nessie-jp 20.04.06, 00:40 Pyralgina? Lek zakazany w większości cywilizowanych krajów i powodujący agranulocytozę? To chyba będą polecać "indywidualnie" lekarze na garnuszku firm farmaceutycznych... Wolę już paracetamol. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memhos Bierzcie bierzcie, dajcie im zarobić 20.04.06, 01:07 Taka ciekawostka. Im mamy większy postęp cywilizacyjny tym więcej rzeczy trzeba nagle leczyć. I to leczyć drogo. Bardzo ciekawa zależność. Czekam na lek na zbyt szybkie oddychanie. -- Przerwa w polityce.Gwarantowana Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Bierzcie bierzcie, dajcie im zarobić 25.04.06, 15:46 No, dawniej ludzie mieli katar, albo suchoty, ateraz rózne, astmy, zapalenia płuc, alergie, raka krtani, itp. Dawniej ktos zdrowy żył, żył i jako starzec około 50-tki umierał. Oczywiście wszyscy pamiętali tego dziadka (sąsiada, wujka, księdza...), który dozył 90-tki. Jedyny w powiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Lek specjalnie dla ciebie 20.04.06, 07:35 "... Tak już niedługo będą wyglądały nasze rozmowy z lekarzem rodzinnym" cziekawe z czego będzie wynikać ta nagła zmiana w traktowaniu ... teraz zbyt czest to wygląda tak iż "na katar" dostaje się "zalecany przez producenta" antybiotyk (całkowicie w "ciemno" i napewno bez żadnych atybiotygramów) i "następny proszę.." Odpowiedz Link Zgłoś
foczafoka Re: Lek specjalnie dla ciebie 20.04.06, 08:37 A na tym oczywiście strasznie cierpia zwierzeta, mam nadzieje ze za takie meczenie ktos ich rozliczy (Bóg) Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Lek specjalnie dla ciebie 20.04.06, 08:43 Goździkowa mówiła, że najlepsz jest etopiryna. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
nomadsoul tak ale smiertelnosc po pyralginie nie jest wysoka 20.04.06, 20:28 wystarczyloby gdyby byla na recepte, nie wiem jak sie po polsku nazywa clozapine, lek stosowany przy schizofrenii ale ma kilka razy wieksza szanse spowodowania agranulocytozy, poza tym agranulozytoza powoduje smierc w kilku procentach przypadkow POD WARUNKIEM szybkiej pomocy lekarskiej co ciezko osiagnac przy leku ktory mozna kupic bez recepty i zrec bez umiaru, inna sprawa ze mozna spokojnie oddzielic cywilizowane kraje od reszty biorac pod uwage tylko to czy maja zabroniony metamizol (i.e. pyralgine) czy nie, smutne to w sumie, koncerny farmaceutyczne maja cos zabronione u siebie w domu to sprzedaja to w Polsce, Rosji, Rumunii, Indiach czy Meksyku Odpowiedz Link Zgłoś
renard_astucieux Re: Lek specjalnie dla ciebie 20.04.06, 21:52 Przeczytaj ten artykuł jescze raz, bo widzę że nic z niego nie zrozumiałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
dochtoor Re: Lek specjalnie dla ciebie 20.04.06, 23:07 Taa, najlepiej na kaca. Właśnie paracetamol powinien być zakazany. Można nim pokazowo zwalić wątrobę w ciągu kilkunastu godzin - zwłaszcza jak go bierze ktoś po dłuższej imprezce (nawet jeśli w danej chwili jest już trzeźwy). Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Lek specjalnie dla ciebie 23.04.06, 11:10 Ja prawie wcalę nie biorę takich prochów, ale jak byłem mały to musiałem brać aspiryne i kiepsko się po niej czułem. Natomiast paracetamol jest bardzo łagodny. Wziąłem go parę razy i nic mi po nim nie było, jak po cukierku. -- Frant - humor, satyra, krytka Odpowiedz Link Zgłoś
arian3 Re: Lek specjalnie dla ciebie 30.04.06, 22:14 O ile pamiętam to lekiem zakazanym jest piramidon a nie pyralgina.arian3 Odpowiedz Link Zgłoś