Dodaj do ulubionych

Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci

04.04.06, 07:02
Dodatkowo wprowadzić mundurki i tarcze ;-) OK, nie bić. Żartowałem :-)
Obserwuj wątek
    • blood_free Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 07:12
      Ot i początek IV republiki.Dobrze,że Bereza Kartuska po 1945 r. znalazła się
      poza granicami Polski.
      • mark.parker Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 07:47
        Godzina policyjna dla katabasa i radnych!
        • plmlp Za 91% i co? 04.04.06, 07:53
          • zymzyk Re: Za 91% i co? 04.04.06, 08:05
            ciekawe co na to rodzice dzieci...

4 marca 1956

Badacz z MPK
            • der.die.das Powinno sie ubeswlasnowolniac po 35 roku zycia 04.04.06, 09:32
              Normalnie.... SYNDROM LENINO. Jestem starszy, mam zaslugi, to i wiem lepiej. A
              czy nauczyciele Kopernika tez wiedzieli lepiej!!! ZGROZA!!!

Madrej glowie dosc dwie slowie.
              • janek344 Re: Powinno sie ubeswlasnowolniac po 35 roku zyci 04.04.06, 10:13
                Ile masz lat der.die.das.? Wylicz sobie za ile lat będziesz według własnego
                życzenia ubezwłasnowolniony.A przy okazji: mam dużo, dużo więcej ale zgadzam
                się z twoimi poglądami (poza ubezwłasnowolnieniem).I ciesz się życiem.
                • arcyfioletowy [...] 04.04.06, 10:35
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • p.i.s Komuna wraca! 04.04.06, 13:13

A już niedługo ksiądz będzie z pejczem ganiał.

• prawdziwek1 Re: Komuna wraca! 04.04.06, 13:14
                      p.i.s.-przydałoby się dla takich jak ty.
                      • plaszcz __________________Ujarzmić ojca dyrektora i spółke 04.04.06, 14:48
                        j.w.
                        • almagus Re: __________________Ujarzmić ojca dyrektora i s 04.04.06, 16:35
                          I tak nam tu soli darnie,
                          I tak nam tu soli marnie!
                          I tak soli farmazony
                          czy tak świat jest pomylony?
                          Zmów paciorek za premiera,
                          co ty jesteś dzieckiem zera?
                          Gdyby tata dawał lanie,
                          to mówiłabyś litanie.
                      • polski_murzyn Tylko pedofile nie chcą godziny policyjnej dla gno 04.04.06, 19:46
                        ji .
                        • noducks swietny i twarzowy nick mr. kuntakinte 04.04.06, 21:53
                    • janusz_au Re: Komuna wraca! 05.04.06, 01:36
                      pomijajac wszelkie zle strony komuny nie mozna zapomiec ze wowczas mozna bylo
                      chodzic bezpiecznie ulicami miasta o kazdej porze dnia i nocy.Nie przypominam
                      sobie ani jednego momentu kiedy czulem sie zagrozony wracajac w latach 70-tych
                      czy 80-tych pozna pora czy to z pracy czy z z dluzszej wizyty u znajomych.Jest
                      sporo racji w tym co ten ksiadz mowi.
                      • srebrnarybka Re: Komuna wraca! 05.04.06, 10:32
                        Ja akurat nie czułam się bezpieczna, w latach 70tych mieszkałam w Łodzi i
                        wracałam wieczorami ze spotkań duszpasterstwa akademickiego, a poza tym
                        chodziłam po mieście, gdy było ciemno. Zresztą, co tam ciemno. Normą było
                        wciąganie do bram dziewczyn wracających ze szkoły i gwałcenie przez całkiem
                        dorosłych mężczyzn, tylko wtedy nie nazywało się to pedofilią i mówiło się o
                        tym szeptem. Największe zagrożenie sprawiali pełnoletni mężczyźni, wiecznie
                        pijani, a nie ja, licealistka, wracająca z o 23 z religijnej konferencji.
                • tooz Re: Powinno sie ubeswlasnowolniac po 35 roku zyci 04.04.06, 16:25
                  Te ubezwlasnowolnienie to sarkazm wiec zgadzasz sie ze wszystkimi jego
                  pogladami...:)
              • kalandah Re: Powinno sie ubeswlasnowolniac po 35 roku zyci 04.04.06, 10:18
                oczywiście, że wiedzieli lepiej, ba jestem pewien że i Kopernik wiedział że oni wiedzą. Może cię zaskoczę ale jego odkrycia nie wynikały z tego że łaził nocami pijaniutki po "city" za młodu i doznał olśnienia na kacu któegoś ranka. Ciesz się życiem, ponownie jednak cię zaskoczę - wcale nie daje ci to prawa do tego byś mógł robić wszystko. Świat dorosłych ma swoje ograniczenia, świat dzieci też powinien je mieć.
                • der.die.das Masz pewnie wiecej niz 35 i bierzesz zbyt doslowni 04.04.06, 11:12
                  doslownie wszystko co napisalem.
                  Chodzi mi o to, ze gdyby to starsi zawsze mieli racje, to swiat nie posuwalby
                  sie doprzodu. Motorem napedowym cywilizacji sa mlodzi.... i to nie tylko od
                  czasow Kopernika.

Inna sprawa, czy ich protoplasci umieli ich wychowac zeby nie wybijali szyb na
                  przystankach. Wprowadzanie godzin policyjnych to debilizm nad debilizmy.
                  Wystarczy dac lebkinsom zajecie alternatywne i bedzie GIT. Tylko komu sie chce.

Ja bedac ciut mlodszy gralem lub spiewalem w 4 zespolach, trenowalem pilke
                  nozna, bylem ministrantem i jeszcze pomagalem staremu przy powielaniu ulotek...
                  brakowalo mi czasu na dewastowanie przystankow. Niemniej moi rodzice przekazali
                  mi wartosci, ktore mi w tym pomogly... i zareczam, ze nie byly to godziny policyjne.
              • camel_3d Re: Powinno sie ubeswlasnowolniac po 35 roku zyci 04.04.06, 10:21
                >ubeswlasnowolniac

wow..niezly mutant ci wyszedl...

> czy nauczyciele Kopernika tez wiedzieli lepiej!!!

Pewnienie, ale i Kopernik nie biegal pijany po ulicach i napadal ludzi.
                • der.die.das Ubes*** che che che 04.04.06, 11:06
                  Faceta, ktory umiescil na klawiaturze S blisko Z tez sie powinno ubezwlasnowolnic :)
                  • nx_logged_in Re: Ubes*** che che che 04.04.06, 11:24
                    der.die.das stoi na skrzynce a pod nim tlum prosi:
                    -to ja tez poprosze ubezwlasnowolnienie!
                    -a dla mnie dwa razy!
                    -i jeszcze dla mnie! dla mnie!
                    -dla mnie na wynos!

;)
                    • starania_pl chyba przesadzacie trochę 04.04.06, 13:14
                      Ja mało konkretów widzę w tej gazecie. Legitymowanie nastoletnich dzieci po
                      zmroku o ile wiem jest dozwolone. A wybaczcie spotykając 16-latka po 23 w nocy
                      człowiek sztywnieje bo kto normalny dziecko o tej godzinie puszcza.
                      Jak dla mnie to powinna być kontrola rodziców a nie dzieci, bo kilkunastoletnie
                      dziecko 11-12 latek po 22 z tego trzeba się tłumaczyć.
                • sas011 Re: Powinno sie ubeswlasnowolniac po 35 roku zyci 05.04.06, 07:08
                  Czesto zastanawiam sie, czy warto pisac na tych stronach... Kazdy ciagnie do
                  siebie... "Poklaza by dla ni kazalas i lechka..." z bajki Krylowa przpomnialo
                  mi sie. Ale kto z Was zna dzisiaj Krylowa, La Fontaine, Ezopa??? Mamy swoje i
                  tylko swoje polskie madrosci. Widac to w cotygodniowych progrmach o polskiej
                  mlodziezy w "Uwadze". Dajmy im wszystkie prawa...a nawet wiecej. Niech cala noc
                  sie bawia a potem spia w domu albo na lekcjach. Dajmy im jeszcze wiecej...Ile?
                  Zaufajmy aktywista tego forum - dajmy jak najwiecej praw! Bron Boze, nie
                  dawjamy obowiazkow... To ich zestresuje!
                  "Jestes pawiem i papuga narodow.." - i jeszcze wiecej...
              • ethebor Natura zdecydowala 04.04.06, 12:48
                Dzieci maja wieksza plastycznosc mozgu zeby uczyc sie od doroslych. Gdyby bylo
                inaczej to rodzice uczyliby sie jezyka dzieci...

der.die.das napisał:

> Normalnie.... SYNDROM LENINO. Jestem starszy, mam zaslugi, to i wiem lepiej. A
                > czy nauczyciele Kopernika tez wiedzieli lepiej!!! ZGROZA!!!
                >
                > Madrej glowie dosc dwie slowie.
            • suzuki123 Re: Za 91% i co? 05.04.06, 09:23
              co na to rodzice???
              Odpowiadam: Oni już i tak w wielu przypadkach sobie nie radzą. Albo nie
              potrafią, albo im się nie chce interesować tym, co robią ich "pociechy" po tym,
              jak wychodzą z domu mówiąc: "Idę do kolegi pouczyć się" albo "idę do kościoła" -
              wogóle w te miejsca nie trafiają.
              Mam dość pustych tekstów tu na forum, osób w czambuł potępiających wszystkie
              pomysły akceptowane przez "prawicowych radnych" lub np. proboszcza. Tym
              bardziej,że ten pomysł nie odnosi się do Was, lecz Waszego młodszego rodzeństwa
              lub Waszych dziecie, o których w wielu przypadkach tylko Wam się zdaje,że wiece
              co teraz robią i gdzie teraz są... Przysłuchajcie się rozmowom młodych ludzi na
              przystankach, pójdźcie na Wielkopostne rekolekcje dla młodzieży w swojej
              parafii i zobaczcie jaki wielu z tych młodocianych, siedzac zgarbionych w
              ławkach pisze sms-y. Zachowanie niestosowne w tym miejscu i czasie. Zadajcie
              sobie trud, pofatygujcie się tu, tam, czy do parku, albo centrum handlowego w
              godzianch pracy/lekcji i zobaczcie ile tam młodzieży/małoletnich i czym się
              zajmują. Zadajcie sobie trud, by dowiedzieć się na prawdę jak jest. A
              ewentualnie potem proszę potępiać powyższe pomysły. Porządek, dyscyplina,
              szacunek dla wieku starszego, wstydliwośc a nie bezwstyd były także wzoracami
              Waszej młodości, chyba nie żałujesz tego, że jesteś kim jesteś i wyrosłeś/aś na
              tego kim jesteś dziś?
      • joanna0001000 Re: Proboszcz z radnymi dba o bezpieczenstwo 04.04.06, 07:56
        • lucusia3 Re: Proboszcz z radnymi dba o bezpieczenstwo 04.04.06, 12:23
          No i będą sprawdzać dokumenty i odwozic na policyjna izbę dziecka grzecznie wyglądających i tak zachowujących uczniów wracających wieczorem z korepetycji, a pies z kulawą nogą nie zaczepi bandy "kiboli" wygolonych na zero i szukających zaczepki.
        • gacekemdk Re: Proboszcz z radnymi dba o bezpieczenstwo 04.04.06, 12:29
          Po raz kolejny stwierdzam że bijesz wszelakie rekordy oszołomstwa.
      • felietonista.pl Cała władza w ręce rad! 04.04.06, 10:36
        Parafialnych... :)
        • kobieta_rakieta Re: Cała władza w ręce rad! 04.04.06, 12:54
          spokojnie, ta wajcha juz tak zostanie :)

--
          www.euromason.blox.pl
          Nieregularnik masońsko-pogański.
          • aro7 czyżby pedofile?? 04.04.06, 14:34
            zaraz pewnie się tacy zboczeńcy znajdą aby jako pełnoletni "opiekunowie"
            odprowadzać dziatwę z kina i remizy...
      • stan123 Wybitne umysły są zawsze atakowane przez miernoty 04.04.06, 12:58
        Wybitne umysły są zawsze atakowane przez miernoty??? Przypominam ze mlody
        czlowiek pijacy piwo w parku miejskim po 22-giej nie koniecznie jest wybitnym
        umyslem. Powolywanie sie na Eisteina niezbyt pasuje do takiego mlodzienca.

Kiedy bylem w Polsce przed 45-ciu laty to obowiazywaly surowe zasady mie tylko
        wieczorami ale nawet i w dzien milicja sprawdzala malolaty w kawiarniach. Mnie
        i moim kolegom wyszlo to na dobre. Nalezy powrocic do kontroli malolatow!!!
        • dawid_madian Re: Wybitne umysły są zawsze atakowane przez mier 04.04.06, 13:29
          Przywrócić Milicję Obywatelską! Ścieżki zdrowia dla każdego! Kto w domu nie
          siedzi ten coś kombinuje! Zakażmy spotkań poza kościołem! 45 lat temu byłe
          cudnie! Komuno wróć!

Teraz pozostaje tylko wydrukować w dużym formacie i urządzić pochód Prawdziwych
          Polaków Katolików.
          • entropia Re: Wybitne umysły są zawsze atakowane przez mier 04.04.06, 13:42
            > Przywrócić Milicję Obywatelską! Ścieżki zdrowia dla każdego! Kto w domu nie
            > siedzi ten coś kombinuje! Zakażmy spotkań poza kościołem! 45 lat temu byłe
            > cudnie! Komuno wróć!
            Chyba jej nie pamiętasz, skoro drzesz się jak opętany gdy ktoś chce, żeby patałajstwo wcześniej do domu chodziło.

> Teraz pozostaje tylko wydrukować w dużym formacie i urządzić pochód Prawdziwych
            > Polaków Katolików.
            Prawdziwych Polaków Katolików to akurat w komuniźmie na który się powołujesz akapit wcześniej tępiono. Nawet tego w szkole nie zdążyli nauczyć?
            • pisiory_do_obory Re: Wybitne umysły są zawsze atakowane przez mier 04.04.06, 19:36
              > Chyba jej nie pamiętasz, skoro drzesz się jak opętany gdy ktoś chce, żeby
              patał
              > ajstwo wcześniej do domu chodziło.

Pamiętam tamte czasy, może nie odległe o 45 lat, i poddaję w wątpliwość
              sprawiedliwość oceny ówczesnej władzy, co było patałajstwem a co nie.
              Obawiam się więc że i nasza obecna władza nie jest przygotowana do wystawiania
              takich ocen.
              Pomijając już całkiem fakt że za występki marginesu cierpieć ma uczciwa
              większość.
              Ten kto lubi się napić, napije się. Jeśli nie będzie mógł zrobić tego po
              szkole, pójdzie na wagary i wypije w dzień.
            • dawid_madian Re: Wybitne umysły są zawsze atakowane przez mier 05.04.06, 12:43
              Chyba ty słabo pamiętasz, skoro nie wiesz kto kultywował godziny policyjne. I to
              jakoby też miało być dla dobra obywateli, a było zgoła odmiennie. Wszelkie
              godziny policyjne są wtórnym kretynizmem, ponieważ ukazują tylko brak
              skuteczności wymiaru sprawiedliwości. Ukazują również zgniliznę moralną, która z
              powodu braku odpowiednich przykładów, wzorów i skutecznej edukacji zasłania się
              niemocą i sięga po idiotyczne sposoby działania. I co najważniejsze wcale, ale
              to wcale nie rozwiązuje problemu dzieciaków, które nie mają czego szukać w domu,
              ponieważ albo awantura, albo rodzice na gazie. Lepszym pomysłem już by było,
              gdyby zapewnić dzieciakom miejsce, w którym mogą sobie posiedzieć, czegoś się
              nauczyć i czym się zająć przez okrągłą dobę. Wtedy przynajmniej część z nich by
              przestała się szlajać bez sensu po ulicach. A te osoby, które urządzają rozboje,
              kradną etc. już na nie jest odpowiedni paragraf i bez godziny policyjnej.

O tak tępiono katolików w komunizmie. Teraz to tak nawet dziwnie, że tępiono i
              tępiono, a po upadku komunizmu okazało się, w tym kraju to prawie sami katolicy
              są. A poza tym ironiczna nazwa „Prawdziwy Polski Katolik” odnosi się do osób,
              które kultywują tradycje komunistyczne, czyli: wszystkim równo, lecz nam więcej;
              silna władza, silne państwo; przywódca wie lepiej, kolektyw słucha; wodza się
              nie krytykuje, ponieważ ma za poplecznika „Głos Prawdy”.
      • wacek44 Zakazać pedalizmu w szkołach 04.04.06, 15:44
      • vinogradoff Na akcje ujarzmiania jest juz zbyt pozno. 04.04.06, 22:49
        Nie da sie wprowadzic metod z lat 50-tych lub czasow okupacji niemieckiejw
        Polsce. Mlodziez bardziej jak inne grupy wiekowe podlega wszechogarniajacym
        procesom globalizacji wyrazajacym sie m.in w powszechnie holdowanym wartosciom
        przez ich rowiesnikow w calym swiecie.
        • marysia57 Re: Na akcje ujarzmiania jest juz zbyt pozno. 05.04.06, 06:57
          Odpowiadasz na :
          vinogradoff napisał:

> Nie da sie wprowadzic metod z lat 50-tych lub czasow okupacji niemieckiejw
          > Polsce. Mlodziez bardziej jak inne grupy wiekowe podlega wszechogarniajacym
          > procesom globalizacji wyrazajacym sie m.in w powszechnie holdowanym wartosciom
          > przez ich rowiesnikow w calym swiecie.----------------------------------------
          -----------------------------------------Czyzbys mial na mysi holdowane
          wartosci jak narkomania , alkoholizm,uciekanie z domow, nielatnia prostytucja?
          TO TRAGEDIE A NIE WARTOSCI i mozna ich czescowo uniknac poprzez zabronienie
          dzieciakom grasowania poza domem w poznych godzinach.

• umghhh Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 10:35
        jest pewna roznica miedzy bereza kartuska a wprowadzeniem tego zakazu.
        Oczywiscie proba udowodnienia ze to wszelakie swobody sa wszystkiemu winne jest
        tu nie na miejscu ale moldziez nie ma czego szukac powiedzmy po 2100 na miescie.
        Jesli przyczyni sie to zmniejszenia deliktow o ktorych pisza w artykule to mozna
        idei tylko przyklasnac. KOnieczna jest jak zwykle pewna wyrozumialosc i zdrowy
        rozsadek w implementacji a tego jak wiadomo w polskim zyciu publicznym nie ma.
        Bykowiec albo kij jako sluszna i czasami jedyna metoda wychowawcza to jest to co
        sie sporej czesci spoleczenstwa podoba - proste i latwe w wykonaniu przynajmniej
        pozornie.
        Oczywiscie jesli godzina policyjna ma byc jedynym srodkiem wychowawczym to
        niczego to nie zmieni i nie mam tu na mysli dalszej eskalcji ograniczen - mlodzi
        ludzie potrzebuja naszej uwagi i przykladu jak postepowac nalezy. Bez tego zaden
        przepis czy kamienna tablica z przykazaniami niczego nie zmieni a wspomniany
        bykowiec albo kij pomoga zamienic mlodego krnabrnego w bezdusznego morderce.
        przydalaba by sie dyskusja na temat wychowania i wartosci itd itp
        Oj przydalaby sie.

//
    • starucha_izergiel Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 07:19
      A ja jestem za!
      Do kiedy? Oczywiście do pełnoletności! I co to za bzdury o wolności? Osoby
      niepełnoletnie mają ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Może pozwólmy
      nastolatkom zaciągać kredyty, albo prowadzić TIRy. Wolność w końcu, nie?

Mundurki też mogą być, czemu nie? Dzieciaki potrzebuja dyscypliny.

W moim mieście musieli pootwierać specjalne knajpy, puby dla ludzi 21+, 25+, bo
      przez rozwrzeszczane małolaty nie można było spokojnie wypić piwa (swoją drogą,
      jako nastka też latałam po knajpach, he he).
      • ludwikdorn Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 09:55
        Proponuję od razu do takich młodocianych strzelać. W końcu jak zauważył ten
        proboszcz - mamy IV RP, czyli powrót do średniowiecza i zasady domniemania winy.
        Strzelać, a potem pytać.
      • dawid_madian Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 13:35
        O rwa to pywa ne można było spoko pyc? Ja pierdelo! Ja to zwsze sedze se w
        klubie emeryta, co by pywa mi nykt nie podpierdoryl. Ta gowniateria, tfu.
        Godzyna polycyjna cala doba powynna być! Napruc se w spokoju ne można prze to!
    • 1gadacz12 Problem istnieje tylko jak go rozwiazac? 04.04.06, 07:19
      Pierwszym odruchem milujacych wolnosc obywateli bylaby ostra opozycja wobec radykalnych
      propozycji proboszcza. Ksiadz nie pozostaje jednak bez racji sygnalizujac budzacy groze problem
      chuliganstwa, wandalizmu albo nawet wiekszego kalibru przestepczosci wsrod nieletnich. Watpie, ze
      pomysl z wprowadzeniem godziny policyjnej bedzie kiedykolwiek wprowadzony w zycie ale spokojni
      obywatele musza sie jakos bronic przed czyhajacymi na nich niebezpieczenstwami - to jedna strona.
      Druga strona bylaby istotna troska o mlodych, ktorzy nierzadko grzezna w bagnie rozboju,
      wandalizmu, chuliganstwa, itd. Nie uwazam aby pomysl wprowadzenia godz. policyjnej byl dobry.
      Instensywna edukacja, kursy dla rodzin (gdzie cale zlo sie na ogol zaczyna), propaganda, itp.
      teoretycznie powinny miec lepsze odlegle wyniki leczenia tego trudnego problemu. Poprawa sytuacji
      ekonomicznej niewatpliwie pomaga - tylko kiedy to nastapi? Byc moze inni dyskutanci beda mieli
      lepsze pomysly.
      • juicio Re: Problem istnieje tylko jak go rozwiazac? 04.04.06, 08:40
        Takie pomysły świadczą o jednym.
        Z wychowaniem nie radzi sobie rodzina, szkoła ani kościół.
        A z pilnowaniem porządku problemy ma policja i straż miejska.

Jeżeli chodzi o wychowanie, to ciężko będzie, ale metody utrzymania porządku się
        nie zmieniły od lat. Straż miejska i policja wolą bezpiecznie wypisać mandat za
        złe parkowanie niż pognić wandala i zdzielić go pałą po łbie.
    • dzieciatko_o_dyrektora katoland 04.04.06, 07:21
      rano spowiedz , potem nauka religii , jakies roraty , paciorek z radiem maryja
      i lulu . a jak ktos chce poszalec to moze w iranie czy innych bardziej
      ucywilitowanych krajach .
      • joanna0001000 [...] 04.04.06, 08:19
        • wlodwoz Re: Cywilizowanemu inaczej 04.04.06, 08:38
          Typowa wypowiedź KATOLICZKI!!!!!!!!
        • 4g63 Re: Cywilizowanemu inaczej 04.04.06, 09:53
          oj chyba za taki post to prosto do piekła pójdziesz.
          jacy katolicy są beznadziejnie zakłamani, to najgorsze bagno społeczne,
          won do watykanu - do swojego domu upośledzonych umsyłowo.
      • wacek44 Przymułowi w odpowiedzi 04.04.06, 15:42
        Spróbuj gniocie w iranie, zobaczymy ile czasu spędzisz z głową na karku. Pustą
        ale zawsze.
    • xxx52 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 07:40
      > "Sąd uznał, że łamane są prawa i wolności obywatelskie młodych ludzi i
      zachodzi brutalna ingerencja w ich sferę wolności. [...] Poprawiły się również
      statystyki radomskich policjantów. Przywozili mniej młodych do izby wytrzeźwień
      i izby dziecka; spadły wskaźniki przestępczości wśród nieletnich.

Kolejny przyklad na to, ze z wolnosci trzeba umiec korzystac. Czy godzina
      policyjna tego nauczy?
      • dawid_madian Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 13:41
        Rząd USA wprowadził swego czasu prohibicję. Skutkiem było największe spożycie
        alkoholu w historii kraju.

Trzeba ludzi nauczyć korzystać z wolności w sposób rozumny, a nie serwować
        częściowe jej pozbawienie. Godzina policyjna nauczy dzieciaki tylko tego, że
        trzeba się nauczyć omijać prawo ponieważ jest durne. A chyba chodzi o
        osiągnięcia zgoła odmiennego efektu.
    • jerzy_w11 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 07:40
      Łatwiej wprowadzać zakazy niż zorganizować młodzieży zajęcia dodatkowe oraz
      stworzyć warunki do rozwoju i ciekawego spędzania wolnego czasu...Łatwizna i
      lenistwo.
      • d.z Re: A rodzice??? 04.04.06, 07:47
        A co z rodzicami?
        O ile mi wiadomo w Polsce prawo obowiązuje i za swoje dzieci odpowiedzialnośc
        ponoszą rodzice.
        Oni (póki dzieci nie ukończą lat 18) mają obowiązek zajmowania się swoim
        potomstwem. Jak rozumiem teraz państwo (zamiast mamusi czy tatusia) weźmie na
        siebie obowiązek przywoływania dzieci do domu o wieczornej porze???
        A kto za to zapłaci?
        Kto pokryje koszty tej akcji?
        Do tej pory rodzice (zgodnie z prawem) robili to w ramach budżetu domowego.
        Teraz jak rozumiem odpowiednie, powołane w tym celu służby zostaną opłacone z
        pieniędzy podatniczych? No i czy policji do radiowozów zostaną zwiększone
        limity zużycia paliwa? Dzieci mobilne są i ruchliwe - benzyny więcej pójdzie na
        gonitwę za nimi.
        • wiga Re: A rodzice??? 04.04.06, 08:22
          Jest konkretny plus zaktywizowania policji do legitymowania modych ludzi,
          którzy włóczą sie nocą i rozrabiają. Będzie,przy okazji,mniej okradanych
          mieszkań, kradzieży samochodów, napadów itp.
          • aquarius12 Re: A rodzice??? 04.04.06, 10:55
            Niestety, "pracze mózgów" do których należy wyborcza starają sie nam
            wytłumaczyc, że młodzieży należą sie tylko prawa, żadne obowiązki. Niewątpliwie
            wyborcza przyczyniła się do przemocy wobec nauczycieli, którą nastepnie z takim
            oburzeniem opisywała. Trudno o większą obłudę. Teraz najlepiej znależc tam
            antysemitów, albo co najmniej oszołomów, aby uniknąc merytorycznej dyskusji.
            • prawdziwek1 Re: A rodzice??? 04.04.06, 12:54
              Uważam,że ta dyskusja nic nie da.Wypowiadają się tu przewaznie młodzi którzy
              prawdopodobnie sami rozrabiają.Jak to jest,że większość społeczeństwa chce
              zwiększenia dyscypliny młodzieży a organy które powinny wykonywać wolę tego
              społeczeństwa mówią NIE.Kto tu jest dla kogo.Te wszystkie gatki o
              moralności,uświadamianie młodzieży,głaskanie,pouczanie to wszystko jest dla
              nich bleblebleblebleblebleble.Trzydzieści-czterdzieści lat temu nie
              było,telewizji,świetlic,boisk piłkarskich,kółek zainteresowania i tp. bzdetów
              kraj podnosił się ze zgliszcz wojennych i takiego bandytyzmu nie było.No ale
              nauczyciel mógł dać rozrabiającemu uczniowi w buzie potargać go za włosy i nikt
              do niego nie miał pretensji.Teraz jest odwrotnie to uczeń może dać
              nauczycielowi w buzie,założyć mu kosz od śmieci na głowe i wszystko jest cacy
              cacy uczeń dostanie nagane a nauczyciel zwolniony z pracy za brak zdolności
              pedagogicznych.Horor ten wymyślili wszelkiej maści mędrcy naukowcy od
              wychowania.Młody człowiek musi wiedzieć,że za każde rozrabianie i wandalizm
              zostanie natychmiast ukarany,nawet przez dorosłego przechodnia widzącego ten
              wandalizm.Ten dorosły człowiek nie może tak jak jest obecnie pociągany do
              odpowiedzialności a młody chuligan głaskany i puszczany wolno bo on się jeszcze
              wychowa.Młodzi ludzie tak jak od wieków uznają tylko prawo silniejszego i
              mądzrzejszego dosłownie i w przenośni.Te wszystkie gadki moralne zostały
              wymyślone przez mędrców oszołomów i stanowią dla młodzieży
              bleblebleblebleblebleblebleblebleblebleblebleblebleblebleblebleblebleblebleblebl
              ebleble
              • dawid_madian Re: A rodzice??? 04.04.06, 13:51
                Bandytyzmu nie było widać na ulicy, ponieważ był dobrze zorganizowany i szybko
                niszczył konkurencję. Tak więc nie piernicz, że „kiedyś to były czasy”. Ponieważ
                jakie to były czasy to każdy wie. Wychodziło się w nocy i się dostawało
                wpie.. tyle tylko, że trzeba było siedzieć cicho. A czasy szkoły prowadzonej
                przez matołów, którzy tylko napieprzali dzieciaki i chrzanili o zaletach komuny
                już dawno minął. Co ty przespałeś ostanie piętnaście lat?
        • ambl Re: A rodzice??? 04.04.06, 08:30
          Czy cię pogięło?Jakie koszty?Po prostu policja będzie zwracać baczniejszą uwagę na niepełnoletnich i cześć
        • dawid_madian Re: A rodzice??? 04.04.06, 13:43
          Może pomysłodawca zafunduje osły pościgowe? W ten sposób policja zacznie
          propagować ekologiczne środki lokomocji i zmniejszy się zużycie paliwa. Same plusy.
      • koloratura1 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 08:53
        jerzy_w11 napisał:

> Łatwiej wprowadzać zakazy niż zorganizować młodzieży zajęcia dodatkowe oraz
        > stworzyć warunki do rozwoju i ciekawego spędzania wolnego czasu...

Po nocy?!

Z uwagi na mój, hmm, "światopogląd", powinnam być "programowo" przeciw
        inicjatywie proboszcza i prawicowych radnych, ale - muszę się przyznać - ogólnie
        jestem za.

Rażą mnie, wprawdzie, sformułowania o "ujarzmianiu dzieci" czy "godzinie
        policyjnej", ale - inwokacje, w guście: przecież to rodzice odpowiadają za
        dzieci, szkoła powinna, itp., wydają mi się wręcz komiczne w swej bezskuteczności.

Ale coś przecież należałoby zrobić; nie może być tak, że spokojny człowiek,
        który musi przejść po mieście wieczorem, przemyka chyłkiem pod murem, w obawie
        przed watahami hałaśliwych, często nietrzeźwych, bluzgających małolatów.

Naturalnie, działania muszą być zgodne z prawem, żeby nie powtórzył się casus
        radomski. Choć może i pewne przepisy prawne wymagałyby zmiany, ale z tym trzeba
        być bardzo ostrożym, żeby nie popaść w kolizję z Konstytucją czy prawami człowieka.
        • jerzy_w11 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 09:19
          Wiesz jak wygląda życie w małych miasteczkach? Szwędanie się po ulicach bez
          celu, oglądanie przejeżdzających samochodów, gdzie jedyną rozrywką wydaje się
          być piwo w jedynej pizzerii w mieście albo sobotnia dyskoteka. Gdyby młodzież
          mogła w ciągu dnia pójść na basen, zorganizowaną imprezę, kurs fotograficzny,
          obejrzeć w grupie film to wieczorem marzyć będzie o spaniu jedynie.

W Polsce jak dotąd nie można sobie poradzić z "watahami hałaśliwych, często
          nietrzeźwych i bluzgających" dorosłych, pijakami wymuszającymi haracz na
          parkingu. Jeśli to jest argument to godzina policyjna powinna obowiązywać
          wszystkich- może takie są właśnie plany.
          • keechaczu Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 12:47
            wiem jak wyglada zycie w malym miasteczku - to o czym mowisz, czyli basen, kurs
            fotograficzny, pokazy filmow - sa tylko dla wybranych. Zorganizowalismy
            Dyskusyjny Klub Filmowy srednia na pokazie to 10 osob, maks 20. Robimy pokazy
            filmow na plazy dla wszystkich - wtedy puszczamy mniej ambitny repertuar choc na
            probe pokazalismy Amelie. Tlumy - okolo 150 osob. Ale wiekszosc osob
            wstawionych... i nawet takim zapalencom jak my odchodzi chec.
            Udalo nam sie od gminy uzyczyc sale i sprzet dla zespolu muzycznego - kolejne
            5-6 osob ma co robic, 2-3 chlopaczkow z gimnazjum cwiczy breake dance. Staramy
            sie przy organizacji imprez plenerowych angazowac nasza mlodziez by jednak nie
            byla to tylko impreza dla nich, ale przez nich zrobiona.
            Osrodek Kultury zapewnia dla prawie 100 mlodziezy w zespole tanca ludowego...
            itd..ale to wciaz te same osoby, zostaje 75% mlodziezy niczym nie
            zainteresowanej, ktora interesuje autobus do Starozrebow (taka wies pod Plockiem
            z imprezownia), wyjscie do pubu i zabawa.
            Mnostwo wolnosci, zero wizji na przyszlosc, taki taniec na Titanicu.
            Gdzies zrobiono blad i bedzie chyba coraz trudniej ten blad naprawic.
            • jerzy_w11 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 13:21
              Cieszy, że tacy zapaleńcy, jak powiadasz, istnieją. Wierzę, że to jest lepsza
              droga, niż zakazy. Małymi krokami i konsekwentnie można do czegość dojść. Czy
              zespół tańca ludowego to atrakcja dla statystycznej młodzieży? Pewnie dla
              wybranych, więc może darmowa sala gimnastyczna, gdzie wieczorami można zagrać w
              kosza?
              • keechaczu Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 13:59
                niestety hala sportowa nie nalezy do nas - a gmina ma nonstop oblozenie od grup,
                ktore za kase wynajmuja ja.
                Kasa nie powinna przeslaniac wszystkiego ale coz nie ja o tym decyduje.
    • kiks8 Myslę ze najlepiej bedzie 04.04.06, 07:45
      oddać dzieci na wychowanie do plebana,skoro rodzice nie potrafia nad nimi
      zapanowac.Bedzie wiecej idiotów w kraju
    • sycophant Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 07:49
      Ksiądz zapomniał dodać o karach wieloletniego więzienia za naruszenia godziny
      policyjnej. Ech moraliści, ciekawe jak zamierzaliby to sensownie egzekwować....
      • joanna0001000 Re: Proboszcz z radnymi dba ład i bezpieczeństwo 04.04.06, 07:59
    • trolling4food Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 07:56
      "Nie tylko w szkołach trzeba wrócić do większego rygoru wychowawczego. Można
      zarządzić godzinę policyjną. Tak było kiedyś. Policja legitymowała nieletnich
      chodzących o późnej porze bez opieki starszych..."

**************************************************************************

A to się nazywało "kiedyś" policja? A może chodzi o MILICJĘ? Czy może ksiądz
      proboszcz pamięta przedwojnie albo okupację?
      • joanna0001000 Re: Proboszcz z radnymi wychowuje 04.04.06, 08:25
        Młodzi nocą groźni, jak okupanci, coś jest w tym skojarzeniu, też się ich boję.
        • gacekemdk Re: Proboszcz z radnymi wychowuje 04.04.06, 12:33
          A ja się boję twojej głupoty, ale nie wzywam do zbanowania cię.
    • larry2903 Wcale nie poczuję się bezpiecznie... 04.04.06, 07:56
      ...jeśli zgarnie mnie policja kiedy będę wracał od kumpla. Poza tym teraz na
      niepełnoletnich, a za jakiś czas...
      • koloratura1 Re: Wcale nie poczuję się bezpiecznie... 04.04.06, 08:57
        larry2903 napisał:

> ...jeśli zgarnie mnie policja kiedy będę wracał od kumpla. Poza tym teraz na
        > niepełnoletnich, a za jakiś czas...

Jeżeli jesteś małolatem, to wracaj od kumpla o rozsądnej porze.
      • japin Re: Wcale nie poczuję się bezpiecznie... 04.04.06, 09:35
        A dlaczego ma Cię zaraz zgarnąć? Ale wylegitymować nie zaszkodzi, może
        delikwent wraca ze "skoku".
    • arahat1 kastraci na ksiezy- ladniej beda spiewali i nie 04.04.06, 08:03
      beda mieli pokusy seksualnej. Organ im ten potrzebny jest tylko do oddawania
      przerobu nerek.
    • artnow Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 08:05
      A może tak rodzice by się zajęli dziećmi i zainteresowali tym co ich pociechy robią ???
      • koloratura1 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 09:02
        artnow napisał:

> A może tak rodzice by się zajęli dziećmi i zainteresowali tym co ich pociechy r
        > obią ???

Słuszna uwaga. Tylko co - jeśli nie chcą bądź nie umieją?
        Czy dlatego ja, wracająca z pracy po zmroku, mam się w popłochu rozglądać, czy
        mi jakiś małolat nie wyrwie torebki, albo - tak dla żartu - nie podstawi nogi?
        • scarlett_kapusta Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 13:22
          a jak Ci ją wyrwie osiemnasto-i-pół-latek to już będzie w porządku, nie? który
          pewnie jeszcze został przec chwilą wylegitymowany i puszczony wolno jako
          pełnoletni hehe.

zamiast sprawdzać ilość wiosen, policjanci powinni patrolować osiedla/ulice. i
          to nie w samochodzie albo przed zmrokiem, bo potem już niebiezpiecznie, jak to
          się dzieje u mnie np.
    • plus_k Tylko telefon... 04.04.06, 08:06
      ...do rodziców?
      Panie Proboszczu a gdzie bat?
      Najpierw przylać, później w kącie na grochu a na koniec zsyłka.

• vitmik Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 08:15
        złapać gó..arza, spisać dane a potem wprowadzać procedury. I nie jakieś tam
        obniżanie zachowania albo nieuzyskanie promocji do nastepnej klasy.

wysłac pisemko do pracy ich rodziców. jak sie kierownik,dyrektor albo prezes
        dowiedza ze jego pracownik nie potrafi wychowac swojego potomstwa, to da mu do
        zrozumienia zeby jak najszybciej,dla wlasnego dobra rozwiazal ten problem, no
        bo a nuz bedzie musial szukac innej pracy

zawiadomic wladze spoldzielni mieszkaniowej, po drugim zawiadomieniu najemcow
        mieszkania, rodzicow chuligana-gowniarza o wybrykach ich syna dac
        ultimatum,jeszcze jedne wybryk i przenosiny do lokalu komunalnego

gdy rodzice nie pracuja,tym gorzej dla nich - wstrzymac zasiłek dopoki synus
        sie nie poprawi

czyz to nie jest proste?
        • plus_k Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 08:43
          Jest wiele prostych rozwiązań.
          Można również od razu odwozić do Specjalnych Ośrodków dla Szwendających się.
          • koloratura1 Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 09:11
            plus_k napisała:

> Jest wiele prostych rozwiązań.
            > Można również od razu odwozić do Specjalnych Ośrodków dla Szwendających się.

Tyż piknie, jak mawiają górale.

A serio - może to i jakiś pomysł, wystarczy go trochę zmodyfikować: rodzice
            musieliby zapłacić za noc, spędzoną przez dziecko, w rzeczonym ośrodku. Inaczej
            - wszelkie koszta by spadły na podatników.
            • plus_k Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 09:15
              Pomysł oczywiście mozna modyfikować i ulepszać.
              Opłaty ? Podoba mi się. Skarb Państwa będzie miał dodatkowe dochody - gorzej
              jeśli rodzice nie zapłacą, bo z moich podatków nie pozwolę.
              Rodzice wtedy na roboty przymusowe - odpracować.
        • szafra.k Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 09:03
          Prościutkie, ale przecież można jeszcze prościej - od razu pod mur i kulka w łeb
          za to, że dzieciak dwie minuty po "godzinie policyjnej" (nie kojarzy wam się to
          z komuną albo okupacją) nie zdążył dotrzeć do domu!
          • vitmik Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 09:46
            dresiarze i chuliganeria nie spozniaja sie dwie minutki po 22.
            jak nie wierz o czym piszesz to tego nie pisz
        • koloratura1 Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 09:06
          W zasadzie Cię popieram, Vitmik, ale czy te proste rozwiązania są zgodne z
          prawem? Wartałoby to przemyśleć, a może i wprowadzić pewne zmiany w przepisach.
          • plus_k Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 09:07
            czy u nas ostatnio cokolwiek robi się zgodnie z prawem?
            Jedna ofiara mniej czy więcej - co za różnica?
        • eexmd2 Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 09:50

vitmik napisał:

> złapać gó..arza, spisać dane a potem wprowadzać procedury. I nie jakieś tam
          > obniżanie zachowania albo nieuzyskanie promocji do nastepnej klasy.
          >
          > wysłac pisemko do pracy ich rodziców. jak sie kierownik,dyrektor albo prezes

ok, zlapac ale za co? za chodzenie? moze w ogole zakarzmy chodzenia po ulicach
          nie tyle mlodziezy ale i starszym
          przeciez starsi tez sie zachowuja po zmroku
          a tak, zostana w domu, zycie rodzinne sie wzbogaci, statystyki przestepczosci
          spadna
          a na ulice tylko ksieza i radni prawicowi

a co karania rzeczywisych aktow chuliganstwa oczywiscie powinno byc to scigane
          nawet w taki sposob jak proponujesz -pod warunkeim ze gosc ma mniej niz 18 lat
        • aquarius12 Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 11:10
          Trochę kontrowersyjne, ale ogólnie dobre rozwiązanie
        • gacekemdk Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 12:43
          Vitmik, ty debilu, gdybym dostał taki list jak proponujesz to pomógłbym
          pracownikowi, np zorganizować wolny czas dziecka. Ale jesli mój pracownik by
          wygadywał takie idiotyzmy jak ty, to bym go wywalił na zbity pysk. A do lokalu
          komunalnego to ciebie trza wynieść. Będziesz wśród swoich ciemniaku.
          • vitmik Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 13:47
            prawda w oczy kole co byznesmenie?

jak ktos na ciebie tyra 15 h to wiadomo ze nie ma ani sil ani czasu wychowywac
            dziecko?
            a'propos,czym handlujesz? ziemniakami, zniczami a moze rzerzuchą?
        • prawdziwek1 Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 13:09
          vitmik-masz całkowitą rację-brawo.Tylko widzisz o tym wszystkim nie decydują
          NORMALNI LUDZIE tylko mędrcy,naukowcy którzy wydają zarządzenia w/g swoich
          mądrości dla młodzieży bleblebleblebleblebleble i dlatego jest jak jest.
        • rusis1 Re: Jak rozwiazać problem gó..arstwa? proste 04.04.06, 14:48
          > wysłac pisemko do pracy ich rodziców. jak sie kierownik,dyrektor albo prezes
          > dowiedza ze jego pracownik nie potrafi wychowac swojego potomstwa, to da mu do
          > zrozumienia zeby jak najszybciej,dla wlasnego dobra rozwiazal ten problem, no
          > bo a nuz bedzie musial szukac innej pracy

Proponuję się obudzić, to nie jest komunizm, prywatnego pracodawce nie będzie
          interesowało to, że syn jego podwładnego szaleje. Jak pracownik przynosi zyski
          to po gdozinach pracy może robic co chce a proacodawcy to nie ruszy, tym
          bardziej gdy chodzi o dziecko pracownika

> zawiadomic wladze spoldzielni mieszkaniowej, po drugim zawiadomieniu najemcow
          > mieszkania, rodzicow chuligana-gowniarza o wybrykach ich syna dac
          > ultimatum,jeszcze jedne wybryk i przenosiny do lokalu komunalnego

O.. a na jakiej podstawie prawnej ja się zapytam? Gó..arz narozrabia na mieście
          to zabieramy jego rodzicom mieszkanie? Prawnie to nie ma żadnego związku.

> gdy rodzice nie pracuja,tym gorzej dla nich - wstrzymac zasiłek dopoki synus
          > sie nie poprawi

A to zrodzi nastepną patologię, poglebi biedę i będzie gorzej niż było.

> czyz to nie jest proste?

za przeproszeniem ale nie.
    • joanna0001000 Re: Proboszcz z radnymi - bardzo dobra współpraca. 04.04.06, 08:10
      Częto, gdy wracam poźnym wieczorem mam "stracha", aby nie oberwać od jakiegoś
      małolata, którzy często zachowują się wulgarnie i prowokacyjnie. Chciałabym
      jednak, aby spuścili manto - porządne - autorowi tekstu. Spełni się
      marksistowska zasada " byt kształtuje świadomość".
      • likkaon Wychowanie mundurowych? 04.04.06, 08:20
        Tak a co z demoralizującym kontaktem młodych z policją? Ilekroć wracałem nocą
        od znajomych i spotykałem zainteresowaniem policji miast "dobry wieczór"
        słyszałem przyjazne " a co ty tu k****a robisz" oraz innych kilka "przyjaznych"
        słów, no i co ja zwykły obywatel mogę poradzić na chamstwo funkcjonariuszy, ano
        nic, bo noc a ja sam a paragraf się zawsze znajdzie...
      • gacekemdk Re: Proboszcz z radnymi - bardzo dobra współpraca 04.04.06, 12:50
        A ty joanna0001000 dlaczego wracasz póżną nocą? Nie łaska siedzieć w domu i
        pilnować męża i dziatki? A jeśli jeszcze nie masz takowych, to powinnaś się
        postarać, bo prokreacja to chrześciański obowiązek. A może jesteś starą panną?
        To siedż w domu, słuchaj RM po bożemu i odmawiaj różaniec.
    • brofran Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 08:16
      Wielu rodzicow nie potrafi lub nie chce "ujarzmic" swoich pociech. Ktos zatem
      musi to za nich zrobic aby na ulicach nie bylo psychozy strachu - a tak wlasnie
      teraz jest.To z bezstresowych i niekontrolowanych malolatow wyrastaja bandziory.
      Pomysl godziny "domowej" , jezeli komus inne okreslenie nie ospowiada , uwazam
      za b.dobry. A powolywanie sie na ograniczenie wolnosci dla dzieciakow to paranoja.
      • eora Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 13:40
        brofran napisał:

> Wielu rodzicow nie potrafi lub nie chce "ujarzmic" swoich pociech. Ktos zatem
        > musi to za nich zrobic aby na ulicach nie bylo psychozy strachu.

w ten sposob urosnie nam generacja nowych rodzicow, ktorzy rowniez nie beda w stanie "ujarzmic" swoich pociech, bo policja zrobi to za nich.. czy to jest w stanie uzdrowic rodzinne relacje, czy raczej doprowadzi do jeszcze wiekszego rozpadu najwazniejszej komorki spolecznej?
    • lena_ziemkiewicz Niecj kościół zorganizuje czas młodzieży 04.04.06, 08:16
      Niech kościół ufunduje świetlice, boiska, baseny. Przecież ma odpowiednie
      środki, budynki, tereny. Ile boisk można by zbudować za cenę świątyni
      opaczności?
      • joanna0001000 [...] 04.04.06, 08:41
      • koloratura1 Re: Niecj kościół zorganizuje czas młodzieży 04.04.06, 09:15
        lena_ziemkiewicz napisała:

> Niech kościół ufunduje świetlice, boiska, baseny. Przecież ma odpowiednie
        > środki, budynki, tereny. Ile boisk można by zbudować za cenę świątyni
        > opaczności?

Popieram, ale to nie rozwiąże problemu. Wątpię, czy owe "świetlice, boiska,
        baseny" byłyby otwarte w nocy.
        >
        >
        • lena_ziemkiewicz Re: Niecj kościół zorganizuje czas młodzieży 04.04.06, 09:16
          Jak ktoś pływa albo gra w piłkę przez cały dzień, to potem nie ma sił na
          łażenie po nocach.
      • esprit2 Re: Niecj kościół zorganizuje czas młodzieży 04.04.06, 09:53
        Coś w tym jest. Chodziłem do szkoły w czasach komuny. Zajęć pozalekcyjnych było
        tyle, że codziennie mogłem w szkole siedzieć do 19.00godz. Kościół również
        starał się konkurować z komuną i organizował swoje zajęcia np. oazy. Byłem też
        ministrantem. Poza tym zawsze było do dyspozycji boisko, na którym można było
        pograć w piłkę. Moi rodzice późno wracali z pracy ale mogli być spokojni, bo
        wiedzieli, że zawsze będziemy mieli coś do roboty.
        Teraz mam trójkę dzieci, które wcześnie wracają ze szkoły. W okolicy jest mało
        dzieci, więc trudno im znaleźć kogoś do zabawy. Ciągle mi meldują, że się
        nudzą. Człowiek organizuje im komputer, kupuje gry, gada godzinami... ale to
        nie to samo jak zabawa z innymi dzieciakami.
        Podsumowując to winę za aktualny stan rzeczy ponoszą przede wszystkim:
        - niż demograficzny, bo dzieci mają za mało kontaktu z rówieśnikami,
        - szkoła, bo jest za małe zajęć pozalekcyjnych;
        - kościół, bo jak zmienił się ustrój w 1989 roku, prawie całkiem przestał
        zajmować się moralnością młodzieży.
        Przez te trzy rzeczy przez dzieci nie mają się gdzie uczyć: jak radzić sobie w
        grupie i jak radzić sobie ze swoimi emocjami (szczególnie tymi negatywnymi).
        Nie uczą się też wyższych uczuć jak współczucie, wyrozumiałość, tolerancja,
        empatia.
        Metody rozwiązania problemu się więc następujące:
        - szkoła organizująca zajęcia do godz. 20.00 wieczorem.
        - natychmiastowe wyrzucenie religii ze szkół, gdyż w ogóle ten pomysł się nie
        sprawdza. Nie wiem czego Kościół uczy na tych lekcjach, bo na ulicach w ogóle
        nie widać, żeby w jakikolwiek sposób była rozwijana moralność i wyższe wartości
        wśród młodzieży. Tak więc religia powinna wrócić do kościołów i salek
        katechetycznych jak było za komuny.
        - należałoby zrobić coś, żeby rodziło się więcej dzieci, żeby dzieci miały się
        z kim bawić.

Z tego co napisałem wyżej pomysł z godziną policyjną ma taką zaletę, że trochę
        bardziej się dorośli zainteresują młodzieżą. I nam nadzieję, że dzięki temu
        odkryją, co młodzieży jest potrzebne (min. to o czym napisałem powyżej). Ale
        mam pewne obawy, czy np. Kościół czy Kuratorium będzie się chciało przyznać do
        błędów jakie zrobili w ostatnich 16 latach. Szczerze mówiąc wątpię, czy Kościół
        posypie głowę popiołem, bo postawa proboszcza i radnych z pow. tucholskiego
        świadczy o tym, że kompletnie nie zdają sobie sprawy z tego, gdzie należy
        szukać rozwiązania tego problemu.
        Poparłbym to co oni robią jeślibym wiedział, że wyciągną z tego należyte
        wnioski i zrobią to co należało by zrobić. Szczerze mówią w to wątpię, raczej
        będą utwierdzali się w tym, że młodzież jest do niczego i jest nic nie warta, i
        będą potem chcieli, żeby im jeszcze bardziej dokręcić śrubę, żeby zastosować
        jeszcze większe rygory…
        esprit2@gazeta.pl
        • antykretyn Re: Niecj kościół zorganizuje czas młodzieży 04.04.06, 12:05
          esprit2 napisał:

> Coś w tym jest. Chodziłem do szkoły w czasach komuny. Zajęć pozalekcyjnych
          było
          >
          > tyle, że codziennie mogłem w szkole siedzieć do 19.00godz. Kościół również
          > starał się konkurować z komuną i organizował swoje zajęcia np. oazy. Byłem
          też
          > ministrantem. Poza tym zawsze było do dyspozycji boisko, na którym można było
          > pograć w piłkę. Moi rodzice późno wracali z pracy ale mogli być spokojni

Za komuny to nawet w srodku nocy mozna bylo chodzic bez ryzyka po
          najciemniejszych katach.
          A wiesz dlaczego?? Bo dzilala wszechmocna MILICJA OBYWATELSKA;
          Jak kogos napadnieto ,to przyjezdzali "suka" i lapali lobuzow na miejscu a jak
          nikogo juz nie bylo to brali ,w srodku nocy ,z listy lobuzow najblizej
          mieszkajacycych od miejsca napadu;Zawozili bractwo na komende,do piwnicy
          i tam spuszczali im takie palowanie ,ze winny przyznawal sie od razu,a jak
          byl niewinny to wydawal kolesiow -sprawcow.
          I za taka cene normalni ludzie mieli komfort bezpieczenstwa i spokoju.
          Caly szkopul byl w tym ,ze milicjantom ten nawyk "wszedl w krew " i tak samo
          traktowali opozycjonistow antykomunistycznych;
          Teraz wylano dziecko z kapiela ,dano wolnosc wszystkim wlacznie z lobuzami i
          bandytami,pozbawiajac jednoczesnie normalnych ludzi prawa do samoobrony.
          Bardzo spodobalo mi sie zdjecie z Nowego Orleanu w czasie huraganu w USA.
          W wielu domach pojawily sie cywilne patrole samoobrony oraz tablice z napisami
          ostrzegawczymi "TY RABUJESZ ,MY STRZELAMY".
          I nie byly to tylko ostrzezenia ,bo rabusiow i bandytow zabijali naprawde.
          Chyba tylko to moze powstrzymac fale przestepczosci w Polsce.
          • esprit2 Re: Niecj kościół zorganizuje czas młodzieży 04.04.06, 17:51
            Teraz propaguje się to, że wszystko to co było w komunie, jest złe.
            Propaguje się również to, że każdy kto skrytykuje kościół jest zły.
            Ale to, że wspomniałem czasy komunistyczne nie oznacza wcale, że ludzie, którzy
            wtedy żyli wszystko robili źle i krótko mówiąc musieli być idiotami skoro żyli
            w komunie.
            Uważam, że tego, czego teraz trzeba to obiektywnego spojrzenia. I każdy kto
            myśli, przyzna, że za komuny były dobre i złe rzeczy. Dobrą rzeczą było to, że
            lepiej zajmowano się młodzieżą.
            A co do metod działań komunistycznej Milicji to się zgadzam, sam byłem jej
            ofiarą. Wiele razy spisywano mnie, brano na komendę, rewidowano itd.
            Pamiętam więc te czasy z własnego doświadczenia i widzę, że jeśli chodzi o
            wychowanie dzieci i młodzieży teraz jest o wiele gorzej. Głównie dlatego, że
            poświęca się na to mniej czasu.
            esprit2@gazeta.pl
      • gorzkiewicz Re: Niecj kościół zorganizuje czas młodzieży 04.04.06, 17:51
        Rodzice winni wiecej uwagi poswiecac swoim dzieciom .Jak dzieci nie maja
        respektu przed rodzicami to wszystko na nic .Rodzice ustalaja regoly
        gry,ktorych trzeba przestrzegac .Trzeba sie interesowac co potomstwo robi.Od
        czasu do czasu kontrolowac -i wszystko!!
    • andy12133 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 08:16
      to wszystko na 100 procent chore, chory ksiadz, chorzy radni...
      ludzie kiedy wy sie opamietacie...
      • sebeqqq Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 08:21
        jak Ty skończysz 18 lat i przestaniesz pleść głupoty i zaczniesz odpowiadać za
        swoje czyny:)
      • koloratura1 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 09:17
        andy12133 napisał:

> to wszystko na 100 procent chore, chory ksiadz, chorzy radni...

I bardzo ciężko chorzy ci, którzy uważają za normalne, że bandy małolatów
        terroryzują po nocy zwykłych przechodniów.
      • 77qwerty Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 21:38
        to jest tak samo jak z samochodami
        zamiast łapać złodziei nakazuje nam sie je ubezpieczac i montowac po kilka
        alarmow
        czy n ie lepiej zamykac chuliganow i złodziei niz dopuszczac
        sie przez nich ograniczania wolnosci normalnych ludzi
    • ala.poziomka Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 08:17
      A nie prościej i taniej wystrzelać wszystkich nieletnich?? Wtedy napewno nie
      będzie wśród nich żadnej przestępczości a pomysł radykalnego rozwiązania na
      pewno spodoba się nowej władzy (Endlösung - i jest z kogo brac przykład!)
      • gorzkiewicz Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 17:58
        piszesz bzdury!Te podrosniete malolaty to PROPBLEM -co z nich wyrosnie.
    • maruda.r Czyżby dzieci nakryły proboszcza... 04.04.06, 08:18

w dwuznacznej sytuacji wieczorną porą?

• 1sz-truten Re:dalej dalej chlopcy z pisu 04.04.06, 08:20
      jeszcze troche idiotyzmow a bedziemy wszyscy mieli azyl w usa ha ha ha
      • joanna0001000 Re:Brawo chłopcy z PiS- u .O key. 04.04.06, 08:36
      • koloratura1 Re:dalej dalej chlopcy z pisu 04.04.06, 09:23
        1sz-truten napisał:

> jeszcze troche idiotyzmow a bedziemy wszyscy mieli azyl w usa ha ha ha

A wiesz, że tam, w Nowym Yorku, lat temu parę, niejaki Giuliani, wówczas
        burmistrz, poradził sobie i z małolatami, zakłócającymi spokój po nocy? A jego
        metody nie były zbyt, hmm, sympatyczne.

Może coś "ściągnąć" od Giulianiego?
        • dgr Re:dalej dalej chlopcy z pisu 04.04.06, 09:55
          Tylko widzisz jest mała różnica, której chyba nie zauważyłeś. Giuliani
          wprawdził zasadę 'zero tolerancji dla łamania prawa' i nawet drobne
          przewinienia były karane natychmiast. Jeżeli ktoś nic nie zrobił to nie był
          niepokojony. A w wersji polskiej będzie kontrola wszystkich, niezależnie czy
          złamali prawo, czy też nie. Mam nadzieję że widzisz różnicę ?
          • welcometopoland 3/4 małolatów to drechy. Za same gęby powinni być 04.04.06, 13:49
            ..zamykani ! :)

Nie będzie ich na ulicy - mniej okazji do ZŁEGO.

Prewencja godz. policyjną lepsza od kosztów późniejszych napraw szkód,
            procesów, poprawczaków, itp.

• dgr Re: 3/4 małolatów to drechy. Za same gęby powinni 04.04.06, 21:07
              Ciekawe czy będziesz taki mocny w gębie, jak ty jakiemuś policjantowi nie
              spodobasz sie z facjaty i wylądujesz na dołku
    • steku Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 08:23
      i jesszcze obowiazkowwe sluchanie radia maryja, testy z biografii ojca
      dyrektora oczywiscie z pominieciem klopotliwych kwestii i obowiazkowa
      pielgrzymke do torunia
      • sebeqqq [...] 04.04.06, 08:24
      • joanna0001000 Re: Proboszcz z radnymi wychowuje 04.04.06, 08:33
        steku napisał:

> i jesszcze obowiazkowwe sluchanie radia maryja, testy z biografii ojca
        > dyrektora oczywiscie z pominieciem klopotliwych kwestii i obowiazkowa
        > pielgrzymke do torunia
        Jesteś beznadziejny, nie słuchaj radia, jeżeli ci się nie podoba.
        Ciebie nienawiść do radia trzyma jednak przy nim , nie żyłbyś, gdybyś nie
        podsłuchiwał i nie plwał.
    • speedy13 Na rynku w Tucholi... 04.04.06, 08:24
      ... niech nikt nie swawoli

(a co myśleliście że jakieś świństwa będą, zboczeńcy)
    • preacher Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 08:26
      W jakim wieku ma byc mlodziez? 1- 30lat, niech gowniarze nie nasiakaja
      wolnomyslicielstwem i alkoholem, a mlodzi niech nie pieprza sie po katach. Tak.
      Tak. Wychowaymy narod. Narod wielki jak burak cukrowy;)
    • kot001 Ci co mają dorastające dzieci, wiedzą,że 04.04.06, 08:28
      to dobry pomysł. A ja mam. W GW każdy pomysł firmowany przez ludzi kościoła
      jest z zasady torpedowany, chociaż byłby dobry lub neutralny. Natomiast trzeba
      się zastanowić czy oprócz rzecznika praw dziecka , nie należy stworzyć jakiegoś
      rzecznika dziecka obowiązków.
      • aquarius12 Re: Ci co mają dorastające dzieci, wiedzą,że 04.04.06, 11:29
        Bardzo dobre sformułowanie. Wyborcza lubi robic idiotów z ludzi Kościoła.
        Oczywiście poza dyżurnymi autorytetami, Życiński, Gocłowski i Pieronek.
        Tymczasem mój syn wracał ostatnio nocą o kumpla, zktórym przygotowywał się do
        matury. Chłopaki z sąsiedniej dzielnicy "Ładowali browary pod nocnym". Tylko
        szybkości nóg zawdzięcza zdrowie. W\szkole nie powie kto to był. Ale
        wylegitymowanie przez policję raz na wieczór, na pewno uspokoiłoby chłopaków.
        Tak więc nie wszystkie małolaty są przeciw, jeżeli rozwiązanie będzie miało
        umiarkowany charakter, bez przegięc.
        • eora Re: Ci co mają dorastające dzieci, wiedzą,że 04.04.06, 13:26
          > Tymczasem mój syn wracał ostatnio nocą o kumpla, zktórym przygotowywał się do
          > matury. Chłopaki z sąsiedniej dzielnicy "Ładowali browary pod nocnym".

chlopaki byli pelnoletni? bo jesli ladowali browar to znaczy, ze tak. a wtedy godzina policyjna dla dzieci i mlodziezy ich nie obowiazuje. chyba, ze wprowadzi sie godzine policyjna dla calego spoleczenstwa, niezaleznie od wieku.

a jesli chlopaki byli niepelnoletni, to kto im alkohol sprzedal? ilez to juz kampanii medialnych bylo o tym, ze sprzedawanie alkoholu nieletnim jest przestepstwem. i co z tego? do glupiego narodu nie dociera, tak samo jak wiele innych zakazow, wlacznie z przekraczaniem predkosci na drogach.

prosze najpierw ucywilizowac doroslych a potem wziac sie za dzieci.
          • dorkagut Re: Ci co mają dorastające dzieci, wiedzą,że 04.04.06, 13:46
            I po co ta cała dyskusja?! Policja powinna patrolować i legitymować - zarówno
            dorosłych, jak i nieletnich. Ale u nas nic nie można normalnie, tylko godziny
            policyjne, akcje itp.
            Mieszkam na jednym z warszawskich osiedli - chodzą patrole (starż miejska,
            rzadziej policja), legitymują, spisują, zatrzymują... Wystarczy telefon, gdy
            zobaczy się gdzieś piwkujące niespokojne towarzystwo, i przyjeżdża patrol. I tak
            powinno być wszędzie. Wtedy księża i radni nie ulepszali by świata i nie
            wychowywaliby nam dzieci, tylko zajmowaliby się tym czym powinni... Na przykład
            szerzeniem wiary i kiepskimi nawierzchniami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka