Dodaj do ulubionych

"Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym mat...

04.05.06, 13:01
To wszystko wina PO! :)
Obserwuj wątek
    • kolaka00 "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym mat... 04.05.06, 13:02
      ale dopierniczyli z tym makbetem i chłopami. Oszukali nas banda polskich
      decycentów i złodziei :P
      • kfaker Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 13:03
        Bo te pytania pewnie dziadek Tuska pisał!
        • listawildsteina potem i tak wszyscy na Zarządzanie i Marketing idą 04.05.06, 14:31
          jedna trzecia studentów , to studenci tego własnie kierunków. Już niedługo nie
          będzie kim zarządzać ;-)
          • pndzelek jeszcze na prawo 04.05.06, 15:34
            ale to na pewno nie zmienia tego co napisales :)
          • agaz44 Re: potem i tak wszyscy na Zarządzanie i Marketin 04.05.06, 23:39
            na zdrowie :)Dowód na to że zreformowane szkoły oduczają myślenia.
      • sadusx Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 15:01
        Ciekawe czy spozniony maturzysta ze zdjecia zostaw wpuszczony?
      • ajkata1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 05.05.06, 00:02
        -*:*
    • galien matura......koszmar !!!!. 04.05.06, 13:03
      ....
      • nutsh Re: matura......koszmar !!!!. 04.05.06, 13:14
        Przykro mi że nie zdałeś..
        • galien Re: matura......koszmar !!!!. 04.05.06, 13:18
          zdalem za pierwszym razem. byl to rok 2002. bardzo sie ciesze ze zdalem, bo
          nigdy wiecej nie bede musial przezywac czegos takiego. fuujjjj
          • doktorhabilitowany.1 I tam:)) Kazdy egzam na studiach był trudniejszy:) 04.05.06, 13:27
            matura jest przereklamowana:)) Wystarczy nie spać na lekcjach i troche
            powtórzyć i zdane:)) Gorsze są egzaminy na studiach, gdzie bezkarnie moga
            zapytać o rzeczy, których nie było na wykładach i ćwiczeniach:)))
            • hetman_radziwill Mości Panowie ! Coście nam uczynili ??!! 04.05.06, 15:02
              Kto wymyślił tę całą reforme oświaty i nową mature ??!!! Czemu nie jesteśmy
              traktowania na równi z naszymi starszymi kolegami , którzy pozdawali ten
              egzamin , pozdawali studia a teraz pracują ?? Nowa matura jest bez sensu
              • pe1 Re: Mości Panowie ! Coście nam uczynili ??!! 04.05.06, 15:12
                bo jest postęp
              • doktorhabilitowany.1 Starsi panowie:)) 04.05.06, 15:16
                Mogli zdawać tylko raz:)) A Wy możecie poprawiać do upstrzonej śmierci:))
                Nowa matura to tyz matura, tyle, że w zmienionej i moim zdaniem troszkę
                bardziej atrakcyjnej formie. Kluczem do jej zdania jest Twoje przygotowanie i
                geniusz układającyh pytania:)) Starsi koledzy to zdali, a już pół roku później
                trzęśli gaciami przed sesją na uczelni wyższej:))) Tako będzie i z Wami, rzekł
                Zaratustra:)))
                A do pracy sie nie śpiesz:)) Lepiej skonsumuj dobrze czas swej młodości: piwko
                i dziwczynki, a nie jak Kaczyński:)) Od razu życie Ci się wyda lepsze a świat
                ładnijeszy:))
                P.S. Dziewczynki: piwko i chłopcy:)))
                PPS. Tylko rozsądnie:)))
            • kolargolo Re: I tam:)) Kazdy egzam na studiach był trudniej 04.05.06, 16:53
              egzamin? u mnie kazde kolokwium na pierwszym roku bylo trudniejsze od matury.
            • agaz44 Re: I tam:)) Kazdy egzam na studiach był trudniej 04.05.06, 23:22
              i właśnie z tego powodu powinny by egz na studia. Przynajmiej wiedzilei kogo
              przyjmują, a teraz wsztstko jest uzaleznione od ... szczęścia. Znam wielu
              ludzi, którzy na maturze wyszli poza możliwości percepcyjne polonistów, ktorzy
              nie zrozumieli prac...
    • frant3 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 13:17
      Każdy głupi wiedział, że będą "Chłopi" skoro Lepper zrobił w tym roku taką karierę.

--
      Frant - humor, satyra, krytka
      • chateau Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 13:49
        E tam. Nawiązanie takie raczej luźne, wprost to by była "Kariera Nikodema Dyzmy"
        albo "Bigda Idzie".

A Makbet niestety zawsze na czasie :/
        • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 13:56
          Gdyby nie to, że Rosjanin napisał, to bym optował za 'Idiotą' (dla premiera),
          lub 'Rewizorem' (dla nadpremiera). Może bym dał jeszcze 'Mistrza i Małgorzatę'
          dla nas wszystkich, albo "Biesy" z zapytaniem, czy Dostojewski miał rację co do
          Polaków:(( A z naszej literatury podwórkowej nie pozwoliłbym zapomnieć
          o "Emigrantach" i "Ferdydurke", zwłaszcza w kontekście parobka w rządzie:))
    • doktorhabilitowany.1 Lady Makbet a Piszczałka:)) 04.05.06, 13:22
      Ciekawe byłoby odniesienie utworu Potrząsającegowłócznią do współczesnej
      sytuacji w Polsce:)) Kto jest najbardziej godny miana Lady Makbet? Jarosław
      Kaczyński, czy też Maria Kaczyńska? Może kochanka_dorna albo mąż Jarosława K.?
      A własciwie, kto jest Makbetem? Czy mamy polityka, który ma takie halucynacje i
      zwidy jak ów średniowieczny (w kontekście akcji, a nie aktywności twórczej
      autora utworu, jakby się matołek jaki pytał) bohater literacki? Jakie wizje ma
      Jarosław Kaczyński, albo Kazimierz Marcinkiewicz?
      Inne dzieła Shakespeara mają jeszcze lepsze odloty:)) Np. 'Sen nocy letniej':))
      Ale są stanowczo zbyt mało ponure, żeby ilustrować obecną sytuację w Polsce:))
      • chateau Re: Lady Makbet a Piszczałka:)) 04.05.06, 13:53
        A kto mówi, że ma być ponure?

Ja bym "Poskromienie Złośnicy" zaproponował :))
        • doktorhabilitowany.1 Re: Lady Makbet a Piszczałka:)) 04.05.06, 13:57
          W 'Kupcu Weneckim" jest taki fajny wątek antysemicki...
          Dla Jarka bym zadedytkował nieśmiertelny wątek pt. 'Romeo i Julian':))
          • apoplaws Re: Lady Makbet a Piszczałka:)) 04.05.06, 14:05
            Dla niedoszlej koalicji z PO: "Stracone zachody milosci"
            Dla doszlej z Samoobrona: "Jak wam sie podoba"
            Dla pani Kruk i Sobeckiej "Wesole kumoszki z Windsoru" (W roli Falstaffa pan
            Gosiewski!)
            • doktorhabilitowany.1 Re: Lady Makbet a Piszczałka:)) 04.05.06, 14:13
              Ja bym widziałGosiewskiego równiez w roli Quasimodo:) Ogólnie, to taki
              everyman:)) Może równie dobrze występować jako Podziomek i jako Szczurek z
              Nocnego Kowboja:))
          • gromek1 Re: Lady Makbet a Piszczałka:)) 04.05.06, 14:06
            Dla Ojca Dyrekyora - "Urząd"
            • doktorhabilitowany.1 Re: Lady Makbet a Piszczałka:)) 04.05.06, 14:13
              A moze 'Krzyżacy":))?
              • gromek1 Re: Lady Makbet a Piszczałka:)) 04.05.06, 14:16
                Komtur toruński? Nieźle brzmi.
                • doktorhabilitowany.1 Re: Lady Makbet a Piszczałka:)) 04.05.06, 14:19
                  Można by wziąć przykład z historii i zrobić z siedzibą RM to samo co się
                  zrobiło z zamkiem krzyżackim w Toruniu:)))
              • chateau Re: Lady Makbet a Piszczałka:)) 04.05.06, 14:17
                Kodeks Karny i KPK?
                • doktorhabilitowany.1 Re: Lady Makbet a Piszczałka:)) 04.05.06, 14:18
                  Przydałoby się, acz wiadomo, że te lektury napisali łżeprofesorowie:))
    • okrutny_kamikadze Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 13:45
      "Chłopi" i "Nasza szkapa" - jasne!
      Jak długo jeszcze szkoły będą uczyć tego przestarzałego gówna??? Jesteśmy w 21
      wieku do cholery! Współczesny świat niesie tyle problemów a oni każą tym
      biednym dzieciom i młodzieży zajmować się naszą szkapą i ludziami bezdomnymi z
      epoki pary!! Kiedy wreszcie pojawi się ktoś normalny kto zreformuje ten szkolny
      szit!!?? Wcale nie dziwne że wleczemy się w ogonie świata razem z Sudanem skoro
      takie jest "młodzieży chowanie"???
      • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 13:53
        okrutny_kamikadze napisał:

> "Chłopi" i "Nasza szkapa" - jasne!
        > Jak długo jeszcze szkoły będą uczyć tego przestarzałego gówna??? Jesteśmy w
        21
        > wieku do cholery!
        Nie rozpędzaj się:(( przeczytaj o niepełnosprawnym w kurniku:((
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3322874.html
        Współczesny świat niesie tyle problemów a oni każą tym
        > biednym dzieciom i młodzieży zajmować się naszą szkapą i ludziami bezdomnymi
        z
        > epoki pary!!

Jak patrzę na naszą politykę, to się waham, czy przypadkiem te lektury nie są
        zbyt futurystyczne:((

Kiedy wreszcie pojawi się ktoś normalny kto zreformuje ten szkolny
        > szit!!?? Wcale nie dziwne że wleczemy się w ogonie świata razem z Sudanem
        skoro takie jest "młodzieży chowanie"???

Pociesz się, że w XIX wieku wiecej ludzi umierało na gruźlicę:)) Masz
        oczywiście dużo racji, w tym co piszesz, ale nie zreformujesz szkolnictwa bez
        pieniędzy, zaś nie zdobedziesz pieniędzy na szkolnictwo, jeśli będą one szły na
        góniwne projekty nowych, nikomu niepotrzebnych instytucji państwowych. Mamy źle
        postawione priorytety - od szkolnictwa i lecznictwa, ważniejsze są skupy
        interwencyjne półtusz wieprzowych i kontrowersyjne emerytury górnicze, tudzież
        agencje rolnicze i nowe siedliska urzędasów... Z tym trzeba skończyć:(
      • chateau Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:01
        Przestarzałe gówna powiadasz? Wyobraź sobie, że są tacy, co sięgają po Horacego.
        Nie mówiąc już o Homerze, który (mocno przerobiony) nienajgorzej się na dużym
        ekranie sprzedaje :)) A to dopiero starocia.

• doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:09
          Sorki, ale "Troja" wyszła jak najgorsza ramota:))
          • chateau Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:13
            Miałeś odwagę oglądać? Ja się wystraszyłem ;-)

Tak bardziej ogólnie to było. Zresztą czy my się aż tak bardzo różnimy od tych
            maluczkich sprzed 2 tys. lat?
            • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:16
              Poszedłem do kina, ale po 20 minutach wyłączyli prąd:))) Wymieniłem bilet na
              jakąś inną koszmarną szmirę:((
              Na gruncie Homera, to nie różnimy sie ani trochę:)) Tylko przydałaby się
              Calipso, która by zamieniła paru polityków w świnie:))
              • gromek1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:26
                Ale mieli parę pomysłów nowatorskich.
                Mnie szczególnie urzekł Achilles w Koniu
                • doktorhabilitowany.1 :)) Pośmiertny Virtuti Militari:)) 04.05.06, 14:55
                  Nie doczekałem tego momentu:(( Teraz żałuję:)))
                • chateau Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:56
                  Coś w stylu "Stefan w kiciu"?
        • gromek1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:14
          Homer i Horacy to jednak klasyka, a ta się nie starzeje (ponoć).

A mnie katowali całą serią: Judym, Siłaczka, Antek, Nasza Szkapa, Janko
          Muzykant. Wystarczyło "przerobić" jedno z tych arcydzieł, żeby mieć pojęcie o
          reszcie.
          • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:17
            Przyznam się teraz, żeby nie wyszło w praniu:)) Nie
            skończyłem 'Chłopów' 'lalki' i 'przedwiośnia':))) A na maturaze szeroko o nich
            opowiadałem:)))
            • chateau Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:26
              Akurat "Chłopów" zmogłem i nie żałuję, choć to się okazuje po jakimś czasie.
              "Placówkę" przeczytałem w jeden dzień bo tyle czasu zostało do zaliczenia,
              więc prosiłbym o nie epatowanie cytatami o Ślimaku :))
              • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:31
                Słyszałem, że 'Chłopi" są fajni;)) Żartuję: przeczytalem trzy pory roku:))
                "Ślimak, ślimak, pokaż rogi":)))
              • chateau Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:33
                A i tak dla mnie numer jeden (z prozy) to tłumaczenia Boy'a ;-)
                • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:34
                  yes, yes, yes:)) Nie dość, że lekarz, to jeszcze miał poczucie humoru:))
                  Podobno gdzieś mu odebrali patronat szkoły:(( A przecież, w porównaniu z takim
                  Lorcą, to był świętoszek:((
                  • chateau Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:44
                    No bo komuch i dupcył bezbożnie. Ciekawe kiedy zlustrują Mickiewicza, a
                    Słowackiemu zawieszą szarfę z napisem "rób to w domu po kryjomu" :)))
                    • gromek1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:49
                      Mickiewicza zlustrował już Boy :)
                    • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:49
                      Niedługo będzie, że Kopernik był jednak Niemiec, bo wbrew nauce Kościoła,
                      obracał ciała:((( i to nie polskie - białe, a niebieskie:)
            • gromek1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:28
              Ja pomimo kilku pób nie przebrnąłem przez Nad Niemnem i Ojca Goriot :)
              • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:33
                :))) "Ojciec" wydał mi się krótki:))) Najgorszy był faktycznie dobór lektur,
                trzeba było brnąć przez 'żelazne' pozycje, a fajne książki czytać prywatnie.
                M.in. dla tego tak często wagarowałem:)))
                • patii992548 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:41
                  Z tego co pamiętam Żeromski faktycznie dostał za "Chłopów" Nobla ale tylko
                  dlatego żeby zaakcentować fakt istnienia Polski na mapie kulturowej
                  Europy,natomiast nikt tak naprawdę nie uważał by była to"wielka" sztuka w
                  naszym dorobku.Dziwi mnie fakt użycia akurat tej archaicznej lektury w nowej
                  maturze
                  • gromek1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:42
                    Żeromski piszący dla niepoznaki pod pseudonimem Reymont. Ale to szczegół reszta
                    się zgadza. :)
                    • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:51
                      Aleśmy obryci, niech nas szlag trafi:))
                      • gromek1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:54
                        I tak wszyscy wiedzą, że mieliśmy bryki
                        Wyjaśnienie dla młodszych:
                        nie były to auta tylko streszczenia lektur z tzw. interpretacją :)
                        • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 15:07
                          W życiu nie kupiłem bryka. Czytałem tylko pożyczone:)))))))
                          • chateau Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 15:14
                            Właśnie, kto kupował? Bo zawsze były a nikt się nie przyznawał, że to jego :))
                            • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 15:17
                              Rodzice?
                              A może nauczyciele podrzucali?
                              • chateau Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 15:39
                                Sugerujesz, że nasze wykształcenie jest owocem spisku? Nic dziwnego, że tkwimy
                                po uszy w bagnie zwanym "układem". Czym skorupka za młodu... :))
                  • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:44
                    Nie chciałbym wyjść na erudytę:)) ale nieśmiało zauważę, ę to Reymont dostał
                    Noblem za Chłopów:)) I musze też ze zdziwieniem przyznać się, że czytałem, iż
                    akurat ta lektura została w ówczesnej Europie przyjęta bardzo dobrze, czego nie
                    mogła Reymontowi darować Eliza Orzeszkowa:))))
                    Czyli, postawiłem antytezę, Twojej tezie, zatem pora na syntezę:)))
                    • chateau Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:55
                      Żadnej dialektyki nie będzie i basta :)

A ja się nie dziwię, "Orzeszkowa"? Tego nikt normalny nie wymówi poprawnie,
                      Reymont to co innego. To tak jak z Solskim, który ongiś został dyrektorem
                      teatru, bo spora część głosujących radnych nie była w stanie poprawnie napisać
                      (!) nazwiska faworyta - Trzcińskiego :)
                      • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:58
                        To jak ta anegdota:
                        Voit i Benoit poszli do teatralnej knajpy. Po chwili kelner woła:
                        -Pan Benoit proszony do telefonu!
                        Voit poucza:
                        -Mówi sie 'benuła'
                        Mija jakiś czas, kelner woła:
                        -Pan Fła proszony do telefonu:)))

Trochę głupio sie to pisze:))
                • funia81 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 18:30
                  > trzeba było brnąć przez 'żelazne' pozycje, a fajne książki czytać prywatnie.
                  > M.in. dla tego tak często wagarowałem:)))

Co widac po tym, jak piszesz. I to "do skonale", ze sie tak wyraze.
                  A "zelazne pozycje" to nasze dziedzictwo kulturowe, od ktorego nie powinnismy
                  uciekac, bo bedziemy nikim.
                  • kathi Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 19:49
                    eeej no, literówki zdarzają się każdemu. A to tzw. "dziedzictwo", bez którego
                    będziemy nikim, to bujda. Czym jest naród, co się chełpi przeszłością? Odsyłam
                    do "Transatlantyku" Gombrowicza.
                    Nie twierdzę, że cały ten pozytywistyczny złom jest przeznaczony na śmietnik,
                    da się jeszcze z niego coś wytopić, ale na litość
                    boską! "Chłopi", "Przedwiośnie", "Nad Niemnem", "Ludzie Bezdomni", dziesięć
                    tysięcy pozytywistycznych i modernistycznych nowelek... Można zostawić co nieco
                    cenniejszych rzeczy, ale tłuc to wszystko przez te wszystkie lata? Ileż lat
                    można się zachwycać nad opisami nadniemeńskiej przyrody i jej wymiarem
                    patriotycznym? Literatura powinna kształtować nas także w odniesieniu do
                    aktualnej sytuacji; nie potrzeba nam tych bogoojczyźnianych stronic, bo nie
                    jesteśmy pod zaborami: sytuacja jest inna po prostu.
                  • tygrysica2208 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 20:33
                    No patrz funia, literówkę (spacjówkę ;) "do skonale" znalazłaś i się cieszysz i
                    pojechałaś jak po łysym koniu, a jakoś cię nie razi przypisanie Żeromskiemu
                    autorstwa Chłopów ;)))
          • chateau Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:20
            Wiem, tak to jest, jak się XIX-wieczną publicystykę wynosi do rangi literatury.
            Ale "Chłopi" to jednak inna bajka.
    • diabliczqa Maturka 2006 :P taka koszmarna nie byla :) 04.05.06, 14:09
      no cuz ja mohge powiedziec :P jak zobaczylam tematy to "spadlam" z krzesla :P
      nie spodziewalam sie Makbeta i Chlopw bo chlopy byly na probnej... no cuz taki
      may kaprys komisjii hehehe... ale nic dalam rade :P:P poslzo mi nawet ok:) test
      byl latwieszy niz na probnej i bardziej zrozumialy! za co dziekuje :P teraz
      mam tylko nadzieje ze zdam :P:)
    • ostryw Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:16
      To była zemsta PO za to że w Makbecie zwycięża prawo i sprawiedliwość
    • efka_2 Porażka..!! 04.05.06, 14:16
      Charakterystyka Makbetha na maturze..??
      Ja skończyłam jeszcze tą paskudną, okropną i zacofaną ośmioletnią podstawówkę, a
      potem zamykające mnie w szytwnym schemacie wiedzy wyuczonej pamięciowo
      czteroletnie liceum... i jeśli mnie pamięć nie myli, to charakterystykę na
      klasówce z polskiego pisałam po raz ostatni ...w V klasie podstawówki..!!

Powyższe można uznać za moją ocenę poziomu tzw. nowej matury... oraz piszących
      ją tzw. maturzystów.

PS : Jak ja się cieszę, ze zdążyłam napisać starą, dobrą maturę 2001 ;]
      • doktorhabilitowany.1 Łe... Maturzyści sa tacy jak byli 04.05.06, 14:28
        Na maturze są trochę inaczej postawione teraz zadania. Nie musisz na przykład
        pisać elaboratu na 12 stron, gdzie Cię załatwi życzliwy nauczyciel za kilka
        ortografów, nie wnikając w sens Twoich wypocin:))
        Najwiekszym sukcesem nowej matury jak dotąd jest anonimowość:)) Matury są
        sprawdzane przez przeszkolonych egzaminatorów 'na zewnątrz'.
        A między nami mówiąc, to ile wyniosłaś ze szkoły to tylko częściowo zasługa
        szkoły. Największy wkład miałaś Ty sama, i Twoja rodzina, która Ci pozwalała
        realizować Twoje zainteresowania i motywowała Cię narzne sposoby do nauki.
        Szkoła jest tylko po to by pomóc w nauce tym co chcą sie czegoś nauczyć.
        Schematy można obejść:))
        • efka_2 Jaki elaborat..?? ;) 04.05.06, 15:26
          Moja matura pisemna z polskiego miała 7 'naciąganych' stron... więc na elaborat
          się nie kwalifikuje nijak... ;] ;)
          Anonimowość..? O ile pamiętam na długo przed wprowadzeniem nowinek maturalnych
          kodowało sie u nas i prace maturalne i egzaminy wstępne, i co ważniejsze
          sprawdziany międzyklasowe... Nihil novi ;]
          Natomiast 'przeszkolonych' egzaminatorów bałabym się dziś najbardziej pisząc
          maturę - nie odważyłabym się nadać wypracowaniu takiej formy, jaką miało - nieco
          eksperymentalnej, bardziej przypominającej esej literacki niż szkolną rozprawkę.
          Znałam polonistów w mojej szkole, wiedziałam, ze nie ważne do kogo trafi praca,
          nie zanegują jej tylko dlatego, ze różni się od reszty - przeszkolony
          egzaminator będzie sprawdzał, czy praca mieści się w schemacie... ;]

Dla mnie nowa matura to promocja schematycznego myślenia i miałkosci
          intelektualnej - lepiej nie wiedzieć za wiele, do wątpliwości szkodzą przy
          rozwiązywaniu testu... ;]
          • gromek1 Re: Jaki elaborat..?? ;) 04.05.06, 15:33
            To jest słabość wszystkich egzaminów testowych. O ile zgodzę się z testami z
            fizyki czy matematyki bo tam wynik jest wymierny i albo się zgadza albo nie, to
            istotnie dla egzaminu z polskiego testy wykluczają inwencję.
            Z drugiej strony jeżeli ktoś ma wystarczający talent, żeby napisać esej to
            poradzi sobie też i z testem.
            • efka_2 Re: Jaki elaborat..?? ;) 04.05.06, 15:42
              Jasne, ze inteligentny człowiek poradzi sobie najcześciej dość łatwo z
              odgadnięciem co układający pytania miał na myśli... ;]
              Pytanie tylko, czy taka 'testowa' wiedza jest coś warta... Jak dla mnie seria
              egzaminów, która się dziś rozpoczęła, nie ma już nic wspólnego z maturą, z
              egzaminem dojrzałości - to raczej test kompetencji po liceum, tak jak jest test
              kompetencji po podstawówce. Może pora zacząć to tak wprost nazywać?
              • funia81 Re: Jaki elaborat..?? ;) 04.05.06, 18:32
                > Pytanie tylko, czy taka 'testowa' wiedza jest coś warta...

A twoj super "esej literacki", ktory przeszedl przez sito wylacznie znajomych
                nauczycieli, byl cos wart? Nie zartuj...
                • kathi Re: Jaki elaborat..?? ;) 04.05.06, 20:01
                  a czy wypracowanie, w którym punktują ci wypracowanie za przepisanie w innej
                  formie gramatycznej omawianego tekstu, w którym omawiasz tylko i wyłącznie
                  podany fragment i nie masz możliwości zabłyśnięcia wiedzą pozaszkolną (np.
                  znajomość poezji Wiliama Blake'a, czy literatury Rabelais'a), gdzie każą ci
                  myśleć nie o zagadnieniach moralnych, ale o tym, co egzaminator może miec na
                  myśli - czy to jest obiektywne sprawdzenie moich umiejętności?
      • agaz44 Re: Porażka..!! 04.05.06, 23:28
        najgorsze są te "klucze", sorry, ale najlepsi nie myślą schematami.
        Też się ciesze ze napisalam starą mature, i zdawalam egzaminy na studia.
        Przyjmowanie na podstawie matury to dopiero paranoja...
    • listawildsteina później i tak na Zarządzanie I Marketing idą wszys 04.05.06, 14:33
      niedługo samych menedzerów i zarządców będziemy mieć. Może zabraknąć dla nich
      miejsc pracy.
      • gromek1 Re: później i tak na Zarządzanie I Marketing idą 04.05.06, 14:38
        Nie martw się na zapas. Dziś Pan Premier ogłosił, że niebawem opublikują
        Strategiczny Plan Rozwoju na najbliższe 9 lat. Mamy iść w eksport i usługo to
        menedżerowie i marketingowcy będą jak znalazł.
        • doktorhabilitowany.1 Wiem, że popadam w banał... 04.05.06, 14:40
          Lecz mottem dziś nam jaśnie panujących jest "Nie matura, lecz chęć szczera,
          zrobi premiera z leppera, a na skutek szczerych chęci, z gó.na bicz się tutaj
          kręci":))
    • doktorhabilitowany.1 Brakuje mi tu wypowiedzi zwolenników PiS:(( 04.05.06, 14:36
      Czy mam w krótkich, żołnierskich słowach wytłumaczyć im, co to jest matura i do
      czego może się przydać?
      • gromek1 Re: Brakuje mi tu wypowiedzi zwolenników PiS:(( 04.05.06, 14:39
        Sporo o maturze powinni mieć też do powiedzenia politycy z Samoobrony. Są na świeżo.
        • doktorhabilitowany.1 Re: Brakuje mi tu wypowiedzi zwolenników PiS:(( 04.05.06, 14:42
          Oni to raczej o posiadaniu świadectwa, a nie o zdawaniu egzaminu:))
          Mają nawet jakieś dziwne certyfikaty ukończenia uczelni wyższych,
          np. 'psycholog' od wróżb i tarota:)))
          • gromek1 Re: Brakuje mi tu wypowiedzi zwolenników PiS:(( 04.05.06, 14:43
            Dyplomowany! Nie tam byle jaki!
            • doktorhabilitowany.1 Re: Brakuje mi tu wypowiedzi zwolenników PiS:(( 04.05.06, 14:46
              Tylko czemu 'psycholog', a nie 'filozof', 'fizyk jądrowy', czy 'teolog'?
              Co im zrobili ci biedni psychologowie?
              • midi.max Jan Nowak Jezioranski.... 04.05.06, 14:55
                zgodnie z wiedza ukladajacego pytania na maturze zyl na pzrełomoe... XIX i XX
                wieku..

niezle jaja:):)
                co za tumany
                • doktorhabilitowany.1 Re: Jan Nowak Jezioranski.... 04.05.06, 14:59
                  Widzisz, jak się czas relatywizuje:))))))))))))))
              • jajko69 ale dlaczego premier, betonowa konserwa, mowi o 04.05.06, 14:55
                nowoczesnych uczelniach i nowoczesnym kraju?to jakis zart?;)

a w ogole ktokolwiek z pis nie powinien miec prawa zwracania sie do mlodziezy,
                poniewaz ta partia juz sie tak zeszmacila hipokryzja, klamstwami, gierkami i
                wzieciem przestepcow do rzadu (to ma byc ta rewolucja moralna?), ze jeszcze zle
                wplynie na uczniow!

• doktorhabilitowany.1 Stop! premier był dyrektorem szkoły! 04.05.06, 15:01
                  I prawie obronił doktorat z ekonomii! On wie, że warto się uczyć, nawet jak się
                  nie ma zdolności:)))))
    • master_plaster3 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 14:54
      pytania byly tendencyjne, zle ulozone! przyklad..? 14.! ministerstwo powinno sie
      zastanowic nad formula CALEJ matury!
    • best_seler Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 15:03
      Na rozszerzonym w jednym temacie opowiadanie "wiewiórka" Iwaszkiewicza, a w
      drugim porownanie fragmentu "Pamiętnika z powstania warszawskiego" i
      wiersza "Budując barykadę" Świrszczyńskiej
      • gromek1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 15:06
        Tu bym padł jak kawka, żadnego z tych utworów nie czytałem. :(
        • doktorhabilitowany.1 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 15:09
          Spoko:)) Teraz dysponujesz tekstem na formularzu pytań, a przynajmniej mam taką
          nadzieję:)))))
    • wiesniak.rasowy Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 16:28
      od mojej matury mineło 5 lat i sie zastanawiam po co mi potrzebna była znajomość
      tych wszystkich lektur...
    • zabkin Błędy w Artykule?! 04.05.06, 16:36
      Co Wy wogóle piszecie w tym artykule? że uczeń podejmuje decyzje o przystąpieniu
      do poziomu rozszerzonego po napisaniu podstawowego? Przecież tą decyzje
      podejmuje się we wrześniu!.. a do zdobycia jest 70punktów a nie 50!
    • mamgotamgo Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 17:32
      E tam jacyś tam chłopi. A gdzie baby? Zyciorys bliźniaków jak za dawnych czasów
      życiorys Wisarionowicza Dżugaszwili. To było by coś. O ptaszku rydzyka nie
      wspomnę.
    • cotyzdzichanieznasz Matura 04.05.06, 18:04
      Tekst nowaka- super. Pytania, już nie. Makbet i Chłopi, co za idiota wymyślił
      takie ntematy. A p wiewiórce to już w ogóle szkoda gadać.
    • michalmly ułożą kiedyś klucz? 04.05.06, 18:08
      Przykładowe wypracowanie akurat mnie obchodzi. Może najwyższy czas żeby CKE
      ułożyła klucz odpowiedz wg którego będą sprawdzać? I zamieścić go w necie by
      się przydało.
    • aeris a moja kolezanka 04.05.06, 18:59
      poszla do biblioteki wypozyczyc "chlopow", a wypozyczyla "dziady"
      :P
      • ave_duce Re: a moja kolezanka - wicewersja!!! 04.05.06, 19:19
        aeris napisała:

> poszla do biblioteki wypozyczyc "chlopow", a wypozyczyla "dziady"
        > :P

poszla do biblioteki wypozyczyc "dziady", a wypozyczyla "chlopow"

:P

;)
    • misiu-nowy Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 19:52
      FATALNE ODPOWIEDZI DO TEMATU PIERWSZEGO ARKUSZA ROZSZERZONEGO... ZENADA... KTO TO PISAL?
      • opin Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 21:56
        Masz racje - poziom tych prac jest skandalicznie niski, a maturzysci siedza we
        domach i sie denerwuja...
    • kathi Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 20:05
      mechaniczne przepisywanie, zero twórczości... stacza sie to nasze szkolnictwo,
      stacza się...
    • gwiazda46 Re: "Makbet" i "Chłopi" na poziomie podstawowym m 04.05.06, 21:36
      porazka .......... pisałam chłopow i bardzo zaluje :(((((( teraz wybrałabym
      makbeta był duzo prostszy ............ mam nadzieje ze sie uda ale pocieszam
      sie tym ze to tylko 21 punktow za to rozszerzony 2 temat poszedł mi przesuper
      pozdroooooooo trzymajcie sie jutroo bedzie ok musi byc........
    • lady284 Zaciekawiło mnie zdjęcie.... 05.05.06, 07:29
      Trudno wykształcić ludzi pozwalając im na ściąganie ! Jak można wpuścić kogoś
      na salę z takim plikiem ściąg ????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka