Dodaj do ulubionych

PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP

• sarhenziel Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 11:42
      Najwyższy czas wyjaśnić działalność tego pana.
      Zawsze mówiłem ,że małorolny cham na stanowisku
      to nieszczęście.
    • jorlo a co z komisją ws. Kaczyńskiego ??? 12.03.06, 11:43
      Dopiero co wyszły na jaw matactwa Lecha Kaczyńskiego i afera PiS -
      Rzeczpostpolita, a już znaleźli sobie pomysł, jak odwrócić uwagę od swoich
      przestępstw! Banda cyników! Niech najpierw rozliczają siebie zamiast brać się
      za Balcerowicza, bez którego tkwilibyśmy dziś na gospodarczym poziomie Kuby!

niecodziennik.com
    • pilsko1 Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 11:47
      Coraz więcej komisarzy. Zupełnie jak w początkach ZSRR.
    • hjalmar Sens? 12.03.06, 11:49
      Przeciez cel tej komisji nie ma sensu!

Przekazanie 70% sektora bankowego obcemu kapitalowi to wynik prywatyzacji, ktora
      trudni sie rząd a nie nadzor bankowy. Co ma wiec nadzor do tematu dzialalnosci
      tej komisji?
    • uu1 Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 11:53
      Należy natychmiast powołać Komisję do Zbadania Wszystkiego i Nie Tylko.
      • bio.mum Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:14
        uu1 napisała:

> Należy natychmiast powołać Komisję do Zbadania Wszystkiego i Nie Tylko.

Proponuje wszystkim powołanym przed komisję świadkom zabrać paszporty. Dla ich
        dobra. W końcu jak nie mają nic na sumieniu, nic złego im ze strony Romana
        Giertycha i Ludwika Dorna nie grozi.
        • uu1 Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:37
          Zawiesić pensje, emerytury i renty. Jak się okażą niewinni, napiszą podania o
          przwrócenie i komisja rozpatrzy.
          • bio.mum Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:48
            uu1 napisała:

> Zawiesić pensje, emerytury i renty. Jak się okażą niewinni, napiszą podania o
            > przwrócenie i komisja rozpatrzy.

Z drugiej strony nie ma sie co łudzić... większość z nich to pijacy i zomowcy.
            • uu1 Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:50
              Fakt. I pedofile rozsiewający miazmaty rozpusty. I ubecy.
              • bio.mum Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:55
                uu1 napisała:

> Fakt. I pedofile rozsiewający miazmaty rozpusty. I ubecy.

Żydowscy spekulanci i tęczowi rewolucjoniści.
                • uu1 Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 13:03
                  Uczestnicy Układu i Stolika, który wywrócimy.
                  • bio.mum Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 13:06
                    uu1 napisała:

> Uczestnicy Układu i Stolika, który wywrócimy.

Ludzie tkwiący w zgniliźnie rynsztoka, ludzie o moralności alfonsa, ziejący
                    sadystycznym jadem nienawiści do PiSu i rządu;))
                    • uu1 Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 13:11
                      Nie zasługujący na miano Prawdziwych Polaków i Prawdziwych Katolików.
      • the.bill1 Czemu pomagacie czerw-różowym oprawcom Polski? 12.03.06, 13:19
        Czy wy jesteście na prawde tacy ślepi? moze wasi rodzice uwłaszczyli sie na
        ukradzionym majątku i piszecie takie bzdury?
        Polska została zawłaaszczona okradziona zdemolowana, ludzie jaopuszczają. ktoś
        kto chce to naprawić ma tytaniczną pracę, a Wy pomagacie takimi tekstami
        oprawcom Polski!

Nie daj sobą manipulować. Poczytaj o indoktrynacji.
        wejdź tutaj:
        rapidshare.de/files/14586661/INDOKtrynacja.RTF.html
        W TABELI NAIŚNIJ klawisz FREE
        W miejscu: "No premium-user. Please enter:) wpisujesz symbol
        Klikasz i ściągasz.
        • taziuta Re: Kill Bill ! :-) 12.03.06, 17:29
          Albo lepiej nie, szkoda maczety na tego patetycznego dupka :-)

the.bill1 napisał:

> Czy wy jesteście na prawde tacy ślepi? moze wasi rodzice uwłaszczyli sie na
          > ukradzionym majątku i piszecie takie bzdury?
          > Polska została zawłaaszczona okradziona zdemolowana, ludzie jaopuszczają. ktoś
          > kto chce to naprawić ma tytaniczną pracę, a Wy pomagacie takimi tekstami
          > oprawcom Polski!
    • mikeangelo jak PIS przeminie będziemy powyływać komisje 12.03.06, 11:53
      które rozliczą kaczorów... tylko jaki zapadnie wyrok.... piss....
    • ted1951 PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 11:55

Gosiewski jest kapitalny! Powiedzieli PiSowi w sejmie prawdę w oczy
      Balcerowicz i Gronkiewicz-Waltz, więc teraz trzeba na nich nasłać speckomisję
      sejmową. To jest mentalność! Róbta tak dalej!
      • koloratura1 Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:54
        ted1951 napisał:

>
        > Gosiewski jest kapitalny! Powiedzieli PiSowi w sejmie prawdę w oczy
        > Balcerowicz i Gronkiewicz-Waltz, więc teraz trzeba na nich nasłać speckomisję
        > sejmową. To jest mentalność! Róbta tak dalej!

Co się dziwisz? A jak inaczej można by im było dołozyć? Przecież nie w
        merytorycznej dyskusji.
        Choć i chyba speckomisja niewiele tu PiSiom pomoże...
    • a.k.traper A moze by tak inną powołać? 12.03.06, 12:03
      W sprawie działalnosci partii politycznych, pokazac społeczeństwu co dana partia
      dla kraju zrobiła i poszczególni jej członkowie, takze prywatnie?Dopiero by
      było!Podejrzewam że obecna "elyta" skuliła by ogonki.
    • kiks11 do stuknietego galby i tej głupawej joli 12.03.06, 12:06
      może wyjaśnicie mi mądrale sprawę powiązań skarbnika pisuaru z BOŚ, jak to
      jest, że w tym renacjonalizowanym banku skarbnik jest w zarządzie i pis ma
      konta, pisuary mają konta, pis bierze kredyty i pisuary biorą kredyty? Może to
      wyjaśnicie.
      A może odpowiecie na pytanie, czy ta komisja to nie jest ucieczka przed
      powołaniem komisji do badania inwigilacji dziennikarzy?
      • tibnor Jola chyba nie jest głupawa... 12.03.06, 12:12
        Galba to prosty maczugowiec: Jak Jarek - to cacy, jak Donald - to be!. Ale
        przeczytałem kilka tekstów Joli, i mam wrażenie, że to nieżle opłacany gość
        siedzący ca 18 godzin dziennie przed komputerem - i robiący tylko to jedno:
        mieszający, mieszający, mieszający...
        Celowo piszę "gość" - bo czasem ma problem z określeniem swojej płci.
        Lub jest to kilku "gości" - i wtedy siedzą 24 h/dobę przed monitorem.
        To czynownicy PiSsu, dzieciątka Bielana.
        • kiks11 Re: Jola chyba nie jest głupawa... 12.03.06, 12:15
          Hmm, może i masz rację. To oznacza tylko jedno, pisuary infiltrują wszystkie
          media.
          • patman Jola nie jest facetem! 12.03.06, 12:26
            ...tak mi się przynajmniej wydaje. Słyszałem, że jest córką Leppera, ale to tylko pogłoski ;)
            • r0b0l słyszałem że Jola ma fiuta. Dziwna kobieta 12.03.06, 13:02
        • jacekm22 Re: Jola chyba nie jest głupawa... 12.03.06, 12:21
          Co do tego nie zadnej watpliwosci , ze propagandzisci PIS na forum GW sa
          zorganizowani !!
    • bagarmosen Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:09
      jak widze - wszyscy szczekaja jak burki lancuchowe!!!! a może
      ktorys zdradzi receptę aby nie było: - złodziejstwa, słuzenia obcym
      interesom -wazne sprawy były zalatwiane w swietle dnia -watazki
      polityczne odsunięte od decyzji - komuterstwa , poplecznictwa ----a
      urzednik PANSTWOWY jakim jest BALCEROWICZ wiedzial kto jemu placi i czyich
      interesow ma bronic!!!!!!!!CZEKAM !!!!!!!! na odpowiedz mądrali!!!!
      • jacekm22 Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:19
        Chociaz jedna obietnica PIS zostanie spelniona - zlotowka wyraznie stanieje ,
        gdy na strazy polskiej bankowosci stana geniusze PIS Edgar Gosiewski i
        Zawisza ...
    • brokowisko PiS chce powołania komisji śledczej ws. BRACI ! ! 12.03.06, 12:15
      Kolejny kretynski pomysl - podejrzanej parti!
      Zdelegalizowac PiS! Ja jestem bezpartyjny , nalezalem do Solidarnosci - bylem
      malym pionkiem! Nie mam wrogow - tylko nie lubie KRETYNSTWA ! ( I nie kocham
      Balcerowicza)
    • wolf99 Beria powiedział: 12.03.06, 12:18
      "Dajcie człowieka a paragraf się znajdzie." Żeby zdobyć głosy wyborców
      samoobrony trzeba zrealizować hasło Leppera: "Balcerowicz musi odejść" komosja
      to załatwi, a przy okazji odwóci uwage od ważniejszych spraw i pozwoli się
      wybić paru miernotom. Żenujący spektakl, Wstyd mi za Was Panowie Posłowie...
    • tomekjeden Paranoja PiS-u 12.03.06, 12:22
      Tak, ja już mam tyle latek, że dobrze pamiętam wystąpienia sekretarzy KC PZPR.
      Za nic mieli oni gospodarcze dobro kraju, który doprowadzili niemal do
      całkowitej ruiny. To Pan Profesor Balcerowicz podjął się żmudnego wysiłku
      naprawienia polskiej gospodarki, opierając się na zdrowych zasadach monetaryzmu
      i na zdrowej polityce wolnorynkowej. Dwa dni temu Pan Giertych ryczał jak dziki
      i oszalały bawół, oskarżając Pana Balcerowicza o to, że chce wprowadzić on do
      Polski obcy kapitał. Dzień później Pan Giertych ryczał znowu jak dziki zwierz.
      Otóż wedle Pana Giertycha wprowadzenie do Polski dużego obcego kapitału zniszczy
      polskich drobnych przedsiębiorców. Nacjonalistyczna głupota roku. Pamiętam jak
      za czasów rządów Pani Thatcher fetowano każdego potencjalnego inwestora kapitału
      zagranicznego. (Tak jest zresztą wszędzie w Europie zachodniej.) A warto tutaj
      dodać, że Pani Thatcher jest skrajnie nastawiona na utrzymanie brytyjskości na
      Wyspach. Można powiedzieć, że Pan Giertych propaguje po prostu politykę
      prochińską, tak bardzo groźną dla gospodarki europejskiej. Chińczycy z
      pewnością będą mu wdzięczni jeżeli odstraszywszy potencjalnych zagranicznych
      przedsiębiorców od inwestowania w Polsce skieruje ich do Chin. Pan Giertych
      zamierza również postawić Pana Balcerowicza przed Trybunałem Stanu. A za co? A
      za to, że Pan Balcerowicz broni niezawisłości banku centralnego. Koleś po fachu
      Pana Giertycha, Pan Lepper, chce wysłać Pana Balcerowicza do kamieniołomów.
      Wystąpienie Pani Profesor Minister Gilowskiej było nie mniej skandaliczne. Każdy
      sygnał świadczący o możliwości odebrania niezależności Komisji Nadzoru Bankowego
      godzi w dobro polskiej gospodarki, wprowadzając zamęt w myśleniu potencjalnych
      inwestorów o udziale ich kapitału w rozwój polskiej gospodarki. (Przecież z
      Warszawy wychodzi regularnie poczta dyplomatyczna z dokładnym opisem bredni
      takich "specjalistów" jak Panowie Giertych czy Lepper.) Rozwój gospodarczy
      oznacza zmniejszenie bezrobocia, oznacza zwiększenie eksportu i związany z tym
      bardziej dla Polski korzystny przypływ pieniędzy na rzecz polskiego podatnika. A
      idzie o to, żeby podatnik wydawał pieniądze uzyskane z wykonanej pracy, czyli
      żeby wydatki indywidualne odzwierciedlone były w produkcie przez podatnika
      wytworzonego i następnie wyeksportowanego, spełniając jednocześnie wymogi popytu
      wewnętrznego. Nie wspominam tu już o wydatkach na te wszystkie usługi, które są
      konieczną pozycją w budżecie państwa, (zdrowie, oświata, policja etc.). Przypływ
      kapitału z zagranicy może tylko poprawić te mankamenty, które są udziałem
      wymogów dotyczących krańcowej użyteczności wynikających z praw podaży i popytu
      związanych ze specyfiką reguł przepływu pieniądza. A to z kolei zwiększa powrót
      pieniądza do banku emisyjnego, czyli do rezerw banku centralnego właśnie. To, że
      część tych rezerw ma charakter tylko wirtualny raczej, zdecydowanie zwiększa
      absolutną konieczność, niezależności banku centralnego. Powołanie komisji
      śledczej dla zbadania działalności banku centralnego może ogromnie zaszkodzić
      przypływowi obcego kapitału. Tego rodzaju paranoja wśród polityków PiS-u
      świadczy dobitnie o rażącym braku odpowiedzialności za dobro polskiej
      gospodarki. Przepraszam za uproszczenia i amatorszczyznę moich "wywodów". Maturę
      z ekonomii robiłem w angielskiej Grammar School, już prawie 40 lat temu, i od
      tej pory nie miałem z tym przedmiotem nic wspólnego. Wygrzebałem więc z pamięci
      to co zapamiętałem, jak tylko mogłem najlepiej.

• kiks11 Re: Paranoja PiS-u 12.03.06, 12:37
        WItam,
        ma Pan rację, całkowicie.
        Mam do czynienia z inwestorami zagranicznymi, buduję dla nich fabryki i jest mi
        wstyd kiedy pytają o polityków polskich będących u władzy. Padły nawet pytania,
        czy nie jest to aby zbyt głęboki nacjonalizm z pogranicza faszyzmu. Dla nich
        zaczyna bić dzwon do odwrotu, będą wiać, aż będzie huczeć. A my, no cóż, znowóż
        padnie kilkadziesiąt firm budowlanych, bezrobocie poszybuje w górę, a moja
        córka wyjedzie w świat, a ja nie będę maiał sumienia jej zatrzymywać, bo nie
        mogę odeprać jej prawa do normalnego życia. Smutne.
        • tomekjeden Re: Paranoja PiS-u 12.03.06, 14:05
          Witam i dziękuję Panu za łaskawą odpowiedź. Mam czasami kontakt z rodakami,
          którzy przyjechali do Anglii za chlebem. Rozłąka z rodziną, trudne pierwsze
          miesiące, często praca bardzo ciężka, a czasami nawet zupełnie poniżej
          kwalifikacji zawodowych. I oto mamy rząd, który chce tak ośmieszyć oficjalne
          myślenie o polskiej gospodarce, że może to spowodować skutki katastrofalne dla
          inwestycji w Polsce. Tacy ludzie jak Pan Giertych stanowią poważne zagrożenie
          dla polskiej racji stanu przełożonej na dolę normalnego zjadacza chleba, który
          albo żyje na granicy głodu, albo zmuszony do pracy za granicą płaci wysoką cenę,
          jaką jest zakłócenie życia rodzinnego. Niestety tacy politycy jak Panowie
          Giertych czy Lepper nie rozumieją, że państwo to nie jest jakaś zabawka do
          żonglowania skandalicznie głupimi pomysłami. Są oni ślepi na ludzki los, na
          bezrobocie, na przymus emigracji za chlebem.
    • sonda1 Czy to jeszcze maccartyzm czy już faszyzm? 12.03.06, 12:23
    • dkrytyk55 Hańba dla Polski. 12.03.06, 12:23
      Upiorna władza,która kraj rozsadza.Psychole i debile u władzy jak za Hitlera i
      Stalina.Kościół milczy a skończy się jak w czasie rewolucji francuskiej i
      rosyjskiej.
      • the.bill1 Re: Wyborcza, PO, różowi, to Hańba dla Polski. 12.03.06, 12:51

wejdź tutaj:
        Klikasz i ściągasz.
        • dxtr_85 Re: Wyborcza, PO, różowi, to Hańba dla Polski. 12.03.06, 14:43
          Mógłby ktoś ten plik udostępnić na Megaupload?
          Chętnie bym poczytał, a niestety z rapidshare nie mam możliwości ściągania plików.
    • kiks11 Wyjasnić sprawę skarbnika pisu członka zarz. BOŚ 12.03.06, 12:25
    • brukselek Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:26
      Mech gnoi Gilowską (patrz Polityka),a ta jego broni.Wstyd -Mech za
      Balcerowicza,moje gratulacje ?
    • sarhenziel Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:32
      Zastanawia mnie jedna sprawa,a mianowicie,że dyskusja
      o balcerowiczu odbywa się na zasadzie:przeciwnicy ,że jest
      zły zwolennicy "zbawca narodu".A może żadnym
      jest to małorolny cham który przxyjął od Schahsa teorię
      i uzyskał pozwolenie społeczne na ich wdrożenie.Chwalony
      przez beneficjantów przemian{ja też na ich miejscu bym chwalił}
      uwierzył w swoją nieomylność {typowa cecha małorolnego}.
      i to co może na początku było dobre i konieczne przekształciło
      sie w swoją karykaturę ale facet jest niereformowalny i
      dl;atego przynosi więcej szkody niż pożytku.
      Jeżeli stabilność złotówki miała by zależeć od jednego
      człowieka to jest ona już teraz niestabilna i nie ma
      trwałych podstaw a za to odpowiada ten pan.
      Ponad to jak każdy małorolny ma łapy do siebie i garnie
      ile może ale to cecha większości naszego społeczeństwa o
      chłopskich w większości korzeniach.
    • 1europejczyk 70% kapitalu polskich bankow jest kontrolowanych 12.03.06, 12:33
      przez zagraniczny kapital.
      Czy jest drugi taki kraj w Europie, ktory oddal w rece zagranicznego kapitalu
      kontrole nad newralgicznym dla wlasnego rozwoju sektorem gospodarki ?
      Sektorem, ktory w 2005 roku wykazal sie najwieksza dynamika wzrostu zyskow !
      Zyskow ktore, zamiast sluzyc dalszemu rozwojowi polskiej gospodarki, naleza
      zagranicznych wlascicieli bankow.
      Polski system bankowy w chwili obecnej przypomina pompe odprowadzajaca
      wypracowany przez Polakow dochod do kieszenie zagranicznych wlascicieli.
      • hjalmar Re: 70% kapitalu polskich bankow jest kontrolowan 12.03.06, 12:35
        Mozna sie z Toba zgozic lub nie, ale za ten stan nie odpowiada NBP, ktory ma byc
        przedmiotem dzialan tej komisji. Za ten stan odpowiada rzad, bo to w jego rekach
        jest prywatyzacja. Trzeba wiec raczej komisji sledczej przeciwko rzadowi...
      • jacekm22 Re: 70% kapitalu polskich bankow jest kontrolowan 12.03.06, 12:37
        No przeciez mozliwa jest zawsze nacjonalizacja bankow !!!
        Tylko wtedy agitatorze PIS KTO kupi polskie obligacje ???
        Skad wziasc kase na socjal ?? Dodrukowac ??
      • tibnor Re: 70% kapitalu polskich bankow jest kontrolowan 12.03.06, 12:42
        A teraz przeczytaj własny tekst, i postaraj się go zrozumieć:
        -"...ktory w 2005 roku wykazal sie najwieksza dynamika wzrostu zyskow !
        Zyskow ktore, zamiast sluzyc dalszemu rozwojowi polskiej gospodarki, naleza
        zagranicznych wlascicieli bankow"
        - "Polski system bankowy w chwili obecnej przypomina pompe odprowadzajaca
        wypracowany przez Polakow dochod do kieszenie zagranicznych wlascicieli."
        Usuń ze swojego listu przymiotnik "zagranicznych". Co zostanie ? - "WŁAŚCICIELI"
        Każdy bank ma swojego właściciela. Obojętnie - krajowego czy też zagranicznego.
        Zyskami banku dysponuje WŁAŚCICIEL. Nie wierzę, że polski, czy też zagraniczny
        właściciel przeznaczy zyski na podtrzymanie zakładów czy też gałęzi
        upadających. Państwo? - tak, Państwo może to zrobić. Tylko wpierw musi banki
        zrenacjonalizować.
        Czyli gdzie tropy prowadzą ? Do przejęcia kontroli nad bankami, by było z czego
        finansować podlewanie pomidorów na Marsie.
        • jacekm22 Re: 70% kapitalu polskich bankow jest kontrolowan 12.03.06, 12:45
          tibnor napisał:

> A teraz przeczytaj własny tekst, i postaraj się go zrozumieć:
          > -"...ktory w 2005 roku wykazal sie najwieksza dynamika wzrostu zyskow !
          > Zyskow ktore, zamiast sluzyc dalszemu rozwojowi polskiej gospodarki, naleza
          > zagranicznych wlascicieli bankow"
          > - "Polski system bankowy w chwili obecnej przypomina pompe odprowadzajaca
          > wypracowany przez Polakow dochod do kieszenie zagranicznych wlascicieli."
          > Usuń ze swojego listu przymiotnik "zagranicznych". Co zostanie ? -
          "WŁAŚCICIELI
          > "
          > Każdy bank ma swojego właściciela. Obojętnie - krajowego czy też
          zagranicznego.
          >
          > Zyskami banku dysponuje WŁAŚCICIEL. Nie wierzę, że polski, czy też
          zagraniczny
          > właściciel przeznaczy zyski na podtrzymanie zakładów czy też gałęzi
          > upadających. Państwo? - tak, Państwo może to zrobić. Tylko wpierw musi banki
          > zrenacjonalizować.
          > Czyli gdzie tropy prowadzą ? Do przejęcia kontroli nad bankami, by było z
          czego
          >
          > finansować podlewanie pomidorów na Marsie.
          A czy wiesz , kto jest najlepszym klientem tych wyzyskiwaczy kapitalistow :
          PANSTWO POLSKIE !!!
          • tibnor Re: 70% kapitalu polskich bankow jest kontrolowan 12.03.06, 12:59
            Już nie chciałem dalej komplikować, bo nie daj Boże bym wyciągnął wniosek, że
            Wielcy Bracia sami podcinają gałąź pod sobą...
        • 1europejczyk "Nie wierzę, że polski, czy też zagraniczny ..... 12.03.06, 14:45
          "Nie wierzę, że polski, czy też zagraniczny właściciel przeznaczy zyski na
          podtrzymanie zakładów czy też gałęzi upadających."
          Nigdzie nie pisalem o podtrzymywaniu zakladow czy galezi upadajacych.
          Pomimo, ze jak sie okazalo z weglem, brak rzetelnych specjalistow w dziedzinie
          gieldowych cen surowcow w Polsce (sic!) spowodowal, ze "pozalewalismy" kopalnie
          ktore dzisiaj bylyby dochodowe.
          "Nie wierzę, że polski...
          Ja tez nie: ale moze je przeznaczyc na duzo bardziej dochodowe inwestycje w
          Azji albo u siebie. Wlasnosc bankowa jest instrumentem zarzadzania gospodarka i
          oddanie jej takim stopniu w obce rece jest conajmniej "nieostroznoscia".
          Podobnie zreszta jak oddanie olbrzymiej czesci naszego rynku detalicznego w
          rece francuskich supermarketow nie zabezpieczajac miejsca ani jednemu polskiemu!
          • koper-x Re: "Nie wierzę, że polski, czy też zagraniczny . 12.03.06, 14:58
            Wlasnosc bankowa jest instrumentem zarzadzania gospodarka i
            >
            > oddanie jej takim stopniu w obce rece jest conajmniej "nieostroznoscia".

"własność bankowa" to w większości przygniatającej własność ludzi i firm,
            którzy mają tam rachunki i myslenie o tych środkach w kategoriach instrumentów
            to powrót do komuny, bo tylko osoby składające swoje środki w bankach mają
            prawo decydować co się z nimi dzieje, a nie jakieś komisje i urzędnicy, ja też
            mam pieniądze w banku i przed założeniem konta zarówno osobistego jak i
            firmowego szukałem takiego banku który pozwoliłby mi zmaksymalizować moje
            zyski, a mam gdzieś gdzie ten bank ma siedzibę...
          • qc Re: "Nie wierzę, że polski, czy też zagraniczny . 12.03.06, 15:04
            A skad wiesz gdzie w jakiej czesci swiata wyladowaly twoje bankowe polskie
            zlotowkowe depozyty ?
            W erze globalizacji, KAPITAL jest wysoce mobilny i w ulamku sekundy przelewa
            sie miedzy kontynentami w pogoni za wyzszym zyskiem.
            I to jest zadaniem rzadu przyciagnac go do Polski.
            Nowe inwestycje podniosa dobrobyt nas wszystkich.
            A zyski zarobione przez kapital wywedruja?
            A skad wiesz ze to nie twoje zyski ktore wpadna do twojej kieszeni w formie
            takiej czy innej dywidendy?
            • 1europejczyk Jest faktem, ze uslugi sektora bankowego w Polsce 12.03.06, 15:48
              naleza do jednych z najdrozszych w Europie w wartosci bezwzglednej,
              nie mowiac juz w odniesieniu do zarobkow!
              Ceny kredytow rowniez: bardziej oplaca sie wziac kredyt konsumpcyjny we Francji
              na budowe domu w Polsce niz kredyt budowlany w Polsce !
              Nie ma takiego kraju, ktory nie zabezpieczalby krajowych udzialow kapitalowych
              we wlasnych bankach nawet tych prywatyzowanych jak na przyklad LCL czy BNP w
              swoim czasie we Francji. Poszukuje sie krajowych inwestorow instytucjonalnych
              tak by zabezpieczyc "jadro" kapitalowe banku i uniemozliwic bez zgody wladz
              zmiany wlasciciela.Kazde nowoczesne panstwo dba o sektor bankowy jak o zaden
              inny: w czasach koncentracji kapitalow rowniez bankowych Rzad francuski
              inicjowal procesy laczenia francuskich bankow w obawie przed
              zagranicznymi "zakusami" ktorych lupem mogly stac sie niewiele znaczace na
              swiatowym rynku pojedyncze banki francuskie. Banki sa "nerwem" gospodarki i
              oddanie ich, w takim stopniu jak u nas, w obce rece jest po czesci rezygnacja
              naszego Rzadu z mozliwosci oddzialywania na wlasna gospodarke!
              Z powyzszych postow wynika, ze taka wlasnie jest koncepcja polskiej "wolnosci"
              i "niezawislosci" wsrod uczestnikow forum GW.
              • koper-x Re: Jest faktem, ze uslugi sektora bankowego w Po 12.03.06, 15:54
                Ty chyba nie rozumiesz...Nie chcę, żeby ktokolwiek poza mną decydował co się
                dzieje z moimi pieniędzmi,

a podawanie za przykład jednej z dwóch najbardziej kulejących gospodarek
                starego kontynentu to nieporozumienie

"Banki sa "nerwem" gospodarki i
                > oddanie ich, w takim stopniu jak u nas, w obce rece jest po czesci rezygnacja
                > naszego Rzadu z mozliwosci oddzialywania na wlasna gospodarke"

na gpospodarkę oddziałują przede wszystkim obywatele swoją przedsiębiorczością
                i wyborami konsumenckimi, a Państwo nie ma prawa w niąingerować, bo to się
                zawsze kończy katasrofą - jak we Francji.
                • qc Re: Jest faktem, ze uslugi sektora bankowego w Po 12.03.06, 16:00
                  Albo Japonii.
                  Nie mowiac o Chinach czy Korei Pld.
                  Gdzie banki podtrzymuja sztucznie przy zyciu pol-panstwowe zbankrutowane
                  molochy. Hyundai nigdy jeszcze nie zrobil profitu, przy zyciu utrzymje
                  go "respirator" bankowy. Chcialbys trzymac depozyt w takim banku?
                • 1europejczyk Musiales sie naczytac duzo propagandy 12.03.06, 16:09
                  Nawet Stany Zjednoczone ingeruja we wlasna gospodarke roznego rodzaju
                  subwencjami zakamuflowanymi na przyklad, za parawanem pomocy dla krajow
                  afrykanskich jak ma to miejsce z sektorem produkcji lekow.
                  Co do katastrofy francuskiej to nie mialbym nic przeciwko temu zeby nas
                  spotkala podobna: autostrady lepsze i tansze od tej "kulczykowej" pod Poznaniem
                  w wartosci bezwzglednej (nie mowiac o tej odniesionej do sredniej pensji),
                  samowystarczalnosc energetyczna zapewniona 70% udzialem elektrowni jadrowych w
                  produkcji energi, ktorej cena jest najtansza w Europie, najszybciej na swiecie
                  jezdzace koleje, jedna z najwiekszych obecnie rakiet nosnych Arian5 obslugujaca
                  rowniez Amerykanow, jedna z najlepszych wydajnosci pracy na swiecie....
                  Liste mozna by mnozyc.
                  A ze maja problemy!
                  Kto ich dzisiaj nie ma ?
                  Daj nam Boze takie problemy zamiast tych naszych !
                  • koper-x Re: Musiales sie naczytac duzo propagandy 12.03.06, 16:19
                    a jakie mają francuzi tempo wzrostu PKB???

bo to chyba najważniejszy wskaźnik mówiący o tym co się w danym kraju dzieje

USA ingerują i owszem, ale skala tej ingerencji jest o niebo mniejsza niż we
                    Francji

a jeżeli chodzi o porównanie nas do Francji - to nie ma ono sensu, bo my
                    jesteśmy wolni dopiero od 16lat....

jak tego nie wiesz....
              • qc Prywatny bank jest..Prywatny 12.03.06, 15:56
                jezeli ma siedzibe w Paryzu, podlega lokalnemu prawu.
                W tym zabezpieczeniami wyplacalnosci.
                Jezeli chodzi o reszte, rzadzi profit. W przeciwnym razie prywatni
                akcjonariusze i depozytariusze zaglosowaliby nogami.
                Kropka.
              • prawdeczka1 Re: Jest faktem, ze uslugi sektora bankowego w Po 12.03.06, 22:10
                mieszkam we francji i z bankami to jest prawdeczka !
      • koper-x a kogo to obchodzi!!!??? 12.03.06, 13:03
        ważne jest że jak idę do banku to dostaję to czego oczekuję, a to czy jest on
        Polski, Niemiecki, czy Amerykański...nie ma żadnego znaczenia
      • barbara444 Re: 70% kapitalu polskich bankow jest kontrolowan 12.03.06, 13:06
        W wielu krajach np. w Kanadzie poloczenia bankow krajowych (a co dopiero
        zagranicznych) musi miec zgode rzadu.

Balcerowicz chce byc ponad prawem. Czyimi interesami sie kieruje z daleka widac.

Sztucznie podwyzszyl kurs zlotego ze szkodami dla gospodarki.

Agent mossad czy co ?
        • koper-x bzdury 12.03.06, 13:16
          nie wiem, gdzie żyjesz, ale jak nie zauważyłaś, to juz Ci mówię ,że żyjemy w
          erze globalizacji i ciekawe w jaki sposób chcesz określać jaki bank jest
          krajowy a jaki zagraniczny

po drugie to nie Kanada i obowiązuje nas dyrektywa o swobodzie przepływu
          kapitału

a jak nie znasz się na zagadnieniach związanych z polityką pieniężną to się na
          ten temat nie wypowiadaj, bo to nie NBP ustala kurs waluty tylko rynek, a tak
          się składa, że do podwyzki kursu złotego przyczynia się przede wszystkim
          ministerstwo finansów dokonując sprzedaży obcych walut z pożyczek, na krajowym
          rynku walutowym
          • 1europejczyk Ciekawe w jaki sposób chcesz określać jaki bank 12.03.06, 15:56
            jest krajowy a jaki zagraniczny ?
            To chyba jest bardzo proste.
            Kazdy bank jak kazde inne przedsiebiorstwo dysponuje kapitalem.
            Z grupsza udzial w kapitalow poszczegolnych inwestorow w kapitale bankowym
            decyduje o podziale miejsc w radzie nadzorczej banku. Odroznienie inwestora
            krajowego od zagranicznego polega na sprawdzeniu jego adresu fiskalnego!
            • koper-x Re: Ciekawe w jaki sposób chcesz określać jaki ba 12.03.06, 16:14
              Ha, ha, a Ty myślisz, że po adresie będzie sz wiedziął, skąd jest kapitał!!!!!!!

a co z akcjami pozostającymi w wolnym obrocie, a co z podstawianymi
              inwestorami???

człowieku, żyjemy w 21wieku i nie jesteś w stanie śledzić przepływu kapitału!!!
              • 1europejczyk Ciekawe w jaki sposób chcesz określać jaki 12.03.06, 17:55
                Musisz mniej wiedziec o transakcjach gieldowych ode mnie. Gieldy rzadza sie
                scisle okreslonym prawem szczegolnie przy zakupie pakietu wiekszosciowego
                kazdego przedsiebiorstwa z bankami wlacznie.
                I nie ma tak by bez wiedzy organizacji kontrolujacej gieldy pakiet
                wiekszosciowy akcji jakiegokolwiek przedsiebiorstwa mogl przejsc na drodze
                zakupu gieldowego z "reki do reki".
                Gdyby tak bylo jak piszesz, nie byloby wiadomo o "wrogich" OPA to znaczy tych,
                ktore nie zostaly zaakceptowane przez rade nadzorcza kupowanego
                przedsiebiorstwa.
                Wiek w ktorym zyjemy nie ma z tym nic wspolnego: rynki kapitalowe maja swoje
                scisle okreslone prawa, ktorych lamanie kosztuje fortuny.
                Historia przedsiebiorstwa "Adidas" sprzedanego przez francuskiego "Kulczyka"
                nazwiskiem Tapi w ktorej posredniczyl CL podstawiajac fikcyjnego inwestora by
                pozniej odsprzedac duzo drozej kosztowala CL kilkadziesiat mln € kary i
                wyrownanie roznicy w cenie na rzecz pierwszego wlasciciela nazwiskiem Tapi.
                Po przekretach na amerykanskiej gieldzie, ktore zrujnowaly posiadaczy akcji
                Enrode (albo cos w tym stylu) i drugiego przedsiebiorstwa telekomunikacyjnego
                amerykanskie przepisy sa jeszcze bardziej rygorystyczne.
      • koloratura1 Re: 70% kapitalu polskich bankow jest kontrolowan 12.03.06, 13:08
        1europejczyk napisał:

> przez zagraniczny kapital.
        > Czy jest drugi taki kraj w Europie, ktory oddal w rece zagranicznego kapitalu
        > kontrole nad newralgicznym dla wlasnego rozwoju sektorem gospodarki ?

O Luksemburgu słysszałeś? Ile tam jest banków z kapitałem luksemburskim?

> Sektorem, ktory w 2005 roku wykazal sie najwieksza dynamika wzrostu zyskow !
        > Zyskow ktore, zamiast sluzyc dalszemu rozwojowi polskiej gospodarki, naleza
        > zagranicznych wlascicieli bankow.

Może właśnie stąd te zyski...

> Polski system bankowy w chwili obecnej przypomina pompe odprowadzajaca
        > wypracowany przez Polakow dochod do kieszenie zagranicznych wlascicieli.

Ale nasze pieniądze są w nich bezpieczne, co raczej nie będzie miało miejsca
        przy polityce bankowej a'la Lepper.
        A jeśli właściciele kont "uwierzą" Lepperowi i PiSowi w takim zakresie jak na to
        zasługują, to zaczną gremialnie wycofywać swoje oszczędności. A wiesz, co się
        dzieje w takim wypadku? Nie? To przypomnij sobie Argentynę.
        • 1europejczyk "Gdzie Rzym gdzie Krym a gdzie karczmy babilonskie 12.03.06, 20:49
          Luksemburg nalezy do tak zwanych "paradis fisceaux" do ktorych przepisy
          podatkowe sciagaja kapital niemalej czesci swiatowych oszustow, zlodziei i
          bandytow by trzymac tam swoje w duzej czesci ukradzione, zdefraudowane albo
          niezadeklarowane we wlasnych krajach dochody. Nie gardza nim rowniez ci co na
          duza skale handluja narkotykami i pozniej "piora pieniadze" w luxemburskich
          bankach.Stad obecnosc duzej liczby "bankow" nastawionych na tego typu kapital.
          Poza bankami niczego w Luksemburgu nieomal nie ma. Stad ich troska o "tajemnice
          bankowa", ktora pozwala na bezkarnosc miedzy innymi tych co nas Ciebie i mnie
          okradli w czasie prywatyzacji i co trzymaja tam skradzione pieniadze.
          Licze ze to, iz pewna czesc okradzionych Polakow, ktora chcialaby sie znalezc
          na miejscu zlodziei nie oznacza w kraju katolickim powszechnej akceptacji dla
          zlodziejskiego procederu.
    • bronskow Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:40
      Kaczyńscy wsadzą do pierdla każdego, kto tylko odważy się na choć próbę
      powołania komisji śledczej w ich sprawie dotyczącej zlecenia śledzenia i
      zastraszania dziennikarzy. W końcu finansowanie ich ówczesnej partii -PC należy
      wyjaśnić i to jak najszybciej. Powołają jak będzie wg. nich konieczne 10
      innych komisji, by tylko nikomu nie przyszło na myśl powołanie spec komisji w
      ich sprawie. Jeśli posłowie Giertych, Wasermann, czy wykopany Policjant -
      Surmacz ochronią Tych dwóch małych ludzi przed pociągnięciem i do
      odpowiedzialności karnej, to sami staną się przestępcami, a z resztą, czy tak
      już się nie stało?
      • uu1 Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:44
        Ciekawą może być sprawa przejęcia przez PC "EW" i rozłożenia go przez obecnego
        ministra w Kancelarii Prezydenta, ksywa "Ponton".
    • kiks11 koszty w bankach to wina rządu, który kupuje bez 12.03.06, 12:40
      opamiętania pieniądze pod obligacje i wydaje je na powiększanie i tak rozdętego
      długu publicznego. Bankom zwisa mały klient, czy duża firma, bo kasa jest
      płacona przez rząd, stale i bezpiecznie. Nie ma potrzeby wychylać się i walczyć
      o klienta, bo kasiorka płynie sama z naszej kieszni via pomysły rządu na socjal.
    • van-ivan a u mnie na podwórku pies zrobił kupę 12.03.06, 12:42
      na chodniku i ja się STANOWCZO domagam powołania komisji śledczej w tej sprawie,
      a kto jest przeciw - popera zomowców i ubeków.
      • r0b0l psa do więzienia: obraza uczuć religijnych 12.03.06, 12:59
      • koloratura1 Re: a u mnie na podwórku pies zrobił kupę 12.03.06, 13:14
        van-ivan napisał:

> na chodniku i ja się STANOWCZO domagam powołania komisji śledczej w tej sprawie
        > ,
        > a kto jest przeciw - popera zomowców i ubeków.

Generalnie jestem za, tylko - jeśli pozwolisz - trochę bym poszerzyła...
        Niech taka komisja zbada wszystkie chodniki we wszystkich miastach Polski.
    • r0b0l w przyszłości będą komisje ds niszczenia państwa 12.03.06, 12:45
      tyle że nie sejmowe, krajowe bo państwo zdaje się nie przetrzyma kaczo-
      leperowych rządów.
      Mam nadzieję że kaczki i ich świta skończą jak Slobo Milosewicz
      • the.bill1 Re: widziałes remont bez ruszania zmurszałych 12.03.06, 12:51
        zepsutych elementów?

wejdź tutaj:
        Klikasz i ściągasz.
        • uu1 Re: widzę nawet dom budowany od dachu 12.03.06, 12:53

• r0b0l Re: widziałes remont bez ruszania zmurszałych 12.03.06, 12:57

> zepsutych elementów?
          zgadzam się, najpierw trzeba rozwalić wszystko z fundamentami łącznie.
          Dlatego poprę każdego lepera i kaczora.
          Tyle że po nich nikomu się nie będzie chciało bo i po co?
          Po 17 latach podłej ale demokracji naród pokazał że bardziej mu zależy na
          katolickiej komunie pod wezwaniem niejakiego rydzyka i pod przywództwem łobuzów
          gorszych niż komuniści.

Przyjdzie walec i wyrówna, potem zasadzi się tu las i będzie przynajmniej ładnie
    • kolona Re: PiS chce powołania komisji śledczej ws. NBP 12.03.06, 12:46
      a może powołać komisję do spraw powołania komisji?
    • the.bill1 LUdzie, ale Wam Układ zrobił wode z mózgu!!!!! 12.03.06, 12:47
      Aż się nie chce wierzyć, że można dać sobie wyprać tak mózg. Zyjecie w
      Michnixie. Przekawkowaliście Wyborczą - największe świństwo, jakie zdarzyło sie
      temu narodowi po 89 roku.
      • r0b0l Re: LUdzie, ale Wam Układ zrobił wode z mózgu!!!! 12.03.06, 13:01
        wolałeś lepsze świństwa komunizmu czy może obecne Ci bardziej smakują?
        Jesteś głupi, ślepy albo Ci Pis płaci.
        Albo jaruś wygadza
        • the.bill1 Re: LUdzie, ale Wam Układ zrobił wode z mózgu!!!! 12.03.06, 13:10
          Czy ty jestes chory????
          Różówo-czrwoni sie okopali na skradzionych, uwłaszczyli się, swoich urządzili,
          obstawili spec służbami i ustwami dali im wolność, a teraz jak ktoś chce to
          pokazac, to ta cała moralna hołota nie pozwala stworzyć komisji??? Bo co? Bo
          prawda bloi? TO komisja parlamentarna, do której każdy komu zależy na prawdzie
          może wejść!
          Nie rób ludziom wody z mózgu!

wejdź tutaj:
          Klikasz i ściągasz.
          • r0b0l Re: LUdzie, ale Wam Układ zrobił wode z mózgu!!!! 12.03.06, 13:21
            rozpieprzyć układ, zastąpić nowym
            nie widzisz że kraj szlag trafia?
            wisi mi czy różowi, czerwoni czy czarni, chcę normalnie żyć w normalnym
            państwie
            komisje nie zastąpią gospodarki rynkowej a socjalizm kaczo-leperowy demokracji.
            to tylko igrzyska
            • travel_wawa Na szczęscie w każdej chwili można z Kaczorlandu.. 12.03.06, 13:32
              ...wyjechać.

Nawet jeden dzień spędzony w Czechach to odpoczynek. Nie słyszy się, coż za
              nowa komisja sledcza powstaje...ludzie jakoś życzliwsi i wszedzie na kazdym
              kroku zniżki dla rodzin z dziećmi bez trąbienia o "becikowym".

Nie dziwię się coraz częstszym decyzjom młodych ludzi o pakowaniu troszke
              wiekszych walizek i kuferków niz na weekendowy wyjazd "co by świeżym powietrzem
              pooddychac".

Politycy PiS poprzez swoją odrzucającą retorykę, do spóły z Chamoobroną i
              jakimis tam jeszcze, wypychają w inne rejony UE najzdolniejszych i
              najwartościowszych ludzi.
      • koloratura1 Re: LUdzie, ale Wam Układ zrobił wode z mózgu!!!! 12.03.06, 13:17
        the.bill1 napisał:

> Aż się nie chce wierzyć, że można dać sobie wyprać tak mózg. Zyjecie w
        > Michnixie. Przekawkowaliście Wyborczą - największe świństwo, jakie zdarzyło sie
        > temu narodowi po 89 roku.

Co to znaczy "przekawkować"?
        • uu1 Re: LUdzie, ale Wam Układ zrobił wode z mózgu!!!! 12.03.06, 13:35
          Zamienić kaczkę na kawkę.
        • marslaw1 Re: LUdzie, ale Wam Układ zrobił wode z mózgu!!!! 12.03.06, 13:52
          polecam buraku nasz dziennik !!!
      • wikal Re: LUdzie, ale Wam Układ zrobił wode z mózgu!!!! 12.03.06, 14:03
        Niektórym wodę z mózgu robi samo gadanie o układzie. Może wreszcie nasz
        niedorobiony "Napoleon" wyjaśni, co to ten "układ". Przynajmniej dowiem się, do
        jakiej to organizacji należę.
        • peer2 Re: LUdzie, ale Wam Układ zrobił wode z mózgu!!!! 12.03.06, 14:46
          "Układ" to są pewne powiązania między określonymi ludźmi.
          To nie jest fikcja, to CZYSTA PRAWDA, on naprawdę istnieje.
          Dowód: w zeszłym tygodniu zapytałem wszystkich swoich współpracowników: "Czy
          macie pewne powiązania z określonymi ludźmi?". Popatrzyli na mnie trochę jak na
          idiotę, ale każdy z nich odpowiedział "TAK, mamy pewne powiązania z określonymi
          ludźmi". Aha, ptaszki wydało się jesteście w układzie, pomyślałem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka