Dodaj do ulubionych

Czarnobyl: część dokumentów nadal tajna

25.04.06, 18:44
do tej pory pamietam smak lekarstwa ktore mi dawala pielegniarka bleh..
-
Obserwuj wątek
    • kpix Robienie z Czernobyla afery po 20latach to absurd! 25.04.06, 19:02
      Te dziesiatki tysiecy ofiar to kompletna bzdura.
      W ostatnim numerze Swiata Nauki jest bardziej obiektywny artykul na ten temat.

www.swiatnauki.pl/index.php?go=demony

Naglowek:

"Wybuch reaktora jądrowego w Czarnobylu media uznały za największą katastrofę
      drugiej połowy XX wieku. Dziś, po 20 latach od tego wydarzenia, raporty naukowe
      pokazują, że była to największa katastrofa psychologiczna, która zaważyła na
      rozwoju energetyki jądrowej"

To jest katastrofa PSYCHOLOGICZNA, zas radiologiczna (wzglednie) niewielka.
      Jaworowski pisze:

" Pod względem liczby ofiar śmiertelnych wypadek w Czarnobylu można więc uznać
      za niewielki. Tylko w minionym stuleciu wydarzyło się na świecie co najmniej
      kilkanaście znacznie tragiczniejszych katastrof przemysłowych, w których zginęło
      od kilkuset do kilkuset tysięcy ludzi. Około 15 tys. zmarło, gdy 2 grudnia 1984
      roku wskutek wybuchu w fabryce nawozów sztucznych w Bhopalu w Indiach uwolniło
      się kilkadziesiąt ton izocyjanku metylu, a zawalenie się zapory na rzece Banqiao
      w Chinach w 1975 roku spowodowało 230 tys. ofiar. Mimo to jakoś nie upamiętniamy
      kolejnych rocznic tych dramatycznych wydarzeń i pamięć o nich powoli zanika.

Również w przeliczeniu na ilość wyprodukowanej energii elektrycznej liczba
      zgonów w fatalnie skonstruowanej czarnobylskiej elektrowni jądrowej była
      mniejsza niż w wypadkach związanych z innymi sposobami wytwarzania energii: trzy
      razy niższa niż w elektrowniach olejowych, 13 razy niższa niż w elektrowniach na
      gaz płynny i 15 razy niższa niż w hydroelektrowniach. "
      • meerkat1 Re: Robienie z Jaworowskiego autorytetu to absurd 25.04.06, 19:59
        Jego nieudolnosc i karygodna bezczynosc po otrzymaniu wiadomosci o awarii w
        Czarnobylu - po prostu go dyskwalifikuja.
        • kpix akurat Polska zareagowala jako 1. w swiecie... 25.04.06, 20:50
          Nieudolnosc?

" W PONIEDZIAŁEK 28 kwietnia 1986 roku jak zwykle o dziewiątej rano
          przyjechałem do pracy. (...)
          O dziesiątej uruchomiliśmy więc awaryjny system operacyjny - meldunki
          napływały co dwie godziny. Mimo to dyrektor CLOR odmówił poinformowania
          rządu o skażeniu kraju. Około godziny 11 udało mi się jednak
          telefonicznie powiadomić o tym prezesa Państwowej Agencji Atomistyki (PAA).
          Niestety, od tego momentu aż do następnego dnia prezes stał się nieuchwytny."

O co ci chodzi?
          • marbaran O co chodzi? O niepojęte tchórzostwo. 25.04.06, 21:38
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=40832421
            • kpix Zalozmy, ze nawet. 26.04.06, 09:07
              Nie wiem, co wowczas robil Jaroszynski. Moze robil najpilniejsze rzeczy,
              jakie mogl zrobic, a moze nie. Moze uznal ze prezes PAA sam powiadomil
              premiera, a moze nie.

Najwazniejsze dla mnie jest to, ze wszystkie liczby swiadcza o tym,
              ze to byla katastrofa relatywnie _mala_, akcja profilaktyczna byla
              przeprowadzona fantastycznie, zas panika ludzi byla i do dzis
              utrzymuje sie wielka: nieproporcjonalna do katastrofy.
            • kpix ps. 26.04.06, 09:39
              jeszcze jedna rzecz. To nie jest tak, jak pisze Remuszko, ze
              stracono 6h, w wyniku czego stracono 18h.

W czasie tych 6h caly czas zbierano dane i je analizowano.
              Przeciez osad dot. tego, co sie dzieje i jak postapic,
              musial nastapic w wyniku nabycia i zanalizowania danych, w koncu.
              • anuszka_ha3.agh.edu.pl Brawo kpix! 27.04.06, 01:06
                Dodam, że "silne skażenie wokół Czarnobyla" już znacznie osłabło. Obecnie poziom
                promieniowania w słynnym opuszczonym mieście Prypeć jest taki jak w Warszawie.

Raporty i opinie ekspertów zebrałam tutaj:
                → → → → → → → → → →
                Odkryjmy Białoruś!
                odkryjmybialorus.blox.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka