Dodaj do ulubionych

Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża Ż...

28.04.06, 07:08
Judejczykowie falą na nas walą... Julian Tuwim
Obserwuj wątek
    • radek_sim Re: Później żydzi się dziwią, że nikt ich nie lubi 28.04.06, 07:21
      Później żydzi się dziwią, że nikt ich nie lubi. Sami są faszystami i fanatykami
      swojej religii. Ja im nie mówię, że maja zlikwidować ścianę płaczu, bo kojarzy
      się mi z murem Berlińskim. Takie pismo obraża nas Polaków.
      Polska powinna odpowiedzieć w sposób jednoznaczny, że to co leży w kulturze
      Polskiej to jest Polskie i Polaków. My się nie wtrącamy w ich działania i
      praktyki oraz ich kulturę.
      • marcus_crassus osobiscie zloze sie na zapewnienie liderom centrum 28.04.06, 07:39
        leczenia w tworkach. Tylko trzeba bedzie wydzielic jakies skrzydlo i najpierw
        sprawdzic je czy aby nie jest antysemickie.

poza tym musze przyznac ze wiekszej durnoty nie slyszalem. ci ludzie sie sami
        kompromituja
        • kropek_oxford Nie cale centrum - to Szymon Slupnik z Paryza:))) 28.04.06, 08:53
          Marcus - pisze tekst o tym, jak Pierwszy Glupi Zyd w Historii z zabytkami
          Baroku i Kontreformacji walczyl. Po angielsku, ale moge ci dac i po polsku
          • demosteness Nadajecie rozgłos takim "faktom", a "Dziennik" wy 28.04.06, 11:01
            Jeśli "GW" nadaje rozgłos takim "faktom", to niech nie dziwi się, że "Dziennik"
            zaczyna wygrywać z Gazetą. Szkoda, bo znam i cenię GW ale widzę, że coraz
            bradziej w mojej gazecie komentarz i rózne fobie wygrywają z obiektywną
            informacją. Może wogóle katolicy winni zrezygnować z Nowego Testamentu,
            ponieważ cała nauka Chrystusa jest w opozycji do Starego Testamentu! Przecież
            stwierdzenie: Mówiono Wam oko za oko, ząb za ząb a Ja Wam mówię: miłujcie
            nieprzyjaciół swoich, bo jęśli będziecie miłować tylko przyjaciół to jakaż
            będzie Wasza zasługa jest stwierdzeniem wielce wymownym. Gazeto obudź się, bo
            będziesz czytana tylko przez swoich w nakładzie 10 000 egzemplarzy! Odziel
            komentarz od swoich opinii i fobii, bo znikniesz z rynku! Chyba, ze o to chodz!
            • fritz.fritz Re: Nadajecie rozgłos takim "faktom", a "Dzienni 28.04.06, 11:13
              Akurat w tym przypadku GW podala (o ile nie przeklamala tekstu wypowiedzi, a
              nie sadze) podala OBIEKTYWNA informajce.

Nie nadaje rozglosu, tylko poinformowala o stanowisku CW. I to jest wszystko.

Mam wrezenie, ze wstydzisz sie wystapienia CW, uwazasz je za glupie, bezsensu i
              szkodliwe i nienormalne.

I masz calkowicie racje.

Ale wez i opieprz szanownych przedstawicieli centrum z Samuels na czele a nie
              czepiaj sie gazety informujacej, w tym przypadku GW.

Swietna uwaga z rezygnacja katolikow z Nowego Testamentu.
              Wlasnie na tym polega problem z zydami.

Ah, katolicy kochaja niestety wszystkich i chetnie nadstawiaja drugi policzek
              aby moc wybaczyc.

Czyzby zydzi chcieli ta cnote katolikow wykorzystac?
              • fritz.fritz Uzupelnienie:Pan Samuels wstydzi sie wygladu zydow 28.04.06, 11:20
                poniewaz uwaza to, ze aktorzy mieli "dolepione brody i pejsy" a to oznacza,
                ze "Żydzi zostali przedstawieni w sposób stereotypowy".

Tja, moze pan Samuels zajrzy do ktoregos z wiekszych miast eurpejskich ze
                spolecznoscia zydowska. Z cala pewnoscia zobaczy wlasnie takich z pejsami i
                brodami i dlugimi kapotami. Czarnymi.

I co najciekawsze, pan Samuels uwaza to za przejaw antysemityzmu.

Czyzby mial zamiar zaskarzyc tych zydow ortodoksyjnych o wojujacy antysemityzm?

A moze pan Samuels jest wariatem?

Co gorsza jest jednoczesnie przedstawicielem Centrum, ktore namietnie pisalo o
                polskich obozach koncentracyjnych. Wlasciwie mowi to wszystko o obecnje jakosci
                CSW.

• kropek_oxford A widziales fotki z Kalwarki? To bardzo urodziwi, 28.04.06, 15:10
                  ba...nawet piekni faryzeusze:) I zadnej hanby dla zydostwa w tym nie ma;)
            • kropek_oxford A jak sie toto ma do mnie? Nb. opinie o dziwnym 28.04.06, 15:02
              potraktowaniu tego zdarzenia przez GW wyrazam od wczoraj. I nie jest to,
              niestety, sprawa blaha i do zignorowania przez Polakow - Szymon Slupnik z
              Paryza zamiescil list do rzadu polskiego - jako list otwarty - na pierwszej
              stronie calosci Centrum Wiesenthala:
              www.wiesenthal.com/site/apps/nl/content.asp?c=fwLYKnN8LzH&b=312458&content_id={E0FB8EB3-97F4-48A2-9837-593EBA9B9751}
              Tego nie wolno przemilczec, choc jak sadze madrzejsze byloby bicie w
              ksenofobie , etnocentryzm i glupote Szymona z Paryza, tudziez jego zabawne
              podwiazywanie sie pod islamska karykaturowa histerie, nie zas jakies katolicko-
              polskie jeki martyrologiczne(uwazam ze bledem MSZ bylo wogole wspomnienie tu o
              religii - dyplomaci tam pracuja czy trapisci?)
              • teso Re: A jak sie toto ma do mnie? Nb. opinie o dziwn 29.04.06, 01:00
                Nie widze powodu do poplochu, chociaz odczuwam, ze wielu jest w obawie, ze to
                cos waznego. Jakis tam jegomosc, z jakiejs tam instytucji,(mysle , ze nie
                rzadowej), napisal cos tam do polskiego ministra,na jakiejs tam stronie
                internetowej i juz poploch. Mysle, ze protokol dyplomatyczny nie wymaga
                dostrzegac w tym czegos na co by nasz minister musial zareagowac. Odpowiadajac
                na taka zaczepke MINISTER dowidl by, ze nie wie po co ten urzad mu powierzono.
                WYBORCZA juz dawno zapomniala w jakim kraju sie publikuje i co jest istotnie
                wazne dla jego mieszkancow. Tematy, ktorymi sie najczesciej zajmuje to
                podgrzewanie animozji w narodzie, nawet tam i wtedy gdy one nie istnieja albo
                sa nieistotne.
        • kropek_oxford PS: To zydowska wersja muslimskiej wojny z 28.04.06, 08:57
          katykaturami Mahometa, marcus. I po tej linii nalezy w Szymona Slupnika z
          Paryza uderzyc:))
          • amdrzej11 [...] 28.04.06, 09:18
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • amdrzej11 Re: PS: To zydowska wersja muslimskiej wojny z 28.04.06, 09:55
            Powtorze moj post: "Glupis wacpan, jak zawsze! Tepota zaiste godna pomnika!
            • eptesicus a jakies argumenty? obalisz te opinie? 28.04.06, 12:53

• amdrzej11 Re: a jakies argumenty? obalisz te opinie? 28.04.06, 14:24
                Co ma obalac? Argumentami mozna obala tylko inne argumenty a tych zdecydowanie
                tu brak!
                • eptesicus Re: a jakies argumenty? obalisz te opinie? 28.04.06, 14:27
                  amdrzej11 napisała:

> Co ma obalac? Argumentami mozna obala tylko inne argumenty a tych
                  zdecydowanie
                  > tu brak!

sa. Nie zgadzasz sie, ze idiotyzm Muzulmanow w sprawie karykatur, idiotyzm
                  Żydow w sprawie kalwarii i inne idiotyzmy przeciw wolnosci to to samo zjawisko?
                  • amdrzej11 Re: a jakies argumenty? obalisz te opinie? 28.04.06, 14:35
                    Zgadzam sie z tym, ze zjawisko jest podobne! Nie to samo jadnak - tylko
                    podobne! Karykatury Mahometa mogly urazic gleboko wierzacych muzulmanow,
                    natomiast Kalwaria w zaden sposob nie obraza wiary Zydow!
                    • kropek_oxford Guzik prawda, bo na tych karykaturach Mahometa nie 28.04.06, 15:08
                      bylo. Popros marcusa, by ci je przypomnial, caly tuzin:))) Nawet glowni
                      imamowie Wlk.Brytanii uznali zgodnie, ze jesli owe dunskie karykatury w
                      czymkolwiek zgrzeszyly, to utrwalaniem stereotypu muzulmanina-terrorysty.
                      Podobnie jak Kalwaryjscy ludowe-ludyczni "faryzeusze" utrwalaniem stereotypu
                      Zyda - "wroga Pana Jezusa"
                      Glupi jestes Andrzeju i to w bardzo PiSuarowy sposob - mowisz o tym, o czym w
                      istocie guzik wiesz, a owych karykatur zes na oczy nie widzial:))) Nie warto
                      kwakac w zgodnym moherowym chorze, bo - po wyzwaniu innych od idiotow - samemu
                      wychodzi sie na SKONCZONEGO KRETYNA:)
                      • amdrzej11 Re: Guzik prawda, bo na tych karykaturach Mahomet 28.04.06, 15:20
                        To ty nie wiesz o czym piszesz! Na prawie wszystkich "karykaturach" wystapil
                        Mohamed we wlasnej osobie! Inna sprawa jest czy imamowie rzeczywiscie tak
                        przejeli tymi wizerunkami, czy tylko wykorzystali je w odpowiedniej chwili do
                        celow politycznych bedacych na reke Iranowi i jego planom budowy bomby
                        atomowej! Oczywisie waznym kontekstem calej sprawy jest tez k o m u bylo na
                        reke zwrocenie opinii wojujacych muzulmanow od samotnego Izraela w kierunku
                        calego swiata zachodniego! Kazdy kto o tym zapomina, wyjdzie w koncu, jak
                        piszesz, na "SKONCZONEGO KRETYNA" i zbudzi sie tak jak George Busch z reka
                        w nocniku!
                        P.S. Kaczynski jest pierwszym polskim prezydentem po odzyskaniu niepodleglosci,
                        ktorego sie nie wstydze, a PiS ma szanse byc pierwsza partia, ktora moze
                        zbudowac podwaliny pod uczciwy, bogaty i nowoczesny kraj!
                        • kropek_oxford Milo mi, ze potwierdzasz w pelni moja opinie o 28.04.06, 15:26
                          swoim IQ. A tu masz obrazki:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=36182823&a=36184259
                          Utrwalilem je pare miesiecy temu w swoim poscie, by zaden skonczony kretyn mi
                          nie mowil, ze to ja nie wiem, o czym mowie:))) No? Policz tych "Mahometow", bo
                          ja widze tylko Mahmudow:)))
                          • amdrzej11 Re: Milo mi, ze potwierdzasz w pelni moja opinie 28.04.06, 16:37
                            --------------------------------------------------------------------------------
                            Na czterech z nich jest prorok a na dwoch (jeden z nich jest obrazliwy - spojrz
                            co w slowniku oznacza dunskie i szwedzkie slowo "kuk") jest jego imie. Poza tym
                            ominales to co bylo tobie niewygodne!
                            • kropek_oxford Podaj numerki do "proroka" :))) 28.04.06, 16:40

• libryk Re: Później żydzi się dziwią, że nikt ich nie lub 28.04.06, 09:13
        radek_sim napisał:

> Później żydzi się dziwią, że nikt ich nie lubi. Sami są faszystami i
        fanatykami
        Takie pismo obraża nas Polaków.
        > Polska powinna odpowiedzieć w sposób jednoznaczny

...bardzo jestem ciekawy w jaki sposob odpowie przedstawiciel polskiej
        dyplomacji, skoro sam jest zydem.

...kurcze! jestem (przyznaje) nastawiony antyzydowsko.
        Zastanawiaja mnie takie fakty:
        1 Podstawy wspolczesnej literatury stworzyl Franz Kawka
        2 Podstawy wspolczesnej fizyki stworzyl Albert Einstein
        3 Podstawy wspolczesnej muzyki stworzyli Gustaw Maller i Arnold Schoenberg
        4 Podstawy wspolczesnej socjologii stworzyl Karol Marks
        5 Podstawy wspolczesnej psychologii stworzyl Zygmunz Freud
        Wszyscy byli zydami
        I WSZYSCY BYLI NIEMIECKO-JEZYCZNYMI ZYDAMI:
        Cholera! Zastanawiajace.

Erotyka lat 50 tych w USA:
        www.bogdan.mynetcologne.de

• amdrzej11 Re: Później żydzi się dziwią, że nikt ich nie lub 28.04.06, 09:20
          Sa tez wsrod Zydow - tak jak i wsrod innych narodow - glupcy pierwszej klasy!
          Sa tez wsrod nich zbrodniarze, gangsterzy, zlodzieje i klamcy! Chcesz liste?
    • ezpa7z9 Żydy to jednak głupi naród...1000 lat nad Wisłą 28.04.06, 07:33
      to taka sama trauma jak dla Lechitów!
    • rsrh Paranoja "starszych braci w wierze" !! 28.04.06, 07:35
      Najpierw wrabiaja nas w sprawy KL -niemieckiego obozu w okupowanej Polsce- a
      teraz nie podoba im sie Kalwaria!
      To ludzie chorzy z zanikami pamięci! Centrum ściga nazistów za morderstwa zydów
      ale nie przypominam sobie aby scigali oprawców z CCCP za podobne czyny w
      stosunku do tej nacji.
      Nie znam także ich wyjaśnienia w sprawie milczenia zydów w USA jak likwidowano
      ich współwyznawców w III Rzeszy i krajach okupowanych, a posiadali na ten temat
      pełna informację !! Ci współwinni przez zaniechanie Centrum nie interesuja ??
      • kropek_oxford No i PO CO Polak tylek do kopa nadstawia, skoro 28.04.06, 08:56
        Zyd Szymon z Paryza go jako pierwszy wypial? Facet tak samo glupio dal pupy jak
        Muslimy z atakami na karykatury. I nalezy wlasnie TEN aspekt calej sprawy
        wykorzystac:))
        • eptesicus śliczne jak debile całego świata nadstawiają tyłek 28.04.06, 14:26
          pomnij kropek idiotow z LPR-u w sprawie Wierszalina i sw. Wigelfortis, a teraz
          to :-))) Ten glupi Żyd paryski idzie dokladnie ta sama sciezka co wczesniej
          glupi Polacy LPRowcy z Białegostoku

dostarczajac nam radosci :-))
    • qwer777 Ostateczne Rozwiązanie 28.04.06, 07:47
      Mam już tego dosyć. Może by tak Polska stała się częścią Izraela, wprowadzono
      by tu prawo tego państwa, mnie zamknięto w gettcie dla Polaków, co jakiś czas
      zabiliby jakieś dziecko, zlikwidowaliby raz na zawsze problem antysemityzmu, a
      po kilku latach i tych co wyssali antysemityzm z mlekiem matki w ramach
      programu Ostatecznego Rozwiązania - byłby spokój.
      • radek_sim Re: zajmijcie się zbrodniarzami z Rosji 28.04.06, 08:00
        Przez swoje działanie prowokują do antyżydowskich działań.
        Niech się raczkiem wycofają, bo Polak to nie Zachód, który da sobie narzucić
        czyjąś religię.
        Przez swój list obrażają uczucia religijne Polaków. A my również jesteśmy
        zagorzałymi fanatykami. Chyba zdają sobie sprawę, czym to pachnie. Tak to jest
        daj żydowi palec to chce rękę, dasz rękę chce wszystko. Przedmówca ma rację
        zajmijcie się zbrodniarzami z Rosji.
        • kropek_oxford [...] 28.04.06, 09:00
    • angelene Re: Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża 28.04.06, 07:58
      Julian Tuwim Był Żydem.
      • amdrzej11 Re: Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża 28.04.06, 09:21
        No i co z tego?
      • elephant_tusk Re: Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża 28.04.06, 09:49
        Julian Tuwim nie odżegnywał się od swojego żydowskiego pochodzenia. Ale byłby
        zniesmaczony, gdyby kazali mu się określić, czy uważa się za Żyda, czy za
        Polaka. Był tak samo Polakiem, jak Żydem. Niewielu jest ludzi tak zasłużonych
        dla kultury polskiej, jak on. Takich ludzi było bardzo wielu, no, może ich
        zasługi dla Polski były na ogół mniejsze. Także w Auschwitz straciło życie
        wielu ludzi, którzy uważali się równocześnie za Żydów i Polaków. Dzielenie
        ofiar na żydowskie i inne może być wyznacznikiem rasizmu.

Przypomina mi się inna kampania żydowska: przeciw filmowi "Pasja" Mela Gibsona.
        Obejrzałam go sobie w telewizji i jako żywo - nie umiałam znaleźć tam treści
        antysemickich. Ale być może nie jestem obiektywna i antysemityzm wyzssałam z
        mlekiem matki, dlatego tak trudno mi zauważyć oczywistości?
        • fritz.fritz Re: Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża 28.04.06, 11:31
          elephant_tusk napisała:

> Julian Tuwim nie odżegnywał się od swojego żydowskiego pochodzenia. Ale byłby
          > zniesmaczony, gdyby kazali mu się określić, czy uważa się za Żyda, czy za
          > Polaka. Był tak samo Polakiem, jak Żydem.

Nie sadze, ze byl tak samo Polakiem jak Zydem. Byl Polakiemi z zydowskimi
          korzeniami albo polskim Zydem a nie zydem mieszkajacym w Polsce.

Okolo 3-4% zydow mieszkajacych w Polsce bylo polskimi Zydami.
          Wspaniali ludzie, ktorzy bardzo duzo wniesli do Polski i polskosci.

Niestety, nie bylo ich wiecej.

Wiekszasc zydow byla niezwykle negatywnie nastawiona od niepodleglosci Polski.
          O tym oczywiscie wiedzialo spoleczenstwo miedzywojenne.

Jestem ciekawy, kiedy wreszcie historycy opracuja antologie wydawnictw
          zydowskich z okresu powiedzmy 1875-1939 dotyczacych Polski z solidnym indexem,
          bez zadnych dodatkowych komentarzy.

I byloby bardzo ciekawe jako dzielo referencyjne zebrac prace zydowskie
          dotyczace polski powiedzmy z okresu 1600- 1875.

Jestem przekonany, ze wynik tych badan bylby najwiekszym szokiem .... dla
          samych zydow.

>Niewielu jest ludzi tak zasłużonych
          > dla kultury polskiej, jak on. Takich ludzi było bardzo wielu, no, może ich
          > zasługi dla Polski były na ogół mniejsze. Także w Auschwitz straciło życie
          > wielu ludzi, którzy uważali się równocześnie za Żydów i Polaków. Dzielenie
          > ofiar na żydowskie i inne może być wyznacznikiem rasizmu.
          >
          > Przypomina mi się inna kampania żydowska: przeciw filmowi "Pasja" Mela
          Gibsona.
          >
          > Obejrzałam go sobie w telewizji i jako żywo - nie umiałam znaleźć tam treści
          > antysemickich. Ale być może nie jestem obiektywna i antysemityzm wyzssałam z
          > mlekiem matki, dlatego tak trudno mi zauważyć oczywistości?

Ladnie to powiedzialas.
      • findzia Re: Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża 29.04.06, 01:13
        Tuwim to madry ,inteligentny czlowiek.Szkoda ,ze tak malo rodzi sie takich
        ludzi.Dla mnie nie jest wazna narodowosc,ale wazny jest czlowiek.Gdyby wiecej
        przedstawicieli narodu zydowskiego przyklad bralo z Tuwima i Tuwimowi podobnych
        problemy antysymityzmu czy antypolonizmu nie mialyby miejsca.
    • memhos SUPER, obraża ich własna historia :-p 28.04.06, 08:20
      Oraz to jakie nosili stroje w starożytności. Czas aby Turcja zaprotestowała
      przeciwko inscenizacjom Odsieczy Wiedeńskiej, a Niemcy domagali się aby podczas
      odgrywania bitwy pod Grunwaldem oddziały XXX nie miały na tarczach wyraźnych
      YYYY :-)
      --
      Wiadomości z każdej bajki
    • 18261826www teraz mozemy zrozumiec Jedwabne 28.04.06, 08:35
      Dla milionow katolikow(jestem tez katolikiem)religia jest zrodlem
      :wiary,tradycji i kultury.Dla zwyrodnialej zaszczutej prostackiej dziczy
      religia jest zrodlem zla i nienawisci.Radio Maryja szczujac i oglupiajac
      prostych i ciemnych ludzi antysemityzmem i rasizmem czyni z nich wlasnie taka
      prostacka,prymitywna dzicz.Taka dzicz plula niedawno w sadzie gdanskim na Pawla
      Huelle wznoszac okrzyki:"Zydzi do gazu" i taka sama dzicz wiazala malenkim
      dzieciom nozki i wrzucala je na stos dopalajacej sie stodoly w Jedwabnem.
      • amdrzej11 Re: teraz mozemy zrozumiec Jedwabne 28.04.06, 09:23
        Wymieszales wacpan po rowno ziarno z plewami, i myslisz, ze na to glupcow
        zlapiesz...
        • eptesicus zdrowi ludzie mają argumenty, szaleńcy - metafory 28.04.06, 13:42
          • amdrzej11 Re: zdrowi ludzie mają argumenty, szaleńcy - meta 28.04.06, 14:24
            www.serendipity.li/more/finkel.html
    • jan583 Przecie to rzymianie zamordowali 28.04.06, 08:43
      A najlepiej jakby było że Polacy z AK ,tymczasowo przebywajacy na ziemi palestyńskiej i to nie było wcale tak dawno ,a około 60 lat temu ...
      • karbat Re: Przecie to rzymianie zamordowali 28.04.06, 08:47
        ale katolik to widzi inaczej i na to nic nie poradzisz
        • amdrzej11 Re: Przecie to rzymianie zamordowali 28.04.06, 09:24
          Nie tylko katolik widzi inaczej! Rowniez Zydom, Niemcom i Rosjanom oczy bielmem
          zaszly!
      • radek_sim Re: A wydali ziomkowie, faryzeusze. 28.04.06, 08:54
        A kto go wydał Rzymianom Ćwoku. Historii nie zmienisz, nie próbuj zmieniać
        wiary i ranić uczucia innych ludzi.
    • el_p Re: Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża 28.04.06, 08:44
      A jak mieli przedstawic zydow w tym teatrzyku? Przeciez tu chodzi o szopke na
      poziomie II klasy podstawowki, robiona przez doroslych. Wiadomo, rzymianin musi
      miec tunike, irokeza na glowie, jezus musi miec brode i dlugie wlosy. TO SA
      IKONY. Jak mieli przedstawic ta historyjke. Jesli w tej legendzie jest napisane
      jak wol, ze to zydzi wydali wyrok, to co mieli zrobic? Przebrac ich w
      hitlerowskie mundury i glosno trabic przez megafon: "to nie Zydzi tylko SS
      skazalo Jezusa na krzyz, a Polacy im go wydali"?
      Jak tak dalej pojdzie, to w filmach trzeba bedzie zachowac parytet. Np film o
      froncie wschodnim: w armi niemieckiej 10% Zydow, 10% Gejow, 10% Murzynow, 10%
      Feministek, 10% ekologow, 10% eskimosow(w koncu tez im zylka peknie i zaczna sie
      awanturowac o pamiec o nich), itp.
      • karbat Re: Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża 28.04.06, 08:53
        zydzi stworzyli religie katolikow wiec maja teoretycznie prawo na
        wprowadzenie znaku towarowego "Jezus" (dolaczyl bym Jahwe ,apostolow,wylaczajac
        Grekow ) a tym samym do pobierania oplat.

Nam Katolikom pozostala by wiara w diabla Lucyfera - "niosacego swiatlo" :(
    • kropek_oxford [...] 28.04.06, 08:50
      • kropek_oxford Krytyka zurnalisty GW zostala ocenzurowana. 28.04.06, 14:52
        Slowo zurnalisty GW swietem jest. In seculla secullorum. Amen.
        PS: Co wiecej, dostalem bana do 14.00
    • malford Oczywista konsekwencja lizusostwa polskich władz 28.04.06, 09:09
      I co pomogło spotkanie Kaczyńskiego ze Światowym Kongresem Żydów, jedwabiński
      masochizm, jarmułka na głowie Kwaśniewskiego? Tylko rozzuchwaliło Żydów. Już im
      nie wystarcza zwrot tysięcy nieruchomości, udział Polaków w napaści na Irak w
      imię izraelskich interesów, faktyczna kontrola nad polską polityką zagraniczną.
      Teraz będą nam dyktować formy praktyk religijnych. W czsie ostatnich świąt TVP
      pokazała "Pasję" Mela Gibsona. W kategoriach "obrażania Żydów" film ten bije
      kalwaryjskie misteria pasyjne na głowę. Mimo to i mimo wściekłości
      amerykańskiej diaspory, nie udało się zablokować dystrybucji filmu w USA. Za
      chwilę się okaże, że w wasalizacji wobec Żydów Stany Zjednoczone wysiadają przy
      Polsce. Polskie Radio podało dzisiaj, że o. Rydzyk ma zostać wysłany przez
      generała zakonu redemptorystów, o. Tobina, do Burkina Faso. Z tej okazji
      Centrum Wiesenthala urządzi pewnie bal z fajerwerkami. Brawo! Od razu
      przybędzie w Polsce parę milionów jadowitych antysemitów. Może o to właśnie
      chodzi?
    • amdrzej11 Re: Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża 28.04.06, 09:16
      Co za debile! "Misteria wilkopostne zniewazaja Zydow"! "Zydzi zostali
      przedstawieni w sposob stereotypowy"! A w jaki sposob mieli zostac
      przedstawieni? Tak jak polska szlachta? A moze to nie Zydzi skazali
      i zamordowali Jezusa (tez Zyda - dodaje to, zeby inni debile sie nie czepiali)?
      A moze to r z e c z y w i s c i e byla polska szlachta?
      Auschwitz, Birkenau, Treblinka i Belzec to dla bardzo wielu Zydow - "polskie
      obozy zaglady"! Zydow tam wedlug nich zabijali nie Niemcy, tylko nazisci,
      w domysle - z Polski! Jezeli Polacy zabili kilka milionow Zydow z powodu
      nienawisci rasowej, mogli tez zabic i Jezusa! Czyz nie? Potrzeba teraz tylko
      Dana Browna zeby to udowodnic.
    • darekpw A czy morderstwo Chrystusa nie obraza ? 28.04.06, 09:33
      W tym tonie to Zydzi powinni sie domagac od Benedykta XIV by potepil Nowy
      Testament i to co jest w nim przekazywane o Zydach lub wrecz cale
      chrzescijanstwo bo przypominanie zabicia Jezusa na zadanie Zydow jest
      niestosowne dla pewnych srodowisk...
      • eptesicus nie obraża bo dzieki temu możesz iść do nieba 28.04.06, 12:54
      • kropek_oxford A zapiew fanatyczno-katolicki to tu po jakie licho 28.04.06, 15:18
        Dolaczasz do Muslimstwa, atakujacego dunskie karykatury i Glupiego Zyda z
        Paryza?
    • radek_sim Re: parę zmyślnych rysunków o Żydach. 28.04.06, 09:37
      A może na wzór kuperków kaczek. Autorzy puścili, by w Internet parę zmyślnych
      rysunków o Żydach. Morze trzeba ich nauczyć poczucia humoru jak już czepiają
      się głupot. Centrum Żydowskie będzie miało, co robić ścigając po Internecie
      autorów karykatur.
      Wszak wczoraj tyle było o demokracji i ataku na nią oraz granicach dobrego
      smaku i przyzwoitości. Zobaczymy, jaki efekt będzie po ukazaniu rysunków
      związanych z żydami.
      • karbat Re: Wszystko plynie :) 28.04.06, 09:48
        stroje zydow na scenie jarmarczno-odpustowego teatrzyku w Kalwarii beda
        zmienione o co zaklad

wiecej powiem od dzis trzeba bedzie mowic ,ze to Rzymianie skazali Jezusa
        wykonali wyrok tzn go zamordowali ,ktoremu katolikowi w Polsce to przejdzie
        przez usta .
        Katolik polski wie lepiej bo ksiunc tak mowil .

• radek_sim Re: Wszystko plynie :) 28.04.06, 10:00
          No to trzeba szyć szmaty na następny rok wbrew zakazowi urządzić szopkę
          dołaczając do drogi krzyżowej jako faryzeusz żydowski.
          • amdrzej11 Re: Wszystko plynie :) 28.04.06, 10:24
            Hehehe...Nie bedziesz sam! Ja tez dokleje sobie pejsy!
            • radek_sim Re: Wszystko plynie :) 28.04.06, 10:37
              Jeszcze chwila i żydowskich faryzeuszów (i tych w przebraniu i tych prawdziwych
              z Centrum) będzie tam więcej od Rzymian. No, ale będzie przynajmniej
              realistycznie tak jak to było w rzeczywistości.
              Salem!
    • lukkk218 GW = zydzi + geje, litosci 28.04.06, 10:36
      w kolko to samo z... sie chce. przecietnego czytelnika zyd i gej nic nie
      interesuje wiec przesrancie
      • kwiecien45 Do Św.Marka, Mateusza, Łukasza i Jana zgłosić 28.04.06, 10:41
        Z Ewangielii wynika wymowa Męki Pańskiej.
        A wymowa ta jest jednoznaczna.
        Czyli Pan W. swój protest do autorów Ewangieli niech zgłasza.
        • karbat Re: kwiecien 45 28.04.06, 11:10
          kwiecien45 napisał:

> Z Ewangielii wynika wymowa Męki Pańskiej.
          > A wymowa ta jest jednoznaczna.
          > Czyli Pan W. swój protest do autorów Ewangieli niech zgłasza.
          >
          Marek,lukasz,Jan i Mateusz nie napisali ewangelii !

1)tonie sa imiona zydowskie
          2)ci goscie nie pisali po zydowsku
          3)te imiona autorom zostaly nadane dopiero w II w ne
          4)ewangelie pisali autorzy anonimowi

nie wszystko co ksinc mowi i naucza jest prawda. amen

--------------------------------------------------------------------------------
          • amdrzej11 Re: kwiecien 45 28.04.06, 11:28
            To sama regula dotyczy tez tego co mowi i naucza rabin...
          • eptesicus Re: kwiecien 45 28.04.06, 13:40
            > Marek,lukasz,Jan i Mateusz nie napisali ewangelii !
            >
            > 1)tonie sa imiona zydowskie
            > 2)ci goscie nie pisali po zydowsku

TO SĄ IMIONA HEBRAJSKIE CZYLI ŻYDOWSKIE. A pisali po grecku ale ci goscie byli
            ZYDAMI.
        • kropek_oxford "Wymowe" to se wsadz, bo nawet Glupi Szymon z 28.04.06, 15:22
          Paryza mowi nie o tresci, ale o "stereotypizacjach w formie". I za to nalezy
          tluc w niego jak w bemben, bo forma jest forma zabytkowa - utrwalona w
          folklorze parateatralna forma doby Kontreformacji:)
      • eptesicus lepiej być Żydem i gejem niż syf-polaczkiem 28.04.06, 13:38
        • amdrzej11 Re: lepiej być Żydem i gejem niż syf-polaczkiem 28.04.06, 14:25
          Na Zdrowie!
    • mortenpl Antysemita 28.04.06, 10:43
      Nie jestem antysemitą, ale tego typu wypowiedzi sprawiają, że chyba powoli się
      nim staje. Mam wrażenie, że nie tylko ja.
      • kwiecien45 Re: Antysemita 28.04.06, 10:57
        mortenpl napisał:

> Nie jestem antysemitą, ale tego typu wypowiedzi sprawiają, że chyba powoli
        się nim staje. Mam wrażenie, że nie tylko ja.

To nie jest antysemityzm. Po prostu wnerwiają Cię bezczelni faceci.
        A to że akurat ci są Żydami nie ma przecież żadnego znaczenia.
        Pełno takich.
        Czyli złość na czyjąś bezczelność nie jest żadnym antysemityzmem.

• eptesicus oczywiscie ze nie jest 28.04.06, 13:36
          > To nie jest antysemityzm. Po prostu wnerwiają Cię bezczelni faceci.
          > A to że akurat ci są Żydami nie ma przecież żadnego znaczenia

popieram. Ale jesli ktos twierdzi, po wypowiedzi jakiegos JEDNEGO frajera z
          Francji wykazujacego straszny antypolonizm, ze "Zydzi nienawidza Polski",
          ze "koszerna Gazeta to rozdmuchuje" itp., ze WSZYSCY Zydzi to nasi wrogowie i
          niech sie odczepia od Polski - to juz jest antysemityzm.

Antysemityzm = smieszna glupota.

Powoduja skurcze przepony a smiech to zdrowie

• amdrzej11 Re: oczywiscie ze nie jest 28.04.06, 14:31
            Przejrzalem posty! Nikt tak nie twierdzi! N i k t! Sa za to posty, z ktorych
            wynika, ze niektorzy dyskutanci zdaja sobie sprawe z faktu, ze obok Zydow
            madrych, dobrych - takich, ktorzy popchneli cywilizacje naprzod, sa tez
            (podobnie jak w kazym narodzie) Zydzi podli, klamliwi - Zydzi zlodzieje
            i mordercy. Zarowno z jednych jak i drugich mozna ulozyc dlugie listy!
      • eptesicus antysemitą można stać się tylko z własnej woli... 28.04.06, 13:31
        ...a nie pod wpływem czyisch wypowiedzi
    • m_q A jak obraża Rzymian! 28.04.06, 10:57
      Premier Włoch i burmistrz Rzymu powinni zaprotestować...
      • bob_l Więcej godności, rodacy! 28.04.06, 11:15
        Gdy pokazywano na zachodzie rolnika z koniem jako obraz naszej wsi, protestom
        nie było końca. Gdy Polaków pokazywano jako złodzieji spodni w Media Markt w
        zachodnich reklamach, też protestowaliśmy. My, Polacy chcemy, aby w innych
        krajach szanowano naszą godność, domagamy się tego i krytykujemy nasz rząd, że
        zbyt rzadko protestuje, gdy nasza godność jest szargana.
        Skończmy z mentalnością Kalego! Nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe. Kochaj
        bliźniego swego, jak siebie samego! Nie bądź świnią, szanuj czyjąś godność, by i
        ciebie szanowano! Żydzi mają prawo żądać tego od nas.
        • amdrzej11 Re: Więcej godności, rodacy! 28.04.06, 11:30
          Pomieszales ziarno z plewami i chcesz to teraz opchnac jako produkt de luxe!
          • eptesicus a tak konkretniej, może odeprzesz ten argument? 28.04.06, 12:55

• amdrzej11 Re: a tak konkretniej, może odeprzesz ten argumen 28.04.06, 14:45
              "Gdy pokazywano na zachodzie rolnika jako obraz naszej wsi", gdy "Polakow
              pokazywano jako zlodziei spodni w Media Markt" uzywano tego jako uogolnienia
              dotyczacego polskich rolnikow albo wszystkich Polakow. Gdy pokazywano Zydow
              w "Pasji" Gibson albo w Kalwarii Zebrzydowskiej niczego tam nie uogolniano!
              Niczego nie odnoszono do c a l e g o narodu zydowskiego. Przedstawiono
              wylacznie dosc szczegolowo fakty historyczne! Podobnie jak mowiac o winie
              Polakow w Jedwabnem i Radzillowie nie przenoszono winy na caly narod polski,
              a ukazano wylacznie wine tamtych malych spolecznosci!!!
              • eptesicus no widzisz, jak chcesz to potrafisz dyskutować :-) 28.04.06, 16:47
      • karbat Re: kwiecien 45 28.04.06, 11:22
        kwiecien45 napisał:

> Z Ewangielii wynika wymowa Męki Pańskiej.
        > A wymowa ta jest jednoznaczna.
        > Czyli Pan W. swój protest do autorów Ewangieli niech zgłasza.
        >
        Marek,lukasz,Jan i Mateusz nie napisali ewangelii !

1)to nie sa imiona zydowskie
        2)ci goscie nie pisali po zydowsku
        3)te imiona autorom zostaly nadane dopiero w II w ne
        4)ewangelie pisali autorzy anonimowi

nie wszystko co ksiunc mowi i naucza jest prawda. amen

juz JPII nauczal,ze nalezy sie szacunek dla starszych braci w wierze !

nawet Jezus mowil nie czyn drugiemu co tobie nie milo !

nie milo zydom aby ich w ten sposob przedstawiano,to ich uszanuj jak mowili W /W
        i nie rob jaselek o jarmarczno - odpustowym guscie ,charakterze ,niemajacych
        sie nijak do obiektywnej prawdy teologicznej.

• amdrzej11 Re: kwiecien 45 28.04.06, 11:36
          Niemcom tez jest niemilo jak sie ich przedstwia w roli sprawcow II Wojny
          Swiatowej i Holokaustu. Dlatego teraz mowi sie, ze to zrobili nie Niemcy, tylko
          jacys nazisci w "polskich obozach". Rosjanowm jest niemilo jak sie ich oskarza
          o zbrodnie katynska. Uwazaja oni, ze to nie Rosjanie zrobili, tylko jacys
          stalinowscy przestepcy. Turcy uwazaja, ze oni nie wymordowali Ormian tylko
          Ormianie wymordowali sie sami. Przyznajmy im racje w imie poprawnosci. Niech im
          bedzie!
    • roztoka Czy Polacy powinni się obrażać na "polish jokes"? 28.04.06, 11:15
      Przecież to takie niewinne. Widocznie nie mają poczucia humoru i czepiaja się
      byle czego psując przyjemność i okazję do pośmiania się. Swoim "czepianiem się"
      i swoistą nadwrażliwością naruszają utartą tradycję amerykańską podkładania
      dowolnej narodowości pod znane od dawna żartobliwe schematy sytuacyjne. A że
      padło akurat na Polaków, to jeszcze nie powód do obrażania sie i interwencji. -
      - Tak własnie reagowali niektórzy Amerykanie na polskie protesty...

Sytuacja z przedstawienia misteryjnego i rola w nim Żydów troche
      przypomina "polish jokes" utrwalajace negatywne stereotypy. Tylko, że oburzenie
      z powodu "polish jokes" było "słuszne", natomiast protesty Żydów mają świadczyć
      o nadwrażliwości i arogancji
      • ambl Re: Czy Polacy powinni się obrażać na "polish jok 28.04.06, 11:37
        ach jak to dobrze że w swoim czasie pojawił się wujek A.bo inaczej to dopiero u
        nas teraz byłby problem z tymi cycełe czy jakoś tam
      • amdrzej11 Re: Czy Polacy powinni się obrażać na "polish jok 28.04.06, 11:47
        Tzw misterium w Kalwarii wcale nie jest odpowiednikiem "polish jokes".
        Odpowiednikiem bylyby "jewes jokes". Przy pewnych zastrzezeniach, by moze,
        odpowiednikiem Misterium bylby tzw Marsz Zywych w KL Auschwitz.
        • roztoka Jak ktoś chce uparcie udawać idiotę, to jego 28.04.06, 12:11
          problem. Tylko czemu wysyp takich typów na forum (i nie tylko tam)?

Przecież podobieństwo między "polish jokes" a rolą przeznaczoną Żydom w
          misteriach paschalnych dotyczy niczego innego, tylko wyłącznie ich podobieństwa
          w utrwalaniu negatywnych stereotypów.
          Jak widać - test z rozumienia tekstu na nowej maturze bardzo wielu osobom słabo
          by poszedł.
          Mnie osobiście misteria, ani Judasz podczas jasełek nie przeszkadzają, lubię te
          przedstawienia. Rozumiem jednak zastrzeżenia innych osób, zwłaszcza Żydów
          po "doświadczeniach", tym bardziej że obiektywnie przez całe wieki Kościół
          rzeczywiście krzewił antysemityzm. Głupi, niedouczony, leniwy umysłowo kler
          swoim antysemityzmem przyczynił się do tego, że Żydzi laicyzację i
          antyklerykalizm uznali za swój wiodący cel.
          • amdrzej11 Re: Jak ktoś chce uparcie udawać idiotę, to jego 28.04.06, 15:08
            "Polish jokes" i rola Zydow w misteriach paschalnych to zupelnie dwa
            nieprzystajace do siebie w zaden sposob problemy! "Polish jokes" rzeczywiscie
            moga sluzyc (i sluza) utrwalaniu negatywnych stereoptypow, szczegolnie jezeli
            sa nadawane w glownych wydaniach programow CNN, opisywane w New York Times,
            Washington Post albo tygodniku Bild. Rola Zydow zostala zas zapisana przez nich
            samych w historii swiata i jest tylko w misteriach wylacznie odtwarzana! Rola
            ta nie dotyczy w zaden sposob c a l e g o narodu zydowskiego i nie jest tez
            tak pojmowana! Jezeli zas chodzi o antykristianizm i antyklerykalizm Zydow to
            przeciez - jazeli sie zastanowisz - to smierc Chrystusa jest efektem czystej
            wody antykristianizmu kaplanow zydowskich! Jezus zginal na krzyzu poniewaz
            niektorzy bedacy u wladzy Zydzi byli na tyle nietolerancyjni, ze skazali na
            smierc czlwieka - Zyda, ktory odwazyl sie ich otwarcie skrytykowac i powiediec
            im publicznie prawde w oczy! Jezus zginal, bo jego rodacy okazali wobec Niego
            smiertelna nietolerancje religijna! "Glupi i niedouczony" i - jak dalej
            piszesz - "leniwy umyslowo kler", wypelnia wylacznie (choc tylko szczatkowo, bo
            zdecydowanie zlagodzona przez nauki Jezusa - pamietasz nadstawianie drugiego
            policzka?) starotestamenowozydowska zasade: oko za oko, zab za zab.
            P.S. Ta uwage o maturze pomine, bo moglaby sie latwo obrocic przeciwko tobie.
            Pozdrawiam
    • mobileinmobili Rasizm polski nie zna granic 28.04.06, 12:01
      dzsiaj gdy caly swiat zachodni, jest poruszony bestialska zbrodnia dokonano przez Polakow, ktorzy piecioma uderzeniami noza zabili w bialy dzien belgijskie dziecko, okazuje sie ze to nie Polacy, juz po cichu podaje sie ze to Romowie, po polsku Cyganie, a wiec znowu rasizm, ktory chce zamazac polskie zbrodnie, Romowie to przede wszystkim Polacy i wychowani w Polsce mordercy.
      • radek_sim Re: Szkoda że zlikwidowano karę śmierci. 28.04.06, 12:09
        Czy ja wiem, czy to rozmija się z prawdą. To tak jakby mnie nazwać Polakiem i
        Ślązakiem.
        Istota w tymże człowiek zabił człowieka, a za to powinna być oczywiście kara
        śmierci. Szkoda, że jej nie ma. Jest pociechą w tym wszystkim fakt, że szybko
        złapano gnojka i podejrzewam, że równie szybko go odeślą do Belgii. Na dodatek
        będzie sądzony jak dorosły. Mam nadzieje, że dostanie dożywocie bez prawa
        zwolnienia przedwczesnego.
      • karbat Re: andrzej11 niezupelnie tak 28.04.06, 12:12
        amdrzej11 napisal

Niemcom tez jest niemilo jak sie ich przedstwia w roli sprawcow II Wojny
        Swiatowej i Holokaustu. Dlatego teraz mowi sie, ze to zrobili nie Niemcy, tylko
        jacys nazisci w "polskich obozach". Rosjanowm jest niemilo jak sie ich oskarza
        o zbrodnie katynska. Uwazaja oni, ze to nie Rosjanie zrobili, tylko jacys
        stalinowscy przestepcy. Turcy uwazaja, ze oni nie wymordowali Ormian tylko
        Ormianie wymordowali sie sami. Przyznajmy im racje w imie poprawnosci. Niech im
        bedzie!

1)Niemcy jako kraj ,spoloczenstwo przeprosili zydow za uczynione zlo
        Polska czy tez spoleczenstwo Polskie tego nie uczynilo nigdy !

2)Rosjanie przyznali sie do zbrodni ,nie uznali Katynie jako zbrodni przeciw
        ludzkosci

3)Wowczas Turcja nie istniala
        • m_q Karbat, zupełnie nie tak 28.04.06, 12:21
          > 1)Niemcy jako kraj ,spoloczenstwo przeprosili zydow za uczynione zlo
          > Polska czy tez spoleczenstwo Polskie tego nie uczynilo nigdy !
          Jakie zło? Konkrety proszę...

> 2)Rosjanie przyznali sie do zbrodni ,nie uznali Katynie jako zbrodni przeciw
          > ludzkosci
          A przeciw czemu?

> 3)Wowczas Turcja nie istniala
          Jak to nie istniała? A jaki kraj uczestniczyl w I Wojnie Światowej???

• kropek_oxford Imperium Osmanskie:))) 28.04.06, 16:40

• kropek_oxford Nie wytlumaczysz: ocene IQ andrzeja pozostawilem 28.04.06, 16:39
          wyzej:))) To jeden z tych, ktorzy wiedzac guzik sa przekonani, ze wiedza
          LEPIEJ;)
      • red_tab Re: Rasizm polski nie zna granic 28.04.06, 12:25
        niestety, trudno się z tym nie zgodzić. Godzi się tylko dodać, że to belgijska
        prasa wspomniała o romskich korzeniach.
        • m_q Re: Rasizm polski nie zna granic 28.04.06, 12:29
          Bo jesli polski obywatel narodowości żydowskiej miał w Polsce nieruchomość i
          umarł bezpotomnie to znaczy, ze był Żydem dziedziczy po nim amerykańska fundacja
          lub państwo izrael.

Jeśli obywatel polski narodowości cygańskiej zabija w Belgii, to znaczy, ze jest
          Polakiem i zbrodnia ta obciąża wszystkich Polaków do 10 pokolenia...

Nota bene - konstytucja RP zakazuje ekstradycji obywatela polskiego, więc jeśli
          go wydadzą złamia prawo...
      • ethebor Re: Rasizm polski nie zna granic 28.04.06, 12:27
        Wychowali sie w Belgii...

mobileinmobili napisał:

> ie to przede wszystkim Polacy i wychowani w Polsce mordercy.
    • eptesicus Centrum Wiesenthala BREDZI i przynosi szkody 28.04.06, 13:08
      Brednie CSW daja wode na mlyn rydzykom, Michalkiewiczom i innym syfiarzom
      endeckim, co widac na tym forum.

Ten glupi Żyd ktory twierdzi ze Misteria Pasyjne obrażają Żydów, przynosi
      szkode tak Żydom jak i Polakom, bo przeciez wzrost znaczenia "prawicy" (prawica
      antyrynkowa! - jakies zarty?) nic dobrego nie przyniesie naszym narodom.

Misteria pokazuja to co napisano w Ewangelii - czlonkowie Sanhedrynu
      (żydowskiej rady) wydali na śmierć okupantom-Rzymianom Żyda-heretyka,
      oskarzonego o bluznierstwo (facet powiedzial ze jest SYNEM BOŻYM, to
      jak "dzieła" Nieznalskiej dla katolikow!!!!). Tego nieszczesnika Rzymianie
      przejeli i zamordowali w okrutny sposob - ubiczowali, przybili do drzewa,
      wcisneli na glowe korone cierniowa - wszystko to przy wrzaskach nienawisci
      owczesnych, żydowskich "moherowych beretow", ktore przeciez chetnie dzis
      zrobily by to z niektorymi. Dzieki temu zbawiony zostal swiat i wszyscy moga -
      jesli chca - isc prosto do nieba (a przynajmniej wierza w to chrzescijanie).
      Kaplani - ci co doprowadzili do smierci proroka Isy, syna Miriam (jak nazywaja
      go muzulmanie) - byli przy tym, choc moze nie nosili tak idiotycznych czapek :-)

Gdzie tu antysemityzm? Tak pisze Ewangelia - o tym jak ŻYDZI wydali na smierc
      ŻYDA Rzymianom!!! Skoro krew miala obmyc swiat z grzechu, to On sie musial
      gdzies urodzic. Urodzil sie w Izraelu to zabili go Żydzi, urodziłby sie w
      Polsce - zabili by go Polacy. Ani to nie ma wspolnego nic z pozniejszymi Żydami
      ani z Włochami!!!
      • karbat Re: Centrum Wiesenthala BREDZI i przynosi szkody 28.04.06, 14:03
        eptesicus napisał:

>
        > Misteria pokazuja to co napisano w Ewangelii - czlonkowie Sanhedrynu
        > (żydowskiej rady) wydali na śmierć okupantom-Rzymianom Żyda-heretyka,

w ktorej ewangelii jest kilka wersji
        aja zawsze myslalem ,ze Jezus wypelnil wole BOGA Jahwe w ktorego wierzyl.
        (bez woli Boga ponoc nic sie nie dzieje)

> oskarzonego o bluznierstwo (facet powiedzial ze jest SYNEM BOŻYM, to
        > jak "dzieła" Nieznalskiej dla katolikow!!!!). Tego nieszczesnika Rzymianie
        > przejeli i zamordowali w okrutny sposob - ubiczowali, przybili do drzewa,
        > wcisneli na glowe korone cierniowa -

wg owczesnego prawa rzymskiego ,milczenie jest przyznaniem sie do winy
        rzymianie dzialali zgodnie z obowiazujacym prawem

> Kaplani - ci co doprowadzili do smierci proroka Isy, syna Miriam (jak
        nazywaja go muzulmanie) - byli przy tym, choc moze nie nosili tak idiotycznych
        czapek :-
        > )
        No coz kaplanom tez sobie zaszkodzil,nie wolno komus wejsc do sklepu i psuc
        geszeftu i wywracac stolow .byl to Jezusa biznes ?

> Gdzie tu antysemityzm? Tak pisze Ewangelia - o tym jak ŻYDZI wydali na smierc
        > ŻYDA Rzymianom!!! Skoro krew miala obmyc swiat z grzechu, to On sie musial
        > gdzies urodzic. Urodzil sie w Izraelu to zabili go Żydzi, urodziłby sie w
        > Polsce - zabili by go Polacy.

Jezus musial sie urodzic w Izraelu aby Zydom spelnily sie przepowiednie ST
        • eptesicus Re: Centrum Wiesenthala BREDZI i przynosi szkody 28.04.06, 14:20
          karbat napisał:

> eptesicus napisał:
          > w ktorej ewangelii jest kilka wersji
          > aja zawsze myslalem ,ze Jezus wypelnil wole BOGA Jahwe w ktorego wierzyl.
          > (bez woli Boga ponoc nic sie nie dzieje)

a wiec tym bardziej zarzut antysemityzmu jest bez sensu (misteria pokazuja jak
          Zydzi wypelnili wole Boga :-)) no i zarzut bogobojstwa dokonanego przez Żydow
          tez jest bez sensu (a jak inaczej mieli to zrobic, sam mial sie ukrzyżować?)

> wg owczesnego prawa rzymskiego ,milczenie jest przyznaniem sie do winy
          > rzymianie dzialali zgodnie z obowiazujacym prawem

ale zarzuty dotyczyly prawa żydowskiego a nie rzymskiego. A zreszta to w
          najlepszym przypadku historia, w najgorszym - legenda :-))

> Jezus musial sie urodzic w Izraelu aby Zydom spelnily sie przepowiednie ST

sam widzisz ze nie mieli innego wyjscia
          • radek_sim Re: Centrum Wiesenthala BREDZI i przynosi szkody 28.04.06, 14:41
            Był, za mądry dla nich. Stawał sam przeciw tym, co trzymali władzę wśród żydów
            i tym, co ich popierali, przeciw ogólnie przyjętym zasadom i grupie.
            Nawet w obecnych czasach nie trzeba być kimś, aby człowieka zaszczuli za prawdę
            powiedzianą w oczy, a jest ona niewygodna, jak przeczy to ogólnie przyjętym
            zasadom, niejednokrotnie narzuconym przez elity, a ludek głupi słucha. Mało
            takich faryzeuszy w Polsce mamy dzisiaj.
    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża 28.04.06, 15:26
      Co tu duzo mowic. Jezus tez im przeszkadzal.
    • unicef123 Re: Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża 28.04.06, 16:53
      to historia i tradycja , tak wyglądali Żydzi ( moim zdaniem wnętrze do dziś im
      zostało brody i kapelusze mają w oczach) i nie ma co sie obrażać . To nie my
      zamordowaliśmy Jezusa : bezbronnego , dobrego i szlachetnego człowieka .
      Zazdrość przez nich przemawiała a teraz chcą się wybielić ,że niby to takie "
      blondyny" aj waj ,waj nie da rady!
      • eptesicus Re: Centrum Wiesenthala: Ta droga krzyżowa obraża 28.04.06, 18:15
        > zostało brody i kapelusze mają w oczach) i nie ma co sie obrażać . To nie my
        > zamordowaliśmy Jezusa : bezbronnego , dobrego i szlachetnego...

ŻYDA
    • unicef123 Re:I kramaży ze świątyni przegonił a.... 28.04.06, 16:56
      • unicef123 Re:I kramaży ze świątyni przegonił a.... 28.04.06, 16:57
        handele to handele , najważniejsze w świecie .
    • swojak11 Adolf dziękujemy ci ! 28.04.06, 17:18
      • eptesicus rozumiem ze nie jestes Polakiem? 28.04.06, 18:14
        skoro dziekujesz Adolfowi, naszemu wrogowi ktory nas mordowal?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka