu naturalnego).
                    > > >
                    > >
                    > >
                    > > Dziwne zalozenia.......... A co maja dzieci do konsumpcyjnego stylu zycia
                    > ,
                    > ktor
                    > > e
                    > > tak czy siak w Polsce panuje?
                    • georg_l Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 25.11.05, 08:40
                      Załóżmy że wspólnie zarabiacie (jako rodzina) 7000 zł. (Jeśli zarabiacie mniej
                      lub więcej to po prostu w miejsce 7000 wstaw inną wartość.)
                      Jeśli jesteście sami to macie po 3500 zł na osobę miesięcznie.
                      Jeśli urodzi się wam dziecko to macie już tylko po 2333 zł na osobę.
                      Jeżeli macie dwójkę dzieci to jest jeszcze gorzej, zostaje tylko 1750 zł na
                      osobę.
                      Dla większej ilości dzieci licz sam(a).
                      Dodatkowo dziecko (lub dzieci) oznacza mnóstwo dodatkowej pracy. Zakładając że
                      nie chcecie więcej pracować (jeżeli akceptujecie więcej pracy to dolicz ją do
                      początkowej kwoty dochodów) to musicie mniej pracować zarobkowo.
                      Wydaje mi się że praca przy jednym dziecku to jakieś 1/3 etatu, przy dwóch 1/2.
                      Zatem kwota bazowa to już nie 7000 zł ale:
                      Przy pierwszym dziecku 5833 zł czyli 1944,33 zł na osobę.
                      Przy drugim 5250 zł czyli 1312,50 zł na osobę.
                      Jeżeli dla Ciebie spadek dochodów na osobę z 3500 zł miesięcznie na 1312,50 zł
                      miesięcznie nie jest żadnym problemem w planach wakacyjnych czy zakupowych to
                      naprawdę jestem zdziwiony.
                      Pozdrawiam
                      Georg
            • stary_pawian Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 25.11.05, 08:50
              adas313 napisał:

>
              > Niekoniecznie! Wystarczy mądrze zreformować system emerytalny. Niech tylko
              ZUS
              > się odczepi od mojej kasy, Fundusze Inwestycyjne zaopiekują się nią lepiej.
              > Na emeryturze zamiast się martwić czy starczy mi na lekarstwa będę się
              martwił
              > gdzie jechać na wakacje.
              >
              > > I jeszcze parę innych problemów po drodze (np. jak z północno-afryko-arab
              > o-
              > > emigrantami we Francji)...
              >
              > Do tego doprowadził m.in. nazbyt rozdmuchany socjal i system zasiłków.
              "ZUS jest niewątpliwie organizacją przestępczą, ale nie można jej nazwać
              ZORGANIZOWANĄ"
          • pe1 Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 11:51

a co to za bełkot?

całe życie płacę potężny haracz ze swojej pensji, będzie z tego moja emerytura i
            jeszcze paru nierobów
            • anna-dark Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 11:54
              Nie jest to takie pewne - chyba, że szybko przejdziesz na emeryturę i to z
              wysoką stawką. Jak sądzisz, że dostaniesz spowrotem wszystko co oddałeś PRL i
              RP poprzez ZUS "na emeryturę" - to jesteś wielkim naiwniakiem. Sorry za
              brutalną prawdę o rzeczywistości, i twojej emeryturze.

pe1 napisał:

>
              > a co to za bełkot?
              >
              > całe życie płacę potężny haracz ze swojej pensji, będzie z tego moja
              emerytura
              > i
              > jeszcze paru nierobów
              • georg_l Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 12:23
                > Jak sądzisz, że dostaniesz spowrotem wszystko co oddałeś PRL i
                > RP poprzez ZUS "na emeryturę" - to jesteś wielkim naiwniakiem

To nie tak! Sprawa z emeryturami wygląda zupełnie inaczej.
                Inaczej działały emerytury w PRLu a inaczej działają teraz.
                W PRLu z tego co wypracowałaś pieniądze szły w części na wychowanie nowego
                pokolenia a w części na utrzymanie emerytów, Tobie nic nie zostawało!
                Zasada była taka że jak już to nowe pokolenie wejdzie w wiek produkcyjny to ono
                zapłaci na emerytury tych którzy płacili na nich gdy byli dziećmi a
                zabezpieczeniem z kolei ich emerytury będzie jeszcze następne pokolenie.
                Ten system był bardzo dobry pod warunkiem że były dzieci. Gdy zaczęło brakować
                dzieci nie dało się go już utrzymać.
                Teraz płacąc składkę pieniądze trafiają głównie do OFE gdzie są gromadzone na
                indywidualnym koncie. Niestety, przeciętna składka jest na tyle niska że przez
                cały czas swojej aktywności zawodowej nie dasz rady zebrać odpowiedniej kwoty
                która później mogłaby pokryć koszty wypłacania Ci emerytury (przelicz). Tak
                więc problemem nie jest to że te pieniądze ktoś ukradnie (chociaż pewnie w
                części tak będzie), problemem jest że jest ich za mało i na nic ich nie
                starczy.
                Pozdrawiam
                Georg
                • anna-dark Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 19:52
                  W OFE twoje pieniądze są w głównej mierze przewalane przez executive management
                  na ich fanaberie - może coś ci tam zostanie, ale kto ci to teraz może
                  zagwarantować? To tak jak kupowanie działki na księżycu.

georg_l napisał:

> > Jak sądzisz, że dostaniesz spowrotem wszystko co oddałeś PRL i
                  > > RP poprzez ZUS "na emeryturę" - to jesteś wielkim naiwniakiem
                  >
                  > To nie tak! Sprawa z emeryturami wygląda zupełnie inaczej.
                  > Inaczej działały emerytury w PRLu a inaczej działają teraz.
                  > W PRLu z tego co wypracowałaś pieniądze szły w części na wychowanie nowego
                  > pokolenia a w części na utrzymanie emerytów, Tobie nic nie zostawało!
                  > Zasada była taka że jak już to nowe pokolenie wejdzie w wiek produkcyjny to
                  ono
                  >
                  > zapłaci na emerytury tych którzy płacili na nich gdy byli dziećmi a
                  > zabezpieczeniem z kolei ich emerytury będzie jeszcze następne pokolenie.
                  > Ten system był bardzo dobry pod warunkiem że były dzieci. Gdy zaczęło
                  brakować
                  > dzieci nie dało się go już utrzymać.
                  > Teraz płacąc składkę pieniądze trafiają głównie do OFE gdzie są gromadzone na
                  > indywidualnym koncie. Niestety, przeciętna składka jest na tyle niska że
                  przez
                  > cały czas swojej aktywności zawodowej nie dasz rady zebrać odpowiedniej kwoty
                  > która później mogłaby pokryć koszty wypłacania Ci emerytury (przelicz). Tak
                  > więc problemem nie jest to że te pieniądze ktoś ukradnie (chociaż pewnie w
                  > części tak będzie), problemem jest że jest ich za mało i na nic ich nie
                  > starczy.
                  > Pozdrawiam
                  > Georg
                  • georg_l Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 25.11.05, 08:53
                    Masz rację, niestety w 100%. ;-(
                    Pozdrawiam
                    Georg
          • z.sadystka Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 12:24
            nic prostszego, koleżanko, rozmnóż się,

zaczynajmy od własnego dachu i belek we własnych oczach. ja sobie popatrzę.

[matka i córka regularnie płaciły ZUS, z tym, że matka wychowując trójkę
            chorowitych dzieci przebywała często na macierzyńskim. ojciec poprosił matkę o
            to, by dla dobra dzieci zrezygnowała z pracy. zrezygnowała. ojciec przestał
            łożyć na jej utrzymania i rozwiódł się. alimenty wkutek ułomności polskiego
            prawa nieściągalne. matka przechodzi rozległy wypadek, państwo polskie odmawia
            jej prawa do renty, żyje z zasiłku pielęgnacyjnego ok. 250 PLN/msc. odwołania
            nieskuteczne. mnóżmy się ciesząc ryje na becikowe, myślmy dalej
            nieprzyszłościowo, utrudniajmy kobietom zatrudnienie i powrót do pracy, nie
            zmieniajmy przepisów socjalnych, tylko rzucajmy ochłapy, pozdrawiam.]
            • georg_l Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 25.11.05, 08:57
              Nie rozumiem. Oczywiście że jest źle. Masz rację, wsparcie dla rodzin (lub osób
              samotnych) wychowujących dzieci jest beznadziejne.
              Czy jednak dlatego że jest beznadziejnie mamy krytykować ruch w dobrą stronę?
              Becikowe jest małe i niewiele pomoże ale wolę je mieć niż go nie mieć.
              Georg
          • rosenkrantz666 Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 14:43

Ciemnotko, po pierwsze ZUS dziś to już gwarancja braku emerytur jutro, więcej
            nie trzeba. Po drugie zarabianie przez obecnych pracujących na obecnych
            emerytów, to poroniony pomysł realizowany dziś przez ZUS, ale nie mający
            przyszłości (każdy rząd, który ma cień pojęcia o finansach państwa) będzie dalej
            likwidował ten system na rzecz emerytur wypłacanych z indywidualnych składek
            (jak IKE, ale na 100% emerytury).
            • anna-dark Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 19:54
              No to się zgadzamy co do ZUS-u i OFE ???

rosenkrantz666 napisał:

>
              > Ciemnotko, po pierwsze ZUS dziś to już gwarancja braku emerytur jutro, więcej
              > nie trzeba. Po drugie zarabianie przez obecnych pracujących na obecnych
              > emerytów, to poroniony pomysł realizowany dziś przez ZUS, ale nie mający
              > przyszłości (każdy rząd, który ma cień pojęcia o finansach państwa) będzie
              dale
              > j
              > likwidował ten system na rzecz emerytur wypłacanych z indywidualnych składek
              > (jak IKE, ale na 100% emerytury).
        • georg_l Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 12:08
          O czym Ty piszesz? Jaka emerytura?!? Nie będzie żadnych emerytur!
          Pieniądze jakie idą na przyszłe emerytury są śmiesznie małe, starczy ich (a i
          to pod warunkiem że nikt ich nie ukradnie) akurat na to żeby wypłacać
          niewielkie zasiłki wyrównujące spadek wydajności w pracy (a w konsekwencji
          niższe wynagrodzenia) osób starszych (które będą musiały pracować do śmierci).
          Dziś niektórzy się oburzają gdy proponuje się by osobom starszym nie refundować
          niektórych świadczeń zdrowotnych, za parę lat jedyne na co będzie mogła liczyć
          osoba niezdolna do dalszej pracy to będzie darmowy zastrzyk z trucizną. :-(
          Nie da się inaczej, zabraknie najzwyczajniej pieniędzy.

Pomóc mógłby zdecydowany wzrost urodzeń i to w rodzinach które gwarantują dobre
          wychowanie i wykształcenie dzieci. Tego niestety nie będzie.

Becikowe dla wszystkich nie jest dobrym rozwiązaniem ale jest to krok w dobrym
          kierunku. Zmienia się wreszcie absurdalną politykę dofinansowywania wyłącznie
          rodzin lumpów. Niestety przede wszystkim lumpy są w ten sposób zachęcane do
          mnożenia się. Uważam że znacznie lepszym pomysłem od becikowego byłoby
          wprowadzenie możliwości rozliczania się rodziców razem z dziećmi i niezależnie
          od tego duże ulgi podatkowe za więcej niż dwójkę dzieci. System ten nie byłby
          atrakcyjny dla lumpów a tym którzy dają gwarancję na dobre wychowanie dzieci
          bardzo by pomógł.
          Pozdrawiam
          Georg
          • amhu Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 12:22
            Ciagle zdumiewa mnie gleboka wiara, ze wzrost liczby urodzen przelozy sie
            automatycznie na przyspieszenie tempa wzrostu gospodarczego i wzrost wplywow do
            ZUS. A moze, w warunkach slimaczego wzrostu gospodarczego, na wzrost stopy
            bezrobocia i spadek wplywow do ZUS? I cala ta konstrukcja "solidaryzmu
            spolecznego" rozpadnie sie w pyl? Tylko, czy trzeba na to bezczynnie czekac?
            Reforma emertytalna z 1998 r. byla jedyna jaka byla niezbedna. Stanela jednak w
            miejscu - nadal do II filaru wplacamy tyle samo co uprzednio. A jego udzial
            powinien rosnac, przy malejacym udziale ZUS.
            • xx23 Do ponizszego Comrada! 24.11.05, 12:33
              Nie zgadzam sie z tekstem Comrada i juz !

------------------------------------------
              Ciekawe , czy wytna mi ten post?
            • georg_l Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 12:36
              Zastanów się jednak co będzie jeśli nie będzie się rodziło więcej dzieci
              (pomijam dzieci lumpów bo akurat te lepiej żeby się nie rodziły). Cały system
              się zawali.
              Za parę lat w wiek emerytalny przejdzie pierwszy rocznik wyżu powojennego, za
              następne 20 lat w wiek emerytalny wejdą następne roczniki wyżowe. Kto tych
              ludzi zastąpi w pracy???
              Sprowadzenie z zagranicy to mrzonki. Sprowadzić będzie można co najwyżej
              nieudaczników (ci którzy mają odpowiednie dla nas kwalifikacje i chęć do pracy
              nie będą chcieli przyjechać) którzy nie dość że nic nie będą potrafili zrobić
              to jeszcze sami będą domagać się opieki (patrz sytuacja we Francji).
              Rozwiązanie jest tylko jedno, nie będzie emerytur.
              Będziesz pracował do śmierci, możesz tylko liczyć na to że na starość zamiast
              emerytury dostaniesz zasiłek wyrównawczy.
              A reforma emerytalna była niezbędna – tu się zgodzę. Była ona niezbędna jednak
              nie dlatego że poprzedni system był niesprawiedliwy, nie, on po prostu mógł
              działać gdy przyrost naturalny był wysoki, w państwie które ludnościowo się
              zwija niestety nie można było go utrzymywać.
              Pozdrawiam
              Georg
              • amhu Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 12:49
                Otoz, moj szanowny oponencie rzecz w tym, iz nalezy odchodzic od utopii
                solidaryzmu spolecznego ( w postaci ZUS) na rzecz wlasnych kont w komerycyjnych
                firmach ubezpieczen emerytalnych (II filar , III filar.....X filar). W
                konsekwencji, w dajacej sie przewidziec przyszlosci, takie pasozytnicze
                instytucje jak ZUS znikna, a emertury zalezne beda od wlasnej
                przedsiebiorczosci, pracowitosci i uzdolnien nie zas od liczby swiezo urodzonych
                dzieci czy tez wielkosci skladek jakie beda placicic przyszli zawodowo czynni.
                • georg_l Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 13:01
                  OK, Twój wybór, być może nawet słuszny.
                  Zastanawiałbym się tylko nad innym rozwiązaniem. Nie reformujmy systemu
                  emerytalnego, po prostu zlikwidujmy go. Chcesz oszczędzać na emeryturę to rób
                  to na własną rękę.
                  W takiej sytuacji jestem też za likwidacją wszelkich dopłat do dzieci
                  (ewentualnie darmowa nauka w podstawówce) a już szczególnie do tych w rodzinach
                  najbiedniejszych. Tak samo zrezygnujmy z darmowej służby zdrowia.
                  Mam tylko jeden warunek, państwo ma stać na straży równowagi na rynku pracy (co
                  nie powinno być zresztą trudne skoro znikną obciążenia).
                  Wtedy będzie sprawiedliwie, może mniej wygodnie ale wygodniejsze formy
                  zapewnienia sprawiedliwości niestety się u nas nie sprawdzają. :-(
                  Pozdrawiam
                  Georg

PS
                  Boję się tylko czy w takim systemie będziemy sobie w stanie zapewnić
                  bezpieczeństwo.
            • anna-dark Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 19:56
              Po co ewoluować z ZUS-em ? Zlikwidować od razu ! Moje pieniądze na moje konto w
              moim banku !

amhu napisała:

> Ciagle zdumiewa mnie gleboka wiara, ze wzrost liczby urodzen przelozy sie
              > automatycznie na przyspieszenie tempa wzrostu gospodarczego i wzrost wplywow
              do
              > ZUS. A moze, w warunkach slimaczego wzrostu gospodarczego, na wzrost stopy
              > bezrobocia i spadek wplywow do ZUS? I cala ta konstrukcja "solidaryzmu
              > spolecznego" rozpadnie sie w pyl? Tylko, czy trzeba na to bezczynnie czekac?
              > Reforma emertytalna z 1998 r. byla jedyna jaka byla niezbedna. Stanela jednak
              w
              > miejscu - nadal do II filaru wplacamy tyle samo co uprzednio. A jego udzial
              > powinien rosnac, przy malejacym udziale ZUS.
            • lilithh Re: Nie będzie żadnych emerytur! 25.11.05, 10:58
              A mnie z kolei zdumiewa głeboka wiara niektórych dyskutantów w to, ze jedynym
              źródłem rozwoju gospodarki jest ilość rąk do pracy (nie mylić z ilościa
              pracujacych ;-). Upraszczając: im więcej będzie ludzi zdolnych do ręcznego lub
              nożnego kopania rowów (albo czegokolwiek) tym bezpieczniejsza nasza przyszłość
              emerycka. Ludzie - czy wy nie widzicie tego bezrobocia strukturalnego
              wokół???!!!
              A czy nie przychodzi szanownym dyskutantom do głowy ze nasza troska powinna się
              skupiać nie na liczności następnego pokolenia, ale na jego WYKSZTAŁCENIU???? Ze
              źródłem bogactwa dla kraju nie są legiony kopaczy rowów ale nawet niewielka
              grupka ale za to świetnie wykształconych specjalistów, rzeczywiście tworzących
              postęp technologiczny, ekonomiczny, kulturalny?

Ech, szkoda gadać - XIX wieczny sposób myślenia...

p.s.
              A z punktu widzenia obronności kraju to trzeba nam duuużo mięsa armatniego???
              • georg_l Re: Nie będzie żadnych emerytur! 25.11.05, 12:39
                Ilość ludzi jest ważna.
                Jeśli ludzi nie będzie to nie będzie niczego, żadnej gospodarki. Jeśli będzie
                ich mało to nie będzie też żadnej nauki – rozwój nauki wymaga jednak pewnej
                ilości ludzi.
                Poza tym zawsze będzie potrzebny ktoś kto będzie kopał rowy (bądź ogródek).
                Jeśli zaś chodzi o wykształcenie. Jest źle a nawet tragicznie. Niby mamy
                mnóstwo osób z wyższym wykształceniem (lub właśnie studiujących) ale niestety w
                znakomitej większości to wykształcenie jest tylko na papierze.
                Grupka świetnie wykształconych specjalistów jest u nas bardzo mała, za mała.
                Niedługo przyjdzie centra naukowe czy decyzyjne przenieść do Indii. ;-(
                Georg
          • anna-dark Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 19:55
            Full zgoda !

georg_l napisał:

> O czym Ty piszesz? Jaka emerytura?!? Nie będzie żadnych emerytur!
            > Pieniądze jakie idą na przyszłe emerytury są śmiesznie małe, starczy ich (a i
            > to pod warunkiem że nikt ich nie ukradnie) akurat na to żeby wypłacać
            > niewielkie zasiłki wyrównujące spadek wydajności w pracy (a w konsekwencji
            > niższe wynagrodzenia) osób starszych (które będą musiały pracować do śmierci).
            > Dziś niektórzy się oburzają gdy proponuje się by osobom starszym nie
            refundować
            >
            > niektórych świadczeń zdrowotnych, za parę lat jedyne na co będzie mogła
            liczyć
            > osoba niezdolna do dalszej pracy to będzie darmowy zastrzyk z trucizną. :-(
            > Nie da się inaczej, zabraknie najzwyczajniej pieniędzy.
            >
            > Pomóc mógłby zdecydowany wzrost urodzeń i to w rodzinach które gwarantują
            dobre
            >
            > wychowanie i wykształcenie dzieci. Tego niestety nie będzie.
            >
            > Becikowe dla wszystkich nie jest dobrym rozwiązaniem ale jest to krok w
            dobrym
            > kierunku. Zmienia się wreszcie absurdalną politykę dofinansowywania wyłącznie
            > rodzin lumpów. Niestety przede wszystkim lumpy są w ten sposób zachęcane do
            > mnożenia się. Uważam że znacznie lepszym pomysłem od becikowego byłoby
            > wprowadzenie możliwości rozliczania się rodziców razem z dziećmi i
            niezależnie
            > od tego duże ulgi podatkowe za więcej niż dwójkę dzieci. System ten nie byłby
            > atrakcyjny dla lumpów a tym którzy dają gwarancję na dobre wychowanie dzieci
            > bardzo by pomógł.
            > Pozdrawiam
            > Georg
        • kowal75 co Ty pleciesz ? 24.11.05, 13:10
          nie mam dzieci, ale nie wmawaiaj mi że to Twoje dzieci beda na mnie pracowac
          kiedy odejde na emeryture. co miesiac place ubezpieczenie. to moje pieniadze.
          emerytura bedzie wlasnie z tych funduszy ! Twoim dzieciom nic do tego.
          co to za paplanina ? kazdy na swoja emeryture pracuje sam ! nie moja rzecz ze
          panstwo ta kase przewala. ale to juz inna historia
          • georg_l Re: co Ty pleciesz ? 24.11.05, 13:18
            Piszesz że Twoja emerytura będzie płacona z pieniędzy które odkładają się na
            Twoim koncie? ;-) Twierdzisz że czyjeś dzieci nie są Ci potrzebne? ;-)
            Fajnie, ale co drogi przyjacielu zrobisz z tymi pieniędzmi (ryzykownie
            zakładając oczywiście że nikt ich nie rozkradnie) gdy będziesz chciał przejść
            na emeryturę???
            Pewnie będziesz chciał je na coś wydać, pytanie tylko na co?
            Jeśli nie będzie piekarza to chleba mieć nie będziesz, jeśli nie będzie lekarzy
            to nikt Cię nie będzie leczył, jeśli nie będzie pracowników odpowiedzialnych za
            X to tego X nie dostaniesz.
            Pozdrawiam
            Georg
            • anjew No a ten chleb bedzie wtedy piekl jakis... 24.11.05, 13:26
              ...Murzyn, nie daj Boze nawet Zyd, albo i pedal... :-D

Luz, tak sie tylko smieje... Pozdrawiam.
              • georg_l Re: No a ten chleb bedzie wtedy piekl jakis... 24.11.05, 13:33
                Wątpię czy będą chcieli do nas przyjechać, a jak już przyjadą to pytanie czy
                będą potrafili ten chleb wypiec. ;-)

Pozdrawiam
                Georg
                • anjew Przyjada, jak nie oni, to... 24.11.05, 13:42
                  ...Chinczycy (tez musze miec tam wielu gejow, w koncu jest ich ponad 1,5
                  miliarda)... LOL
                  • georg_l Re: Przyjada, jak nie oni, to... ;-) 24.11.05, 13:48
                    Na Chiny i Indie raczej bym nie liczył. Za szybko u nich się poprawia, niedługo
                    to u nich będzie centrum świata. ;-)
                    A jak już ktoś będzie chciał gdzieś pojechać to dlaczego miałby jechać do
                    Polski? W krajach dawnej UE będzie lepiej.
                    Pozdrawiam
                    Georg
        • erg_samowzbudnik Re: rozdawajmy dalej. mamy pryeciez krocie! 24.11.05, 15:27
          t.duszynski napisał:

Ten który poszedł na emeryture to cały żywot na nia płacił.Więc twoje nie muszą
          na niego pracować .Chyba że wcześniej jego pieniadze roztrwonia populiści z LPR-
          u i Samoobrony na becikowe i inne pomysły.Tak że puki co przyszły emeryt
          pracuje na twoje dzieciaki a nie odwrotnie.I nie wjeżdżaj mi z komunistami bo
          to juz było.
        • ewelinakow Re: rozdawajmy dalej. mamy pryeciez krocie! 24.11.05, 17:26
          t.duszynski napisał:

Tylko ciekawe GDZIE te dzieciaki maja na niego pracowac. Bo jak dla mnie to przy
          wzroscie demograficznym Polski, ktory nie idzie w parze rozwojem gospodarczym
          kraju to w przyszlosci bedzie tylko wieksze bezrobocie i tyle.
    • comrade MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 09:51
      Panie pośle! Wkrótce zostanę ojcem i wydawałoby się, ze z jak najwieksza
      wdziecznoscia przyjmę inicjatywe 'becikowego'. Tak jednak nie jest, z prostego
      powodu: jestem mądry i patrze w przyszlosc. Niech mi pan powie, jaki sens ma ten
      tysiac zlotych w kontekscie wychowania dziecka przez 18 lat? Nie wie pan? To ja
      panu powiem: ŻADEN. Ta kwota i ta cala inicjatywa nie ma po prostu sensu, z tego
      prostego powodu, ze ja, jako rodzic nie będę o tych pieniadzach w ogole pamietał
      juz po 4 miesiacach wychowywania dziecka. Wiec zostaje jeszcze 17 lat i 8
      miesiecy, utrzymywania i placenia na potomka. A jesli pojdzie na studia to
      jeszcze kilka lat dojdzie! Ja sie pytam - czy pan, panie Giertych uwaza mnie,
      oraz Polaków za ostatnich idiotów? Czy uwaza Pan, ze na decyzje o posiadaniu
      dziecka patrzymy przez pryzmat ulgi jaka da nam ten tysiac złotych w pierwszych
      4 miesiacach (góra!) odchowywania dziecka? Jesli tak, to gratuluje, ale ja ani
      nikt MĄDRY takim idiotą nie jest!

Padnie pewnie argument, ze dla ludzi biednych tysiac zlotych to znaczne
      pieniądze i istotny dodatek do budżetu. Owszem, sam nie narzekam na nadmiar
      gotówki i kazde dodatkowe pieniądze są ważne. Ale mądrość, panie pośle, tym się
      różni od głupoty że patrzy daleko w przyszłość nie zadowalając się doraźnym
      ochłapem. Bo nie tylko ja dostanę ten tysiąc ale i setki tysięcy innych ludzi.
      Pomnożyć to przez siebie i od razu widać, dlaczego w tym kraju brakuje np.
      autostrad. Panie Giertych - ja wole, zeby moje dziecko, wchodząc w doroslosc
      zylo w kraju o dynamicznej gospodarce i rozwinietej infrastrukturze. Wolę
      autostrady, prężna gospodarke o niskim bezrobociu, tani internet. W tym
      kontekście mam gleboko w dupie pana becikowe, ktore starczy mi na 4 miesiace
      kupowania pieluch i odzywek, ten tysiąc nie zmieni sytuacji mojej przez
      KILKANASCIE lat wychowywania dziecka, natomiast przemnozony przez setki tysiecy
      przez 18 lat wychowywnia potomka moglby dramatycznie zmienic sytuacje Polski,
      budujac infrastrukture komunikacyjna, informatyczna itp.

Pan tego nie rozumie, prawda? Bo uwaza pan nas, ojców i matki za idiotów, ktorzy
      polecą na ten ochłap, nie patrzac w przyszlosc. Jest pan typowym politykiem
      kuszacym ludzi kiełbasą ktora zjedzą w 4 miesiace, ale siegnac wyobraznia w
      przyszlosc chocby zafajdany ROK to juz dla pana niemozliwe... A Polska jest w
      takim stanie ze wymaga siegania wyobraznia na 20 lat do przodu! DWADZIESCIA LAT,
      panie posle - na tyle wprzod planuja politycy, ktorym zalezy na KRAJU a nie na
      DORAŹNYM kupowaniu glosów wyborców. Za 20 lat bedzie moje dziecko dorosłe - jaka
      bedzie sytuacja na rynku pracy, ile bedzie wynosic bezrobocie, jakie będą
      zarobki, jaka infrastruktura - co pan robi w TYCH sprawach? Ano nic, wszysto to
      gó.. pana obchodzi, bo uwaza mnie pan za debila, kretyna i idiotę oferujac mi
      ten zafajdany tysiac i uznajac ze uciesze sie i bede pana po rękach całował.
      Otóż wyjasniam: nie jestem idiotą, podobnie jak wiele milionów Polaków - NIE
      DAMY SIE NABRAĆ NA TEN CHWYT.

Wszyscy, ktorzy czytaja ten post mam nadzieje ze maja klarowny obraz sytuacji.
      Dzieki takim poslom jak pan Giertych Polsce nie INWESTUJE sie pieniedzy w
      strategiczne i wazne dla panstwa rzeczy, ktore posluza przez kilkadziesiat lat
      ROZWOJOWI gospodarki a wiec i calego spoleczenstwa, ale pieniadze sie ROZDAJE w
      postaci ochłapów, ktore maja zaspokoić doraźne potrzeby przez góra 4 miesiace.
      Tylko skonczony IDIOTA po urodzeniu dziecka patrzy na 4 miesiace do przodu i
      tylko w swoj garnek. Człowiek mądry patrzy na minimum 18 lat i na CAŁOŚĆ
      gospodarki i infrastruktury kraju w ktorym jego dziecko ma żyć. I w tym swietle
      widać kompletny i skonczony debilizm idei becikowego - oraz pana, panie posle. A
      takze tych idiotów którzy potraktują ten tysiąc jak mannę z nieba, nie pytając
      skąd te pieniadze sie zabiera i czego w zamian NIE BĘDZIE.
      • mangold Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 09:55
        Rzadowa Rada Ludności wyliczyła, że wychowanie jednego dziecka kosztuje ok. 280
        tys. złotych.Decydujac się nakolejnych potomków rodzice ponosza coraz mniejsze
        koszty-na drugie 70% kosztów pierwszego, na trzecie 50 %...Czyli wychowanie
        trójki dzieci kosztuje ( i to bez wygórowanych żądań-korepetycje, niańki, czesne
        w prywatnych szkołach itp) ok. 600 tys. złotych. Rodziny posiadajace wiekszą
        liczbe dzieciangazuja w wychowanie wiecej czasu i co za tym idzie nie każdy
        rodzic może się skupić na pracu zarobkowej-to koszt alternatywny, szacowany na
        ok. 160-200 tys. złotych.Becikowe w wysokości 1000 zł nikogo zdrowego na umyśle
        do płodzenia dzieci raczej nie zachęci.
        • kantdupy [...] 24.11.05, 11:20
          • kantdupy Czy was cenzorzy pojechalo? 24.11.05, 11:33
            Czy stwierdzenie "co pedał może wiedzieć o wychowaniu dzieci" jest łamaniem
            prawa, lub regulaminu?
            • kantdupy Niech żyje wolność słowa w GW 24.11.05, 11:34
              • kantdupy Słowo "pedał" zabronione!!!!! 24.11.05, 11:35
                • anna-dark Co mam mówić - mój rower ma 2 geje? 24.11.05, 11:36
                  Co mam mówić - mój rower ma 2 geje?
                  • evald Re: Co mam mówić - mój rower ma 2 geje? 24.11.05, 12:27
                    A moze wystarczy napisac homoseksualisci?
                    • anna-dark [...] 24.11.05, 19:57
            • anna-dark Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 11:35
              Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi...

kantdupy napisał:

> Czy stwierdzenie "co pedał może wiedzieć o wychowaniu dzieci" jest łamaniem
              > prawa, lub regulaminu?
              • kantdupy Re: Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 11:41
                Tolerują wszystkie posty szkalujące Polske, obecny rząd, Prezydenta-elekta, a
                słowo "pedał" jest łamaniem prawa. Przedwczoraj zaba68 składał zawiadomienie do
                prokuratury o przestępstwie popełnionym przez GW. Następnym razem jak jakiś
                pedał porówna Kaczyńkiego do hitlera i GW nie wytnie postu, zrobię to samo!!!
                • anna-dark To się nazywa liberalny stosunek do demokracji... 24.11.05, 11:46
                  To się nazywa liberalny stosunek do demokracji...

kantdupy napisał:

> Tolerują wszystkie posty szkalujące Polske, obecny rząd, Prezydenta-elekta, a
                  > słowo "pedał" jest łamaniem prawa. Przedwczoraj zaba68 składał zawiadomienie
                  do
                  >
                  > prokuratury o przestępstwie popełnionym przez GW. Następnym razem jak jakiś
                  > pedał porówna Kaczyńkiego do hitlera i GW nie wytnie postu, zrobię to samo!!!
                  • cx1970 Re: To się nazywa liberalny stosunek do demokracj 24.11.05, 21:49
                    A ŁYŻKA NA TO NIEMOŻLIWE.
                    A POWAŻMIE - BERECIKOWE - 500 PLN, A JAK MOHEROWY Z LOGO OJCA DYREKTORA TO 1000
              • pavlikmedvid Re: Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 12:11
                Czy stwierdzenie "co pedał może wiedzieć o wychowaniu dzieci" jest łamaniem
                prawa, lub regulaminu?

---

Wyobraz sobie, ze mam kilku znajomych, ktorzy skonczyli studia pedagogiczne i
                pracuja z dziecmi. Jedna pracuje jako pani od muzyki, drugi znajomy jest
                wuefista.
                Z Twoich wypowiedzi wnioskuje, ze albo jestes spolecznie niedojrzala, albo
                jestes sfrustrowana gimnazjalistka.

• zaba68 Re: Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 14:06
                  Wysłałem na ciebie, śmieciu, zawiadomienie do Prokuratury Okręgowej w
                  Warszawie. Za post z 22.11.05 na podstawie art 135 par 2 KK
                • anna-dark Re: Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 19:58
                  Nie jest - bo pedał nie może mieć pojęcia żadnego normalnego o wychowywaniu
                  dzieci - ale może mieć pojęcie skrzywione, dewiacyjne.

pavlikmedvid napisał:

> Czy stwierdzenie "co pedał może wiedzieć o wychowaniu dzieci" jest łamaniem
                  > prawa, lub regulaminu?
                  >
                  > ---
                  >
                  > Wyobraz sobie, ze mam kilku znajomych, ktorzy skonczyli studia pedagogiczne i
                  > pracuja z dziecmi. Jedna pracuje jako pani od muzyki, drugi znajomy jest
                  > wuefista.
                  > Z Twoich wypowiedzi wnioskuje, ze albo jestes spolecznie niedojrzala, albo
                  > jestes sfrustrowana gimnazjalistka.
                  >
              • evald Re: Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 12:28
                Doppiero bedzie lepsza, jak juz PiS uda sie wejsc i przyspawac sie do
                wszystkich mozliwych stolkow w PL. Tylko co ja kupie do domu - stolki czasem
                sie przydaja ;))..
            • adas313 Re: Czy was cenzorzy pojechalo? 24.11.05, 11:42
              Jest obraźliwe dla odbiorcy (pomijając to, że nie za bardzo wiadomo na jakiej
              podstawie stwierdzasz czy ktoś jest homoseksualistą czy nie).

O tym jest napisane w regulaminie.
              • anna-dark Przecież pedał to pedał, dewiant to dewiant. 24.11.05, 11:47
                Przecież pedał to pedał, dewiant to dewiant.

adas313 napisał:

> Jest obraźliwe dla odbiorcy (pomijając to, że nie za bardzo wiadomo na jakiej
                > podstawie stwierdzasz czy ktoś jest homoseksualistą czy nie).
                >
                > O tym jest napisane w regulaminie.
                • mgnat [...] 24.11.05, 12:17
                • aga1000 Re: Przecież pedał to pedał, dewiant to dewiant. 24.11.05, 19:24
                  A anna-dark to anna- dark. Albo niekoniecznie tylko anna-dark

anna-dark napisała:

> Przecież pedał to pedał, dewiant to dewiant.
                  >
                  > adas313 napisał:
                  >
                  > > Jest obraźliwe dla odbiorcy (pomijając to, że nie za bardzo wiadomo na ja
                  > kiej
                  > > podstawie stwierdzasz czy ktoś jest homoseksualistą czy nie).
                  > >
                  > > O tym jest napisane w regulaminie.
              • kantdupy Re: Czy was cenzorzy pojechalo? 24.11.05, 11:48
                Czy jeśli ktoś pisze, że Kaczyński to drugi hitler i GW to toleruje to jest ok?
                • anna-dark Nie zadawaj nazbyt koshernych pytań !!! 24.11.05, 11:49
                  Nie zadawaj nazbyt koshernych pytań !!!

kantdupy napisał:

> Czy jeśli ktoś pisze, że Kaczyński to drugi hitler i GW to toleruje to jest
                  ok?
                  • kantdupy Re: Nie zadawaj nazbyt koshernych pytań !!! 24.11.05, 11:57
                    anna-dark napisała:

> Nie zadawaj nazbyt koshernych pytań !!!
                    >
                    > kantdupy napisał:
                    >
                    > > Czy jeśli ktoś pisze, że Kaczyński to drugi hitler i GW to toleruje to je
                    > st
                    > ok?
                    Właśnie wycieli mi post za słowem "odbytnica". Jeśli to łamanie prawa to czym
                    ja mam robić kupe?!!!!!!!!!!!
                    • anna-dark Napiszą ci z Bialorusi, że to nie forum o anatomii 24.11.05, 11:59
                      Napiszą ci z Bialorusi, że to nie forum o anatomii...

> Właśnie wycieli mi post za słowem "odbytnica". Jeśli to łamanie prawa to czym
                      > ja mam robić kupe?!!!!!!!!!!!
                    • z.sadystka Re: Nie zadawaj nazbyt koshernych pytań !!! 24.11.05, 12:28
                      częścią ciała, z której ulewają się panu powyższe bzdury - taka sama jakość
                      wydzieliny.
          • 7uop tak to nawet w R.Maryja nie cenzurują ......... 24.11.05, 11:43
            czyżby a Agorze zakupili partię wizytowych beretów ?
            • anna-dark Rokita im oddał swoją kolekcję... z żałości 24.11.05, 11:48
              Rokita im oddał swoją kolekcję... z żałości

7uop napisał:

> czyżby a Agorze zakupili partię wizytowych beretów ?
      • davidmors [...] 24.11.05, 10:06
        • jacekjk Re: Nie chcesz becikowego - nie bierz! Nie ma prz 24.11.05, 10:14
          Bzdury Pan piszesz. Zamiast rozdrabniac fundusze na becikowie, lepiej je wydac
          na podniesienie jakosci szkolnictwa dla tych dzieci, ochrone zdrowia itd.
          Pompowanie pieniedzy w biedne rodziny na zasadzie rozdawnictwa nie przyniesie
          zadnej poprawy.
          Jest to chwyt czysto pod publike i nikt pod jego wplywem (moze za wyjatkiem
          rodzin patologicznych) nie wezmie sie za robienie dzieci.
          Rozdawnictwo rzadu Wloskiego mam gdzies, ja na nie nie place podatkow.

J.
          • mrotom Popieram ;) 24.11.05, 10:30
            jacekjk napisał:

> Zamiast rozdrabniac fundusze na becikowie, lepiej je wydac
            > na podniesienie jakosci szkolnictwa dla tych dzieci, ochrone zdrowia itd.
            > Pompowanie pieniedzy w biedne rodziny na zasadzie rozdawnictwa nie przyniesie
            > zadnej poprawy.

Zgadzam się i jak najbardziej popieram ;)
          • adas313 Re: Nie chcesz becikowego - nie bierz! Nie ma prz 24.11.05, 10:33
            > na podniesienie jakosci szkolnictwa dla tych

Choćby na podręczniki szkolne.
            Zawsze to lepsze niż regulacja cen.
        • kontik_71 Re: Nie chcesz becikowego - nie bierz! Nie ma prz 24.11.05, 10:14
          A co ma piernik do watraka..?? Wlosi moga sobie wydawac co chca i ile chca..
          Giertych i cala reszta tej bandy powinna zajac sie innymi, waznymi sprawami
          (takze ujete w liscie powyzej). No ale zajmowanie sie proawdziwymi problemami
          jest malo widowiskowe i skutki dzialan potrzebuja wiecej czasu.. NO a do tego
          dochodzi fakt, ze trzeba by rozliczyc sie z wlasnych ciemnych interesow...
          • domk1 GIERTYCH LEPIEJ NIECH SIĘ NICZYM NIE ZAJMUJE. 24.11.05, 10:21
            A w szczególności sprawami "ważnymi".
            • jacekjk Re: GIERTYCH LEPIEJ NIECH SIĘ NICZYM NIE ZAJMUJE. 24.11.05, 10:37
              Fakt.
        • xx23 Uwaga , GW stosuje tutaj BIALORUS ! 24.11.05, 10:28
          Davidmors
          Bardzo dobry tekst!!!
          • jacekjk Re: Uwaga , GW stosuje tutaj BIALORUS ! 24.11.05, 10:36
            Hmm,
            davidmors wypisal bzdury, ale bardzo mi sie nie podoba, ze jego post usunieto
            juz dwa razy. Nic tam nie bylo!!!

J
            • adas313 Re: Uwaga , GW stosuje tutaj BIALORUS ! 24.11.05, 10:37
              Tym bardziej że wycięto przy okazji moje dwie polemiki.
              GW nie musi bronić Forum przed bzdurnymi postami - forumowicze obronią się sami.
              • jakrzy [...] 24.11.05, 10:43
                • davidmors Tolerancja wybiórcza w Gazecie Wyborczej !!! 24.11.05, 12:02
                  Ot wolność prasy "inaczej".
            • anna-dark Białoruś krytykują, a w Polsce cenzurują !!! 24.11.05, 10:44
              Białoruś krytykują, a w Polsce cenzurują !!!

jacekjk napisał:

> Hmm,
              > davidmors wypisal bzdury, ale bardzo mi sie nie podoba, ze jego post usunieto
              > juz dwa razy. Nic tam nie bylo!!!
              >
              > J
          • anna-dark Dobry teks - a za sprawą GW nie zobaczysz. 24.11.05, 11:03
            xx23 napisał:

> Davidmors
            > Bardzo dobry tekst!!!
            • megajoga Re: Dobry teks - a za sprawą GW nie zobaczysz. 24.11.05, 14:50
              nie był to dobry tekst, acz wymieniono parę argumentów "za", nie ma racji w 100%
              słusznej lub błędnej... lecz nie jest to ważne, ważne, ze tekst nie łamiący
              regulaminu został usunięty, a ze byłem dotychczas czytelnikiem GW moje
              rozczarowanie przeogromne
        • anna-dark Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN 24.11.05, 10:43
          Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN.
          Przyrost naturalny gwarantowany we wszystkich grupach społecznych - biednych i
          bogatych.
          • adas313 Re: Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN 24.11.05, 10:46
            Minimum 50% inflacja również.
            • anna-dark Re: Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN 24.11.05, 11:00
              A kto ci każe finansować becikowe z jakiegokolwiek deficytu???
              Pieniędzy należy szukać tam, gdzie są marnotrawione, trwonione, lub
              nielogicznie czy bezsensownie wydawane, i alokować te środki na słuszne cele.
              Pokaż mi chociaż jedno ministerstwo, które nie marnuje chociaż części
              pieniędzy "z budżetu", pokaż mi w jakiej instytucji kontrolowanej przez rząd
              (lub współ-kontrlowanej) nie są podejmowane decyzje, które nas, podatników,
              kosztują grube miliony.
              Liczyć umiem - i dlatego nie liczę nigdu na cud (albo nawet 2 cuda)

adas313 napisał:

> Minimum 50% inflacja również.
          • pantanal Anna dark pokryje deficyt z wlasnej kieszeni !!! 24.11.05, 10:46
            • anna-dark Do czasu 1-wszych dzieci Polska się wzbogaci 24.11.05, 10:56
              Do czasu urodzin 1-wszych dzieciaków Polska się przecież wzbogaci - no chyba że
              ten, czy inny rząd, chce siedzieć z założonymi rękami.

Ludzie, to conajmniej 9 miesięcy - jak się już dziś zabierzecie do roboty, ale
              może nie od razu wam wyjdzie.
              • adas313 Re: Do czasu 1-wszych dzieci Polska się wzbogaci 24.11.05, 10:57
                9 miesięcy?
                9 LAT jak dobrze pójdzie.

• anna-dark Z góry zakładasz lenistwo PiS czy PO... 24.11.05, 11:01
                  adas313 napisał:

> 9 miesięcy?
                  > 9 LAT jak dobrze pójdzie.
                  >
                  • adas313 Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 11:06
                    Rozwój gospodarczy trochę trwa.
                    A przez najbliższe 4 lata rozwoju nie będzie.
                    • anna-dark Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 11:31
                      Mylisz się - ciśnienie ze strony UE, wolnego rynku, a także Chin jest takie, że
                      my MUSIMY SIĘ ROZWIJAĆ, i to szybko, poprostu nie mamy innego wyjścia.

adas313 napisał:

> Rozwój gospodarczy trochę trwa.
                      > A przez najbliższe 4 lata rozwoju nie będzie.
                      • semiconductor Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 11:39
                        hahahaha...jasssne. wiesz to ty, adas313, ja, almagus i wiekszosc uczestnikow
                        tej wymiany zdan. ale nie rozumie tego giertych, lepper, kaczorinhos i
                        zdecydowana wiekszosc beneficjentow becikowego. a w takiej sytuacji to sobie
                        mozemy co najwyzej w monopoly pograc razem tutaj. na jedno wyjdzie z tym
                        rozwojem
                        • anna-dark Najbardziej protestują ci co mają już dzieci... 24.11.05, 11:39
                          Najbardziej protestują ci co mają już dzieci...
                      • adas313 Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 11:44
                        > Mylisz się - ciśnienie ze strony UE, wolnego rynku, a także Chin jest takie,
                        > że my MUSIMY SIĘ ROZWIJAĆ, i to szybko, poprostu nie mamy innego wyjścia.

Święte słowa.
                        Ale za 9 miesięcy to możemy RUSZYĆ gospodarkę, efekty będą za parę lat.
                        A na razie rząd chce ograniczać wolny rynek.
                        • anna-dark Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 12:02
                          No pewnie że przede wszystkim trzeba gadać o gospodarce - a jeszcze bardziej ją
                          rozwijać. Becikowe to temat zastępczy. Premier w Londynie gada o budżecie UE
                          (czyli naszym także) a nasze media skupiają się na "becikowym". Paranoja !

adas313 napisał:

> > Mylisz się - ciśnienie ze strony UE, wolnego rynku, a także Chin jest tak
                          > ie,
                          > > że my MUSIMY SIĘ ROZWIJAĆ, i to szybko, poprostu nie mamy innego wyjścia.
                          >
                          > Święte słowa.
                          > Ale za 9 miesięcy to możemy RUSZYĆ gospodarkę, efekty będą za parę lat.
                          > A na razie rząd chce ograniczać wolny rynek.
                          • adas313 Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 12:07
                            > Premier w Londynie gada o budżecie UE
                            > (czyli naszym także) a nasze media skupiają się na "becikowym". Paranoja !

Bo też na tym się skupiają posłowie.
                            • rnrr Re: Posłowie mówią, bo to łatwy temat zastępczy 24.11.05, 12:18
                              i pokazuje pięknie wrażliwe dusze, zatroskane o losy ojczyzny. Za serce chwyta
                              niektórych. Niektórych, ponieważ dla nich deficyt budżetowy i coroczne
                              zadłużenie państwa to problem równie abstrakcyjny jak niedane eksperymenty w
                              obszarze fizyki kwandowej.
                              • anjew Sedno problemu becikowego tkwi w tym... 24.11.05, 13:21
                                ...ze zdecydowana wiekszosc jego beneficjentow przechla tego tauzena najdalej w
                                tydzien po otrzymaniu. Na dziecko przy dobrych wiatrach zostanie jakies 5 dych
                                na pieluchy, moze kremik... chyba, ze wpadnie tez wujek zdzisiek, to trzeba
                                bedzie jeszcze kupic flache i kielbase, moze nie starczyc...
                                K..wa, glupota ludzka nie zna granic... Giertych chce blyszczec we fleszach, a
                                te dwa mlotki Kaczynskie mu musza przyklaskiwac, bo wymaga tego umowa o poparciu
                                rzadu... Ale widze, ze sa tu tez biedni debile, ktorym sie ten chory, kompletnie
                                irracjonalny ekonomicznie pomysl podoba... Gratuluje, anno dark, kancie dupy
                                (bardzo adekwatna ksywa) i inne muly bagienne w filcowych beretach... Skad sie
                                biora tacy ludzie? Pisac niby umieja, czytac ze zrozumieniem juz mniej, ale
                                jednak cos tam w glowce zostaje, bo ochoczo odpisuja na posty... Tylko mnie nie
                                zwyzywajcie od pedalow. Eeech, pewnie i tak to zrobicie... Jestem zonaty i mam
                                dzieci. Becikowe zarobilem. Inni tez zarobia, jak im umozliwicie znalezenie
                                miejsca pracy i pensji wyzszej od zasilku, a nie dacie kase na chlanie z klucza
                                dla wszystkich, jak leci... Wielu bedzie plodzic dzieci i sie potem ich
                                "pozbywac", tylko po to, zeby dostac 1000PLN. Taki juz jest ten narod. To nie
                                jest droga do jego naprawy... I pewnie nawet Giertych to rozumie, tylko ma to
                                gleboko w d.pie, bo licza sie punkty procentowe...
                      • aga1000 Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 19:31
                        Jak widać mamy. Rodacy wybrali taki rząd, dla którego najistotniejsza jest
                        kwestia becikowego, in vitro i przyjaźni z radiem Maryja.

anna-dark napisała:

> Mylisz się - ciśnienie ze strony UE, wolnego rynku, a także Chin jest takie, że
                        >
                        > my MUSIMY SIĘ ROZWIJAĆ, i to szybko, poprostu nie mamy innego wyjścia.
                        >
                        > adas313 napisał:
                        >
                        > > Rozwój gospodarczy trochę trwa.
                        > > A przez najbliższe 4 lata rozwoju nie będzie.
                • koloratura1 Re: Do czasu 1-wszych dzieci Polska się wzbogaci 24.11.05, 12:02
                  adas313 napisał:

> 9 miesięcy?
                  > 9 LAT jak dobrze pójdzie.

I 90 lat nie starczy!
                  Szczególnie pod wodzą oszołomów.
              • pantanal Anna_dark na ministra finansow!!! 24.11.05, 11:10
                Przebije pania Lubinska!!
                Mierz sily na zamiary!
                • anna-dark Re: Anna_dark na ministra finansow!!! 24.11.05, 11:32
                  Przepraszam - a nie mierzę?

pantanal napisał:

> Przebije pania Lubinska!!
                  > Mierz sily na zamiary!
          • semiconductor Re: Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN 24.11.05, 11:35
            a benzyna wtedy powinna kosztowac 15zl za litr. no bo skad na to chcesz brac?
            od gornikow? czy od ministrow?
            • anna-dark Za ile pracują prezia w spółkach??? 24.11.05, 11:39
              Za ile pracują prezia w spółkach??? Jak nie chcą pracować zgodnie z ustawą
              kominową to niech pracują inni, zdolni, młodzi akceptujący parę (a nie
              parędziesiąt) tysięcy złotych, a nie stare post-komunistyczne pierdziele np. za
              15 000 / miesiąc.

semiconductor napisał:

> a benzyna wtedy powinna kosztowac 15zl za litr. no bo skad na to chcesz brac?
              > od gornikow? czy od ministrow?
              • falen Re: Za ile pracują prezia w spółkach??? 24.11.05, 13:02
                Zarobki prezesow nie biora sie z budzetu.
                • anna-dark Re: Za ile pracują prezia w spółkach??? 24.11.05, 20:01
                  No to jeszcze mało wiesz...

falen napisał:

> Zarobki prezesow nie biora sie z budzetu.
              • aga1000 Re: Za ile pracują prezia w spółkach??? 24.11.05, 19:36
                Młodzi zdolni nie sa tak głupi, zeby w spólce z udziałem skarbu państwa pracowac
                za kilka tysięcy. Idą do międzynarodowych koncernów albo spadają za granicę.
                I 15.000 to sa zarobki menadzera średniego szczebla w korporacji i naprawdę nie
                robia wiekszego wrazenia

anna-dark napisała:

> Za ile pracują prezia w spółkach??? Jak nie chcą pracować zgodnie z ustawą
                > kominową to niech pracują inni, zdolni, młodzi akceptujący parę (a nie
                > parędziesiąt) tysięcy złotych, a nie stare post-komunistyczne pierdziele np. za
                >
                > 15 000 / miesiąc.
                >
                > semiconductor napisał:
                >
                > > a benzyna wtedy powinna kosztowac 15zl za litr. no bo skad na to chcesz b
                > rac?
                > > od gornikow? czy od ministrow?
          • aga1000 Re: Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN 24.11.05, 19:28
            Tylko dycha? Eee tam, po całości niech pojadą:100 000 i najlpiej (fuj fuj )Euro

anna-dark napisała:

> Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN.
            > Przyrost naturalny gwarantowany we wszystkich grupach społecznych - biednych i
            > bogatych.
      • xtrin W samo sedno. 24.11.05, 10:07
        Pozostaje się podpisać pod powyższym.
      • yashina Brawo!!! Comrade B.dobry tekst podpisuje pod tym. 24.11.05, 10:15
      • domk1 TYLKO SIĘ PODPISAĆ - OBIEMA RĘKAMI. 24.11.05, 10:19
        Zaraz sypną się bluzgi radiomaryjnych pobożnisiów.
        Teraz i zawsze.
        Alleluja i do przodu!!!
        • mangold Re: TYLKO SIĘ PODPISAĆ - OBIEMA RĘKAMI. 24.11.05, 10:21
          domk1 napisał:

> Alleluja i do przodu!!!

Alleluja i od przodu !!Od tyłu to grzech !!
      • kolargolo Giertych to cynik a nie debil. Wyborcy to debile. 24.11.05, 10:25
        Wyborcy LPR to ciemniaki, ktore daja sie nabierac na najtansze chwyty
        propagandowe. Wiekszosc wyborcow LPR nie jest bogatych wiec to oni wlasnie
        dostana w d... najbardziej. Becikowe bedzie dla milionerow i dla biedakow -
        wiec co to ma do wspierania biednych rodzin?
        Jak zwykle - "Czemus biedny? Bos glupi!".
        • pantanal Wyborcy Giertycha oczywiscie... 24.11.05, 10:49
      • xx23 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:34
        Typowy tekst obrazonej ksiezniczki!
        Idzie sie najpierw malymi kroczkami , dzis becikowe - jutro co miesieczne
        zasilki dla dzieci tak jak w Szwecji.
        Comrademu brakuje piatej klepki.
        • adas313 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:36
          > Idzie sie najpierw malymi kroczkami , dzis becikowe - jutro co miesieczne
          > zasilki dla dzieci tak jak w Szwecji.

1. Najpierw PKB jak w Szwecji.
          2. Potem można zacząć myśleć o zasiłkach.
          3. I od razu zamnknąć granicę, jak nie chcemy mieć powtórki z francuskich zadym.
          • xx23 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:50
            1. Najpierw PKB jak w Szwecji.

Wlasnie! Aby do tego dojsc rozliczyc sie z aferzystami z lewa i koszerowych.
            Oni rozkradli nasz kraj.
            • pantanal I wtedy nastanie powszechna szczesliwos i dobrobyt 24.11.05, 10:54
              xx23 napisał:

> 1. Najpierw PKB jak w Szwecji.
              >
              > Wlasnie! Aby do tego dojsc rozliczyc sie z aferzystami z lewa i koszerowych.
              > Oni rozkradli nasz kraj.
            • adas313 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:56
              Nic im nie będzie!
              Lada dzień Samoobrona wejdzie do rządu.
            • babaqba Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 13:12
              xx23 napisał:

> 1. Najpierw PKB jak w Szwecji.
              >
              > Wlasnie! Aby do tego dojsc rozliczyc sie z aferzystami z lewa i koszerowych.
              > Oni rozkradli nasz kraj.

Ale tych "koszerowych" drogi półanalfabeto, to wybili hitlerowcy a resztę wygnano. Więc fizycznie
              niemożliwe, aby to oni... Zastanówmy się, kto najbardziej krzyczy i zwala winę na "nich". Kościółek? No
              i mamy szkodnika - chcesz postępu i rozwoju? Trzeba czarnych odłączyć od krwioobiegu bo wyssą
              nam Polskę do sucha.
              • lavojtek Re: MOJ LIST DO BABAQBA! 24.11.05, 13:22
                Po tym co wyssali kwach, miller i im podobne kmioty (czyt. baronowie) niewiele
                juz zostalo do wyssania. A "koszerowych" zdziwilbys sie ilu jeszcze pozostalo.
                Chocby pan redaktor, dzieki ktoremu mozemy sobie podyskutowac. W czasie wojny
                zgineli ci najbiedniejsi, ktorzy nie mogli sie wykupic lub za wczasu uciec.
                • pantanal A moze powtorzysz jeszcze "rewelacje" o tym, ze 24.11.05, 15:40
                  nie bylo komor gazowych, a Zydzi w Oswiecimiu zyli sobie jak w sanatorium?
        • domk1 ..A POJUTRZE DOSTANIESZ DOTACJE NA GORZAŁE 24.11.05, 10:43
          I mozliwe, ze tez to będzie pomysł Romana.
        • m4g63 [...] 24.11.05, 10:43
        • pitbul48 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:43
          musisz być bezrobotny bo tak łatwo rozdajesz pieniądze z podatków
        • neolith Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 11:03
          Comrade. Ciesze sie ze nie musze przedstawiac swoich pogladow. Zrobiles to za
          mnie dzieki. A jesli jemu brak jest piatek klepki to Ty nie masz nawet pierwszej.
          • xx23 [...] 24.11.05, 11:16
        • evald Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 12:29
          A pojutrze katastrofa gospodarcza i czysta nedza w kraju...
        • evald Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 12:30
          xx23 napisał:

> Typowy tekst obrazonej ksiezniczki!
          > Idzie sie najpierw malymi kroczkami , dzis becikowe - jutro co miesieczne
          > zasilki dla dzieci tak jak w Szwecji.
          > Comrademu brakuje piatej klepki.

A pojutrze kastastrofa gospodarcza, gigantyczne bezrobocie i nedza w kraju...
      • untochables Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:40
        comrade wyjąłeś mi to z ust
        nawet sam bym tak tego nie napisał
        szkoda ze przeczyta to tylko kilkanaście może kilkadziesiat osób na forum
      • adi771 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 11:13
        taki parlament sobie wybralismy.
        Ten rząd Panie Giertycg i Pan chce cie nam zamydlić oczy i jak zawsze odwrócić uwagę społeczeństwa od spraw waznych.
        A co z pomysłem Tego Rządu i Sejmu z płatnym szkolnictwem wyższym?
        Wiadomo tepym ludem łatwiej rządzic.
        To może edukacje naszych dzieci zakończymy na podstawówce?
        A te ochłapy w postaci 1000zł nie wystarczą nawet na poród rodzinny i skromna wyprawkę dla dziecka? a co dalej?
      • xx23 [...] 24.11.05, 11:20
      • semiconductor Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 11:33
        so fucking true!!!!!!!!!
        dzieki przemyslanemu manewrowi jasnie panujacych nam oslow tfu. poslow, za 20
        lat bedzie 35% bezrobocia. ale giertych wtedy bedzie mowil ze to zla opozycja z
        PO napychala kabzy bogatym a oni, bidulki,nic nie mogli zrobic wrrrrrrrrrrrr
      • pinia1a Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 12:12
        Popieram ten list w 100%!
        "Becikowe" jest od początku idiotycznym pomysłem.
        Nie załatwi to w Polsce ani problemu wzrostu prokreacji ani biednych rodzin
        wielodzietnych.
        Przede wszystkim posiadanie dziecka nie jest przymusem tylko osobistym wyborem.
        Nikt nie moze narzucić komuś, ile dzieci ma urodzić się w danej rodzinie a już
        napewno 1000 zł jednorazowej "zapomogi" nie skusi mądrej matki.
        Chyba wszystkim powinno zależeć na świadomym mądrym macierzyństwie.
        W bogatych rodzinach powinno się rodzić więcej dzieci ale to przeciez zależy
        nie od statusu rodziny tylko od chęci posiadania dziecka.
        Paradoksalnie najwięcej się mnożą dzieci w rodzinach nieuświadomionych
        seksualnie lub traktujących środki antykoncepcyjne w kategoriach "grzechu" i w
        rodzinach też biedniejszych."Becikowe" to lep krótkowzroczny co pomnoży w
        Polsce i tak już biedne rodziny wielodzietne.
        Biologicznie spłodzenie dziecka jest proste ale co dalej?
        A co może ma chodzić po śmietnikach i zbierać resztki?
        Trzeba je nakarmić, ubrać, wykształcić! Trwa to dziś conajmniej do 20-24 roku
        życia.
        "Becikowe" jest bzdurą ale jeśli już rodziny miałyby dostawać jakąkolwiek pomoc
        materialną to trzeba ją zróżnicować w zalezności od dochodów rodziny a nie
        dawać wszystkim jak leci!
        Pozdrawiam wszystkie matki i życzę świadomego mądrego macierzyństwa!
      • cubitus Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 12:33
        Podpisuje soie obiema rekami, rowniez jako przyszly (juz niedlugo) tatus.
        Niestety do zakutych łbów posłów nie trafiaja logiczne argumenty a ja zaplace
        dodatkowo (jako podatnik) za ich chore wymysły. Zamiast wprowadzic rozsadne i
        powszechne !!!! ulgi podatkowe bedziemy mieli 1000 zeta co w Wawie nawet przed
        porodem sie juz skonczy. Swoja droga to wku...a mnie rowniez maksymalnie SLD a
        juz szczegolnie PO, stojace na stanowisku zeby zamiast becikowego zwiekszyc
        zasilek porodowy dla najbiedniejszych - chyba zapomnieli ze oprocz rodzin
        najubozszych z jednej strony i rodzin prezesow z drugiej, sa tez rodziny
        normalnych (czytaj srednio zarabiajacych i placacych od tego horrendalne
        podatki) ludzi. I to oni i ich dzieci daja najwieksza szansze na rozwoj tego
        kraju i im przede wszystkim trzeba pomagac ale i po prostu ulatwiac posiadanie
        dzieci. Mam ochote wepchnac w gardla kazdemu oszołomowi i populiscie
        wypowiedziane przez niego slowa o "wspieraniu polskich rodzin" przez co
        niektorzy rozumieja "dajmy najbiedniejszym" a inni wzbudzajace juz tylko litosc
        zagrywki ideologiczne typu "niech moje dzieci nie ogladaja homokseksualistow".
        Jeszcze a propos Francji, bo i taki watek sie pojawił. Problemy z imigrantami,
        w tym zwiekszona dzietnoscia - prawda, jednak w polsce nie mamy tylu imigrantow
        (raczej jednak z przyczyn historycznych a nie tylko z powodu braku korzystnego
        systemu opieki społecznej) wiec potencjanlny problem jest w duzo dalszej
        perspektywie. Natomiast zapomina sie ze mimo wszystko wsrod "rdzennych"
        Francuzów poziom dzietności tez jest wysoki (na tle Europy). I najbardziej
        podstawowym narzedziem polityki prorodzinnej sa ulgi i korzystne sposoby
        rozliczen podatkowych.
        A polityka prorodzinna w Polsce to niestety dno i trzy metry mułu.
      • zap44 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 12:38
        Szkoda, ze internet nie dociera do elektoratu LPR, moze by zmienili zdanie o
        Romanie 'Dluga Morda, a ten list to by trzeba bylo z sejmowej mownicy
        przeczytac. Panie i Panowie z PO prosimy.

Zap
      • inna57 Re: Do Comrade 24.11.05, 14:52
        Gratuluję Ci mądrości i roztropności.

Życzę zdrowia i powodzenia Tobie i Twojej rodzinie, mam nadzieję że Twoje
        dziecko będzie jednak miało okazję żyć w normalnym kraju, takim jakie Ty dla
        Niego wymarzyłeś, i mam nadzieję że tym krajem będzie Polska.
        • mona75 czy w LPR-e są jakieś młode kobiety-matki? 24.11.05, 15:34
          te chyba powinny wiedzieć (i ew. przekonać swoich wodzów), że becikowe to żadna
          polityka prorodzinna. jakby chcieli prorodzinnie zadziałać to proszę bardzo:
          wydłużenie urlopów macierzyńskich, przy rozliczaniu podatkowym dzielenie
          dochodu na każdego członka rodziny, łącznie z malutkimi dziećmi, większa liczba
          i dostępność publicznych przedszkoli i żłobków, mniejszenie podatków na rzeczy
          dla dzieci (ubranka, zabawki, buty, akcesoria wszelakie, książeczki),
          zwiększenie zakresu opieki medycznej nad ciężarną, i na koniec dofinansowanie
          środków antykoncepcyjnych, a dla osób najuboższych darmowe środki. A nie jakieś
          cholerne, marne, jendorazowe 1000 zł becikowego.
    • mangold No to częśc biedniejszych rodzin zacznie żyć 24.11.05, 09:54
      w cyklu dziewięciomiesiecznym...Nieważne że biedna-ważne że liczna i
      katolicka-takie powinno być hasło RP 3,5 !!!
      • koloratura1 Re: No to częśc biedniejszych rodzin zacznie żyć 24.11.05, 12:11
        mangold napisał:

> w cyklu dziewięciomiesiecznym.

Tyle tylko, że aby coś z tego (becikowego) mieć, to będą musieli każde kolejne
        dziecko zaraz po urodzeniu umieszczać w beczce z kapustą, bo inaczej nie tylko
        nie zarobią, ale znacząco stracą. Przecież każde dziecko kosztuje.
        • taziuta Re: Dziecko może też być inwestycją bezkosztową! 24.11.05, 12:19
          Wystarczy nie dać nic do jedzenia, nie kupować pieluch i tłuc, jak płacze :-(

koloratura1 napisała:
          Re: No to częśc biedniejszych rodzin zacznie żyć
          > Tyle tylko, że aby coś z tego (becikowego) mieć, to będą musieli każde kolejne
          > dziecko zaraz po urodzeniu umieszczać w beczce z kapustą, bo inaczej nie tylko
          > nie zarobią, ale znacząco stracą. Przecież każde dziecko kosztuje.

> mangold napisał:
          > No to częśc biedniejszych rodzin zacznie żyć
          > > w cyklu dziewięciomiesiecznym.
          >
          • koloratura1 Re: Dziecko może też być inwestycją bezkosztową! 24.11.05, 12:21
            Racja, Taziuta, to też jest sposób...
          • mangold Beczka tez troche kosztuje.... 24.11.05, 13:59
            może w ramach becikowego bednarze dadzą jakis upust ?? Trzeba bedzie sie wykazać
            świadectwem urodzenia i 50 % zniżki...
            • taziuta Beczka nie dla nich, dół czy śmietnik, raczej :-( 24.11.05, 15:25
              Jakiego by bednarze upustu nie udzielili, to do zapłaty pozostanie i tak zbyt
              wiele. No i transport takiej beczki też coś kosztuje. Lepiej te pieniądze
              przeznaczyć na ulubiony trunek.
              No to się teraz chłopy wezmą za męską robotę!
              A czy ktoś już przeliczył, na ile dni picia solo wystarczy jedno becikowe?
              Mi wychodzi, że skoro 1/2 litra wódki można kupić za 13 zł, to becikowe styknie
              na 77 dni. A pozostałe 200 dni, do następnego bachora? Co tu pić?!
              Chyba żeby się nawrócić na islam. Muzułmanie mogą mieć 4 żony. Becikowe im
              wystarczy wówczas na pół litry codziennie, na tyle lat, na ile sił na płodzenie
              dzieci wystarczy :-)

mangold napisał:
              Re: Beczka tez troche kosztuje....
              > może w ramach becikowego bednarze dadzą jakis upust ?? Trzeba bedzie sie
              > wykazać świadectwem urodzenia i 50 % zniżki...
    • zyks Istne zboczenie z tym becikowym.Tu widać najostrze 24.11.05, 10:10
      j infantylizację i debilizację polskiego życia politycznego... Tzn, robienie z
      obywateli idiotów.
      • xx23 Re: Istne zboczenie z tym becikowym.Tu widać najo 24.11.05, 12:36
        zyks napisał:

> j infantylizację i debilizację polskiego życia politycznego... Tzn, robienie z
        > obywateli idiotów.

A to samo nazwiesz Wlochow , ktorzy daja becikowe po 1000 € ???
    • yashina podatki/ulgi zamaist "becikowego" 24.11.05, 10:12
      Ulgi dla rodziny wielo dzietnej a nie marne JEDNORAZOWE tysiac.
      Przeciez odpis od podatku bylby znacznie lepszy i pro-rodzinny.
      NP: odpis za wszelkie wydatki z urzadzeniem pokoju itp.
      • xtrin Re: podatki/ulgi zamaist "becikowego" 24.11.05, 10:46
        Nie wielodzietnej, ale odpis za każde dziecko, za każde kolejne mniej (wedle
        obliczeń każde kolejne mniej kosztuje).
    • irkmaan ZAMIAST BECIKOWEGO - 100ZŁ ZA KAŻDĄ PRÓBĘ POCZĘCIA 24.11.05, 10:14
      To by dopierosło podniosło dzietność polskiego społeczeństwa.
      • ira22 Re: ZAMIAST BECIKOWEGO - 100ZŁ ZA KAŻDĄ PRÓBĘ POC 24.11.05, 10:54
        irkmaan napisał:

> To by dopierosło podniosło dzietność polskiego społeczeństwa.
        > Plus wiagra. 100% refundacji.
    • maciej500111 [...] 24.11.05, 10:19
    • domk1 300MLN NA BECIKOWE = 300KM AUTOSTRAD ROCZNIE. 24.11.05, 10:23
      Giertych chyba sie na głowy pozamieniał. Z kim? Wiadomo.
      • mangold Mogliby rządówke do Torunia wyremontować :-)). 24.11.05, 10:25
        I jeszcze by zostało
        • z.sadystka Re: Mogliby rządówke do Torunia wyremontować :-)) 24.11.05, 10:42
          wolę 'rządówkę' niż marnotrawienie publicznych pieniędzy,

normalnie jestem zrozpaczona.
    • pitbul48 [...] 24.11.05, 10:25
      • mangold Bykowe dla kleru ??!! ;-0)) 24.11.05, 10:26
        pitbul48 napisał:

> a ja bym opodatkował dodatkowo posłów bo pie...ą głupoty zamiast pie...yć co
        > innego i księży bo noszą sprzęt niewykorzystany( oczywiście nie wszyscy) i były
        > by pieniądze na becikowe.
        • kotek.filemon Re: Bykowe dla kleru ??!! ;-0)) 24.11.05, 10:37
          Ktoś jeszcze pamięta jak za ustroju powszechnej szczęśliwości był dodatkowy
          podatek od kawalerów (przy czym nie od panien, ciekawa sprawa). Poddaję
          berecikowym innowatorom pod rozwagę. W końcu i tak widać, że nowe wraca...
          • davidmors Nie rozdzierajcie z żalu swoich chałatów !!! 24.11.05, 12:01
            Nowy chałat to też jakiś pieniądz.
          • radio4u PRAWIE robi różnicę 24.11.05, 13:13
            tak Lepper powiedział ale pytanie zadał nie Hanke a Baron po przeprowadzeniu
            rozmowy przez tamtego
            Prawie robi różnicę
            gazeta Prawie jak...wyborcza
            a Żubr w trawie puszczy...
      • pitbul48 opodatkowanie 24.11.05, 10:48
        a ja bym opodatkował dodatkowo posłów bo pie...ą głupoty zamiast pie...yć co
        innego i księży bo noszą sprzęt niewykorzystany( oczywiście nie wszyscy) i były
        by pieniądze na becikowe.
    • trzydziestoletnia Wyz demogra.na garnuszku opieki 24.11.05, 10:29
      Kurde no.. wiem ze mamy niz demograficzny, ale czy rozwiazeniem jest sprzyjanie
      mnozeniu sie rodzin wiszacych na garnuszku opieki spolecznej?? Bo tylko takich
      te 1000zl moze zachecic do poczecia nowego zycia. Dziacka, ktore z tymi
      wzoracami pewnie nie bedzie obywatelem o jakich nam chodzi - czyli placacym
      podatki, pracujacym itd - ale rozmnozy sie plagą zycia roszczenioqwego
      od "panstwa" - co za idiotyczny pomysl!
      • szq Re: Wyz demogra.na garnuszku opieki 24.11.05, 12:07
        Brawo dla tej Pani!!!zgadzam się w stu procentach. przeprowadziłem nawet małą symulację:

Rodzina wielodzietna, cztery córki w wieku 15 - 19 lat. ilość synów nieistotna.Teoretycznie w ciągu roku taka rodzinka mogła by się poprawić o jakieś 5tys. złotych każdego roku przez najbliższe 5 lat, (było nie było - jest na samochd:)) tworząc tym samym co najmniej cztery nowe rodziny wielodzietne. i wszystko nyłoby fajnie, gdyby rodziców było stać na utrzymanie tych dzieci, ale skoro zdecydowaliby się dla 1000z robić nowe, to chyba tak nie jest. Projekt popieram ze względu na perspektywę zatrudnienia całej masy bezrobotnych pedagogów, których co roku przybywa w naszym kraju - w opiece społecznej.
    • salvtore Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 10:35
      Moim skromnym zdaniem nie sposób nie zgodzić się z wypowiedzią comrade. Jest jeszcze pewien aspekt, o którym nikt nie wspomniał. Czy nikt nie pomyślał o rodzinach, dla których 1000 zł będzię bodźcem do powołania na świat nowego obywatela? A co potem? Co z tymi wszystkimi dziećmi, gdy już przyjdą na świat a mamusia i tatus będą mieli tysiąc zł do przepicia? Cel becikowego może i jest i szlachetny, ale jak wspomniał comrade, dziecko to nie tylko 4 miesiące po jego urodzeniu (nie wspomnę o obciązeniu dla i tak dziurawego budżetu). Rozumiem też obawy socjologów dotyczące niżu demograficznego, myślę jednak, że ten tysiąc na każdego noworodka, więcej złego jak dobrego za sobą niesie.
    • pitbul48 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 10:38
      czy na stojaka, czy na leżaka
      ( wybór pozycji na razie jeszcze pozostawili Ci do wyboru - może się jeszcze
      zmienić)
      to po porodzie dadzą tysiaka.
      przerabialiśmy już powiedzenie -cz się stoi , czy się leż itd.
    • kozaczek3 Czarni podniosą co łaska za chrzest i słusznie!!! 24.11.05, 10:39
      Pieniądze na Kościół zawsze będą za małe.
      Kościół pobiera opłaty w walutach a wydaje w bógzapłaćkach.
      Amen.
      • salvtore Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:45
        A wiesz, że to nie przeszło mi do głowy. Z tego tysiąca jakieś dwieście dla dobrodzieja trzeba odliczyc. Chrzest kosztuje.
        • pitbul48 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:51
          salvtore napisał:

> A wiesz, że to nie przeszło mi do głowy. Z tego tysiąca jakieś dwieście dla dob
          > rodzieja trzeba odliczyc. Chrzest kosztuje.

dwieście to bez świec i zakrystiana i przy kilku dzieciach jednocześnie.
        • kewah Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:51
          A dlaczego "tylko" 2 tys. proponowane przes PSL? Przeciez suma moze byc dowolna:
          5 tys.? moze 10? Przeciez to i tak z kieszeni podatnika.
          • adas313 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:55
            > A dlaczego "tylko" 2 tys. proponowane przes PSL? Przeciez suma moze byc
            > dowolna: 5 tys.? moze 10? Przeciez to i tak z kieszeni podatnika.

No to kiedy pomarańczowa rewolucja w Polsce?
            • m4g63 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:56
              > > A dlaczego "tylko" 2 tys. proponowane przes PSL? Przeciez suma moze byc
              > > dowolna: 5 tys.? moze 10? Przeciez to i tak z kieszeni podatnika.
              >
              > No to kiedy pomarańczowa rewolucja w Polsce?

Oby jak najszybciej...
              Trzeba ratować kraj.
              • adas313 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:57
                Ja już mam gotowy zestaw na transparent.
                Tylko hasło muszę namalować.

• koloratura1 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 12:20
              adas313 napisał:
              >
              > No to kiedy pomarańczowa rewolucja w Polsce?

W Polsce to już była Pomarańczowa - ale - Alternatywa.

A ja coraz bardziej odnoszę wrażenie, że żyję w kraju Pomarańczowej Alternatywy,
              potraktowanej serio...
          • pantanal Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 11:00
            kewah napisała:

> A dlaczego "tylko" 2 tys. proponowane przes PSL? moze 10? Przeciez to i tak z
            kieszeni podatnika.

anna_dark doplaci (zob. jej post)
          • tara16 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 13:25
            I o to od początku chodziło! O dodatkowe wpływy dla kleru, bo zarobek na
            chrztach zaczął niebezpiecznie spadać
        • ira22 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 11:20
          salvtore napisał:

> A wiesz, że to nie przeszło mi do głowy. Z tego tysiąca jakieś dwieście dla
          dob
          > rodzieja trzeba odliczyc. Chrzest kosztuje.
          Dlatego opłaty za chrzty, I komunie, śluby(na początek tylko te konkordatowe)
          odliczyć od podatku!
      • xtrin Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:51
        Heh. Fakt. Teraz nie będzie, że nie ma na dobrodzieja. Być musi, becikowe jest.
      • pantanal Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:57
        kozaczek3 napisał:

> Pieniądze na Kościół zawsze będą za małe.
        > Kościół pobiera opłaty w walutach

Boj sie Boga kozaczku, tos taki bogaty, ze dajesz w "dularach"? Ja daje w PLN i
        jakos zaden ksiadz nie protestuje
        • adas313 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:58
          Możesz dać w dularach.
          Kantorów w Polsce dużo, co za problem wymienić ;o)))
          • pantanal Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 11:03
            adas313 napisał:

> Możesz dać w dularach.
            > Kantorów w Polsce dużo, co za problem wymienić ;o)))

Ale po co?
            Balcerowicz musi zostac!!!
    • ira22 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 10:50
      Szanowni parlamentarzyści w wieku "produkcyjnym"-do ROBOTY!Róbcie sobie więcej
      dzieci.Zamiast idiotycznych ustaw.
      • gklej Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:05
        ja bym teraz w życiu nie zdecydowała się na dziecko, ciągle jest strach,że
        utraci sie pracę, współczuję młodym ludziom.
        Moi rodzice mieli sześcioro dzieci, wiem jaka to była straszna bieda, chodziło
        się przy minus 20 stopni mrozu do szkoły w butach gumowych,zamiast kozaków.
        Jeden posiłek na dzień dzieci jadły.
        Ja wychowałam dwóch synów, jeden wyjechał już na stałę do Anglii, a drugi w
        Polsce klepie biedę, choć jest wykształcony, zarabia 1100,- zł, naszczęsie ma
        tylko jedno dziecko. Cały czas martwi się,że będzie redukcja w pracy, już była
        w Gazecie, gdzie utracił pracę.
        Nie wie czy nie wyjechać też do Anglii, właśnie doskonali język.
        • pitbul48 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:13
          ludzie rozsądni starają się przewidzieć przyszłość i zabezpieczyć swoim dzieciom
          jak najleprzą przyszłość oraz dobrobyt. ale nie wszyscy są tacy
          jeden gospodarzy wypłatą tak aby starczyło do następnej i jeszcze stara się
          odłożyć , drugi trwoni wypłatę już na dzień następny.
    • adi771 PiS chce sobie poprawic wizerunek- becikowym? 24.11.05, 11:06
      W zeszłym roku rozgorzała dyskusja, w warszawie na temat becikowego.
      I co spełzła na niczym? LPR i Pis chciało dać kobietom po 5000 zł.
      Znowu nam obiecaja gruszki na i werzbie - 2000 zł?
      Całe becikowe jest nietrafionym pomysłem, lepiej pomóc kobietom wydłużając płatny urlop macierzyński do 12 m-cy, oraz dając gwarancję zatrudniania przez kolejne 12 m-cy od dnia powrotu do pracy. Niestety teraz jest tak, że kobiety wracjaąc do pracy, po miesiącu - czasem jeszcze szybiej - dostaja wymówienie.
      W dobie umów na czas okreslony to bardzo proste, pracodawca nie musi podawac przyczyny zwolnienia.
      Innym pomysłem mogłyby byc bezpłatne przedszkola i żłobki.
      Jestem tez zwolenniczka zlikwidowania umów na czas okreslony, może wtedy pracodawcy szanowaliby pracowników.
    • czekoladowy Jako zawodowy pokerzysta mam propozycje dla PO 24.11.05, 11:07
      Niech teraz w trakcie debaty zaproponują becikowe w wysokości 5.000

Zobaczymy co powie Giertych.
      • gklej Re: Jako zawodowy pokerzysta mam propozycje dla P 24.11.05, 11:10
        w naszym Kraju nigdy nie będzie dobrze, tylko ludzie wybrani będą mieli pracę
        duże zarobki, a reszta będzie klepać biedę.
    • travel_wawa Bardzo merytoryczna uwaga Posła Piechoty (PO) 24.11.05, 11:12
      Przysłuchiwałem się w TVN24 na zywo tej debacie.

Wypowiedź Posła Piechoty (PO) - niepełnosprawnego, była merytoryczna i
      sensowna, aby stworzyć SYSTEM wspomagania polityki prodemograficznej, nie tylko
      na poziomie centralnym, ale też na poziomie samorządowym, żeby nie tworzyć
      prawa NA KOLANIE i byle jak, wyłącznie w celach propagandowych.

Odpowiedzią Leppera były chamskie i faszystowskie wrzaski, jakies brednie o
      niszczonych od 16 lat fabrykach, które dawały dobrobyt, sugestia, że ten
      projekt "nie śmie byc krytykowany" przez kogokolwiek.
      Niezła jazda zaczyna się z Lepperem. Jeśłi gościu dalej będzie się tak
      zachowywał, osmieszy nie tylko siebie, ale też całą koalicję PiS-SO.
    • bruner Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:13
      najlepiej dajcie im po 10tys albo 15tys, PSL PIS i LPR teraz czas na samoobrone
      niech do 3tys a co.!!!! Debile od co, ciekawe który z ekspertów to wymyślił,
      idioci debile i tyle!!!! Wydłużyć lepiej wychowaczy urlop i zagwarantujcie
      powrót do pracy matkom. jest to tańsze i bardziej motywujące do rodzenia a
      niżeli becikowe. W żadnym kraju gdzie becikowe zastosowano nie wzrosła ilość
      urodzeń. UCZCIE SIĘ NA WŁASNYCH I CUDZYCH BŁĘDACH !!!!!!!
    • kantdupy [...] 24.11.05, 11:18
    • grzbert Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:20
      mile zlego pocztki a koniec jak zawsze
    • pitbul48 ILU JEST GIERTYCHÓW 24.11.05, 11:21
      może wiecie ile dzieci ma Maciej Giertych-bo jak ma tylko Romusia to może i
      jemu chodzi o becikowe .a jak będzie to zabierze się do roboty.
      • pantanal Re: ILU JEST GIERTYCHÓW 24.11.05, 11:26
        Przed lat znany komik Antoni Fertner zostal ojcem w wieku 75 lat.
        Zlosliwi mowili, ze pomagal mu Solski (blisko 100 letni nestor polskiej sceny)
    • minia1000 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:30
      jeśli pan panie giertych uważa, że becikowe przekona mnie do rodzenia dzieci to
      jest pan w dużym błędzie.
      i że niby co ja za to marne 1000 zł kupię....? litości.
      tu trzeba konkretnych działań pro rodzinnych a nie jakiegoś debilneg becikowego!
      a co z matkami które właśnie urodziły dziecko? Jak im pan zamierza pomóc, a tym
      matkom które maja juz 2-3 dzieci?
      kolejny raz pieniądze wyrzucone w błoto.
      głupi pomysł głupiego rządu.
      • m15 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:32
        minia1000 napisała:

> jeśli pan panie giertych uważa, że becikowe przekona mnie do rodzenia dzieci
        to
        >
        > jest pan w dużym błędzie.
        > i że niby co ja za to marne 1000 zł kupię....? litości.
        > tu trzeba konkretnych działań pro rodzinnych a nie jakiegoś debilneg
        becikowego
        > !
        > a co z matkami które właśnie urodziły dziecko? Jak im pan zamierza pomóc, a
        tym
        >
        > matkom które maja juz 2-3 dzieci?
        > kolejny raz pieniądze wyrzucone w błoto.
        > głupi pomysł głupiego rządu.
      • koloratura1 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 12:30
        Ale będą stratne te, które urodzą tuż przed wejściem w życie ustawy o "becikowym"!
    • bamaza42 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:32
      Oburzajace, jak łatwo rozdawać nie swoje pieniądze, i to w dodatku
      nieistniejące - CUDA, panie, cuda!!! Zamiast dac, jak ktos zauwazyl - dluższy
      płatny urlop macierzyński/wychowawczy, zwiększyć dopłaty do żłobków i
      przedszkoli...1 tysiac złotych...na co?...na pieluchy na 2 miesiące?...na 1/2
      wózka?...Zamiast korzyści bedziemy mieć coraz więcej dzieci pozostawianych w
      szpitalach, znajdowanych na smietnikach, czy w beczkach....margines zajmie
      sie "produkcją" dzieci za 1000zł...ile to flaszek??!!
      Ludzie, posłowie, opanujcie się!!! NIC DOBREGO Z TEGO BECIKOWEGO NIE WYNIKNIE!!!
      i nie chciałabym być złym prorokiem....
    • firstborn Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie becikowego 24.11.05, 11:33
      Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem tych komentarzy. Obawiałem się że większość Polaków jest na tyle mało inteligentna, iż da się nabrać na te populistyczne hasła. Jestem mile zdumiony, że jest inaczej... Tylko jedna prośba do tych osób z olejem w głowie... Traktujmy solidnie każde wybory, zbliżają się te samorządowe. Wiemy dobrze dlaczego "Przestepcy i Samowola" chcą ich przyśpieszenia. Większe szanse mają na wiosnę, ponieważ do jesieni zepsują nasz kraj doszczętnie i wtedy już nie obsadzą swoimi kolejnych stanowisk. Jak słusznie ktoś już napisał, podobieństwa do czasów, w których rządziła PZPR są nie do przeoczenia...
      • adas313 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie becikowego 24.11.05, 11:54
        > Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem tych komentarzy. Obawiałem się że
        > większość Polaków jest na tyle mało inteligentna, iż da się nabrać na te
        > populistyczne hasła.

Zauważ że na forum wypowiada się zdecydowana mniejszosć :o)))))

Co do reszty - całkowicie się zgadzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka