iposek Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 19:11 Metropolita krakowski został przyjęty przez papieża. Rozmawiał z nim właśnie o wizycie Benedykta XVI w naszym kraju. a jakim prawem osoba całkowicie nie związana z rządem rozmawia o wizycie głowy obcego państwa ? No chyba że to wizyta nieoficjalna i zapłaci za nią kk ( no niezły dowcip mi wyszedł, kościół katolicki zapłaci) Odpowiedz Link Zgłoś
speev Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 19:40 zapłaci, zapłaci - jak przyjdzie czas normalności to za wszystko zapłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 19:58 speev napisał: > zapłaci, zapłaci - jak przyjdzie czas normalności to za wszystko zapłaci. Masz na mysli naczelnego rabina Israela? Papiez przyjedzie nie na koszt Polski, tylko wlasny. Odpowiedz Link Zgłoś
lub_czasopismo Tu nie idzie o koszty tylko o prestiż 01.12.05, 20:51 A prywatnie, dla każdego katolika, to powinno być duchowe przeżycie i wydarzenie... w takich sprawach koszty nie grają roli. Odpowiedz Link Zgłoś
xavier1111 Re: Tu nie idzie o koszty tylko o prestiż 02.12.05, 01:31 to moze niech kazdy katolik, dla ktorego koszty nie graja roli, za wizyte papieza zaplaci. dlaczego placic maja tez niekatolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: Tu nie idzie o koszty tylko o prestiż 02.12.05, 02:31 Dobre pytanie. Tylko jak nas (niekatolików) odróżnić od większości Narodu (za przeproszeniem). Może różowe trójkąciki na ubraniu? Odpowiedz Link Zgłoś
kayakto fajnie :-) 02.12.05, 04:26 no i co jest zlego w tym ze przyjedzie papiez do nas?? - Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Tu nie idzie o koszty tylko o prestiż 02.12.05, 08:34 Bo katolicy, którzy nie identyfikują sie z atakiem na Irak, tez płaca, jak przyjeżdzą Bush! Więc - spadówa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary Re: Tu nie idzie o koszty tylko o prestiż 02.12.05, 10:21 tylko ze wizyta Buscha kosztuje wielokroc mniej niz turnee papieza po kraju. pochwalony Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Tu nie idzie o koszty tylko o prestiż 02.12.05, 12:33 Tyle, że Benek w odróżnieniu od poprzednika, nie przyjedzie na dwa tygodnie, a max 4 dni :) Odpowiedz Link Zgłoś
iposek Re: Tu nie idzie o koszty tylko o prestiż 02.12.05, 18:00 wredna_jedza napisała: Bo katolicy, którzy nie identyfikują sie z atakiem na Irak, tez płaca, jak przyjeżdzą Bush! Droga Jędzo, jeżeli nie dostrzegasz różnicy pomiędzy wizytą jakiegokolwiek przedstawiciela jakiegokolwiek państwa w innym państwie a wizytą papy w tymże państwie to ja mogę tylko oddać hołd twojej wysokiej inteligencji, mądrości i wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 21:46 iposek napisał: > Metropolita krakowski został przyjęty przez papieża. Rozmawiał z nim właśnie o > wizycie Benedykta XVI w naszym kraju. > > a jakim prawem osoba całkowicie nie związana z rządem rozmawia o wizycie głowy > obcego państwa ? No chyba że to wizyta nieoficjalna i zapłaci za nią kk ( no > niezły dowcip mi wyszedł, kościół katolicki zapłaci) ---------- No normalnie rece opadaja. Gdzies Ty byl jak wybierali nowa partie rzadzaca??? Nu , przypomnij sobie kto poslal do boju moherowe berety? Ojciec dyktator Rydzyk!Wiec kto jest szara, znaczy czarna eminencja? Rydzyk!On teraz juz nie wlasciwie ojcem dyktatorem, on jest juz ojcem narodu!On rzadzi! Te rozne bzdety , ze niby episkopat jest pzreciw Rydzykowi to taka zaslona dymna. Oni tam za ta zaslona razem i zgodnie sie dymaja !Dozylismy czasow, niestety, ze to sutanni rzadza krajem i jak powiedza ze rzad=podatnik ma zaplacic to zaplaci. Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 02.12.05, 03:35 Moherowe berety to podle okreslenie, a podle okreslenia sa uzywane przez podlych ludzi. Wniosek: nie uzywaj podlych okreslen jezeli nie chcesz byc uwazany za podlego czlowieka. PS. reszta postu tez na b. niskim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
jokosha Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 19:11 bardzo mnie to cieszy! liczyłam na 3-4 dni..ale też okey jak na pierwszą wizytę, tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 19:19 -bedzie mozna podziwiac jego aksamitny ,lagodny glos lekko podwyzszony -bedzie mozna podziwiac jego miekkie ,pelne wdzieku i gracji gesty,ruchy troche bojazliwe -bedzie mozna podziwiac jego przebrania ,kreacje zwiewne Odpowiedz Link Zgłoś
campbell Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 20:21 Twoje kpiny są nie na miejscu. Istotnie papież Benedykt ma wiele osobistego uroku, dużo jednak ważniejsze jest to, co mówi. A mówi pieknie i mądrze Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 20:40 campbell napisała: > Twoje kpiny są nie na miejscu. Istotnie papież Benedykt ma wiele osobistego > uroku, dużo jednak ważniejsze jest to, co mówi. A mówi pieknie i mądrze Papiez pochodzi z Bawarii ,campbell wiesz jak wygladaja prawdziwi bawarczycy ? wiesz jak tam nazywaja takich o wygladzie papieza "so einer ist ein Schwul " tak tam mowia ci z bawarii (przy piwie ) Reszta Niemcow mowi a jak nawet jest ,ist mir doch Scheiss egal. Odpowiedz Link Zgłoś
campbell Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 20:47 Znam troche Bawarię. I wiem, że oprócz chamów zapijających sie piwskiem i ryczących ze śmiechu w piwiarniach i na ulicach są mili, kulturalni, inteligentni ludzie. Czytaja książki nie komiksy, i nie siedzą całymi dniami przed telewizorem Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re:campbell 01.12.05, 21:16 dobrze mowisz "znam troche Bawarie " twoje spostrzezenia sa powierzchowne czyli nie wisz jak wyglada prawdziwy Bawarczyk z prowincji jak papiez :( (to mowie ci ,ze to prawdziwe chlopy z jajami) Odpowiedz Link Zgłoś
pam8 Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 19:51 Na Forum już uaktywnili się ci, którzy w styczniu b.r., na wiadomość, że Papież nie przyjedzie do Polski ze względu na wiosenne(!) wybory pisali "Temu panu już dziękujemy!" (jest to najłagodniejszy głos wdzięcznych Rodaków) Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Ale my go tu nie chcemy.... 01.12.05, 20:19 ostatnio dbamy o kwestie bezpieczenstwa nielegalnych zgromadzen. Ciekawe czy teraz bedzie problem z uzyskaniem zgody.... hahahahahahaha. Darmozjady w czarnych kieckach... Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 [...] 01.12.05, 21:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ale my go tu nie chcemy.... 02.12.05, 12:56 To jest wizyta głowy państwa geniuszu :D Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 21:30 pam8 napisał: > (jest to najłagodniejszy głos wdzięcznych Rodaków) a za co Polacy maja niby byc wdzieczni obecnemu papiezowi ? Odpowiedz Link Zgłoś
firaneczka Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 02.12.05, 12:47 za to że był w służbach pomocniczych niemieckiej armii w czasie II WŚ Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 02.12.05, 13:00 arius5 napisał: > pam8 napisał: > > (jest to najłagodniejszy głos wdzięcznych Rodaków) > > a za co Polacy maja niby byc wdzieczni obecnemu papiezowi ? pam-owi nie chodziło o B XVI tylko jeszcze o JP 2 :P Jednak forumowi ateusze to nie geniusze :D Odpowiedz Link Zgłoś
kina9 [...] 01.12.05, 20:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 ZNOWU ????????????????????????? 01.12.05, 20:39 A już myślałem, że skończyła się ta paranoja. Co za dziwny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
marekgdan Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 20:53 ale po co?jedyny papiez na ktorego czekałem w Polsce to Jan PawełII! Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 21:32 marekgdan napisał: > ale po co?jedyny papiez na ktorego czekałem w Polsce to Jan PawełII Nie mozna tak pisać. Jeżeli po przyjeździe zostawi nam Polskę Rydzyka to będzie oznaczało koniec Polski watykańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
proszeokonkrety Bo przeciez najgorsi Prusacy to genetycznie Polacy 01.12.05, 20:58 Powrot syna marnotrawnego, coz to ukrywac cale Prusy, Brandemburgia, wiecej jak jeden moj znajomy Niemiec twierdzi, wszystko na wschod od Renu to byla slowianszczyzna (no Prusy to Baltowie..nie tacy Slowianie)...czyli Ci najwieksi wrogowie Polski naprawde 500 czy 700 lat temu jeszcze pamietali babki mowiace po slowiansku lub litewsku i genetycznie sa naszymi bracmi. Przyjmimy wiec wyslanca naszych braci z przed tysiaclecia jako syna marnotrawnego i przyjmijmy od niego komunie 4 Rzeszy tj.Uni Europejskiej. W koncu cesarstwo rzymskie narodu niemieckiego polyka tak Europe Wschodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars A kto wyda zgode na to zrgomadzenie? 01.12.05, 21:09 ...zagrazajace bezpieczenstwu i dezorganizujace zycie obywateli? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: A kto wyda zgode na to zrgomadzenie? 01.12.05, 21:20 podatnik zaplaci w czym problem papiez odstawi swoje show z rozmachem, dzieci w Polsce dalej beda chodzic czesto niedozywione , no coz , to taka logika katolika Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: A kto wyda zgode na to zrgomadzenie? 01.12.05, 21:24 a czy my mozemy go tu nie chciec? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: A kto wyda zgode na to zrgomadzenie? 02.12.05, 08:24 Tak samo dezorganizujące, jak wizyty Busha czy Putina, których z kolei ja nie mam ochoty oglądać :P Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: A kto wyda zgode na to zrgomadzenie? 02.12.05, 10:41 Dlaczego nie protestujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Stary faszystka 01.12.05, 21:26 Spotkanie z papierzem bylo ogromnym przezyciem emocjonalnym. No na pewno, a dotkniecie reki papieza zapewnia zmiejszenie o 10 lat pobytu w czyscu. sredniowiecze Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj [...] 02.12.05, 03:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rasziel Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 21:26 USA miało Katrinę i Ritę - my będziemy mieć nawiedzenie B16 :( . Ciekaw jestem natomiast, czy "Prawdziwi Polacy", dla których Niemiec jest wrogiem "rasowym", przyjdą na show z udziałem nowego papieża, czy może obrzucą go jajkami? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 02.12.05, 12:57 > przyjdą na show z udziałem nowego papieża, czy może obrzucą go jajkami? ;) :))))))))))) Może sztątkowe resztki mózgu to jednak mają? Odpowiedz Link Zgłoś
rasziel Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 02.12.05, 20:39 Optymistka :) Ale dziwi jednak, że wiele ugrupowań przedtem "walczących z Niemcem", nagle pokochało białego papę z Niemiec. Wcześniej nie patrzyli na Niemców jak na pojedyncze jednostki, ale jak na całość - a tu nagle zmiana (przynajmniej u części z tychże ugrupowań). Cóż, taka jest polska mentalność. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Okazja dla Wszechpolakow 01.12.05, 21:32 Beda mogli teraz do woli wyciagac raczke przed siebie, bedzie dla kogo Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 A po co ?????? 01.12.05, 21:33 A już wiem, to dla moherowych berecików. Odpowiedz Link Zgłoś
ratlerek.hitlerek [...] 01.12.05, 21:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nabukko Potrzebny tu.... 01.12.05, 21:52 jak zającowi na ptaku dzwonek jak psy go gonią. Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 do negatywnie nastawionych 01.12.05, 22:27 nie wiem czy ma czuć obrażony opiniami na forum, ponieważ nie jestem moherowym beretem i nie sympatyzują z tymi i tym podobnymi formacjami bojowymi, a jednak cieszę się z przyjazdu papieża i mozliwości spotkania z nim. przyrównywanie mnie do moherków i gangu papy dyrektora obraża mnie a nawet więcej:uwłacza mojej godności, więc apeluje o nie używanie takich skrótów myślowych(typu" papież przyjeżdża tylko dla beretów). Poza tym jestem bardzo ciekawy czy ludzie którzy matwią się o to zjakich pieniędzy będzie ta pielgrzymka sfinansowana, bo twierdzą że wszelki koszty pokryja państwo polskie - ja tego nie neguje ale chciałbym by wskazano mi jakiś dokument, który tak stanowi (i prosze nie wskazywać konkordatu bo go akurat przed chwila czytałem i tam nic na ten temat nie ma)... i wszeszcie na koniec-rozumiem że część forumowiczów go nie chce w naszym kraju, jednak musieliby być ślepi by nie zauważać że jednak znaczna część społeczaństwa, jak nie większosć, jednak się cieszy z jego przyjazdu... uszanujcie ich wole, tak jak chcecie by sznowano waszą. jeśli uważacie że waszej woli i możliwości posiadania własnych poglądów nie są szanowane, to dajcie dobry przykład, że wy jednak potraficie uszanować odmienność... pozdrawim Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 do negatywnie nastawionych 01.12.05, 22:29 sorki zjadló mi jedno zdanie - w atku o finansowaniu i teresuje mnie skad wiecie za jakich pieniezy będzie to finansowane i na czym opieracie twierdznie że za całość pielgrzymki... Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Do wirusa 01.12.05, 22:35 Ty chyba oszalales albo o droge pytasz. Cos Ci sie popieprzylo z okazywaniem milosierdzia. Z tego co pamietam to katolicy powinni okazywac pokore i milosierdzie oraz szanowac poglady innych. My ateisci, komunisci, pedaly i antyklerykalowie wcale nie musimy tego robic. Totez nie chcemy tutaj zamieszania zwiazanego z przyjazdem B16. Nic dla kraju nie zrobil, byl w hitler jugent (do niedawna to byl czynnik istotny do drugiego pokolenia wstecz) nie zgadzamy sie z jego pogladami, generalnie reprezentuje grupe zawodowa ktora przez swoje nienaturalne zachowania nie powoduje wzrostu demograficznego ( w przypadku gejow to istotny chynnik przemawiajacy za ich alienacja)etc. Poza tym ja nie jestem taki pewien czy gdyby zorganizowac referendum na temat przynaleznosci do kk wlacznie z poszanowaniem zakazu aborcji i antykoncepcji oraz rozwodow to wyszlaby taka znow wiekszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: Do wirusa 01.12.05, 22:44 1.nie odpowiedziałeś na moje pytanieo finansowanie 2.nie skojarzyłeś że swoimi stereotypowymi wypowiedziami obraziłeś mnie 3.a więc to tak wyglądą tolerancja - tzn. ma działać w jedną stronę wniosek: chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło... PS. czy wiesz cos więcej o tym jego pobycie hitlerjugend (poza tym że był) oraz czy wiesz jak wyglądała rekrutacja do tej formacji w owym czasie?? aha, nie obrażaj mnie bo ja ciebie nie obrażam... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Do wirusa 01.12.05, 23:18 > 1.nie odpowiedziałeś na moje pytanieo finansowanie Odpowiadam. Znajac oblude polskiego KK i obecne wladze. Panstwo Polskie bedzie zaszczycone mogac goscic "tak dostojnego goscia". Ale pewnie ani Ty ani ja sie nigdy nie dowiemy kto to fundowal > 2.nie skojarzyłeś że swoimi stereotypowymi wypowiedziami obraziłeś mnie Nie nie skojarzylem. Ale ja nie jestem milosiernym i dobrze czyniacym katolikiem wiec czuje sie usprawiedliwiony > 3.a więc to tak wyglądą tolerancja - tzn. ma działać w jedną stronę Tak wlasnei ma wygladac tolerancja. Cos tam masz na temat drugich policzkow no nie? > wniosek: chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło... > Alez oczywiscie ze (nie) rozumiem. Chcecie narzucic swoja wole administracyjnie. > PS. czy wiesz cos więcej o tym jego pobycie hitlerjugend (poza tym że był) oraz > czy wiesz jak wyglądała rekrutacja do tej formacji w owym czasie?? Oczywiscie ze wiem. Brano z lapanki ale czy tylko Niemcy z Hitler Jugend byli kandydatami na papieza? Moze znalazlby sie trafniejszy kandydat z innego kraju a tego wybrano byle szybciej.... > aha, nie obrażaj mnie bo ja ciebie nie obrażam... Nie rozumiem zwiazku przyczyny z wnioskiem w tym zdaniu > pozdrawiam nie pozdrawiem Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Do wirusa 02.12.05, 08:31 > > 1.nie odpowiedziałeś na moje pytanieo finansowanie > Odpowiadam. Znajac oblude polskiego KK i obecne wladze. Panstwo Polskie bedzie > zaszczycone mogac goscic "tak dostojnego goscia". Ale pewnie ani Ty ani ja sie > nigdy nie dowiemy kto to fundowal Ja nie mam ochoty z moich podatków fundować wizyty Busha czy Putina... > > 2.nie skojarzyłeś że swoimi stereotypowymi wypowiedziami obraziłeś mnie > Nie nie skojarzylem. Ale ja nie jestem milosiernym i dobrze czyniacym > katolikiem wiec czuje sie usprawiedliwiony Normalka dla komucha - każdy katol to moherowy beret :P > > 3.a więc to tak wyglądą tolerancja - tzn. ma działać w jedną stronę > > Tak wlasnei ma wygladac tolerancja. Cos tam masz na temat drugich policzkow no > nie? Drugi policzek nie dotyczył tolerancji :P Masz wybrakowane wydanie Biblii... > > wniosek: chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło... > > > Alez oczywiscie ze (nie) rozumiem. Chcecie narzucic swoja wole administracyjnie Wy narzucacie, ale to jest oczywiście OK :P > > > PS. czy wiesz cos więcej o tym jego pobycie hitlerjugend (poza tym że był > ) oraz > > czy wiesz jak wyglądała rekrutacja do tej formacji w owym czasie?? > Oczywiscie ze wiem. Brano z lapanki ale czy tylko Niemcy z Hitler Jugend byli > kandydatami na papieza? Moze znalazlby sie trafniejszy kandydat z innego kraju > a > tego wybrano byle szybciej.... Tjaa, najlepiej drewniany Sodano :P Albo inniejszy "makaron", co zamknąłby sie w Watykanie, bo inaczej niż po włosku nie przyjmuje... > > aha, nie obrażaj mnie bo ja ciebie nie obrażam... > > Nie rozumiem zwiazku przyczyny z wnioskiem w tym zdaniu Aha, teraz "rżniemy głupa" - komucha obrażać nie wolno, katolika owszem, bo to "tryndy"... :/ Żałosne i prostackie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Do wirusa 02.12.05, 08:26 Ty sobie nie życzysz przyjazdu B-16 [a wcześniej pewnie to samo klepałeś o JP 2], to ja sobie nie życze wizyt Busha czy Putina :P Którzy mają na rękach krew niewinnych Irakijczyków i Czeczeńców :P A nie przypominam sobie żeby papież kogokolwiek zamordował :P Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: Do wirusa 02.12.05, 20:54 wredna_jedza napisała: > Ty sobie nie życzysz przyjazdu B-16 [a wcześniej pewnie to samo klepałeś o JP > 2], to ja sobie nie życze wizyt Busha czy Putina :P Którzy mają na rękach krew > niewinnych Irakijczyków i Czeczeńców :P > A nie przypominam sobie żeby papież kogokolwiek zamordował :P > tylko ze Papiez nie da CI zakuta mokuwo benzyny. Bush to jest odwieczna milosc Polakow do USA dla mnie nie zrozumiala wiec tez nie potrafie napisac dlaczego nie zaprasza sie kogos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: do negatywnie nastawionych 02.12.05, 04:12 Pozwól, ze odwrocę nieco pytanie. Czy jest jakiś dokument, cokolwiek, ślad, który mowi o tym, kto zapłaci np. za gigantyczne operacje policyjne potrzebne do obstawienia wizyty papieża? W przypadku meczy organizatorzy muszą się jakoś dogadać z policją. A jak to jest w przypadku papieży? Odpowiedz Link Zgłoś
piwosz8 daje ci przykłady zdzierania kasy przezkościół 02.12.05, 13:07 bedzie to przykra lektura a jeśli bedziesz chciał konkretów mój adres piwosz8@gazeta.pl..no to zaczynamy...... Zapraszam więc do nieco przygnębiającej lektury. _ _ _ _ Wyprowadzenie z Funduszu Osób Niepełnosprawnych kwoty około miliona zł przez biskupa Życińskiego. Pieniądze poszły na Radio Plus i wyposażenie kurii biskupiej. Prokuratura uznała, że milion to nie jest kwota warta zachodu _ Przekazanie z kasy Poznania 3 mln zł publicznych pieniędzy na remont placu przy katedrze _ Siostry zmartwychwstanki z Poznania wyciągają rączki po 2 mln zł z budżetu państwa na założoną przez siebie komercyjną szkołę _Założenie przez Krk nielegalnego cmentarza we wsi Derylaki koło Biłgoraja. Skutek: zatrucie rozkładającymi się zwłokami studni i ujęć wodnych w promieniu wielu kilometrów _ Kuria biskupia tuszuje sprawę księdza katechety Andrzeja Z. – mordercy i gwałciciela. Wyrok 25 lat więzienia sąd wyższej instancji pod naciskiem Krk zmniejsza do 15 lat _ „Fakty i Mity” pod naciskiem kilku biskupów oraz Stowarzyszenia Rodzin Katolickich zostają wyprowadzone z dystrybucji w kioskach RUCH-u. To pierwszy taki – całkowicie bezprawny – przypadek w Polsce. Wróciliśmy do RUCH-u po ponad pół roku _ Pierwsze próby księdza Jankowskiego pozyskania wyłącznej koncesji na wydobycie bursztynu z plaż nadmorskich _ Głośna kolekcja Porczyńskich (im. Jana Pawła II) okazała się zbiorem falsyfikatów i podróbek _ Oszustwa podatkowe zakonu oblatów w Niemczech. Łączna kwota sprzeniewierzonych pieniędzy to 70 mln euro _ Proboszcz z Włodawy wydzierżawia rolnikowi połowę cmentarza wraz z grobami. Na tym areale i na mogiłach zostaje zasiane zboże _ Kościół robi wszystko, aby zatuszować skandale pedofilskie w Irlandii, Austrii, Włoszech i Niemczech. W tamtejszych kościelnych domach dziecka malcy byli przez księży wykorzystywani seksualnie _ Walka Kościoła z polskimi luminarzami literatury: Kasprowiczem, Żeromskim, Orzeszkową, Konopnicką, Sienkiewiczem. Zdaniem hierarchów, pisarze ci byli ateistami i anty-Polakami, a czytanie ich dzieł jest grzechem _ Import samochodów bez cła na tzw. cele religijne (i późniejszy handel nimi) staje się dochodowym biznesem wielu księży. Budżet traci setki milionów złotych _ Próba przejęcia przez Kościół mienia przedwojennego Towarzystwa Czytelni Ludowych, które z Krk nie miało nic wspólnego. Chodzi o 10 mln zł. Operacja zakończona częściowym powodzeniem, gdyż zaangażował się w nią sam prymas Glemp _ Udział duchownych katolickich w ludobójstwie w Rwandzie. Murzyni ukrywający się przed masakrami w kościołach byli w nich bestialsko mordowani. Kilkadziesiąt księży i zakonnic staje przed międzynarodowymi trybunałami praw człowieka _ Służebniczki Najświętszej Marii Panny Niepokalanie Poczętej prowadzą dom dziecka w Częstochowie. Bez kłopotu można tam nabyć malucha za jedyne 3 tys. dolarów. _ Biskupi przy pomocy rządu załatwiają znaczące zniżki cen energii elektrycznej do oświetlania kościołów _ Kościół załatwia sobie awansowanie kapelanów o wiele stopni wojskowych bez wymaganego prawem okresu przejściowego. Ksiądz kapelan w ciągu jednego roku może awansować o cztery stopnie _ Kler w Policach buduje pomnik Jana Pawla II z rządowych pieniędzy przeznaczonych na ochronę środowiska („FiM” 15/2001). _ W Katowicach ksiądz spowiednik opowiada osobom postronnym o najbardziej skrywanych tajemnicach swoich parafian. Nie spotyka go za to żadna kara _ Ksiądz Wiktor Dudziński jest poszukiwany listem gończym za wyłudzenie 6 mln zł z przeznaczeniem jakoby na remont kościoła. Poszukuje go też Interpol, a chroni i ukrywa arcybiskup Ziółek z Łodzi _ Ksiądz z Tylawy (koło Dukli) oskarżony jest o długoletnie molestowanie seksualne małych dziewczynek. Sprawę nagłaśnia „Wyborcza”, kapłan zostaje uznany za winnego i... wraca do swojej parafii _ Agencja Własności Rolnej Skarbu Państwa w Gdańsku z naruszeniem prawa przekazuje nieodpłatnie Kościołowi 800 ha gruntów (w tym morskich plaż) na łączną kwotę 249 mln dolarów. Przekręt kończy się aresztowaniami i procesami karnymi _ Do bijatyki i niezłego mordobicia doszło pomiędzy biskupami Orszulikiem i Zawitkowskim. Poszło o pieniądze i wpływy _ Kościół przejmuje niemal całe centrum Krakowa (ze wszystkimi nieruchomościami) w zamian za utracone przed wiekami mienie. Kwota przejęcia jest liczona w miliardach złotych _ W Rzeszowie Rada Miejska przekazała tamtejszej kurii działkę vis-ŕ-vis Wyższej Szkoły Pedagogicznej. Grunt wart 1,5 mln zł został przekazany za 1 proc. wartości _ Ujawniamy homoseksualne praktyki arcybiskupa Paetza (fot. obok) i... nic. Zupa się wylewa dop i e r o po publikacji „Rzeczpospolitej” _ W Mysłowicach Kościół żąda od miasta 50 ha i dostaje je. Oczywiście za darmo. Są to najdroższe grunty w mieście, położone obok powstającej autostrady. Miasto straciło ok. 50 mln zł _ Siostry od Niepokalanego Poczęcia dostają ziemię o wartości 13 mln zł w Lesie Kabackim _ NIK ujawnia, że co najmniej 22 firmy państwowe dotują Kościół katolicki. Są wśród nich m.in. Poczta Polska i zdychająca Huta Katowice. W grę wchodzi ok. 100 mln zł rocznie! _ Władze Otwocka obdarowują Krk działką wartą 2 mln zł _ Legnicki biskup Rybak przejmuje gratis 900 ha stawów w miejscowości Przemków. Do darowizny dołączone są liczne nieruchomości. To prezent od Agencji Nieruchomości Rolnych Skarbu Państwa _ W Ostrołęce Kościół dostaje od Rady Miasta działkę o powierzchni 14 ha wraz z wybudowanymi na niej obiektami szkolnymi _ W Tychach kler bierze od samorządu 0,5 ha gruntu (park miejski) za 100 zł. Inny park dostają już całkiem gratis _ Cystersi w Wąchocku zajmowali się przemytem maszyn poligraficznych i 40 samochodów. Prokuratura wyliczyła, że oszukali Urząd Celny na 8 mln zł _ Kościół żąda – z powodzeniem – przekazania mu gratis gruntów wokół najpiękniejszego w Europie toru regatowego – Jeziora Maltańskiego w Poznaniu – o wartości dziesiątków milionów złotych _ W centrum Warszawy panowie w koloratkach dostają za darmo działkę obok skrzyżowania ulic Świętokrzyskiej i Jasnej. Kuria buduje tam biurowiec pod wynajem i bierze ciężkie pieniądze za czynsz _ Wydział teologiczny Uniwersytetu Śląskiego dostał w prezencie 100 mln zł na budowę swojego obiektu. Kasę pozbierał od śląskich samorządów. Pierwsze w kolejce ustawiły się „bogate” Mysłowice z kwotą 6 mln zł _ Stolica Katolandu – Częstochowa. Paulini dostają działkę wartości 400 tys. zł, bo udowadniają, że ziemię tę jakoby przekazał im książę Władysław Opolczyk w 1382 r. Dokumenty się „nie zachowały”, ale któż by wątpił w słowo duchownych _ Caritas diecezji gdańskiej otrzymuje od miasta 2 mln zł. Regionalna Izba Obrachunkowa uznaje taką dotację za nielegalną. I co? I nic! _ Wielki drewniany krzyż stojący obok poznańskiego kościoła przewraca się i zabija dziecko. Prokuratura ustala, że krzyż był niczyj i umarza śledztwo. Rodzina nie dostaje złotówki odszkodowania _ Ujawniamy, że państwo polskie przekazuje rokrocznie na Krk ponad 90 mln zł w ramach tzw. Funduszu Kościelnego. Ma to być podobno rekompensata za utracone przez Krk majątki ziemskie w wyniku reformy rolnej. Tylko że z niezależnych wyliczeń wynika, iż Kościół w latach 1989–1998 dostał gruntów więcej, niż ich miał przed wojną _ Salezjanin ks. Ryszard Matkowski (fot. na str. 4) wyprowadził z różnych banków ponad pół miliarda złotych. Perfidnie prosił łatwowiernych parafian o branie na jego konto pożyczek. Do tej pory naiwni spłacają długi _ Gliwice. Polonijna Akademia Kościelna dostaje od miasta budynek na swoją siedzibę. Nikt nawet nie próbuje szacować wartości nieruchomości. Krk wcześniej zrzekł się oficjalnie i pisemnie jakichkolwiek praw do obiektu _ W Chojnicac Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: daje ci przykłady zdzierania kasy przezkośció 02.12.05, 13:13 te przykłady to nic z czego bym sobie nie zdawał sprawy, ale dzieki mimo wszystko, tylko że nie o to mi chodziło w poście... Odpowiedz Link Zgłoś
iposek Re: do negatywnie nastawionych 02.12.05, 18:46 wirus20 napisał: się cieszy z jego przyjazdu... uszanujcie ich wole, tak jak chcecie by sznowano waszą. jeśli uważacie że waszej woli i możliwości posiadania własnych poglądów nie są szanowane, to dajcie dobry przykład, że wy jednak potraficie uszanować odmienność... Tak, moje prawa, moja odmienność nie jest szanowana w moim kraju. I to mnie boli. Co do poszanowania odmienności innych, ja ją szanuje, ale pragnę zwrócić uwagę wszystkim ch-janom że to wasza doktryna, mnie nic nie obliguje do takiej postawy. Ja nie mam w zwyczaju ani wsród nakazów moralnych (co tutaj ważniejsze) takich zachowań, ja tam uważam, nich się gwałt gwałtem odciska. Odpowiedz Link Zgłoś
pauline.kaczanow Bardzo dobra decyzja 01.12.05, 22:31 Zaden papiez nie byl jeszcze w obozie zaglady. A z powodu pochodzenia Benedykta XVI i tego,ze niestety byl w Hitlerjugend powinien on odwiedzic Aushwitz. Jednak nalezy pamietac,ze byl jako dziecko i.... nikt nie powienien mu tego wypominac. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Bardzo dobra decyzja 01.12.05, 22:36 Tusk mogl miec wypomnianego dziadka to i Niemiec moze Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Bardzo dobra decyzja 02.12.05, 12:54 Tyle, że Ratzinger nigdy nie ukrywał faktu że był w Hitlerjugend, natomiast Tusk po prostu "rżnął głupa" :) Odpowiedz Link Zgłoś
milseog Re: Bardzo dobra decyzja 02.12.05, 15:52 Tusk nigdy nie był w hitlerjugend ani żadnej innej formacji hitlerowskiej. urodził się po wojnie. i nigdy tego nie ukrywał. Odpowiedz Link Zgłoś
p.waligorski2 Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 22:57 Przykro mi ale wolę Rolling Stines Odpowiedz Link Zgłoś
p.waligorski2 Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 01.12.05, 22:58 Przepraszam Rolling Stones Odpowiedz Link Zgłoś
eklesia [...] 01.12.05, 23:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marina_babe Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 02.12.05, 00:08 No to już wiem, kiedy dać nogę z Warszawy. Na mur beton zrobię sobie weekend na prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
duk123 [...] 02.12.05, 02:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
crash212 Re: Ile ta "przyjemnosc" bedzie kosztowac? 02.12.05, 04:12 bialy papa potrzebny jest Polsce jak ptasia grypa. Za kilka lat szkoly publiczne, ktore nie maja za patrona JP 2, beda mialy Benedyktusa. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Co tam dukasz? 02.12.05, 08:33 > Na dzieci nie ma kasy, ale na wizyte papieza jest. A jak przyjeżdża Bush, Putin, Chirac, czy inny to sikacie po nogach z radości :/ Wtedy nikt z was nie bredzi o głodujących dzieciach... To jest wizyta głowy państwa Watykan! I podlega tym samym prawom, co wizyta każdego innego prezydenta czy króla :P Odpowiedz Link Zgłoś
2kotunia1 Re: Co tam dukasz? 02.12.05, 09:21 wiąż to samo. Dlaczego znowu mam płacić za jakiegoś faceta co mu się portki źle noszą? Od kiedy to purpurowy zaprasza, a w czyim imieniu?To już nie jest choroba do wyleczenia, to już ostatnie podrygi zdychajacej ostrygi.(zrobię wszystko by choć o 1/4 grosza obciąć,ukraść, ukryć, nie zapłacić i nie wiem co jeszcze niby należne temu Państwu podatki.Ono mnie się też nie pyta czy wyrażam zgodę.A oooooooooo!) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Co tam dukasz? 02.12.05, 12:35 Tak samo, jak ja mam płacić za Busha czy Putina! Dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Co tam dukasz? 02.12.05, 10:19 wredna_jedza napisała: > > Na dzieci nie ma kasy, ale na wizyte papieza jest. > A jak przyjeżdża Bush, Putin, Chirac, czy inny to sikacie po nogach z radości : > / > Wtedy nikt z was nie bredzi o głodujących dzieciach... > To jest wizyta głowy państwa Watykan! I podlega tym samym prawom, co wizyta > każdego innego prezydenta czy króla :P niby tak tylko zadnego krola ,prezydenta ,kanclerza nie stac na taki cyrk na takie show z setkami ,tysicami przebierancow . Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Co tam dukasz? 02.12.05, 12:38 Tylko, że ochrona wówczas jeszcze większa :D Podczas pobytów papieża mogłam swobodnie chodzić po Krakowie, gdzie mi sie tylko podobało. W czasie wizyty Busha prawie całe centrum zakmnęli, a po ulicach to o mało co z dowodem osobistym na czole :P Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Wizyta głowy państwa 02.12.05, 08:23 Papież przyjeżdzą do nas nie tylko jako przywódca religijny, ale jako głowa państwa Watykan :D Więc do tych co bredza o kosztach - ile kosztują nas wizyty Busha, Putina, Chiraca, księcia Karola, czy innych :) Którzy tez niekoniecznie sa we wszystkich miejscach w Polsce mile widziani... Popukajcie sie po łepetynkach, zanim naciśniecie klawisze... Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik tylko nie w czasie MŚ 02.12.05, 09:19 nie bedzie transmisji meczow bedzie zakaz kupowania piwa bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: tylko nie w czasie MŚ 02.12.05, 12:36 I tak mecze będa kodowane :P Poczytaj newsy w necie :P A piwo można kupić wcześniej :D PS - Benio przyjedzie na max 4 dni, a nie 2 tygodnie, więc sie tak nie pultajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary Re: tylko nie w czasie MŚ 02.12.05, 12:51 wredna_jedza napisała: > A piwo można kupić wcześniej :D --a wytlumacz dlaczego w "wolnym" kraju "wolny" obywatel ma kupowac piwo wtedy, kiedy mu na to kalendarz panstwowo-koscielny pozwoli? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: tylko nie w czasie MŚ 02.12.05, 12:53 Na niektóre imprezy też jest zakaz sprzedaży alkoholu, ale tego nie potraficie dostrzec :P Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary Re: tylko nie w czasie MŚ 02.12.05, 13:01 wredna_jedza napisała: > Na niektóre imprezy też jest zakaz sprzedaży alkoholu, ale tego nie potraficie > dostrzec :P --zgoda, popieram zakaz wnoszenia alkoholu na impreze ale czemu zakazywac sprzedazy tym, ktorzy sa poza miejscem schadzki? Nigdy -z wyj. wizyty papieza- nie zakazano sprzedazy alkoholu i to w sklali calego miasta, dlatego powyzsze porownanie ma sie jak piesc do nosa. pochwalony Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: tylko nie w czasie MŚ 02.12.05, 14:40 nieprawda,jak na slaskim polska gra z angolami albo innym klasowym zespolem typu italia albo szwecja to byly zakazy sprzedazy alkoholu na terenia caego chorzowa i czesci katowic,konkretnie osiedla tysiaclecia Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary Re: tylko nie w czasie MŚ 02.12.05, 15:11 to w takim razie rowniez naruszona zostaje wolnosc... i jeszcze jeden wniosek- pielgrzymka stwarza takie samo niebezpieczenstwo jak mecz i szalikowcy... Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: tylko nie w czasie MŚ 02.12.05, 16:01 No patrz. A w Poznaniu chcieli sobie godzinkę pochodzić to spadkobiercy kretyńskiej polaczkowskiej tradycji się pluli że nie mogą chodzić. A ja piwa 4 dni nie będę mógł kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary Re: Wizyta głowy państwa 02.12.05, 10:44 wredna_jedza napisała: > Papież przyjeżdzą do nas nie tylko jako przywódca religijny, ale jako głowa > państwa Watykan :D --ok, wiec niech spotka sie z premierem, prezydentem, marszalkiem, prymasem i dyrektorem ale ze wzgledow bezpieczenstwa zgromadzen masowych nie powinno sie tolerowac, tego wymaga porzadek publiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Wizyta głowy państwa 02.12.05, 12:40 Facet, gdy w Polsce był Buschu z buszu to akurat mieszkałam na Kazimierzu. Przez dzielnice [jak i przez całe centrum] nie dało sie przejść. Co kawałek cie sprawdzali - momentami miałam ochote przylepić sobie dowód osobisty na czole! W czasie pielgrzymek papieża łaziłam gdzie chciałam i pies z kulawą noga mnie nie sprawdzał. I policjantów było conajmniej o połowe mniej :D Czaisz różnice? Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary to ci radosna nowina! 02.12.05, 10:19 tylko czemu musi odwiedzac W-we? Pewnie w przyszlorocznym budzecie zarezerwowano juz srodki na te operacje (2gr z kazdego litra benzyny pojdzie na nowoutworzony fundusz papieski) pochwalony Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: to ci radosna nowina! 02.12.05, 10:26 zlot tysiecy przebierancow w sukienkach ,dobrze odzywionych ,czesc o "lagodnych" rysach twarzy na koszt podatnika . Wybuduje im sie kilka scen ,show z z rozmachem ,odpowiednia oprawa pogadaja ,zadnemu biedakowi nie pomoga (duchem beda z nimi) i pojada. Polak zaplaci. Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary [...] 02.12.05, 10:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: to ci radosna nowina! 02.12.05, 12:43 > tylko czemu musi odwiedzac W-we? Bo trza Glempa wywalić ze stołka :D Akurat w czerwcu 2006 kończy sie Uszatemu Józkowi urzędowanie :D W Krakowie byliśmyt szybsi i "zamianę" mamy już za sobą :D > Pewnie w przyszlorocznym budzecie zarezerwowano juz srodki na te operacje (2gr > z kazdego litra benzyny pojdzie na nowoutworzony fundusz papieski) Cene benzyny ustala Orlen, Lotos i inni - a nie budżet :D Mnie krew zalewa, jak ta czy inna firma mieni sie wielkim sponsorem - za moje pieniądze :D > pochwalony Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 02.12.05, 10:43 Benek to ma tupet! Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 02.12.05, 11:13 Zaprasza go klecha twierdzac ,ze Polska ,Polacy chca go goscic Dziwisz mysli i decyduje za innych ,bo i tak nie on za to zaplaci logika katolika Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: Papież przyjedzie w czerwcu do Polski 02.12.05, 11:20 I przez ten szajs nie będzie transmisji z MŚ. Benek nie dba o marketing swojej ojczyzny. Jest ewidentnym bezpaństwowcemi agentem rządu światowego. Odpowiedz Link Zgłoś
milseog tylko po co? 02.12.05, 12:05 dzieci nie dojadają, nie ma na nic pieniędzy, etc., ale na niepotrzebną wizytę papieża, który przyjedzie na kilkanaście godzin wydamy setki tysięcy. po co? kolejny przejaw histerii naszego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza następny geniusz 02.12.05, 12:44 Policz ile kosztuje obstawienie wizyt Busha, Czyraka czy Putina... Odpowiedz Link Zgłoś
milseog pomyśl zanim napiszesz 02.12.05, 12:52 w kwestii finansowej mam dla katolików następującą propozycję: może zbieżcie kasę na wizytę swojego generała z tacy? mi bowiem taki prestiż nie jest do niczego potrzebny. a tym, którzy mowią, że nie chcą płacić za wizyty Busha czy Putina powiem tyle: ja też nie chcę, ale ich wizyty czasem skutkują np. kontraktami lub inwestycjami. wizyta b16 nie będzie skutkować niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: pomyśl zanim napiszesz 02.12.05, 12:55 Wątpliwym Offsetem i laniem tyłka w Iraku... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: następny geniusz wredna jedza 02.12.05, 12:55 wredna_jedza napisała: > Policz ile kosztuje obstawienie wizyt Busha, Czyraka czy Putina... Bushowi ,Putinowi buduje sie oltarze ? na ktorych zasiadaja setki przebierancow w sukienkach swiatecznych papiezy sie nie "obstawia " pomysl jedzo czasami Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: następny geniusz wredna jedza 02.12.05, 13:07 Tylko ile jest policjantów i różnej maści agentów? Organizacja ruchu w mieście - rozwalona całkowicie! Pod własnym domem cie legitymują! Przerabiałam wizytę Busha w Krakowie :/ A ten "europejski zjazd przywódców" w Wawie, gdzie ludzie wyjeżdżali z miasta i zabijali okna dyktą - to ile kosztował? Ołtarze - poza wąską grupą fachowców, co kierują robotami, budują wolontariusze! W 1997 roku sama nosiłam dechy na Błoniach! Więc nie chrzań jak potłuczony! Bo guzik wiesz, jak wygląda organizacja pielgrzymek, a szczekasz jak najęty! Odpowiedz Link Zgłoś