grzx Ściągam muzę dla siebie 09.04.06, 16:03 nikomu jej nie udostępniam...nie jestem piratem. Odpowiedz Link Zgłoś
sim.gishel Sciaganie dla sciagania 09.04.06, 16:03 to jest jedna ze współczesnych obsesji internautów. kolekcja, która nie ma tak naprawde wartości - wszyscy mają wszystko. i nikt nie ma czasu tego słuchać, oglądać, słuchać. paradoks. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekmik Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 16:21 ja sciagam co popadnie ALE jak mi sie jakis artysta spodoba to kupuje orginała Odpowiedz Link Zgłoś
wpedzich Ciężka dostępność. 09.04.06, 16:36 OK, przeglądam sobie ostatnio przykładowy serwis zakupów przez Internet... Szukam nagrania video (dokument) jednego z moich ulubionych zespołów. Klapa. Niedostępny, nikt nic nie wie, nie ma, nie było, nie będzie, mimo, że nagranie jest fajne... Ostatnio wyszperany przeze mnie w prasie muzycznej zespół z dalekiego kraju - wielkie zdziwienie każdej wyszukiwarki zakupowej. Starutka, ale cały czas świeża gra - nie sprzedaje nikt, nawet za symboliczną dychę, czy dwie, co zdarzało się w przypadku co poniektórych tytułów, które namieszały na rynku (a ja szukam czegoś, co mimo swej fajności na rynku zamieszania nie zrobiło). Żeby dostać konkretny tytuł mojego ulubionego pisarza (czytam w języku angielskim) trzeba nałazić się po księgarniach - nie mówiąc o tłumaczeniach na angielski pisarzy z innych krajów, choćby dla zweryfikowania warsztatu tłumacza... Seria porażek przemAwiająca na rzecz (niestety? stety?) serwisów p2p. Odpowiedz Link Zgłoś
tiamak niektorych ksiazek inaczej sie nie znajdzie 10.04.06, 06:47 dokladnie mam tak samo - chce przeczytac pare ksiazek(wlasciwie to opowiadan) fajnego pisarza sf (aczkolwiek malo znanego) i co? i dupa! w bibliotekach nie ma... w ksiegarniach nie widzieli od 10 lat... (bo to troche stare tytuly :P - lata 84-87) a na p2p sa wszystkie :) no i "jak dobrze ze osloskop jest tak blisko" :) na szczescie autor mnie scigac za taka "kradziez" nie bedzie bo (niestety) popelnil samobojstwo niedoceniony przez krytykow (a ja jestem jego mega fanem) Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Muzyka przestaje powstawać? 09.04.06, 16:36 To chyba nie tak. Znika komercyjna muzyka. Albo też jej autorzy zaczynają żyć na poziomie średnio zarabiających lekarzy czy inżynierów. Czy naprawdę gwiazdy pop muszą jeździć limuzynami i wciągać kokę każdego wieczoru? Nie na nowe studia nagrań przecież te pieniądze idą :)).. jakość sieczki serwowanej w radiu taka znowu wielka nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
darusdarek Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 16:42 obniszcie ceny to wszystko. nie bedzie piractwa. to można zrobic !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
artnow Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 16:46 Gdyby muzyka i filmy były tańsze, to przynajmniej częściowo by zniknęło piractwo. Krótko i na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
pawloz10 Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 17:13 Szanowni prawnicy to by chcieli kazda dziedzine zycia z artykulowac, ale do cholery NIE DA SIE, czy wy to kiedys zrozumiecie. Wasza praca to "syzyfowa praca" ktorej nigdy nie skonczycie... Odpowiedz Link Zgłoś
whose metalowy zespoół Incubus ;) 09.04.06, 17:30 Dawno ich nie słuchałam, naprawdę zaczeli tak ostro grać?? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
doopa1 A ja ciągnę z Osiołka bardziej nawet 09.04.06, 17:32 niż laskę facetowi he he i jak do tej pory żadnego wirusa a jedynie trochę fejków a zresztą zonealarm (też pobrany przez osiołka) wszystko wyłapuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mobos www.jamendo.com/en/ dobra muzyka za darmo 09.04.06, 17:33 masa darmowej legalnej muzyki co wiecej, czesc moze byc uzywana za komercyjnie (trzeba wyszukiwac z opcja +commercial) sa adresy do torrentow, ale mozna posluchac takze poprzez www. oczywiscie nie znajdziecie tu artystow pokroju madonny, metalliki czy britney - za to wiele zupelnie nieznanych albumow wysokiej jakosci polecam www.jamendo.com/en/ Odpowiedz Link Zgłoś
kaigai Re: www.jamendo.com/en/ dobra muzyka za darmo 10.04.06, 08:45 dzieki wielkgachne, rzeczywiscie fajne rzeczy! klaniam sie nisko:) Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 17:40 Jak widze duzo na tym forum najzwykleszych zlodziei. Na dodatek swe zlodziejstwo ubierajacy w szatki ad hoc wymyslonych misji, teoryjek, koncepcyjek dla ubogich . Nie stac was nieudaczniki na kupienie oryginalu lub nikt nie chce wam go pozyczyc, to sie wezcie do pracy lub poprawcie swoje relacje z otoczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 18:04 Ostatnio chciałam obejrzeć "Trio z Belleville". Nie byłam na tym w kinie, ale pomyślałam, że film był na tyle głośny, że wszędzie dostanę go na dvd. Przeszłam w Wawie wszystkie empiki, trafiki i tak dalej, nie znalazłam nigdzie. A dzięki p2p mam od wczoraj 8%. Tak samo było z Królestwem von Triera - wszędzie tylko chamerykański chłam, a tego nigdzie. Dzięki p2p nacieszyłam się już pierwszą serią i właśnie ściągam sobie drugą. W Polsce z kulturą nieamerykańską można się zapoznać niemal tylko dzięki p2p (poza większymi miastami to nie niemal, a zupełnie TYLKO). Odpowiedz Link Zgłoś
wpedzich Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 18:06 Nawiążę do mojego posta sprzed kilku godzin, patrz wyżej (nie będę się powtarzał, ale zgadzam się z odpowiedzią na zarzut "nieudacznictwa"). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: Piraci cyberprzestrzeni 10.04.06, 09:34 Kolejna teoryjka majaca tlumaczyc najzwyklejsze zlodziejstwo. Tym razem filmow z tzw. gornej polki ktorych zlakniona, potencjalna ogladaczka nie mogla rzekomo znalezc w tradycyjnym sklepie. A allegro, a-bay, a sklepy internetowe krajowe i zagraniczne, a wysepcjalizowane portale sprzedajace muzyke i filmy za niewygorowana oplata? Zapomnialo sie? Skad to przekonanie, niestety powszechne, ze Kowalski cokolwiek powinien otrzymac za darmo? A jak owego "cokolwiek" nikt mu za darmo dac nie chce, to czuje sie upowazniony do kradziezy. Owo "cokolwiek" jest efektem czyjes pracy, zainwestowanych pieniedzy, wysilku. Nie jest wasza wlasnoscia internetowi zlodzieje lecz jego tworcow. Jesli chcecie to posiadac to za to zaplaccie. Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit łatwo złapać tego który ma stałe ip 09.04.06, 18:11 ... bardzo ciekawe co z tymi którzy mają zmienne. Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: łatwo złapać tego który ma stałe ip 09.04.06, 18:16 A ty myslisz, ze providerzy nie zapisuja, kto kiedy mail jakie IP? Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit Re: łatwo złapać tego który ma stałe ip 09.04.06, 18:47 może i tak.... ale taka np tepsa ze swoją neostradą i tysiącami użytkowników długo takich danych pewnie nie trzyma (jeśli w ogóle trzyma, pomijając fakt w jaki sposób działa tepsa, jaki mają burdel i jak niechętnie z kimkolwiek współpracują;)) Odpowiedz Link Zgłoś
tiamak Re: łatwo złapać tego który ma stałe ip 10.04.06, 06:51 i tu sie mylisz :) fakt ze wyciagnac od nich takie dane pewno ciezko ale chlopaki z tepsy loguja akurat wszystko skrupulatnie inaczej sie ma sprawa z sieciami gdzie lokalne adresy sa przydzielane dynamicznie tam to juz admini w zaleznosci od nastroju i umiejetnosci loguja kto kiedy co i jak zreszta jak ktos ma bzika na punkcie prywatnosci to zawsze zostaje mu ot chociazby Tor :) Odpowiedz Link Zgłoś
mactajg Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 18:27 Tak poza wdawaniem się kto jest piratem a kto nie to chętnie bym się kiedyś dowiedział w jaki sposób są wyliczane straty na piratach? Czy np. szacują na podstawie ilości sprzedanych czystych płyt, biorą z tego jakiś procen i wyliczają sobie zyski? Czy te wszystkie kwoty w ogóle są miarodajne? W końcu część ściągających rzeczywiście po przesłuchaniu / zobaczeniu / przeczytaniu itd. decyduje się na kupno danej rzeczy, a także potrafi zachęcić innych. Spora część zaś jeśli by mnie miała dostępu do p2p to i tak by nie kupiła tego co by mogła ściągnąć, po prostu ich nie stać, więc na tych osobach i tak by nikt nie zarobił. A więc ile tak naprawdę tracą firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
tecra700 Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 18:33 Ściągania filmów a także albumów muzycznych nie da się zrealizować przy użyciu tradycyjnego modemu podłączonego do analogowej linii telefonicznej lub nawet najtańszych wersji stałego dostępu do internetu. Ci którzy mają pieniądze na szybkie łącza internetowe mieliby je również na oryginalne płyty czy kasety. Odpowiedz Link Zgłoś
mactajg Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 18:42 A co to znaczy szybkie łącze? 1 megabit za 120 miesięcznie. Za 120 wiele się nie kupi, chyba że to jest wolne łącze. Za granicą pewnie za takowe by było uważane (zwłaszcza w Japonii), ale w Polsce to raczej jest przyzwoicie. A za pomocą modemu też da się co nieco pościągać, a przy wolniejszych łączach stałych i tańszych tym bardziej (i w ramach ich abonamentów da się ściągnąć binariów znacznie przekraczających wartością niż kwota wpłacana providerowi). Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Niech opuszczą ceny płyt i filmów 09.04.06, 18:40 na Cd i dvd a wtedy interes będzie się kręcił legalnie. Ludzie o czym tu mówić, jak ktoś zarabia 600 zł miesięcznie to nigdy nie kupi sobie płyty legalnej z ulubionym utworem bo za co? Jeśli te płyty kosztowałyby o wiele, wiele mniej to producenci zarobiliby krocie bo ceny byłyby dostepne dla każdego przeciętnego zjadacza chleba i wolałby taki ktoś kupić sobie oryginalną płytkę a nie ściągać z netu i tracić na to czas. To wszystko jest dla mnie bardzo śmieszne, jest to walka z cieniami póki ceny nie pójdą w dół póty będzie istniał taki problem . Odpowiedz Link Zgłoś
mactajg Re: Niech opuszczą ceny płyt i filmów 09.04.06, 18:49 Jeśli te płyty kosztowałyby > o wiele, wiele mniej to producenci zarobiliby krocie bo ceny byłyby dostepne > dla każdego przeciętnego zjadacza chleba i wolałby taki ktoś kupić sobie > oryginalną płytkę a nie ściągać z netu i tracić na to czas. > To wszystko jest dla mnie bardzo śmieszne, jest to walka z cieniami póki ceny > nie pójdą w dół póty będzie istniał taki problem . Wg mnie bardzo dobrym rozwiązaniem było wprowadzenie tańszych wersji gier na polskim rynku. Wersje bez dużych pudełek, bez instrukcji i dodatków. Może i w przeważającej części nie jako premiery, ale da się znaleźć sporo dobrych tytułów, co kilka lat temu było nie do pomyślenia. O ile pamiętam proceder ten zaczął się od Cool Games i nadal trwa i ceny są niskie od tych prawie 20zł (a jakieś tandety i za niecałe 10zł da się kupić), przez jakieś 40 - 50zł za lepsze tytuły. Naprawdę drogie są albo przereklamowane gierki (acz są wśród nich dobre tytuły), w przypadku których właśnie reklama zeżarła najwięcej, albo wersje "wypaśne". Np. taki Painkiller, polska giera, bardzo dobra (dla fanów gatunku) i kosztowała 20, więc można tanio i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
13sw Re: Niech opuszczą ceny płyt i filmów 10.04.06, 10:25 Niech betsypetsy nagrywa własne płyty ze swoimi utworami i napisanymi przez siebie programami, a potem sprzedaje je po 5 zł, a nie dyktuje innym ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_forum Hołdys krytykował piractwo aż sam został złapany.. 09.04.06, 19:02 www.di.com.pl/news/13245,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
k4free >>> ___ NIE piracić nam w głowach! ___ <<< 09.04.06, 19:23 Internet napędza kulturę Agora napędza bzdurę... Ludzie to nie są bity Na nic wciskane kity Biznes dobry to władza Forsa mediom dogadza Wolność w sieci ważniejsza Z nią dziś niewola mniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Najlepszy jest bit torrent 09.04.06, 19:35 chociaż świnie podstawiają czasami fałszywe pliki. Ja tam nie ściągam, ale tak słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowykocur Piraci cyberprzestrzeni 10.04.06, 09:26 Właściwie to po co i dla kogo ma być ten artykuł? Większość osób, które znam wie o co chodzi. Reszta ma problemy z obsługą Windowsa, albo nie wie co to znaczy system operacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
waldk66 Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 20:39 Dla własnych potrzeb jestem za w naszym pięknym kraju niestety nie stać nas na wszystko taka jest smutna i bolesna prawda jak dla siebie to ściągajcie ile się da wszystkiego dobrego . Odpowiedz Link Zgłoś
mobileinmobili Dziady, ktore zarabiaja miliardy 09.04.06, 20:53 wkladaja w produkcje hita, czy jakiej szmiry pare milionow, ciagna z tego 10 razy tyle. Oczywiscie trza ciagnac ile wlezie, gdy ceny biletow, czy CD sa nieosiagalne dla malolatow, bo dorosli i tak to olewaja. Ale lobby robi z dzieci przestepcow, tak chce Unia Europejska, ktora chce posylac policja kryminala do kazdego malolata, co se sciagnal jakiegos hita, czy program komputerowy, bo go nie stac na kupno w sklepie. Muzyka i kino, sa dobrami kultury i maja byc dostepnedla wszystkich, kto zeruje na widzu, temmu dac odpow w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
martynka52a Re: Dziady, ktore zarabiaja miliardy 10.04.06, 01:03 Tak szczerze to trochę mi żal tych co ich rzeczywiście nie stać na płytkę ich ulubionego zespołu... Tak wiem, że 40 zł piechotą nie chodzi, ale nie jest to pieniądz niedouzbierania... Sorki ale jakbym chciała to bym sobie wcześniej czy później uzbierała na tą legalną płytkę... Ale tak naprawdę mi się nie chce, nie chce mi się wydawac tej kasy i już! Więc nie mówmy, ze nas nie stać, bo to kłamstwo, może lepiej powiedzmy z ejesteśmy zbyt leniwi żeby zbierac forsę, w to już łatwiej uwierzyć. No i jescze cos. Zgadzam się z twierdzeniem że więcej ludzi chodziłoby do kina i kupowało płyty gdyby było taniej, ale wiem ze tak czy siak wolę obejżeć sobie film w domu bez zapachu popcornu, liżących się ludzi obok mnie i dzieci wychodzących siku w najwazniejszym momencie... Więc: Kasa nie rozwiązałaby problemu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka0 Re: Dziady, ktore zarabiaja miliardy 26.05.13, 21:45 No właśnie bo tu chodzi o wzajemność i szacunek. Be a culture fan. Make culture fun. millionyou.com/konkursy/Legalna_Kultura_Twoja_prawdziwa_natura,start.html Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 21:05 po pierwsze - mp3 to wynalazek ku.. i szatana. Brzmi to gó.. 100 razy gorzej niż CD i 200 razy gorzej niż dobry winyl. Nadaje się dla nastolatków co sobie 'podbiją wysokie i basy' i będą myśleć, że słuchają muzyki. po drugie - odczuwam przyjemność z zapłacenia za legalną płytę. Bo płacę artyście którego lubię. Trochę jak napiwek w restauracji. Wiem, że przy okazji płacę jakimś pośrednikom, ale taki jest świat, nie zmienię tego ściągając z netu. Odpowiedz Link Zgłoś
idz.po.mleko Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 21:10 nie wiem jak mozna sciagnac nie to czego sie potrzebuje, niech ten koles z artykulu zmieni program do sciagania, rano wstaje i nie wie czy to jest to :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kanaliia Re: Piraci cyberprzestrzeni 09.04.06, 21:18 Dziwny artykul - jakby pisany na zamowienie... Policja/ pracownicy zlowrogiej agencji RIAA (albo cus podobnego) monitoruje takie fora :-) - wiec czekajcie "piraci" - ktos nad ranem zapuka do waszych drzwi, przegladnie zawartosc twardego dysku albo kosz z brudna bielizna w poszukiwaniu jakiegos nagranego na kamerze kinowego "hiciora" i nie bedzie przebac - kulka - w tyl glowy gdzies w odludnym miejscu.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Złodziejski rynek mediów ma zły biznes-model 09.04.06, 21:31 W łańcuchu sprzedaży występują pośrednicy, których Internet powinien wyeliminować. Oczywiście, najgłośniej "łapaj złodzieja" krzyczy złodziej-pośrednik, więc łatwo nie będzie. Można też, dzięki Internetowi, istotnie ograniczyć koszty reklamy. Trzeba zadbać o dostępność i łatwość ściągania plików i zarabiać na masowości, zamiast śrubować cenę. To jest możliwe, dowodem telefony na kartę i SMSy. Stać mnie żeby kupić to na czym mi zależy, i nie chce mi się marnować czasu na ściąganie, kopiowanie, archiwizacje. Ale - zdarza mi się nie kupić płyty, choć podoba mi się jedna piosenka, bo reszta to chłam. Biznes traci, bo za tę jedną, łatwo dostępną i szybko ściągalną mógłbym zapłacić. Nie są mi potrzebne kolorowe pudełka, właściwie nawet nośnik nie jest potrzebny, wszystko można by trzymać na zgrabnym przenośnym dysku twardym. Telekomunikacja zainwestowała w nowe technologie i jest do przodu. Tą samą drogą powinien podążyć show-busines. Odpowiedz Link Zgłoś
lwitkowski Re: Złodziejski rynek mediów ma zły biznes-model 09.04.06, 22:54 Hahahahahahahahaha rotfl good night and good luck Odpowiedz Link Zgłoś