uu1 20.12.05, 18:28 Jeżeli jakaś kobieta zdecyduje się urodzić dziecko dla "becikowego", natychmiast po urodzeniu powinna być pozbawiona praw rodzicielskich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maureen2 Re: Senacka komisja przeciw "becikowemu" niezależ 20.12.05, 18:38 i slusznie,a LPR bez podpięcia się pod PiS nie wygra żadnych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Juz Europa sie smieje z becikowego i oszolomow 20.12.05, 18:48 Senat,na szczescia,choc kaczorowy na wylot,ale ma przytomnych ludzi.Czyli jest mozliwe byc kaczorem i mowic sensownie,choc to tak trudno zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars To skandal 20.12.05, 19:16 1. Obiecywano becikowe dla wszystkich niezaleznie od tego jak bardoz kretynski to jest pomysl wogole i jak bardzo NIE zacheci on kobiet w polsce do rodzenia dzieci. 2. Dlaczego ludzie bogaci placacy wyszsze podatk maja byc pozbawieni prawa do becikowego. 3. Czy aby nie jest tak ze w chwili urodzenia wedle konstytucji kazdy obywatel jest rowny??? ale nic nie dziwi pod tymi rzadami. SLD juzniedlugo wroci na szczwescie Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Re: To skandal 20.12.05, 19:39 na czyje szczęście SLD wróci???bo na pewno nie na szczęście Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: To skandal 20.12.05, 20:29 mam inne zdanie. Ale dziwi mnie ze tylko to wychwyciles z mojego postu. No tak PiSowy rzad moze cie robic w konia...wazne ze nie jest to rzad SLD. Hihi...no coz za 4 latka byc moze spoleczenstwo sie czegos nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodek PiS obalił "becikowe" w komisji senackiej 20.12.05, 19:15 Dziś 20 grudnia w senackiej Komisji Polityki Społecznej i Rodziny senatorowie głosowali nad ważną społecznie ustawą wprowadzającą tzw. „becikowe”. Głosami senatorów z PiS utrącono „becikowe”. Moim zdaniem Skandal! Hipokryzja i całkowite sponiewieranie polityki prorodzinnej. Podczas głosowania, na sali obecnych było tylko sześciu senatorów. Trzech z senatorów było za utrąceniem „becikowego”, dwóch z wstrzymało się od głosu. A zatem na komisji „becikowe” przepadło. Trzech senatorów, którzy głosowali za utrąceniem „becikowego”, to senatorowie Prawa i Sprawiedliwości, w tym przewodniczący Komisji Rodziny i Polityki Społecznej – Antoni Szymański. Moim zdaniem nazwiska tych trzech senatorów z PiS powinny być znane każdej polskiej rodzinie, jako symbol politycznej hipokryzji i całkowitego sponiewierania polityki prorodzinnej. Jak to jest, że trzech senatorów może decydować o obaleniu tak niesłychanie ważnej społecznie ustawy? Skandal! PiS będzie musiał się z tego wytłumaczyć przed narodem. W dniu 16 grudnia 2005 r. Sejm uchwalił dwie ustawy z szeroko rozumianej polityki prorodzinnej: - rządowy, typowo socjalny, który podwyższa świadczenie socjalne z tytułu urodzenia dziecka dla najbiedniejszych (kryterium 504 zł. dochodu na osobę w rodzinie); - poselski, w pełni prorodzinny, dający po pierwsze, samorządom możliwość wypłacania tzw. „becikowego”, po drugie zaś – określający wypłatę świadczenia rodzinnego w wysokości 1000 zł, bez względu na kryterium dochodowe. Obie ustawy nie wykluczają się, ale uzupełniają. Jedna podwyższa zasiłek dla uboższych rodzin, druga daje prawo wszystkim do dodatkowego świadczenia wypłacanego przez rząd i samorządy. Polityka prorodzinna jest konieczna dlatego, że bez niej nie ma tak naprawdę sprawiedliwości społecznej. Polityka prorodzinna w rzeczy samej nie ma nic wspólnego z polityką socjalną. Rodzina nie potrzebuje zapomogi ani opiekuńczości prócz skrajnych przypadków, gdy jest to rodzina biedna. Polityka socjalna ma na celu złagodzenie dramatu, zła, nędzy, bezrobocia, choroby. Rodzina sama w sobie jako taka nie jest złem. Polityka prorodzinna jest jednym ze środków które pozwalają zniwelować, przynajmniej w pewnym stopniu, ewidentną niesprawiedliwość jaką jest nierównomierne obciążenie poszczególnych rodzin. Przypomnę kilka faktów odnośnie do pomysłu samego „becikowego”. W Polsce od wielu lat nie prowadzi się kompleksowej, perspektywicznej, odpowiedzialnej polityki prorodzinnej, polityki na rzecz wspierania rodzin. W ostatnich wyborach żywe były dyskusje o konieczności realizowania takiej polityki. Dzisiejszy parlament zdaje się odzwierciedlać taką oto sytuację, w której większość sił politycznych jest jednak za rozpoczęciem realizacji tej polityki przez polski rząd. Już od ponad dwóch lat samorządy w wielu miastach podejmowały inicjatywy na rzecz wypłaty każdej rodzinie z tytułu nowonarodzonego dziecka świadczenia, zwanego „becikowym”. Liga Polskich Rodzin złożyła autorski projekt ustawy, w którym jest to wyraźnie zaznaczone. Stajemy wobec historycznej chwili, w której polski parlament może podjąć niesłychanie ważną decyzję z punktu widzenia interesu Polski i dobra polskich rodzin. Jesteśmy jak dotąd jednym z nielicznych narodów w cywilizowanym świecie, który tak rażąco zaniedbał troskę o przyszłość swoją i przyszłych pokoleń. Nie zmarnujmy tej szansy! Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: PiS obalił "becikowe" w komisji senackiej 20.12.05, 19:41 "Przypomnę kilka faktów odnośnie do pomysłu samego „becikowego”. W Polsce od wielu lat nie prowadzi się kompleksowej, perspektywicznej, odpowiedzialnej polityki prorodzinnej, polityki na rzecz wspierania rodzin." Jezeli za taka uwazasz polityke "berecikowego" to gratuluje. Wiecej urlopow macierzynskich, wiecej zasilkow a tylko becikwoe zostanie, bo zaden racjonalny pracodawca nie zatrudni kobiety w przedziale 18-50. I co wtedy? Marzenie LPR sie spelni - kobieta w domu przy garach. Odpowiedz Link Zgłoś
nicram112 szanse juz zmarnowano - urodziles sie i umiesz 20.12.05, 19:50 pisac na forach internetowych. A byla taka szansa, nie bylo ustawy antyaborcyjnej, mozna bylo zapobiegac.. . Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Senacka komisja przeciw "becikowemu" niezależ 20.12.05, 19:16 uu1 napisała: > Jeżeli jakaś kobieta zdecyduje się urodzić dziecko dla "becikowego", > natychmiast po urodzeniu powinna być pozbawiona praw rodzicielskich. hmmm ale jest tak, ze same swietoszki z lpr, powiedzialy ze to ma niczemu nie sluzyc wiec wydamy kase na to, zeby nic nie uzyskac, i to jest absolutna bomba dla mnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
tadluzny Skandal ! 20.12.05, 19:35 LPR powinna sie natychmiast poskarzyc w jakiejs komisji europejskiej. Albo podac rzad to Strasburga. To by bylo slodkie, wrogowie Uni Europejskiej szukaja ratunku w Uni... Najpewniej skonczy sie tak ze Maciek z Romkiem poleca na skarge do ojca Tadeusza, a ten ich wyrzuci, bo na razie kaczory sa na fali. Zwolennikow Giertychow (i lepperow, a co) przepraszam i pozdrawiam wysoko uniesiona reka i wyprostowanym ramieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm becikowe dla marginesu = degeneracja 20.12.05, 19:51 Jak można wspierać rozrodczosć marginesu społecznego- alkoholików, niedorozwiniętych, imbecylów, psychopatów, kryminalistów...?! Żadne zdrowe państwo tak nie postąpuje bo zdrowe państwo ogranicza margines, również jeśli chodzi o rozrodczość. Odpowiedz Link Zgłoś
yanca3 Re: becikowe dla marginesu = degeneracja 20.12.05, 19:57 masz rację ale jest pewnie w tym jakaś polityka przyszłościowa > Może za 20 lat zwiększymy produkcję w kamieniołomach . Będą również potrzebni wszyscy , którzy poza krzepą w łapie niczego nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
ss85 Re: becikowe dla marginesu = degeneracja 20.12.05, 21:22 Ten margines powinno się z całych sił powstrzymywać od prokreacji. Ku chwale Ojczyzny! Odpowiedz Link Zgłoś
yanca3 Re:szukam tatusia.............. 20.12.05, 19:54 becikowe po połowie > Ostatnio widziałam UFO a w nim LPR. Czy nie mozna już tego uchwalić bez kłótni? A co z miejscami pracy za 20 lat np. "dzieci becikowe" będą jej potrzebowały . Teraz pracy szukają ich przyszli rodzice! Kto wreszcie ( mając uprawnienia do tego ) zajmie się rozwojem przemysłu? I przestańcie wreszcie uchwalać głupoty , zjmijcie się faktycznym problemem , z którego wynika wszsytko zło !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wtc2004 Re:szukam tatusia.............. 20.12.05, 20:10 K. Marks uczy nas ze „Każdy według zdolności, każdemu według potrzeb”... Redystrybucja w najlepszym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczeniec21 Re: Senacka komisja przeciw "becikowemu" niezależ 20.12.05, 20:20 uu1 ma 100% racji.To jest jakaś paranoja! Płacić za urodzenie dziecka w xx1 wieku.Dziecko nie tylko trzeba urodzić .Ludzie, gdzie ja mieszkam???? Że w Polszcze to wiem i nic z tego nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczeniec21 Re: Senacka komisja przeciw "becikowemu" niezależ 20.12.05, 20:26 Jeszcze raz popieram uu1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yanca3 Re: Senacka komisja przeciw "becikowemu" niezależ 20.12.05, 20:40 a skąd będziesz wiedział , że robi to dla kasy? To już nieskończenie długa inwigilacja hehehehehee Odpowiedz Link Zgłoś
kaczeniec21 Re: Senacka komisja przeciw "becikowemu" niezależ 20.12.05, 22:01 Moja odpowiedż jest do Ciebie yanca8;nie wiem czy masz pojęcie co moze zrobic bieda.Z ludzi. Masz chyba malo lat, abyś dużowiedział.. Pardon , mnie to tak boli,że chyba nie myślę obiektywnie jeśli wogóle myślę.... Odpowiedz Link Zgłoś
manonfire Fajny tekst 20.12.05, 20:49 Po uważnym przeczytaniu artykułu znalazłem ciekawe sformułowanie, które zacytuję: "[...] oraz dodatkową możliwość przyznawania dodatku za urodzenie dziecka przez samorządy. [...]" To znaczy, jeśli samorząd (bądź ktoś z samorządu) urodzi dziecko, to kasę dostanie dodatkowo :D Odpowiedz Link Zgłoś
ss85 To jest CHORE 20.12.05, 21:18 Kto normalny zdecyduje się na dziecko dla marnego jednorazowego tysiąca? Tylko tacy, którym akurat brakuje do wińska. Bo łatwiej zrobić dziecko niż zarobić pieniądze uczciwą pracą. No, ale głosy żuli liczą sie tak samo, jak wszystkich innych. A potem ja ze swoich podatków będę musiał utrzymywać pokolenie "B"(ecikowe). Gdyby było mniejsze bezrobocie to by nie trzeba było becikowego żeby się rodziło więcej dzieci (i to z lepszymi perspektywami). Idźmy na jakość, a nie na ilość!!! Odpowiedz Link Zgłoś
konskipsiinteres Re: To jest CHORE 20.12.05, 22:02 Czyli promocja prokreacji w rodzinach, ktore nie mialy z nia nigdy problemu. Strukturalny niz demograficzny dotyka warstwy zamożne i wykształcone. Nawet gdyby becikowe bylo pomyslem sensownym, senacka propozycja resztki sensu zmiotła. Niech obywatele z wlasnej kieszeni placą na 1000 PLN na przelew, zeby sie pępek lepiej goił. Najwyraźniej elity są nam zbędne.. Tuwim miał rację: "naróbcie Polsce bachorów". Opieka społeczna już czeka, po niej policja. A może tak zamiast dawać zapomogę wspierajmy edukację najbiedniejszych. Fundusze celowe - nie pieniądze na bezmyślną konsumpcję. Odpowiedz Link Zgłoś
hella11 Re: To jest CHORE 20.12.05, 22:26 konskipsiinteres, co Ty naiwny jestes? "Wspierajmy edukacje najbiedniejszych" - a po co , przeciez ciemnota duzo latwiej sterowac. Wyksztalcony Polak to dla wladzy ciezar. A tak , niech sie mnoza tumany, niech nakladaja moherowe bereciki, niech sluchaja o. dyrektora... Odpowiedz Link Zgłoś
trollskog Re: samoadoracja... 20.12.05, 22:33 Samoadoracja slusznych pogladow w sprawie be*ikowgo jest OK, tylko co dalej ? Jak odsunac LPR od wladzy ? Przyspieszone wybory ? Odpowiedz Link Zgłoś