adamblabla Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 09:32 chcecie uczyni kraj bezpieczniejszym dając ludziom broń? a pomyśleliście o tym, że ludzie będą ją wykorzystywać nie tylko w celach obrannych? a będziecie mogli zidentyfikować kogoś, kto wystrzeli na ulicy gumową kulę, albo użyje paralizatora? czy uwazacie, że dacie radę stworzyć taką kontrolę, że broń dostaną uczciwi obywatele, którzy wykorzystają ją tylko do obrony? jeżeli nie zabezpieczycie się przed takimi sytuacjami, to nawet nie myślcie o wprowadzaniu tej ustawy, bo Warszawa zmieni się w poligon!!! a co z np. osobami będącymi zameldowanymi w W-wie tymczasowo? dostanie broń i będzie mógł ją sobie wywieźć do domciu? jak czytam posty o tyjm, że to dobra ustawa, to widzę że są ludzie którzy widzą tylko jedną stronę tej ustawy a pomijają tą, która wcale nie j4eat nierealistyczna i powiem więcej - to będzie kwestia czasu, kiedy to się pojawi na ulicach, najpierw tylko w nocy, a potem także w dzień!!! Odpowiedz Link Zgłoś
korekt NAM STRZELAĆ NIE KAZANO......... 21.12.05, 09:33 Broń pod strzechy to chory idiotyczny pomysł rodzący u potencjalnego napastnika reakcję nie adekwatną do zakładanej agresii napadniętego. To wymysł idioty śpiącego z pistoletem pod poduszką ,wiecznie go trzymającego w łapach , nawet w kiblu zamiast własnego wacka.Zmieni swoje zdanie po pierwszym postrzale swojej osoby przez samego siebie. Każdą broń trzeba traktować z wielkim szacunkiem bo tylko wtedy jest bezpieczna a nie w rękach podnieconych oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
waldusia_zmora co za szacunek dla samego siebie 21.12.05, 09:35 Gen. Ryszard Siewierski, zastępca komendanta głównego policji: - Jeżeli ta propozycja poprawi ludziom poczucie bezpieczeństwa, to jako stary gliniarz nie mam nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Nareszcie! 21.12.05, 09:44 Mamy prawo do obrony - zwłaszcza swoich domów i rodzin. Poprzednie rządy uważały,że Polacy to półgłówki. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_p Bron tylko dla "good guys" 21.12.05, 09:42 Wszystko dziala, jezeli bron maja tylko uczciwi. Powinni wydawac legitymacje dla porzadnych, zeby dranie nie mogli kupic broni. (dla bystrych inaczej - w powyzszym byla ironia) Bron defensywna... Jezeli ktos mnie zlapie i przylozy paralizator, to tez mnie zalatwi "bronia defensywna". A co do broni ostrej, to trzeba ja jeszcze umiec sprawnie uzywac, a w tym dranie maja wieksze doswiadczenie. Nosi taka pani spluwe w torebce, facet chce ja ograbic (*) i ona mowi "niech pan chwile zaczeka, wyciagne rewolwer i sie przymierze". Chyba to nie zadziala, raczej on wyrwie jej rewolwer i jej zagrozenie sie zwiekszy, nie zmniejszy. (*) sorry za seksistowskie stereopy, dajmy dla pani Dunin: idzie sobie spokojnie mlody byczek, a staruszka chce go ograbic... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz chyba uraziłeś środowiska gejowskie 21.12.05, 10:02 johnny_p napisał: sorry za seksistowskie stereopy, dajmy dla pani Dunin: idzie sobie spokojni > e > mlody byczek, a staruszka chce go ograbic... Wydaje mi sie ,ze bardziej poprawne politycznie było by : "idzie sobie spokojnie młodzy człowiek o jedynie słusznej orientacji seksualnej , a staruszka w moherowym berecie brutalnie chce go ograbic". Odpowiedz Link Zgłoś
mamiya Broń powinna być dostępna bez zezwoleń!!!!!!!!!!!! 21.12.05, 10:09 takie zabawki jak paralizatory oraz strzelby na gumowe kule itp powinny być dostępne bez zezwoleń!!! To granda,że biurokracja ogranicza wolność jednostek!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tpepe Znow o USA 21.12.05, 10:09 To teraz chcemy miec tez taka ilosc zabojstw jak w USA? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Znow o USA 21.12.05, 11:37 A może taką jak w Rosji? Tam też nie ma powszechnych pozwoleń na broń ale kto chce, ten ma. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub strzelba na zdjeciu 21.12.05, 10:19 no no no.. strzelba na gumowe kule z paralizatorem w reku? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo [...] 21.12.05, 10:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Re: Strzelba na zdjęciu to ta Pani czy to co 21.12.05, 10:30 trzyma w ręku ? Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Rowne szanse ! 21.12.05, 10:30 bandyta idzie do innego bandyty i kupuje bron, wchodzac do mojego domu czuje sie bezkarny. Co mu moge zrobic ? Nakrzyczec ? Teraz bandyta musi sobie zkalkulowac szanse ze natknie sie na lufe ktora odstrzeli mu jego francowaty bandycki czerep. BRAVO PIS MY HOME IS MY CASTLE Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh wiekszym problemem dla państwa są 21.12.05, 11:01 infantylni i niedojrzali odbywatele. jak ten z postu powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
wrobel_jeden Re: wiekszym problemem dla państwa są 21.12.05, 23:34 mario.osh napisał: > infantylni i niedojrzali odbywatele. > jak ten z postu powyżej. Racja. Tylko bandyci są elitą, wzorem rozwagi i odpowiedzialności. Reszta to półgłówki. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: wiekszym problemem dla państwa są 21.12.05, 23:36 wrobel_jeden napisał: > mario.osh napisał: > > infantylni i niedojrzali odbywatele. > > jak ten z postu powyżej. > > Racja. Tylko bandyci są elitą, wzorem rozwagi i odpowiedzialności. > Reszta to półgłówki. Nie, zbyt daleko idące uogólnienie. Na przykład o tobie nie sposób powiedzieć, że jesteś półgłowkiem. Co najwyżej ćwierćgłówkiem. Za to całym prymitywnym chamem. Odpowiedz Link Zgłoś
wrobel_jeden Kto z kim przestaje ..... 21.12.05, 23:48 mn7 napisała: > Nie, zbyt daleko idące uogólnienie. Na przykład o tobie nie sposób powiedzieć, > że jesteś półgłowkiem. Co najwyżej ćwierćgłówkiem. Za to całym prymitywnym > chamem. Widocznie za dużo z nimi miałem do czynienia i też schamiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
miszkad Re: Kto z kim przestaje ..... 21.12.05, 23:55 wrobel_jeden napisał: > mn7 napisała: > > Nie, zbyt daleko idące uogólnienie. Na przykład o tobie nie sposób powied > zieć, > > że jesteś półgłowkiem. Co najwyżej ćwierćgłówkiem. Za to całym prymitywny > m > > chamem. > > Widocznie za dużo z nimi miałem do czynienia i też schamiałem. Nie masz się co przejmować. Kiedy zawodzą argumenty, do akcji wchodzą epitety- "oszołom", "ciemnogród", "cham", "ciemny katolik" itd. Niektórym wydaje się, że są to argumenty koronne,które stawiają ich marny intelekt powyżej całej "hołoty", która mysli zdrowo i racjonalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 zdrowy się odezwał... 21.12.05, 23:57 Bezmyślne powtarzanie bzdur to "zdrowe myślenie"? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: zdrowy się odezwał... 22.12.05, 00:01 i to w sytuacji, kiedy to właśnie WY zaczynacie od chamskiej inwektywy "obrońca bandytów" jeśli ktoś próbuje zamiast waszych sloganów tłumaczyć coś w zgodzie z realizami i zdrowym rozsądkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
miszkad Re: zdrowy się odezwał... 22.12.05, 00:04 mn7 napisała: > Bezmyślne powtarzanie bzdur to "zdrowe myślenie"? Jakich bzdur? przytocz te bzdury... Bzdurą jest to, że bandyta ma więcej praw niż ofiara? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Rowne szanse ! 21.12.05, 15:55 o90 napisał: > bandyta idzie do innego bandyty i kupuje bron, wchodzac do mojego domu czuje > sie bezkarny. Co mu moge zrobic ? Nakrzyczec ? > Teraz bandyta musi sobie zkalkulowac szanse ze natknie sie na lufe > ktora odstrzeli mu jego francowaty bandycki czerep. Guzik zdążysz zrobić, jeżeli to będzie bandyta. Udać Ci się może w przypadku listonosza, albo sąsiada, który po pijaku pomyli drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kris_me Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 10:37 pewnei już jakis pisowczycz sprowadził większą partie takiego towaru Odpowiedz Link Zgłoś
hotrod404 czy jak dziabnę żonę prądem przed Ligą Mistrzów to 21.12.05, 10:41 wystarczy do końca dogrywki??? ;-) oczywiście jestem za bronią ostrą dla wolnych ludzi w wolnym kraju!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 10:42 Przyda się jakaś broń na kaczki Odpowiedz Link Zgłoś
eagle10 Kto uzbroi Straż Miejską 21.12.05, 10:42 A kto wreszcie zmieni przepisy dotyczące uzbrojenia Straży Miejskiej? Bo miotacz gazu i pałka to chyba trochą za mało w dzisiejszym świecie? Wystarczy, że blokers jest z dużym psem i już jest górą. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 jesteś nie na bieżąco 21.12.05, 10:55 eagle10 napisał: > A kto wreszcie zmieni przepisy dotyczące uzbrojenia Straży Miejskiej? Bo > miotacz gazu i pałka to chyba trochą za mało w dzisiejszym świecie? Obowiązujące przepisy od dawna dają możliwość wyposażenmioa strażników w broń palną. Nie jest to jednak wykorzystywane. I słusznie. Zadania straży miejskiej nie wymagają korzystania z broni palnej. Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: jesteś nie na bieżąco 21.12.05, 11:17 mn7 napisała: > Obowiązujące przepisy od dawna dają możliwość wyposażenmioa strażników w broń > palną. Nie jest to jednak wykorzystywane. I słusznie. Zadania straży miejskiej > nie wymagają korzystania z broni palnej. Broń palna nie zawsze jest potrzebna. Arsenał ŚBP dostępny Policji czy Straży Miejskiej przy dobrym wyszkoleniu i wystarczającej liczebności (amerykańska policja ma takie powiedzenie: "z radiem nie wygrasz" ;-) w większości przypadków eliminuje konieczność użycia a nawet sięgania po broń palną. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 słusznie 21.12.05, 22:21 dean08 napisał: > mn7 napisała: > > > Obowiązujące przepisy od dawna dają możliwość wyposażenmioa strażników w > broń > > palną. Nie jest to jednak wykorzystywane. I słusznie. Zadania straży miej > skiej > > nie wymagają korzystania z broni palnej. > > Broń palna nie zawsze jest potrzebna. Arsenał ŚBP dostępny Policji czy Straży > Miejskiej przy dobrym wyszkoleniu i wystarczającej liczebności (amerykańska > policja ma takie powiedzenie: "z radiem nie wygrasz" ;-) w większości > przypadków eliminuje konieczność użycia a nawet sięgania po broń palną. Dlatego właśnie SM nie wyposaża się w broń palną. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 11:19 Obywatelom bardziej zagrożonym, np. przez jaccuzi, proponuję przydzielać rusznice ppanc. Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 11:35 uu1 napisała: > Obywatelom bardziej zagrożonym, np. przez jaccuzi, proponuję przydzielać > rusznice ppanc. :D!!!!złóżę zamówienie,ale w hurtowni bo interesuję mnie większa ilość w/w:D Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 12:01 Witaj. W kraju, w którym nawet księża jeżdżą samochodami nawaleni jak silos po zbiorach rozdać ludowi broń, to oznacza zmniejszyć populację o kilkanaście procent. Może o to chodzi. Będzie więcej szmalu na berecikowe. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 12:12 uu1 napisała: > Witaj. W kraju, w którym nawet księża jeżdżą samochodami nawaleni jak silos po > zbiorach rozdać ludowi broń, to oznacza zmniejszyć populację o kilkanaście > procent. Może o to chodzi. Będzie więcej szmalu na berecikowe. :-) Też witaj!Zawsze uważałem,że w Polsce dostępność do broni jak w USA może doprowadzić do samozagłady narodu.Fobie+gorzała+broń konwencjonalna=broń o niespotykanej sile rażenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
meezer tia.. 21.12.05, 11:58 też jestem za anarchią..:> prawo? po co nam prawo? niech będzie sprawiedliwość :> pis zmieni ustawę dot. obrony koniecznej, zmieni nazwe z PiS na S (prawiedliwość) i wtedy na pewno się wywiąże z obietnic wyborczych! Ba! nawet nie w 50% ale w 100 :> Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 11:59 pantera01 napisał: > No wreszcie ktos idzie po rozum do glowy. Policja nie byla, nie jest i nie > bedzie w stanie zapewnic bezpieczenstwa wszystkim obywatelom w kazdej okolicy > i sytuacji. Obywatelu, broń się sam!> > Dlatego kazda inicjatywa pomagajaca praworzadnym (zaznaczam > jeszcze raz-praworzadnym) obywatelom bronic siebie i swojego domu przed > bandziorami jest godna najwyzszego poparcia. A po czyn poznać tych praworządnych? > Co do opinii p. profesorka to > znam przypadki kiedy ludzie ulegali ciezkim wypadkom (ze smiertelnymi > wlacznie) poprzez poslizniecie sie na skorce od banana. Czy p.profesorek > rowniez chcialby zakazu sprzedazy bananow? Czy aby trochę nie przesadzasz z tymi skutkami poźliźnięcia się na skórce od banana? Chyba to jednak znacznie mniej niebezpieczne, niż broń, choćby i z gumowymi kulami. Odpowiedz Link Zgłoś
rzulw Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 12:00 "Strzelba na gumowe kule (na zdjęciu)" ... no raczej lufa ... była kiedyś ta pani na zdjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
yanca3 Re: a jak ktoś..... 21.12.05, 12:09 przejdzie za blisko płota to mu po nóżkach.Wzięliśmy już chyba ( mam nadzieję ,że to już wszystko) wszystko zza oceanu. Giwera - czy miejsca pracy ? Wybór zależy od ? no właśnie od kogo? Znowu za dużo giwer i trzeba je sprzedać? Koleś sprowadził to niech zarobi? Głupi przepis o gaśnicach samochodowych ( które i tak do niczego się nienadawały) spowodował ogólnie zamieszanie,Teraz propozycja a następnie zmusi się (w jakiś sposób ) właścicieli prywatnych posesji do zakupu broni. Być może ,że tzw.zastraszanie już działa. Odpowiedz Link Zgłoś
prawopl a jak bronić się przed skorumpowanym sędzią? 21.12.05, 12:19 Skoro wymiar sprawiedliwości jest bezbronny, to może pomogą już tylko paralizatory. Albo jak państwo ma bronić się przed takimi jak Zbyszek Sobotka z SLD, który dostał wyrok 3,5 roku bezwzględnego więzienia, a dzięki pomocy swojego przyjaciela Kwaśniewskiego nie odsiedzi ani dnia. -- www.upadloscian.org.pl - tutaj kolejna afera z czasów prezydentury A.Kwaśniewskiego, który sympatyzuje z biznesami powiązanymi ze znanym aferzystą Odpowiedz Link Zgłoś
hotrod404 Re: a jak bronić się przed skorumpowanym sędzią? 21.12.05, 12:30 na jednych sędziów działa kasa, na tych co nie działa kasa najlepiej działa magnum 44 właśnie (oczywiście klienci sędziów nie potrzebują pozwoleń!)! Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 regularnie biorąc tabletki przepisane przez lekarz 21.12.05, 12:33 w każdym razie tobie to może pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
prawopl znasz się też na lekarstwach? 21.12.05, 14:24 a jakie dawki sam bierzesz? -- www.upadloscian.org.pl - tutaj kolejna afera z czasów prezydentury A.Kwaśniewskiego, który sympatyzuje z biznesami powiązanymi ze znanym aferzystą Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: znasz się też na lekarstwach? 21.12.05, 22:23 ja się nie znam, ale twój lekarz zapewne tak. Jeśłi będziesz przestrzegał jego zaleceń, to wyjdzie ci to tylko na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: a jak bronić się przed skorumpowanym sędzią? 21.12.05, 16:01 A kogo okradł/ograbił/zabił Zbyszek Sobotka? Bo nie czytałam... Odpowiedz Link Zgłoś
wrobel_jeden Re: a jak bronić się przed skorumpowanym sędzią? 22.12.05, 00:00 koloratura1 napisała: > A kogo okradł/ograbił/zabił Zbyszek Sobotka? Bo nie czytałam... Ograbił nas obywateli. Powinien oddać wszystkie pieniądze jakie otrzymał jako pensję. Czy jest winien czyjejś śmierci? Nie wiemy ale nie możemy na pewno powiedzieć, że nie. Z reguły przestępcom udowadnia się tylko część przestępstw. Nie wiemy ile lat krył oszustów i bandytów i jakie były tego skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 tak, zrobcie jeszcze z Polski "dziki zachod" 21.12.05, 12:24 Akurat uzywanie USA jako przykladu pod tym wzgledem jest idiotyczne. W Stanach od lat wskazniki przestepczosci stoja na bardzo wysokim poziomie. Lepiej patrzec sie na Europe Zachodnia, a zwlaszcza Skandynawie, gdzie przestepczosc jest duzo mniejsza, a jednoczesnie jest duzo wiecej restrykcji na bron niz w Ameryce. W Kanadzie wlasnie rzad zamierza wprowadzic calkowity zakaz posiadania broni recznej albowiem wskazniki przestepczosci z jej uzyciem sa bardzo wysokie ostatnio. Nota bene w Kanadzie i tak jest duzo bezpieczniej niz w Stanach. Sposobem na zwalczenie przestepczosci jest sciagniecie broni z ulicy, a nie dawanie jej ludziom. Kaczynski zdaje sie chciec uczynic z Polski dziki zachod gdzie juz nikt nie bedzie czul sie bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.marle Niech się okopią w tym Pałacu, licho nie śpi... 21.12.05, 12:39 Mam tylko watpliwość, czy gumka to stosowne zabezpieczenie Majestatu?... Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Niech się okopią w tym Pałacu, licho nie śpi. 21.12.05, 12:49 kacyk jest za kara smierci, ja mu jej nie zycze.... Odpowiedz Link Zgłoś
elacyrnek [...] 21.12.05, 12:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: będzie można legalnie zastrzelić 21.12.05, 12:50 ...np. akwizytora. No, brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: będzie można legalnie zastrzelić 21.12.05, 16:06 piotr7777 napisał: > ...np. akwizytora. No, brawo. I komornika! I faceta z firmy windykacyjnej! I teściową! I kochanka żony! Aaale fajnie! Zawsze można będzie powiedzieć, żeśmy się pomylili... Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 co więcej, nikt tego nie będzie sprawdzać! 21.12.05, 22:27 koloratura1 napisała: > piotr7777 napisał: > > > ...np. akwizytora. No, brawo. > > I komornika! > I faceta z firmy windykacyjnej! > I teściową! > I kochanka żony! > > Aaale fajnie! Zawsze można będzie powiedzieć, żeśmy się pomylili... Co więcej, nikt tego nie będzie sprawdzać, bo przecież i przepisy o obronie koniecznej miałyby byc tak zmienione, że wystarczyłoby samo oświadczenie sprawcy, że się bronił. Super! Odpowiedz Link Zgłoś
wrobel_jeden Widocznie jesteście materiałem na bandytów. 22.12.05, 00:05 koloratura1 napisała: > piotr7777 napisał: > > > ...np. akwizytora. No, brawo. > > I komornika! > I faceta z firmy windykacyjnej! > I teściową! > I kochanka żony! > > Aaale fajnie! Zawsze można będzie powiedzieć, żeśmy się pomylili... Żaden normalny człowiek nie użyje posiadanej broni dla frajdy - jedynie w sytuacji krytycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
miszkad Re: popisuj się tak dalej swoim "dowcipem" 22.12.05, 00:16 mn7 napisała: > prymitywie To co mi zrobisz? Gdyby ktoś cię napadł, a ja byłbym swiadkiem, to bym ci pomógł. Być może zrobiłoby tak więcej ludzi, gdyby się nie bali procesu, oskarżenia, i gdyby oczywiście mieli czym ci pomóc. Na przykład paralizatorem. Skutecznym, a nie działjącym na dotyk. Poza tym taki młodociany bandzior zastanowiłby się, czy potencjalna ofiara go nie uszkodzi. Niestety prymitywne myslenie, takie jak twoje nie zakłada takiej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: popisuj się tak dalej swoim "dowcipem" 22.12.05, 00:19 miszkad napisał: > mn7 napisała: > > > prymitywie > > To co mi zrobisz? > Gdyby ktoś cię napadł, a ja byłbym swiadkiem, to bym ci pomógł. I nawzajem. > Być może > zrobiłoby tak więcej ludzi, gdyby się nie bali procesu, oskarżenia Jakiego procesu? Jakiego oskarzenia? Podaj mi jakikolwiek przykład procesu i skazania ludzi, którzy pomagali jakiemuś napadniętemu. Choć jeden. > Poza tym taki młodociany bandzior zastanowiłby się, czy potencjalna ofiara go > nie uszkodzi. O tak tak. Znowu założenie, że bandzior "kalkuluje". > Niestety prymitywne myslenie, takie jak twoje nie zakłada takiej To ni eprymitywne myśłenie, lecz realizm wnikający ze znajomości rzeczywistości. Odnoszę wrażenie, że znacznie głębszej i raczej na pewno dłuższej, niż twoja. Odpowiedz Link Zgłoś
miszkad Re: popisuj się tak dalej swoim "dowcipem" 22.12.05, 00:45 mn7 napisała: > miszkad napisał: > > > mn7 napisała: > > > > > prymitywie > > > > To co mi zrobisz? > > Gdyby ktoś cię napadł, a ja byłbym swiadkiem, to bym ci pomógł. > > I nawzajem. > > > Być może > > zrobiłoby tak więcej ludzi, gdyby się nie bali procesu, oskarżenia > > Jakiego procesu? Jakiego oskarzenia? Podaj mi jakikolwiek przykład procesu i > skazania ludzi, którzy pomagali jakiemuś napadniętemu. Choć jeden. > Skoro w społeczeństwie funkcjonuje poczucie zagrożenia wynikające ze strachem przed oskarżeniem, procesem to chyba problem istnieje? Tu nie chodzi o to, że kodeks teraz zakłada możliwość obrony koniecznej, tylko o to, ze ludzie boja się jakichkolwiek kontaktów z sądem, bo wiedzą, że może to dla nich skończyć się niekorzystnie (chocby długość procesu), a czasem tragicznie. Pis chce dać ludziom sygnał, żeby nie bali się interweniować, żeby zmienić stereotyp jak pisałaś starchu przed konsekwencjami obrony. Skoro dadzą ludziom te zabawki, to usankcjonują w rzeczywistości coś takiego, jak mozliwosć obrony. Porównywanie tego do dawania bandytom nowej broni to absurd. > > Poza tym taki młodociany bandzior zastanowiłby się, czy potencjalna ofiar > a go > > nie uszkodzi. > > O tak tak. Znowu założenie, że bandzior "kalkuluje". > Pewnie, ze kalkuluje. Np. kogo napaśc? bbcię, czy młodego bysia... > > Niestety prymitywne myslenie, takie jak twoje nie zakłada takiej > > To ni eprymitywne myśłenie, lecz realizm wnikający ze znajomości > rzeczywistości. Odnoszę wrażenie, że znacznie głębszej i raczej na pewno > dłuższej, niż twoja. Ta rzeczywistość wygląda chyba tak, że ludzie nie reagują na akty chuligaństwa, bandytyzmu, że coraz więcej jest drobnych napadów i aktów wandalizmu, czyż nie? Ale krok podjęty przez Pis żeby to zmnienic spotyka się z zadziwiającym sprzeciwem i argumentami typu broń w USA = dużo zabójstw z broni palnej. Co ma broń palna do gumowych kul i paralizatorów? Chodzi o to, żeby obudzić społeczeństwo z marazmu obojętności i strachu, w które zostało wtłoczone przez poprzednie skuteczne rządy... Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: popisuj się tak dalej swoim "dowcipem" 22.12.05, 00:49 miszkad napisał: > Skoro w społeczeństwie funkcjonuje poczucie zagrożenia wynikające ze strachem > przed oskarżeniem, procesem to chyba problem istnieje? Owszem. Jeśłi jakieś zjawisko istnieje bez rzeczowej przyczyny to jest to ogromny problem. Podobnie, jak ogromnym problem jest kompletna niewiedza nawet wyksdztałconych ludzi co do prawa do obrony koniecznej i istnienie róznych szkodliwych mitów. > Pis chce dać ludziom sygnał, żeby nie bali się interweniować, żeby zmienić > stereotyp jak pisałaś starchu przed konsekwencjami obrony. Nie zauważyłeś, że skutki uboczne takich sygnałów, są zawsze znacznie gorsze niż iluzoryczne korzyści? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Hej, ludzie ~ a moze? 22.12.05, 00:53 warto przeczytac artykul, ktory wywolal wasza dyskusje. Tu chodzi o bron: ~ paralizator, ~ miotacz kul. No, napewno nie chodzi o bron atomowa :)))))))))))))). Hlups! Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Hej, ludzie ~ a moze? 22.12.05, 00:55 mysz_polna5 napisała: warto przeczytac artykul, ktory wywolal wasza dyskusje. Tu chodzi o bron: ~ paralizator, ~ miotacz kul GUMOWYCH*. No, napewno nie chodzi o bron atomowa :)))))))))))))). Hlups! * konieczna poprawka, ktora nanosze :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Hej, glupy ~ a moze? 22.12.05, 01:02 przed tym odpowiecie sobie sami. Czy ta bron, pt: - paralizator, - miotacz kul gumowych, zabija? Czy tylko odstrasza. Co? Odpowiedz Link Zgłoś
miszkad Re: popisuj się tak dalej swoim "dowcipem" 22.12.05, 01:03 mn7 napisała: > miszkad napisał: > > > > Skoro w społeczeństwie funkcjonuje poczucie zagrożenia wynikające ze stra > chem > > przed oskarżeniem, procesem to chyba problem itnieje? > > Owszem. Jeśłi jakieś zjawisko istnieje bez rzeczowej przyczyny to jest to > ogromny problem. > Podobnie, jak ogromnym problem jest kompletna niewiedza nawet wyksdztałconych > ludzi co do prawa do obrony koniecznej i istnienie róznych szkodliwych mitów. > Te "mity" nie biorą się znikąd. Pis zdaje się chce te "mity" obalić. > Nie zauważyłeś, że skutki uboczne takich sygnałów, są zawsze znacznie gorsze > niż iluzoryczne korzyści? > A jakie przewidujesz skutki uboczne paralizatorów i kul gumowych? Podaj przykład takich sygnałów i takich ubocznych skutków, jeśli moge posłużyć się twoją retoryką:) Odpowiedz Link Zgłoś