Dodaj do ulubionych

Remarque, kronikarz uchodźców

30.12.05, 23:26

w stylu 'bezszwowym'?

to musi jaki archaizm sprzed '68 hehe

Remarque byl cale zycie impotentem, Dietrich nazwala ich paroletni 'romans' -
cozy, milym/przyjemnym ;]

Zwiazek z Goddard nie byl wcale szczesliwy, bowiem ta aktorka slynela z
niewiarygodnej chciwosci , biografowie pisza, ze zdobyla EMR sprytem i
namolnoscia, odsuwala go od starych przyjaciol a pozniej skrupulatnie zadbala
azeby caly majatek meza przypadl jej w testamencie
Obserwuj wątek
    • d14b0ll0s Signum temporis 31.12.05, 13:31
      Teraz jest moda na takie 'biografie'.. a o tworczosci niemal ani slowa.
    • technoseksualista Ładny biograf ale zbyt powierzchowny 01.01.06, 15:05
      Pozatym autor powinien poczytać trochę polskiej prasy jeśli chce w niej
      publikować. Język polski odrobinę się zmienił od czasu kiedy Pan
      wyjechał/został wyrzucony.
      • fatso60347 Re: Ładny biograf ale zbyt powierzchowny 01.01.06, 17:25
        technoseksualista napisał:

> Pozatym autor powinien poczytać trochę polskiej prasy jeśli chce w niej
        > publikować. Język polski odrobinę się zmienił od czasu kiedy Pan
        > wyjechał/został wyrzucony.

Jezyk polski schamial, zbrutalizowal sie w wyniku tzw wojny jaruzelskiej.
        Ten Dasko, wychowany zapewne w inteligenckim, zydowskim domu gdzies w okolicach
        Alei Roz w W-wie, jest wiec faktycznie dzis matuzalemem, zywym zabytkiem
        historii tego jezyka.

Ja sam poznalem Luk Tryumfalny EMR w momencie dziejowym gdy Pan Dasko zostal
        swiatowcem. Zamiast jednak wyruszyc w swiat expresem Chopin w kierunku Wiednia,
        ja sluchalem cotygodniowej audycji gdzie lecial Rawik i Joanna na zywo, w
        wykonaniu dobrych polskich aktorow. Byla cisza nocna, glos szedl z kolchoznika a
        atmosfera koncentracji niesamowita jako ze teatrum odbywalo sie w lochach
        Centralnego Wiezienia w Bydgoszczy.

Jezyk polski sie zmienil, panie szanowny, ale nie zmienil sie jezyk pisany ani
        nie widze tez specjalnych roznic gdy rozmawiam wlasnie z szykujaca za plecami
        uczte na dzis wieczor moja Mondrusia. Rozumiemy sie jakos: ja, emigrant od lat
        30-tu, londynczyk co mowi jezykiem zapamietanym polskim. Ona, adiunkt PAN,
        warszawianka co mowi jezykiem polskim zywym.
        • technoseksualista To w zasadzie była uwaga ogólna... 01.01.06, 18:10
          ...odnośnie conajmniej paru osób które często publikują na łamach "Gazety" a
          które zostały poszkodowane w czasie walki wewnętrznej (Żydy/Chamy 1968) w
          organie okupacyjnym znanym jako PZPR i które stąd wyjechały. Nie wiem w jakich
          domach się wychowali. Czy stalinowskich czy inteligenckich.

Niezależnie czy są Żydami czy nie są i czy byli komunistami czy nie byli,
          posługują się w swoich publikacjach pewnymi socjalistycznymi kalkami językowymi
          i myślowymi których teraz się nie stosuje bo obrażają one Polskę i wszystkich
          ludzi zamordowanych, upokarzanych i prześladowanych w okresie 1945-1990 z
          naciskiem na pierwsze dziesięć lat tego okresu.

• fatso60347 Re: To w zasadzie była uwaga ogólna... 01.01.06, 22:32
            No coz, Panie technoseksualisto. Ja tez sie posluguje takimi
            kalkami jezykowymi a to czy cos takiego jakiegos krajowca wzrusza czy tez nie,
            miewam na ogol w dupie. Piszac na rozne fora w Zydecie adresuje szan.Forumowiczow
            per Swinski Ryju bo mam w stos. do Narodu Polskiego pewne zastane urazy. Na
            ogol stosuje technike obronna badajac npla pod katem czy jest herbowy, ma
            klejnot szlachecki czy tez nie. Dalej ida zaslugi wobec Pomrocznej w jej
            zamierzchlych i najnowszych dziejach. A juz na koncu co taki miewa w rozporku.
            Prosze laskawie zauwazyc, ze tradycyjnie szlachta polska bywala przyjazna Zydom
            a antysemityzm znamionowal jumped-up parvenu czyli cytowanego przez lLaskawce
            polskiego Chama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka