an9991 irytujacy marcinkiewicz!!!! 22.04.06, 15:23 premier marcinkiewicz jest jedna z czterech, obok posla edgara gosiewskiego, zbyszka 'wanny' wassermanna i tadeusza cymanskiego, kora kazda swoja wypowiedzia, ba nawet samym pojawieniem sie, wywoluje irytacje, wscieklosc, pusty smiech i nie bojmy sie tego slowa bezradnosc. ordynarny i prostacki sposob w jaki ten czlowiek probuje zdobyc jeden chocby glos jest w swej bezczelnosci obezwladniajacy. co frustuje jescze bardziej polacy te glodne kawalki kupuja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
an9991 Re: irytujacy marcinkiewicz!!!! 22.04.06, 15:28 wczoraj radio maryja i ojciec ambasadora maszkiewicza (cudowna scena laczenia sie w bolu. harcerz ciesiolkiewicz musial ja wymyslic nie moze inaczej byc), dzisiaj harcerze (ci prawomocni rzecz jasnsna nie jakies tam niedobitki po prl) a kto jutro??? Odpowiedz Link Zgłoś
fifura Re: Premier: Ciesiołkiewicz pokazuje ideały harce 22.04.06, 15:30 Ładnie oceniłes Panie premierze kilkanaście milionów ludzi - Polaków trzy byli członkami ZHP. WSTYD DO KWADRATU. Zaczynasz mowić jak Edgar Gosiewski i J. Kaczyński. Jeszce raz wstyd do kwadratu Odpowiedz Link Zgłoś
jasiojasio Re: Premier: Ciesiołkiewicz pokazuje ideały harce 22.04.06, 15:33 Tak to jest, jak ktos nie wie o czym mówi. Gratulacje Panie Premierze, własnie stracił Pan kilka tysięcy potencjalnych głosów w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista ZHR to nie jest żadne "prawdziwe .... 22.04.06, 15:47 polskie harcerstwo". To polityczna hucpa grupy dewotów. Polskie harcerstwo to ZHP. Prawdziwi harcerze, prawdziwi Polacy, co jeszcze panie Goeb... pandon Marcinkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: ZHR to nie jest żadne "prawdziwe .... 22.04.06, 16:09 Bardzo to przykre, ale obaj panowie popisali się wyjątkowym brakiem kultury osobistej, żeby nie rzec chamstwem. Obrazili wielu ludzi oddanych przez lata swej pasji - pracy z młodzieżą. Obrazili trzy pokolenia Polaków, którzy w większości przeszli harcerską szkołę prawości. Ciekawe, czy stać ich będzie na symboliczny choćby gest przeprosin, na odrobinę refleksji zrozumiałą dla człowieka inteligentnego, gdy uzmysłowi sobie, jak wielką gafę popełnił. Na marginesie podziału w harcerstwie, to pora już, by ludzie odpowiedzialni za ten rozłam zdali sobie sprawę, że mają na sumieniu wręcz zbrodnię, jaką stanowi wciągnięcie dzieci w nieczyste pollityczne rozgrywki. Dziś pan premier dokonał otwarcia sezonu motocyklowego ale zdaje się, że udało mu się nic nie palnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
toja89 Poszedl mail 22.04.06, 16:18 Juz wyslalem maila do pana Ciesiołkiewicza z prosba o przeczytanie tego forum i przekazanie informacji premierowi.Zobaczymy czy premier ma honor. Odpowiedz Link Zgłoś
jawix Buractwo marcinkiewicza 22.04.06, 16:36 Mnie takze dotknelo to co powiedzial premir-mimo ze bylem w ZHR na poczatku lat 90-tych jako 11-12 letni chlopak i bylo fajnie-moze dlatego ze moi zastepowi i reszta kadry nie byla jeszcze wtedy upolityczniona-nie bylo zadnych modlitw a jedynie zwykla harcerska przyjazn i pozytywne idealy-pozniej to sie zmienilo- wiecie jakie posady pozalatwiali sobie czlonkowie ZHR?Paranoja...a slowa marcinkiewicza o tym ze nie bylo prawdziwego harcerstwa mozna przyrownac do dialogu z serialu "Dom": Aparatczyk: To przeciez syn dziedzica-oficer sanacyjnego wojska!(podczas budoy pomnika we wsi Sierpuchowo) Mieszkaniec wsi: A jakiego mial byc?Przed wojna innego nie bylo! No wlasnie-nic dodac nic ujac-to ze za "komuny" bylo ZHP to nie znaczy ze nie kultywowano idealow przyajzni i pozytywnych wartosci wsrod mlodych ludzi- nalezala moja matka i tata...Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
inna_pora Re: Poszedl mail 22.04.06, 16:52 toja89 napisał: > Juz wyslalem maila do pana Ciesiołkiewicza z prosba o przeczytanie tego forum i > przekazanie informacji premierowi.Zobaczymy czy premier ma honor. sądzisz,że pan premier zawraca sobie głowę takimu sprawami jak opinia jakichś tam internautow, a co on tu może ugrać , mam wrażeniaże b.lubi działanie pod "odpowiednią" publiczkę Odpowiedz Link Zgłoś
toja89 Re: Poszedl mail 22.04.06, 17:02 Zobaczymy. Niezaszkodzi sprobowac. Mnie to osobiscie bardzo zabolało (wypowiedz m.). Dzialam w ZHP kilkanascie lat i nie czuje sie nieprawdziwym gorszym harcerzem. Proponuje zeby m. zmienil sobie doradcow na madrzejszych i przeprosil publicznie kogo trzeba!! Odpowiedz Link Zgłoś
lukasito Podobno harcerz nie kłamie? 22.04.06, 16:52 A rzecznik rządu kłamie notorycznie (co niekoniecznie jest jego obowiązkiem). Ciesiołkiewicz ilustruje jedynie patologię, którą można ująć tak: "na słowie Ciesiołki polegaj jak na Arturze Zawiszy", a prawdziwy Zawisza, choć Czarny, pewnie z PiSiakami nie chciałby mieć nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Prawo Harcerskie 22.04.06, 17:00 Prawo Harcerskie (RP, 1932) 1. Harcerz służy Bogu i Polsce i sumiennie spełnia swoje obowiązki. 2. Na słowie harcerza polegaj jak na Zawiszy. 3. Harcerz jest pożyteczny i niesie pomoc bliźnim. 4. Harcerz w każdym widzi bliźniego, a za brata uważa każdego innego harcerza. 5. Harcerz postępuje po rycersku. 6. Harcerz miłuje przyrodę i stara się ją poznać. 7. Harcerz jest karny i posłuszny rodzicom i wszystkim swoim przełożonym. 8. Harcerz jest zawsze pogodny. 9. Harcerz jest oszczędny i ofiarny. 10. Harcerz jest czysty w myśli, mowie i uczynkach, nie pali tytoniu, nie pije napojów alkoholowych. Prawo Harcerskie (PRL, 1964): 1. Harcerz służy Polsce Ludowej i dla Niej sumiennie spełnia swoje obowiązki. 2. Harcerz chce zmieniać świat na lepszy, jest zawsze z tymi, co walczę o wolność i równość ludzi. 3. Harcerz jest sprawiedliwy i odważny śmiało broni słusznej sprawy. 4. Harcerz chce wiedzieć więcej niż wie, umieć więcej niż umie. 5. Harcerz śpieszy innym z pomocą, nie opuści nikogo w potrzebie. 6. Harcerz jest wiernym przyjacielem i niezawodnym kolegę. 7. Harcerz szanuje starszych, pomaga chętnie rodzicom. 8. Harcerz pracuje rzetelnie, dba o wspólne dobro jak o własne. 9. Harcerz jest przyjacielem przyrody poznaje jej piękno i tajemnice. 10. Harcerz chce być silny i sprawny, nie pali tytoniu, nie pije napojów alkoholowych. Prawo Harcerskie ZHP (1989) 1. Harcerz służy Polsce i dla niej sumiennie spełnia swoje obowiązki. 2. Harcerz chce zmieniać siebie i świat na lepsze. 3. Harcerz stara się rozumieć siebie, rozwijać swoje zdolności i zamiłowania. 4. Harcerz chce widzieć więcej niż wie, umieć więcej niż umie. 5. Harcerz myśli samodzielnie i działa skutecznie. 6. Harcerz jest uczciwy, dzielny i odpowiedzialny, można na niego liczyć. 7. Harcerz jest życzliwy, uczynny i opiekuńczy. 8. Harcerz jest gospodarny, szanuje prace własną i innych. 9. Harcerz poznaje i chroni przyrodę. 10. Harcerz dba o sprawność i zdrowie, nie ulega nałogom, nie pali tytoniu, nie pije napojów alkoholowych, nie próbuje narkotyków. Prawo Harcerskie ZHR 1. Harcerz służy Bogu i Polsce i sumiennie spełnia swoje obowiązki. 2. Na słowie harcerza polegaj jak na Zawiszy. 3. Harcerz jest pożyteczny i niesie pomoc bliźnim. 4. Harcerz w każdym widzi bliźniego, a za brata uważa każdego innego harcerza. 5. Harcerz postępuje po rycersku. 6. Harcerz miłuje przyrodę i stara się ją poznać. 7. Harcerz jest karny i posłuszny rodzicom i wszystkim swoim przełożonym. 8. Harcerz jest zawsze pogodny. 9. Harcerz jest oszczędny i ofiarny. 10. Harcerz jest czysty w myśli, mowie i uczynkach, nie pali tytoniu i nie pije napojów alkoholowych. Odpowiedz Link Zgłoś
toja89 Re: Prawo Harcerskie 22.04.06, 17:10 PRAWO HARCERSKIE ZHP AKTUALNE OD BARDZO DAWNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1.Harcerz sumiennie spełnia swoje obowiązki, wynikające z Przyrzeczenia Harcerskiego. 2.Na słowie harcerza polegaj jak na Zawiszy. 3.Harcerz jest pożyteczny i niesie pomoc bliźnim. 4.Harcerz w każdym widzi bliźniego, za brata uważa każdego innego harcerza. 5.Harcerz postępuje po rycersku. 6.Harcerz miłuje przyrodę i stara się ją poznać. 7.Harcerz jest karny i posłuszny rodzicom i wszystkim swoim przełożonym. 8.Harcerz jest zawsze pogodny. 9.Harcerz Jest oszczędny i ofiarny. 10.Harcerz jest czysty w myśli, mowie i uczynkach; nie pali tytoniu i nie pije napojów alkoholowych. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Prawo Harcerskie 22.04.06, 17:13 Może właśnie dlatego nie mogli być razem (ZHP i ZHR) w 1989 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Prawo Harcerskie 22.04.06, 17:22 toja89 napisał: > PRAWO HARCERSKIE ZHP AKTUALNE OD BARDZO DAWNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > > 1.Harcerz sumiennie spełnia swoje obowiązki, wynikające z Przyrzeczenia > Harcerskiego. > 2.Na słowie harcerza polegaj jak na Zawiszy. > 3.Harcerz jest pożyteczny i niesie pomoc bliźnim. > 4.Harcerz w każdym widzi bliźniego, za brata uważa każdego innego harcerza. > 5.Harcerz postępuje po rycersku. > 6.Harcerz miłuje przyrodę i stara się ją poznać. > 7.Harcerz jest karny i posłuszny rodzicom i wszystkim swoim przełożonym. > 8.Harcerz jest zawsze pogodny. > 9.Harcerz Jest oszczędny i ofiarny. > 10.Harcerz jest czysty w myśli, mowie i uczynkach; nie pali tytoniu i nie pije > napojów alkoholowych. Prawo Harcerskie ZHP (1989) 1. Harcerz służy Polsce i dla niej sumiennie spełnia swoje obowiązki. 2. Harcerz chce zmieniać siebie i świat na lepsze. 3. Harcerz stara się rozumieć siebie, rozwijać swoje zdolności i zamiłowania. 4. Harcerz chce widzieć więcej niż wie, umieć więcej niż umie. 5. Harcerz myśli samodzielnie i działa skutecznie. 6. Harcerz jest uczciwy, dzielny i odpowiedzialny, można na niego liczyć. 7. Harcerz jest życzliwy, uczynny i opiekuńczy. 8. Harcerz jest gospodarny, szanuje prace własną i innych. 9. Harcerz poznaje i chroni przyrodę. 10. Harcerz dba o sprawność i zdrowie, nie ulega nałogom, nie pali tytoniu, nie pije napojów alkoholowych, nie próbuje narkotyków. Po co w 1989 roku ZHP uchwalało prawo harcerskie, z którego rakiem musiało się potem wycofywać? A jak to było z ZHR? Kiedy powstało ich prawo harcerskie? Czy w 1989 też było takie "bezpłciowe" jak to ZHP-wskie z 1989 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Prawo Harcerskie 22.04.06, 17:19 Rozumiem, że harcerz ZHR w porównaniu do ZHP próbuje narkotyki? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Prawo Harcerskie 22.04.06, 17:21 "Harcerz postępuje po rycersku" - też zabawne. Czyli co, przemierza Polskę wzdłuż i wszerz z imieniem tej jedynej na ustach (harcerki tyż zapewne)? Odpowiedz Link Zgłoś
toja89 Re: Prawo Harcerskie 22.04.06, 18:48 Oj widzę ograniczenia horyzontu myślowego (bez obrazy). A czy wzorzec średniowiecznego rycerza nie jest godny naśladowania. I nie mówię tu o wyprawach krzyżowych itd. Tylko o honorze, poświęceniu, oddaniu słusznej sprawie, odwadze, ochornie i pomocy biednym, braterstwie... Może warto pomyśleć w ten sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Prawo Harcerskie 22.04.06, 18:52 toja89 napisał: > Oj widzę ograniczenia horyzontu myślowego (bez obrazy). A czy wzorzec > średniowiecznego rycerza nie jest godny naśladowania. I nie mówię tu o wyprawac > h > krzyżowych itd. Tylko o honorze, poświęceniu, oddaniu słusznej sprawie, odwadze > , > ochornie i pomocy biednym, braterstwie... Może warto pomyśleć w ten sposób? Wszystko prawda, ale to nie jest nigdzie powiedziane - i to jest zabawne, choć nie do końca. No bo co to jest wzorzec średniowieczengo rycerza? I tak po prawdzie, to wzorzec, który przytoczyłes jest bardzo zakłamany, bo średniowieczny rycerz, to jednak był łobuz, brudas, zakapior, morderca i złodziej, choć - owszem - w słusznej sprawie. No, chyba, że mówimy o rycerzach z bajek, ale przysięganie na postaci z bajki też nie jest do końca poważne. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Przysięga Harcerska 22.04.06, 17:06 Przysięga Skautów Amerykańskich - Promise of The Boy Scouts of America Na mój honor, uczynię wszystko by pełnić służbę Bogu i Ojczyźnie, i być posłusznym Prawu Skautowemu; pomagać zawsze innym ludziom, być sprawnym fizycznie, czystym w myśli, moralnie prawym. Przyrzeczenie Harcerskie 1932 rok. Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Bogu i Polsce, nieść chętną pomoc bliźnim i być posłusznym Prawu Harcerskiemu. Przysięga Szarych Szeregów 1940 rok: Ślubuję na Twoje ręce pełnić służbę w Szarych Szeregach; tajemnic organizacyjnych dochować, do rozkazów służbowych się stosować, nie cofnąć się przez ofiarą życia. Przyrzeczenie Harcerskie - zatwierdzone przez Zjazd ZHP w roku 1964. Przyrzekam całym życiem służyć Tobie Ojczyzno, być wiernym sprawie socjalizmu, walczyć o pokój i szczęście ludzi i być posłusznym Prawu Harcerskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
toja89 Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 17:17 ZHP od bardzo dawna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mam szczerą wole całym zyciem pelnic sluzbe Bogu i Polsce. Niesc chetna pomoc bliznim i byc poslusznym Prawu Harcerskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 17:27 toja89 napisał: > ZHP od bardzo dawna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > > Mam szczerą wole całym zyciem pelnic sluzbe Bogu i Polsce. Niesc chetna pomoc > bliznim i byc poslusznym Prawu Harcerskiemu. Przyrzeczenie Harcerskie - zatwierdzone przez Zjazd ZHP w roku 1964. Przyrzekam całym życiem służyć Tobie Ojczyzno, być wiernym sprawie socjalizmu, walczyć o pokój i szczęście ludzi i być posłusznym Prawu Harcerskiemu. Co mieli robić ci młodzi ludzie, którzy w PRL nie chcieli być "wiernymi sprawie socjalizmu" i "walczyć o pokój"? Powinni, wbrew sumieniu, składać taką przysięgę, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 17:29 waldek64 napisał: > Co mieli robić ci młodzi ludzie, którzy w PRL nie chcieli być "wiernymi sprawie > socjalizmu" i "walczyć o pokój"? Powinni, wbrew sumieniu, składać taką > przysięgę, czy nie? Mogli albo składać przysięgę wbrew sumieniu albo olać harcerstwo. Takie przysięgi wszyscy składali i wszyscy je olewali - ot chociażby śluby cywilne, które też przecież były ku chwale socjalistycznej ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 17:33 lidkawozniak napisała: > waldek64 napisał: > > > Co mieli robić ci młodzi ludzie, którzy w PRL nie chcieli być "wiernymi s > prawie > > socjalizmu" i "walczyć o pokój"? Powinni, wbrew sumieniu, składać taką > > przysięgę, czy nie? > > Mogli albo składać przysięgę wbrew sumieniu albo olać harcerstwo. Takie > przysięgi wszyscy składali i wszyscy je olewali - ot chociażby śluby cywilne, > które też przecież były ku chwale socjalistycznej ojczyzny. Tak myślałem... Pamiętacie jeszcze? "A gdzie przysięga, gdzie moja rada? Wszak kto przysięgę naruszy Ach biada jemu, za życia biada I biada jego złej duszy!" Tak... To PRL przetrącił nam kręgosłup moralny. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 17:41 waldek64 napisał: > lidkawozniak napisała: > > > waldek64 napisał: > > > > > Co mieli robić ci młodzi ludzie, którzy w PRL nie chcieli być "wier > nymi s > > prawie > > > socjalizmu" i "walczyć o pokój"? Powinni, wbrew sumieniu, składać t > aką > > > przysięgę, czy nie? > > > > Mogli albo składać przysięgę wbrew sumieniu albo olać harcerstwo. Takie > > przysięgi wszyscy składali i wszyscy je olewali - ot chociażby śluby cywi > lne, > > które też przecież były ku chwale socjalistycznej ojczyzny. > > Tak myślałem... > > Pamiętacie jeszcze? > "A gdzie przysięga, gdzie moja rada? > Wszak kto przysięgę naruszy > Ach biada jemu, za życia biada > I biada jego złej duszy!" > > Tak... To PRL przetrącił nam kręgosłup moralny. Ja myślę, że przysięganie bycia wiernym sprawie socjalizmu nie było niczym złym, i takiej przysięgi nie chcieli składać tylko ci, dla których samo wypowiedzenie słowa socjalizm było czymś złym i obrzydliwym. Takiej przysięgi nawet nie było jak złamać - no bo jak niby taki harcerz w ramach harcerstwa mógł przestać być wiernym ideom socjalizmu? Chyba tylko, gdyby zaczął spekulować kartoflami... Za to składanie przysięgi na służbę Bogu, no to to jest właśnie prawicowa obłuda i wciskanie religii tam gdzie jej nie powinno być. Każdy katolik składa obietnicę służby Bogu przed Bogiem sam we własnym sercu, i służy mu nie tylko od założenia do zdjęcia munduru, ale przez cały czas. Ja bym miała opory publicznie składać tego typu przysięgi, bo nie miałyby one żadnego znaczenia - ani dla mnie, ani dla Boga... Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 17:57 lidkawozniak napisała: > jak niby taki harcerz w ramach harcerstwa mógł przestać być > wiernym ideom socjalizmu? Naprawdę sądzisz, że nie można nie być "wiernym ideom socjalizmu"? > Za to składanie przysięgi na służbę Bogu, no to to jest właśnie prawicowa obłud > a > i wciskanie religii tam gdzie jej nie powinno być. No tak, po co Bóg w rocie przysięgi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 18:10 waldek64 napisał: > lidkawozniak napisała: > > > jak niby taki harcerz w ramach harcerstwa mógł przestać być > > wiernym ideom socjalizmu? > > Naprawdę sądzisz, że nie można nie być "wiernym ideom socjalizmu"? W ramach harcerstwa? Tak właśnie sądzę. > > > Za to składanie przysięgi na służbę Bogu, no to to jest właśnie prawicowa > obłud > > a > > i wciskanie religii tam gdzie jej nie powinno być. > > No tak, po co Bóg w rocie przysięgi, prawda? No właśnie, po co? Po co harcerz w przysiędze harcerskiej przysięga służyć Bogu? Czy gdyby nie przysięgał, to mógłby nie służyć, albo służyć przeciwko Bogu? Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 18:16 Po co w ogóle przysięgać, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 18:27 waldek64 napisał: > Po co w ogóle przysięgać, prawda? Nie, tego nie napisałam. Przysięgać, że będzie się wiernym ideałów Harcerstwa trzeba i to jest dobry moment - przecież na codzień człowiek nie musi być harcerzem i trzymać się harcerskich ideałów, a jeżeli wstępuje do harcerstwa, to taka przysięga jest dla niego czyms ważnym i obowiązującym. Podobnie jest z przysięgą strażacką, studencką czy też Hipokratesa. Ale przysięganie bycia wiernym Bogu - to chyba ma miejsce gdzie indziej i kiedy indziej i powinno być indywidualną sprawą każdego katolika - jeden lubi przysiegać przed tłumem widzów, inny przysięga w myśli, i najczęściej ci co przysięgaja w ten drugi sposób pozostają swojej przysiędze wierni - dla tych pierwszych już samo przysięganie jest pełnym rozgrzeszeniem i wstapieniem do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 18:32 lidkawozniak napisała: > waldek64 napisał: > > > Po co w ogóle przysięgać, prawda? > > Nie, tego nie napisałam. Przysięgać, że będzie się wiernym ideałów Harcerstwa > trzeba Ale przecież, idąc tym tropem, wierność ideałom, harcerskim również, to chyba także "sprawa indywidualna"? No chyba, że przysięga ma mieć charakter zbiorowy. Ale wtedy powinno być - "przysięgamy". Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 18:42 Uważasz, że religia jest tym samym co przynależnośc do jakiejś organizacji? I że wszystkie analogie funkcjonują? Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 18:52 lidkawozniak napisała: > Uważasz, że religia jest tym samym co przynależnośc do jakiejś organizacji? I ż > e > wszystkie analogie funkcjonują? Przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
toja89 Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 17:41 Dajcie spokoj z polityka! Nie mozna mieszac teraz dzieciakow z polityka. ZHP jest organizacja APOLITYCZNA!!! Ja nie wiem jak bylo w 1964 bo mnie nawet w planach nie bylo. Dzialam w ZHP kilkanascie lat i z komunizmem mam tyle wspolnego ze sie urodzilem w stanie wojennym. Wiec niech nikt mi nie mowi ze ZHP jest nieprawdziwą i gorszą organizacją harcerską bo to farsa. Ja nie robie selekcji przy akcji naborowej: katolik - nie katolik. Kto chce niech idzie do ZHR a kto chce to do ZHP - jego wola. Ale po co takie rozmowy- kto gorszy, kto lepszy??!! Odpowiedz Link Zgłoś
kr00szyna Re: Przysięga Harcerska 23.04.06, 02:33 zgadzam sie z tobą toja89 w 100%. Harcerze są tacy sami w ZHP i w ZHR. Nie ma lepszych i gorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
comedian Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 17:40 Prawo i Przyrzeczenie Harcerskie uchwalone na Zjeździe w Bydgoszczy w 1989 roku: Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Polsce, chętnie pomagać każdemu człowiekowi, być posłusznym prawu harcerskiemu. Prawo i Przyrzeczenie Harcerskie uchwalone na XXIX Zjeździe ZHP w Warszawie Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Bogu i Polsce, nieść chętną pomoc bliźnim i być posłuszną/posłusznym Prawu Harcerskiemu. lub do wyboru przez składającego Przyrzeczenie: Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Polsce, dążyć do Prawdy i Sprawiedliwości, nieść chętną pomoc bliźnim i być posłuszną/posłusznym Prawu Harcerskiemu Przyrzeczenie harcerskie zatwierdzone na nadzwyczajnym Zjeździe ZHP w 1995 Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Bogu i Polsce, nieść chętną pomoc bliźnim i być posłuszną/posłusznym Prawu Harcerskiemu. Historia ZHP nie skończyła się na 1964. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 17:48 comedian napisał: > Historia ZHP nie skończyła się na 1964. No pewnie. Tylko co w 1964 mieli począć ci prawdziwi harcerze, którzy nie chcieli "być wiernym sprawie socjalizmu" oraz "walczyć o pokój"? A jak to było w 1989 roku? Kto wtedy ustalał treść przysięgi harcerskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
comedian Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 17:41 waldek64 napisał: > Przysięga Skautów Amerykańskich - Promise of The Boy Scouts of America > Na mój honor, uczynię wszystko by pełnić służbę Bogu i Ojczyźnie, i być > posłusznym Prawu Skautowemu; pomagać zawsze innym ludziom, być sprawnym > fizycznie, czystym w myśli, moralnie prawym. > > Przyrzeczenie Harcerskie 1932 rok. > Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Bogu i Polsce, nieść chętną pomoc > bliźnim i być posłusznym Prawu Harcerskiemu. > > Przysięga Szarych Szeregów 1940 rok: > Ślubuję na Twoje ręce pełnić służbę w Szarych Szeregach; tajemnic > organizacyjnych dochować, do rozkazów służbowych się stosować, nie cofnąć się > przez ofiarą życia. > > Przyrzeczenie Harcerskie - zatwierdzone przez Zjazd ZHP w roku 1964. > Przyrzekam całym życiem służyć Tobie Ojczyzno, być wiernym sprawie socjalizmu, > walczyć o pokój i szczęście ludzi i być posłusznym Prawu Harcerskiemu. Prawo i Przyrzeczenie Harcerskie uchwalone na Zjeździe w Bydgoszczy w 1989 roku: Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Polsce, chętnie pomagać każdemu człowiekowi, być posłusznym prawu harcerskiemu. Prawo i Przyrzeczenie Harcerskie uchwalone na XXIX Zjeździe ZHP w Warszawie Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Bogu i Polsce, nieść chętną pomoc bliźnim i być posłuszną/posłusznym Prawu Harcerskiemu. lub do wyboru przez składającego Przyrzeczenie: Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Polsce, dążyć do Prawdy i Sprawiedliwości, nieść chętną pomoc bliźnim i być posłuszną/posłusznym Prawu Harcerskiemu Przyrzeczenie harcerskie zatwierdzone na nadzwyczajnym Zjeździe ZHP w 1995 Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Bogu i Polsce, nieść chętną pomoc bliźnim i być posłuszną/posłusznym Prawu Harcerskiemu. Historia ZHP nie skończyła się na 1964. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Przysięga Harcerska 22.04.06, 22:16 > Przyrzekam całym życiem służyć Tobie Ojczyzno, być wiernym sprawie socjal > izmu, > walczyć o pokój i szczęście ludzi i być posłusznym Prawu Harcerskiemu. Jeżeli tak masz w papierach, to pewnie tak było. Ale ja ze swoich harcerskich czasów nie pamiętam, żeby tym socjalizmem ktoś się przejmował czy zajmował. A na pierwszej zbiórce, przy omawianiu lilijki mówiło się głośno i wyraźnie, że tam gdzie są gwiazdki powinno być BHO. I to dokładnie w tych czasach, kiedy popapraniec Marcinkiewicz mówił że prawdziwego harcerstwa nie było. A ZHR to polityczna hucpa, co widać po karierach "druhów" Odpowiedz Link Zgłoś
leonsuski Re: Przysięga Harcerska 24.04.06, 21:23 Jak by nie patrzeć harcerze nigdy nie przysięgali. Harcerz ma szczerą wolę przcować nad sobą. Nawet podczas wojny ślubowali, nie przysięgali. W czasach PRL Przyrzekali- przysięgało wojsko- czyli ok 10 milionów dorosłych mężczyzn. Poza służeniem socjalizmowi przysięgali strzec sojuszy z ZSRR. Wtedy też nie było pewnie przwdziwego wojska. Dalej dedukując pewnie te kilka lub kilkanaście milionów ludzi nie było też "prawdziwymi polakami". Dedukuję dalej: ci co nie byli w wojsku to byli albo fajtłapy, albo kombinatorzy. Tak więc "prawdziwi polacy" to są albo ci co nie byli w wojsku albo ich potomkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Wzorem dla młodzieży będzie... 22.04.06, 17:11 ... Ciesiołkiewicz (ZHR), czy Pacławski (ZHP)? Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Wzorem dla młodzieży będzie... 22.04.06, 17:39 toja89 napisał: > Baden-Powell Przysięga Skautów Amerykańskich - Promise of The Boy Scouts of America "Na mój honor, uczynię wszystko by pełnić służbę Bogu i Ojczyźnie, i być posłusznym Prawu Skautowemu; pomagać zawsze innym ludziom, być sprawnym fizycznie, czystym w myśli, moralnie prawym." Czyli "pełnić służbę Bogu i Ojczyźnie"? Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Wzorem dla młodzieży będzie... 22.04.06, 17:40 toja89 napisał: > Baden-Powell Czyli - "być... moralnie prawym?"? Odpowiedz Link Zgłoś
toja89 Re: Wzorem dla młodzieży będzie... 22.04.06, 17:56 Bog w tresci przyrzeczenia ZHP to nie Bog katolicki, muzulmanski czy zaden inny! To ogolnie pojete dobro, milosc i wszystko inne co jest dobre. Baden-Powell nie chcial stworzyc organizacji koscielnej. Chcial w chlopcach z roznych rodzin (tu wpadl na pomysl jednolitych mundurow aby nikt nie czul sie gorszy) ksztaltowac pozytywne cechy charakteru. Wiec niech to bedzie naszym podstawowym idealem- byc dobrym ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Wzorem dla młodzieży będzie... 22.04.06, 17:59 toja89 napisał: > Bog w tresci przyrzeczenia ZHP to nie Bog katolicki, muzulmanski czy zaden inny > ! > To ogolnie pojete dobro, milosc i wszystko inne co jest dobre. Baden-Powell nie > chcial stworzyc organizacji koscielnej. Chcial w chlopcach z roznych rodzin (tu > wpadl na pomysl jednolitych mundurow aby nikt nie czul sie gorszy) ksztaltowac > pozytywne cechy charakteru. Wiec niech to bedzie naszym podstawowym idealem- by > c > dobrym ludzmi. Wszystko prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.setlak "u prawdziwych dobrych polskich harcerzy"...? 22.04.06, 18:04 "U prawdziwych dobrych polskich harcerzy"...? Ponieważ słowa te zostały wypowiedziane na zjeździe ZHR, mogę się domyślać, że pan premier uważa członków innych organizacji harcerskich - w tym ZHP - za "nieprawdziwych" i "niedobrych". Tym bardziej, że uważa, iż w PRL "nie było prawdziwego harcerstwa". Otóż było. Pomijając stanowiący jego podstawę czysto skautowy aspekt harcerstwa, w obrębie ZHP działały drużyny stricte niepodległościowe (uważane nawet za "wywrotowe") - wystarczy wspomnieć sławną warszawską "Czarną Jedynkę" czy "Czarną Siedemdziesiątkę", w której szeregach miałem szczęście ię znaleźć. Rozmawialiśmy o polskiej historii, o wojnie 1920 roku, o Katyniu. Organizowaliśmy służbę w czasie wizyt Jana Pawła II. Uczyliśmy się, jak drukować niezależne wydawnictwa i drukowaliśmy je. Świętowaliśmy rocznicę odzyskania niepodległości 11 listopada - pamiętam, jak w mundurach z biało-czerwonymi opaskami defilowaliśmy na Placu Zwycięstwa (dziś Plac Piłsudskiego). Oczywiście nie zabrakło również tradycyjnej skautowej szkoły życia - obozów, rajdów, biwaków, kształtujących sprawność fizyczną i hart ducha. To wszystko w ramach ZHP. A to, czy drużyny wychowywały "prawdziwych" harcerzy, czy nie, zależało przede wszystkim od kadry instruktorskiej, w której działało wielu wspaniałych ludzi, często nie mających życia poza pracą z młodzieżą. Uważam, że pan premier tych wszystkich ludzi obraża. Mam nadzieję, że przez nieświadomość, a nie celowo wrzucając wszystko do jednego worka - złego PRL. Wstyd, panie premierze... Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: "u prawdziwych dobrych polskich harcerzy"...? 22.04.06, 18:28 Nie ma wątpliwości, nie wszyscy spośród ówczesnych instruktorów i harcerzy ZHP byli pokroju Pacławskiego. Harctur, Świat Młodych, Gawęda - to jednak "ikony" harcerstwa tamtych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
toja89 Re: "u prawdziwych dobrych polskich harcerzy"...? 22.04.06, 18:35 Nie ma wątpliwości, nie wszyscy spośród ówczesnych instruktorów i harcerzy ZHP > byli pokroju Pacławskiego. Proszę o wytłumaczenie. Poniewaz nie znam osobiście dh. Pacławskiego (mam jedynie z nim zdjęcia na Zlocie w Gnieźnie :] ). Ekspertem w historii absolutnie nie jestem, więc wg Ciebie dh. Pacławski to wzór do naśladowania czy wręcz przeciwnie? Chciałbym tak dla własnego spokoju znać Twoje intencje. Dziękuję z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: "u prawdziwych dobrych polskich harcerzy"...? 22.04.06, 18:42 toja89 napisał: > (...) Proszę o wytłumaczenie. Poniewaz nie znam osobiście dh. Pacławskiego > (...) więc wg Ciebie dh. Pacławski to wzór do naśladowania czy wręcz > przeciwnie? Polecam artykul "Biznes po harcersku" Cezarego Bielakowskiego i Radosława Gila, opublikowany w Rzepie: www.wiadomosci.ngo.pl/x/34572;jsessionid=EDB10EAC338C80A72255E0DC764C7F7C.tomcat Fragment: "Wewnętrzny raport ZHP ujawnił, że władze związku działały na jego niekorzyść i doprowadziły do uwłaszczenia spółek należących do organizacji. W latach 90. harcerze utracili udziały oraz część majątku, który obecnie szacuje się na 12 mln zł. Związkiem kierował wtedy Ryszard Pacławski. Jego zastępcą był obecny naczelnik Wiesław Maślanka. Dzisiaj harcerze starają się odzyskać swoją własność." Odpowiedz Link Zgłoś
taylor7 Re: Premier: Ciesiołkiewicz pokazuje ideały harce 22.04.06, 18:44 Niestety niektórzy zatrzymali się w swojej wiedzy na temat harcerstwa w latach 70-tych. Nie potrafię się pogodzić z tym, iż dzieli się harcerzy na dobrych i złych. Pan premier się w ten trend niestety wpisał. Jestem instruktorem ZHP od 15 lat, w dorosłe życie wchodziłem już w wolnej Polsce. Znam dobrych instruktorów z ZHP i ZHR i złych instrukotrów z ZHP i ZHR. Nie będzie mojej zgody na dzielenie harcerzy tylko i wyłącznie ze względu na przynależność do konkretnej organizacji. Ale obawiam się jednak że za słowami pana premiera pójdą czyny. Już słychać głosy, iż w tym roku ZHP nie otrzyma wsparcia finansowego z kuratoriów bo to ta gorsza opcja. I nie zmieni tego fakt iż harcerzy w ZHP jest około 150 tysięcy a tych z ZHR 15 tysięcy. A tak swoją drogą to Przyrzeczenie Harcerskie brzmi "Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Bogu i Polsce, nieść chętną pomoc bliźnim, być posłusznym Prawu Harcerskiemu" i to od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
toja89 Re: Premier: Ciesiołkiewicz pokazuje ideały harce 22.04.06, 19:21 I to jest właśnie przykre. Bo czemu mają cierpieć dzieci, przez baranów i świnie, które obecnie są przy korycie? Mam w drużynie 29 dzieci. Część z nich jest z rodzin patologicznych, większość z biednych rodzin. Są też rodzeństwa z takich rodzin. Ceny naszych 2-tygodniowych obozów nie zmieniły się od kilku lat (5-6lat). Wciąż za 400zł potrafimy z innymi instruktorami zrobić wspaniały obóz dla kilku drużyn w innej niż mieszkamy (Pomorze) części Polski. Program mamy tak bogaty, że zapewne żadne biuro turystyczne niebyłoby w stanie zrobić takiego. I zabieramy wszystkie dzieci!!! Jak to możliwe? Bo wszystkie dzieci w naszej drużynie wiedzą że jesteśmy jedną drużyną i rodziną i zawsze możemy na siebie liczyć. Pieniądze z naszych akcji zarobkowych są przeznaczane właśnie m.in. na pokrycie kosztów obozów biedniejszych dzieci. Wydaje mi się, że Państwo powinno wspierać wszystkie dzieci równo, a nie dzielić na gorsze (ZHP) i lepsze (ZHR). Więc obecnie Państwo wspiera dzieci zależnie od poglądów politycznych (swoich) myśląc, że skoro instruktorzy z ZHP to "stare komuchy" to im nie damy! Ale przecież jak robie obóz to nie biorę tych pieniędzy do kieszeni tylko wydaję na program obozu (wycieczki, materiały programowe...)! No i nie jestem żadnym komuchem tylko młodym czlowiekiem, studentem politechniki, instruktorem harcerskim. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Premier: Ciesiołkiewicz pokazuje ideały harce 22.04.06, 19:40 toja89 napisał: > I to jest właśnie przykre. Bo czemu mają cierpieć dzieci, przez baranów i > świnie, które obecnie są przy korycie? Mam w drużynie 29 dzieci. Część z nich > jest z rodzin patologicznych, większość z biednych rodzin. Są też rodzeństwa z > takich rodzin. Ceny naszych 2-tygodniowych obozów nie zmieniły się od kilku lat > (5-6lat). Wciąż za 400zł potrafimy z innymi instruktorami zrobić wspaniały obóz > dla kilku drużyn w innej niż mieszkamy (Pomorze) części Polski. Program mamy ta > k > bogaty, że zapewne żadne biuro turystyczne niebyłoby w stanie zrobić takiego. I > zabieramy wszystkie dzieci!!! Jak to możliwe? Bo wszystkie dzieci w naszej > drużynie wiedzą że jesteśmy jedną drużyną i rodziną i zawsze możemy na siebie > liczyć. Pieniądze z naszych akcji zarobkowych są przeznaczane właśnie m.in. na > pokrycie kosztów obozów biedniejszych dzieci. Wspaniała robota, podziwiam i gratuluję. > Wydaje mi się, że Państwo powinno > wspierać wszystkie dzieci równo, a nie dzielić na gorsze (ZHP) i lepsze (ZHR). No pewnie, że nie. Tyle, ze jak dotąd było odwrotnie - "nasze" (Pacławskiego i kolesi") ZHP, i "ciemnogrodzkie" ZHR. I to do ZHP szły praktycznie wszystkie państwowe dotacje przeznaczone na harcerstwo. Która inna organizacja harcerska ma tak duży majątek jak ZHP? Harctur, Best Harctur, etc. Polecam króciutki artykuł pt. "Biznes po harcersku": www.wiadomosci.ngo.pl/x/34572 Odpowiedz Link Zgłoś
taylor7 Re: Premier: Ciesiołkiewicz pokazuje ideały harce 22.04.06, 19:46 waldek64 napisał: > toja89 napisał: > > > Tyle, ze jak dotąd było odwrotnie - "nasze" (Pacławskiego i kolesi") ZHP, i > "ciemnogrodzkie" ZHR. I to do ZHP szły praktycznie wszystkie państwowe dotacje > przeznaczone na harcerstwo. > No chyba tak było u Ciebie nie zgadzam się na nazywanie ZHR-u "ciemnogrodem" a moja drużyna nigdy nie była "Pacławskiego i kolesi" i nie będzie. To jest chore myślenie - wymuszanie podziału i dzielenie na lepszych i gorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Premier: Ciesiołkiewicz pokazuje ideały harce 22.04.06, 20:05 taylor7 napisał: > waldek64 napisał: > > > toja89 napisał: > > > > > > Tyle, ze jak dotąd było odwrotnie - "nasze" (Pacławskiego i kolesi") ZHP, > i > > "ciemnogrodzkie" ZHR. I to do ZHP szły praktycznie wszystkie państwowe do > tacje > > przeznaczone na harcerstwo. > > > > No chyba tak było u Ciebie ? Nie jestem harcerzem. > nie zgadzam się na nazywanie ZHR-u "ciemnogrodem" Ja również. > a moja drużyna nigdy nie była "Pacławskiego i kolesi" i nie będzie. W jakimś sensie była. Pacławski przez 10 lat dowodził całym ZHP. > To jest chore myślenie - wymuszanie podziału i dzielenie na lepszych i gorszych > . ? Wymuszanie? Podział w polskim ruchu harcerskim, jak mi się zdaje, jest faktem, nie potrafię go nie dostrzegać. Zaś dzielić (w sensie - rozróżniać, nie kłócić) można nie tylko na lepszych i gorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
toja89 Re: Premier: Ciesiołkiewicz pokazuje ideały harce 22.04.06, 19:57 Czytałem przed chwilką, dziękuję za wskazanie. Nie wiedziałem. Może zabrzmi to źle, ale napiszę jak myślę z punktu widzenia drużynowego. Nigdy nie interesowała mnie polityka, historii nawet nie lubię, czasem to co się dzieje w hufcu mnie nie obchodzi (i nie piszę o żadnych sprawach politycznych, bo mój hufiec się w to nie miesza). Nie obchodzi mnie szczególnie co się dzieje nawet w Głównej Kwaterze. Może to źle. Ale dla mnie zawsze najważniejsze były dzieciaki. To dla nich robię to wszytsko. Nie idę do pracy w wakacje żeby zarobić na studia, samochód i coś tam jeszcze, tylko organizuję obozy dla swoich harcerzy i dla dzieci z biednych rodzin. Ze strony swojego hufca zawsze mam pomoc. Komendant pomaga nam jak może, wszystko załatwi- złoty człowiek i też z intencją dla dzieci a nie dla siebie. Mam dosyć i szczerze powiem nie obchodzi mnnie kto tam ile kasy miał, ma i co jeszcze. Mam też dosyć tej dyskusji nt. kto jest lepszy, bo ja nieuważam kogoś za lepszego, a kogoś za gorszego- nie można robic takich podziałów. Przecież to dzieci cierpią przez dorosłych, którzy zamiast zająć się czymś konstruktywnym, bawią się w politykę. Każdego dziecka wola gdzie idze: ZHP czy ZHR. Ale Państwo powinno wspierać każde dziecko równo. Jeżeli w ZHR jest 15 tyś. to niech dadzą kwotę X na dziecko. Ale jak w ZHP jest 150tyś. to niech też na każde dziecko dadzą kwotę X. Bo ja widzę jak cierpią dzieci, a nie kto ile kasy się nahapał. Ja pracuję społecznie i innej możliwości nie widzę. Logiczne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
taylor7 Re: Premier: Ciesiołkiewicz pokazuje ideały harce 22.04.06, 20:08 toja89 napisał: > Mam też dosyć tej dyskusji nt. kto jest lepszy, > bo ja nieuważam kogoś za lepszego, a kogoś za gorszego- nie można robic takich > podziałów. Przecież to dzieci cierpią przez dorosłych, którzy zamiast zająć się > czymś konstruktywnym, bawią się w politykę. Każdego dziecka wola gdzie idze: ZH > P > czy ZHR. Ale Państwo powinno wspierać każde dziecko równo. Jeżeli w ZHR jest 15 > tyś. to niech dadzą kwotę X na dziecko. Ale jak w ZHP jest 150tyś. to niech też > na każde dziecko dadzą kwotę X. Bo ja widzę jak cierpią dzieci, a nie kto ile > kasy się nahapał. Ja pracuję społecznie i innej możliwości nie widzę. Logiczne, > prawda? Bardzo logiczne i bardzo prawdziwe, całe szczęście że większość instruktorów mysli tak jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Re: Premier: Ciesiołkiewicz pokazuje ideały harce 22.04.06, 20:10 toja89 napisał: > dla mnie zawsze najważniejsze były dzieciaki. To dla > nich robię to wszytsko. Nie idę do pracy w wakacje żeby zarobić na studia, > samochód i coś tam jeszcze, tylko organizuję obozy dla swoich harcerzy i dla > dzieci z biednych rodzin. Brawo, naprawdę podziwiam Pańską pracę, zachęcam do utrzymania takiego kursu. > Ja pracuję społecznie i innej możliwości nie widzę. Logiczne, > prawda? No pewnie! Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów! Odpowiedz Link Zgłoś