Dodaj do ulubionych

Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzyka

18.12.05, 09:38
No to przestaje grac w totka

CO za kraj :/
Obserwuj wątek
    • bespowrotnie No to Wczorajszy kupon ostatni 18.12.05, 09:43
      wiadomo dlaczego
      • braad RM jest jak k.... 18.12.05, 10:10
        Niby "nie kocha" UE, ale kocha jej pieniądze.
        Niby bez miłości, ale za pieniądze sypia z UE
        Cóż..... Spokojnie ..... To tylko hipokryzja
        • adas313 Jaki jest szczyt hipokryzji? 18.12.05, 10:13
          MW kiedyś za pieniądze UE zrobiła cykl konferencji o tym jaka to UE jest be ;o)))
          • braad Re: Jaki jest szczyt hipokryzji? 18.12.05, 10:19
            dobre, Tah jak Strąk poszedł do europarlamentu "zwalcza UE za jej pieniądze"
            UE śmierdzi, jej pieniądze nie.
            Choc na flach RM ostrzega się, że "UE ami swiecidełkami"
            • adas313 W każdym szaleństwie jest metoda 18.12.05, 10:30
              Można wyssać z UE całą kasę, a to ją załatwi ;o))))))
              • marmurek4 _______ PRZECZYTAJ __ TO _________________________ 18.12.05, 12:34
                Mam prośbe do Wszystkich tych, którzy krytykują przedstawione w tym artykule
                działania.

Jeżeli pomysł się uda i plan się powiedzie i wreszcie Polska zacznie być
                bogatym krajem to proszę tych, którzy kładli kłody pod nogi, ażeby opóścili ten
                kraj.

Jakoś tak nie sprawia mi przyjemności mieszkanie w jednym kraju z pasożytami.

I jakoś też nie mam ochoty dzielić się z przeciwnikami przedstawionych tu
                działań, tym dobrem jakiego w przyszłości dorobi się (de facto) cały naród.

Pozdrawiam serdecznie tych którzy myślą o budowaniu Polski dla wszystkich.
                • tim7 Re: _______ PRZECZYTAJ __ TO ____________________ 18.12.05, 12:39
                  Nawet ci, co kładą "kłody pod nogi" mają takie samo prawo mieszkać w tym kraju
                  jak i ty. A ani Oni, ani Ty, nie bedziesz na szczęście decydował kto ma, a kto
                  nie ma prawa przebywac w SWOIM KRAJU.

"Jakoś tak nie sprawia mi przyjemności mieszkanie w jednym kraju z pasożytami."
                  Podobne w wymowie zdania wygłaszał swego czasu pewien pan z trybuny rządowej,
                  pan o nazwisku Gomułka. Zamordowano po tych słowach wiele osób pochodzenia
                  żydowskiego, a miliony zostało zmuszone do opuszczenia swojej ojczyzny. Jak
                  widać, niektóre fobie żyją cały czas, i mają się bardzo dobrze...
                  • matador10 Re: _______ PRZECZYTAJ __ TO ____________________ 18.12.05, 18:38
                    tim7 napisał:
                    > Podobne w wymowie zdania wygłaszał swego czasu pewien pan z trybuny rządowej,
                    > pan o nazwisku Gomułka. Zamordowano po tych słowach wiele osób pochodzenia
                    > żydowskiego, a miliony zostało zmuszone do opuszczenia swojej ojczyzny. Jak
                    > widać, niektóre fobie żyją cały czas, i mają się bardzo dobrze...

Twoje kłamstwa i bezczelność przerastastają nawet to co mówił Twój idol, niejaki Jerzy Urbach, vel Urban.
                    Ile osób Gomuła zamordował za pochodzenie żydowskie? I ileż to milionów zmuszono do wyjazdu? Gomuła był bandziorem, ale robotników Wybrzeża, a przecież żaden żyd nie hańbi się pracą fizyczną.
                    • erg_samowzbudnik Re: _______ PRZECZYTAJ __ TO ____________________ 19.12.05, 12:05
                      Twoje kłamstwa i bezczelność przerastastają nawet to co mówił Twój idol,
                      niejaki Jerzy Urbach, vel Urban.
                      Ile osób Gomuła zamordował za pochodzenie żydowskie? I ileż to milionów
                      zmuszono do wyjazdu? Gomuła był bandziorem, ale robotników
                      Wybrzeża, a przecież żaden żyd nie hańbi się pracą fizyczną.

Nikt kto chce zarabiać pieniadze nie hańbi się pracą fizyczna . Jak ktoś chce
                      zarabiać grosze to i owszem.
                    • tim7 Re: _______ PRZECZYTAJ __ TO ____________________ 19.12.05, 20:49
                      Brzydzę się homofobiami i antysemityzmem.

Wesołych Świąt...
                • szatan-8a Re: _______ PRZECZYTAJ __ TO ____________________ 18.12.05, 12:41
                  marmurek4 napisał:

> Mam prośbe do Wszystkich tych, którzy krytykują przedstawione w tym artykule
                  > działania.
                  >
                  > Jeżeli pomysł się uda i plan się powiedzie i wreszcie Polska zacznie być
                  > bogatym krajem to proszę tych, którzy kładli kłody pod nogi, ażeby opóścili
                  ten
                  >
                  > kraj.
                  >
                  > Jakoś tak nie sprawia mi przyjemności mieszkanie w jednym kraju z pasożytami.
                  >
                  > I jakoś też nie mam ochoty dzielić się z przeciwnikami przedstawionych tu
                  > działań, tym dobrem jakiego w przyszłości dorobi się (de facto) cały naród.
                  >
                  > Pozdrawiam serdecznie tych którzy myślą o budowaniu Polski dla wszystkich.

To znaczy razem z ojcem T.Rydzykie tak mam to odebrac?
                • braad Pięknie,przecinek, pięknie 18.12.05, 14:27
                  "Jeżeli pomysł się uda i plan się powiedzie i wreszcie Polska zacznie być
                  bogatym krajem to proszę tych, którzy kładli kłody pod nogi, ażeby opóścili ten
                  kraj."
                  Super
                  1. Nie mogę krytykowac
                  2. Powinienem wyjechac
                  "Pozdrawiam serdecznie tych którzy myślą o budowaniu Polski dla wszystkich"
                  i to ma byc "Polska dla wszystkich"
                  Niestety:
                  Będę krytykowac, mam prawo to czynic i nie chcę wyjeżdzac.
                  Nie podoba mi się budowa czegoś, co nie bie bedzie nawet "katolickim kalifatem
                  (dyretoriatem)". Daleko przecież będzie temu tworowi do tolerancji ówczesnych
                  Arabów i innych muzułmanów.
                  A minao "pasożyta" bardziej odpowiada RM, MW, Strąkowi. Pasożytują na
                  pieniądzach UE. Bo nie potrafią nic zbudowac konstruktywnego.
                  "trzeba siac, siac, siac" ..... Szkoda, że nienawiśc
                  Bo czym się ci ludzie wyrózniają???? Tym, że wstakzyją wroga. A więc definicja
                  negatywna, a nie pozytywna.
                  "Polska ma zanieśc UE wartości moralne" Możliwe, ale nie wiedziałem, że sprawne
                  i szybkie kradzenie samochodów jest wartością moralną. Tak nas odbierają

• kostka.s Czy naprawde MUSISZ wspierac Totalizator? 18.12.05, 15:22
                    Bo jesli tak to udaj sie do psychiatry, po skierowanie na odwykowke.
                    • braad co tu ma do rzeczy Totalizator? 18.12.05, 16:53
                      dla mnie może on nie istniec
                • kostka.s Juz to slyszalem za poprzedniej komuny, Marmurku4 18.12.05, 15:24
                  marmurek4 napisał:

> Mam prośbe do Wszystkich tych, którzy krytykują przedstawione w tym artykule
                  > działania.
                  >
                  > Jeżeli pomysł się uda i plan się powiedzie i wreszcie Polska zacznie być
                  > bogatym krajem to proszę tych, którzy kładli kłody pod nogi, ażeby opóścili
                  ten kraj.
                • maro133 Re: _______ PRZECZYTAJ __ TO ____________________ 18.12.05, 15:49
                  Prościej będzie jak ty sie wyniesiesz bo my jesteśmy większoscią.
                  • braad skąd wiesz?? 18.12.05, 16:55
                    nie podobają mi się takie faszystowskie, czy komusnistyczne hasła.
                    Jeden naród, jedna wiara, jedna bzudura.

• mariuszet Re: _______ PRZECZYTAJ __ TO ____________________ 18.12.05, 17:59
                  Chłopie jeśli myslisz, że dopiero dzieki działaniom p.o. Rydzyka będziemy
                  umieli wykorzytać piniadze z Unii to jesteś śmieszny. Jeszcze przed
                  przystąpieniem do Unni w Polsce byłay budowane drogii i oczyszczalnie ścieków z
                  jej pieniedzy. Dalej sie to robi i działania o. Rydzyka są biciem piany i
                  podpinaniem się pod unijne piniądze. Jak ktoś napisał jest to zwykła hipokryzja
                  kiedy twierdzi się że Unia jest Be ale jej piniadze już nie. Zresztą o. Rydzyk
                  brał piniądze z takich źródeł, ze jest tylko dowodem na starą maksymę pecunia
                  non olet (piniądze nie śmierdzą).
            • asfalt121 Re: Jaki jest szczyt hipokryzji? 18.12.05, 11:13
              a totolotek, to nie hazard???????
            • dor3 Re: Jaki jest szczyt hipokryzji? 18.12.05, 16:53
              Z twojego tekstu wynika wprawdzie że jesteś przy trzecim winie więc nie będę
              wchodziła w meritum ,zauważe jednakowóż że i Lenin i przedwojenni komuniści
              korzystali z demokracji by potem wyrzynać ludzi miljomani , albo tysiącami,
              zależnie od wielkości państwa , tak ze zjawisko nie jest nowe.
              • braad a propos wina 18.12.05, 16:58
                nie widzę związku zbrodni komunistycnych z tym wątkiem
          • ksiaze.ciemnogrodu to niehipokryzja tylko dywersja na tyłach wroga 18.12.05, 11:56
            • adas313 MW - Młodzież Wallenrodyczna :o)))) n/t 18.12.05, 12:09
              • uchachany My jesteśmy PiSuary 18.12.05, 12:47
                Ojdyrowi niesiem dary,
                nie potrzeba mnożyć zdań,
                by wykazać czym dla "Trwam"
                PiSuaru będzie dar... (esta, esta)

Zasilanie dotacjami
                by już zawsze został z nami,
                kształtu rządu konsultacje,
                moc w pobożność ubogaceń,
                do Torunia autostrada
                by wygodniej móc tam wpadać -
                cały zestaw takich dań -
                oferuje PiSuar!

My jesteśmy PiSuary
                Ojdyrowi niesiem dary,
                niech drży lewak w pętach trwóg,
                z nami Ojdyr i Pan Bóg,
                i pobożny Polski Lud!
        • ethebor Re: RM jest jak k.... 18.12.05, 12:11
          Bylem raczej za wstapieniem Polski do EFTA, co nam proponowano w 1992.
          I korzysci mielibysmy od razu wtedy, zamiast byc dojanym na jednostronnym
          otwarciu handlu, zwanym umowa stowarzyszeniowa...
          Ale skoro wdeplismy w EU, placimy skladki, wywalczylismy jakis budzet to chyba
          normalne, ze nalezy sie uczyc jak wykorzystywac nalezne srodki?
          Poza tym nie chodzi o srodki dla RM tylko o to ze RM chce uczyc jak sie o nie
          ubiegac.

braad napisał:

> Niby "nie kocha" UE, ale kocha jej pieniądze.
          > Niby bez miłości, ale za pieniądze sypia z UE
          > Cóż..... Spokojnie ..... To tylko hipokryzja
          • maruda.r Totalizaror Maryjny 08.08.06, 12:58
      • wlodekzpoznania no to w Kościele rządzi grzyb, a nie episkopat 18.12.05, 10:12
        trzeba było odebrać status nadawcy społecznego zanim było za późno. Teraz już
        żaden polityk nie posłuch episkopatu. Mają nowe medium.
        • adas313 Re: no to w Kościele rządzi grzyb, a nie episkopa 18.12.05, 10:14
          Co do RM to Episkopat sam nie wie czego chce i tu lezy problem :|

Można oczywiście zasypywać Watykan donosami, ale to po pierwsze trochę potrwa, a
          po drugie może byc bezskuteczne :|
          • zasmucony1 Re: no to w Kościele rządzi grzyb, a nie episkopa 18.12.05, 14:17
            hihihihii...Kolega kabelek?
            • adas313 Re: no to w Kościele rządzi grzyb, a nie episkopa 18.12.05, 14:29
              Tak nakazuje Ewangelia - gdy ktoś czyni zło idź i mu powiedz, potem idź i mu
              powiedz z Bratem twym, gdy nie poskutkuje - donieś Kościołowi (skrócona myślowo
              parafraza).

O. Rydzykowi już nieraz zwracano uwagę i nie poskutkowało.
              Czas użyć środków drastyczniejszych.
        • chlodwig W Kościele rządzi Duch święty a nie grzyb ;-) 18.12.05, 10:27
          • jankbh Re: W Kościele jednak rządzi grzyb ;-) 18.12.05, 10:37
            Duch Swiety oswieca, a nie rzadzi, Pan Bóg do rzadzenia sie nie miesza, dal
            wolna wole i prawo wyboru ludziom. Rzadzi grzyb ;-)
            • chlodwig Skoro rządzi, to niech rządzi dobrze. Alleluja ;-) 18.12.05, 10:39
            • koloratura1 Re: W Kościele jednak rządzi grzyb ;-) 18.12.05, 14:30
              W zasadzie guzik mnie obchodzi kto rządzi w kościele; dawno się zeń
              "wyprowadziłam". Z własnego kraju wyprowadzać się nie zamierzam, dlatego
              obchodzi mnie - i to bardzo - kto w tym kraju rządzi. I coraz bardziej mi się to
              nie podoba...
          • 123zly Re: W Kościele rządzi Duch święty a nie grzyb ;-) 18.12.05, 11:38
            w duchy wierzysz?
      • agaw Re: No to Wczorajszy kupon ostatni 18.12.05, 10:12
        mój też
      • julita451 Re: No to Wczorajszy kupon ostatni 18.12.05, 12:26
        Nigdy nie należy mowić nigdy lub "bezpowrotnie"!
      • alfaomega5 Re: No to Wczorajszy kupon ostatni 18.12.05, 22:30
        No i dobrze wreszcie ktoś nauczy kogoś jak pozyskiwać i zagospodarowywać
        pieniądze z Unii bo dotychczas ci najmądrzejsi to tylko umieli kłapać dziobem a
        potrafili wziąść tylko małą część. Ciekawe swoją drogą gdzie się podziewają
        pieniądze agencji PARP przecież oni mieli właśnie nauczyć jak pozyskiwać
        pieniądze z Unii
    • toberson Re:Rydzik to gniazdo nienawisci do blizniego!!! 18.12.05, 09:46
      Nigdzie na swiecie nie ma,zeby radio sialo nienawisc do blizniego.Ja nie
      rozumie dlaczego i Watykan i Episkopat nic nie robi zeby zamknac zaklamana
      stacje!!Ten czlowiek zyje ponad prawem i nikt mu nie podskoczy,bo wszystkich
      zbluzni!!Zrobil swoje panstwo w pasnstwie!!Jak by Rydzik znal Biblie to by
      cherezji nie uczyl!!!!
      • surfer1 [...] 18.12.05, 10:58
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • etc_etc Surfer1, po co tu jestes i czytasz GW? 18.12.05, 11:25
          Nie wystarczy ci Nasz dziennik?
          • szatan-8a Re: Surfer1, po co tu jestes i czytasz GW? 18.12.05, 12:32
            Do Surfera1.Zabolala cie prawda o sobie i wymzales moj post. To jeszcze raz
            skoro GW to gxxno to poco czytasz to gxxno i z twoja swiatloscia jest cos nie
            tak a reszte sam sobie dopowiedz
        • toberson Re:Rydzik to gniazdo nienawisci do blizniego!!! 18.12.05, 11:47
          Do Surfer1!!Jak bys znal biblie i nauki Chrystusa to bys nie pisal glupot!!!Ty
          z Rdzikiem siejesz nienawisc i niezgode.Jestes zaszczuty jak reszta radia.Ja
          mieszkam na zachodzie od 25-lat i moj polski jest lepszy od twojego!!Najlepiej
          zacznij sie leczyc,bo o rozum za pozno!!
      • zasmucony1 Re:Rydzik to gniazdo nienawisci do blizniego!!! 18.12.05, 14:19
        Jakbyś ty choć zobaczył z daleka Biblię to byś może i coś zrozumiał...:)))))
      • koloratura1 Re:Rydzik to gniazdo nienawisci do blizniego!!! 18.12.05, 16:58
        toberson napisał:

> Nigdzie na swiecie nie ma,zeby radio sialo nienawisc do blizniego.Ja nie
        > rozumie dlaczego i Watykan i Episkopat nic nie robi zeby zamknac zaklamana
        > stacje!!

Bo to "money makes the world go round"!
    • toberson Re:Rydzikikow republika!! 18.12.05, 09:46
      Nigdzie na swiecie nie ma,zeby radio sialo nienawisc do blizniego.Ja nie
      rozumie dlaczego i Watykan i Episkopat nic nie robi zeby zamknac zaklamana
      stacje!!Ten czlowiek zyje ponad prawem i nikt mu nie podskoczy,bo wszystkich
      zbluzni!!Zrobil swoje panstwo w pasnstwie!!Jak by Rydzik znal Biblie to by
      cherezji nie uczyl!!!!
    • tppiotr Re: Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 09:48
      Napisałem pierwszy opinię po 24.00 i admin mi wyciął wątek. Adminie ! Wielkie
      dzięki za rewolucyjną czujność.
      < Adminie ! Spokojnie to też można wyciąć. >
    • piwosz8 szkoła nazistów z mojej kasy???pieknie ku...piekni 18.12.05, 09:48
      • chlodwig Czy wiesz co to znaczy nazizm? 18.12.05, 10:02
        Sugerowałby zajrzenie do słownika wyrazów obcych.
        • adas313 Re: Czy wiesz co to znaczy nazizm? 18.12.05, 10:07
          Narodowy socjalizm (nationalsozialismus).

Dokładnie to co tak imponuje kręgom RM.
          • chlodwig Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 10:17
            Nazizm ma pewne specjalne znaczenie. Polecam slownik. Jak ktoś popiera
            socjalizm i jest nacjonalistą, to jeszcze nie jest nazistą.
            Gdyby tak było to nazistami trzeba by nazywać Szwedów i Norwegów.
            • tim7 Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 10:38
              PWN: "nazizm - ideologia i ruch niemieckich faszystów; jako kierunek
              światopoglądowy był zlepkiem koncepcji elitarnych i rasistowskich, usiłujących
              uzasadnić prawa Niemiec do podbijania innych narodów i do panowania nad
              światem; hitleryzm, narodowy socjalizm "

Szcególnie polecam zwrócić uwagę na ostatnie słowa: "narodowy socjalizm".
              Komunizm też nie był z założenia złą ideologią, podobnie jak narodowy socjalizm
              uprawiany dziś przez środowiska RM, MW i LPR. Ale ideologia jest tylko
              narzędziem w rękach zbrodniarzy. Tak było z komunizmem w ręku stalina,
              breżniewa, jest na Kubie w rękach Castro, tak było z narodowym socjalizmem w
              rękach Hitlera, Mussoliniego i innych powszechnie uznanych za zbrodniarzy. Tak
              skończył się kult Huseina, tak dzieje sie z narodowym socjalizmem w rękach
              Gierrrrtycha, Pęka, Rydzyka i innych inteligentnych oszołomów. Ale na
              pocieszenie przytoczę słowa, chyba Lincolna: "Przez pewien czas mozna wodzić za
              nos wszystkich, niektórych nawet zawsze można wodzić za nos, ale nigdy
              wszystkich zawsze..."
              • adas313 Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 10:40
                Zaryzykuję tezę, że u źródeł wszelkich patologii stoi socjalizm.
                Im raydkalniejszy - tym gorsze patologie.
                • tim7 Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 10:47
                  Dlaczego "patologii" ? To ludzie leżą u źródeł patologii a nie ideologie. To
                  ludzie tworzą ideologie a nie odwrotnie, i to ludzie wypaczają ideologie, a nie
                  ideologie ludzi... Socjalizm jest naturalnym zachowaniem społecznym. Zaryzykuję
                  stwierdzenie, że w jaskiniach wcześniej narodził się socjalizm, bo trzeba było
                  dbać o własne kobiety i dzieci (oraz słabszych współ-maczugowców) przed hucią
                  obcych plemion. A gdy grupa była jako tako zwarta i dbała o siebie, to wtedy
                  narodził się kapitalizm, i co głupsze baby mozna było spylic za jakąś fajną
                  maczugę... ;) (To żart, ale oparty na poważnej tezie)
                  • jankbh Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 10:59
                    tim7 napisał:

Socjalizm jest naturalnym zachowaniem społecznym. Zaryzykuję
                    >
                    > stwierdzenie, że w jaskiniach wcześniej narodził się socjalizm, bo trzeba
                    było
                    > dbać o własne kobiety i dzieci (oraz słabszych współ-maczugowców) przed hucią
                    > obcych plemion. A gdy grupa była jako tako zwarta i dbała o siebie, to wtedy
                    > narodził się kapitalizm, i co głupsze baby mozna było spylic za jakąś fajną
                    > maczugę... ;)

Faktycznie bardzo ryzykowne stwierdzenie. Obdarowywanie zdobycznymi siekierkami
                    i maczugami nie bylo jednak na tyle atrakcyjne, by zmieniac ustrój wspólnoty
                    pierwotnej.
                    • tim7 Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 11:19
                      Nie rozumiem sensu i znaczenia tego: "Obdarowywanie zdobycznymi siekierkami i
                      maczugami nie bylo jednak na tyle atrakcyjne, by zmieniac ustrój wspólnoty
                      pierwotnej."

Skąd nagle "obdarowywanie" ? Czy socjalizm kojarzy ci się z "dawaniem za
                      darmo" ? To chyba wlasnie ci, co dzisiaj uznaja "państwo slidarne" (a tak
                      naprawdę "socjalne), myślą w nowy, a właściwie "odgrzewany" sposób, że IM SIE
                      K...A NALEŻY ! Przecież Giertych to taki nowy komunista naszych czasów !
                      Przecież on DBA O POLSKIE RODZINY ! Bo dlaczego, ktoś spyta ? Bo IM SIE
                      NALEZY ! ZA CO K..A ? wiec ja się pytam ? Bo sie tylko pier....lic po kątach
                      potrafią ? A za robotę nie potrafią wziać ? To ma być Polska solidarna ? A kto
                      się zsolidaryzuje ze mna, który zapier...la od rana do nocy, by jakoś koniec z
                      koncem związać, by kupic to jeb...ne paliwo ze złodziejską akcyzą, by oplacic
                      kolejna rate kure...sko drogiego kredytu na mieszkanie, by oplacic najdrozszy w
                      Europie internet, by zaplacic za coroczną naprawę zawieszenia bo jeżdze bo
                      jeb...nych dziurawych drogach ? Dlaczego Herr Roman Gerrrtych nie zsolidaryzuje
                      sie ze mna, co..? Bo jakos wiaze koniec z koncem i nie jestem PATOLOGIA ? A
                      moze zrobie sobie dziesięcioro gównarstwa, zapuszcze mieszkanie syfem, zaczne
                      chlac, walic zone po mordzie, to Romuś z (ku...a jego m...) Ojcem Dyrektorrrem
                      zainteresuja sie mną ? Domagam sie żeby Polska Solidarna zapukała do moich
                      drzwi i mi tez dała 1.000 PLN !!
                      • rafvonthorn Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 15:31
                        Mam podobnie, solidaryzuję się z Tobą...
                      • jankbh Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 16:06
                        tim7 napisał:

> Nie rozumiem sensu i znaczenia tego: "Obdarowywanie zdobycznymi siekierkami i
                        > maczugami nie bylo jednak na tyle atrakcyjne, by zmieniac ustrój wspólnoty
                        > pierwotnej."

We wspólnocie to co zostalo po zlozeniu bogom darów bylo dzielone przez
                        starszyzne. Byl to krótkoterminowy socjalizm, bo lupów starczalo na krótko.
                        Dlugoterminowy socjalizm wymagalby przejecia fabryk maczug i siekierek, tak, by
                        obywatele ciezka praca wyrabiali dary dla bogów, wzbogacali starszyzne i sami
                        dostali na przedplaty jakas odrzucona z eksportu siekierke. Poniewaz do wyrobu
                        krzemiennych siekierek i maczug potrzeba jako narzedzi jedynie ogólnodostepnego
                        kamienia i rogu jelenia - przejmowanie srodków produkcji w owym czasie nie bylo
                        na tyle wazace ekonomicznie, by zmieniac caly ustrój plemienny. Zaczelo to byc
                        atrakcyjne, gdy pojawily sie siekierki metalowe - wtedy nastapilo róznicowanie
                        sie spoleczenstwa, gdyz hutnicy i wlasciciele dymarek stali sie
                        nieproporcjonalnie bogaci w porównaniu z pozostala czescia spoleczenstwa. Ale
                        naprawde zaczelo sie oplacac wprowadzac socjalizm dopiero w XX wieku.

Oczywiscie to "obdarowywanie" uzylem jako ironii. Mnie tez rabowano (do czasu),
                        by dac sobie i swoim, a ochlapami zatkac gebe "ludowi". Socjalizm
                        internacjonalistyczny, demokratyczny, solidarny, czy narodowy, to tez tylko
                        socjalizm - zabiera tym, którym sie chce i potrafia, a resztki z
                        nomenklaturowego stolu daje tym, którzy olewaja lub glosno krzycza. Trzeba
                        sobie powiedziec szczerze, ze solidarnosc plemienna nie wróci, bo nie jestesmy
                        na tym etapie rozwoju spolecznego. Jedynie trzeba pilnowac, by z zabierania
                        ciezko pracujacym ktos nie zrobil zyciowego interesu. No i gonic Leppery,
                        Giertychy i te wszytskie mohery. Ale zdaje sie, ze to jakos nie wyszlo tym
                        razem. Smutne.
                        • tim7 Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 19.12.05, 20:57
                          > We wspólnocie to co zostalo po zlozeniu bogom darów bylo dzielone przez
                          > starszyzne

Nie wmówisz mi, że najpierw stworzono Boga/Bogów, a dopiero potem pojawiły się
                          struktury społeczne i ich potrzeby...

W daleszej części opisujesz jakieś (wg mnie) dziwne struktury typowe dla
                          twardego kapitalizmu. Brakuje tylko karteli i trustów... ;)

Generalnie piszesz o mocno skrystalizowanych strukturach społecznych, a ja
                          nawiązałem do czasów, gdy gromada liczyła kilka, kilkanascie osób... A cała
                          późniejsza historia budowania ustrojów i stabilnych stuktur to generalnie
                          chryja i granda przeplatana z krótkimi okresami panowania mądrych władców.
                          Przynajniej tak zaryzykuję objąć kilka tysięcy lat cywilizacji ziemskich
                          (kilka, kilkanascie tys przynajmnej w oficjalnej archeologii) ;)

Wesołych Świąt !
                • dziecina.betlejemska Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 11:09
                  adas313 napisał:

> Zaryzykuję tezę, że u źródeł wszelkich patologii stoi socjalizm.
                  > Im raydkalniejszy - tym gorsze patologie.

Uzupełnijmy: socjalizm, nacjonalizm i religia.
                  • chlodwig Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 11:49
                    Uzupełnijmy: I w ogóle człowiek. Nie byłoby ludzi, nie byłoby problemów.
                • eremika Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 11:16
                  źródłem wszelkich patologii - zwyczajnie - jest radykalizm , Adamie313
                  gdybyśmy byli tworem matrycowym czy taśmowym byłby on dla nas rajem
                  • tim7 Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 12:24
                    Nie zgodzę sie z tym że radykalizm leży u podstaw każdego zła. To właśnie
                    radykalizm niejednokrotnie wyciągał świat ze starego pancerza konserwatyzmu. To
                    radykalizm otaczał wszystkich rewolucjonistów, chociaż niestety radykalizm
                    rozmieniany był na doczesne kożyści rewolucjonistów. Gdyby nie radykalizm, nie
                    upadła by Bastylia, nie byłoby rozdziału Kościoła we Francji od laickiej
                    państwowości. Czasem potrzebne są radykalne zmiany, aby skruszyc konserwę...
                    • slsmyl Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 16:19
                      "Gdyby nie radykalizm, nie
                      upadła by Bastylia, nie byłoby rozdziału Kościoła we Francji od laickiej
                      państwowości".
                      Wielkie mi zdobycze.
                      Te zdobycze nie byly warte rzezi ktore wyprodukowala rewolucja francuska. W
                      Anglii ograniczono wladze krola i wprowadzono demokracje be bez zdziczalych
                      rewolucjonistow gilotynujacych z entuzjazmem ani wojsk rewolucyjnych
                      wyrzynajacych cale regiony Francji.
                      Rewolucje na ktorych czele stoja radykalowie, koncza sie gorszym systemem.
              • czerwonymsmierc Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 11:44
                tim7 napisał:

> Komunizm też nie był z założenia złą ideologią, podobnie jak narodowy
                socjalizm
                >
                to jest propagowanie zbrodniczej idei , które sa podobno zakazane
                adm. powinien złozyć zawiadominie do odpowiedniego organu za propagowanie
                zakzanej ideoologi w tym przypadku komunizmu
                • adas313 Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 11:46
                  O ile wiem nie ma stosownego paragrafu :(((

Nie wolno zakładać organizacji odwołujących się do ideologii, ale propagować -
                  można.

Ciekawostką jest zdziwaczała polityczna poprawność w imię której nie wypada
                  chodzić w koszulkach ze swastyką (co jest zrozumiałe), ale z sierpem i młotem
                  lub mordą Che Guevary - tak i jest to bardzo trendy.

• tim7 Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 12:31
                  Nie masz jak widać pojęcia, na czym polega "propagowanie idei" a czym są
                  rozważania na temat ruchów i ideologii politycznych. Zgłoś się do
                  swojego "organu myślowego" i zaprotestuj przeciwko istnieniu luk w edukacji.

Zabronione prawem jest natomiast nawoływanie do łamania prawa w postaci
                  propagowania haseł typu: "pedały do gazu", "czerwonym śmierć"...
                  • czerwonymsmierc Re: Naprawdę, radzę zajrzeć do słownika 18.12.05, 13:45
                    tim7 napisał:

> Nie masz jak widać pojęcia, na czym polega "propagowanie idei" a czym są
                    > rozważania na temat ruchów i ideologii politycznych. Zgłoś się do
                    > swojego "organu myślowego" i zaprotestuj przeciwko istnieniu luk w edukacji.
                    >
                    > Zabronione prawem jest natomiast nawoływanie do łamania prawa w postaci
                    > propagowania haseł typu: "pedały do gazu", "czerwonym śmierć"...

ta propagowanie komunizmu jest zabronione
                    jako ustroju totalitarnego

a komunizm z załozenia jest zbrodniczy i totalitarny tak wiec pisanie
                    pierdoł ,ze komunizm był/jest dobry jest propagowaniem ustroju totalitarnego
                    tak wiec powinien byc scigany z urzedu
            • piwosz8 narodowy socjalizm stworzył adolf hitler .. 18.12.05, 10:51
              i o tą definicje mi chodzi a nie o jakieś twoje naciągane znaczenie i
              porównywanie do szwedów np. to tak jakby zacząć gradacje słowa peofil i
              tłumaczyć że jest miekka i twarda odmiana tej choroby
              • chlodwig Hitler nienawidził Kościoła Katolickiego 18.12.05, 10:57
                czego w każdym razie nie da się powiedzieć o Rydzyku. ;-)
                Mowiąc serio: Radio Maryja to mocno konserwatywne katolickie Radio (ale nie
                lefebvrystyczne) ze skłonnościami do populizmu; może trochę antysemickie, ale
                nie w stylu nazistów.
                Nawet o Mlodziezy Wszechpolskiej nie da się powiedzieć, że to naziści.
                Niektórzy z nich są faszyzujący.
                • tim7 Re: Hitler nienawidził Kościoła Katolickiego 18.12.05, 11:23
                  Zobaczymy czy bedziesz miękki w swoich ocenach, gdy zapuka do Twoich drzwi
                  Patrol Nowych Czasów, składający się z: proboszcza twojej parafii,
                  dzielnicowego, dwóch pań z kółka różańcowego i urzędnika skarbówki. Już oni
                  pogadają z Tobą po swojemu... ;)

Z wszystkich świąt katolickich uznaję tylko święto Matki Boskiej Zielnej...
                  • chlodwig Zdecydowanie wolę to niż nazistów 18.12.05, 11:48
                    W kółkach rózańcowych o ile wiem nie planuje się eksterminacji nawet gejów.
                    Ale nie bywam na nich więc nie wiem. Może ty je znasz lepiej?
                  • mg2005 Re: Hitler nienawidził Kościoła Katolickiego 18.12.05, 12:30
                    tim7 napisał:

> Zobaczymy czy bedziesz miękki w swoich ocenach, gdy zapuka do Twoich drzwi
                    > Patrol Nowych Czasów, składający się z: proboszcza twojej parafii,
                    > dzielnicowego, dwóch pań z kółka różańcowego i urzędnika skarbówki. Już oni
                    > pogadają z Tobą po swojemu... ;)
                    >

Lecz sie ze swoich fobii, biedaku...
                    • tim7 Re: Hitler nienawidził Kościoła Katolickiego 18.12.05, 12:33
                      Fobii ? A kto zaproponował powołanie "patroli społecznych, złożonych z członków
                      lokalnych organizacji katolickich" ? Ja, czy wicepremier Dorn...?
                      • mg2005 Re: Hitler nienawidził Kościoła Katolickiego 18.12.05, 13:01
                        tim7 napisał:

> Fobii ? A kto zaproponował powołanie "patroli społecznych, złożonych z członków
                        >
                        > lokalnych organizacji katolickich" ? Ja, czy wicepremier Dorn...?

Jakie mają być cele i kompetencje tych patroli? Rewizje w mieszkaniach?
                • piwosz8 watykan jako pierwszy poparł hitlera 18.12.05, 13:40
                  a poza tym hitler co niedziele chodził do kościoła a w kościołach wisiały
                  swastyki i flagi niemieckie dla niedowiarków link ze zdjęciami hitlera z
                  duchowqnymi i nie tylko...
                  www.racjonalista.pl/kk.php/s,3229.......
                  www.rumburak.ozimek.net.pl/BIBLIA/religia/falszywa.php
                  www.imges.webpark.pl/#
                  • chlodwig Tatuś, wytrzeźwiej i przeczytaj 18.12.05, 16:00
                    książkę "Rozmowy przy stole" Hitlera.
                    Owszem Watykan popierał Hitlera, ale nie za nazim, tylko bo sądził, że Hitler
                    załatwi komunistów. I popierał krótko. Nie wszystko było w porządku, ale między
                    hitleryzmem a katolizymem jest przepaść, o czym mówił sam Hitler - komunizm i
                    katolicyzm to dwa żydowskie wynalazki.
              • dziecina.betlejemska Re: narodowy socjalizm stworzył adolf hitler .. 18.12.05, 11:16
                Ale te wszystkie dywagacje dotyczące definicji nie przeszkadzają ogółowi używac określenie "komunista" w odniesieniu każdego, kto choć trochę utożsamia się z poglądami lewicowymi (może w wyjątkiem Samooborony, bo im przyszywa się inne łatki).
                To może na tej zasadzie możemy śmiało używac określenia "nazista" w odniesieniu do Giertycha i jemu podobnych.
                • tim7 Re: narodowy socjalizm stworzył adolf hitler .. 18.12.05, 12:26
                  otóż to, otóż to...
                • mg2005 Re: narodowy socjalizm stworzył adolf hitler .. 18.12.05, 13:11
                  dziecina.betlejemska napisał:

> Ale te wszystkie dywagacje dotyczące definicji nie przeszkadzają ogółowi używac
                  > określenie "komunista" w odniesieniu każdego, kto choć trochę utożsamia się z
                  > poglądami lewicowymi (może w wyjątkiem Samooborony, bo im przyszywa się inne ła
                  > tki).
                  > To może na tej zasadzie możemy śmiało używac określenia "nazista" w odniesieniu
                  > do Giertycha i jemu podobnych.

Nie 'ściemniaj'. Jaki 'ogół' nazywa komunistą np. R.Bugaja albo
                  A.Małachowskiego?

Nie każdy narodowy socjalizm jest nazizmem. Nazizm to ideologia
                  rasistowsko-plemienna i pogańska, antykatolicka.
        • piwosz8 wiem synku co to znaczy od tego własnie zaczynali 18.12.05, 10:49
          od podsycania nienawiści do innej rasy , kultury i poglądów.....narodowy
          socjalizm doprowadził do łamania praw człowieka, wprowadzania rządów terroru i
          ludobójstwa, szczególnie w odniesieniu do ludności pochodzenia żydowskiego
          ale i nie tylko chorych psychicznie mordowano a cygani byli wysyłani do obozu i
          to nie takiego harcerskiego ....następnym razem jak będziesz chciał zwrócić
          komus uwagę pomyśl czy twoja pseudo wiedza nie ma luk ...
          • chlodwig Nonsens tatuś. Za dużo piwa się napiłeś 18.12.05, 10:58
            Polecam przeczytanie Hitlera "Rozmowy przy stole"
            • piwosz8 po czynach ich poznacie......biblia 18.12.05, 14:36
              nie ważne kto co mówi ważne to co zrobi ot taka mała dygresja synku

• malpa-z-paryza tylko pieniadze sie licza.... 18.12.05, 14:59
                rydzyk, ktory plul na Unie, na zachod i na ten liberalny kosciol na zachodzie, nagle ten zgnily swiat
                objawia sie dla niego jako dobrodziej. Sw. Mikolaj dla RM... Sp.. ty sk... synku od pieniedzy z UNI. I
                niech Ci sie nie marzy Francja katolicka ni Iralandzaka.. bo, jak zobaczy ze siedzi na worku pieniedzy
                do bedzie Rydzyk jescze oplaca koscioly we Francji.
                • ewazh Re: tylko pieniadze sie licza.... 18.12.05, 20:09
                  malpa-z-paryza napisała:

> rydzyk, ktory plul na Unie, na zachod i na ten liberalny kosciol na zachodzie,
                  > nagle ten zgnily swiat objawia sie dla niego jako dobrodziej. Sw. Mikolaj dla
                  RM... Sp.. ty sk... synku od pieniedzy z UNI. I niech Ci sie nie marzy Francja
                  katolicka ni Iralandzaka.. bo, jak zobaczy ze siedzi na worku pieniedzy > do
                  bedzie Rydzyk jescze oplaca koscioly we Francji.
                  Skok na kasę. Zawoalowana forma wyciągania forsy z UE przez PiS dla siebie i
                  kolesiów.
          • mg2005 Re: wiem synku co to znaczy od tego własnie zaczy 18.12.05, 13:14
            piwosz8 napisał:

> od podsycania nienawiści do innej rasy , kultury i poglądów.....narodowy
            > socjalizm doprowadził do łamania praw człowieka, wprowadzania rządów terroru i
            > ludobójstwa, szczególnie w odniesieniu do ludności pochodzenia żydowskiego
            > ale i nie tylko chorych psychicznie mordowano

Czy do tego dąży Giertych z Kaczyńskim?
    • sredni4 Re: Totalizator wspiera finansowo Polsat 18.12.05, 09:54
      Wiadomo, że Totalizator Sportowy jest jednym z największych płatników do
      budżetu państwa. Z tytułu wszystkich zobowiązań w 2004 roku przekazał
      budżetowi 1 mld 330 mln zł. Ze środków własnych (poza ustawową dopłatą) w
      latach 2002-2004 kwotą 14,3 mln zł dodatkowo wspierał przedsięwzięcia o
      charakterze sportowym, tj. sport dzieci, młodzieży, sport niepełnosprawnych
      oraz sport olimpijski. Czy ta służebna rola Totalizatora może być w związku z
      tymi planami ograniczona?
      - W rozmowach z wieloma działaczami sportowymi podnoszona jest krytyczna
      ocena tego, że główni pretendenci do stanowiska prezesa PKOl-u, a także
      popierające ich osoby widzą tę instytucję i polski sport jako dodatek bądź
      orszak na dworze obecnego prezydenta Kwaśniewskiego. Ten punkt widzenia
      prezentuje Stefan Paszczyk. Tak samo jest z kolejnym kandydatem na prezesa
      PKOl-u Piotrem Nurowskim z Polsatu, za którym stoją Tomasz Lis, Zygmunt
      Solorz-Żak, Sławomir Sykucki.

- Właściciel telewizji Polsat, jak widać, zbudował bardzo wpływową grupę
      interesu, która sięga coraz wyżej?
      - Pan Zygmunt Solorz udowodnił, że zatrudnia Piotra Nurowskiego i Sławomira
      Sykuckiego nie po to, żeby wydawali jego prywatne pieniądze, ale po to, żeby
      ci panowie mu je przynosili. Sykucki jako prezes Totalizatora Sportowego w
      latach 1995-2000 zawarł dla TS bardzo niekorzystną umowę z Polsatem, która
      obowiązuje do 2009 r. Pan Sykucki np. przyniósł panu Solorzowi z działalności
      Totalizatora prawie 300 mln zł. Dlatego nadal jest w kadrze kierowniczej
      grupy kapitałowej Polsat. Pan Solorz i jego Polsat żyje ze zbierania reklam,
      a nie ze sponsorowania sportowych drużyn - o czym zapominają w dyskusji
      sportowi luminarze.
      Jeżeli Stefanowi Paszczykowi i prezydentowi Kwaśniewskiemu udało się
      przekonać grupę firm zależnych od Kulczyka do wspomagania PKOl-u, to w tym
      wypadku był to dla tych ludzi dobry interes. Łączyli oni troskę o
      przychylność prezydenta oddanego polskiemu sportowi z możliwością
      reklamowania własnych produktów (piwa, ubezpieczeń). Dzisiaj wartość oferty
      reklamowej PKOl-u będzie mniejsza po wycofaniu się Kulczyka z większości tych
      biznesów.
      Naiwnością jest jednak przekonanie, że w roli bezinteresownego filantropa
      wystąpi teraz tandem Nurowski-Solorz. Podobny charakter ma sugestia, że po
      wygraniu prezesury przez Piotra Nurowskiego sięgnie się po Totalizator i jego
      pieniądze.

- Ile jest w tym prawdy, że te pieniądze, jakie zgarnia Polsat, m.in. od TS,
      będą wykorzystane na kampanię prezydencką red. Tomasza Lisa?
      - Na pewno nie po to red. Tomasz Lis został zatrudniony w Polsacie, aby robić
      tylko głośny program publicystyczny.

- Jakie dostrzega Pan bezpośrednie zagrożenia po ewentualnym przejęciu
      prezesury PKOl-u przez ludzi związanych z Polsatem?
      - Takie podporządkowanie Polsatowi może spowodować zahamowanie dopływu
      pieniędzy dla polskiego sportu z Totalizatora.
      Szczególnie przykre dla nas jest to, że ludzie, którzy już dzielą pieniądze
      Totalizatora Sportowego i składają obietnice w kampanii wyborczej do PKOl-u i
      do nowych stanowisk w przyszłym ministerstwie, zapominają o graczach, załodze
      i 30 tysiącach kolektorów, którzy coraz bardziej krytycznie patrzą na to, jak
      nieraz bezsensownie są wydawane ich pieniądze. I na pewno nie będą obojętni
      wobec projektów nowych danin i obciążeń nakładanych na spółkę i obywateli.
      Musimy pamiętać, że zarówno spółka, jak i kolektury wykonują swoje obowiązki
      w zakresie pobierania dopłat na sport i kulturę bez wynagrodzenia. Jest to
      kwota prawie 50 mln zł rocznie.

- Czy rysuje się alternatywne rozwiązanie, czyli takie, żeby pieniądze
      publiczne szły na sport, a nie stały się łupem jednej grupy interesu?
      - Sądzę, że reformy w sporcie powinny dotyczyć jego zarządzania i
      finansowania. A także oceny tego, czy każdego roku przekazywane olbrzymie
      środki są wykorzystywane racjonalnie. Naszym zdaniem człowiekiem, który
      gwarantuje uczciwość, jest Adam Giersz, bo traktuje sport i PKOl podmiotowo.
      Nie ustawia się jako klient obecnego czy przyszłego układu. Nie widzi roli
      sportowców jako zaplecza czy tła do walki o wyborcze głosy. Dla nas,
      pracowników Totalizatora Sportowego, ważne jest to, że jako jeden z
      nielicznych ludzi sportu, dostrzegł on wzajemny związek sukcesów i pozycji
      naszej firmy z sukcesami polskiego sportu. W trakcie prac legislacyjnych nad
      Ustawą o grach losowych miał cywilną odwagę przeciwstawienia się wielu
      szkodliwym propozycjom. Podobnie jak my, dostrzegł także zagrożenie, jakie
      płynęło dla sportu i kultury narodowej z proponowanych regulacji dotyczących
      usług hazardowych lansowanych przez organy Unii Europejskiej.
      Obecne władze PKOl-u w przeciwieństwie do aktywnej postawy Adama Giersza
      zachowały się pasywnie w tej sprawie, zarówno na forum rządu, jak i w trakcie
      międzynarodowych uzgodnień. Miało to miejsce w sytuacji, kiedy większość
      narodowych komitetów olimpijskich opowiedziała się za utrzymaniem narodowej
      kontroli nad hazardem, gwarantującej dopływ środków dla sportu i kultury.
      Najważniejsze jest jednak to, że Adam Giersz nie ma żadnego możnego
      protektora, a szczególnie takiego, który jest biznesowo zainteresowany
      kontrolą nad strukturami polskiego sportu.

• o2o2o6 Po 35 latach grania 18.12.05, 09:58
      żegnaj na zawsze, Totalizatorze! :-P
    • ezpa7z9 Granty na prace nauk.szkoły mediów Rydzyka! 18.12.05, 10:00
      Proponuję przesledzić ile grantów dostała szkoła mediów Toruń (lub dostanie w
      2006).TO DOPIERO BĘDĄ JAJA!!
      • gigiart Re: Granty na prace nauk.szkoły mediów Rydzyka! 18.12.05, 18:54
        ja stawiam na liczbe 666;/;/
    • chlodwig A ja popieram tę inicjatywę! 18.12.05, 10:01
      Ludzie! Jeśli Ojciec Rydzyk chce uczyć ludzi korzystać z pieniędzy unijnych, to
      jest to tylko powód do radości. O co chodzi?
      Miejcie trochę umiaru, mniej fanatyzmu i więcej... poczucia humoru
      • ganski1 Re: A ja popieram tę inicjatywę! 18.12.05, 10:18
        A wiesz dla czego chce uczyć-bo wyciągnię kasę z Unii-ciężkie miliardy twoich
        podatków, a samorządy mu zapłacą kolejne ciężkie miliardy za informacje które
        można na przykład przeczytać w Wyborczej,czy Rzeczpospolitej-i to jest kolejny
        sposób Rydzyka na zarabianie kasy-za którą stworzy jeszcze większe imperium-i
        wtedy nawet episkopat będzie go musiał słuchać-bo kto ma kasę ten ma władzę
        • chlodwig Tak robią prawie wszyscy 18.12.05, 10:21
          W ogóle uważam, że sposób gospodarowania budżetem UE jest chory i jest mnóstwo
          marnotrawstwa. Ale dlaczego Ojciec Rydzyk ma być odłączony od tych funduszy?
          • lmblmb eee.... bo jest faszystą? 18.12.05, 11:57
            • chlodwig Rydzyk nie jest faszystą - to taki moherowiec 18.12.05, 16:03
              Ojciec rydzyk napewno nazistą nie jest - to brednie.
              Pewne elementy faszyzmu są w Lidze Wszechpolskiej.
              Tradycja rydzykowa jest inna - może się nie podobać,
              ale to nie jest faszyzm (z kultem państwa wojny etc.)
              • w.zboralski to już nie faszyzm, ale kaczyzm !!! 19.12.05, 15:15
        • surfer1 Re: A ja popieram tę inicjatywę! 18.12.05, 11:12
          ganski1 napisał:

> A wiesz dla czego chce uczyć-bo wyciągnię kasę z Unii-ciężkie miliardy twoich
          > podatków, a samorządy mu zapłacą kolejne ciężkie miliardy za informacje które
          > można na przykład przeczytać w Wyborczej,czy Rzeczpospolitej-i to jest
          kolejny
          > sposób Rydzyka na zarabianie kasy-za którą stworzy jeszcze większe imperium-i
          > wtedy nawet episkopat będzie go musiał słuchać-bo kto ma kasę ten ma władzę

A czy wiesz mądralo ile spółek i spółeczek cwaniaków z otoczenia ministerstw
          szkoli (wyciąga pieniądze) od samorządowców z małych i większych miejscowości
          za takie pseudo szkolenia. Byłem na kilku takich i to jest dopiero
          szalbierstwo. Może chociaż Rydzyk podniesie ten poziom. I chwała mu za to.
      • rockawy Re: A ja popieram tę inicjatywę! 18.12.05, 14:55
        Pytanie jest, dlaczego te pieniadze ida na szkole koscielna,co brakuje ucelni
        panstwowych?
    • el_bigos nie mogę uwierzyć,że to się dzieje na naszych 18.12.05, 10:17
      oczach, ten kraj jest chory
      • chlodwig Ale Ojciec Rydzyk go uleczy ;-) 18.12.05, 10:18
    • zawdaniel Re: Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 10:22
      Tego się spodziewaliśmy.To jest wielka przesada.Ładować pieniądze na kler
      ładować,ładować,ładować alleluja ido przodu.
    • arahat1 to juz wole snic o kasie niz grac w totka ktory 18.12.05, 10:29
      odprowadza kase na moherowe czepki..
    • jolojo Re: Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 10:29
      ig0r napisał:

> No to przestaje grac w totka
      >
      > CO za kraj :/
      Wczoraj wysłałem ostatni kupon. To się w głowie nie mieści co się teraz dzieje.
      A tak przy okazji dlaczego nie podano ile to "wsparcie" ma wynieść. Chyba PIS
      głosił jawność życia publicznego. Dotyczy to chyba publicznych pieniędzy także.
      A może już nie.
    • pilsko1 Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 10:35
      Jeszcze trochę, a te głupie mohery zrobią z tego taty Grzybka prezydenta.
    • tomek693 no to ku..wa ostatni kupon wczoraj wysłałam 18.12.05, 10:36
      Gratuluje totalizatorowi straty klientów-babcie moherkowe i tak nie grają.
      • chlodwig A ja pierwszy... ;-) 18.12.05, 10:40
        Zamiast płacić na Radio Maryja będę kupował losy w Totku! Hurra!
        • jankbh Re: Moherowe szaliki moherowym beretom ! 18.12.05, 10:42
          • uchachany Trzeba powoli zacząć płacić za poparcie Ojdyra! 18.12.05, 10:57
            A to przecież dopiero początek:-)))
            • chlodwig Niech żyje Ojdyr! 18.12.05, 10:59
              • uchachany Niech nam żyje Ojdyr Rydzyk 18.12.05, 15:31
                i kompania Jego wierna!
                On Ojczyznę nam odżydzi
                i wyrośnie z Niej potęga!

Odmasoni, odlewaczy
                jak też i odateuszy!
                Kto Ojczyzny dobra patrzy -
                na krucjatę z Nim wyruszy!
      • michalng Re: no to ku..wa ostatni kupon wczoraj wysłałam 18.12.05, 11:38
        tomek693 napisał:

> Gratuluje totalizatorowi straty klientów-babcie moherkowe i tak nie grają.

Głupi ludzie dziela sie na tych którzy daja kase Kosciołowi bo ich mami zyciem
        wiecznym i tych którzy dają Totalizatorowi bo ich mami rajem na ziemi :) .Teraz
        po prostu czesc kasy głupcow drugirgo rodzaju zostanie przesuniete dla Rydzyka :)
        • chlodwig Nareszcie jakaś dowcipna wypowiedź. 18.12.05, 11:53
          Chociaż się z niąz nie zgadzam.
        • uchachany :-))) 18.12.05, 12:44
    • 2kotunia1 Re: Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 10:58
      KONIEC!!! Od czasu do czasu grałem. Od dziś przestaję i wprowadzam totalny
      zakaz gry w rodzinie. Czy ten cholerny sukienkowy naźre sie w końcu czy nie? Co
      jeszcze mu te pie..ne kaczory podsuną? Może już dość, może czas
      zaśpiewać "Boże coś Polskę..."Nigdy nie myslałem, że dożyję takiego
      skurwesyństwa w wykonaniu rządzących. NARODZIE OBUDŹ SIĘ!!!!!!
    • lukasdar Re: Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 11:02
      koniec!!! nie będę wspierał swoimi pieniędzmi szerzenia nienawiści do
      wszystkiego co nie "radiomaryjne". Boże chroń nasz Kraj przed dalszą ekspansją
      Rydzyka i jego sprzymierzeńców. Stajemy się pośmiewiskiem Europy i nie tylko.
    • haen1950 Re: Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 11:08
      Mimo wszystko, finansowanie takie, chociaż zgodne z prawem jest nieetyczne.
      Będzie taniej i madrzej udzielić Rydzykowi koncesji na prawach wyłączności na
      obszarze RP na prowadzenia agencji towarzyskich.
      Zarobi też państwo, jezeli dołoży do umowy koncesyjnej podatek VAT i kasy
      fiskalne.
    • ertha Re: Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 11:13
      To jakiś mega-skandal! Jak spółka skarbu Państwa może wikłać się w prywatne
      sprawy jakiegoś klechy, nieważne - sprawy słuszne, czy nie! Nie po to bulę 60-
      parę procent swoich dochodów w tym pieprzonym kraju, żeby łapę po nie wyciągał
      Rydzyk! Macie co chcieliście - Rydzykowy PiS ograbi was do ostatniego grosza...
      Jak "na tacę"...
      • rom50 Re: Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 11:19
        Zamiast pakować państwowe pieniądze w prywatne radio Rydzyka nałeży wesprzeć
        biedne rodziny, im to się bardziej przyda, tylko co wtedy z rządową tubą?
      • dziwak4 Re: Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 11:21

Rydzyk tu Rydzyk tam,ciagle slysze o tym jakims Rydzyku.
        W koncu dowiedzialem sie,ze to jakis ksiadz.
        To czyz ktos nie moze mu poprostu wbic widelca w gardlo?
        Przeciez to takie proste.
        Jak nie umiecie sobie ustawic gosci takich jak on,polaczki,
        to cierpcie.
        :(
    • wroclawianka2 TO JEST HAŃBA DLA TOTALIZATORA !!! 18.12.05, 11:18
      Idiotyzm szefów Totalizatora przekroczył wszelkie dopuszczalne granice! Dyrekto Totolotka powinien jeszcze na wizji telewizji TRWAM klęknąć przed Rydzykiem i z wielkim szacunkiem pocałować jego wielebne obuwie.
      • rado24 Re: TO JEST HAŃBA DLA TOTALIZATORA !!! 18.12.05, 15:08
        a jak komuszków finansowali, to wszystko było ok?
        • uchachany Takie firmy jak Totalizator czy Orlen służą do 18.12.05, 15:57
          do wyprowadzania kasy na rzecz różnych spółeczek polityków i ich pociotków lub
          sprzymierzeńców, np. biznesmenów, którzy zainwestowali w kampanię wyborczą
          wygranych partii. Zamawiają u nich jakieś mniej czy bardziej fikcyjne usługi,
          za które płacą jak za zboże i interes się kręci. Komuszków zaś finansują wtedy,
          gdy są oni u władzy. Gdy u władzy są inni - to tych innych :-)). Teraz u władzy
          jest PiS, to będzie z takich firm doił na rzecz "swoich", a przecież Ojciec
          Dyrektor to "swój" - bo pomógł wygrać wybory. I trzeba mu za to zapłacić.
          To mechanizm całkiem prosty i stosowany od lat przez wszystkie ekipy rządzace.

rado24 napisał:

> a jak komuszków finansowali, to wszystko było ok?
        • milo_1 A teraz to mi LOTTO, co??? a to.. ZCHN,AWS itd itp 18.12.05, 17:05
          rado24 napisał:

> a jak komuszków finansowali, to wszystko było ok?
          --------------------------------------------------------
          jeżeli dawny ZCHN zaliczasz do komuszków to rzeczywiście jest OK - TOTO LOTEK od
          dawna wspierał prawicowe partie -AWS też z tego źródełka miał zyski .Transformacja
          nazw od ZCHN-u przez AWS do Radyjka Rydzykowego jest zgodna z duchem czasu
          .Źródełko i odbiorcy zawsze ci sami ,przynajmniej przez ostatnie 15 lat.
    • ira22 Re: Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 11:26
      Błeee, no ale czego należało się spodziewać?! Rydzyk na prezydenta!
      • adas313 Jak w Nikaragui :o)))))) 18.12.05, 11:30
        Tak ścisły związek _niektórych_ księży (nie mylić z Kościołem Katolickim bo to
        niewiele tak naprawdę miało ze sobą wspólnego) z władzami przypomina czasy
        komunistycznej dyktatury sanidinistów w Nikaragui - tam paru duchownych zostało
        ministrami.

Na szczęście Ratzinger wtedy nie zawiódł.
        Jestem pewien, że tym razem też nie zawiedzie :o))))))
        • chlodwig Adasiu poczekaj! 18.12.05, 11:51
          Na razie Rydzyk nie jest nawet sekretarzem stanu. Jak będzie, to pogadamy.
          • uu1 Re: Adasiu poczekaj! 18.12.05, 12:14
            Potrzebna jest władza a nie stanowisko z pierwszych stron gazet. Kłania sie
            pojęcie - "szara eminencja".
            • bronimir Re: Adasiu poczekaj! 18.12.05, 17:08
              No i rozkosz nacnych spotkań z Gertychem
          • adas313 Re: Adasiu poczekaj! 18.12.05, 12:56
            Sekretarz stanu to wiceminister, więc wcale nie tak nisko ;o)))

Pewnie nie będzie, ale chyba się zgodzisz, że jakiś wpływ na życie polityczne
            kraju o. dyrektor jednak ma....
            • chlodwig Pewnie że ma 18.12.05, 16:06
              Wyjaśniam: Moja "krucjata prorydzykowa" nie polega - mówiąc serio na tym, żeby
              mówić, że Radio Maryja jest esencją szczęścia; ale żeby traktować ich normalnie
              i bez fobii.
        • soulworm Re: Jak w Nikaragui :o)))))) 18.12.05, 12:16
          ro byly zupelnie inne realia, co ksieza byli zdeklarowanymi rewolucjonistami, w
          imie chrystusa zwalczajacy ucisk itd. poczytaj o teologii wyzwolenia. pomijajac
          utopijnosc ih dzialac, nie mozna tych ludzi porownywac z radiomaryjnym koltunstwem.
          • adas313 Re: Jak w Nikaragui :o)))))) 18.12.05, 12:22
            Jak u nas ;-)
            Ojdyr to zdeklarowany rewolucjinista walczący z masonami, komunistami, tzw.
            liberałami i "układem".

Teologia wyzwolenia była próbą syntezy Ewangelii i Marksa, z definicji skazaną
            na porażkę. U nas z wiarą usiłuje się zsyntezować fobie i tzw. tradycję narodową
            (czyt. bezkrytyczne adorowanie historii, bez wyciągania z niej wniosków).
    • brokowisko .......rozpoczal od propagandy - i jak skonczyl ! 18.12.05, 11:27
      Mozna budowac hale sportowe dla dzieci a mozna propagande koscielna! Wg swoich
      pogladow! P A R A N O J A ! ! ! ! ! ! !
      • ira22 Re: .......rozpoczal od propagandy - i jak skoncz 18.12.05, 11:32
        brokowisko napisał:

> Mozna budowac hale sportowe dla dzieci a mozna propagande koscielna! Wg swoich
        > pogladow! P A R A N O J A ! ! ! ! ! ! !
        Nie tylko paranoja, o wiele straszniej-FANATYZM.
      • adas313 Re: .......rozpoczal od propagandy - i jak skoncz 18.12.05, 11:37
        Jaką kościelną?
        Politykierstwo RM nie ma niczego wspólnego z Kościołem.

• wedrowiec2 Re: Totalizator wspiera finansowo szkołę o. Rydzy 18.12.05, 11:42
      Już nigdy nie zostanę milionerką:(
    • kris9915 APEL!!! 18.12.05, 11:52
      Do wszystkich POLAKÓW przestańcie grać w TOTKA!!!
      • chlodwig APEL!!! (nr. 2) 18.12.05, 11:54
        Do wszystkich Polaków! Zacznijcie grać w Totka! Wesprzyjcie Radio Maryja!
        • tzetze1 Padaka 18.12.05, 12:01
          Ale kiszka, kurde tyle jest do zrobienia w Polsce a gross problemow w naszym
          kraju koncentruje sie ostatnio na kwestiach rydzow, beretow, becikowych,
          cenzury...W normalnym cywilizowanym kraju do ktorego mam nadzieje aspirujemy
          (choc w zasadzie to nie jestem pewien, raczej zmierzamy do monarchii
          katolickiej) rydzyk i reszta scierwa to powinien byc margines ale rzeka
          pavulonu musi uplynac zanim to nastapi...Szkoda tego czasu straconego
          • matador10 Re: Padaka 18.12.05, 22:04
            tzetze1 napisał:

> Ale kiszka, kurde tyle jest do zrobienia w Polsce a gross problemow w naszym
            > kraju koncentruje sie ostatnio na kwestiach rydzow, beretow, becikowych,
            > cenzury...W normalnym cywilizowanym kraju do ktorego mam nadzieje aspirujemy
            > (choc w zasadzie to nie jestem pewien, raczej zmierzamy do monarchii
            > katolickiej) rydzyk i reszta scierwa to powinien byc margines ale rzeka
            > pavulonu musi uplynac zanim to nastapi...Szkoda tego czasu straconego

Ścierwem, to są takie parchy, jak ty i cała swołocz komuno-żydowska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka