m1chnik 09.04.06, 21:48 Choć raz red. Żakowski napisał coś z sensem. Ale powiedział tylko "A", bo "B", czyli konieczność jak najszybszego zewolenia na działanie prywatnych konkurentów dla NFZ już mu przez gardło nie przeszło... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jsw My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 09.04.06, 22:33 Ja zauważyłem wiecej tekstów red. Żakowskiego pisanych z sensem, prawde mówiąc uważam jego teksty zawsze za bardzo pouczajace. Aby sie o tym przekonać wystarczy pozbyc sie uprzedzeń i czytac je tak jakby pisał je Gall Anonim, jeśli komuś nazwisko Żakowski (bardzo ładne zresztą) źle się kojarzy . Nieustannie zdumiewa mnie jad jaki coraz silniej przebija przez czytelnicze oceny. Już nie ma normalnych wypowiedzi, są w najlepszym razie pełne sarkazmu. Pytam się po co to. Daliscie sie, drodzy czytelnicy, wciągnąć przez polityków w nieładną grę, stając sie przez to marionetkami podatnymi na ich manipulacje. Po to zresztą oni to robią. Napięcie, które wytwarzają, ma oddziaływać na nas obywateli w taki sposób byśmy wyzbyli się wszelkiego obiektywizmu własnych sądów i poddali temu co ONI nam wmówią. Na razie 1:0 dla polityków. Mam nadzieje, że nie oddamy tego meczu bez walki. Wali z samym sabą. Każdy indywidualnie musi ten mecz wygrać we własnym sumieniu. Kto gotów przyłączyć się do tej gry wraz ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś
semafor.semafor Re: My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 10.04.06, 00:18 O, głos rozsądku - mile widziana rzadkość... Kolega chyba z zagranicy pisze, albo właśnie z niej wrócił i nie zdążył przesiąknąć atmosferą walki :-) W każdym razie ja z chęcią zapisuję się do błędnych rycerzy. Precz z agresją w dyskusji! Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Re: My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 10.04.06, 20:41 Bardzo dobry tekst Pana Redaktora! Wielu moich kolegów i koleżanek wyjechało na Zachód. Na razie myślą, że to tylko na parę lat... na razie. Sam nie pracuję już w zawodzie. Ciekawe, kiedy to społeczeństwo obudzi się z ręką w nocniku. A koszt studiów odpracowałem - zarabiając 700 zł zamiast 5000 zł, które się mi należało - proporcjonalnie do zarobków lekarzy w innych krajach! Odpowiedz Link Zgłoś
sendivigius Re: My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 17.04.06, 21:58 centrolew napisał: > Bardzo dobry tekst Pana Redaktora! Wielu moich kolegów i koleżanek wyjechało na Zachód. Na razie myślą, że to tylko na parę lat... na razie. Sam nie pracuję już w zawodzie. Ciekawe, kiedy to społeczeństwo obudzi się z ręką w nocniku. A koszt studiów odpracowałem - zarabiając 700 zł zamiast 5000 zł, które się mi należało - proporcjonalnie do zarobków lekarzy w innych krajach! Mamy nadzieje ze nie wrocisz. Niestety wciaz wielu jest takich ktorzy uwazaja ze im sie "nalezy": gornicy, hutnicy, rolnicy, przedszkolanki. Jedzcie i zatruwajcie inne spoleczenstwa swoim populistycznym smrodkiem. Szerokiej drogi! Odpowiedz Link Zgłoś
lion57 Re: My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 10.04.06, 01:41 Podpisuję się pod twoją wypowiedzią i co do tekstów p. Żakowskiego reszty diagnozy. Ci zaś się tyczy tekstu o lekarzu pańszczyźnianym, to też bardzo trafne ujęcie tego tematu. Ta grupa zawodowa już zbyt długo pokornie czekała na poprawienie jej losu, a co za tym idzie losu nas pacjentów. Otwarte drzwi w UE rzeczywiście bardzo zmieniły sytuację. Jeśli nic się nie zmieni, emigracja zarobkowa lekarzy będzie się nasilać. Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 10.04.06, 08:46 Masz rację - za dużo agresji. Ale - tak to się dzieje, że w atmosferze gęstej, gdzie każdy rzuca mięsem, w końcu największy flegmatyk przyłączy się do większości. A jeśli chodzi o pańszczyznę, to mam wrażenie, że większość ludzi w systemie kapitalisycznym uwikłana jest w taką zależność. Wystarczy spojrzeć do Imperium Hardta i Negriego. Odpowiedz Link Zgłoś
tsheshek nic dodac nic ujac 10.04.06, 03:51 tak wlasnie jest, wiekszosc narodu uwaza lekarzy za frajerow i swoja nomen omen sluzbe, coz sluzba moze teraz pojsc do innego pana, ktory i szanuje ludzi wyksztalconych i lepiej placi Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: nic dodac nic ujac 10.04.06, 11:21 sheshek napisał: > tak wlasnie jest, wiekszosc narodu uwaza lekarzy za frajerow i swoja nomen omen sluzbe, coz sluzba moze teraz pojsc do innego pana, ktory i szanuje ludzi > wyksztalconych i lepiej placi nie wiem czy wiekszosc narodu jest w stanie wogole cos uwazac. gdyby tak bylo to by ta wiekszosc zauwazyla bezsens becikowego w sytuacji gdy niedlugo rodzic trzeba bedzie w domu pod opieka znachora, bo z braku lekarzy szpitale sie pozamykaja. lekarze maja racje ze glosuja nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
tsheshek Re: nic dodac nic ujac 10.04.06, 15:56 coz jest w stanie glosowac niestety i tak sie tak wiekszosc wyraza, podniesiony chyba 7 lat temu pomysl urynkowienia ubezpieczen zdrowotnych upadl b.szybko, a teraz to chyba nawet nikt o nim nie wspomina Odpowiedz Link Zgłoś
bay.b Re: To był tydzień: Wyzwolenie lekarza pańszczyźn 10.04.06, 06:23 Ciesze sie, ze red. Zakowski podpiera sie rozsadkiem, a nie jak wiekszosc niepanszczyznianych "powolaniem". Jak ktos kieruje sie powolaniem to niech idzie na ksiedza, bo zaden lapiduch przeciez zakonnego zycia nie slubowal i godne wynagrodzenie mu sie nalezy. Godne, bo jak do tej pory to to "godne" mozna zdobyc w tym zawodzie pracujac na dwoch etatach...Niestety, Polak madry po szkodzie i dopiero jak bedzie musial szukac specjalistow zza wschodniej granicy, bo nasi odleca na wyspy, pojdzie do ksiedza Rydzyka po wsparcie. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jurczykl społeczeństwo pańszczyźniane 10.04.06, 07:05 równie dobrze mozna napisać o całym społeczeństwie że jest oszukiwane finansowo i wszyscy spakują sie i wyjadą jak nie dostaną wiecej kasy ... Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Zmienić logikę budżetu, a kto to potrafi w PiS-ie 10.04.06, 08:13 PiS jest rządem zaczadzonych ideologów ale za to politycznych ignorantów. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elyta_zgw [...] 10.04.06, 09:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor Re: Z linii frontu obrony UB-olandi - towarzysz J 10.04.06, 10:08 lze_elyta_zgw: tak tak, Rebe, wszystkiemu winien jest Kwasniewski, Michnik i Tajemny Spisek Wszechswiatowego Madziarstwa, ktore pod oslona bulgarsko- macedonskich sluzb specjalnych napuszcza Mosad przeciw Najswietszej Husarii Ojca Dyrektora i Braciom Mniejszym. Gratuluje polotu, etatowy prawdomowco i piewco heroicznej Rzplitej! Jestes ostatnia reduta Wolnego Slowa, nie ustawaj w walce! Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elyta_zgw [...] 10.04.06, 12:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Re: Towarzysz Jacek przewodnią siłą GW-nianej UB- 10.04.06, 14:21 Myślisz, że wulgarnym językiem, chamstwem i brakiem elementarnej wiedzy zyskasz sobie zwolenników albo przekonasz kogoś, że PiS jest cacy? :)) Jeśli tak, to trzymaj tak dalej i powodzenia :)) Przysparzasz się w ten sposób do upadku PiSu bardziej, niż ludzie przez ciebie krytykowani :) Odpowiedz Link Zgłoś
miedo11 Re: To był tydzień: Wyzwolenie lekarza pańszczyźn 10.04.06, 15:00 Bardzo dziekuje red J Zakowskiemu za ten komentarz.Po raz pierwszy od 37 lat mojej pracy przeczytalem w prasie slowa prawdy o sposobie traktowania przez wladze mojej grupy zawodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
chrust Podpisuje sie pod tym obiema rekami 10.04.06, 16:40 jako lekarz. Z powodow opisanych przez red. Zakowskiego wyjechalem 8 lat temu do USA Mam tutaj swiadomosc ze moje lata nauki nie poszly na marne, nikt nie traktuje jak obywatela drugiej kategorii (a wrecz przeciwnie), a za dobra prace - dobrze placa. Sytuacja w Polsce musialaby sie bardzo zmienic zeby mnie sklonic do powrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
vidi12 Re: I uważacie k...a nadal, że to najlepszy system 10.04.06, 18:32 W końcu , trzeba będzie w obronie godności ludzi pracy chwycic za broń. Ale lekarze muszą zrozumieć, że są ludźmi pracy - wykorzystywanymi przez kapitał. I nieważne , czy jest to kapitał prywatny ,czy jest to kapitał państwowy. Odpowiedz Link Zgłoś
vidi12 Re: A może Dorn , Hojarska , Begerowa na emigrację 10.04.06, 18:46 W dniu wyborów okazuje się , że frekwencja wyborcza wynosi 40%. A później biadolenie, straszenie emigracją... To babcie , po mszy decydują o tym jak będzie wyglądała przyszłość Polski. A wy nadal kontestujcie. W tym czasie prawo stanowić będą Hojarska z Begerową a pomoże im małżeństwo Łyżwińskich i wszyscy oni łgać będą z trybuny sejmowej - jak bure suki. TO NIE MY POWINNIŚMY EMIGROWAĆ - TO ONI POWINNI Odpowiedz Link Zgłoś
kastru Re: To był tydzień: Wyzwolenie lekarza pańszczyźn 10.04.06, 22:49 Przepracowałem jako lekarz 40 lat.Obecnie jestem emerytem.W rozmowie z moimi krewnymi-mężem mojej siostrzenicy i synem mojej siostry,zapytano mnie ile zarabiam.Uczyniono z tego powodu kupę śmiechu,bo oni jako zwykli robociarze miesięcznie zarabiali czterokrotnie więcej.Tak było,teraz jest inaczej.W Polsce zarabiają mało i lekarze i robociarze.Ucieczka przed tą rzeczywistością nas nie uratuje.Dla wszystkich za granicami Polski, miejsc pracy nie wystarczy,nawet dla lekarzy.Starajmy się, my lekarze zmienić ten patologiczny stan ale czy masowymi zwolnieniami z pracy,wymuszanymi urlopami lekarzy?.Myslicie Panowie że pozostawione społeczeństwo bez pomocy lekarskiej jest wsanie wymusić na decydentach większe płace dla lekarzy jeszcze w tym roku?. Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: To był tydzień: Wyzwolenie lekarza pańszczyźn 12.04.06, 07:32 kastru napisał: > Myslicie Panowie że > pozostawione społeczeństwo bez pomocy lekarskiej jest wsanie wymusić na > decydentach większe płace dla lekarzy jeszcze w tym roku?. Decydenci mają w głębokim poważaniu społeczeństwo i jego potrzeby. Palcem nie kiwną, jak znam życie. Nie zgadzam się z autorem w jednej kwestii - że to my wszyscy wyzyskujemy lekarzy. Ja też uważam, że płace w służbie zdrowia są skandalicznie niskie, a system jej organizacji poniżej wszelkiej krytyki. Tylko nie mam na to żadnego wpływu. I nie podoba mi się próba przeciwstawienia lekarzy tej części społeczeństwa, która korzysta z pomocy medycznej w ramach ubezpieczenia zdrowotnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 nie mamy wyjścia 18.04.06, 12:42 nie mamy innego wyjścia jak tylko złozyc wymówienia i pozostawic ten chory kraj bez opieki. Przykład tego co gada Religa (o regulacjach prawnych i przymusie wykonywania pracy przez lekarzy) nie mówiąc już o durnym Dornie świadczy tylko o tym, gdzie oni wszyscy mają naszą grupę zawodową i za kogo tak naprawdę nas mają. Prawda jest taka, że o strajku nic sie nie mówiło w prasie, dopóki lekarze nie zaczeli składac wypowiedzen na Podkarpaciu. Wniosek z tego jasny: NIE WARTO Z NIMI GADAC. Aby cos zmienic w tym chorym systemie, niestety trzeba społeczenstwo postawić pod ścianą - inaczej nic sie nie zmieni. Trudno - ktos tam umrze, komus sie pogorszy, ale to WOJNA a na wojnie giną niewinni ludzie (tu akurat z winy rządu - obecnego i poprzednich, które nic nie zrobiły przez tyle lat - za przyzwoleniem większości społeczenstwa z resztą). Odpowiedz Link Zgłoś
stjack ESCAPE 10.04.06, 23:51 Fajny artykul - chociaz w zyciu jest duzo gorzej. I jeden artkul i tak nie zmieni mojej opinii o nic nie rozumiejacych lub manipulowanych dziennikarzach. A poza tym jak w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
sonner Re: To był tydzień: Wyzwolenie lekarza pańszczyźn 11.04.06, 13:04 Brawo, sa jednak ludzie ktorzy znaja real i sytuacje polskiej sluzby zdrowia. Szkoda tylko ze wladza tego nie wie i nie chce wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś