Dodaj do ulubionych

Bez papierosa jestem jak Chaplin bez wąsów

10.05.06, 07:05

Dym łatwo się rozchodzi...

- Tak jak agresja niepalących. Chcą dominować, są wiecznie obrażeni. Kiedyś
napisałem wiersz o niepalących, którzy wsiadają do przedziału dla palących i
mają pretensje do palaczy. Wielokrotnie mi się to przydarzyło.

Czasami wytarczy, że przejdą się korytarzem wagonu dla palących, a słychać
chamskie odzywki. Z czego to sie bierze?

Obserwuj wątek
    • lmblmb Ćpać: tak, ale prywatnie 10.05.06, 08:32
      Dwa razy rzucałem palenie, palacze ciągle mi w tym przeszkadzali. Świetlicki,
      jak widzę, jest żenujący, nie tylko ze względu na to, co śpiewa, ale również na
      to, co sobą reprezentuje. Niech sobie ćpa w swoim domu, nieistotne czy to
      nikotyna, mafetamina czy inna substancja. Prawa do intoksykacji mu nie odbieram,
      ale niech to robi prywatnie.
      • wielki_czarownik Masz słabą wolę 10.05.06, 15:39
        Nie zwalaj swoich porażek na innych. Masz słabą wolę i to tylko Twoja wina, że nie umiesz zerwać z nałogiem.
      • huski Re: Ćpać: tak, ale prywatnie 10.05.06, 22:41
        no o "mefatiminie" jeszcze nie slyszalem
    • sobekx palaczu - szkodź sobie sam ale innych oszczędź! 10.05.06, 10:05
      uwielbiam rano stać w kolejce przy kiosku po gazetę i wdychać dym papierosa
      wypuszczany prosto w moje załzawione oczy, uwielbiam wsiadać codziennie do
      pociągu i przeciskać się w wejściu przez strefę dymu w dzrzwiach do pociągu -
      palacze nie troszczą się o moje zdrowie, to ja muszę zatroszczyc się o swoję;
      oczywiście uznaję prawo palenia w wyznaczonych miejscach w pubach, w pracy, czy
      pociągu
      • xtrania Re: palaczu - szkodź sobie sam ale innych oszczęd 10.05.06, 14:21
        Osoba mieszkająca od dziecka w centrum Krakowa ma takie płuca, jak nałogowy
        palacz. TO, że ktoś powdycha przez dwie minuty dym papierosowy podczas
        przeciskania się do innego wagonu, czy przebywając [przez chwilę koło osoby
        palącej nie doprowadzi jej do raka płuc. Jest mnóstwo knajp, pubów gdzie nie
        można palic. Palacze nie czują się przez to dyskryminowani. Natomiast niepalący
        szykanują nas cały czas. Nawet jeśli chodzi o wdychanie dymu przez ułamek
        sekundy...Zenada.
        • sobekx Re: palaczu - szkodź sobie sam ale innych oszczęd 10.05.06, 14:29
          akurat palenie w drzwiach pociągu osobowego, którym jeżdżę, jest zakazane -
          więc palacze łamią do tego prawo - lubię jak prawo jest przestrzegane - takie
          moje dziwactwo
          • maruda.r Re: palaczu - szkodź sobie sam ale innych oszczęd 10.05.06, 23:02
            sobekx napisał:

> akurat palenie w drzwiach pociągu osobowego, którym jeżdżę, jest zakazane -
            > więc palacze łamią do tego prawo - lubię jak prawo jest przestrzegane - takie
            > moje dziwactwo

Pewnie też łamiesz prawo. Jak każdy.

• mwookash Chaplin nawet z brodą by mi nie przeszkadzał 10.05.06, 12:45
      "- Staram się nie dmuchać w twarz biernemu palaczowi."

I myśli pan, że to pomaga? W miejscu publicznym tak samo przeszkadza dym
      papierosowy, hałas, ostre światło, itp. Ludzie niepalacy mają prawo nie wdychać
      dymu, oddychać w miejscach publicznych muszą. Jeżeli będą miejsca wydzielone do
      palenia nie mam nic przeciwko temu aby ktoś palił.
      Co do agresji to znacznie częściej spotykam się z agresją "dymną". Z mojej
      strony musiałbym się nieźle natrudzić aby unikać dymu papierosowego nie mówiąc
      już na zwracanie uwagi palącym.
      A o palaczach-gościach nie będących w stanie zrozumieć, że w tym mieszkaniu się
      nie pali to nawet szkoda mówić.

Proszę nie robić z siebie męczennika.

PS Mi papieros w filmie czy na zdjęciu nie przeszkadza. Ani nie zachęca do
      palenia.
    • obraza.uczuc.religijnych Skoro właściciel knajpy pozwala u siebie palić 10.05.06, 13:48
      to niech niepalący do takich knajp nie wchodzą albo założą własne. Dziękuję.
      • sobekx Re: Skoro właściciel knajpy pozwala u siebie pali 10.05.06, 14:25
        no i nie chodzimy z żoną do zadymionych pubów, a chętnie bym wydał parę
        złotych, żeby wypić piwko przy fajnej muzie w miłym towarzystwie - ja tracę,
        właściciel traci (kasę);
        oczywiście jeśli zakażą palić w knajpach to palacze przestaną chodzić - i szef
        knajpy też straci (chyba, że wymyśli jak pogodzić jednych z drugimi)
    • indris Ciekawostka 10.05.06, 13:58
      Podobno poseł Cymański chce wprowadzić zakaz palenia NA ULICACH i W PARKACH.
      Komentarz wydaje się zbyteczny.
      • neptus Re: Ciekawostka 10.05.06, 16:00
        Najlepiej palaczy od razu rostrzeliwać. Razem z tymi, co nie chodzą do kościoła.
    • foruman Re: Bez papierosa jestem jak Chaplin bez wąsów 10.05.06, 14:49
      > Czasami wytarczy, że przejdą się korytarzem wagonu dla palących, a słychać
      > chamskie odzywki. Z czego to sie bierze?

Ze smrodu
      • maruda.r Re: Bez papierosa jestem jak Chaplin bez wąsów 10.05.06, 22:57
        foruman napisał:

> > Czasami wytarczy, że przejdą się korytarzem wagonu dla palących, a słycha
        > ć
        > > chamskie odzywki. Z czego to sie bierze?
        >
        > Ze smrodu

Fakt, większa część z pretensjami wygląda na niedomytą.

• pjpb Re: Bez papierosa jestem jak Chaplin bez wąsów 10.05.06, 15:03
      1 palacze czesto uzywaja argumentu wolnosci calkowicie lekcewazac wolnosc innych
      ludzi - do niewachania wynikow ich nalogow. ja mam niemal alergiczne reakcje na
      dym tytoniowy - rozmawiajac z palacymi znajomymi robie to zawsze na odleglosc
      przynajmniej 3m i przeciw wiatrowi. nie zycze sobie abym w strefie publicznej
      [przystanek itp] byl zmuszony do lawirowania pomiedzy wyspami samozadowolonych
      palaczy szukajac strefy bezdymnej
      2 moze kiedys ktos pojdzie do rozum do glowy i obciazy palaczy za zdrowotne
      konsekwencje ich nalogow - albo poprzez odpowiednio skonstruowane stawki
      ubezpieczen zdrowotnych albo poprzez wywalone w kosmos podatki na papierosy,
      ktore przeznaczone by byly na leczenie chorob wywolanych dymem tytoniowym [poki
      co jedynym znanym mi pozytywnym elementem palenia jest zwiekszenie wydolnosci
      pluc u poczatkowych palaczy. negatywnych jest bez liku - akutrat rak jest tylko
      wierzcholkiem gory lodowej]. poki co palacza nalogu skutki finansowe ponosza
      niepalacy, a palacze sie oburzaja jeszcze ze probuje sie ograniczac strefe
      razenia do nich samych
      • kubus888 Re: Bez papierosa jestem jak Chaplin bez wąsów 10.05.06, 17:07
        Mam 17 lat. Paliłem rok z przerwami. Nie dużo bo średnio paczke na dwa
        tygodnie. Tydzień temu powiedziałem dość! Do dziś nie pale i czuję że nie
        muszę! Podjąłem tą decyzję sam! Zrezygnowałem z dymku bo miałem wyrzuty
        sumienia, że rodzice nie wiedzą, co by powiedzieli gdyby wiedzieli itp. Nie
        lubię też smrodu po papierosach.
        Życze powodzenia rzucającym!
        • maruda.r Re: Bez papierosa jestem jak Chaplin bez wąsów 10.05.06, 22:58
          kubus888 napisał:

> Mam 17 lat. Paliłem rok z przerwami. Nie dużo bo średnio paczke na dwa
          > tygodnie.

To znaczy, że nie paliłeś i w praktyce nie miałes czego rzucac.

• minipolak Re: Bez papierosa jestem jak Chaplin bez wąsów 10.05.06, 18:51
      Gostek dostanie raka wczesniej czy pozniej.
      Ale sobie z przyjemnoscia popali do tego czasu.
      A rak pluc to najgorsza menda.
      Tego sie juz leczyc nie da.
      Zazwyczaj jest zdiagnozowany jak jest juz za pozno.
      Profilaktyczne rentgeny nic nie daja.
      Trzeba by bylo sie CT sprawdzac co roku.
      Szkoda tylko szmalu z podatkow na leczenie
      tych samobojcow.
      Prawda w tym przypadku jest dosc drastyczna.

• maruda.r Re: Bez papierosa jestem jak Chaplin bez wąsów 10.05.06, 22:59
        minipolak napisał:

> Gostek dostanie raka wczesniej czy pozniej.

A jak nie dostanie?
    • madine1 Jako palacz i wróg PiSu... 10.05.06, 23:16
      ... stanowczo opowiadam się ZA wspomnianą ustawą. Staram się nie palić w obecności osób niepalących.
      Poza tym, skoro Włosi przełknęli tak restrykcyjne zakazy, to i Polacy będą w stanie. Myślę że Włosi dzięki
      zakazowi palenia na nowo odkryli bogactwo smakowe swojej kuchni.
      ___
      Mądrość dedykowana braciom Kaczyńskim:
      Dwa półd*pki tworzą jedną d*pę, ale dwa półgłówki nie tworzą jednej głowy.
    • qpalzm Re: Bez papierosa jestem jak Chaplin bez wąsów 11.05.06, 21:30
      maruda.r napisał:
      > Czasami wytarczy, że przejdą się korytarzem wagonu dla palących, a słychać
      > chamskie odzywki. Z czego to sie bierze?

Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że to jednak palenie jest pewnego
      rodzaju "agresją" wobec otoczenia, a przynajmniej ingerencją. Słowne uwagi
      (nawet chamskie) to tylko skutek, przyczyną jest bowiem naruszanie neutralności
      środowiska przez palaczy. Sam palę (od ponad 30 lat), ale ubolewam nad tym, bo
      jestem w pełni przekonany, że to szkodliwe i dla mnie i dla mojego otoczenia.
      Po prostu lubię palić i nie odmawiam sobie tego, ale całkowicie rozumiem tych,
      dla których moje palenie jest uciążliwe i staram się redeukowac mój wpływ na
      nich do minimum. To jednak my, palacze, jesteśmy "wtrętem" w środowisku, a nie
      tytoniowi abstynenci i trzeba zdać sobie z tego sprawę oraz dostosować swoje
      zachowanie do tej prawdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka