Dodaj do ulubionych

To był tydzień: Wyzwolenie lekarza pańszczyźnia...

09.04.06, 21:48
Choć raz red. Żakowski napisał coś z sensem. Ale powiedział tylko "A", bo
"B", czyli konieczność jak najszybszego zewolenia na działanie prywatnych
konkurentów dla NFZ już mu przez gardło nie przeszło...
Obserwuj wątek
    • jsw My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 09.04.06, 22:33
      Ja zauważyłem wiecej tekstów red. Żakowskiego pisanych z sensem, prawde mówiąc uważam jego teksty zawsze za bardzo pouczajace. Aby sie o tym przekonać wystarczy pozbyc sie uprzedzeń i czytac je tak jakby pisał je Gall Anonim, jeśli komuś nazwisko Żakowski (bardzo ładne zresztą) źle się kojarzy . Nieustannie zdumiewa mnie jad jaki coraz silniej przebija przez czytelnicze oceny. Już nie ma normalnych wypowiedzi, są w najlepszym razie pełne sarkazmu. Pytam się po co to. Daliscie sie, drodzy czytelnicy, wciągnąć przez polityków w nieładną grę, stając sie przez to marionetkami podatnymi na ich manipulacje. Po to zresztą oni to robią. Napięcie, które wytwarzają, ma oddziaływać na nas obywateli w taki sposób byśmy wyzbyli się wszelkiego obiektywizmu własnych sądów i poddali temu co ONI nam wmówią. Na razie 1:0 dla polityków. Mam nadzieje, że nie oddamy tego meczu bez walki. Wali z samym sabą. Każdy indywidualnie musi ten mecz wygrać we własnym sumieniu. Kto gotów przyłączyć się do tej gry wraz ze mną?
      • semafor.semafor Re: My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 10.04.06, 00:18
        O, głos rozsądku - mile widziana rzadkość... Kolega chyba z zagranicy pisze,
        albo właśnie z niej wrócił i nie zdążył przesiąknąć atmosferą walki :-) W
        każdym razie ja z chęcią zapisuję się do błędnych rycerzy. Precz z agresją w
        dyskusji!
        • centrolew Re: My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 10.04.06, 20:41
          Bardzo dobry tekst Pana Redaktora! Wielu moich kolegów i koleżanek wyjechało na
          Zachód. Na razie myślą, że to tylko na parę lat... na razie. Sam nie pracuję już
          w zawodzie. Ciekawe, kiedy to społeczeństwo obudzi się z ręką w nocniku.

A koszt studiów odpracowałem - zarabiając 700 zł zamiast 5000 zł, które się mi
          należało - proporcjonalnie do zarobków lekarzy w innych krajach!
          • sendivigius Re: My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 17.04.06, 21:58
            centrolew napisał:

> Bardzo dobry tekst Pana Redaktora! Wielu moich kolegów i koleżanek wyjechało
            na Zachód. Na razie myślą, że to tylko na parę lat... na razie. Sam nie pracuję
            już w zawodzie. Ciekawe, kiedy to społeczeństwo obudzi się z ręką w nocniku.
            A koszt studiów odpracowałem - zarabiając 700 zł zamiast 5000 zł, które się mi
            należało - proporcjonalnie do zarobków lekarzy w innych krajach!

Mamy nadzieje ze nie wrocisz. Niestety wciaz wielu jest takich ktorzy uwazaja
            ze im sie "nalezy": gornicy, hutnicy, rolnicy, przedszkolanki. Jedzcie i
            zatruwajcie inne spoleczenstwa swoim populistycznym smrodkiem. Szerokiej drogi!
      • lion57 Re: My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 10.04.06, 01:41
        Podpisuję się pod twoją wypowiedzią i co do tekstów p. Żakowskiego reszty
        diagnozy. Ci zaś się tyczy tekstu o lekarzu pańszczyźnianym, to też bardzo
        trafne ujęcie tego tematu. Ta grupa zawodowa już zbyt długo pokornie czekała na
        poprawienie jej losu, a co za tym idzie losu nas pacjentów. Otwarte drzwi w UE
        rzeczywiście bardzo zmieniły sytuację. Jeśli nic się nie zmieni, emigracja
        zarobkowa lekarzy będzie się nasilać.
      • moroux Re: My wszyscy jesteśmy jak chłopi pańszczyźniani 10.04.06, 08:46
        Masz rację - za dużo agresji. Ale - tak to się dzieje, że w atmosferze gęstej,
        gdzie każdy rzuca mięsem, w końcu największy flegmatyk przyłączy się do większości.
        A jeśli chodzi o pańszczyznę, to mam wrażenie, że większość ludzi w systemie
        kapitalisycznym uwikłana jest w taką zależność. Wystarczy spojrzeć do Imperium
        Hardta i Negriego.
    • tsheshek nic dodac nic ujac 10.04.06, 03:51
      tak wlasnie jest, wiekszosc narodu uwaza lekarzy za frajerow i swoja nomen omen
      sluzbe, coz sluzba moze teraz pojsc do innego pana, ktory i szanuje ludzi
      wyksztalconych i lepiej placi
      • cynik9 Re: nic dodac nic ujac 10.04.06, 11:21
        sheshek napisał:

> tak wlasnie jest, wiekszosc narodu uwaza lekarzy za frajerow i swoja nomen
        omen sluzbe, coz sluzba moze teraz pojsc do innego pana, ktory i szanuje ludzi
        > wyksztalconych i lepiej placi

nie wiem czy wiekszosc narodu jest w stanie wogole cos uwazac. gdyby tak bylo to
        by ta wiekszosc zauwazyla bezsens becikowego w sytuacji gdy niedlugo rodzic
        trzeba bedzie w domu pod opieka znachora, bo z braku lekarzy szpitale sie
        pozamykaja. lekarze maja racje ze glosuja nogami.
        • tsheshek Re: nic dodac nic ujac 10.04.06, 15:56
          coz jest w stanie glosowac niestety i tak sie tak wiekszosc wyraza, podniesiony
          chyba 7 lat temu pomysl urynkowienia ubezpieczen zdrowotnych upadl b.szybko, a
          teraz to chyba nawet nikt o nim nie wspomina
    • bay.b Re: To był tydzień: Wyzwolenie lekarza pańszczyźn 10.04.06, 06:23
      Ciesze sie, ze red. Zakowski podpiera sie rozsadkiem, a nie jak wiekszosc
      niepanszczyznianych "powolaniem". Jak ktos kieruje sie powolaniem to niech
      idzie na ksiedza, bo zaden lapiduch przeciez zakonnego zycia nie slubowal i
      godne wynagrodzenie mu sie nalezy. Godne, bo jak do tej pory to to "godne"
      mozna zdobyc w tym zawodzie pracujac na dwoch etatach...Niestety, Polak madry
      po szkodzie i dopiero jak bedzie musial szukac specjalistow zza wschodniej
      granicy, bo nasi odleca na wyspy, pojdzie do ksiedza Rydzyka po wsparcie.
      Powodzenia.
    • jurczykl społeczeństwo pańszczyźniane 10.04.06, 07:05
      równie dobrze mozna napisać o całym społeczeństwie że jest oszukiwane finansowo
      i wszyscy spakują sie i wyjadą jak nie dostaną wiecej kasy ...
    • chris12 Zmienić logikę budżetu, a kto to potrafi w PiS-ie 10.04.06, 08:13
      PiS jest rządem zaczadzonych ideologów ale za to politycznych ignorantów.
    • lze_elyta_zgw [...] 10.04.06, 09:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • igor Re: Z linii frontu obrony UB-olandi - towarzysz J 10.04.06, 10:08
        lze_elyta_zgw: tak tak, Rebe, wszystkiemu winien jest Kwasniewski, Michnik i
        Tajemny Spisek Wszechswiatowego Madziarstwa, ktore pod oslona bulgarsko-
        macedonskich sluzb specjalnych napuszcza Mosad przeciw Najswietszej Husarii
        Ojca Dyrektora i Braciom Mniejszym. Gratuluje polotu, etatowy prawdomowco i
        piewco heroicznej Rzplitej! Jestes ostatnia reduta Wolnego Slowa, nie ustawaj w
        walce!
    • lze_elyta_zgw [...] 10.04.06, 12:32
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kronopio77 Re: Towarzysz Jacek przewodnią siłą GW-nianej UB- 10.04.06, 14:21
        Myślisz, że wulgarnym językiem, chamstwem i brakiem elementarnej wiedzy zyskasz
        sobie zwolenników albo przekonasz kogoś, że PiS jest cacy? :)) Jeśli tak, to
        trzymaj tak dalej i powodzenia :)) Przysparzasz się w ten sposób do upadku PiSu
        bardziej, niż ludzie przez ciebie krytykowani :)
    • miedo11 Re: To był tydzień: Wyzwolenie lekarza pańszczyźn 10.04.06, 15:00
      Bardzo dziekuje red J Zakowskiemu za ten komentarz.Po raz pierwszy od 37 lat
      mojej pracy przeczytalem w prasie slowa prawdy o sposobie traktowania przez
      wladze mojej grupy zawodowej.
    • chrust Podpisuje sie pod tym obiema rekami 10.04.06, 16:40
      jako lekarz. Z powodow opisanych przez red. Zakowskiego wyjechalem 8 lat temu
      do USA Mam tutaj swiadomosc ze moje lata nauki nie poszly na marne, nikt nie
      traktuje jak obywatela drugiej kategorii (a wrecz przeciwnie), a za dobra
      prace - dobrze placa.

Sytuacja w Polsce musialaby sie bardzo zmienic zeby mnie sklonic do powrotu.
    • vidi12 Re: I uważacie k...a nadal, że to najlepszy system 10.04.06, 18:32
      W końcu , trzeba będzie w obronie godności ludzi pracy chwycic za broń. Ale
      lekarze muszą zrozumieć, że są ludźmi pracy - wykorzystywanymi przez kapitał. I
      nieważne , czy jest to kapitał prywatny ,czy jest to kapitał państwowy.
    • vidi12 Re: A może Dorn , Hojarska , Begerowa na emigrację 10.04.06, 18:46
      W dniu wyborów okazuje się , że frekwencja wyborcza wynosi 40%. A później
      biadolenie, straszenie emigracją... To babcie , po mszy decydują o tym jak
      będzie wyglądała przyszłość Polski. A wy nadal kontestujcie. W tym czasie prawo
      stanowić będą Hojarska z Begerową a pomoże im małżeństwo Łyżwińskich i wszyscy
      oni łgać będą z trybuny sejmowej - jak bure suki. TO NIE MY POWINNIŚMY
      EMIGROWAĆ - TO ONI POWINNI
    • kastru Re: To był tydzień: Wyzwolenie lekarza pańszczyźn 10.04.06, 22:49
      Przepracowałem jako lekarz 40 lat.Obecnie jestem emerytem.W rozmowie z moimi
      krewnymi-mężem mojej siostrzenicy i synem mojej siostry,zapytano mnie ile
      zarabiam.Uczyniono z tego powodu kupę śmiechu,bo oni jako zwykli robociarze
      miesięcznie zarabiali czterokrotnie więcej.Tak było,teraz jest inaczej.W Polsce
      zarabiają mało i lekarze i robociarze.Ucieczka przed tą rzeczywistością nas nie
      uratuje.Dla wszystkich za granicami Polski, miejsc pracy nie wystarczy,nawet dla
      lekarzy.Starajmy się, my lekarze zmienić ten patologiczny stan ale czy masowymi
      zwolnieniami z pracy,wymuszanymi urlopami lekarzy?.Myslicie Panowie że
      pozostawione społeczeństwo bez pomocy lekarskiej jest wsanie wymusić na
      decydentach większe płace dla lekarzy jeszcze w tym roku?.
      • wdakra Re: To był tydzień: Wyzwolenie lekarza pańszczyźn 12.04.06, 07:32
        kastru napisał:

> Myslicie Panowie że
        > pozostawione społeczeństwo bez pomocy lekarskiej jest wsanie wymusić na
        > decydentach większe płace dla lekarzy jeszcze w tym roku?.

Decydenci mają w głębokim poważaniu społeczeństwo i jego potrzeby. Palcem nie
        kiwną, jak znam życie. Nie zgadzam się z autorem w jednej kwestii - że to my
        wszyscy wyzyskujemy lekarzy. Ja też uważam, że płace w służbie zdrowia są
        skandalicznie niskie, a system jej organizacji poniżej wszelkiej krytyki. Tylko
        nie mam na to żadnego wpływu. I nie podoba mi się próba przeciwstawienia lekarzy
        tej części społeczeństwa, która korzysta z pomocy medycznej w ramach
        ubezpieczenia zdrowotnego.
      • dr01 nie mamy wyjścia 18.04.06, 12:42
        nie mamy innego wyjścia jak tylko złozyc wymówienia i pozostawic ten chory kraj
        bez opieki. Przykład tego co gada Religa (o regulacjach prawnych i przymusie
        wykonywania pracy przez lekarzy) nie mówiąc już o durnym Dornie świadczy tylko
        o tym, gdzie oni wszyscy mają naszą grupę zawodową i za kogo tak naprawdę nas
        mają. Prawda jest taka, że o strajku nic sie nie mówiło w prasie, dopóki
        lekarze nie zaczeli składac wypowiedzen na Podkarpaciu. Wniosek z tego jasny:
        NIE WARTO Z NIMI GADAC. Aby cos zmienic w tym chorym systemie, niestety trzeba
        społeczenstwo postawić pod ścianą - inaczej nic sie nie zmieni. Trudno - ktos
        tam umrze, komus sie pogorszy, ale to WOJNA a na wojnie giną niewinni ludzie
        (tu akurat z winy rządu - obecnego i poprzednich, które nic nie zrobiły przez
        tyle lat - za przyzwoleniem większości społeczenstwa z resztą).
    • stjack ESCAPE 10.04.06, 23:51
      Fajny artykul - chociaz w zyciu jest duzo gorzej. I jeden artkul i tak nie
      zmieni mojej opinii o nic nie rozumiejacych lub manipulowanych dziennikarzach.
      A poza tym jak w tytule.
    • sonner Re: To był tydzień: Wyzwolenie lekarza pańszczyźn 11.04.06, 13:04
      Brawo, sa jednak ludzie ktorzy znaja real i sytuacje polskiej sluzby zdrowia.
      Szkoda tylko ze wladza tego nie wie i nie chce wiedziec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka