roma.not Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 14:22 Przecież ZUS stosuje przepisy Orydynacji podatkowej i z tego co sie orientuję to Art 68 mówi iż takie zobowiązania przedawniają sie po 3 latach , art 70 że wszystkie zobowiązania podatkowe ulegają przedawnieniu po 5 latch. To skąd te 10 lat????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
fauve Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 14:57 Kalkulacja jest prosta. Wynika z prawa Smith'a-Bronson'a. Oto formuła i oto zmienne: Art 68, Art 70, 5 lat. ((6 - 8) + 5) + 7 + 0 = 10 Odpowiedz Link Zgłoś
fauve Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 14:48 Dziadostwo z Zakładu Utylizacji Szmalu. Podłożyć tam bomby to chyba mało... Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczki3 Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 14:58 wszystko (może prawie) to przez system, który o zgrozo otrzymał niedawno nagrodę od Unii Europejskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
janrenovate Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 19:06 W "normalnych" krajach płaci sie jeśli się zarabia. (Pay as you earn) Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 A co z naszym zapominalskim V-premierem?? 19.12.05, 15:03 on przez lata nie placil ZUS choc mial obowiazek nie mial wyrejestrowajej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
werrka Re: A co z naszym zapominalskim V-premierem?? 19.12.05, 15:20 no daj spokój, sami mu papiery wyczyszczą, wszystko zniknie i po kłopocie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
krates.8 Powinniśmy się zbuntować i protestować 19.12.05, 15:34 przeciwko takiemu wyzyskowi - ale się boimy, że nie dostaniemy emerytury. 8( W pełni zasługujemy na takie traktowanie, wyzysk się zwiększy (a dlaczego by nie?) a emerytur i tak nie będzie (bo i skąd miałyby się wziąść?) Dziwi tylko zdziwienie płatników. A czego się właściwie spodziewali? Gdyby ZUS miał nie być haraczem to by był dobrowolny. Gdyby haracz nie był bezwzględnie ściągany to nikt by go nie płacił. My naiwni płatnicy - myśleliśmy sobie, że sąd nam coś pomoże? G... nam pomoże. Jeśli niewolnicy nie mają odwagi, żeby się zbuntować to zasługują na swój los. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek852 MAFIA ZUS !!!!!!!!!!!! 19.12.05, 18:42 ZUS to największa banda złodziei gorsza od mafii pruszkowskiej zbierającej haracz. Czy ktoś zarabia czy nie zarabia prowadząc mały biznes musi płacić co miesiąc haracz w wysokości ok. 700 zł (liczone od najniższej pensji osoby prowadzącej działalność gospodarczą)do tego dochodzi jeszcze wymyślona przez chorego na paranoję biurokracja Ja musiałem np. miesiąc w miesiąc zdawać deklarację RSA za pracownicę będącą na urlopie wychowawczym i zawsze było coś źle. Doprowadzało mnie to czasami do szału, mimo to, że zapomniałem jak ta pracownica wygląda, bo była od 5 lat na tym urlopie,…Ale dwie kartki zadrukowane miesiąc w miesiąc musiałem zdawać!! To jest tzw. Polityka prorodzinna. Nie wspomnę tutaj o bardzo miłej obsłudze znudzonych pań. Nadmienię jeszcze, że ostatnio zachorowałem i ZUS nie chciał mi wypłacić ubezpieczenia chorobowego mimo tego, że bandytom zapłaciłem ponad 5 tyś zł w składkach na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe!!! Dlatego tylko, że w 1999 dwie składki nie zapłaciłem w terminie. To jest normalna mafia. Paranoik chyba w najgorszych snach by nie wymyślił tak chorej instytucji!! Mój brat w anglii prowadząc małą firmę remontową, płaci na tydzień ubezpieczenie obowiązkowe w wysokości!! Ok. 2£ Na tydzień, czyli na miesiąc, koło 10£ co równa się 2 godzinom pracy a do tego zero biurokracji!!!!!!!! Reszta ubezpieczeń to jego sprawa i ma milion firm do wyboru. Tak wygląda polityka wspierania małego biznesu w Polsce. W niedalekiej perspektywie doprowadzi to do zapaści tej prężnej gałęzi gospodarki. Liczą się tylko górnicy, chłopi, którzy płacą kruz w wysokości 250 zł na kwartał i dostają gotowy blankiet wpłaty do banku, (bo oni potrafią się tylko podpisać) wystarczy mieć 1ha przeliczeniowy i ma się darmowe ubezpieczenie. Bo koszty zostaną pokryte przez dopłaty Unijne....!!! PARANOJA!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
black-peter Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 18:51 W tym przypadku jest 10 lat przedawnienia, natomiast w przypadku jak np. ZUS źle obliczy i wypłaci składkę renty przedawnienie jest po 3 latach. To jest równość w naszym kraju! BP Odpowiedz Link Zgłoś
sensej Re: ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 19.12.05, 18:58 Może to nie jest złoty środek, ale kto może, niech nie pyta się urzedników, ale występuje na pismie do naczelnika urzędu z prosba o interpretację. ZUS ma OBOWIĄZEK odpowiedzieć na pismie i przedstawić WYCZERPUJĄCĄ odpowiedź wraz z podaniem podstawy prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh 50 lat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! 19.12.05, 19:11 www.gazetaprawna.pl/dzialy/6.html?numer=1608&dok=1608.6.3.2.1.1.0.1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
leon997 Ludzie tu nie chodzi o bezduszność 19.12.05, 21:39 Ludzie tu nie chodzi o bezduszność urzędników, ale oto, że ZUS sam proponuje, a nawet zachęca do "zawieszeń" a potem twierdzi, że to nielegalne. Owszem może nie ma czegoś takiego jak zawieszenie, ale jest zgodne z prawem czasowe zaprzestanie i właśnie to robią przedsiębiorcy, a ZUS się ich czepia i łamie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
h2so43 Re: Ludzie tu nie chodzi o bezduszność 19.12.05, 23:25 Zakładajmy stowarzyszenie, wejdźcie tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35004 Odpowiedz Link Zgłoś
jemser Czy Cię ścigną czy nie? 19.12.05, 23:26 Może tu znajdziesz odpowiedź ? mforum.biz/viewthread.php?FID=6&TID=7522 Odpowiedz Link Zgłoś
bombel1970 ZUS ściąga długi sprzed 10 lat 17.09.08, 10:40 Witam jak wiekszosc tu zalogowanych mam problemy z zusem. Czy ktos jest mi w satnie odpowiedziec ile zus ma czasu na sciagniecie dlugu, normalnie 10 lat ale co z bardzo zawilymi przedawnieniami i procedurami ktore chyba sie nie skoncza nigdy, czyli niesplacisz to spalca twoje dzieci. Czy 10 lat to sztywny okres czy on sie moze przdluzac w nieskonczonosc? Przsladowani przez ZUS trzymajcie sie. Odpowiedz Link Zgłoś