hozyambrozy 29.04.06, 16:39 Konkretny człowiek Witold Gadomski zyskał. Konkretne miliony ludzi nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ecco1234 Re: Polemika 29.04.06, 17:25 "Moim zdaniem ważniejszy jest konkretny człowiek, który nawet jeśli jego dawna klasa upada, potrafi wyjść na swoje". Ciekawe, czy jak taki "konkretny człowiek" obrobi mieszkanie pana Gadomskiego, to pan Gadomski też doceni jego zaradność i umiejętność "wychodzenia na swoje". Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Logika Gadomskiego 30.04.06, 15:11 Aby liberał zrozumiał co ktoś napisał to chyba trzeba to robić tylko w jeden sposób - mówić zrozumiałym dla niego językiem. Przecież inaczej taki doktryner swego umysłu nie będzie nadwyrężał na jałowe myślenie nie przynoszące wymiernych korzyści. Dewiza Gadomskiego brzmi bowiem nie "myślę więc jestem" ale "myślę więc zarabiam". Załóżmy więc, że 26 lat temu powstała spółka założona przez wspólników, która postawiła sobie za cel osiągnięcie określonego celu. Wspólnicy postanowili, że solidarnie będą się dzielić odpowiedzialnością, stratami i zyskami. Po kilku latach udało się osiągnąć założony cel. Gdy został on osiągnięty jeden ze wspólników wziął wszystkie aktywa. Dlaczego ten a nie inny, czy wynikało to z jakiejś umowy czy statutu spółki? Czy ten, który uważa, że zerwanie z wstępnymi założeniami powołania spółki do życia z chwilą osiągnięcia założonego celu - tzn. zreformowania przedsiębiorstwa - oznaczało anulowanie pierwotnego statutu i wstępnych uchwał, a co za tym idzie pozwalało mu na dowolne wybranie aktywów w celu zdobycia indywidualnych korzyści majątkowych, postąpił słusznie? Zdaniem Gadomskiego tak. A ja bym takiego wspólnika nazwał bez ogródek złodziejem. Nie po to wspólnie uczestnicy przedsięwzięcia charowali by tylko jeden lub kilku z nich miało z tego korzyści. Gadomski broni się przytaczając argumenty jaką to jałmużnę dano tym, którzy aktywów nie dostali. Zapomina przy tym napisać jak pomimo tej "jałmużny", która spełniała taki cel jak łapówka, byli członkowie spółki, którzy wybrali z niej aktywa, wzbogacili się. Liberalizm w wydaniu Gadomskiego polega na pochwale takich działań, które nakazują jak najszybsze zdobywanie aktywów kosztem innych wspólników przedsięwzięcia. Wskazuje, że ten kto tego nie zrobi nie będzie liberałem ale populistą. Nie ma co, bardzo "inteligentny" podział. Odpowiedz Link Zgłoś