marekmarecki8 25.04.06, 18:44 do tej pory pamietam smak lekarstwa ktore mi dawala pielegniarka bleh.. - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kpix Robienie z Czernobyla afery po 20latach to absurd! 25.04.06, 19:02 Te dziesiatki tysiecy ofiar to kompletna bzdura. W ostatnim numerze Swiata Nauki jest bardziej obiektywny artykul na ten temat. www.swiatnauki.pl/index.php?go=demony Naglowek: "Wybuch reaktora jądrowego w Czarnobylu media uznały za największą katastrofę drugiej połowy XX wieku. Dziś, po 20 latach od tego wydarzenia, raporty naukowe pokazują, że była to największa katastrofa psychologiczna, która zaważyła na rozwoju energetyki jądrowej" To jest katastrofa PSYCHOLOGICZNA, zas radiologiczna (wzglednie) niewielka. Jaworowski pisze: " Pod względem liczby ofiar śmiertelnych wypadek w Czarnobylu można więc uznać za niewielki. Tylko w minionym stuleciu wydarzyło się na świecie co najmniej kilkanaście znacznie tragiczniejszych katastrof przemysłowych, w których zginęło od kilkuset do kilkuset tysięcy ludzi. Około 15 tys. zmarło, gdy 2 grudnia 1984 roku wskutek wybuchu w fabryce nawozów sztucznych w Bhopalu w Indiach uwolniło się kilkadziesiąt ton izocyjanku metylu, a zawalenie się zapory na rzece Banqiao w Chinach w 1975 roku spowodowało 230 tys. ofiar. Mimo to jakoś nie upamiętniamy kolejnych rocznic tych dramatycznych wydarzeń i pamięć o nich powoli zanika. Również w przeliczeniu na ilość wyprodukowanej energii elektrycznej liczba zgonów w fatalnie skonstruowanej czarnobylskiej elektrowni jądrowej była mniejsza niż w wypadkach związanych z innymi sposobami wytwarzania energii: trzy razy niższa niż w elektrowniach olejowych, 13 razy niższa niż w elektrowniach na gaz płynny i 15 razy niższa niż w hydroelektrowniach. " Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Robienie z Jaworowskiego autorytetu to absurd 25.04.06, 19:59 Jego nieudolnosc i karygodna bezczynosc po otrzymaniu wiadomosci o awarii w Czarnobylu - po prostu go dyskwalifikuja. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix akurat Polska zareagowala jako 1. w swiecie... 25.04.06, 20:50 Nieudolnosc? " W PONIEDZIAŁEK 28 kwietnia 1986 roku jak zwykle o dziewiątej rano przyjechałem do pracy. (...) O dziesiątej uruchomiliśmy więc awaryjny system operacyjny - meldunki napływały co dwie godziny. Mimo to dyrektor CLOR odmówił poinformowania rządu o skażeniu kraju. Około godziny 11 udało mi się jednak telefonicznie powiadomić o tym prezesa Państwowej Agencji Atomistyki (PAA). Niestety, od tego momentu aż do następnego dnia prezes stał się nieuchwytny." O co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marbaran O co chodzi? O niepojęte tchórzostwo. 25.04.06, 21:38 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=40832421 Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Zalozmy, ze nawet. 26.04.06, 09:07 Nie wiem, co wowczas robil Jaroszynski. Moze robil najpilniejsze rzeczy, jakie mogl zrobic, a moze nie. Moze uznal ze prezes PAA sam powiadomil premiera, a moze nie. Najwazniejsze dla mnie jest to, ze wszystkie liczby swiadcza o tym, ze to byla katastrofa relatywnie _mala_, akcja profilaktyczna byla przeprowadzona fantastycznie, zas panika ludzi byla i do dzis utrzymuje sie wielka: nieproporcjonalna do katastrofy. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix ps. 26.04.06, 09:39 jeszcze jedna rzecz. To nie jest tak, jak pisze Remuszko, ze stracono 6h, w wyniku czego stracono 18h. W czasie tych 6h caly czas zbierano dane i je analizowano. Przeciez osad dot. tego, co sie dzieje i jak postapic, musial nastapic w wyniku nabycia i zanalizowania danych, w koncu. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Brawo kpix! 27.04.06, 01:06 Dodam, że "silne skażenie wokół Czarnobyla" już znacznie osłabło. Obecnie poziom promieniowania w słynnym opuszczonym mieście Prypeć jest taki jak w Warszawie. Raporty i opinie ekspertów zebrałam tutaj: → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś