Dodaj do ulubionych

ZUS ściąga długi sprzed 10 lat

19.12.05, 10:55
No nie no. Jak można winić urzędników za wydane przez nich decyzje?! ;)
Obserwuj wątek
    • 0bserwator Pretensje do Sejmu 19.12.05, 11:16
      Co za zidiociały do reszty pismak po wypisuje!

Przecież to nie ZUS wymyśla te przepisy tylko Sejm!
      Jakie przepisy są - każdy widzi. Jeśli są złe i trzeba uchwalić, że można ich
      nie przestrzegać - to wystarczy wystąpić z obywatelskim projektem stosownej
      ustawy.
      ZUS mając uchwalone ustawy takie jakie są, MUSI je przestrzegać. Inaczej
      zamiast do pana Kazia od warzywniaka prokurator przyjdzie do urzędniczki...

Zalecam gorąco - pismacy po rozum do głowy...
      • xsawer Re: Pretensje do Sejmu 19.12.05, 11:36
        ZUS mając uchwalone ustawy takie jakie są, MUSI je przestrzegać. Inaczej
        zamiast do pana Kazia od warzywniaka prokurator przyjdzie do urzędniczki...

Pytam się. Przed czym lub przed kim ma przestrzegać te ustawy?
        • lob1 Re: Pretensje do Sejmu 19.12.05, 13:40
          W Sejmie mamy osłów nie Posłów.Oni myślą o swojej kieszeni
        • norton2005 Re: Pretensje do Sejmu 19.12.05, 14:57
          Prywaciarz był zawsze zagrożeniem dla systemu. Były domiary, uchwalano takie
          prawo aby zawsze go mieć w ręku. I takie prawo jest. Dziesięć lat ludzie
          popierali komunę to czemu się dziwią. Takich decyzji Kwaśniewski nie ułaskawi,
          to chyba oczywiste.
      • business3 Kampania na rzecz: "Jak zlikwidować ZUS?" 19.12.05, 11:45
        Kampania na rzecz: "Jak zlikwidować ZUS?"
        Wpisujcie najciekawsze propozycje, bo to czym jest ZUS, i co wyprawia, to nie jest normalne w tym biednym (i przez ZUS biednym) kraju...
        • misiaczki3 Re: Kampania na rzecz: "Jak zlikwidować ZUS?" 19.12.05, 14:39
          gdybyś baranku troszkę pomyślał to ... zus jest instytucją, która wykonuje
          zadania nałożone przez rząd i każde dziecko o tym wie. A jakie są te rządy ...
          WESOŁYCH ŚWIĄT
          • pczernia Re: Kampania na rzecz: "Jak zlikwidować ZUS?" 19.12.05, 15:06
            i co posłowie kazą budowac biura za 20 mln. i kupowac fury po 150 tys? takich
            zadzan rzad chyba nie wyznacza?

• cat_1 Re: Kampania na rzecz: "Jak zlikwidować ZUS?" 19.12.05, 18:51
          Korwin Mikke ma niezły pomysł (choć nie jestem jego fanem)
          w każdym razie likwidacja zus wcale nie jest niemozliwa
          ale niestety nie za czasów pisokomuny
        • h3x Re: Kampania na rzecz: "Jak zlikwidować ZUS?" 20.12.05, 08:09
          Popraw business3 mohera, bo Ci się przekrzywił z zacietrzewienia.
      • ddddd9 Re: spalic tec cholerny ZUS 19.12.05, 13:06
        naet mi sie niechce tego komentowac, ale najwyzszy czas aby ktos z ta bandycka
        instytucja zrobil porzadek.
        • misiaczki3 Re: spalic tec cholerny ZUS 19.12.05, 14:50
          a mnie się nie chce komentować tego! to pisał bandyta :)
          • rbrbr Re: spalic tec cholerny ZUS 19.12.05, 15:19
            Pewnie misiaczki3 to jakiś urzędas ZUSu buszujący po Internecie za nasze pieniądze.
            • magdzik74 Re: spalic tec cholerny ZUS 19.12.05, 18:14
              w ZUSie pracownicy nie mają internetu, ba... na 9 osób przypada 2 kompy, więc
              nie da rady zrobić bieżących rozliczeń
      • dsw Re: Pretensje do Sejmu 19.12.05, 13:34
        Obowiązkiem każdego urzędnika jest zgłaszać wszelkiego rodzaju nieprawidłowosci
        funkcjonujących przepisów a nie tylko je bezmyślnie stosować. Niestety skoro
        większośc z nich jest zatrudniana po znajomości bez odpowiednich kwalifikacji,
        to właśnie taki mamy obraz. Mankamenty prawa widać często dopiero w momencie
        ich stosowania, dlatego też ich szybka korekta zależy od urzędników, którzy to
        powinni zauważyć, ale, niestety, kadra tak rekrutowana absolutnie nie grzeszy
        takim sposobem myślenia, o ile ta czynność wogóle jest im znana
        • misiaczki3 Re: Pretensje do Sejmu 19.12.05, 14:57
          uogólniać to ty potrafisz...brawo. I pewnie jesteś pracownikiem uczciwej firmy,
          (gnębionej zresztą przez ZUS)który startował w konkursie na stanowisko, który
          co m-c odbywa stosowne szkolenia i jest nieomylny, który z każdą
          nieprawidłowością pojawia się w prokuraturze bo mu sumienie nie pozwala zasnąć.

otóż i w tej słabej firmie są niekompetentni, głupi i nieuczciwi pracownicy,
          jak wszędzie. Są też profesjonalni - łatwo takich znaleźć. cieszy mnie
          piętnowanie patologii, ale gdzieś musi być granica !
          • cat_1 Re: Pretensje do Sejmu 19.12.05, 18:47
            ty kierowniczyna z zusu
            ja bym was wszystkich z tej złodziejskiej instytucji przegonił batogiem dookoła
            waszych zusowskich pałaców
        • marya.native Re: Pretensje do Sejmu 19.12.05, 15:16
          Nie wiem czy ktoś to zauważył, ale w artykule wyjaśniono, że nawet urzędnicy
          pomagali wypełniać papiery dotyczące wyrejestrowania. Widocznie urzędników tak
          szkolono, skoro udzielali takich informacji i było to na skalę masową!!! Ja
          również miałam zawieszoną działalność i wyrejestrowywałam się w zusie.Przed
          każdym krokiem konsultowałam się w urzędach. Jak można dochodzić teraz składek
          za okres wyrejestrowania się? Komu w Polsce służy prawo i ustawodawca, jeśli nie
          obywatelowi, płatnikowi składek? Jak można domagać się zapłaty 700 zł na ZUS, od
          człowieka, który w danym momencie zarobił 600 zł. Myślę, że wszyscy, których
          dopadł zus nie powinni działać w pojedynkę. Sytuacja jest już taka, że trzeba
          działać konkretnie i w świetle prawa, a nie tylko narzekać. Co na to partia
          rządząca, która miała byc prospołeczna? Wydłuża terminy ściągalności!
          • magdzik74 Re: Pretensje do Sejmu 19.12.05, 18:18
            Ściągalność zadłużenia była kilka lat temu 5lotnia, ale weszła w zycie stosowna
            ustawa, która to wydłużyła na 10 lat. Wymagalność niezapłaconych składek może
            być i dłuższa jeśli wkroczy się z jakąś egzekucją.
      • manhu Re: Pretensje do Sejmu 19.12.05, 13:49
        0bserwator napisał:
        > Co za zidiociały do reszty pismak po wypisuje!

Co za zidiociały do reszty Obserwator to wypisuje!
        Ja się pytam skąd aż taka kwota? Czyżby zawieszenie trwało 3 lata? A jeśli, to co z tego, ktoś te zawieszenia przymojwał i niech on (zus-owiec) płaci.
        Ponadto, jeśli np. w prawie będzie że za bycie czarnuchem jest kara śmierci, a z drugiej strony będzie też w prawie możliwość umorzenia, to co by tu zrobić? ...
        Zresztą odp. bo się obserwator nie domyśli, tak umorzyć!
        • mariuszb1 Re: Pretensje do Sejmu 19.12.05, 15:02
          człowieku przejżyj przez swoje zaciećwierzenie i pomyśl - dla odmiany -
          logicznie i praktycznie, jaki wpływ na tworzenie prawa posiada zwykły szeregowy
          urzędnik, jego uwagi - podobnie jak i kogokolwiek innwgo - przebrzmią bez
          echa !!! a z tonu twojej jakże konstruktywnej wypowiedzi swobodnie można
          wywnioskować iż byłeś już "obiektem zaintersowań" ZUS-u lub innego urzędu więc
          nie siej jadu
      • ewiak.r Co mówi prawo? 19.12.05, 18:11
        Kluczowy dla sprawy jest tutaj art. 13, pkt 4 ustawy z dnia 13 października
        1998 o systemie ubezpieczeń społecznych, który stwierdza, że obowiązkowo
        ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają
        osoby prowadzące działalność pozarolniczą - od dnia rozpoczęcia wykonywania
        działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności. Jeśli więc ktoś
        nie rozpoczął wykonywania działalności gospodarczej, lub zaprzestał jej
        wykonywania, nie podlega żadnym obowiązkowym ubezpieczeniom.

Zaprzestanie, o którym tu mowa, nie dotyczy jedynie wykreślenia z ewidencji,
        lecz także zaprzestania o charakterze czasowym. To wynika z dwóch kolejnych,
        wydanych na podstawie delegacji ustawowej rozporządzeń:

1) Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 4 grudnia 1998 r. w
        sprawie określenia wzorów zgłoszeń do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia
        zdrowotnego, imiennych raportów miesięcznych i imiennych raportów miesięcznych
        korygujących, zgłoszeń płatnika, deklaracji rozliczeniowych i deklaracji
        rozliczeniowych korygujących oraz innych dokumentów. Załącznik nr 20 (Dz. U. z
        1998 r. Nr 149, poz. 982; ost. zm. Dz. U. z 2004 r. Nr 101, poz. 1039).
        Obowiązywało od 01.01.1999 do 30.09.2003.

Wśród przyczyn wyrejestrowania płatnika z ubezpieczeń, obok decyzji o
        wykreśleniu z ewidencji, wymieniono tu m. in. także oświadczenie o zaprzestaniu
        prowadzenia pozarolniczej działalności.

111 - opłacająca składki wyłącznie za siebie - decyzja o wykreśleniu z
        ewidencji, rejestru lub skreślenie z listy,
        113 - oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności,

2) Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 6
        sierpnia 2003 r. Załącznik nr 13 (Dz. U. Nr 150, poz. 1457). Obowiązujące od
        01.10.2003 do dziś. Także i tu jest mowa o możliwości zgłaszania czasowego
        zaprzestania działalności gospodarczej, bez jednoczesnego wykreślenia jej z
        ewidencji.

111 - zaprzestanie prowadzenia działalności
        211 - wykreślenie z rejestru, ewidencji lub skreślenie z listy

Treść powyższych rozporządzeń jednoznacznie wskazuje na prawną możliwość
        zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej, bez jednoczesnego
        wykreślania jej z ewidencji. Nietrudno też zauważyć, że rozporządzenia te nic
        nie mówią o tym, jak często i w jakich odstępach czasu można zaprzestawać
        prowadzenia działalności. Żaden akt prawny nic nie mówi o tym, jakie mogą być
        przyczyny zaprzestania działalności, lub wykreślenia jej z ewidencji.

Urzędnicy i sędziowie, którzy stosują przepisy wewnętrzne w tej sprawie,
        zaprzeczają temu, że "Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem
        prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej". Nikogo nie
        powinien interesować powód zaprzestania działalności, ani to jak często z tego
        prawa ktoś korzystał. W przypadkach wątpliwych urząd, lub sąd powinien ustalić
        to, czy w okresach zgłaszanego zaprzestania nie kontynuowano wykonywania
        działalności gospodarczej.
        • sensej Re: Co mówi prawo? 19.12.05, 19:07
          Jest taka łacińska maksyma in dubio pro libertate, według której niejasności
          prawa należy tłumaczyć na korzyść wolności obywatelskich. Niestety WSA, jak i
          NSA popieraja stanowisko ZUS, ponieważ nie maja pojęcia o kwestiach
          podatkowo-ubezpieczeniowych. Ta materia jest juz tak skomplikowana (nie mówiąć o
          błędach w tłumaczeniu np. VI Dyrektywy), ze gubia sie najlepsi prawnicy. Ale
          ponieważ chodzi o kaskę dla budżetu to łamie sie prawo, oczekując, że podatnik
          lub płatnik i tak sobie nie poradzi z obroną.
          Rozmawiałem ze znajomą panią prawnik, która oświadczyła, że nigdy nie podejmie
          sie procesu z ZUS w sprawie ustalenia prawa do renty, bo maja swoich lekarzy,
          którzy zawsze orzekaja na niekorzyść obywatela. Po prostu na białe mówią czarne
          i tak ma być. Jak nie to odwołujcie się do NSA i płaćcie.
        • ewiak.r Co jeszcze mówi prawo? 20.12.05, 12:57
          Z treści ustawy Prawo działalności gospodarczej wynika, że sam wpis do
          ewidencji nie świadczy o prowadzeniu działalności gospodarczej. W rozdziale 2,
          dotyczącym podejmowania działalności gospodarczej, w art. 7, punkcie 2,
          czytamy: "Przedsiębiorca będący osobą fizyczną może podjąć działalność
          gospodarczą po uzyskaniu wpisu do ewidencji działalności gospodarczej".

Na powyższy argument powołał się Sąd Najwyższy w wyroku z 06.09.2000 (II UKN
          692/99 OSNAP 2002/5/124), stwierdzając m.in.: "Wpis do ewidencji działalności
          gospodarczej nie jest też wystarczającą przesłanką dla przyjęcia faktu
          prowadzenia działalności, ani - w konsekwencji - dla powstania obowiązku
          ubezpieczenia społecznego".

Z zapisu ustawy wynika, że osoba fizyczna dokonując wpisu staje się
          przedsiębiorcą. Sam wpis nie jest jednak równoznaczny z rozpoczęciem, lub
          wykonywaniem działalności. Przedsiębiorca może ją wykonywać, ale nie musi. Ma
          do tego prawo. To tak, jak ktoś, kto zdobył prawo jazdy, ma prawo jeździć
          samochodem, ale nie musi z tego prawa korzystać.
          • zlyzus PILNA WIADOMOŚĆ 16.01.06, 23:29
            Wszystkich poszkodowanych przez ZUS w sprawie "zawieszeń" działalności
            gospodarczej Informuję o powstaniu Grupy Inicjatywnej "Płatnicy kontra ZUS".
            Prosimy wszystkich którzy prowadząc działalność gospodarczą "zawieszali" jej
            wykonywanie na pewien okres czasu (wyrejestrowując się na odpowiednich drukach w
            ZUS)o zgłaszanie się na adres skladka@02.pl celem wzięcia udziału w naszej akcji.
            Jeśli nie dostałeś jeszcze wezwania do zapłaty zaległych składek+odsetki do ZUS
            nie licz na to że ZUS o tobie zapomni, bo ma na sprawdzenie nas aż 10lat.Dla ZUS
            się nie spieszy ponieważ czas działa na jego korzyść, zegar odsetkowy tyka i
            naliczy ci większe odsetki.Nie prawdą jest też twierdzenie ZUS iż sprawa dotyczy
            tylko tych którzy "zawieszali" działalność nagminnie i na niby aby uniknąć
            opłacania wysokich składek.Ludzie podają sprawy do sądów i sprawy te
            przegrywają, tylko razem mamy szansę wygrać tę sprawę i ją wygramy.

Pozdrawiam.

zlyzus@vp.pl Grupa Inicjatywna akcji "Płatnicy kontra ZUS"
      • oboi Re: Pretensje do Sejmu 19.12.05, 23:44
        Uważam, że ten skandal powinien zostać nagłośniony. Sam stanąłem przed podobną
        sytuacją nieopłacanych składek ZUS wobec półtora rocznej zawieszonej
        działalności swojej firmy. Także zostałem wprowadzony w błąd przez urzędników.
        Niejasne przepisy działają z krzywdą dla nas. Coś z tym trzeba zrobić. Dla mnie
        jest to bulwersujące zderzenie luksusowych biurowców ZUSu z codziennymi
        trudnościami w utrzymaniu firmy. SKANDAL.
    • zibi1010 A "ZELAZNEGO LUDWISIA" TEZ SCIGNA?-czy jak zwykle 19.12.05, 11:18
      "prawo prawem sie okaze, a sprawiedliwosc to tyle co MY - KOLESIE Z PISUaru"
      • lisle LUDWISIOWI MOGA NASKOCZYC - ON PRZY KORYCIE TERAZ 19.12.05, 15:34
        JAKOS SE MOZE PRZYPOMNA O NIM DZIEN LUB DWA PO PRZEDAWNIENIU HEHEHE OT POLSKA
    • bobdywro Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 11:21
      Dobry polak to martwy polak - złota zasada ZUS i Urzędu Skarbowego . Bez jednego wystrzału i ani jednego dymiacego komina ostatecznie rozwiążemy kwestie polaczków .
      Mam tylko jedno pytanie do urzedników ww instytucji : jakie to uczucie wykańczać ludzi ?
    • lol1970 Wszystko przez pana F. 19.12.05, 11:24
      ... no comments
    • alina1 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 11:26
      Też mam podobne doświadczenia z ZUS.
      Zastanawia mnie jedno. Do niedawna składki ZUS przedawniały się po 5 latach,
      zmieniła się ustawa na 10. Ale czemu prawo działa wstecz?
      • jola43 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 12:51
        W czerwcu, po 12 latach działalności wystąpiłam do ZUS o wydanie zaświadczenia
        i okazało się że mam niedopłatę w wys 109 zł z maja 2000r.Odszukałam ją i
        przekazałam dowód wpł do ZUS.Stwierdzili ,że nie otrzymali tej wpłaty.Złożyłam
        reklamację w Banku i po tygodniu otrzymałam informację ,że pieniądze zostały
        przekazane do ZUS i nie wróciły.Do dzisiaj ZUS nie raczył odpowiedzieć co się z
        nimi stało i czy moje konto jest już w porządku.
      • sensej Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 12:57
        Najcześciej przypominają sobie o zawieszeniu, gdy coś się chce od ZUSU np.
        wypłatę chorobowego. Wtedy kontrola na 100%. Zobowiązania ZUS ulegają
        przedawnieniu po 10 latach, ale tylko te które powstały od 2003 r.
        • magdzik74 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 18:22
          tak jest z kazdym wnioskiem. Wówczas rozliczane jest konto, sprawdzane
          dokumenty i wychodzi np. zaległość
      • misiaczki3 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 15:00
        może dlatego, że tak stanowi prawo :)
    • buras303 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 11:44
      Zadawnione długi
      A ja mam inną sprawę. W czasie prowadzonej działalności gospodarczej wpłaciłem
      na konto zdrowotnego więcej jak powinienem. Wyłapała to pracownica ZUS i
      oberwała za to, że informacje tą przekazała mnie. Wiem, że mam te pieniądze w
      ZUSie ale boję się iść do nich po nie. Już raz kilka lat temu miałem podobna
      sytuację. Skończyło się na ujawnionych niedociągnięciach (niedopłaty), karach
      porządkowych ale bez odsetek – kwoty należne były tak małe, że nie można było
      odsetek naliczyć. Co mam teraz zrobić. Działalność zakończyłem definitywnie i
      dosyć niedawno. Przecież jak zapytam o pieniądze to zwalę sobie kontrole na
      głowę. A po jakimś czasie ta nadpłata może ulec przedawnieniu. I chyba
      odpuszczę bo jakie mam szanse na wyrwanie tych paru groszy???
    • td2003 podobna sprawa była u Weissa w Zetce 19.12.05, 11:46
      W ub. czwartek Janusz Weiss w Zetce zajmował się podobną sprawą, chodziło o
      niezapłacenie czy opóźnienie w zapłacie składki w 1999r. wskutek czego ZUS nie
      chciał słuchaczowi wydać zaświadczenia o niezaleganiu ze składkami. Co ciekawe
      nikt w ZUSie nie był w stanie odpowiedzieć Weissowi ile lat wstecz ZUS może
      sprawdzać terminowość wpłacania składek i ile lat trzeba trzymać zaświadczenia
      wpłat. Ponieważ Weiss miał obiecaną odpowiedź z ZUSu to mam nadzieję, że dzisiaj
      powróci do tej sprawy. Ciekawe co odpowiedzą tym razem.
      • ewazh Re: podobna sprawa była u Weissa w Zetce 19.12.05, 18:48
        td2003 napisał:

> W ub. czwartek Janusz Weiss w Zetce zajmował się podobną sprawą, chodziło o
        > niezapłacenie czy opóźnienie w zapłacie składki w 1999r. wskutek czego ZUS nie
        > chciał słuchaczowi wydać zaświadczenia o niezaleganiu ze składkami. Co ciekawe
        > nikt w ZUSie nie był w stanie odpowiedzieć Weissowi ile lat wstecz ZUS może
        > sprawdzać terminowość wpłacania składek i ile lat trzeba trzymać zaświadczenia
        > wpłat. Ponieważ Weiss miał obiecaną odpowiedź z ZUSu to mam nadzieję, że
        dzisiaj powróci do tej sprawy. Ciekawe co odpowiedzą tym razem.
        Dowody wpłat do ZUS należy przechowywać 50 lat.
        wiadomosci.wp.pl/kat,9919,wid,8122762,prasaWiadomosc.html
        • ewazh Przechowywanie dowodów wpłat 50 lat!!!!!!!!!!!!!!! 19.12.05, 19:08

Dowody wpłat do ZUS należy przechowywać 50 lat.
          wiadomosci.wp.pl/kat,9919,wid,8122762,prasaWiadomosc.html
    • truten.zenobi powinna być szczęśliwa bo urzędnik ZUS dostanie... 19.12.05, 11:48
      powinna być szczęśliwa bo urzędnik ZUS dostanie premię
      A w końcu jako obywatel tego $%#@ kraju pracuje dla urzedników a nie dla
      siebie, i zamiast ociągać się z płatnością powinna sie poświęcić i zapłacić
      150% normy :(

A swoja droga to ciekawe, wiek emerytalny się podnosi pomimo iż nie nastapił
      znaczący wzrost długości zycia, kapitał zgromadzony nie jest dziediczony, a ZUS
      wyciska z nas coraz więcej pieniędzy, gdzie one idą?
    • beatle1 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 11:51
      wyobrazmy sobietaki artykul: "ZUS nie sciaga skladek od dluznikow"
      i potem tresc: "ZUS, ktory ma obowiazek sciagania skladek od osob prowadzacych
      dzialanosc gospodarcza, zaniedbuje swoje obowiazki niesciagajac skladek od
      osob, ktore zawieszaly dzialnosc gospodarcza, pomimo istniejacego obowiazku
      prawnego. Sprawa nie dotyczy osob, ktore zawieszaly dzialanosc na pelny miesiac
      kalendarzowy a wylacznie osob, ktore zawieszaly dzialanosc na wybrane dni w
      miesiacy pomnieszajac w ten sposb skladki, co nie bylo zgodne z przepisami. ZUS
      nie wywiazuje sie w ten sposob z nalozonego na niego ustawowego obowiazku".
      Ilez byloby wtedy krzyku... w druga strone. ZUS, jest wylacznie wykonawca
      przepisow i robi co musi. Niestety nie poprawia mu wizerunku bezdusznosc
      urzednikow, ale to zupelnie inna sprawa.
      • dundrub Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 12:01
        bez sensu
        zus przyjmowal wyjasnienia zawieszenia dzialalnosci i nie krzyczall, ze to wbrew przepisom -
        rozumiem, ze urzednicy odpowiedzialni za przyjmowanie tego typu rozlkiczen i tlumaczen wiedzieli co
        robili i znali przepisy.. petent nie musi ich znac w takim stopniu jak urzednik
        jesli wiec to blad urzednika, dlaczego kara obciazony jest petent?
        to sie kupy nie trzyma.. brak odpowiedzialnosci urzedu za samego siebie zrzucany jest na petentow
        • lob1 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 13:57
          To wszystko wina Sejmu.Posłów jest za dużo. Gdyby było mniej ,debaty byłyby
          krótsze i mądrzejsze,byłoby więcej czasu na przemyślenia.Obywatele wiedzieliby
          do kogo mieć pretensje,a tak wszystko się rozmywa.
      • abwprl1 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 12:07
        ... w druga strone. ZUS, jest wylacznie wykonawca
        przepisow i robi co musi. Niestety nie poprawia mu wizerunku bezdusznosc
        urzednikow, ale to zupelnie inna sprawa.... - pracownicy NKWD jak i SS,- też
        byli tylko wykonawcami przepisów.Brat mordował Brata w imię wykonywania
        przepisów, żołnierz strzela do żołnierza - brata także tylko wykonując przepisy.
        A gdzie odpowiedzialność , a gdzie sumienie ludzkie pracowników ZUS. Niektórzy
        pracownicy w ramach specjalnych gorliwości - dokonują morderstw w białych
        rękawiczkach. A za wszystkp kto ponosi odpowiedzialność. Wybrancy narodów
        stanowiący przepisy prawne. Tak było i jest na całym świecie.
        • mariuszb1 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 15:05
          bo trza golić jeleni, he he
    • 222.xxx Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 11:55
      Uważam,że tak biednego panstwa jak nasze nie jest chyba stać na budowę takich
      pałacy w jakich mają siedzibe nasze zus-y! To chyba jest finansowane z naszych
      pieniędzy. A zus jeszcze 2 lata temu wydając jakiekolwiek zaświadczenia żądał
      przesłania naszych deklaracji zusowskich i potwierdzen dokonanych wpłat.To ja
      pytam : gdzie sa ich dane ? Teraz tez wydając zaświadczenie wpisują informacje
      o tym iż wydano je na podstawie przekazanych naszych dokumentów.Tym powinien
      zająć się NIK.ZUS to państwo w państwie!!! A kto za to odpowiada?...
    • kpix i tu tkwi pies pogrzebany! 19.12.05, 11:55
      >Anonimowi pracownicy ZUS powiedzieli nam jednak, że cały
      >skandal jest efektem bałaganu w centrali.

Ten ogromny panstwowy moloch ma poziom logistyki na dwoje.
      Ktokolwiek ma znajomych pracujacych w ZUSie, to wie, jak tam
      sie wszystko odbywa. Program Platnik pracuje albo nie pracuje,
      pensja podstawowa na reke 790 zl, pracownicy nie dostaja od
      pracodawcy glupiego kalkulatora. No i skomplikowanie
      prawodawstwa w Polsce: gdyby bylo proste prawo, nie trzeba by
      tracic czasu pracownika na wypelnianie tysiecy glupich druczkow.
      Trzeba Judymow i Silaczek, zeby w takim systemie popychac cos
      do przodu.

Wspolczuje wszystkim tym, ktorzy sa ofiarami tego balaganu:
      zarowno podatnikom, ktorzy maja wpadke, jak i pracownikom ZUSu...
      • magdzik74 Re: i tu tkwi pies pogrzebany! 19.12.05, 18:27
        Tak to niestety jest, a i podana tu pensja pracownika jest zawyżona, niestety.
    • 222.xxx Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 11:58
      Nasze prawo jest tak zagmatwane ,że w tej samej sprawie w róznych miastach
      Polski wydaje się różne czasami sprzeczne informację. A w zusie jest bałagan i
      tyle.
      • dundrub Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 12:03
        okazuje sie np.
        ze kwestie odpisu remontowego przy zakupie np. kuchenki gazowej na raty sa zupelnie roznie
        interpretowane w dwoch roznych urzedach skarbowych we wroclawiu!!!!
        rany boskie!!!!
        • joko5 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 12:17
          Przecież forma płatności nie ma znaczenia, liczy się faktura dokumentująca
          zakup.
          • dundrub Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 12:21
            > Przecież forma płatności nie ma znaczenia, liczy się faktura dokumentująca
            > zakup.

okazuje sie, ze nie
            jeden urzad mowi, ze moge odpisac jedynie raty, ktore zaplacone zostana do momentu zlozenia
            deklaracji podatkowej, inny ze calosc gdyz j.w.
            i badz tutaj czlowieku madry
          • sensej Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 13:05
            To zależy. Np. ulga za internet może być odpisana tylko jeśli posiadasz dowód
            wpłaty, nie wystarczy sama faktura, mimo, ze żaden przepis o tym jie mówi
            wprost. I takich pułapek w działalnosci i nie tylko jest pełno. Wszyscy, którzy
            korzystają z takiej lub innej ulgi mają obowiazek przechowywania faktur i
            dowodów wpłaty przez 5 pięć lat (ale w rzeczywistosci 6 lat, bo zmienił się
            sposob liczenia tych lat). Ale to nie koniec. Jezeli wszczęto wobec podatnika
            kontrolę, o której nie wie, to wstrzymuje sie okres przedawnienia. I tak możesz
            być poproszony o dokumenty np. po 8 latach.
    • tees1 Dorn, boj sie! 19.12.05, 12:28
      Minister Dorn moze miec niezle zaleglosci w skladkach dla Zusu z tej jego z
      zapomnianej firmy. Jak sobie urzednik zechce przypomniec to pusci ministra z
      torbami.
      • s4r4hk4ne Re: 19.12.05, 12:33
        Problem z przedawnieniem składek jest tego rodzaju, że do 31.12.2002 r.
        obowiązywał okres 5 lat na ściąganie należności, a od 1.01.2003 r. jest 10 lat.
        Tak więc składki należne w 1999 r i 2000 r do listopada uległy już
        przedawnieniu, więc nie rozumiem jak można teraz wydać nakaz zapłaty za tamte
        lata.
        • sensej Re: 19.12.05, 13:08
          Pod warunkiem, że nie zaszło zdarzenie, które wstrzymało bieg przedawnienia. Np.
          ktoś zlecił przeprowadzenie kontroli, a urzednik zaczął zbierać na ciebie kwity,
          okres przedwnienia się wstrzymał, a on grzebał się z dokumentacja trzy lata. I
          tak nagina się czesto prawo.
          • greyg2 konkretne info 19.12.05, 14:04
            Zastosowanie maja tu przepisy ujete w Dz.U. 1998 nr 137 poz. 887 ze wzgledu na
            date powstania zobowiazania, a konkretnie art. 24, 5a-5e. Tylko wtedy zostaje
            zachowana zasada niedzialania prawa wstecz. Sam bieg przedawnienia moze byc
            przerwany tylko w przypadku pisemnego powiadomienia zainteresowanych stron.
    • andrzy ZUS to bankrut do jasnej ciasnej! 19.12.05, 13:05
      Kiedy w końcu to otwarcie przyznają?

bankrut-zus.bo.pl
    • pulitzer Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 13:11
      Moj przyklad bedzie nieco inny, ale rowniez absurdalny.
      Prowadzilem firme przez 5 miesiecy w 1995 roku. Po tym okresie zawiesilem
      dzialalnosc. Poszedlem do ZUS, aby dowiedziec sie czy przypadkiem nie
      przegapilem jakiej kwoty czy skladki. Urzedniczka przejrzala archiwa, komputer i
      oznajmila mi, ze wszystko jest ok. Dwa miesiace pozniej w drzwiach mieszkania
      znalazlem kartke od... komornika, ktory "uprzejmie" mnie informowal, ze zalegam
      ZUS-owi 26 gr (slownie: dwadziescia szesc groszy) i mam te naleznosc natychmiast
      uregulowac. Za interwencje komornika musialem zaplacic... 5 zlotych.
    • dzbyn30 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 13:11
      § 3. 1. Zakład może umorzyć należności z tytułu składek, jeżeli zobowiązany
      wykaże, że ze względu na stan majątkowy i sytuację rodzinną nie jest w stanie
      opłacić tych należności, ponieważ pociągnęłoby to zbyt ciężkie skutki dla
      zobowiązanego i jego rodziny, w szczególności w przypadku:
      1) gdy opłacenie należności z tytułu składek pozbawiłoby zobowiązanego i
      jego rodzinę możliwości zaspokojenia niezbędnych potrzeb życiowych;
      2) poniesienia strat materialnych w wyniku klęski żywiołowej lub innego
      nadzwyczajnego zdarzenia powodujących, że opłacenie należności z tytułu składek
      mogłoby pozbawić zobowiązanego możliwości dalszego prowadzenia działalności;
      3) przewlekłej choroby zobowiązanego lub konieczności sprawowania opieki nad
      przewlekle chorym członkiem rodziny, pozbawiającej zobowiązanego możliwości
      uzyskiwania dochodu umożliwiającego opłacenie należności.

Całość rozporządzenia pod tym adresem:
      www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1365.htm
      Kto może niech walczy...może się uda. Powodzenia
      • magdzik74 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 18:31
        Oczywiście bohaterka powyższego artykułu mogła właśnie ze względu na trudna
        sytuację wystąpić o umorzenie należności, zamiast panikować i myśleć o
        targnięciu na zycie.
    • bagarmosen Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 13:22
      JEST TO SZUKANIE KASY POD KONIEC ROKU!!!!!!!!!! i nie tylko w ZUSIE.Jednym
      słowem ŻLE SIĘ DZIEJE W PAŃSTWIE POLSKIEM(o ile jeszcze takowe jest!)
    • 4g63 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 13:27
      Spalić ZUS, zniszczyść to złodziejstwo bezkarne...
      Chory kraj...
      • misiaczki3 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 14:59
        lecz się baranku :)
    • dzbyn30 Rozporządzenie w sprawie zasad umarzania składek 19.12.05, 13:28
      § 3. 1. Zakład może umorzyć należności z tytułu składek, jeżeli zobowiązany
      wykaże, że ze względu na stan majątkowy i sytuację rodzinną nie jest w stanie
      opłacić tych należności, ponieważ pociągnęłoby to zbyt ciężkie skutki dla
      zobowiązanego i jego rodziny, w szczególności w przypadku:
      1) gdy opłacenie należności z tytułu składek pozbawiłoby zobowiązanego i
      jego rodzinę możliwości zaspokojenia niezbędnych potrzeb życiowych;
      2) poniesienia strat materialnych w wyniku klęski żywiołowej lub innego
      nadzwyczajnego zdarzenia powodujących, że opłacenie należności z tytułu składek
      mogłoby pozbawić zobowiązanego możliwości dalszego prowadzenia działalności;
      3) przewlekłej choroby zobowiązanego lub konieczności sprawowania opieki nad
      przewlekle chorym członkiem rodziny, pozbawiającej zobowiązanego możliwości
      uzyskiwania dochodu umożliwiającego opłacenie należności.

Całość rozporządzenia pod tym adresem:
      www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1365.htm
      Kto może niech walczy...może się uda. POwodzenia
    • bjchmielewski Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 13:29
      Należy skierować uwagę Nadurzędnika ZUS na należne składki Górników Naczcigodniejszych.
    • mwirek Rozumiem panią Małgorzatę 19.12.05, 13:40
      Proszę się nie dawać. Prawo jest ustanawiane przez nieprawdopodobą bandę
      łobuzów i złodziei. Doprowadziło to do tego, że praktycznie prawa nie ma.
      Jeszcze inna banda pracuje w zusach i urzędach skarbowych. Wydają sobie takie
      interpretacje jak im wygodniej. Dlatego w każdym np. urzędzie skarbowym są
      różne przepisy. Oni tylko czekają na takich jak pani Małgosia. Mam nadzieję że
      kiedyś za to odpowiedzą. Że z własnej kieszeni będą musieli zapłacić
      rekompensatę za stres i nerwy. Zarówno urzędnik z zus który wystapił w roli
      złodzieja jak i sędzia wydający nienormalny wyrok. Teraz są rozliczane sprawy
      sprzed lat 50. Przejdzie czas i na te.
      • pantanal Moja zona zaplaci 15 tys. zl 19.12.05, 14:10
        Od 10 lat otrzymywala rente z tytulu choroby zawodowej. Rownoczesnie pracowala,
        takze po ukonczeniu 60 roku zycia, u tego samego pracodawcy, mimo
        wystarczajacego stazu pracy nie starajac sie o emeryture. Z koncem 2002 r., gdy
        konczyla 63 lata, weszlo w zycie nowe prawo o rentach wypadkowych. Rencistom,
        ktorzy przekroczyli jakas tam kwote wynagrodzenia miesiecznie, zmniejszano lub
        zawieszano rente. Zona dostala w tej sprawie obszerne wyjasnienie i deklaracje
        do wypelnienia, czy na rok 2003 chce utrzymania, zmniejszenia lub zawieszenia
        renty. Poniewaz cos nam switalo o przywilejach emerytalno-rentowych dla kobiet
        po ukonczeniu 60 roku zycia, zapytalem telefonicznie w informacji ZUS, czy moja
        zone obowiazuja ograniczenia placowe i czy moze bez przeszkod pobierac rente.
        Dwie informatorki zapewnily mnie, ze oczywiscie moze i wobec niej ograniczenia
        nie obowiazuja. Wyslala wiec deklaracje, ze chce utrzymania renty. I tak trwalo
        do polowy roku 2004, kiedy wezwano ja do ZUS w celu wyjasnienia przekroczenia
        zarobkow. Okazalo sie wowczas, ze moglaby pobierac rente bez ograniczen, gdyby
        miala status emeryta, tzn. zlozyla wniosek emerytalny i otrzymala decyzje
        emerytalna ZUS, co w jej przypadku byloby formalnoscia. Zreszta nieezwlocznie
        tak zrobila i od 1 czerwca 2004 uzyskala status emeryta z zawieszeniem
        pobierania emerytury do czasu zakonczenia pracy zawodowej, co stalo sie w lutym
        2005. Niestety, rente pobrana w okresie od 1 stycznia 2003 do 31 maja 2004 ZUS
        bedzie jej potracal, na szczescie bez odsetek. Od decyzji ZUS odwolalismy sie do
        sadu. Argumentowalismy tym, ze w pouczeniu jakie zona dostala w zwiazku z nowym
        prawem w ogole pominieto sprawe osob, ktore pracuja, choc ukonczyly wiek
        emerytalny, natomiast panie informatorki ZUS daly nam infprmacje niepelna, nie
        zawiadamiajac o koniecznosci uzyskania formalnego statusu emeryta. Oczywiscie,
        trudno komus nadac status emeryta wstecz, ale jest w prawie emerytalnym przepis
        o umorzeniu przez ZUS nieprawnie pobranych naleznosci, o ile zaistnialy
        szczegolne okolicznosci. ZUS na nasze pismo odpowiedzial nierzeczowo, wiec sad
        odroczyl sprawe. Kolejne pismo ZUS bylo rzeczowe, ale wbrew faktom twierdzilo, z
        pouczenie na pismie bylo wystarczajace. Zaprzeczylismy temu, unaoczniajac ze
        bylo inaczej. Sad znow odroczyl sprawe. Ostatecznie ZUS na to nasze ostatnie
        pismo nie odpowiedzial, co - zgodnie z instrukcja sadu - bylo jednozanczne z
        uznaniem podanych przez nas faktow. I tu kubel zimnej wody: na ostatniej
        rozprawie, przed kilku dniami, po ciagnacym sie przez rok procesie, sad zachowal
        sie jak przedluzone ramie ZUS. Nawet nie silil sie na bezstronnosc. Mozemy
        apelowac, ale boimy sie dodatkowych kosztow.
    • mfs0 zawiesić działalność? 19.12.05, 13:56
      Z punktu widzenia ubezpieczeń społecznych, działalności nie można zawiesić,
      można wyrejestrować z ZUS. Rozumiem, że to nie miało miejsca w tych
      przypadkach...
      • baltimora Korwin-Mikke wam tłumaczył 19.12.05, 14:11
        Miał we wszystkim rację. Ale wyście go NIE CHCIELI. Uważaliście go za oszołoma.
        No to teraz macie skutki waszych wyborów przez te wszystkie 16 lat od upadku
        komuny.
      • swoboda_t Re: zawiesić działalność? 19.12.05, 14:41
        Sęk w tym, że wyrejestrować DG w ZUS można na podstawie dokumentu o
        wyrejestrowaniu dzialalności w Urzędzie Gminy / Miasta, a wiec po formalnym
        cąłkowitym zlikwidowaniu działalności. Takie to ammy mądre prawo.
        • mwirek Re: zawiesić działalność? 19.12.05, 14:59
          Działalność w ZUS trzeba wyrejestrować w przypadku kiedy jest zawieszona w
          Urzedzie Skarbowym. Chodzi im o to że nie można zawieszać i odwieszać na
          krótkie okresy. Jeżeli się zawiesza i wyrejestrowuje w ZUS to musi to być na
          długi okres czasu. Inaczej w ZUS twierdzą że się ich oszukuje i prowadzi
          działalność kiedy ta była u nich wyrejestrowana. Tylko że to teraz stwierdzili,
          bo kiedyś każda urzędniczka w ZUS mówiła, że wystarczy zawiesić w Urzedzie
          Skarbowym na dowolny okres czasu i można u nich wyrejestrować i to jest zgodne
          z przepisami. Teraz za swój mętlik i niewiedzę każą płacić uczciwym ludziom.
          Granda w żywy dzień.
          • sensej Re: zawiesić działalność? 19.12.05, 18:04
            Nie ma żadnej podstawy prawnej stanowiacej, ze zawieszenie może być na krótki
            lub długi okres. Urzad Skarbowy nie ma prawnej podstawy przyjąć oswidczenia o
            wyrejestrowaniu (patrz wiele wyroków NSA), bo jak prowadzisz firme i osiagasz
            dochód to rozliczasz sie z podatków, jak nie prowadzisz firmy i nie osiagasz
            przychodów to US ma to gdzieś. Natomiast ZUS wymyślił sobie cos takiego jak
            zawieszanie i informował wszystkich o takiej mozliwości. Niedawno skasował wiele
            publikacji elektronicznych ze swoich serwerów, które jednoznacznie wskazywały na
            możliwość zawieszania działalnosci (taki termin był uzyty) i wskazywały na
            procedurę, którą nalezy zachować, aby zawieszenie było skuteczne (odpowiednie
            kody i druki).
    • botko Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 14:09
      ZUS -Zaklad Ucisku Spolecznego
    • botko Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 14:10
      ZUS - Zaklad Ucisku Spoleczenstwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka