maruda.r 24.11.05, 09:43 wprowadzający tzw. becikowe, autorstwa LPR ************************************** Miało być: berecikowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
almagus Re: rozdawajmy dalej. mamy pryeciez krocie! 24.11.05, 10:08 Zabrać Komuś Giertych raczył zauważyć odkrywczą jak na niego prawdę, że homoseksualiści wspierani przez opozycję do SomoLePeRiadoPiSzczków nie mają dzieci i im becikowe jest niepotrzebne. Przemilczał, że księża też nie mają dzieci, przemilczał, że to jest tisznerowska g-prawda i homoseksalisci mają dzieci, i księża mają dzieci, i tu to becikowe wpisuje się w mentalność ojczulków „parafianie dadzą”! Och Tyyy…))))) Ja się po mszy kłaniam nisko, tak natchniona zrobię wszystko…)))) A czy Taki się odkłoni, choć Nasz Dziennik trzyma w dłoni? Stanął jak buddyjska stupa, zapatrzony na biskupa. Bo gdy chłop za babą goni , jako znak ma Dziennik w dłoni…)))) A gdy baba za nim goni , to do buzi i do dłoni…))) ta Naszdzieja dobrodzieja…))) Taaaaaaaaaak…???? To do buzi i do ręki może przyjmiesz moje wdzięki???? Ale najpierw duże datki zanim z siebie zdejmiesz szatki. Coś tam trzepie pod moherkiem, to głupota, jak ratlerkiem!!! Rydzol daje więcej mocy, aż polucje miałam w nocy! Nie przyjmę chleba od oszołoma, któremu chleb żytni kojarzy się z żydnim! Napisz o sobie na forum: jestem głupi i z PiS dzielny jestem, i szukam liryki, i nie pojmuję treści, a potem bluzgaj na mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
navaira Skandujmy: DZIEEE-SIĘĆ TYSIĘCY!!! 24.11.05, 11:00 Niech PiSs pokaże, jak dba o rodzinę! 3 miliony mieszkań już prysły jak bańka mydlana (ceglana?), jakieś ochłapy trzeba rzucić. Poza tym co to ma być, żeby PSL przelicytował w obietnicach samych braci Placków? Odpowiedz Link Zgłoś
mizer07 Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 11:17 Ja tam bez ogródek powiem pińćset!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 "Anna-dark dawaj moje sto milionów" :o)))) 24.11.05, 11:19 "Obiecałaś sto milionów, wyraźnie słyszałem i minęło tyle czasu, ja nic nie dostałem..." (Kazik Na Żywo - 100 000 000) Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Wałęsa nie mówił skąd weźmie 100 000 000... 24.11.05, 11:41 Wałęsa nie mówił skąd weźmie 100 000 000... adas313 napisał: > "Obiecałaś sto milionów, wyraźnie słyszałem i minęło tyle czasu, ja nic nie > dostałem..." > > (Kazik Na Żywo - 100 000 000) Odpowiedz Link Zgłoś
sojowa zbyt mloda aby pamietac, ze to sprzed dewaluacji 24.11.05, 13:03 jak nie wiesz co to dewaluacja to obetnij 5 zer. Odpowiedz Link Zgłoś
sojowa i ze mowil skad wezmie - prywatyzacja kuponowa 24.11.05, 13:18 majatku panstwowego lub cos w tym stylu Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 HIPOKRYZJA Tuskowatych. Nie dla ulg na dzieci TAK 24.11.05, 19:08 na wakacje na Majorce czy mercedesy ! Jak to jest, ze sa pieniadze by zamoznym obnizyc podatek do progu liniowego a nie ma dla nich na becikowe. Ale POstKomuna chce by jak w Eurokolchozie sprowadzac murzynow z Afryki by nadrobic niedobory sil pracy jakie juz niedlugo nas czekaja. No a zamiast dzieci niech zamozniejsi wyjada sobie na wakacje do Eurokolchozu lub wspomoga swymi zakupami Mercedesa. ostatnio cos ciezko w Niemieckim przemysle samochodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
tuski_urban ZBOCZEŃCY I PO-KOMUNA PRZEGRALI !!!!!!!!!!!!! 25.11.05, 17:10 NIECH ŻYJE RODZINA I DZIECI !! Odpowiedz Link Zgłoś
maskazorro Re: HIPOKRYZJA Tuskowatych. Nie dla ulg na dzieci 24.11.05, 20:56 > na wakacje na Majorce czy mercedesy ! Jak to jest, ze sa pieniadze by zamoznym > obnizyc podatek do progu liniowego a nie ma dla nich na becikowe. Pozbądź się złudzeń, jeżeli ktoś zarabia setki tysięcy (miliony) złotych to podatki płaci tam gdzie płaci mniej a nie tam, gdzie się urodził i/lub mieszka. No ale wg PopuliSTów lepiej mieć 50% podatek którego nikt nie zapłaci niż brać 15% od milionowych kwot. A marne becikowe na pewno nie rozwiąże problemu to tylko "tani" gest pod publiczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
lwaw Re: zbyt mloda aby pamietac, ze to sprzed dewalua 24.11.05, 16:30 sojowa napisał: > jak nie wiesz co to dewaluacja to obetnij 5 zer. 4 zera! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: zbyt mloda aby pamietac, ze to sprzed dewalua 24.11.05, 19:18 Poucza innych - a podstaw matematyki nie zna. lwaw napisał: > sojowa napisał: > > > jak nie wiesz co to dewaluacja to obetnij 5 zer. > > 4 zera! > Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: zbyt mloda aby pamietac, ze to sprzed dewalua 24.11.05, 19:17 Ty pierdoło - może pamiętam dewaluację lepiej od ciebie ??? sojowa napisał: > jak nie wiesz co to dewaluacja to obetnij 5 zer. Odpowiedz Link Zgłoś
warburgx W Polsce dewaluacja była o 4 zera!! 24.11.05, 22:36 Dawne 100.000.000 to obecne 10.000 więc cztery zera mniej jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
kragg Re: Wałęsa nie mówił skąd weźmie 100 000 000... 24.11.05, 22:36 anna-dark napisała: > Wałęsa nie mówił skąd weźmie 100 000 000... > A ty skąd weźmiesz te 10 tys? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit [...] 24.11.05, 13:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: SBECKA KOALICJA PO-SLD PRZECIW POLSKIM DZIECI 24.11.05, 13:41 > potomkowie namiestników moskiewskich Jaka jest partyjna przeszłość co najmniej kilku-kilkunastu posłów Samoobrony? Odpowiedz Link Zgłoś
gosik_p Re: SBECKA KOALICJA PO-SLD PRZECIW POLSKIM DZIECI 24.11.05, 14:07 > w ciąży. Obawiając się utraty posady, kobieta już drugiego dnia po porodzie > wypisała się - wbrew zaleceniom lekarskim - ze szpitala i przyszła do pracy. > Dziecko zostawiła w szpitalu, a po dwóch tygodniach chciała je oddać na jakiś > czas do domu dziecka. Psychologowie przekonali ją do zmiany decyzji. Po trzech > miesiącach straciła pracę. Jolu, czy ty naprawde uwazasz, ze takie problemy rozwiaze becikowe? Takie problemy rozwiazuje antykoncepcja. Trzeba myslec glowa a nie... Odpowiedz Link Zgłoś
k_r Re: SBECKA KOALICJA PO-SLD PRZECIW POLSKIM DZIECI 24.11.05, 14:07 co ty dziewczynko p..olisz? Juz naprawde tak głupia jestes czy co? Gdzie widzisz wpływ Po na to że matki po urlopie macierzyńskim sa zwalniane? Gdzie widzisz wpływ PO na to że matki oddaja swoje dzieci do domów dziecka? moze jeszcze gradobicie i koklusz jest z winy Po? Odpowiedz Link Zgłoś
sineira Re: SBECKA KOALICJA PO-SLD PRZECIW POLSKIM DZIECI 24.11.05, 17:55 > Po trzech miesiącach straciła pracę. A poszła do sądu pracy? Pewnie nie. Pewnie położyła uszy po sobie, jak tysiące jej podobnych. Po zamiast walczyć o swoje prawa, wolała wyciągac ręke po zasiłek i wypłakiwac się dziennikarzom w rękaw. I takim ludziom zawdzięczamy rozpasanie pracodawców. Najwyższy czas, żeby kobiety nauczyły się, że pracodawcę można podać do sądu nawet za zadawanie podczas rozmowy kwalifikacyjnej pytań odnośnie planowanego zajścia w ciążę! Odpowiedz Link Zgłoś
speev Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 11:18 no to zacznie się rodzenie dzieci w rodzinach patologicznych - tysiąc złotych co rok piechotą nie chodzi - można za to przez długi czas chlać, no nie? a kogo to obchodzi, że potem te dzieci będziemy znajdować na śmietnikach i pod drzwiami szpitali? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Dotknąłeś sedna sprawy ! 24.11.05, 11:42 Dotknąłeś sedna sprawy ! Za 10 000 już by mieli na parę rat na mieszkanie. speev napisał: > no to zacznie się rodzenie dzieci w rodzinach patologicznych - tysiąc złotych c > o > rok piechotą nie chodzi - można za to przez długi czas chlać, no nie? a kogo to > obchodzi, że potem te dzieci będziemy znajdować na śmietnikach i pod drzwiami > szpitali? Odpowiedz Link Zgłoś
kragg Re: Dotknąłeś sedna sprawy ! 24.11.05, 12:16 > Dotknąłeś sedna sprawy ! > Za 10 000 już by mieli na parę rat na mieszkanie. > Weź się zdecyduj to ma być "berecikowe" na dzieciaka czy na mieszkanie? Poza tym - BUCHCHAHCHCHA - czy za tysiąc czy za dziesięć tysiecy - to tylko do robienia dzieci przekona tylko ludzi którym brakuje na codzienne pół litra. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Dotknąłeś sedna sprawy ! 24.11.05, 19:19 A od kiedy ludzie się rozliczają z tego na co wydają pieniądze? (zwłaszcza państwowe) kragg napisał: > > Dotknąłeś sedna sprawy ! > > Za 10 000 już by mieli na parę rat na mieszkanie. > > > > Weź się zdecyduj to ma być "berecikowe" na dzieciaka czy na mieszkanie? > > Poza tym - > BUCHCHAHCHCHA - czy za tysiąc czy za dziesięć tysiecy - to tylko do robienia > dzieci przekona tylko ludzi którym brakuje na codzienne pół litra. Odpowiedz Link Zgłoś
kragg Re: Dotknąłeś sedna sprawy ! 24.11.05, 22:33 > A od kiedy ludzie się rozliczają z tego na co wydają pieniądze? (zwłaszcza > państwowe) > Od kiedy stały się państwowe Prezentujesz typowe myślenie socjalisty - "państwo jest po to żeby dawać". Sama twierdziłaś, że istnieje potrzeba aby wzrastała liczba ludzi, ci ludzie pracowali i przynosili bogactwo państwu. W tym celu ma być to "berecikowe" - aby rodzicom łatwiej było utrzymać dziecko - w domyśle kasa ma być przeznaczona na dziecko: jego wychowanie, utrzymanie itp. Mieszkanie nie jest dzieckiem. Wniosek - jest gdzies błąd w twoim rozumowaniu. Poza tym: zaczeło się od stwierdzenia, że berecikowe zainteresuje tylko takich ludzi którym brakuje na zapicie się. Czy 1 tys czy 10 tys - bez róznicy - 1 miesiąc picia, albo 10 miesięcy picia. Czy ty wogole zdajesz sobie ile kosztuje utrzmanie dziecka przez całe jego życie do usamodzielnienia sie? Aaa - jeszcze jedno: załóżmy wariant optymistyczny: za dzieciaka jest 10 tys, wszyscy robią z tym co chcą, optymistycznie zakładając wszyscy przeznaczają to na mieszkania. Starczy to średnio na 20(słownie: dwadzieścia) rat miesięcznych). Przeciętnie kredyt to 360 rat. Za co sfinansujesz pozostałe 340 rat? Odpowiedz Link Zgłoś
psychohumanista Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 14:11 prawda...ci co ich niepsecjalnie stac i tak rozmnazaja sie na potege...badania dowodza ze dzieci bezrobotnych w 70% zostaja bezrobotnymi...ciekawe jak czesto bedzie to sposob na zdobycie srodkow na kolejnego belta...ciekawe ze jakos ludzie wyksztalceni i dobrze zarabgiajacy nie maja po 6 dzieciaków... Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 19:24 To sobie zobacz jakie są tendencje wśród pewnej części "białych kołnierzyków", powiedziałabym nawet klasy wyższej-średniej - posiadanie więcej niż 3 czy 4 jest "trendy"... psychohumanista napisał: > prawda...ci co ich niepsecjalnie stac i tak rozmnazaja sie na potege...badania > dowodza ze dzieci bezrobotnych w 70% zostaja bezrobotnymi...ciekawe jak czesto > bedzie to sposob na zdobycie srodkow na kolejnego belta...ciekawe ze jakos > ludzie wyksztalceni i dobrze zarabgiajacy nie maja po 6 dzieciaków... Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 25.11.05, 09:16 speev napisał: > no to zacznie się rodzenie dzieci w rodzinach patologicznych - tysiąc złotych c > o rok piechotą nie chodzi - można za to przez długi czas chlać, no nie? a kogo to obchodzi, że potem te dzieci będziemy znajdować na śmietnikach i pod drzwiami > szpitali? *** A potem będziemy płacić na utrzymanie tych dzieci, albo na dzieci tych dzieci itd... Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Przeczytałeś moje posty uważnie? Chyba nie. 24.11.05, 11:34 Przeczytałeś moje posty uważnie? Chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielinska.a Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 11:43 Tak dajmy sto baniek ! Zwiekszcie jescze akcyze i podatek dochodowy, proponuje pol pencji przekazywac na bECIKOWE...ja piernicze gdzie ja zyje....niech sie do roboty ludzie wezma ,a nie ...becikowe najwazniejsza kwestiaw panstwie...no prosze Panstwa cos chyba jest nie halo panie lepper i druzyna.... Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Premier w Londynie - myszy w sejmie harcują ! 24.11.05, 11:45 Premier w Londynie - myszy w sejmie harcują. zielinska.a napisała: > Tak dajmy sto baniek ! Zwiekszcie jescze akcyze i podatek dochodowy, proponuje > pol pencji przekazywac na bECIKOWE...ja piernicze gdzie ja zyje....niech sie do > > roboty ludzie wezma ,a nie ...becikowe najwazniejsza kwestiaw panstwie...no > prosze Panstwa cos chyba jest nie halo panie lepper i druzyna.... Odpowiedz Link Zgłoś
neolith Giertych, Lepper 24.11.05, 11:54 Jesli kiedykolwiek zdecyduje sie miec dziecko (a pewnie tak bedzie) to odbiore to becikowe i wsadze w dupe Giertychowi i Lepperowi (sprawiedliwie po polowie). Oni nie rozumieja ze bieda wiekszosci ludzi jest strukturalna - ze trzeba zabrac sie za dlugoterminowe likwidowanie jej powodow, a nie przysypywanie skutkow przez 3 miesiace (bo na wiecej te smieszne pieniadze napewno nie wystarcza). A nie chcialbym rowniez dostac 10000pln jesli padlaby taka propozycja - bo zeby komus dac trzeba najpierw zabrac. Samo to sie tylko Frugo kiedys przynosilo. Ludzie powinni miec szanse uczciwie, godziwie zarabiac a tutaj wracaja nam czasy Imperium Rzymskiego. Igrzyska sa, chleb juz leci w trybuny, banda idiotow i ignorantow szczesliwa. A na dodatek faszystowskie odzywki pOSŁA Giertycha juz nawet nie sa smiesznym folklorem i odnoszenie sie do SLD jako lobby homoseksualnego to juz zdrowa przesada. Giertych do Ciebie nie mozna sie odniesc inaczej jako wypi3rdalaj! Zaraz oczywiscie rzuci sie tluma obroncow czci i wiary, ze domagam sie tolerancji a sam nie toleruje Giertycha, Leppera. Pewnie ze nie z prostego powodu. Przestepca (Lepper) nie powinien miec zadnego prawa rzadzic czym kolwiek poza wlasna dupa. Z kolei Giertych slicznie sie przyczynia do tego jak nas widza inne kraje Unii. Slyszalem od znajomej Angielki, ktorej babcia urodzila sie w Polsce i ktora nie wiem czy to przez sentyment czy z jakiegos innego powodu kibicuje poczynaniom Polski w Unii z calego serca, bardzo ciekawe zdanie: kto to jest ten wasz polski Hitler? ktos jak Haider? Moge go tolerowac gdy to co mowi nie narusza uczuc innych, nawet jesli sie z tym nie zgadzam, ale on jego partia i Mlodziezowka WszechPsycholi ktorzy zalozyli garnitury na dresy sa cierniem demokracji, nieudanym jej wybrykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
higeru Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 12:29 Ostre slowa. Za to trafiajace w samo sedno sprawy. Nic dodac, nic ujac. Niestety, prowadzenie merytorycznej debaty z czescia naszych "elit rzadzacych", nie wspominajac juz o ich elektoracie, jest po prostu czasem niewykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
monzie Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 12:46 z ust mi wyjales, dokladam kazdemu od siebie po piec stow,moze byc w inny otwor, a nuz sie zadlawia...? moze by sie tak wzieli za powazne sprawy a nie zwiekszali dzietnosc na melinach, ale jaki elektorat tacy politycy, moherowe bojowki karnie do urn poszly, chrzescijanie optujacy za kara smierci - trzeba miec schizofrenie... nerwica mnie trzepie jak widze poziom sejmowych dyskusji,szczegolnie ze polowa z nich nie wierzy w to co mowi, kurski nawet publicznie sie przyznal ze dziadek to sciema ale narod jest ciemny wiec pojdzie na to,ale oczywiscie rodzina radia maryja nie slyszy, nie widzi, nie mowi, jest za a nawet przeciw a ewentualnie zaprzecza, ps giertych jako etatowy przeciwnik supermarketow i ogolnie rozszalalej konsumpcji szczegolnie w swiete dni wolne lubi zajrzec do arkadii w niedziele z rana, znajomi geje go widzieli - tez musza sie ukrywac i robic zakupy jak jest malo ludzi i nikt nie widzi, dobrze ze jeszcze moga robic zakupy... Odpowiedz Link Zgłoś
rosenkrantz666 Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 14:38 > Oni [Giertych, Lepper] nie rozumieja ze bieda wiekszosci ludzi jest > strukturalna - ze trzeba zabrac sie za dlugoterminowe likwidowanie jej > powodow, A ja myślę, że i oni, i PiS rozumieją, że ta bieda jest źródłem (jedynym) ich elektoratu. I będą tę biedę umacniać ile sił, jednocześnie co jakiś czas - zwłaszcza około wyborów - rzucać jakiś propagandowo nośny ochłap. > a nie przysypywanie skutkow > przez 3 miesiace (bo na wiecej te smieszne pieniadze napewno nie wystarcza). Nawet na tyle nie. Na sam poród w tzw. państwowej (darmowej) służbie zdrowia może się rozejść. > A nie chcialbym rowniez dostac 10000pln jesli padlaby taka propozycja - bo > zeby komus dac trzeba najpierw zabrac. Ale to argument dla zaawansowanych intelektualnie. Oraz dla płacących podatki. Bo ci dotowani z cudzych podatków mają go w d.... > Igrzyska sa, chleb juz leci w trybuny, banda idiotow i > ignorantow szczesliwa. Okruszki lecą w trybuny, bo prawdziwe bochny, to panowie z LPR i SO między siebie - za przywoleniem PiS rozdzielą. Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 15:38 ludzie.gazeta.pl/comrade/0,0.html MOJ LIST DO GIERTYCHA - Panie pośle! Wkrótce zostanę ojcem i wydawałoby się, ze z jak najwieksza wdziecznoscia przyjmę inicjatywe 'becikowego'. Tak jednak nie jest, z prostego powodu: jestem mądry i patrze w przyszlosc. Niech mi pan powie, jaki sens ma ten tysiac zlotych w kontekscie wychowania dziecka przez 18 lat? Nie wie pan? To ja panu powiem: ŻADEN. Ta kwota i ta cala inicjatywa nie ma po prostu sensu, z tego prostego powodu, ze ja, jako rodzic nie będę o tych pieniadzach w ogole pamietał juz po 4 miesiacach wychowywania dziecka. Wiec zostaje jeszcze 17 lat i 8 miesiecy, utrzymywania i placenia na potomka. A jesli pojdzie na studia to jeszcze kilka lat dojdzie! Ja sie pytam - czy pan, panie Giertych uwaza mnie, oraz Polaków za ostatnich idiotów? Czy uwaza Pan, ze na decyzje o posiadaniu dziecka patrzymy przez pryzmat ulgi jaka da nam ten tysiac złotych w pierwszych 4 miesiacach (góra!) odchowywania dziecka? Jesli tak, to gratuluje, ale ja ani nikt MĄDRY takim idiotą nie jest! Padnie pewnie argument, ze dla ludzi biednych tysiac zlotych to znaczne pieniądze i istotny dodatek do budżetu. Owszem, sam nie narzekam na nadmiar gotówki i kazde dodatkowe pieniądze są ważne. Ale mądrość, panie pośle, tym się różni od głupoty że patrzy daleko w przyszłość nie zadowalając się doraźnym ochłapem. Bo nie tylko ja dostanę ten tysiąc ale i setki tysięcy innych ludzi. Pomnożyć to przez siebie i od razu widać, dlaczego w tym kraju brakuje np. autostrad. Panie Giertych - ja wole, zeby moje dziecko, wchodząc w doroslosc zylo w kraju o dynamicznej gospodarce i rozwinietej infrastrukturze. Wolę autostrady, prężna gospodarke o niskim bezrobociu, tani internet. W tym kontekście mam gleboko w dupie pana becikowe, ktore starczy mi na 4 miesiace kupowania pieluch i odzywek, ten tysiąc nie zmieni sytuacji mojej przez KILKANASCIE lat wychowywania dziecka, natomiast przemnozony przez setki tysiecy przez 18 lat wychowywnia potomka moglby dramatycznie zmienic sytuacje Polski, budujac infrastrukture komunikacyjna, informatyczna itp. Pan tego nie rozumie, prawda? Bo uwaza pan nas, ojców i matki za idiotów, ktorzy polecą na ten ochłap, nie patrzac w przyszlosc. Jest pan typowym politykiem kuszacym ludzi kiełbasą ktora zjedzą w 4 miesiace, ale siegnac wyobraznia w przyszlosc chocby zafajdany ROK to juz dla pana niemozliwe... A Polska jest w takim stanie ze wymaga siegania wyobraznia na 20 lat do przodu! DWADZIESCIA LAT, panie posle - na tyle wprzod planuja politycy, ktorym zalezy na KRAJU a nie na DORAŹNYM kupowaniu glosów wyborców. Za 20 lat bedzie moje dziecko dorosłe - jaka bedzie sytuacja na rynku pracy, ile bedzie wynosic bezrobocie, jakie będą zarobki, jaka infrastruktura - co pan robi w TYCH sprawach? Ano nic, wszysto to gó.. pana obchodzi, bo uwaza mnie pan za debila, kretyna i idiotę oferujac mi ten zafajdany tysiac i uznajac ze uciesze sie i bede pana po rękach całował. Otóż wyjasniam: nie jestem idiotą, podobnie jak wiele milionów Polaków - NIE DAMY SIE NABRAĆ NA TEN CHWYT. Wszyscy, ktorzy czytaja ten post mam nadzieje ze maja klarowny obraz sytuacji. Dzieki takim poslom jak pan Giertych Polsce nie INWESTUJE sie pieniedzy w strategiczne i wazne dla panstwa rzeczy, ktore posluza przez kilkadziesiat lat ROZWOJOWI gospodarki a wiec i calego spoleczenstwa, ale pieniadze sie ROZDAJE w postaci ochłapów, ktore maja zaspokoić doraźne potrzeby przez góra 4 miesiace. Tylko skonczony IDIOTA po urodzeniu dziecka patrzy na 4 miesiace do przodu i tylko w swoj garnek. Człowiek mądry patrzy na minimum 18 lat i na CAŁOŚĆ gospodarki i infrastruktury kraju w ktorym jego dziecko ma żyć. I w tym swietle widać kompletny i skonczony debilizm idei becikowego - oraz pana. Oraz tych idiotów którzy potraktują ten tysiąc jak mannę z nieba, nie pytając skąd te pieniadze sie zabiera i czego w zamian NIE BĘDZIE. Re: MOJ LIST DO GIERTYCHA - CZYTAĆ TO!!! Przeczytaj komentowany artykuł » Autor: comrade Data: 23.11.05, 20:21 Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinakow Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 17:22 W pelni popieram to co napisal comrade. I mowi to jako osoba, ktora za szesc miesiecy bedzie miec dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinakow Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 17:22 W pelni popieram to co napisal comrade. I mowie to jako osoba, ktora za szesc miesiecy bedzie miec dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
tasma_izolacyjna Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 19:25 Dobrze powiedziane. Najważniejsze ostatnie słowa ostatniego zdania. Postarałabym się uniknąc wulgaryzmów, choć rozumiem dlaczego nerwy ponoszą... mnie też szlag trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Giertych, Lepper 25.11.05, 14:33 ODPOWIEDZ PANA POSLA GIERTYCHA PANU COMRADE Panie Comrade! Powiem panu prywatnie ze ma pan w wielu sprawach absolutna racje! Ale prosze niech pan nie pokazuje tego listu publicznie - moglbym miec nieprzyjemnosci... Oczywiscie, jak pan slusznie zauwaza, istotnie mam ludzi za kompletnych idiotow ktorzy kupia kazda populistyczna kielbase. Pan panie comrade wydaje sie rozsadnie myslec - wiec niech mi pan powie czy gdyby nie byloby to prawda to ktokolwiek by glosowal na cynicznych populistow w PiSie, nie mowiac juz o nas czy o Lepperze? Ale glosuja, nawet gdy ich Lech pogonil z tym "spieprzaj dziadu". Wyobraza sobie pan jak masy zaczna sie do nas garnac gdy sie je bardziej po chamsku zwymysla? No wiec co mamy robic? popelnic polityczne harakiri i nagle zaczac dzialac rozsadnie z, jak pan proponuje, 20-letnia perspektywa? To dobre! A od kiedy masom taka perspektywa jest konieczna? Nie zartujmy - liczy sie tylko flacha na dzisiaj i dorazne ochlapy tu i tam rzucone. My jako doswiadczeni politycy rozumiemy jedna rzecz - obdarowywanie mas ze wspolnej kasy zawsze dziala, szczegolnie gdy okraszone jest sosem "wciskania bogaczy". Niech pan zapyta kogos na ulicy czy jest za wyzszymi podatkami dla "bogaczy" - nie spotkalem jeszcze kogos kto by powiedzial nie! Albo taki podatek liniowy - przeciez nikt rozsadny, ktoremu bliskie sa zasady rownosci, nie powie ze placenie tego samego procentu od dochodow jest niesprawiedliwe. No ale widzi pan, trick jest w zmobilizowaniu wiekszosci przeciw mniejszosci, nie na tym co jest sprawiedliwe czy sensowne, a co nie jest. Skuteczne jest tez dodanie troche Rydzyka, bo akurat czesc tego pozal sie Boze elektoratu bardziej go slucha niz nas. A to ze spieprzymy gospodarke tym rozdawnictwem? OK, badzmy realistami. Skutki tego pojawia sie dopiero z kilkuletnim poslizgiem, prawdopodobnie wiekszym niz nasza kariera parlamentarna, wiec po co sie martwic na zapas? Zlotego nawsze mozna dodrukowac, choc znajdzie sie zawsze paru malkontentow marudzacych o inflacji. A poza tym Kaczynscy, w odroznieniu od mas, nie sa idiotami by wierzyc w to co opowiadali na zewnatrzna konsumpcje, wie pan z tym 3m mieszkan, itd. i nie sa juz w tym temacie. W liscie stwierdza pan ze nie jest pan idiota i ze "miliony nie dadza sie nabrac na ten chwyt". Co do pierwszego ma pan calkowita racje - co do drugiego jednak sadze ze jest pan naiwny. Owszem, dadza sie nabrac i na to i na wiele innych ktore mamy w zanadrzu, tak jak dali sie juz nabrac na te cala chece z PiSem i z ich "programem" wyborczym. A nawet gdyby jak pan mowi bylyby to "miliony",w co watpie, to nasza glowa w tym by wiecej tych "milionow" jednak dalo sie nabrac. Czy nie na tym polaga demokracja? Poza tym o jakim nabieraniu tu mowimy? - raczej o roznicach semantycznych. Co do beckiowego to, powiedzmy sobie szczerze, panie camrade, premiowanie dzieciorobstwa lazy w naszym interesie. Oczywiscie ze becikowe to zart, a na jedno dziecko nie ma zadnego sensu, my to wiemy. Ale kto produkuje dzieci w tym kraju w wiekszej skali? oczywiscie nasi wyborcy ktorzy i tak wisza na panstwowym garnuszku, wiec beda mieli jeszcze jeden powod by dalej wisiec. Przeciez nie spodziewa sie pan ze ktos uzalezniony od panstwa w przyszlych wyborach zacznie glosowac inaczej, podcinajac galaz na ktorej siedzi. Konczac gratuluje przemyslanej wypowiedzi i obywatelskiej postawy. Jednoczesnie wspolczuje ze jest pan w mniejszosci ktora dzieki regulom demokracji nie rzadzi i ktora dzieki Bogu i ojcu dyrektorowi ma male szanse by dojsc do glosu w przyszlosci. z powazaniem Odpowiedz Link Zgłoś
aneta362 Re: Giertych, Lepper 24.11.05, 16:57 Doskonale to ująłeś, masz rację, ale nas jest mniejszość, bo ktoś przecie wybrałtych debili, popir.. ony kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: Co tam dziesiec? STOOO!!! anna_dark doplaci!! 24.11.05, 15:09 Co tam dziesiec? STOOO!!! jola z dywit doplaci!! Odpowiedz Link Zgłoś
verushka1 Re: Skandujmy: DZIEEE-SIĘĆ TYSIĘCY!!! 24.11.05, 12:54 tzn to juz chyba jedna z ostatnich obietnic - musza sie w koncu z czegos wywiazac, mimo ze becikowe jest slabym pomyslem (matki nie zdaja sobie sprawy z tego ze im te 800-1000 pln nie pomoze w wychowaniu tego dziecka - to zapomoga na 1st tydzien po urodzeniu) ale to duza kwota dla budzetu: rodzi sie ok 350000 dzieci rocznie, wiec dla budzetu to (bez kosztow obslugi) przy 800 plnach => 280 000 000 przy 1000 => 350 000 000 przy 2000 (psl chce tak) => 700 000 000 na wodke dla ojca? pierwszy becik? czy to sprawa az takiej wagi - mniej niebezpieczne byloby przyspieszenie wzrostu zatrudnienia - dla matki dodatkowe nawet 200 wiecej miesiecznie do pensji to duzo wiecej niz ta zapomoga. albo niech przynajmniej sprobuja stworzyc jakis prog wynagrodzenia czy dochodu na glowe w rodzinie od ktorego nie bedzie przyznawac sie becikowego navaira napisał: > Niech PiSs pokaże, jak dba o rodzinę! 3 miliony mieszkań już prysły jak bańka > mydlana (ceglana?), jakieś ochłapy trzeba rzucić. Poza tym co to ma być, żeby > PSL przelicytował w obietnicach samych braci Placków? Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal MILION na jeden becik. Kto da wiecej??!! 24.11.05, 13:21 Komu, komu, bo ide do domu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: Skandujmy: DZIEEE-SIĘĆ TYSIĘCY!!! 25.11.05, 09:22 > navaira napisał: > > > Niech PiSs pokaże, jak dba o rodzinę! 3 miliony mieszkań już prysły jak b > ańka mydlana (ceglana?), jakieś ochłapy trzeba rzucić. ****** Obiecanki cacanki, a głupiemu radość. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Bełcikowe - 1000.- na bełta wystarczy! 24.11.05, 16:31 Żadna odpowiedzialna matka nie urodzi dziecka z powodu tysiąca złotych. Aby wychować dziecko potrzeba znacznie, znacznie więcej - pieniędzy i czasu. A za tysiąc złotych można sobie kupić tyle bełta, że o obowiązkach rodzicielskich pijani ze szczęścia(?) rodzice przypomną sobie za kolejne 9 miesięcy. Brawo ojcze dyrektorze, brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza becikowe pod warunkiem 24.11.05, 16:35 zgadzam sie na becikowe, ale niech rownoczesnie bedzie wprowadzone edukacja seksualna w szkolach i aborcja... Odpowiedz Link Zgłoś
gwiezdny_kupiec Ku.., żłobki, przedszkola, prawo które byłoby 24.11.05, 18:08 korzystne dla pracujących matek. Ułatwienie matkom powrotu na rynek pracy. Urlop macierzyński dzielony bardziej między oboje rodziców (Szwecja). Zmniejszenie bezrobocia wśród młodych ludzi (potencjalnych rodziców). To są działania prorodzinne. Nikt odpowiedzialny nie zdecyduje się na dziecko nie mając minimalnej gwarancji że będzie w stanie je utrzymać i wychować. Przecież 10000zł to śmieszne pieniądze. Dlaczego polacy wybierają sobie do rządzenia takich pajaców ? Pie.. ten kraj i jego mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
t.duszynski Re: rozdawajmy dalej. mamy pryeciez krocie! 24.11.05, 11:22 Nikt od Ciebie nie chce abys rozdawal,ale za pare lat bedziesz bral (emeryture) ,jesli nie narobisz dzieciakow to moje beda na Ciebie pracowaly Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 11:44 Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro. I jeszcze parę innych problemów po drodze (np. jak z północno-afryko-arabo- emigrantami we Francji)... t.duszynski napisał: > Nikt od Ciebie nie chce abys rozdawal,ale za pare lat bedziesz bral > (emeryture) ,jesli nie narobisz dzieciakow to moje beda na Ciebie pracowaly Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 11:48 > Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro. Niekoniecznie! Wystarczy mądrze zreformować system emerytalny. Niech tylko ZUS się odczepi od mojej kasy, Fundusze Inwestycyjne zaopiekują się nią lepiej. Na emeryturze zamiast się martwić czy starczy mi na lekarstwa będę się martwił gdzie jechać na wakacje. > I jeszcze parę innych problemów po drodze (np. jak z północno-afryko-arabo- > emigrantami we Francji)... Do tego doprowadził m.in. nazbyt rozdmuchany socjal i system zasiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba 24.11.05, 11:51 Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybko świadkami prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny styl życia, zmniejszanie się przyrostu naturalnego). adas313 napisał: > > Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro. > > Niekoniecznie! Wystarczy mądrze zreformować system emerytalny. Niech tylko ZUS > się odczepi od mojej kasy, Fundusze Inwestycyjne zaopiekują się nią lepiej. > Na emeryturze zamiast się martwić czy starczy mi na lekarstwa będę się martwił > gdzie jechać na wakacje. > > > I jeszcze parę innych problemów po drodze (np. jak z północno-afryko-arab > o- > > emigrantami we Francji)... > > Do tego doprowadził m.in. nazbyt rozdmuchany socjal i system zasiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 11:52 Becikowym tego nie zmienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 11:58 Czy gdzieś napisałam, że przez "becikowe" wzrośnie polski produkt krajowy brutto, bogactwo społeczeństwa, spadnie bezrobocie, przybędzie miejsc pracy, czy Polska dokona technologicznego/cywilizacyjnego skoku? Bez nowych pokoleń, generacji będzie na pewno trudniej reformować system emerytalny (lub zbudować nowy - bo ten z ZUS to sciencie-fiction ! ) adas313 napisał: > Becikowym tego nie zmienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 12:11 > ZUS to sciencie-fiction ! Porównywałaś kiedyś koszty ZUS-u i OFE? ZUS koszt około 3%, OFE koszt około 10%. Zamienił stryjek siekierkę na kijek. :-( Pozdrawiam Georg Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 15:47 georg_l napisał: > > ZUS to sciencie-fiction ! > > Porównywałaś kiedyś koszty ZUS-u i OFE? ZUS koszt około 3%, OFE koszt około > 10%. Zamienił stryjek siekierkę na kijek. :-( > Pozdrawiam > Georg Tylko że każdy OFE jest inwestowany i z zysk może przekroczyć koszty . Chociaż wydaje mi się że w tych proporcjach 10%-OFE i 3%-ZUS to coś kręcisz.Juz samych ludzi zatrudnionych w ZUS-ie jest krocie nie mówiąc o majatku który trzeba utrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 19:26 Nie ZUS, nie OFE - ale zwykłe konto w banku ! georg_l napisał: > > ZUS to sciencie-fiction ! > > Porównywałaś kiedyś koszty ZUS-u i OFE? ZUS koszt około 3%, OFE koszt około > 10%. Zamienił stryjek siekierkę na kijek. :-( > Pozdrawiam > Georg Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 25.11.05, 08:46 Wydaje mi się że inwestycja we własne dzieci jest pewniejsza. Skąd mogę wiedzieć co będzie za 30 lat? Czy bank do którego wpłacam pieniądze będzie jeszcze istniał? Czy nasze państwo będzie jeszcze istniało? Łatwiej jest stracić majątek niż krewnych. Pozdrawiam Georg Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 15:44 anna-dark napisała: > Czy gdzieś napisałam, że przez "becikowe" wzrośnie polski produkt krajowy > brutto, bogactwo społeczeństwa, spadnie bezrobocie, przybędzie miejsc pracy, > czy Polska dokona technologicznego/cywilizacyjnego skoku? > > Bez nowych pokoleń, generacji będzie na pewno trudniej reformować system > emerytalny (lub zbudować nowy - bo ten z ZUS to sciencie-fiction ! ) > > adas313 napisał: > > > Becikowym tego nie zmienisz. Wystarczy zobaczyć na:www.zus.pl/zampub/default.asp i widać gdzie się podziewaja pieniadze . Komputery z najwyższej półki po to żeby panie mogły w pasiansa pograć. Wystarczy przeanalizować te wydatki i od razu widać że wydaje się nie swoje. A jak nie swoje to hulaj dusz piekła nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Nie ZUS, nie OFE - ale konto w banku, emerytalne 24.11.05, 19:41 Nie ZUS, nie OFE - ale konto w banku, emerytalne wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Nie ZUS, nie OFE - ale konto w banku, emeryta 25.11.05, 08:59 anna-dark napisała: > Nie ZUS, nie OFE - ale konto w banku, emerytalne wyłącznie. > To dla tych co mają nadwyżki. Oni już dawno na to wpadli. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 25.11.05, 08:51 Mój kuzyn miał to nieszczęście że przez pewien czas pracował w ZUSie. Będąc po prawie zarabiał tam dosłownie grosze, starczyło na wegetację i z trudem na to by zrobić aplikację, jako radcy prawnemu zaproponowano mu jakieś 300 zł więcej. :-) Dla pracowników ZUS jest strasznie sknerowaty. Poza tym pracowników nie ma dużo, dowodzą tego wieczne kolejki. A co do komputerów to wybierz się kiedyś do ZUSu, nie ma ich tam tak dużo. Pozdrawiam Georg Odpowiedz Link Zgłoś
rosenkrantz666 Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 15:33 > Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybko świadkami > prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny styl życia, > zmniejszanie się przyrostu naturalnego). Tylko że te procesy dotyczą nie ubogich, a bogatych. Czyli becikowe nie jest na nic lekarstwem - a wręcz przeciwnie..... Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 19:50 Silesia City Center, Katowice, dzień otwarcia 18 listopada - - totalna liczba odwiedzających to 150 000 osób (czyli 3 x Stadion Śląski z ostatniego koncertu U2 w Chorzowie, wypełniony po brzegi). Czy myślisz, że oni wszyscy przyszli tylko oglądać? W Polsce coraz więcej ludzi ma pieniądze, coraz więcej pieniędzy - sam sobie odpowiedz skąd. A w Katowicach to nie jedyne centrum handlowe. I one są zawsze pełne. rosenkrantz666 napisał: > > Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybko świa > dkami > > prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny styl ży > cia, > > zmniejszanie się przyrostu naturalnego). > > Tylko że te procesy dotyczą nie ubogich, a bogatych. Czyli becikowe nie jest na > nic lekarstwem - a wręcz przeciwnie..... Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinakow Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 17:28 anna-dark napisała: > Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybko świadkami > prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny styl życia, > zmniejszanie się przyrostu naturalnego). > Dziwne zalozenia.......... A co maja dzieci do konsumpcyjnego stylu zycia, ktore tak czy siak w Polsce panuje? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 19:44 Rozbawiłeś mnie - jest dokładnie odwrotnie - konsumpcyjny styl życia sprawia, że ludzie wolą inne atrakcje niż dzieci - wczasy za granicą, łażenie po shopping center, imprezy, miłe spędzanie czasu i wydawanie pieniędzy (ci co mają, a ci co nie mają to na kredyt)lub nawet gapienie się w telewizor z np. cyfrą+. Dzieci to wyrzeczenia, i poświęcenia, a teraz mlodzi i starsi wolą lekko i przyjemnie. A zegar narodowi tyka. ewelinakow napisała: > anna-dark napisała: > > > Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybko świa > dkami > > prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny styl ży > cia, > > zmniejszanie się przyrostu naturalnego). > > > > > Dziwne zalozenia.......... A co maja dzieci do konsumpcyjnego stylu zycia, ktor > e > tak czy siak w Polsce panuje? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinakow Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 24.11.05, 20:16 coz za katastroficzna wizja ;) Dziwne, ze jakos mnie osobiscie posiadanie dzieci nie przeszkadza w spedzaniu wczasow za granica, chodzeniu do supermarketow i ogladaniu telwizji........ Osobiscie nie widze najmniejszego powodu, dla ktorego ludzie nie mieliby wydawac ciezko zarobionych przez siebie pieniedzy na wczasy i tym podobne przyjemnosci. Hmmmmmmm no ale moze to tylko ja tak mam..... anna-dark napisała: > Rozbawiłeś mnie - jest dokładnie odwrotnie - konsumpcyjny styl życia sprawia, > że ludzie wolą inne atrakcje niż dzieci - wczasy za granicą, łażenie po > shopping center, imprezy, miłe spędzanie czasu i wydawanie pieniędzy (ci co > mają, a ci co nie mają to na kredyt)lub nawet gapienie się w telewizor z np. > cyfrą+. Dzieci to wyrzeczenia, i poświęcenia, a teraz mlodzi i starsi wolą > lekko i przyjemnie. A zegar narodowi tyka. > > ewelinakow napisała: > > > anna-dark napisała: > > > > > Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trzeba, bo będziemy szybk > o świa > > dkami > > > prosesów już teraz zachodzących na zachodzie Europy (konsumpcyjny s > tyl ży > > cia, > > > zmniejszanie się przyrostu naturalnego). > > > > > > > > > Dziwne zalozenia.......... A co maja dzieci do konsumpcyjnego stylu zycia > , > ktor > > e > > tak czy siak w Polsce panuje? Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Zgoda - ZUS do likwidacji, ale dzieci nam trz 25.11.05, 08:40 Załóżmy że wspólnie zarabiacie (jako rodzina) 7000 zł. (Jeśli zarabiacie mniej lub więcej to po prostu w miejsce 7000 wstaw inną wartość.) Jeśli jesteście sami to macie po 3500 zł na osobę miesięcznie. Jeśli urodzi się wam dziecko to macie już tylko po 2333 zł na osobę. Jeżeli macie dwójkę dzieci to jest jeszcze gorzej, zostaje tylko 1750 zł na osobę. Dla większej ilości dzieci licz sam(a). Dodatkowo dziecko (lub dzieci) oznacza mnóstwo dodatkowej pracy. Zakładając że nie chcecie więcej pracować (jeżeli akceptujecie więcej pracy to dolicz ją do początkowej kwoty dochodów) to musicie mniej pracować zarobkowo. Wydaje mi się że praca przy jednym dziecku to jakieś 1/3 etatu, przy dwóch 1/2. Zatem kwota bazowa to już nie 7000 zł ale: Przy pierwszym dziecku 5833 zł czyli 1944,33 zł na osobę. Przy drugim 5250 zł czyli 1312,50 zł na osobę. Jeżeli dla Ciebie spadek dochodów na osobę z 3500 zł miesięcznie na 1312,50 zł miesięcznie nie jest żadnym problemem w planach wakacyjnych czy zakupowych to naprawdę jestem zdziwiony. Pozdrawiam Georg Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 25.11.05, 08:50 adas313 napisał: > > Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro. > > Niekoniecznie! Wystarczy mądrze zreformować system emerytalny. Niech tylko ZUS > się odczepi od mojej kasy, Fundusze Inwestycyjne zaopiekują się nią lepiej. > Na emeryturze zamiast się martwić czy starczy mi na lekarstwa będę się martwił > gdzie jechać na wakacje. > > > I jeszcze parę innych problemów po drodze (np. jak z północno-afryko-arab > o- > > emigrantami we Francji)... > > Do tego doprowadził m.in. nazbyt rozdmuchany socjal i system zasiłków. "ZUS jest niewątpliwie organizacją przestępczą, ale nie można jej nazwać ZORGANIZOWANĄ" Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 11:51 > Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro. a co to za bełkot? całe życie płacę potężny haracz ze swojej pensji, będzie z tego moja emerytura i jeszcze paru nierobów Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 11:54 Nie jest to takie pewne - chyba, że szybko przejdziesz na emeryturę i to z wysoką stawką. Jak sądzisz, że dostaniesz spowrotem wszystko co oddałeś PRL i RP poprzez ZUS "na emeryturę" - to jesteś wielkim naiwniakiem. Sorry za brutalną prawdę o rzeczywistości, i twojej emeryturze. pe1 napisał: > > Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro. > > a co to za bełkot? > > całe życie płacę potężny haracz ze swojej pensji, będzie z tego moja emerytura > i > jeszcze paru nierobów Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 12:23 > Jak sądzisz, że dostaniesz spowrotem wszystko co oddałeś PRL i > RP poprzez ZUS "na emeryturę" - to jesteś wielkim naiwniakiem To nie tak! Sprawa z emeryturami wygląda zupełnie inaczej. Inaczej działały emerytury w PRLu a inaczej działają teraz. W PRLu z tego co wypracowałaś pieniądze szły w części na wychowanie nowego pokolenia a w części na utrzymanie emerytów, Tobie nic nie zostawało! Zasada była taka że jak już to nowe pokolenie wejdzie w wiek produkcyjny to ono zapłaci na emerytury tych którzy płacili na nich gdy byli dziećmi a zabezpieczeniem z kolei ich emerytury będzie jeszcze następne pokolenie. Ten system był bardzo dobry pod warunkiem że były dzieci. Gdy zaczęło brakować dzieci nie dało się go już utrzymać. Teraz płacąc składkę pieniądze trafiają głównie do OFE gdzie są gromadzone na indywidualnym koncie. Niestety, przeciętna składka jest na tyle niska że przez cały czas swojej aktywności zawodowej nie dasz rady zebrać odpowiedniej kwoty która później mogłaby pokryć koszty wypłacania Ci emerytury (przelicz). Tak więc problemem nie jest to że te pieniądze ktoś ukradnie (chociaż pewnie w części tak będzie), problemem jest że jest ich za mało i na nic ich nie starczy. Pozdrawiam Georg Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 19:52 W OFE twoje pieniądze są w głównej mierze przewalane przez executive management na ich fanaberie - może coś ci tam zostanie, ale kto ci to teraz może zagwarantować? To tak jak kupowanie działki na księżycu. georg_l napisał: > > Jak sądzisz, że dostaniesz spowrotem wszystko co oddałeś PRL i > > RP poprzez ZUS "na emeryturę" - to jesteś wielkim naiwniakiem > > To nie tak! Sprawa z emeryturami wygląda zupełnie inaczej. > Inaczej działały emerytury w PRLu a inaczej działają teraz. > W PRLu z tego co wypracowałaś pieniądze szły w części na wychowanie nowego > pokolenia a w części na utrzymanie emerytów, Tobie nic nie zostawało! > Zasada była taka że jak już to nowe pokolenie wejdzie w wiek produkcyjny to ono > > zapłaci na emerytury tych którzy płacili na nich gdy byli dziećmi a > zabezpieczeniem z kolei ich emerytury będzie jeszcze następne pokolenie. > Ten system był bardzo dobry pod warunkiem że były dzieci. Gdy zaczęło brakować > dzieci nie dało się go już utrzymać. > Teraz płacąc składkę pieniądze trafiają głównie do OFE gdzie są gromadzone na > indywidualnym koncie. Niestety, przeciętna składka jest na tyle niska że przez > cały czas swojej aktywności zawodowej nie dasz rady zebrać odpowiedniej kwoty > która później mogłaby pokryć koszty wypłacania Ci emerytury (przelicz). Tak > więc problemem nie jest to że te pieniądze ktoś ukradnie (chociaż pewnie w > części tak będzie), problemem jest że jest ich za mało i na nic ich nie > starczy. > Pozdrawiam > Georg Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 25.11.05, 08:53 Masz rację, niestety w 100%. ;-( Pozdrawiam Georg Odpowiedz Link Zgłoś
z.sadystka Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 12:24 nic prostszego, koleżanko, rozmnóż się, zaczynajmy od własnego dachu i belek we własnych oczach. ja sobie popatrzę. [matka i córka regularnie płaciły ZUS, z tym, że matka wychowując trójkę chorowitych dzieci przebywała często na macierzyńskim. ojciec poprosił matkę o to, by dla dobra dzieci zrezygnowała z pracy. zrezygnowała. ojciec przestał łożyć na jej utrzymania i rozwiódł się. alimenty wkutek ułomności polskiego prawa nieściągalne. matka przechodzi rozległy wypadek, państwo polskie odmawia jej prawa do renty, żyje z zasiłku pielęgnacyjnego ok. 250 PLN/msc. odwołania nieskuteczne. mnóżmy się ciesząc ryje na becikowe, myślmy dalej nieprzyszłościowo, utrudniajmy kobietom zatrudnienie i powrót do pracy, nie zmieniajmy przepisów socjalnych, tylko rzucajmy ochłapy, pozdrawiam.] Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 25.11.05, 08:57 Nie rozumiem. Oczywiście że jest źle. Masz rację, wsparcie dla rodzin (lub osób samotnych) wychowujących dzieci jest beznadziejne. Czy jednak dlatego że jest beznadziejnie mamy krytykować ruch w dobrą stronę? Becikowe jest małe i niewiele pomoże ale wolę je mieć niż go nie mieć. Georg Odpowiedz Link Zgłoś
rosenkrantz666 Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 14:43 > Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro. Ciemnotko, po pierwsze ZUS dziś to już gwarancja braku emerytur jutro, więcej nie trzeba. Po drugie zarabianie przez obecnych pracujących na obecnych emerytów, to poroniony pomysł realizowany dziś przez ZUS, ale nie mający przyszłości (każdy rząd, który ma cień pojęcia o finansach państwa) będzie dalej likwidował ten system na rzecz emerytur wypłacanych z indywidualnych składek (jak IKE, ale na 100% emerytury). Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro 24.11.05, 19:54 No to się zgadzamy co do ZUS-u i OFE ??? rosenkrantz666 napisał: > > Brak dzieci dziś = brak emerytur jutro. > > Ciemnotko, po pierwsze ZUS dziś to już gwarancja braku emerytur jutro, więcej > nie trzeba. Po drugie zarabianie przez obecnych pracujących na obecnych > emerytów, to poroniony pomysł realizowany dziś przez ZUS, ale nie mający > przyszłości (każdy rząd, który ma cień pojęcia o finansach państwa) będzie dale > j > likwidował ten system na rzecz emerytur wypłacanych z indywidualnych składek > (jak IKE, ale na 100% emerytury). Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 12:08 O czym Ty piszesz? Jaka emerytura?!? Nie będzie żadnych emerytur! Pieniądze jakie idą na przyszłe emerytury są śmiesznie małe, starczy ich (a i to pod warunkiem że nikt ich nie ukradnie) akurat na to żeby wypłacać niewielkie zasiłki wyrównujące spadek wydajności w pracy (a w konsekwencji niższe wynagrodzenia) osób starszych (które będą musiały pracować do śmierci). Dziś niektórzy się oburzają gdy proponuje się by osobom starszym nie refundować niektórych świadczeń zdrowotnych, za parę lat jedyne na co będzie mogła liczyć osoba niezdolna do dalszej pracy to będzie darmowy zastrzyk z trucizną. :-( Nie da się inaczej, zabraknie najzwyczajniej pieniędzy. Pomóc mógłby zdecydowany wzrost urodzeń i to w rodzinach które gwarantują dobre wychowanie i wykształcenie dzieci. Tego niestety nie będzie. Becikowe dla wszystkich nie jest dobrym rozwiązaniem ale jest to krok w dobrym kierunku. Zmienia się wreszcie absurdalną politykę dofinansowywania wyłącznie rodzin lumpów. Niestety przede wszystkim lumpy są w ten sposób zachęcane do mnożenia się. Uważam że znacznie lepszym pomysłem od becikowego byłoby wprowadzenie możliwości rozliczania się rodziców razem z dziećmi i niezależnie od tego duże ulgi podatkowe za więcej niż dwójkę dzieci. System ten nie byłby atrakcyjny dla lumpów a tym którzy dają gwarancję na dobre wychowanie dzieci bardzo by pomógł. Pozdrawiam Georg Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 12:22 Ciagle zdumiewa mnie gleboka wiara, ze wzrost liczby urodzen przelozy sie automatycznie na przyspieszenie tempa wzrostu gospodarczego i wzrost wplywow do ZUS. A moze, w warunkach slimaczego wzrostu gospodarczego, na wzrost stopy bezrobocia i spadek wplywow do ZUS? I cala ta konstrukcja "solidaryzmu spolecznego" rozpadnie sie w pyl? Tylko, czy trzeba na to bezczynnie czekac? Reforma emertytalna z 1998 r. byla jedyna jaka byla niezbedna. Stanela jednak w miejscu - nadal do II filaru wplacamy tyle samo co uprzednio. A jego udzial powinien rosnac, przy malejacym udziale ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Do ponizszego Comrada! 24.11.05, 12:33 Nie zgadzam sie z tekstem Comrada i juz ! Nie zgadzam sie z tekstem Comrada i juz ! Nie zgadzam sie z tekstem Comrada i juz ! Nie zgadzam sie z tekstem Comrada i juz ! Nie zgadzam sie z tekstem Comrada i juz ! Nie zgadzam sie z tekstem Comrada i juz ! Nie zgadzam sie z tekstem Comrada i juz ! ------------------------------------------ Ciekawe , czy wytna mi ten post? Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 12:36 Zastanów się jednak co będzie jeśli nie będzie się rodziło więcej dzieci (pomijam dzieci lumpów bo akurat te lepiej żeby się nie rodziły). Cały system się zawali. Za parę lat w wiek emerytalny przejdzie pierwszy rocznik wyżu powojennego, za następne 20 lat w wiek emerytalny wejdą następne roczniki wyżowe. Kto tych ludzi zastąpi w pracy??? Sprowadzenie z zagranicy to mrzonki. Sprowadzić będzie można co najwyżej nieudaczników (ci którzy mają odpowiednie dla nas kwalifikacje i chęć do pracy nie będą chcieli przyjechać) którzy nie dość że nic nie będą potrafili zrobić to jeszcze sami będą domagać się opieki (patrz sytuacja we Francji). Rozwiązanie jest tylko jedno, nie będzie emerytur. Będziesz pracował do śmierci, możesz tylko liczyć na to że na starość zamiast emerytury dostaniesz zasiłek wyrównawczy. A reforma emerytalna była niezbędna – tu się zgodzę. Była ona niezbędna jednak nie dlatego że poprzedni system był niesprawiedliwy, nie, on po prostu mógł działać gdy przyrost naturalny był wysoki, w państwie które ludnościowo się zwija niestety nie można było go utrzymywać. Pozdrawiam Georg Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 12:49 Otoz, moj szanowny oponencie rzecz w tym, iz nalezy odchodzic od utopii solidaryzmu spolecznego ( w postaci ZUS) na rzecz wlasnych kont w komerycyjnych firmach ubezpieczen emerytalnych (II filar , III filar.....X filar). W konsekwencji, w dajacej sie przewidziec przyszlosci, takie pasozytnicze instytucje jak ZUS znikna, a emertury zalezne beda od wlasnej przedsiebiorczosci, pracowitosci i uzdolnien nie zas od liczby swiezo urodzonych dzieci czy tez wielkosci skladek jakie beda placicic przyszli zawodowo czynni. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 13:01 OK, Twój wybór, być może nawet słuszny. Zastanawiałbym się tylko nad innym rozwiązaniem. Nie reformujmy systemu emerytalnego, po prostu zlikwidujmy go. Chcesz oszczędzać na emeryturę to rób to na własną rękę. W takiej sytuacji jestem też za likwidacją wszelkich dopłat do dzieci (ewentualnie darmowa nauka w podstawówce) a już szczególnie do tych w rodzinach najbiedniejszych. Tak samo zrezygnujmy z darmowej służby zdrowia. Mam tylko jeden warunek, państwo ma stać na straży równowagi na rynku pracy (co nie powinno być zresztą trudne skoro znikną obciążenia). Wtedy będzie sprawiedliwie, może mniej wygodnie ale wygodniejsze formy zapewnienia sprawiedliwości niestety się u nas nie sprawdzają. :-( Pozdrawiam Georg PS Boję się tylko czy w takim systemie będziemy sobie w stanie zapewnić bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 19:56 Po co ewoluować z ZUS-em ? Zlikwidować od razu ! Moje pieniądze na moje konto w moim banku ! amhu napisała: > Ciagle zdumiewa mnie gleboka wiara, ze wzrost liczby urodzen przelozy sie > automatycznie na przyspieszenie tempa wzrostu gospodarczego i wzrost wplywow do > ZUS. A moze, w warunkach slimaczego wzrostu gospodarczego, na wzrost stopy > bezrobocia i spadek wplywow do ZUS? I cala ta konstrukcja "solidaryzmu > spolecznego" rozpadnie sie w pyl? Tylko, czy trzeba na to bezczynnie czekac? > Reforma emertytalna z 1998 r. byla jedyna jaka byla niezbedna. Stanela jednak w > miejscu - nadal do II filaru wplacamy tyle samo co uprzednio. A jego udzial > powinien rosnac, przy malejacym udziale ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: Nie będzie żadnych emerytur! 25.11.05, 10:58 A mnie z kolei zdumiewa głeboka wiara niektórych dyskutantów w to, ze jedynym źródłem rozwoju gospodarki jest ilość rąk do pracy (nie mylić z ilościa pracujacych ;-). Upraszczając: im więcej będzie ludzi zdolnych do ręcznego lub nożnego kopania rowów (albo czegokolwiek) tym bezpieczniejsza nasza przyszłość emerycka. Ludzie - czy wy nie widzicie tego bezrobocia strukturalnego wokół???!!! A czy nie przychodzi szanownym dyskutantom do głowy ze nasza troska powinna się skupiać nie na liczności następnego pokolenia, ale na jego WYKSZTAŁCENIU???? Ze źródłem bogactwa dla kraju nie są legiony kopaczy rowów ale nawet niewielka grupka ale za to świetnie wykształconych specjalistów, rzeczywiście tworzących postęp technologiczny, ekonomiczny, kulturalny? Ech, szkoda gadać - XIX wieczny sposób myślenia... p.s. A z punktu widzenia obronności kraju to trzeba nam duuużo mięsa armatniego??? Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Nie będzie żadnych emerytur! 25.11.05, 12:39 Ilość ludzi jest ważna. Jeśli ludzi nie będzie to nie będzie niczego, żadnej gospodarki. Jeśli będzie ich mało to nie będzie też żadnej nauki – rozwój nauki wymaga jednak pewnej ilości ludzi. Poza tym zawsze będzie potrzebny ktoś kto będzie kopał rowy (bądź ogródek). Jeśli zaś chodzi o wykształcenie. Jest źle a nawet tragicznie. Niby mamy mnóstwo osób z wyższym wykształceniem (lub właśnie studiujących) ale niestety w znakomitej większości to wykształcenie jest tylko na papierze. Grupka świetnie wykształconych specjalistów jest u nas bardzo mała, za mała. Niedługo przyjdzie centra naukowe czy decyzyjne przenieść do Indii. ;-( Georg Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Nie będzie żadnych emerytur! 24.11.05, 19:55 Full zgoda ! georg_l napisał: > O czym Ty piszesz? Jaka emerytura?!? Nie będzie żadnych emerytur! > Pieniądze jakie idą na przyszłe emerytury są śmiesznie małe, starczy ich (a i > to pod warunkiem że nikt ich nie ukradnie) akurat na to żeby wypłacać > niewielkie zasiłki wyrównujące spadek wydajności w pracy (a w konsekwencji > niższe wynagrodzenia) osób starszych (które będą musiały pracować do śmierci). > Dziś niektórzy się oburzają gdy proponuje się by osobom starszym nie refundować > > niektórych świadczeń zdrowotnych, za parę lat jedyne na co będzie mogła liczyć > osoba niezdolna do dalszej pracy to będzie darmowy zastrzyk z trucizną. :-( > Nie da się inaczej, zabraknie najzwyczajniej pieniędzy. > > Pomóc mógłby zdecydowany wzrost urodzeń i to w rodzinach które gwarantują dobre > > wychowanie i wykształcenie dzieci. Tego niestety nie będzie. > > Becikowe dla wszystkich nie jest dobrym rozwiązaniem ale jest to krok w dobrym > kierunku. Zmienia się wreszcie absurdalną politykę dofinansowywania wyłącznie > rodzin lumpów. Niestety przede wszystkim lumpy są w ten sposób zachęcane do > mnożenia się. Uważam że znacznie lepszym pomysłem od becikowego byłoby > wprowadzenie możliwości rozliczania się rodziców razem z dziećmi i niezależnie > od tego duże ulgi podatkowe za więcej niż dwójkę dzieci. System ten nie byłby > atrakcyjny dla lumpów a tym którzy dają gwarancję na dobre wychowanie dzieci > bardzo by pomógł. > Pozdrawiam > Georg Odpowiedz Link Zgłoś
kowal75 co Ty pleciesz ? 24.11.05, 13:10 nie mam dzieci, ale nie wmawaiaj mi że to Twoje dzieci beda na mnie pracowac kiedy odejde na emeryture. co miesiac place ubezpieczenie. to moje pieniadze. emerytura bedzie wlasnie z tych funduszy ! Twoim dzieciom nic do tego. co to za paplanina ? kazdy na swoja emeryture pracuje sam ! nie moja rzecz ze panstwo ta kase przewala. ale to juz inna historia Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: co Ty pleciesz ? 24.11.05, 13:18 Piszesz że Twoja emerytura będzie płacona z pieniędzy które odkładają się na Twoim koncie? ;-) Twierdzisz że czyjeś dzieci nie są Ci potrzebne? ;-) Fajnie, ale co drogi przyjacielu zrobisz z tymi pieniędzmi (ryzykownie zakładając oczywiście że nikt ich nie rozkradnie) gdy będziesz chciał przejść na emeryturę??? Pewnie będziesz chciał je na coś wydać, pytanie tylko na co? Jeśli nie będzie piekarza to chleba mieć nie będziesz, jeśli nie będzie lekarzy to nikt Cię nie będzie leczył, jeśli nie będzie pracowników odpowiedzialnych za X to tego X nie dostaniesz. Pozdrawiam Georg Odpowiedz Link Zgłoś
anjew No a ten chleb bedzie wtedy piekl jakis... 24.11.05, 13:26 ...Murzyn, nie daj Boze nawet Zyd, albo i pedal... :-D Luz, tak sie tylko smieje... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: No a ten chleb bedzie wtedy piekl jakis... 24.11.05, 13:33 Wątpię czy będą chcieli do nas przyjechać, a jak już przyjadą to pytanie czy będą potrafili ten chleb wypiec. ;-) Pozdrawiam Georg Odpowiedz Link Zgłoś
anjew Przyjada, jak nie oni, to... 24.11.05, 13:42 ...Chinczycy (tez musze miec tam wielu gejow, w koncu jest ich ponad 1,5 miliarda)... LOL Odpowiedz Link Zgłoś
georg_l Re: Przyjada, jak nie oni, to... ;-) 24.11.05, 13:48 Na Chiny i Indie raczej bym nie liczył. Za szybko u nich się poprawia, niedługo to u nich będzie centrum świata. ;-) A jak już ktoś będzie chciał gdzieś pojechać to dlaczego miałby jechać do Polski? W krajach dawnej UE będzie lepiej. Pozdrawiam Georg Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: rozdawajmy dalej. mamy pryeciez krocie! 24.11.05, 15:27 t.duszynski napisał: > Nikt od Ciebie nie chce abys rozdawal,ale za pare lat bedziesz bral > (emeryture) ,jesli nie narobisz dzieciakow to moje beda na Ciebie pracowaly Ten który poszedł na emeryture to cały żywot na nia płacił.Więc twoje nie muszą na niego pracować .Chyba że wcześniej jego pieniadze roztrwonia populiści z LPR- u i Samoobrony na becikowe i inne pomysły.Tak że puki co przyszły emeryt pracuje na twoje dzieciaki a nie odwrotnie.I nie wjeżdżaj mi z komunistami bo to juz było. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinakow Re: rozdawajmy dalej. mamy pryeciez krocie! 24.11.05, 17:26 t.duszynski napisał: > Nikt od Ciebie nie chce abys rozdawal,ale za pare lat bedziesz bral > (emeryture) ,jesli nie narobisz dzieciakow to moje beda na Ciebie pracowaly Tylko ciekawe GDZIE te dzieciaki maja na niego pracowac. Bo jak dla mnie to przy wzroscie demograficznym Polski, ktory nie idzie w parze rozwojem gospodarczym kraju to w przyszlosci bedzie tylko wieksze bezrobocie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
comrade MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 09:51 Panie pośle! Wkrótce zostanę ojcem i wydawałoby się, ze z jak najwieksza wdziecznoscia przyjmę inicjatywe 'becikowego'. Tak jednak nie jest, z prostego powodu: jestem mądry i patrze w przyszlosc. Niech mi pan powie, jaki sens ma ten tysiac zlotych w kontekscie wychowania dziecka przez 18 lat? Nie wie pan? To ja panu powiem: ŻADEN. Ta kwota i ta cala inicjatywa nie ma po prostu sensu, z tego prostego powodu, ze ja, jako rodzic nie będę o tych pieniadzach w ogole pamietał juz po 4 miesiacach wychowywania dziecka. Wiec zostaje jeszcze 17 lat i 8 miesiecy, utrzymywania i placenia na potomka. A jesli pojdzie na studia to jeszcze kilka lat dojdzie! Ja sie pytam - czy pan, panie Giertych uwaza mnie, oraz Polaków za ostatnich idiotów? Czy uwaza Pan, ze na decyzje o posiadaniu dziecka patrzymy przez pryzmat ulgi jaka da nam ten tysiac złotych w pierwszych 4 miesiacach (góra!) odchowywania dziecka? Jesli tak, to gratuluje, ale ja ani nikt MĄDRY takim idiotą nie jest! Padnie pewnie argument, ze dla ludzi biednych tysiac zlotych to znaczne pieniądze i istotny dodatek do budżetu. Owszem, sam nie narzekam na nadmiar gotówki i kazde dodatkowe pieniądze są ważne. Ale mądrość, panie pośle, tym się różni od głupoty że patrzy daleko w przyszłość nie zadowalając się doraźnym ochłapem. Bo nie tylko ja dostanę ten tysiąc ale i setki tysięcy innych ludzi. Pomnożyć to przez siebie i od razu widać, dlaczego w tym kraju brakuje np. autostrad. Panie Giertych - ja wole, zeby moje dziecko, wchodząc w doroslosc zylo w kraju o dynamicznej gospodarce i rozwinietej infrastrukturze. Wolę autostrady, prężna gospodarke o niskim bezrobociu, tani internet. W tym kontekście mam gleboko w dupie pana becikowe, ktore starczy mi na 4 miesiace kupowania pieluch i odzywek, ten tysiąc nie zmieni sytuacji mojej przez KILKANASCIE lat wychowywania dziecka, natomiast przemnozony przez setki tysiecy przez 18 lat wychowywnia potomka moglby dramatycznie zmienic sytuacje Polski, budujac infrastrukture komunikacyjna, informatyczna itp. Pan tego nie rozumie, prawda? Bo uwaza pan nas, ojców i matki za idiotów, ktorzy polecą na ten ochłap, nie patrzac w przyszlosc. Jest pan typowym politykiem kuszacym ludzi kiełbasą ktora zjedzą w 4 miesiace, ale siegnac wyobraznia w przyszlosc chocby zafajdany ROK to juz dla pana niemozliwe... A Polska jest w takim stanie ze wymaga siegania wyobraznia na 20 lat do przodu! DWADZIESCIA LAT, panie posle - na tyle wprzod planuja politycy, ktorym zalezy na KRAJU a nie na DORAŹNYM kupowaniu glosów wyborców. Za 20 lat bedzie moje dziecko dorosłe - jaka bedzie sytuacja na rynku pracy, ile bedzie wynosic bezrobocie, jakie będą zarobki, jaka infrastruktura - co pan robi w TYCH sprawach? Ano nic, wszysto to gó.. pana obchodzi, bo uwaza mnie pan za debila, kretyna i idiotę oferujac mi ten zafajdany tysiac i uznajac ze uciesze sie i bede pana po rękach całował. Otóż wyjasniam: nie jestem idiotą, podobnie jak wiele milionów Polaków - NIE DAMY SIE NABRAĆ NA TEN CHWYT. Wszyscy, ktorzy czytaja ten post mam nadzieje ze maja klarowny obraz sytuacji. Dzieki takim poslom jak pan Giertych Polsce nie INWESTUJE sie pieniedzy w strategiczne i wazne dla panstwa rzeczy, ktore posluza przez kilkadziesiat lat ROZWOJOWI gospodarki a wiec i calego spoleczenstwa, ale pieniadze sie ROZDAJE w postaci ochłapów, ktore maja zaspokoić doraźne potrzeby przez góra 4 miesiace. Tylko skonczony IDIOTA po urodzeniu dziecka patrzy na 4 miesiace do przodu i tylko w swoj garnek. Człowiek mądry patrzy na minimum 18 lat i na CAŁOŚĆ gospodarki i infrastruktury kraju w ktorym jego dziecko ma żyć. I w tym swietle widać kompletny i skonczony debilizm idei becikowego - oraz pana, panie posle. A takze tych idiotów którzy potraktują ten tysiąc jak mannę z nieba, nie pytając skąd te pieniadze sie zabiera i czego w zamian NIE BĘDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 09:55 Rzadowa Rada Ludności wyliczyła, że wychowanie jednego dziecka kosztuje ok. 280 tys. złotych.Decydujac się nakolejnych potomków rodzice ponosza coraz mniejsze koszty-na drugie 70% kosztów pierwszego, na trzecie 50 %...Czyli wychowanie trójki dzieci kosztuje ( i to bez wygórowanych żądań-korepetycje, niańki, czesne w prywatnych szkołach itp) ok. 600 tys. złotych. Rodziny posiadajace wiekszą liczbe dzieciangazuja w wychowanie wiecej czasu i co za tym idzie nie każdy rodzic może się skupić na pracu zarobkowej-to koszt alternatywny, szacowany na ok. 160-200 tys. złotych.Becikowe w wysokości 1000 zł nikogo zdrowego na umyśle do płodzenia dzieci raczej nie zachęci. Odpowiedz Link Zgłoś
kantdupy [...] 24.11.05, 11:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kantdupy Czy was cenzorzy pojechalo? 24.11.05, 11:33 Czy stwierdzenie "co pedał może wiedzieć o wychowaniu dzieci" jest łamaniem prawa, lub regulaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Co mam mówić - mój rower ma 2 geje? 24.11.05, 11:36 Co mam mówić - mój rower ma 2 geje? Odpowiedz Link Zgłoś
evald Re: Co mam mówić - mój rower ma 2 geje? 24.11.05, 12:27 A moze wystarczy napisac homoseksualisci? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark [...] 24.11.05, 19:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 11:35 Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... kantdupy napisał: > Czy stwierdzenie "co pedał może wiedzieć o wychowaniu dzieci" jest łamaniem > prawa, lub regulaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
kantdupy Re: Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 11:41 Tolerują wszystkie posty szkalujące Polske, obecny rząd, Prezydenta-elekta, a słowo "pedał" jest łamaniem prawa. Przedwczoraj zaba68 składał zawiadomienie do prokuratury o przestępstwie popełnionym przez GW. Następnym razem jak jakiś pedał porówna Kaczyńkiego do hitlera i GW nie wytnie postu, zrobię to samo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark To się nazywa liberalny stosunek do demokracji... 24.11.05, 11:46 To się nazywa liberalny stosunek do demokracji... kantdupy napisał: > Tolerują wszystkie posty szkalujące Polske, obecny rząd, Prezydenta-elekta, a > słowo "pedał" jest łamaniem prawa. Przedwczoraj zaba68 składał zawiadomienie do > > prokuratury o przestępstwie popełnionym przez GW. Następnym razem jak jakiś > pedał porówna Kaczyńkiego do hitlera i GW nie wytnie postu, zrobię to samo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cx1970 Re: To się nazywa liberalny stosunek do demokracj 24.11.05, 21:49 A ŁYŻKA NA TO NIEMOŻLIWE. A POWAŻMIE - BERECIKOWE - 500 PLN, A JAK MOHEROWY Z LOGO OJCA DYREKTORA TO 1000 Odpowiedz Link Zgłoś
pavlikmedvid Re: Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 12:11 Czy stwierdzenie "co pedał może wiedzieć o wychowaniu dzieci" jest łamaniem prawa, lub regulaminu? --- Wyobraz sobie, ze mam kilku znajomych, ktorzy skonczyli studia pedagogiczne i pracuja z dziecmi. Jedna pracuje jako pani od muzyki, drugi znajomy jest wuefista. Z Twoich wypowiedzi wnioskuje, ze albo jestes spolecznie niedojrzala, albo jestes sfrustrowana gimnazjalistka. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba68 Re: Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 14:06 Wysłałem na ciebie, śmieciu, zawiadomienie do Prokuratury Okręgowej w Warszawie. Za post z 22.11.05 na podstawie art 135 par 2 KK Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 19:58 Nie jest - bo pedał nie może mieć pojęcia żadnego normalnego o wychowywaniu dzieci - ale może mieć pojęcie skrzywione, dewiacyjne. pavlikmedvid napisał: > Czy stwierdzenie "co pedał może wiedzieć o wychowaniu dzieci" jest łamaniem > prawa, lub regulaminu? > > --- > > Wyobraz sobie, ze mam kilku znajomych, ktorzy skonczyli studia pedagogiczne i > pracuja z dziecmi. Jedna pracuje jako pani od muzyki, drugi znajomy jest > wuefista. > Z Twoich wypowiedzi wnioskuje, ze albo jestes spolecznie niedojrzala, albo > jestes sfrustrowana gimnazjalistka. > Odpowiedz Link Zgłoś
evald Re: Cenzura tu jest "lepsza" niż na Białorusi... 24.11.05, 12:28 Doppiero bedzie lepsza, jak juz PiS uda sie wejsc i przyspawac sie do wszystkich mozliwych stolkow w PL. Tylko co ja kupie do domu - stolki czasem sie przydaja ;)).. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Czy was cenzorzy pojechalo? 24.11.05, 11:42 Jest obraźliwe dla odbiorcy (pomijając to, że nie za bardzo wiadomo na jakiej podstawie stwierdzasz czy ktoś jest homoseksualistą czy nie). O tym jest napisane w regulaminie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Przecież pedał to pedał, dewiant to dewiant. 24.11.05, 11:47 Przecież pedał to pedał, dewiant to dewiant. adas313 napisał: > Jest obraźliwe dla odbiorcy (pomijając to, że nie za bardzo wiadomo na jakiej > podstawie stwierdzasz czy ktoś jest homoseksualistą czy nie). > > O tym jest napisane w regulaminie. Odpowiedz Link Zgłoś
mgnat [...] 24.11.05, 12:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Przecież pedał to pedał, dewiant to dewiant. 24.11.05, 19:24 A anna-dark to anna- dark. Albo niekoniecznie tylko anna-dark anna-dark napisała: > Przecież pedał to pedał, dewiant to dewiant. > > adas313 napisał: > > > Jest obraźliwe dla odbiorcy (pomijając to, że nie za bardzo wiadomo na ja > kiej > > podstawie stwierdzasz czy ktoś jest homoseksualistą czy nie). > > > > O tym jest napisane w regulaminie. Odpowiedz Link Zgłoś
kantdupy Re: Czy was cenzorzy pojechalo? 24.11.05, 11:48 Czy jeśli ktoś pisze, że Kaczyński to drugi hitler i GW to toleruje to jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Nie zadawaj nazbyt koshernych pytań !!! 24.11.05, 11:49 Nie zadawaj nazbyt koshernych pytań !!! kantdupy napisał: > Czy jeśli ktoś pisze, że Kaczyński to drugi hitler i GW to toleruje to jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
kantdupy Re: Nie zadawaj nazbyt koshernych pytań !!! 24.11.05, 11:57 anna-dark napisała: > Nie zadawaj nazbyt koshernych pytań !!! > > kantdupy napisał: > > > Czy jeśli ktoś pisze, że Kaczyński to drugi hitler i GW to toleruje to je > st > ok? Właśnie wycieli mi post za słowem "odbytnica". Jeśli to łamanie prawa to czym ja mam robić kupe?!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Napiszą ci z Bialorusi, że to nie forum o anatomii 24.11.05, 11:59 Napiszą ci z Bialorusi, że to nie forum o anatomii... > Właśnie wycieli mi post za słowem "odbytnica". Jeśli to łamanie prawa to czym > ja mam robić kupe?!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
z.sadystka Re: Nie zadawaj nazbyt koshernych pytań !!! 24.11.05, 12:28 częścią ciała, z której ulewają się panu powyższe bzdury - taka sama jakość wydzieliny. Odpowiedz Link Zgłoś
7uop tak to nawet w R.Maryja nie cenzurują ......... 24.11.05, 11:43 czyżby a Agorze zakupili partię wizytowych beretów ? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Rokita im oddał swoją kolekcję... z żałości 24.11.05, 11:48 Rokita im oddał swoją kolekcję... z żałości 7uop napisał: > czyżby a Agorze zakupili partię wizytowych beretów ? Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors [...] 24.11.05, 10:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekjk Re: Nie chcesz becikowego - nie bierz! Nie ma prz 24.11.05, 10:14 Bzdury Pan piszesz. Zamiast rozdrabniac fundusze na becikowie, lepiej je wydac na podniesienie jakosci szkolnictwa dla tych dzieci, ochrone zdrowia itd. Pompowanie pieniedzy w biedne rodziny na zasadzie rozdawnictwa nie przyniesie zadnej poprawy. Jest to chwyt czysto pod publike i nikt pod jego wplywem (moze za wyjatkiem rodzin patologicznych) nie wezmie sie za robienie dzieci. Rozdawnictwo rzadu Wloskiego mam gdzies, ja na nie nie place podatkow. J. Odpowiedz Link Zgłoś
mrotom Popieram ;) 24.11.05, 10:30 jacekjk napisał: > Zamiast rozdrabniac fundusze na becikowie, lepiej je wydac > na podniesienie jakosci szkolnictwa dla tych dzieci, ochrone zdrowia itd. > Pompowanie pieniedzy w biedne rodziny na zasadzie rozdawnictwa nie przyniesie > zadnej poprawy. Zgadzam się i jak najbardziej popieram ;) Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Nie chcesz becikowego - nie bierz! Nie ma prz 24.11.05, 10:33 > na podniesienie jakosci szkolnictwa dla tych Choćby na podręczniki szkolne. Zawsze to lepsze niż regulacja cen. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Nie chcesz becikowego - nie bierz! Nie ma prz 24.11.05, 10:14 A co ma piernik do watraka..?? Wlosi moga sobie wydawac co chca i ile chca.. Giertych i cala reszta tej bandy powinna zajac sie innymi, waznymi sprawami (takze ujete w liscie powyzej). No ale zajmowanie sie proawdziwymi problemami jest malo widowiskowe i skutki dzialan potrzebuja wiecej czasu.. NO a do tego dochodzi fakt, ze trzeba by rozliczyc sie z wlasnych ciemnych interesow... Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 GIERTYCH LEPIEJ NIECH SIĘ NICZYM NIE ZAJMUJE. 24.11.05, 10:21 A w szczególności sprawami "ważnymi". Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Uwaga , GW stosuje tutaj BIALORUS ! 24.11.05, 10:28 Davidmors Bardzo dobry tekst!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacekjk Re: Uwaga , GW stosuje tutaj BIALORUS ! 24.11.05, 10:36 Hmm, davidmors wypisal bzdury, ale bardzo mi sie nie podoba, ze jego post usunieto juz dwa razy. Nic tam nie bylo!!! J Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Uwaga , GW stosuje tutaj BIALORUS ! 24.11.05, 10:37 Tym bardziej że wycięto przy okazji moje dwie polemiki. GW nie musi bronić Forum przed bzdurnymi postami - forumowicze obronią się sami. Odpowiedz Link Zgłoś
jakrzy [...] 24.11.05, 10:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Tolerancja wybiórcza w Gazecie Wyborczej !!! 24.11.05, 12:02 Ot wolność prasy "inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Białoruś krytykują, a w Polsce cenzurują !!! 24.11.05, 10:44 Białoruś krytykują, a w Polsce cenzurują !!! jacekjk napisał: > Hmm, > davidmors wypisal bzdury, ale bardzo mi sie nie podoba, ze jego post usunieto > juz dwa razy. Nic tam nie bylo!!! > > J Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Dobry teks - a za sprawą GW nie zobaczysz. 24.11.05, 11:03 xx23 napisał: > Davidmors > Bardzo dobry tekst!!! Odpowiedz Link Zgłoś
megajoga Re: Dobry teks - a za sprawą GW nie zobaczysz. 24.11.05, 14:50 nie był to dobry tekst, acz wymieniono parę argumentów "za", nie ma racji w 100% słusznej lub błędnej... lecz nie jest to ważne, ważne, ze tekst nie łamiący regulaminu został usunięty, a ze byłem dotychczas czytelnikiem GW moje rozczarowanie przeogromne Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN 24.11.05, 10:43 Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN. Przyrost naturalny gwarantowany we wszystkich grupach społecznych - biednych i bogatych. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN 24.11.05, 10:46 Minimum 50% inflacja również. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN 24.11.05, 11:00 A kto ci każe finansować becikowe z jakiegokolwiek deficytu??? Pieniędzy należy szukać tam, gdzie są marnotrawione, trwonione, lub nielogicznie czy bezsensownie wydawane, i alokować te środki na słuszne cele. Pokaż mi chociaż jedno ministerstwo, które nie marnuje chociaż części pieniędzy "z budżetu", pokaż mi w jakiej instytucji kontrolowanej przez rząd (lub współ-kontrlowanej) nie są podejmowane decyzje, które nas, podatników, kosztują grube miliony. Liczyć umiem - i dlatego nie liczę nigdu na cud (albo nawet 2 cuda) adas313 napisał: > Minimum 50% inflacja również. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Do czasu 1-wszych dzieci Polska się wzbogaci 24.11.05, 10:56 Do czasu urodzin 1-wszych dzieciaków Polska się przecież wzbogaci - no chyba że ten, czy inny rząd, chce siedzieć z założonymi rękami. Ludzie, to conajmniej 9 miesięcy - jak się już dziś zabierzecie do roboty, ale może nie od razu wam wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Do czasu 1-wszych dzieci Polska się wzbogaci 24.11.05, 10:57 9 miesięcy? 9 LAT jak dobrze pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Z góry zakładasz lenistwo PiS czy PO... 24.11.05, 11:01 adas313 napisał: > 9 miesięcy? > 9 LAT jak dobrze pójdzie. > Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 11:06 Rozwój gospodarczy trochę trwa. A przez najbliższe 4 lata rozwoju nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 11:31 Mylisz się - ciśnienie ze strony UE, wolnego rynku, a także Chin jest takie, że my MUSIMY SIĘ ROZWIJAĆ, i to szybko, poprostu nie mamy innego wyjścia. adas313 napisał: > Rozwój gospodarczy trochę trwa. > A przez najbliższe 4 lata rozwoju nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
semiconductor Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 11:39 hahahaha...jasssne. wiesz to ty, adas313, ja, almagus i wiekszosc uczestnikow tej wymiany zdan. ale nie rozumie tego giertych, lepper, kaczorinhos i zdecydowana wiekszosc beneficjentow becikowego. a w takiej sytuacji to sobie mozemy co najwyzej w monopoly pograc razem tutaj. na jedno wyjdzie z tym rozwojem Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Najbardziej protestują ci co mają już dzieci... 24.11.05, 11:39 Najbardziej protestują ci co mają już dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 11:44 > Mylisz się - ciśnienie ze strony UE, wolnego rynku, a także Chin jest takie, > że my MUSIMY SIĘ ROZWIJAĆ, i to szybko, poprostu nie mamy innego wyjścia. Święte słowa. Ale za 9 miesięcy to możemy RUSZYĆ gospodarkę, efekty będą za parę lat. A na razie rząd chce ograniczać wolny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 12:02 No pewnie że przede wszystkim trzeba gadać o gospodarce - a jeszcze bardziej ją rozwijać. Becikowe to temat zastępczy. Premier w Londynie gada o budżecie UE (czyli naszym także) a nasze media skupiają się na "becikowym". Paranoja ! adas313 napisał: > > Mylisz się - ciśnienie ze strony UE, wolnego rynku, a także Chin jest tak > ie, > > że my MUSIMY SIĘ ROZWIJAĆ, i to szybko, poprostu nie mamy innego wyjścia. > > Święte słowa. > Ale za 9 miesięcy to możemy RUSZYĆ gospodarkę, efekty będą za parę lat. > A na razie rząd chce ograniczać wolny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 12:07 > Premier w Londynie gada o budżecie UE > (czyli naszym także) a nasze media skupiają się na "becikowym". Paranoja ! Bo też na tym się skupiają posłowie. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: Posłowie mówią, bo to łatwy temat zastępczy 24.11.05, 12:18 i pokazuje pięknie wrażliwe dusze, zatroskane o losy ojczyzny. Za serce chwyta niektórych. Niektórych, ponieważ dla nich deficyt budżetowy i coroczne zadłużenie państwa to problem równie abstrakcyjny jak niedane eksperymenty w obszarze fizyki kwandowej. Odpowiedz Link Zgłoś
anjew Sedno problemu becikowego tkwi w tym... 24.11.05, 13:21 ...ze zdecydowana wiekszosc jego beneficjentow przechla tego tauzena najdalej w tydzien po otrzymaniu. Na dziecko przy dobrych wiatrach zostanie jakies 5 dych na pieluchy, moze kremik... chyba, ze wpadnie tez wujek zdzisiek, to trzeba bedzie jeszcze kupic flache i kielbase, moze nie starczyc... K..wa, glupota ludzka nie zna granic... Giertych chce blyszczec we fleszach, a te dwa mlotki Kaczynskie mu musza przyklaskiwac, bo wymaga tego umowa o poparciu rzadu... Ale widze, ze sa tu tez biedni debile, ktorym sie ten chory, kompletnie irracjonalny ekonomicznie pomysl podoba... Gratuluje, anno dark, kancie dupy (bardzo adekwatna ksywa) i inne muly bagienne w filcowych beretach... Skad sie biora tacy ludzie? Pisac niby umieja, czytac ze zrozumieniem juz mniej, ale jednak cos tam w glowce zostaje, bo ochoczo odpisuja na posty... Tylko mnie nie zwyzywajcie od pedalow. Eeech, pewnie i tak to zrobicie... Jestem zonaty i mam dzieci. Becikowe zarobilem. Inni tez zarobia, jak im umozliwicie znalezenie miejsca pracy i pensji wyzszej od zasilku, a nie dacie kase na chlanie z klucza dla wszystkich, jak leci... Wielu bedzie plodzic dzieci i sie potem ich "pozbywac", tylko po to, zeby dostac 1000PLN. Taki juz jest ten narod. To nie jest droga do jego naprawy... I pewnie nawet Giertych to rozumie, tylko ma to gleboko w d.pie, bo licza sie punkty procentowe... Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Po prostu mam pojęcie o świece rzeczywistym. 24.11.05, 19:31 Jak widać mamy. Rodacy wybrali taki rząd, dla którego najistotniejsza jest kwestia becikowego, in vitro i przyjaźni z radiem Maryja. anna-dark napisała: > Mylisz się - ciśnienie ze strony UE, wolnego rynku, a także Chin jest takie, że > > my MUSIMY SIĘ ROZWIJAĆ, i to szybko, poprostu nie mamy innego wyjścia. > > adas313 napisał: > > > Rozwój gospodarczy trochę trwa. > > A przez najbliższe 4 lata rozwoju nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Do czasu 1-wszych dzieci Polska się wzbogaci 24.11.05, 12:02 adas313 napisał: > 9 miesięcy? > 9 LAT jak dobrze pójdzie. I 90 lat nie starczy! Szczególnie pod wodzą oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Anna_dark na ministra finansow!!! 24.11.05, 11:10 Przebije pania Lubinska!! Mierz sily na zamiary! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Anna_dark na ministra finansow!!! 24.11.05, 11:32 Przepraszam - a nie mierzę? pantanal napisał: > Przebije pania Lubinska!! > Mierz sily na zamiary! Odpowiedz Link Zgłoś
semiconductor Re: Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN 24.11.05, 11:35 a benzyna wtedy powinna kosztowac 15zl za litr. no bo skad na to chcesz brac? od gornikow? czy od ministrow? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Za ile pracują prezia w spółkach??? 24.11.05, 11:39 Za ile pracują prezia w spółkach??? Jak nie chcą pracować zgodnie z ustawą kominową to niech pracują inni, zdolni, młodzi akceptujący parę (a nie parędziesiąt) tysięcy złotych, a nie stare post-komunistyczne pierdziele np. za 15 000 / miesiąc. semiconductor napisał: > a benzyna wtedy powinna kosztowac 15zl za litr. no bo skad na to chcesz brac? > od gornikow? czy od ministrow? Odpowiedz Link Zgłoś
falen Re: Za ile pracują prezia w spółkach??? 24.11.05, 13:02 Zarobki prezesow nie biora sie z budzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Za ile pracują prezia w spółkach??? 24.11.05, 20:01 No to jeszcze mało wiesz... falen napisał: > Zarobki prezesow nie biora sie z budzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Za ile pracują prezia w spółkach??? 24.11.05, 19:36 Młodzi zdolni nie sa tak głupi, zeby w spólce z udziałem skarbu państwa pracowac za kilka tysięcy. Idą do międzynarodowych koncernów albo spadają za granicę. I 15.000 to sa zarobki menadzera średniego szczebla w korporacji i naprawdę nie robia wiekszego wrazenia anna-dark napisała: > Za ile pracują prezia w spółkach??? Jak nie chcą pracować zgodnie z ustawą > kominową to niech pracują inni, zdolni, młodzi akceptujący parę (a nie > parędziesiąt) tysięcy złotych, a nie stare post-komunistyczne pierdziele np. za > > 15 000 / miesiąc. > > semiconductor napisał: > > > a benzyna wtedy powinna kosztowac 15zl za litr. no bo skad na to chcesz b > rac? > > od gornikow? czy od ministrow? Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN 24.11.05, 19:28 Tylko dycha? Eee tam, po całości niech pojadą:100 000 i najlpiej (fuj fuj )Euro anna-dark napisała: > Becikowe powinno wynosić 10 000 PLN. > Przyrost naturalny gwarantowany we wszystkich grupach społecznych - biednych i > bogatych. Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 TYLKO SIĘ PODPISAĆ - OBIEMA RĘKAMI. 24.11.05, 10:19 Zaraz sypną się bluzgi radiomaryjnych pobożnisiów. Teraz i zawsze. Alleluja i do przodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: TYLKO SIĘ PODPISAĆ - OBIEMA RĘKAMI. 24.11.05, 10:21 domk1 napisał: > Alleluja i do przodu!!! Alleluja i od przodu !!Od tyłu to grzech !! Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Giertych to cynik a nie debil. Wyborcy to debile. 24.11.05, 10:25 Wyborcy LPR to ciemniaki, ktore daja sie nabierac na najtansze chwyty propagandowe. Wiekszosc wyborcow LPR nie jest bogatych wiec to oni wlasnie dostana w d... najbardziej. Becikowe bedzie dla milionerow i dla biedakow - wiec co to ma do wspierania biednych rodzin? Jak zwykle - "Czemus biedny? Bos glupi!". Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:34 Typowy tekst obrazonej ksiezniczki! Idzie sie najpierw malymi kroczkami , dzis becikowe - jutro co miesieczne zasilki dla dzieci tak jak w Szwecji. Comrademu brakuje piatej klepki. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:36 > Idzie sie najpierw malymi kroczkami , dzis becikowe - jutro co miesieczne > zasilki dla dzieci tak jak w Szwecji. 1. Najpierw PKB jak w Szwecji. 2. Potem można zacząć myśleć o zasiłkach. 3. I od razu zamnknąć granicę, jak nie chcemy mieć powtórki z francuskich zadym. Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:50 1. Najpierw PKB jak w Szwecji. Wlasnie! Aby do tego dojsc rozliczyc sie z aferzystami z lewa i koszerowych. Oni rozkradli nasz kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal I wtedy nastanie powszechna szczesliwos i dobrobyt 24.11.05, 10:54 xx23 napisał: > 1. Najpierw PKB jak w Szwecji. > > Wlasnie! Aby do tego dojsc rozliczyc sie z aferzystami z lewa i koszerowych. > Oni rozkradli nasz kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:56 Nic im nie będzie! Lada dzień Samoobrona wejdzie do rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 13:12 xx23 napisał: > 1. Najpierw PKB jak w Szwecji. > > Wlasnie! Aby do tego dojsc rozliczyc sie z aferzystami z lewa i koszerowych. > Oni rozkradli nasz kraj. Ale tych "koszerowych" drogi półanalfabeto, to wybili hitlerowcy a resztę wygnano. Więc fizycznie niemożliwe, aby to oni... Zastanówmy się, kto najbardziej krzyczy i zwala winę na "nich". Kościółek? No i mamy szkodnika - chcesz postępu i rozwoju? Trzeba czarnych odłączyć od krwioobiegu bo wyssą nam Polskę do sucha. Odpowiedz Link Zgłoś
lavojtek Re: MOJ LIST DO BABAQBA! 24.11.05, 13:22 Po tym co wyssali kwach, miller i im podobne kmioty (czyt. baronowie) niewiele juz zostalo do wyssania. A "koszerowych" zdziwilbys sie ilu jeszcze pozostalo. Chocby pan redaktor, dzieki ktoremu mozemy sobie podyskutowac. W czasie wojny zgineli ci najbiedniejsi, ktorzy nie mogli sie wykupic lub za wczasu uciec. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal A moze powtorzysz jeszcze "rewelacje" o tym, ze 24.11.05, 15:40 nie bylo komor gazowych, a Zydzi w Oswiecimiu zyli sobie jak w sanatorium? Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 ..A POJUTRZE DOSTANIESZ DOTACJE NA GORZAŁE 24.11.05, 10:43 I mozliwe, ze tez to będzie pomysł Romana. Odpowiedz Link Zgłoś
m4g63 [...] 24.11.05, 10:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pitbul48 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:43 musisz być bezrobotny bo tak łatwo rozdajesz pieniądze z podatków Odpowiedz Link Zgłoś
neolith Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 11:03 Comrade. Ciesze sie ze nie musze przedstawiac swoich pogladow. Zrobiles to za mnie dzieki. A jesli jemu brak jest piatek klepki to Ty nie masz nawet pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 [...] 24.11.05, 11:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
evald Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 12:29 A pojutrze katastrofa gospodarcza i czysta nedza w kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
evald Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 12:30 xx23 napisał: > Typowy tekst obrazonej ksiezniczki! > Idzie sie najpierw malymi kroczkami , dzis becikowe - jutro co miesieczne > zasilki dla dzieci tak jak w Szwecji. > Comrademu brakuje piatej klepki. A pojutrze kastastrofa gospodarcza, gigantyczne bezrobocie i nedza w kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 10:40 comrade wyjąłeś mi to z ust nawet sam bym tak tego nie napisał szkoda ze przeczyta to tylko kilkanaście może kilkadziesiat osób na forum Odpowiedz Link Zgłoś
adi771 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 11:13 taki parlament sobie wybralismy. Ten rząd Panie Giertycg i Pan chce cie nam zamydlić oczy i jak zawsze odwrócić uwagę społeczeństwa od spraw waznych. A co z pomysłem Tego Rządu i Sejmu z płatnym szkolnictwem wyższym? Wiadomo tepym ludem łatwiej rządzic. To może edukacje naszych dzieci zakończymy na podstawówce? A te ochłapy w postaci 1000zł nie wystarczą nawet na poród rodzinny i skromna wyprawkę dla dziecka? a co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 [...] 24.11.05, 11:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
semiconductor Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 11:33 so fucking true!!!!!!!!! dzieki przemyslanemu manewrowi jasnie panujacych nam oslow tfu. poslow, za 20 lat bedzie 35% bezrobocia. ale giertych wtedy bedzie mowil ze to zla opozycja z PO napychala kabzy bogatym a oni, bidulki,nic nie mogli zrobic wrrrrrrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 12:12 Popieram ten list w 100%! "Becikowe" jest od początku idiotycznym pomysłem. Nie załatwi to w Polsce ani problemu wzrostu prokreacji ani biednych rodzin wielodzietnych. Przede wszystkim posiadanie dziecka nie jest przymusem tylko osobistym wyborem. Nikt nie moze narzucić komuś, ile dzieci ma urodzić się w danej rodzinie a już napewno 1000 zł jednorazowej "zapomogi" nie skusi mądrej matki. Chyba wszystkim powinno zależeć na świadomym mądrym macierzyństwie. W bogatych rodzinach powinno się rodzić więcej dzieci ale to przeciez zależy nie od statusu rodziny tylko od chęci posiadania dziecka. Paradoksalnie najwięcej się mnożą dzieci w rodzinach nieuświadomionych seksualnie lub traktujących środki antykoncepcyjne w kategoriach "grzechu" i w rodzinach też biedniejszych."Becikowe" to lep krótkowzroczny co pomnoży w Polsce i tak już biedne rodziny wielodzietne. Biologicznie spłodzenie dziecka jest proste ale co dalej? A co może ma chodzić po śmietnikach i zbierać resztki? Trzeba je nakarmić, ubrać, wykształcić! Trwa to dziś conajmniej do 20-24 roku życia. "Becikowe" jest bzdurą ale jeśli już rodziny miałyby dostawać jakąkolwiek pomoc materialną to trzeba ją zróżnicować w zalezności od dochodów rodziny a nie dawać wszystkim jak leci! Pozdrawiam wszystkie matki i życzę świadomego mądrego macierzyństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
cubitus Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 12:33 Podpisuje soie obiema rekami, rowniez jako przyszly (juz niedlugo) tatus. Niestety do zakutych łbów posłów nie trafiaja logiczne argumenty a ja zaplace dodatkowo (jako podatnik) za ich chore wymysły. Zamiast wprowadzic rozsadne i powszechne !!!! ulgi podatkowe bedziemy mieli 1000 zeta co w Wawie nawet przed porodem sie juz skonczy. Swoja droga to wku...a mnie rowniez maksymalnie SLD a juz szczegolnie PO, stojace na stanowisku zeby zamiast becikowego zwiekszyc zasilek porodowy dla najbiedniejszych - chyba zapomnieli ze oprocz rodzin najubozszych z jednej strony i rodzin prezesow z drugiej, sa tez rodziny normalnych (czytaj srednio zarabiajacych i placacych od tego horrendalne podatki) ludzi. I to oni i ich dzieci daja najwieksza szansze na rozwoj tego kraju i im przede wszystkim trzeba pomagac ale i po prostu ulatwiac posiadanie dzieci. Mam ochote wepchnac w gardla kazdemu oszołomowi i populiscie wypowiedziane przez niego slowa o "wspieraniu polskich rodzin" przez co niektorzy rozumieja "dajmy najbiedniejszym" a inni wzbudzajace juz tylko litosc zagrywki ideologiczne typu "niech moje dzieci nie ogladaja homokseksualistow". Jeszcze a propos Francji, bo i taki watek sie pojawił. Problemy z imigrantami, w tym zwiekszona dzietnoscia - prawda, jednak w polsce nie mamy tylu imigrantow (raczej jednak z przyczyn historycznych a nie tylko z powodu braku korzystnego systemu opieki społecznej) wiec potencjanlny problem jest w duzo dalszej perspektywie. Natomiast zapomina sie ze mimo wszystko wsrod "rdzennych" Francuzów poziom dzietności tez jest wysoki (na tle Europy). I najbardziej podstawowym narzedziem polityki prorodzinnej sa ulgi i korzystne sposoby rozliczen podatkowych. A polityka prorodzinna w Polsce to niestety dno i trzy metry mułu. Odpowiedz Link Zgłoś
zap44 Re: MOJ LIST DO ROMANA GIERTYCHA - CZYTAJCIE! 24.11.05, 12:38 Szkoda, ze internet nie dociera do elektoratu LPR, moze by zmienili zdanie o Romanie 'Dluga Morda, a ten list to by trzeba bylo z sejmowej mownicy przeczytac. Panie i Panowie z PO prosimy. Zap Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: Do Comrade 24.11.05, 14:52 Gratuluję Ci mądrości i roztropności. Życzę zdrowia i powodzenia Tobie i Twojej rodzinie, mam nadzieję że Twoje dziecko będzie jednak miało okazję żyć w normalnym kraju, takim jakie Ty dla Niego wymarzyłeś, i mam nadzieję że tym krajem będzie Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
mona75 czy w LPR-e są jakieś młode kobiety-matki? 24.11.05, 15:34 te chyba powinny wiedzieć (i ew. przekonać swoich wodzów), że becikowe to żadna polityka prorodzinna. jakby chcieli prorodzinnie zadziałać to proszę bardzo: wydłużenie urlopów macierzyńskich, przy rozliczaniu podatkowym dzielenie dochodu na każdego członka rodziny, łącznie z malutkimi dziećmi, większa liczba i dostępność publicznych przedszkoli i żłobków, mniejszenie podatków na rzeczy dla dzieci (ubranka, zabawki, buty, akcesoria wszelakie, książeczki), zwiększenie zakresu opieki medycznej nad ciężarną, i na koniec dofinansowanie środków antykoncepcyjnych, a dla osób najuboższych darmowe środki. A nie jakieś cholerne, marne, jendorazowe 1000 zł becikowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold No to częśc biedniejszych rodzin zacznie żyć 24.11.05, 09:54 w cyklu dziewięciomiesiecznym...Nieważne że biedna-ważne że liczna i katolicka-takie powinno być hasło RP 3,5 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: No to częśc biedniejszych rodzin zacznie żyć 24.11.05, 12:11 mangold napisał: > w cyklu dziewięciomiesiecznym. Tyle tylko, że aby coś z tego (becikowego) mieć, to będą musieli każde kolejne dziecko zaraz po urodzeniu umieszczać w beczce z kapustą, bo inaczej nie tylko nie zarobią, ale znacząco stracą. Przecież każde dziecko kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Dziecko może też być inwestycją bezkosztową! 24.11.05, 12:19 Wystarczy nie dać nic do jedzenia, nie kupować pieluch i tłuc, jak płacze :-( koloratura1 napisała: Re: No to częśc biedniejszych rodzin zacznie żyć > Tyle tylko, że aby coś z tego (becikowego) mieć, to będą musieli każde kolejne > dziecko zaraz po urodzeniu umieszczać w beczce z kapustą, bo inaczej nie tylko > nie zarobią, ale znacząco stracą. Przecież każde dziecko kosztuje. > mangold napisał: > No to częśc biedniejszych rodzin zacznie żyć > > w cyklu dziewięciomiesiecznym. > Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Dziecko może też być inwestycją bezkosztową! 24.11.05, 12:21 Racja, Taziuta, to też jest sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Beczka tez troche kosztuje.... 24.11.05, 13:59 może w ramach becikowego bednarze dadzą jakis upust ?? Trzeba bedzie sie wykazać świadectwem urodzenia i 50 % zniżki... Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Beczka nie dla nich, dół czy śmietnik, raczej :-( 24.11.05, 15:25 Jakiego by bednarze upustu nie udzielili, to do zapłaty pozostanie i tak zbyt wiele. No i transport takiej beczki też coś kosztuje. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na ulubiony trunek. No to się teraz chłopy wezmą za męską robotę! A czy ktoś już przeliczył, na ile dni picia solo wystarczy jedno becikowe? Mi wychodzi, że skoro 1/2 litra wódki można kupić za 13 zł, to becikowe styknie na 77 dni. A pozostałe 200 dni, do następnego bachora? Co tu pić?! Chyba żeby się nawrócić na islam. Muzułmanie mogą mieć 4 żony. Becikowe im wystarczy wówczas na pół litry codziennie, na tyle lat, na ile sił na płodzenie dzieci wystarczy :-) mangold napisał: Re: Beczka tez troche kosztuje.... > może w ramach becikowego bednarze dadzą jakis upust ?? Trzeba bedzie sie > wykazać świadectwem urodzenia i 50 % zniżki... Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Istne zboczenie z tym becikowym.Tu widać najostrze 24.11.05, 10:10 j infantylizację i debilizację polskiego życia politycznego... Tzn, robienie z obywateli idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: Istne zboczenie z tym becikowym.Tu widać najo 24.11.05, 12:36 zyks napisał: > j infantylizację i debilizację polskiego życia politycznego... Tzn, robienie z > obywateli idiotów. A to samo nazwiesz Wlochow , ktorzy daja becikowe po 1000 € ??? Odpowiedz Link Zgłoś
yashina podatki/ulgi zamaist "becikowego" 24.11.05, 10:12 Ulgi dla rodziny wielo dzietnej a nie marne JEDNORAZOWE tysiac. Przeciez odpis od podatku bylby znacznie lepszy i pro-rodzinny. NP: odpis za wszelkie wydatki z urzadzeniem pokoju itp. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: podatki/ulgi zamaist "becikowego" 24.11.05, 10:46 Nie wielodzietnej, ale odpis za każde dziecko, za każde kolejne mniej (wedle obliczeń każde kolejne mniej kosztuje). Odpowiedz Link Zgłoś
irkmaan ZAMIAST BECIKOWEGO - 100ZŁ ZA KAŻDĄ PRÓBĘ POCZĘCIA 24.11.05, 10:14 To by dopierosło podniosło dzietność polskiego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ira22 Re: ZAMIAST BECIKOWEGO - 100ZŁ ZA KAŻDĄ PRÓBĘ POC 24.11.05, 10:54 irkmaan napisał: > To by dopierosło podniosło dzietność polskiego społeczeństwa. > Plus wiagra. 100% refundacji. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej500111 [...] 24.11.05, 10:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 300MLN NA BECIKOWE = 300KM AUTOSTRAD ROCZNIE. 24.11.05, 10:23 Giertych chyba sie na głowy pozamieniał. Z kim? Wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Mogliby rządówke do Torunia wyremontować :-)). 24.11.05, 10:25 I jeszcze by zostało Odpowiedz Link Zgłoś
z.sadystka Re: Mogliby rządówke do Torunia wyremontować :-)) 24.11.05, 10:42 wolę 'rządówkę' niż marnotrawienie publicznych pieniędzy, normalnie jestem zrozpaczona. Odpowiedz Link Zgłoś
pitbul48 [...] 24.11.05, 10:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Bykowe dla kleru ??!! ;-0)) 24.11.05, 10:26 pitbul48 napisał: > a ja bym opodatkował dodatkowo posłów bo pie...ą głupoty zamiast pie...yć co > innego i księży bo noszą sprzęt niewykorzystany( oczywiście nie wszyscy) i były > by pieniądze na becikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Bykowe dla kleru ??!! ;-0)) 24.11.05, 10:37 Ktoś jeszcze pamięta jak za ustroju powszechnej szczęśliwości był dodatkowy podatek od kawalerów (przy czym nie od panien, ciekawa sprawa). Poddaję berecikowym innowatorom pod rozwagę. W końcu i tak widać, że nowe wraca... Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Nie rozdzierajcie z żalu swoich chałatów !!! 24.11.05, 12:01 Nowy chałat to też jakiś pieniądz. Odpowiedz Link Zgłoś
radio4u PRAWIE robi różnicę 24.11.05, 13:13 tak Lepper powiedział ale pytanie zadał nie Hanke a Baron po przeprowadzeniu rozmowy przez tamtego Prawie robi różnicę gazeta Prawie jak...wyborcza a Żubr w trawie puszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
pitbul48 opodatkowanie 24.11.05, 10:48 a ja bym opodatkował dodatkowo posłów bo pie...ą głupoty zamiast pie...yć co innego i księży bo noszą sprzęt niewykorzystany( oczywiście nie wszyscy) i były by pieniądze na becikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziestoletnia Wyz demogra.na garnuszku opieki 24.11.05, 10:29 Kurde no.. wiem ze mamy niz demograficzny, ale czy rozwiazeniem jest sprzyjanie mnozeniu sie rodzin wiszacych na garnuszku opieki spolecznej?? Bo tylko takich te 1000zl moze zachecic do poczecia nowego zycia. Dziacka, ktore z tymi wzoracami pewnie nie bedzie obywatelem o jakich nam chodzi - czyli placacym podatki, pracujacym itd - ale rozmnozy sie plagą zycia roszczenioqwego od "panstwa" - co za idiotyczny pomysl! Odpowiedz Link Zgłoś
szq Re: Wyz demogra.na garnuszku opieki 24.11.05, 12:07 Brawo dla tej Pani!!!zgadzam się w stu procentach. przeprowadziłem nawet małą symulację: Rodzina wielodzietna, cztery córki w wieku 15 - 19 lat. ilość synów nieistotna.Teoretycznie w ciągu roku taka rodzinka mogła by się poprawić o jakieś 5tys. złotych każdego roku przez najbliższe 5 lat, (było nie było - jest na samochd:)) tworząc tym samym co najmniej cztery nowe rodziny wielodzietne. i wszystko nyłoby fajnie, gdyby rodziców było stać na utrzymanie tych dzieci, ale skoro zdecydowaliby się dla 1000z robić nowe, to chyba tak nie jest. Projekt popieram ze względu na perspektywę zatrudnienia całej masy bezrobotnych pedagogów, których co roku przybywa w naszym kraju - w opiece społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
salvtore Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 10:35 Moim skromnym zdaniem nie sposób nie zgodzić się z wypowiedzią comrade. Jest jeszcze pewien aspekt, o którym nikt nie wspomniał. Czy nikt nie pomyślał o rodzinach, dla których 1000 zł będzię bodźcem do powołania na świat nowego obywatela? A co potem? Co z tymi wszystkimi dziećmi, gdy już przyjdą na świat a mamusia i tatus będą mieli tysiąc zł do przepicia? Cel becikowego może i jest i szlachetny, ale jak wspomniał comrade, dziecko to nie tylko 4 miesiące po jego urodzeniu (nie wspomnę o obciązeniu dla i tak dziurawego budżetu). Rozumiem też obawy socjologów dotyczące niżu demograficznego, myślę jednak, że ten tysiąc na każdego noworodka, więcej złego jak dobrego za sobą niesie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitbul48 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 10:38 czy na stojaka, czy na leżaka ( wybór pozycji na razie jeszcze pozostawili Ci do wyboru - może się jeszcze zmienić) to po porodzie dadzą tysiaka. przerabialiśmy już powiedzenie -cz się stoi , czy się leż itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Czarni podniosą co łaska za chrzest i słusznie!!! 24.11.05, 10:39 Pieniądze na Kościół zawsze będą za małe. Kościół pobiera opłaty w walutach a wydaje w bógzapłaćkach. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
salvtore Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:45 A wiesz, że to nie przeszło mi do głowy. Z tego tysiąca jakieś dwieście dla dobrodzieja trzeba odliczyc. Chrzest kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pitbul48 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:51 salvtore napisał: > A wiesz, że to nie przeszło mi do głowy. Z tego tysiąca jakieś dwieście dla dob > rodzieja trzeba odliczyc. Chrzest kosztuje. dwieście to bez świec i zakrystiana i przy kilku dzieciach jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kewah Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:51 A dlaczego "tylko" 2 tys. proponowane przes PSL? Przeciez suma moze byc dowolna: 5 tys.? moze 10? Przeciez to i tak z kieszeni podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:55 > A dlaczego "tylko" 2 tys. proponowane przes PSL? Przeciez suma moze byc > dowolna: 5 tys.? moze 10? Przeciez to i tak z kieszeni podatnika. No to kiedy pomarańczowa rewolucja w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
m4g63 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:56 > > A dlaczego "tylko" 2 tys. proponowane przes PSL? Przeciez suma moze byc > > dowolna: 5 tys.? moze 10? Przeciez to i tak z kieszeni podatnika. > > No to kiedy pomarańczowa rewolucja w Polsce? Oby jak najszybciej... Trzeba ratować kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:57 Ja już mam gotowy zestaw na transparent. Tylko hasło muszę namalować. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 12:20 adas313 napisał: > > No to kiedy pomarańczowa rewolucja w Polsce? W Polsce to już była Pomarańczowa - ale - Alternatywa. A ja coraz bardziej odnoszę wrażenie, że żyję w kraju Pomarańczowej Alternatywy, potraktowanej serio... Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 11:00 kewah napisała: > A dlaczego "tylko" 2 tys. proponowane przes PSL? moze 10? Przeciez to i tak z kieszeni podatnika. anna_dark doplaci (zob. jej post) Odpowiedz Link Zgłoś
tara16 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 13:25 I o to od początku chodziło! O dodatkowe wpływy dla kleru, bo zarobek na chrztach zaczął niebezpiecznie spadać Odpowiedz Link Zgłoś
ira22 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 11:20 salvtore napisał: > A wiesz, że to nie przeszło mi do głowy. Z tego tysiąca jakieś dwieście dla dob > rodzieja trzeba odliczyc. Chrzest kosztuje. Dlatego opłaty za chrzty, I komunie, śluby(na początek tylko te konkordatowe) odliczyć od podatku! Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:51 Heh. Fakt. Teraz nie będzie, że nie ma na dobrodzieja. Być musi, becikowe jest. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:57 kozaczek3 napisał: > Pieniądze na Kościół zawsze będą za małe. > Kościół pobiera opłaty w walutach Boj sie Boga kozaczku, tos taki bogaty, ze dajesz w "dularach"? Ja daje w PLN i jakos zaden ksiadz nie protestuje Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 10:58 Możesz dać w dularach. Kantorów w Polsce dużo, co za problem wymienić ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: Czarni podniosą co łaska za chrzest i słuszni 24.11.05, 11:03 adas313 napisał: > Możesz dać w dularach. > Kantorów w Polsce dużo, co za problem wymienić ;o))) Ale po co? Balcerowicz musi zostac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ira22 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 10:50 Szanowni parlamentarzyści w wieku "produkcyjnym"-do ROBOTY!Róbcie sobie więcej dzieci.Zamiast idiotycznych ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:05 ja bym teraz w życiu nie zdecydowała się na dziecko, ciągle jest strach,że utraci sie pracę, współczuję młodym ludziom. Moi rodzice mieli sześcioro dzieci, wiem jaka to była straszna bieda, chodziło się przy minus 20 stopni mrozu do szkoły w butach gumowych,zamiast kozaków. Jeden posiłek na dzień dzieci jadły. Ja wychowałam dwóch synów, jeden wyjechał już na stałę do Anglii, a drugi w Polsce klepie biedę, choć jest wykształcony, zarabia 1100,- zł, naszczęsie ma tylko jedno dziecko. Cały czas martwi się,że będzie redukcja w pracy, już była w Gazecie, gdzie utracił pracę. Nie wie czy nie wyjechać też do Anglii, właśnie doskonali język. Odpowiedz Link Zgłoś
pitbul48 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:13 ludzie rozsądni starają się przewidzieć przyszłość i zabezpieczyć swoim dzieciom jak najleprzą przyszłość oraz dobrobyt. ale nie wszyscy są tacy jeden gospodarzy wypłatą tak aby starczyło do następnej i jeszcze stara się odłożyć , drugi trwoni wypłatę już na dzień następny. Odpowiedz Link Zgłoś
adi771 PiS chce sobie poprawic wizerunek- becikowym? 24.11.05, 11:06 W zeszłym roku rozgorzała dyskusja, w warszawie na temat becikowego. I co spełzła na niczym? LPR i Pis chciało dać kobietom po 5000 zł. Znowu nam obiecaja gruszki na i werzbie - 2000 zł? Całe becikowe jest nietrafionym pomysłem, lepiej pomóc kobietom wydłużając płatny urlop macierzyński do 12 m-cy, oraz dając gwarancję zatrudniania przez kolejne 12 m-cy od dnia powrotu do pracy. Niestety teraz jest tak, że kobiety wracjaąc do pracy, po miesiącu - czasem jeszcze szybiej - dostaja wymówienie. W dobie umów na czas okreslony to bardzo proste, pracodawca nie musi podawac przyczyny zwolnienia. Innym pomysłem mogłyby byc bezpłatne przedszkola i żłobki. Jestem tez zwolenniczka zlikwidowania umów na czas okreslony, może wtedy pracodawcy szanowaliby pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladowy Jako zawodowy pokerzysta mam propozycje dla PO 24.11.05, 11:07 Niech teraz w trakcie debaty zaproponują becikowe w wysokości 5.000 Zobaczymy co powie Giertych. Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: Jako zawodowy pokerzysta mam propozycje dla P 24.11.05, 11:10 w naszym Kraju nigdy nie będzie dobrze, tylko ludzie wybrani będą mieli pracę duże zarobki, a reszta będzie klepać biedę. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Bardzo merytoryczna uwaga Posła Piechoty (PO) 24.11.05, 11:12 Przysłuchiwałem się w TVN24 na zywo tej debacie. Wypowiedź Posła Piechoty (PO) - niepełnosprawnego, była merytoryczna i sensowna, aby stworzyć SYSTEM wspomagania polityki prodemograficznej, nie tylko na poziomie centralnym, ale też na poziomie samorządowym, żeby nie tworzyć prawa NA KOLANIE i byle jak, wyłącznie w celach propagandowych. Odpowiedzią Leppera były chamskie i faszystowskie wrzaski, jakies brednie o niszczonych od 16 lat fabrykach, które dawały dobrobyt, sugestia, że ten projekt "nie śmie byc krytykowany" przez kogokolwiek. Niezła jazda zaczyna się z Lepperem. Jeśłi gościu dalej będzie się tak zachowywał, osmieszy nie tylko siebie, ale też całą koalicję PiS-SO. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:13 najlepiej dajcie im po 10tys albo 15tys, PSL PIS i LPR teraz czas na samoobrone niech do 3tys a co.!!!! Debile od co, ciekawe który z ekspertów to wymyślił, idioci debile i tyle!!!! Wydłużyć lepiej wychowaczy urlop i zagwarantujcie powrót do pracy matkom. jest to tańsze i bardziej motywujące do rodzenia a niżeli becikowe. W żadnym kraju gdzie becikowe zastosowano nie wzrosła ilość urodzeń. UCZCIE SIĘ NA WŁASNYCH I CUDZYCH BŁĘDACH !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kantdupy [...] 24.11.05, 11:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
grzbert Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:20 mile zlego pocztki a koniec jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
pitbul48 ILU JEST GIERTYCHÓW 24.11.05, 11:21 może wiecie ile dzieci ma Maciej Giertych-bo jak ma tylko Romusia to może i jemu chodzi o becikowe .a jak będzie to zabierze się do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: ILU JEST GIERTYCHÓW 24.11.05, 11:26 Przed lat znany komik Antoni Fertner zostal ojcem w wieku 75 lat. Zlosliwi mowili, ze pomagal mu Solski (blisko 100 letni nestor polskiej sceny) Odpowiedz Link Zgłoś
minia1000 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:30 jeśli pan panie giertych uważa, że becikowe przekona mnie do rodzenia dzieci to jest pan w dużym błędzie. i że niby co ja za to marne 1000 zł kupię....? litości. tu trzeba konkretnych działań pro rodzinnych a nie jakiegoś debilneg becikowego! a co z matkami które właśnie urodziły dziecko? Jak im pan zamierza pomóc, a tym matkom które maja juz 2-3 dzieci? kolejny raz pieniądze wyrzucone w błoto. głupi pomysł głupiego rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:32 minia1000 napisała: > jeśli pan panie giertych uważa, że becikowe przekona mnie do rodzenia dzieci to > > jest pan w dużym błędzie. > i że niby co ja za to marne 1000 zł kupię....? litości. > tu trzeba konkretnych działań pro rodzinnych a nie jakiegoś debilneg becikowego > ! > a co z matkami które właśnie urodziły dziecko? Jak im pan zamierza pomóc, a tym > > matkom które maja juz 2-3 dzieci? > kolejny raz pieniądze wyrzucone w błoto. > głupi pomysł głupiego rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 12:30 Ale będą stratne te, które urodzą tuż przed wejściem w życie ustawy o "becikowym"! Odpowiedz Link Zgłoś
bamaza42 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie "becikoweg 24.11.05, 11:32 Oburzajace, jak łatwo rozdawać nie swoje pieniądze, i to w dodatku nieistniejące - CUDA, panie, cuda!!! Zamiast dac, jak ktos zauwazyl - dluższy płatny urlop macierzyński/wychowawczy, zwiększyć dopłaty do żłobków i przedszkoli...1 tysiac złotych...na co?...na pieluchy na 2 miesiące?...na 1/2 wózka?...Zamiast korzyści bedziemy mieć coraz więcej dzieci pozostawianych w szpitalach, znajdowanych na smietnikach, czy w beczkach....margines zajmie sie "produkcją" dzieci za 1000zł...ile to flaszek??!! Ludzie, posłowie, opanujcie się!!! NIC DOBREGO Z TEGO BECIKOWEGO NIE WYNIKNIE!!! i nie chciałabym być złym prorokiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
firstborn Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie becikowego 24.11.05, 11:33 Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem tych komentarzy. Obawiałem się że większość Polaków jest na tyle mało inteligentna, iż da się nabrać na te populistyczne hasła. Jestem mile zdumiony, że jest inaczej... Tylko jedna prośba do tych osób z olejem w głowie... Traktujmy solidnie każde wybory, zbliżają się te samorządowe. Wiemy dobrze dlaczego "Przestepcy i Samowola" chcą ich przyśpieszenia. Większe szanse mają na wiosnę, ponieważ do jesieni zepsują nasz kraj doszczętnie i wtedy już nie obsadzą swoimi kolejnych stanowisk. Jak słusznie ktoś już napisał, podobieństwa do czasów, w których rządziła PZPR są nie do przeoczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Sejm nie zgodził się na odrzucenie becikowego 24.11.05, 11:54 > Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem tych komentarzy. Obawiałem się że > większość Polaków jest na tyle mało inteligentna, iż da się nabrać na te > populistyczne hasła. Zauważ że na forum wypowiada się zdecydowana mniejszosć :o))))) Co do reszty - całkowicie się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś