Dodaj do ulubionych

Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego" ...

26.01.06, 07:49

Lustrujący dzisiaj młodszych dziennikarzy starsi koledzy stali w czasach PRL
na pierwszej linii tego, co nazywano frontem ideologicznym.

Mamy w tym stwierdzeniu wyjasnienie, dlaczego dopiero dziś akcje lustracyjne
stały sie tak popularne. Bo ich organizatorzy, aktywnie kiedys wspierający
PRL, sadzą, że ludzie juz o wszystkim zapomnieli i jedynym dowodem jest papier
z IPN.

Dziś większym przestępstwem okazuje się być często wymuszona lub nieświadoma
współpraca z SB, niż kierowanie nagonkami, czystkami itp. z pozycji sekretarza
PZPR lub jego przydupasa w czasach PRL-u. Nie bronię bynajmniej TW, ale znaj
proporcją, mocium panie.

Obserwuj wątek
    • brukselek Maciej Rybiński 26.01.06, 08:24
      nie broni swoich pracodawców,on nienawidzi Gazety Wyborczej za to ze udowodniła
      mu że przepisał cudzy tekst.Ma wspaniałe pióro tylko że nienawiść karze mu
      wytwarzać takie perełki że nie da się czytać,ale wściekli to lubią więc ma
      swoich wielbicieli
      • abandonner Re: Maciej Rybiński 26.01.06, 09:00
        Aby być dzisiaj dobrym, nie wystarczy przemilczeć pewnych prawd. Trzeba jeszcze
        mówić pewne kłamstwa.
        • obalmykaczyzm Re: Maciej Rybiński 26.01.06, 13:01
          MR jest nie tylko plagiatorem. Jest przestepca skazanym w Niemczwch na dwa lata
          wiezienia (odsiedzial ...) za spowodowanie wypadku i prowadzenie samochodu w
          stanie wysoce wskazujacym za to bez prawa jazdy, ktore bylo mu wczesniej
          odebrane za prowazdenie po pijaku. Jak zaczyna pouczac innych o moralnosci to
          zbiera mi sie na torsje, bo pamietam go z Niemiec.
          • janstrak Maleszka i Czuchnowski to wzorce postaw! 26.01.06, 14:24
            Kolejny haniebny tekst pismaka, któremu już prawie nikt z dawnych, krakowskich
            znajomych nie podaje ręki.
            Za ile kupuje się taką dziennikarską szmatę? Za 5 tysięcy miesięcznie? Za sześć?
            Ile kosztuje honor czlowieka, który udawal prawicowca i dekomunizatora bo
            pracowal w pismach prawicowych a następnie poszedl na żold Michnika i stal się
            jego czolowym palkarzem?
            Obrzydliwe.
            • m635 Re: Maleszka i Czuchnowski to wzorce postaw! 26.01.06, 15:12
              janstrak napisał:

> Kolejny haniebny tekst pismaka, któremu już prawie nikt z dawnych,
              > krakowskich znajomych nie podaje ręki.

Ma za to nowych kolegów - taki Maleszka na przykład...

> Za ile kupuje się taką dziennikarską szmatę? Za 5 tysięcy miesięcznie?
              > Za sześć?

Przeceniasz go. Byle na wódę i alimenty wystarczyło...
              Poza tym obrona kapusiów i walka z lustracją może być próbą obrony własnej
              dupy, nie tylko sposobem zarabiania na życie.

> Ile kosztuje honor czlowieka, który udawal prawicowca i dekomunizatora bo
              > pracowal w pismach prawicowych a następnie poszedl na żold Michnika i stal
              > się jego czolowym palkarzem?

Góra trzy koła miesięcznie. Jeszcze laska tygodniowo wliczona w cenę.

> Obrzydliwe.

Zdziwiony???
              • fritz.fritz To jest link do Rzepy. Rybinski zwraca rowniez 26.01.06, 22:55
                uwage na anonimowych poslow czy swiadkow donoszacych GW. Jestem gotow sie
                zalozyc ze 99% tych anonimowych postaci jest czystym wymyslem.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060125/publicystyka/publicystyka_a_6.html

Rybinski bardzo fajnie zdefiniowal GW.

• fritz.fritz Dla leniwych wkopiowalem: 26.01.06, 22:57
                  JESTEM, WIĘC PISZĘ

Lustrowanie lustratorów

Krakowski "Dziennik Polski", jako pierwsza gazeta w Polsce - choć kilka innych
                  tytułów zapowiadało od dawna, że to zrobi - postanowił przeprowadzić lustrację
                  swoich dziennikarzy. To okrucieństwo wywołało moralny sprzeciw "Gazety
                  Wyborczej", która w ramach walki z lustracją zlustrowała wczoraj lustratorów.
                  Metodą, której stosowanie "Gazeta" zwykle zarzuca zwolennikom grzebania się w
                  cudzej przeszłości. Przypominaniem, co kto kiedyś robił, bez wdawania się w
                  szczegóły. Piękny przykład poetyki, obowiązującej w bastionie etycznego
                  liberalizmu. "Zarząd Jagiellonii (wydawcy "DP") składa się z dawnych
                  dziennikarzy tej gazety, aktywnych w czasach PRL". Piękne zdanie. Ciekawe, czy
                  to samo napisałaby "GW" o Sławomirze Mrożku, który też był
                  dziennikarzem "Dziennika Polskiego" i też był aktywny w czasach PRL. O każdym,
                  kto żyje dostatecznie długo, można ostatecznie napisać, że był aktywny w PRL.
                  Ten zarząd "po 1989 roku przejął wydawnictwo", co sugeruje jakiś przekręt,
                  tymczasem czterech dziennikarzy wydawnictwo kupiło za pieniądze. I ani nie
                  sprzedało Niemcom, ani nie doprowadziło do ruiny, co jest ewenementem na skalę
                  kraju. Naturalnie fakt, że wiceprezesa wydawnictwa, Tomasza Domalewskiego,
                  zapisała "GW" w roku pańskim 2006 do zmarłej w 1989 PZPR, to już zupełny
                  drobiazg.

Większość świadków przywołanych przez GW to anonimy. Wyjątkiem jest
                  dziennikarz "Gazety Krakowskiej", który stwierdził, że kilka lat temu "Dziennik
                  Polski" przyjął prawicowy i prolustracyjny kurs. Współpracuję stale z tym
                  dziennikiem od roku 1991 i od początku pismo było konserwatywne i antyubeckie.
                  Sam napisałem tam ze dwa tuziny tekstów o lustracji polskiej (że szkoda, iż jej
                  nie ma) i niemieckiej (jak świetnie, że jest) i nigdy nie zmieniono mi nawet
                  literki.

Po co budować takie legendy, mijać się z prawdą i krętaczyć, skoro nie wiadomo,
                  do czego lustracja może posłużyć. Może dla dobra ludzi honoru. W RFN wielkie
                  firmy doradztwa gospodarczego zalecały po zjednoczeniu zatrudnianie agentów
                  Stasi jako posłusznych i potulnych, odradzały zaś dawanie pracy dysydentom jako
                  krnąbrnym i buntowniczym. Chyba słusznie, bo w końcu Ketman posłusznie
                  realizował linię "Gazety Wyborczej". Szkoda, że nie wiadomo, co myśli o
                  lustracji w "DP".

Maciej Rybiński
      • basia Wspaniałego pióra 26.01.06, 09:03
        zabrakło za to Panu Wojciechowi Czuchnowskiemu. Tak niespójnego tekstu dawno nie czytałam.
    • kot.kot1 BŁAZEN Z RZECZPOSPOLITEJ! 26.01.06, 09:04
      Dobry tekst i sluszne "przylozenie" temu blaznowi i plagiatorowi z "Rzepy".
      • tales1 Wyraźne braki intelektualne redaktorów "GW"! 26.01.06, 17:00
        Coraz głupsze teksty, coraz bardziej tendencyjne, coraz bardziej "na
        zamówienie", coraz bardziej podszyte strachem... ot, takie piśmidełko się z
        tego zrobiło! W sam raz dla bezmózgowców!
    • sp25 Domalewski & Czuchnowski 26.01.06, 09:30
      Brawo redaktorze Czuchnowski!!
      Odpowiedz jest znakomita a Post Scriptum rewelacyjna (tu Pan pokazał, że
      złosliwość może być także wykwitem inteligencji). A propos Pana D.: najgorsi są
      neofici
      • jarecky.jarecky Pomylilem sie ?? Domalewski nie byl w PZPR. 26.01.06, 12:03
        Dosc karkolomne konstrukcje, szefostwo wspolpracowala a nie chce miec
        pracownikow z przeszloscia agentow ?? W ostatnim zdaniu krotkie pomylilem sie
        pan Domalewski nie byl w PZPR ... zle mi powiedziano, a kto mi zaswiadczy ze i
        dzisiejszy tekst nie jest kolejna pomylka ?
    • vigla hipokryzja 26.01.06, 11:24
      Jak 'Gazeta jest przeciwna oczernianiu ludzi ' np.
      www.nfa.pl/articles.php?id=42
      www.nfa.pl/news.php?id=46
      Czy to nie jest hipokryzja ?
      • zambro Komuchy z Dziennika Polskiego 26.01.06, 12:10
        Dlatego nie czytam Dziennika Polskiego bo brzydzę się tymi facetami -
        właściclelami. Pamiętam ich teksty: dosłowne lizanie po d..... wszystkich z
        PZPR. POnieważ stali nieco na groszej pozycji aniżeli dziennikarze z "organu"
        czyli z Gazety Krakowskiej więc znacznie bardziej się starali przypodobać. Ich
        dzisiejsze nawoływania do lustacji to mniej więcej to samo co by największa
        k.... starała się założyć Klub Dziewic. A Rybiński - cóż dodać????
        • twprezydent ... i ubecy z Gazety Wyborczej 26.01.06, 14:30
          zambro napisał:

> Dlatego nie czytam Dziennika Polskiego bo brzydzę się tymi facetami -
          > właściclelami.

Za to czytujesz GW i nie brzydzisz się Michnikiem - kolegą od kieliszka Urbana,
          Jaruzelskiego i Kiszczaka oraz Maleszką - płatnym kapusiem donoszącym na
          przyjaciół.

> Pamiętam ich teksty: dosłowne lizanie po d..... wszystkich z
          > PZPR.

Srutu tutu. Tak jak Czuchnowski i jego dwóch informatorów "pamiętających lata
          80-te" :-)))
          Zacytuj te teksty zamiast pisać oszczerstwa!

• barbara444 Re: ... i ubecy z Gazety Wyborczej.. takze Michnik 26.01.06, 14:56
            Dziady w 1968 zdjął je „z afisza” cenzor Ozjasz Szechter, ojciec Adama Michnika.
            Nawet nie Moczar.

Michniki zawsze manipulowali tlumem. Adas tez to robi.

Cokolwiek GW napisze wg wzorow Michnika jest antypolskie.

Prawdziwy spadkobierca mentalnosci UB Michnik wiernie reprezentuje neo-ubowski
            kierunek. On tej mentalnosci sie nigdy nie wyzbedzie.
            • a_ja_i_tak Re: ... i ubecy z Gazety Wyborczej.. takze Michni 26.01.06, 14:58
              basiu, boj sie boga kochana,
              co ty wypisujesz za historyjki :)
              • barbara444 Re: ... i ubecy z Gazety Wyborczej.. takze Michni 26.01.06, 15:22
                W "Gazecie Wyborczej" jest wiele osób związanych z dawnymi rządami
                komunistycznymi, z pierwszą grupą rządzącą Bermana, Minca, Zambrowskiego
                • a_ja_i_tak Re: ... basienko 26.01.06, 15:33
                  barbara444 napisał:

> W "Gazecie Wyborczej" jest wiele osób związanych z dawnymi rządami
                  > komunistycznymi, z pierwszą grupą rządzącą Bermana, Minca, Zambrowskiego

stalinizm juz zostal rozliczony, jestesmy na etapie rozmowy o czasach
                  jaruzelskiego, skup sie troche!
                  :)
                  • barbara444 Re: ... basienko 26.01.06, 16:22
                    Adam Michnik - zaliczany jest do najbliższych “socjaldemokratycznych”przyjaciół
                    prezydenta A. Kwaśniewskiego, obok K. Modzelewskiego, J. Kuronia i B. Geremka -
                    dzieci rodziców zasłużonych w okresie stalinowskim. Jest właścicielem
                    Wydawnictwa “Agora”oraz “Gazety Wyborczej”i jej redaktorem naczelnym.
                    Uwłaszczony przez Jaruzelskiego i Kiszczaka przydziałem ogromnych pieniędzy,
                    dużej wartości sprzętu oraz środków transportu na rozruch tego interesu. To
                    postać o kluczowym znaczeniu w układzie potomstwa dygnitarzy stalinowskich.
                    Jego ojciec, Ozjasz Szechter, był agentem Moskwy w II RP. Został skazany na 7
                    lat więzienia za zdradę Polski. W skład żydowskiej komórki w KC PZPR podległej
                    Berii- szefowi NKWD w okresie narzucania Polsce sowieckiego komunizmu, wchodził
                    Szechter, Berman, Brystygierowa, Chajn, Gros i Kasman. Brat Adama- morderca
                    sądowy- Stefan Michnik należy do grupy stalinowskich katów, którzy winni
                    odpowiadać przed Sądem Rzeczypospolitej za zbrodnie przeciwko narodowi
                    polskiemu. Adam Michnik z Jackiem Kuroniem stworzyli “czerwone”harcerstwo
                    walterowców. Podczas procesu w 1969 r. zapewnił sąd, że jest komunistą.
                    • a_ja_i_tak Re: ... basienko 26.01.06, 16:37
                      barbara444 napisał:

> Adam Michnik - zaliczany jest do najbliższych “socjaldemokratycznych̶
                      > 1;przyjaciół
                      > prezydenta A. Kwaśniewskiego, obok K. Modzelewskiego, J. Kuronia i B.
                      Geremka -
                      >
                      > dzieci rodziców zasłużonych w okresie stalinowskim. Jest właścicielem
                      > Wydawnictwa “Agora”oraz “Gazety Wyborczej”i jej redakto
                      > rem naczelnym.

nie jest wlascicielem Agory, odmowil przyjecia akcji wartych miliona dolcow to
                      warto pamietac

> Uwłaszczony przez Jaruzelskiego i Kiszczaka przydziałem ogromnych pieniędzy,
                      > dużej wartości sprzętu oraz środków transportu na rozruch tego interesu.

standardowa wersja prawicy to ze ukradli kase przeznaczona dla calej
                      solidarnosci od amerykanow... twoja wersja jest nowoscia, rozumiem, ze
                      uwlaszczyli sie na Zakladach Panstwowych "Agora" zalozonych w 1945 :)
                      To
                      > postać o kluczowym znaczeniu w układzie potomstwa dygnitarzy stalinowskich.
                      > Jego ojciec, Ozjasz Szechter, był agentem Moskwy w II RP. Został skazany na 7
                      > lat więzienia za zdradę Polski. W skład żydowskiej komórki w KC PZPR
                      podległej
                      > Berii- szefowi NKWD w okresie narzucania Polsce sowieckiego komunizmu,
                      wchodził
                      >
                      > Szechter, Berman, Brystygierowa, Chajn, Gros i Kasman. Brat Adama- morderca
                      > sądowy- Stefan Michnik należy do grupy stalinowskich katów, którzy winni
                      > odpowiadać przed Sądem Rzeczypospolitej za zbrodnie przeciwko narodowi
                      > polskiemu. Adam Michnik z Jackiem Kuroniem stworzyli “czerwone”harc
                      > erstwo
                      > walterowców. Podczas procesu w 1969 r. zapewnił sąd, że jest komunistą.
                  • t-800 Re: ... basienko 28.01.06, 14:23
                    a_ja_i_tak napisał:

> stalinizm juz zostal rozliczony, jestesmy na etapie rozmowy o czasach
                    > jaruzelskiego, skup sie troche!

Odpieprz się od Generała!!!
    • gw_klamie Bezwstydny kłamca i piesek Michnika 26.01.06, 12:03
      robi pod siebie ze strachu, bo zbliza sie czas rozliczeń dziennikarstwa kloacznego z GW-na!
    • agrafek Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 26.01.06, 12:44
      Dziwi mnie stawanie w obronie autora powyższego tekstu, zważywszy na fakt, że
      przyznaje się on w końcówce, że podaje informacje na temat innych dziennikarzy
      bez uzyskania jakiegokolwiek potwierdzenia. Panie kolego redaktorze, dokąd się
      Panu tak spieszyło z tym tekstem? I kto go Panu, u licha, sprawdzał, że
      przepuścił? Pomijając już kwestię, czy jest się po stronie Dziennika Polskiego,
      czy Gazety Wyborczej, czy też odczuwa się z całej tej sprawy wyłącznie
      irytację, nie da się ukryć, że Pan i Pana wydawca daliście plamy. Zdarza mi się
      zżymać na prowadzącego, który każe mi sprawdzać każdą informację na dziesiątą
      stronę, jednak takie działanie ma sens. Nie oskarża się ludzi, ponieważ
      odnosiło się wrażenie, że informator miał rację.
      Do ciężkiej cholery!
      • tales1 Czyżby pan Czuchnowski miał coś na sumieniu? 26.01.06, 17:02
        Obłęd w oczach i w ...piórze!
      • t-800 Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 28.01.06, 14:26
        Data - jedyna wiarygodna informacja w "GW".
    • gniewko_syn_ryba Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 26.01.06, 12:52
      Wierz "red." Czuchnowskiemu, daleko zajedziesz... ;)))
      • maruda.r Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 26.01.06, 14:50
        gniewko_syn_ryba napisał:

> Wierz "red." Czuchnowskiemu, daleko zajedziesz... ;)))

Dość głupkowato przyjmujesz, że wiedza i poglądy na temat rzeczywistości są
        wyłącznie wynikiem tego, co zasugerują gazety i telewizja.

• gniewko_syn_ryba Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 26.01.06, 17:20
          Cytuję:

Lustrujący dzisiaj młodszych dziennikarzy starsi koledzy stali w czasach PRL
          na pierwszej linii tego, co nazywano frontem ideologicznym.

Mamy w tym stwierdzeniu wyjasnienie, dlaczego dopiero dziś akcje lustracyjne
          stały sie tak popularne. Bo ich organizatorzy, aktywnie kiedys wspierający
          PRL, sadzą, że ludzie juz o wszystkim zapomnieli i jedynym dowodem jest papier
          z IPN.

Twoje wnioski (pod gwiazdkami) wskazują jednoznacznie, że twierdzenie
          Czuchnowskiego (nad gwiazdkami) przyjąłeś jako pewnik. A może masz jakieś inne
          DOWODY na jego prawdziwość ?...

A jak chcesz się sam przekonać jak wygląda prawda wg Czuchnowskiego, to
          zapraszam 9.03.06 o godz. 9.00 do krakowskiego sądu, sala 622 (nowy budynek)...
          Dlatego ja nie wierzę w ani jedno słowo, które on napisze...
    • gniewko_syn_ryba Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 26.01.06, 13:25
      Jeszcze jedno - dlaczego p. Czuchnowski tak bardzo wypomina dziennikarzom DP
      dokładnie to samo, co obecnie robi jego Redaktor Naczelny, czyli lizanie d...
      Jaruzelskiemu, Kiszczakowi, Urbanowi i innym "ludziom honoru" ???...
      • a_ja_i_tak Re: jest jedna roznica synku 26.01.06, 14:56
        michnik atakowal komune jak placilo sie za to wiezieniem,
        a bronil kiedy odwaznych do ataku juz nie brakowalo,

redaktorzy z dziennika polskiego odwrotnie

zauwazyles?
        • m635 Dowody tatusiu -oszczerco, dowody! 26.01.06, 15:07
          a_ja_i_tak napisał:

> michnik atakowal komune jak placilo sie za to wiezieniem

Wtedy też tak myślałem - istny bohater!
          Im więcej wiem o kulisach historii tym moja ocena Michnika jest gorsza.
          Atakował, owszem. Nie pierwszy to w dziejach przypadek walk frakcyjnych
          wewnątrz komunistycznej szajki. Co z tego, że siedział? Gomułka i Gierek też
          siedzieli a Nowotko to nawet dał łeb!
          Moczarowcy kontra kiszczakowcy kontra eurokomuniści. Dla mnie jedna swołocz!

> a bronil kiedy odwaznych do ataku juz nie brakowalo,

Naiwnych do dziś jak widać nie brakuje :)))

> redaktorzy z dziennika polskiego odwrotnie

A dowody? Kto i kiedy? Może jakieś cytaty?
          A nawet jesli kolaborowali to czemu tylko ich "lustruje" GW? Czemu nie Mrożka,
          Szymborską, Miłosza? Czemu nie piszących w GW Skalskiego czy Mandaliana?
          Czemu to znów wybiórcza dekomunizacja - Giertycha i Dziennika Polskiego?
          Zajmijcie się towarzysze swoimi esbekami i komuchami. Nie brakuje ich w
          redakcji...

> zauwazyles?

Nie. Na razie to są tylko insynuacje! Dowody tatusiu!
          • a_ja_i_tak Re: Dowody tatusiu -oszczerco, dowody! 26.01.06, 15:19
            m635 napisał:

> a_ja_i_tak napisał:
            >
            > > michnik atakowal komune jak placilo sie za to wiezieniem
            >
            > Wtedy też tak myślałem - istny bohater!
            > Im więcej wiem o kulisach historii tym moja ocena Michnika jest gorsza.
            > Atakował, owszem. Nie pierwszy to w dziejach przypadek walk frakcyjnych
            > wewnątrz komunistycznej szajki. Co z tego, że siedział? Gomułka i Gierek też
            > siedzieli a Nowotko to nawet dał łeb!
            > Moczarowcy kontra kiszczakowcy kontra eurokomuniści. Dla mnie jedna swołocz!

rozumiem, ze siedzenie michnika sie nie liczy i jest jakosciowo inne od
            siedzenia np. chrzanowskiego czy niesiolowskiego? to ciekawe podejscie...
            >
            > > a bronil kiedy odwaznych do ataku juz nie brakowalo,

odwaznych mamy wszedzie dookola - ojciec giertycha - herbatki z jaruzelskim w
            czesie stanu wojennego na przyklad
            >
            > Naiwnych do dziś jak widać nie brakuje :)))
            >
            > > redaktorzy z dziennika polskiego odwrotnie
            >
            > A dowody? Kto i kiedy? Może jakieś cytaty?
            > A nawet jesli kolaborowali to czemu tylko ich "lustruje" GW? Czemu nie
            Mrożka,
            > Szymborską, Miłosza? Czemu nie piszących w GW Skalskiego czy Mandaliana?
            > Czemu to znów wybiórcza dekomunizacja - Giertycha i Dziennika Polskiego?
            > Zajmijcie się towarzysze swoimi esbekami i komuchami. Nie brakuje ich w
            > redakcji...
            >
            > > zauwazyles?
            >
            > Nie. Na razie to są tylko insynuacje! Dowody tatusiu!

milosz i szymborska popierali jaruzelskiego? - prosze o dowody synku!
            • gogol66 Re: Dowody tatusiu -oszczerco, dowody! 26.01.06, 16:40
              a_ja_i_tak napisał:
              > milosz i szymborska popierali jaruzelskiego? - prosze o dowody synku!

żydówka Szymborska pisała peany na cześć Stalina
              a Miłosz to litewski żyd nienawidzący Polski
              • a_ja_i_tak Re: Dowody tatusiu -oszczerco, dowody! 26.01.06, 17:18
                gogol66 napisał:

> a_ja_i_tak napisał:
                > > milosz i szymborska popierali jaruzelskiego? - prosze o dowody synku!
                >
                > żydówka Szymborska pisała peany na cześć Stalina
                > a Miłosz to litewski żyd nienawidzący Polski

ZAUWAZ, ZE ROZMAWIAMY O CZASACH JARUZELSKIEGO

A Z MILOSZEM TO MUSZE TO POWIEDZIEC OBNIZAJAC POZIOM ROZMOWY - JESTES DEBILEM!
              • holyboy_666 Re: Dowody tatusiu -oszczerco, dowody! 27.01.06, 11:20
                i w dodatku ten gość na krzyżu w prawie każdym polskim domu, to też zyd. i
                miriam, królowa polski, też żydówka. co to się porobiło...
            • gniewko_syn_ryba Re: Dowody tatusiu -oszczerco, dowody! 26.01.06, 19:05
              a_ja_i_tak napisał:

> rozumiem, ze siedzenie michnika sie nie liczy i jest jakosciowo inne od
              > siedzenia np. chrzanowskiego czy niesiolowskiego? to ciekawe podejscie...

Zgadza się - Chrzanowski i Niesiołowski (i wielu innych) nie uznali Jaruzela,
              Kiszczaka i Urbana za "ludzi honoru" i nie piją z nimi wódeczki... ;)))
              • holyboy_666 Re: przeczytaj wywiad 27.01.06, 11:22
                z michnikiem, w których uzył on tego określenia.
                przeczytaj cały wywiad.
                ponieważ możesz mieć kłopoty z czytaniem, czytaj po kawałku.
                • gniewko_syn_ryba Re: przeczytaj wywiad 27.01.06, 11:55
                  Nie jestem aż takim masochistą, coby zmuszać się do czytania esejów Ojca
                  Redaktora ale znam doskonale kontekst użycia przez niego tego określenia wobec
                  tych ludzi... A dla twojej wiadomości synku szatana, czytać to ja umiałem zanim
                  poszedłem do szkoły podstawowej... Sam przeczytaj najpierw "Tęczę grawitacji"
                  Pynchona (najlepiej w oryginale), a dopiero potem wypowiadaj się o
                  umiejętnościach innych !... ;)))
            • t-800 Re: Dowody tatusiu -oszczerco, dowody! 28.01.06, 14:31
              a_ja_i_tak napisał:

> odwaznych mamy wszedzie dookola - ojciec giertycha - herbatki z jaruzelskim w
              > czesie stanu wojennego na przyklad

Tak samo jak Krzysztof Skubiszewski, który aktualnie zasiada z Geremkiem w
              kapitule Orderu Orła Białego.
          • t-800 Re: Dowody tatusiu -oszczerco, dowody! 28.01.06, 14:29
            m635 napisał:

> A nawet jesli kolaborowali to czemu tylko ich "lustruje" GW? Czemu nie Mrożka,
            > Szymborską, Miłosza? Czemu nie piszących w GW Skalskiego czy Mandaliana?

Skalski teraz pracuje w "Rzeczpospolitej". Nie wiem po co i dlaczego tak jest
            (może chce doczekać emerytury), ale tak jest.
        • gniewko_syn_ryba Re: jest jedna roznica synku 26.01.06, 18:58
          a_ja_i_tak napisał:

> michnik atakowal komune jak placilo sie za to wiezieniem,

Jak wielu innych w tamtych czasach... Wiedziałem, ze ktoś ten "argument"
          wyciągnie... ;)))

> a bronil kiedy odwaznych do ataku juz nie brakowalo,

Innymi słowy, zmienił zdanie na temat komuny i uznał ją za słuszną (bo skoro
          zaczął bronić...) ?... ;)))
          >
          > redaktorzy z dziennika polskiego odwrotnie

No własnie - przejrzeli na oczy...
          >
          > zauwazyles?

No własnie... ;)))
          • zbychuk Re: jest jedna roznica synku 27.01.06, 06:11
            gniewko_syn_ryba napisał:

> a_ja_i_tak napisał:
            >
            > > michnik atakowal komune jak placilo sie za to wiezieniem,
            >
            > Jak wielu innych w tamtych czasach... Wiedziałem, ze ktoś ten "argument"
            > wyciągnie... ;)))
            >

Wielu innych?? Jakie wielu? Ile masz lat? Sadze ze albo nie znasz tamtych
            czasow z autopsji albo byles po tej drugiej stronie. Nie znasz tego wszech
            ogarniajacego strachu, ktory byl gorszy niz rzeczywiste przesladowania. Nie
            zdajesz sobie sprawy ile odwagi trzeba bylo, zeby w tym czasie dzialac. Ja nie
            mialem jej tyle co pan Adam czy jego koledzy.

> > a bronil kiedy odwaznych do ataku juz nie brakowalo,
            >
            > Innymi słowy, zmienił zdanie na temat komuny i uznał ją za słuszną (bo skoro
            > zaczął bronić...) ?... ;)))

Nie - to tego nie oznacza. Pamietam, ze w 1988 rozmawialem z kolegami, ze jak
            komuna upadnie, to bedziemy walczyli o wolnosc slowa i prawo do zakladania
            jakichkolwiek partii w tym socjalistycznych. Najwiekszym bolem jest dla mnie,
            ze teraz musze bronic ludzi do ktorych czuje pogarde. Bo pogarda nie wystarcza
            do tego, by kogos nie traktowac sprawiedliwie. Mi sie tez nie podoba, ze pan
            Adam pije wodke z Urbanem, ale On ma prawo - on udowdnil, ze jak trzeba bylo to
            mial w sobie te odwage, ktorej Tobie czy mi zabraklo.
            • gniewko_syn_ryba Re: jest jedna roznica synku 27.01.06, 16:02
              zbychuk napisał:

> Wielu innych?? Jakie wielu?

Chcesz powiedzieć, że Michnik był jedynym walczącym z komuną ???...

> Sadze ze albo nie znasz tamtych
              > czasow z autopsji albo byles po tej drugiej stronie.

Żle sądzisz... ;)

> Nie
              > zdajesz sobie sprawy ile odwagi trzeba bylo, zeby w tym czasie dzialac.

Zdaję...

> Ja nie mialem jej tyle co pan Adam czy jego koledzy.

Nie kwestionuję jego ówczesnych zasług w walce z komuną ale trzeba też pamiętać,
              że jako osoba znana miał poparcie Zachodu i dlatego łatwiej mu było być
              odważnym... Byli jednak odważniejsi, którzy za swoje przekonania oddali życie...
              >
              > > > a bronil kiedy odwaznych do ataku juz nie brakowalo,
              > >
              > > Innymi słowy, zmienił zdanie na temat komuny i uznał ją za słuszną (bo sk
              > oro
              > > zaczął bronić...) ?... ;)))
              >
              > Nie - to tego nie oznacza. Pamietam, ze w 1988 rozmawialem z kolegami, ze jak
              > komuna upadnie, to bedziemy walczyli o wolnosc slowa i prawo do zakladania
              > jakichkolwiek partii w tym socjalistycznych.

Czym innym jest walka o demokrację i równe prawa także dla dotychczasowego
              wroga, a czym innym przejście na stronę wroga, co pan Adam raczył uczynić. Bo
              wróg swoich poglądów bynajmniej nie zmienił i nadal uważa za słuszne, to co za
              komuny czynił...

Najwiekszym bolem jest dla mnie,
              > ze teraz musze bronic ludzi do ktorych czuje pogarde. Bo pogarda nie wystarcza
              > do tego, by kogos nie traktowac sprawiedliwie. Mi sie tez nie podoba, ze pan
              > Adam pije wodke z Urbanem, ale On ma prawo

Ja mu tego prawa nie odbieram - niech sobie pije z kim chce ale dla mnie to jest
              zaprzedanie się tym ideałom, o które wcześniej walczył...
    • helguera Załosny to jest Czuchnowski,GW i jej naczelny 26.01.06, 15:02
      Rybiński oczywiście ma rację,szkoda że wogole zajmuje się ''chorą
      gazeta'',ktora sama jest umaczana po uszy w bagnie Ub-eckich dopnosicieli.Sama
      umaczana robi wszystko by innych chcacych wyjsc z bagna przedstawić jako
      oszolomow,taka to już jest ta parszywa gazeta.
      • koola_w_plot Re: Załosny to jest Czuchnowski,GW i jej naczelny 27.01.06, 21:43
        Wy tu po Czuchnowskim jedziecie, a w Krakowie jadą nie mniej ostro po
        Mancewiczu, który w równie prymitywny sposób zaatakował Dziennik Polski:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=35630149&v=2&s=0
    • koloratura1 A ja mam pomys! 26.01.06, 15:40
      Obywatelu, zlustruj się sam!
      Albo na wymianę z sąsiadem: ty jego, on ciebie.
    • gogol66 Re: Bezwstydni lustratorzy z "GW-na 26.01.06, 16:35
      czy Maleszka to wasz koleżka?
      a Kiszczak to człoqwiek honoru?
      Michnik to oczywiście patriota?
      a gó.. podobne jest do złota!
    • tales1 Już my (Polacy) dobrze wiemy, kto pracuje w "GW"! 26.01.06, 16:48
      • holyboy_666 Re: i co jeszcze wiecie? 27.01.06, 11:23
        lol
    • niemiec.niemiec Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 26.01.06, 17:50
      "Gdy ludzie opozycji, narażając się na aresztowania i represje, zakładali
      niezależne wydawnictwa, (...)."

Panie Czuchnowski - a co z tymi co grali na dwa fronty, a dzisiaj plawia sie w
      glorii wielkich autorytetow? Nie mamy prawa poznac prawdy?
      • t-800 Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 28.01.06, 14:34
        Jeden "adiustuje" teksty w "GW".
    • worgules Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 26.01.06, 17:52
      W Polsce po kaczystach Polak Polakowi nie będzie już wilkiem, tylko hieną i
      szakalem.
    • golcon Pragnę przypomnieć, że do PZPR przyjmowano... 26.01.06, 18:29
      Jeśli już grzebiemy w przeszłości, to przypomnę ,że po 1970 roku przyjmowano do
      partii najlepszych pracowników w danym środowisku i w sensie zawodowym i
      moralnym. Nie rozumię, dlaczego dziennikarza byłego członka PZPR, pomawia się o
      czyny których nie robił.
      Nie można ekstrapolować pojedynczych przypadków ludzi nadmiernie wysługujących
      się władzy totalitarnej na pozostałych przyzwoitych członków partii.
      W ten sposób możemy powiedzieć ,że księża to pedofile, opozycjoniści to szpicle
      i agenci, itd. To idiotyzm oskarżać kogoś , że wspierał PRL. Ktoś musiał do
      cholery pracować w tym PRL, utrzymywać całe zastępy strajkujących, kradnących ,
      niszczących itp. Nie ulega wątpliwości ,że największą kanalią był ukryty
      szpicel.
      Ludzie różne rzeczy mówią, nie są świadomi,że znajduje sie wsród nich łajdak,
      który dla własnej kariery czy też pieniędzy szpicluje .
      Proszę zatem nie porównywać przestępstwa TW z normalną przynależnoscią do
      określonej partii bo to pachnie wybielaniem oczywistych łajdaków.
      • zbychuk Re: Pragnę przypomnieć, że do PZPR przyjmowano... 27.01.06, 06:05
        ALbo jestes bardzo mlody albo wprost glupi. Przynaleznosc do PZPR to nie byla
        po prostu chec pracy - to byla mozliwosc robienia kariery. Bardzo, bardzo wielu
        ludzi nie awansowalo, bo odmowilo wstapienia do Partii. Ci co sie zapisali
        robili kariere choc zawodowo byli gorsi. Tak w PZPR tez byli ludzie uczciwi i
        porzadni, ale wiekszosc to byly moralne szumowiny. Ktos kiedys powiedzial
        (chyba jakis Francuz) - To nie prawda, ze w partii rzadzacej sa same kanalie,
        ale prawda jest to ze wszystkie kanalie zapisuja do partii rzadzacej.
        Biblia mowi - karz reke a nie miecz. Kto byl mieczema kto reka. Ci slynni TW
        (jesli nawet wierzy sie dokumentom SB) byli wylacznie wykonawcami. Tak
        oczywiscie mozna ich scigac, ale dla mnie o wiele wazniejsze jest sciganie tych
        co im te rozkazy wydawali lub tworzyli ten system i jego atmosfere strachu.
        A ci ludzie czesto teraz ubieraja sie w piorka obroncow demokracji i sa i w SLD
        i w LPR i w PiS i w innych partiach.
    • dolenicz Bezwstydnie poczyna sobie p. Czuchnowski i GW 26.01.06, 20:09
      Cokolwiek by pan Cz. nie napisal, to moze przekonac tylko dla michnikoidalnych.
      Fakt, ze GW zatrudnia esbeckiego kapusia Maleszke, dyskwailifikuje ten organ w
      kwestii wypowiadania sie o lustracji. Nemo iudex in causa sua.
    • kataryna.kataryna [...] 27.01.06, 08:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • jarecky.jarecky Re: Odpowiedź Dziennika Polskiego 27.01.06, 10:16
        Piekny tekst obnazajacy osobiste motyw Czuchnowskiego w napasci na DP.
        Dziennik Polski wydawany jest w Malopolsce ale sasiednie wojewodztwa maja
        lokalne wkladki.
      • no.logo Czy Kataryna już została wyjaśniona? 27.01.06, 14:48
        Chciałbym wiedzieć co napisała i dlaczego jest to "niedostępne do wyjaśnienia".
        • mulla_komar Zacytowala Dziennik Polski 27.01.06, 15:34
          Gdzie pisza, ze Czuchnowskiego zostal z tamtad wywalony za nierzetelnosc
          dziennikarska.
          • dolenicz <a href="http://dzisiaj.dziennik.krakow.pl/public/?Kraj/01/" targe 27.01.06, 15:54
            Bez komentarzy.
            • dolenicz Post Scriptum: Link do artykulu w Dz.P. 27.01.06, 15:59

dzisiaj.dziennik.krakow.pl/public/?Kraj/01/01.html
        • kataryna.kataryna Re: Czy Kataryna już została wyjaśniona? 27.01.06, 20:11
          no.logo napisał:

> Chciałbym wiedzieć co napisała i dlaczego jest to "niedostępne do
          wyjaśnienia".

A co jest "niedostępne do wyjaśnienia"?
          >
      • t-800 Re: [...] 28.01.06, 14:36
        Katarynę wycięli? Pan Redaktor nie zdzierżył czy Adiustator? :-)))
    • mihurd Rybiński rośnie w cenie 27.01.06, 10:52
      Z punktu widzenia jakości debaty publicznej to ogromnie krzepiące, że
      publicystyka Macieja Rybińskiego cieszy się tak dużą popularnością wśród
      czytelników "Gazety Wyborczej". To się nazywa tryumf pluralizmu! Jakkolwiek
      byśmy się odnosili do treści prezentowanych przez Rybińskiego w jego tekstach,
      nie można odmówić im wysokich walorów formalnych. A to w naszej rzeczywistości
      medialnej - coraz bardziej ubożejącej pod względem jakości języka - prawdziwy
      skarb.

Jeśli chodzi o wątek plagiatora przez "GW" zdemaskowanego, pozwalam sobie
      załączyć to:

"Ja, znany plagiator

Redaktor Paweł Wroński z "Gazety Wyborczej", występując wczoraj w Radio TOK FM w
      obronie Lesława Maleszki, "Gazety Wyborczej" i zachowania akt SB w
      najściślejszej tajemnicy, nazwał mnie plagiatorem. Dosłownie powiedział, że w
      czasie, kiedy byłem korespondentem "Rzeczpospolitej" w Niemczech, trudniłem się
      plagiatem i zostałem zdemaskowany po protestach gazet niemieckich.

Cała ta wypowiedź była dość typowa dla metod, jakimi "Gazeta Wyborcza" walczy ze
      swoimi przeciwnikami. Po pierwsze, nigdy nie byłem korespondentem
      "Rzeczpospolitej" w Niemczech. Byłem korespondentem BBC World Service w Bonn. Z
      "Rzeczpospolitą" tylko współpracowałem. Po drugie, żadna niemiecka gazeta nigdy
      nie zarzuciła mi plagiatu, ani nie protestowała przeciwko temu, co pisałem.
      Zarzuty postawił mi redaktor naczelny "Gazety Wyborczej" Adam Michnik. Chodziło
      o jeden artykuł ekonomiczny z "Frankfurter Allgemeine Zeitung", z którego
      przepisałem dane statystyczne dotyczące gospodarki. Ani autor tego artykułu, z
      którym rozmawiałem, ani redaktor naczelny FAZ nie uznali tego za plagiat.
      Naczelny niemieckiej gazety powiedział mi, że jedynym moim grzechem w jego
      oczach było to, że nie sprawdziłem, czy dane są prawdziwe. Redaktor Michnik był
      wtedy jednak równie skuteczny, jak "Gazeta Wyborcza" dziś. "Rzeczpospolita"
      zerwała ze mną, nie dając mi możliwości wytłumaczenia się przed czytelnikami.
      Rozstanie ze mną ówczesny naczelny "Rz" Piotr Aleksandrowicz ogłosił nie na
      łamach własnego dziennika, ale w "Gazecie Wyborczej".

Natomiast mój ówczesny chlebodawca, Eugeniusz Smolar z BBC, z daleka od
      autorytetów, salonów i ośrodka zarządzania narodowym sumieniem uznał, że nie
      złamałem etyki zawodowej i nie ma żadnych powodów, aby dokonywać mojej egzekucji
      tylko dlatego, że "Gazeta Wyborcza" wydała wyrok.

Paweł Wroński zapamiętał to wszystko inaczej. Tak, żeby mu pasowało do potrzeb.
      Dzięki temu mógł polemizować nie z tym, co mówię i piszę, tylko z tym, jaki
      jestem. Parę miesięcy temu inny autorytet moralny i strażnik jedynie słusznej
      linii Jacek Żakowski nazwał mnie w tym samym TOK FM, z którego wyrzucono mnie
      niedawno po ponadrocznej współpracy, peerelowskim propagandzistą. Mam oczywiście
      pełną świadomość tego, że gdybym się trzymał norm i granic osądu świata
      wyznaczonych przez "Gazetę Wyborczą", byłbym pupilem i Wrońskiego, i
      Żakowskiego. A tak, jutro mogę zostać nazwany gwałcicielem, a pojutrze masowym
      mordercą.

Wroński powiedział, że jest mu przykro, iż Bronisław Wildstein musiał odejść z
      "Rzeczpospolitej", a plagiator Rybiński pracuje tam nadal. No to zajmijcie się
      teraz na poważnie moim odejściem. Znacie przecież skuteczne sposoby.

Maciej Rybiński, Rzeczpospolita z 2005-02-03
    • niecomlodszy Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 27.01.06, 16:14
      Dla osob myslacych proponuje polskiejutro.com/art/a.php?
      p=165zakul&m=w&id=6713.
      • barbara444 Czy RP jest podobna ?. 27.01.06, 16:35
        From yahoo board:

Bush lies for Jews, Bush goes to war
        by: freedomnotfreeneitherisslavery 01/27/06 10:29 am
        Msg: 345199 of 345205

for Jews, Bush gives money to the Jews and rich for Jews,and Bush does not do
        one thing for Americans, only for Jews. This country is not America no matter
        how much the Jew media spin the lies, this country is all about Jews.
    • kataryna.kataryna Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 27.01.06, 20:11
      Chciałam wiedzieć za co zostałam wycięta! Co za żenada! Przecież nie złamałam
      regulaminu ani netykiety. O co chodzi??? O to, że cytat w złym świetle stawiał
      Czuchnowskiego??? To moja wina???
    • gniewko_syn_ryba No to się gazetka wkurzyła... ;))) 27.01.06, 23:43
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3135182.html
    • t-800 Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 28.01.06, 14:14
      maruda.r napisał:

> Dziś większym przestępstwem okazuje się być często wymuszona lub nieświadoma
      > współpraca z SB, niż kierowanie nagonkami, czystkami itp. z pozycji sekretarza
      > PZPR

Andrzej Majkowski, dziesiecioletni podsekretarz stanu w kancelarii prezydenta
      Kwaśniewskiego (przyjaciela Adama Michnika) w 1968 r. organizował antysemickie
      nagonki.
    • t-800 Re: Bezwstydni lustratorzy z "Dziennika Polskiego 28.01.06, 14:17
      Wojciech Czuchnowski napisał:

> "Gazeta" jest przeciwna oczernianiu ludzi i nazywaniu ich agentami na
      podstawie bezkrytycznej lektury ubeckich teczek i przecieków z IPN. Sprzeciwiamy
      się ubeckiej wersji historii.

Naprawdę? A Maliński, Giertych, Kobylański, Szaniawski. Kto ich oczerniał?
    • slavik222 DONOŚCIE,zrobicie karierę!!!!! 29.01.06, 09:54
      Są bezwstydni.Zawsze z wielką przyjemnoscią słuchałem od najmłodszych lat
      kolegow,ktorzy donosili.Nasz nauczyciel jednemu z nich powiedzial:wróżę tobie
      wielką karierę.I tak się stało.Dlatego namiawiam wszyskich przeciwników
      lustracji:DONOŚCIE!!!!,PISZCIE PASZKWILE(JAK W WODZIREJU)-ZROBICIE KARIERE
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka