janmucha 14.05.06, 05:11 Kwiecisty język, histeria i bełkot. Przeczytałem i stwierdzam, że zmarnowałem czas na mierny i wtórny do innych materiałów z GW tekst. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niewyspany_pawian Re: Opalona twarz nowej polski 14.05.06, 09:52 A ja myślę, że to wcale nie Kaczyński wybrał Rydzyka, tylko Rydzyk wybrał Kaczyńskiego do realizacji swoich lekko paranoidalnych planów stworzenia w Polsce państawa wyzaniowego albo czegoś w tym rodzaju. Taki wniosek wyciągam z wieloletniego słuchania Radia Maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
x3936012 Wypominanie dziadkow juz jest OK? 17.05.06, 11:15 Jezeli tak to moze by tak wspomniec o paru innych dziadkach? Tych co wyrywali paznokcie AKowcom, podpisywali wyroki smierci w stalinowskich procesach, szefowali stalinowskiej cenzurze, etc? Alez nie, tego typu wycieczki sa "fe" to wyraz oszolomstwa, ksenofobii, antysemityzmu, kaczyzmu i ciemnogrodu. Jezeli dotycza oczywiscie dziadkow ludzi ktorzy dzisaj sa "swiatlymi przedstawicielami tolerancji, postepu, otwarcia na Europe i swiat". Innymi slowy Salonu, GTW czy ukladu. Kalizm w postaci czystej. Odpowiedz Link Zgłoś
navaira Może jakieś konkrety? 17.05.06, 17:09 Czy x3936012 wzorem Wierzejskiego "tak tylko pyta"? Odpowiedz Link Zgłoś
x3936012 my na prawicy nie grzebiemy ludziom w metrykach 17.05.06, 18:16 Jezeli juz, to w ich wlasnych zyciorysach, bo za swoje czyny to kazdy jednak odpowiada. Np. powszechnie wiadomo ze Dorn mial ojca komucha, ale to nie ma zwiazku. Nie jego (Lutka) wina. Krwawy Ludwik jest "nasz" (tzn. oszolomska konserwa) i za to go lubimy. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Czech pisze idiotyzmy: PiS chciala wyborow, PO 17.05.06, 21:38 zabrala spoleczenstwu mozwliowsc oczyszczenia sytuacji politycznej. Obecna koalicje wymusiala wlasne PO: LPR nie weszlaby do sejmu. PO spekulujac na calkowity chaos polityczny i gospodarczy majacy umozliwic jej wygranie wyborow na jesieni odrzucajac wybory okazala sie partia extremalnie nieodpowiedzialna za Polske, partia, ktora jest prawdziwym niebezpieczenstwem wlasnie dla Polski, partia ktora wrecz po trupach a wlasciwie trupie, jezeli w ten sposob nazwac panstwo pograzone w chaosie politycznym i gospodarczym, Polski dazy do wladzy. Zawarcie koalicji zapobiegla temu najgorszemu z punktu widzenie Polski i Polakow scenariuszowi i najlepszemu z punktu widzenia PO, Tuska, Rokity (ktory nie tak dawno bardzo ladnie powiedzial to w wywiadzie dla GW) i .... GW. PiS chciala nowych wyborow, mimo ze PO prowadzilo zdecydowanie w sondazach, z dynamika rosnaca na korzysc PO. PiS pokazalo w ten sposob nie pozostawiajacy cienia watpliwosci, ze stawia interes Polski nad wlasnym, dokladnie na odwrot to PO chcacej doslownie calej wladzy za wszelka cene. Rokita prosil Polakow zeby nie ogladali glosowania w tv. I slusznie, to byl dzien hanby dla PO. Cytat: "Rządy mniejszościowe nauczyły nas, że na powierzchni utrzymują się jedynie dzięki zasadzie "głębokiego fotela", czyli przywiązania sporej części posłów opozycyjnych do foteli na Wiejskiej. Ale to raczej niepewne oparcie - wystarczy do przegłosowania budżetu, ewentualnie niektórych innych ustaw, gdy uda się zdobyć głosy poszczególnych posłów lub całych ugrupowań w zamian za posady, kontrakty lub koncesje. W pozostałych kwestiach nie ma co liczyć na instynkt państwowy, poczucie racji stanu czy myślenie w kategoriach dobra wspólnego. Przeważa doraźny interes ugrupowania, chęć przypodobania się publiczności, nadzieja na uzyskanie w ten sposób kilku procent poparcia. Scena polityczna upodabnia się do polowania z nagonką, gdzie rządzący biegają za zwierzyną łowną, a pozostali posłowie najęli się do roli naganiaczy i myśliwych. " Odpowiedz Link Zgłoś
jaremma Czech i jego UPA 14.05.06, 09:53 Ej Panie Czech, juz dawno sie Pan skompromitowal. Jakos nie moze byc Pan uczciwym Ukraincem. Zbyt duzo w Panu dumy z ludobojczej dzialalnosci OUN i UPA. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwaczka13 Re: Czech i jego UPA 14.05.06, 11:25 jaremma napisał: > Ej Panie Czech, juz dawno sie Pan skompromitowal. Jakos nie moze byc Pan > uczciwym Ukraincem. Zbyt duzo w Panu dumy z ludobojczej dzialalnosci OUN i UPA. czy ty masz równo pod "sufitem"?Wildsteina ojciec był komunistą i to w dodatku żydowskim to jaki powinniśmy z tego wyciągnąć wniosek,albo że ojciec Kaczyńskich był lektorem PZPRu Odpowiedz Link Zgłoś
chloppolski1 ...Lepper a wyroki sadowe.. 14.05.06, 11:53 ...kazdy artykul niechetny, czy wrogi Lepperowi nie omieszka nazwac go przestepca, czy kryminalista podpierajac sie wyrokami wydanymi przez sedziow z NRD. Pytanie retoryczne: czy w Rzeczypospolitej Polskiej, moga orzekac w sprawach obywateli polskich sedziowie enerdowscy i dlaczego ....i dlaczego roznego rodzaju muchy plujki uzywaja to jako "dowodu koronnego" rzekomej kryminalnosci Leppera? Odpowiedz Link Zgłoś
jaremma Nie wiem kimbyl ojciec 14.05.06, 14:08 Czecha i nic mnie to nie obchodzi kim on byl. Wiem natomiast, ze ten Czech ktory belkocze w powyzzym artykule powiedzial, ze "UPA to chwala i chluba Ukrainy'. I dlatego uwam Miroslawa Czecha za osobe nie godna szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire Re: podobnie zresztą jak większość Litwinów.. 14.05.06, 22:13 którzy uważają za niegodnych szacunku Polaków opowiadajacych im o swojej dumie z działań AK w czasie wojny na Litwie, bo uważają - tzn. wielu Litwinów, ze to były działania antylitewskie i często bandyckie. Ocena UPA przez ukraińców to osobny problem, ale nie powinno się zapominać, że dla wielu z nich były to przede wszystkim oddziały zbrojne walczące z sowietami a świadomośc odpowiedzialności za rzezie na Wołyniu jest mała, bo wciąż jest mała wiedza w ukraińskim społeczeństwie na ten temat. Wiem coś o tym, bo tam - na Ukrainie - bywałem dosyć często. Wielu z nich traktuje temat zbrodni na Polakach w ten mniej więcej sposób jak my historię z Pawłokomy - ubolewania godne, ale to wypadek przy pracy, nie o to chodziło itd..Nie ma tam poczucia róznicy skali, a przede wszystkim - autentycznie wiedza na ten temat jest zbyt mała. Z kolei jeżeli chodzi o Czecha, to przytoczona jego wypowiedź - jezeli jest cytowana dokładnie - brzmi prowokująco, ale jeżeli spojrzec na nia z perspektywy polskich ukraińców - tych z podkarpacia, z lubelszczyzny itd. , którzy nie wypedzali nigdzie polskich sasiadów, a sami byli wypędzani i gdzie bilans ofiar wychodzi na fifty-fifty , albo wręcz na naszą niekorzyśc, to czy ja wiem.. trudna dyskusja, rózne punkty widzenia, rózne doświadczenia historyczne, mozna uznać ,że facet prowokuje, ale od razu odmawiać mu szacunku to przesada.. równie dobrze to on móglby powiedzieć ,że nie ma do ciebie szacunku, bo np. jestes dumny z AK a jemu w Pawłokomie czy gdzieś tam w okolicy wymordowano np. 3/4 rodziny..nie staram się wybielać ukraińców, duzo pracy nad sobą przed nimi, ale trochę dystansu w ocenie historii nie zaszkodzi : to nie było takie sobie czarno-białe, jak sądzi wielu kresowiaków przez pryzmat relacji swoich rodziców.. Odpowiedz Link Zgłoś
jaremma to porownywanie 15.05.06, 01:28 UPA z AK to horror. AK byla organizacja apolityczna w sensie, ze podlegala rzadowi polskiemu na emigracji, ktory skladal sie z roznych partii politycznych. AK to byla armia podlegla rzadowi cywilnemu, ktory byl pluralistyczny. UPA to byla bojowka nawet nie partyjna, bo OUN nie byla partia, ale organizacja, zakonem. UPA podlegla tylko jednej organizacji, ktora byla faszystowska i dokonywala systematycznie czystki etnicznej, ktora byla ludobojstwem. Co do terenow dzisiejszej Polski, to zobacz jaka byla rola Ukrainskiego Centralnego Komitetu, ktory byl organizacja melnykowska, w wysiedleniach Polakow z Lubelszczyzny w latach 1942-43. To jego wodz, Kubijowicz, oczyszczal jako pierwszy Zamojszczyzne z Polakow razem z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
rejtann Lewica Prosi Leppera: "Andrzej, Proszę Cię Wyjdź!" 14.05.06, 13:24 Lewica Prosi Leppera: "Andrzej, Proszę Cię Wyjdź!", tak jak Leszek Miller upraszał Leppera - Wroga Publicznego Nr. 1 o zbawienie przed raportem Ziobry. A Wróg Publiczny Nr. 1 ani wtedy, ani teraz wychodzić nie zamierza. Odpowiedz Link Zgłoś
hwadu Miodowicz prowadząc Akcję "Kosa" zakładał Samoobro 14.05.06, 13:51 Miodowicz prowadząc Akcję "Kosa" zakładał Samoobronę? To teza bardzo ciekawa - Tusk teraz żąda by docenić osiągnięcia tego oficera prowadzącego, działającego pod przykrywką? Odpowiedz Link Zgłoś
patriotajaipoeta Re: Opalona twarz nowej polski 14.05.06, 14:03 żydoubecka morda starej Rywinlandii Odpowiedz Link Zgłoś
hwadu Wybór Miodowicza oprotestowany 14.05.06, 14:04 Anna Roży 13-05-2006, ostatnia aktualizacja 12-05-2006 20:01 Do Zarządu Krajowego Platformy Obywatelskiej trafiły protesty świętokrzyskich delegatów, którzy domagają się unieważnienia zjazdu wojewódzkiego partii, podczas którego wybrano jej szefa w województwie oraz delegatów na zjazd krajowy ugrupowania. Szanse na unieważnienie są jednak niewielkie. - Rzeczywiście trafiły do nas protesty delegatów z województwa świętokrzyskiego, ale tak dzieje się właściwie po każdym zjeździe. Nie zostały one jednak jeszcze rozpatrzone. Myślę, że zarząd krajowy partii zajmie się tym w przyszłym tygodniu. Kiedy zajrzymy do dokumentów, będziemy mogli stwierdzić, czy są zasadne. Zarzuty, które się pojawiają w piśmie, nie są poważnego kalibru - mówi Paweł Graś, zastępca sekretarza generalnego PO. Niezadowoleni delegaci zarzucają organizatorom zjazdu nieprawidłowości przy wydawaniu mandatów oraz przy głosowaniu. Najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu Kielce odwiedzi przedstawiciel zarządu partii, który przejrzy dokumenty i porozmawia z niezadowolonymi z wyników zjazdu. Przypomnijmy, że podczas zjazdu, który odbył się w ubiegłą sobotę, na szefa zarządu regionalnego wybrano ponownie posła Konstantego Miodowicza. Jego kontrkandydatem był poseł Krzysztof Grzegorek, który przegrał zaledwie dziesięcioma głosami. Podczas zjazdu wybrano również delegatów na zjazd krajowy partii zaplanowany na 21 maja. Jak poinformował Paweł Graś, wśród protestujących jest m.in. asystent posła Grzegorka Konrad Łęcki, który jest skonfliktowany z posłem Konstantym Miodowiczem. Jak dowiedzieliśmy się nieoficjalnie, unieważnienie świętokrzyskiego zjazdu jest jednak mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
rejtann Miodowicz - to po prostu kompromitacja PO !!!! 14.05.06, 14:19 Miodowicz wygrał ????? ten super specjalista pułkownik służb specjalnych, którego pewna kobieta Jarucka wpuściła w maliny, a tenże przebiegły fachowiec od kserowanych dokumentów skompromitował Platformę ???? No to jak tu głosować na PO, która nie eliminuje takich ludzi, którzy szkodzą i PO i Polsce. Miodowicz bardzo zaszkodził Tuskowi i PO, bo wielu ludzi widząc "wyczny" Miodowicza w Komisji Śledczej zniechęciło sie do PO i przestało wierzyć, że sa tam ludzie odpowiedzialni. Ale w końcu Tusk mógł przywołać Miodopwicza do porzadku w czasie prac Komisji - ale to inna sprawa !!! Miodowicz - to po prostu kompromitacja PO !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
patriotajaipoeta odżydzona twarz nowej polski 14.05.06, 19:08 Stanisław Michalkiewicz O tę Polskę, o ojczyznę / Najboleśniej zatroskani / (Bożeż Ty mój miłościwy, / Co to będzie, moja pani?) / Widząc ją zhańbioną strasznie, / Niespokojni o jej losy, (...) Uroczyście protestują / Wszyscy niżej podpisani:" - tu będą następowały podpisy wszystkich sił zatroskanych powstaniem w Sejmie większości, która będzie mogła przeforsować różne ustawy, a wśród nich - również ustawę o likwidacji Wojskowych Służb Informacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx82xxx Bełkot nieudacznika 14.05.06, 20:40 Nie dość, że bełkot, to jeszcze nieudacznik z byłej UW i Ukraińca. Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire Re: Bełkot nieudacznika 14.05.06, 22:15 że ukrainiec i z bylej UW to sie zgadza. Cała reszta to już twój bełkot Odpowiedz Link Zgłoś
hwadu Byli radni PO oskarżają Donalda Tuska 15.05.06, 00:18 Sąd nad Donaldem Tuskiem zapowiadają byli działacze PO Iwona Szpala 08-05-2006 , ostatnia aktualizacja 08-05-2006 21:02 Byli radni PO oskarżają Donalda Tuska, że "politycznie i materialnie" korzystał ze wsparcia Pawła Piskorskiego. Radni należą do klubu samorządowego, który wspiera PiS w radzie miasta. Ich szefową jest Małgorzata Ławniczak-Hertel, wpływowa radna PO z czasów warszawskiej prezydentury Pawła Piskorskiego. Karierę pod sztandarami PO zakończyła, gdy okazało się, że firma jej ówczesnego męża wygrywała intratne przetargi w mieście. Na wczorajszej konferencji radni pod jej wodzą postanowili grupowo podzielić się swoim wzburzeniem, w którym trwali od 28 kwietnia. Tego dnia lider PO, krytykując taktykę PiS, powiedział m.in., że partia korzysta ze wsparcia ludzi z tzw. układu warszawskiego, których PO odsunęła od działalności publicznej, ponieważ "nie trzymali odpowiednio wysokich standardów". Tusk wypomniał Lechowi Kaczyńskiemu, że rozpoczynając rządy w stolicy, miał o tych radnych podobną opinię, by potem przyjąć ich z "szeroko otwartymi ramionami". Tusk podał nazwiska osób, o których mu chodziło: Małgorzata Ławniczak-Hertel, Wojciech Kozak, Mirosław Sztyber, Dorota Keller, Jolanta Skolimowska. Ostatnia trójka odeszła z PO w 2005 r. po głosowaniu nad absolutorium dla Kaczyńskiego, w którym wbrew poleceniom ówczesnego zarządu warszawskiej PO (rozwiązanego potem przez władze krajowe) poparli uchwałę. Wczoraj radni zaczęli rozliczenia Tuska, podkreślając, że z PO odeszli dobrowolnie. - Z Pawłem Piskorskim nigdy nie zamieniłam słowa - mówiła Dorota Keller. Tuska podaje do sądu. Podobnie jej klubowa koleżanka Jolanta Skolimowska, "samotna matka wychowująca 20-letnią córkę", którą opinie Tuska, "wysoce niemoralne, nieetyczne i kłamliwe", boleśnie dotknęły. Kolejny radny Mirosław Sztyber, "uzdrowiciel PO", rzucił: - Nie życzę sobie, by Donald Tusk używał mojego nazwiska do gry politycznej. Na koniec wystąpiła Małgorzata Ławniczak-Hertel. Nie mogła zaprzeczyć, że była bohaterką "afery mostowej", ale postanowiła bronić kolegów. - Pan Tusk zachował się nieetycznie i niemoralnie. Tzw. układ warszawski był jego zapleczem. Korzystał z niego politycznie i materialnie. Niech uderzy się wiec we własne piersi - radziła. Konkretów odmówiła. Naciskana wyjaśniła, że "korzyści materialne były zgodne z prawem". - A jeśli pan Tusk uważa inaczej, niech poda mnie do sądu - zaproponowała z uśmiechem. Jak podał Telewizyjny Kurier Warszawski - sam Tusk sprawy nie komentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Pan Czech i jemu podobni mylą siebie z Polską 15.05.06, 00:35 właściwie to utożsamiają swój interes z interesem Polski. Państwo to ja - mawiał Ludwik XIV Państwo (demokracja,, NGOsy) to my - mawiają uwłaszczenie czerwoni i różowi... Żałosne towarzystwo, ale coż Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Apeluję do wszystkich ludzi dobrej woli. 15.05.06, 15:28 Nie jest tak, że jesteśmy skazani na "nieustanną kampanią wyborczą i niekończące się przedstawienie" Nie jest tak, że dajemy się wmanipulować w podsycanie ostrych sporów i podziałów, w których bracia Kaczyńscy czują się jak ryba w wodzie. Owszem, media będą ekscytować się różnymi pierdołami, bo z czegoś muszą żyć. Ale tu chodzi o NAS, o NASZE ŻYCIE, NASZĄ PRZYSZŁOŚĆ, NASZĄ OJCZYZNĘ ( bez wycierania nią sobie ust, we wszelkich możliwych przypadkach). TO OD NAS ZALEŻY, OD NASZYCH GŁOSÓW, OD PRZEŁAMANIA NIECHĘCI I PÓJŚCIA NA WYBORY. Ci, którzy nie wzieli w nich udziału (ponad połowa uprawnionych)niech teraz milczą i ze skruchą spuszczą głowy. NAJBLIŻSZE WYBORY JUŻ NA JESIENI, to jest bardzo realna władza, ZASTANÓWCIE SIĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
drzorrz Re: Opalona twarz nowej polski 17.05.06, 10:59 Mam wrażenie, że poziom intelektualny tej opinii nie odbiega znacząco od poziomu dyskusji na tym forum. To prowadzi do interesującej konkluzji dotyczącej tożsamości części forumowiczów. Czy panowie/panie redaktorzy nie powinni się zająć pracą? Niedługo w GW będą już same reklamy i przedruki z forum... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Opalona twarz nowej polski 21.05.06, 16:11 a jakie jest twoje prawdziwe zdanie, piramidko intelektu? Co masz w sprawie istotnego do dodania? czym jestes lepszy od reszty forumowiczow? drzorrz napisała: > Mam wrażenie, że poziom intelektualny tej opinii nie odbiega znacząco od poziom > u dyskusji na tym forum. To prowadzi do interesującej konkluzji dotyczącej tożs > amości części forumowiczów. Czy panowie/panie redaktorzy nie powinni się zająć > pracą? Niedługo w GW będą już same reklamy i przedruki z forum... Odpowiedz Link Zgłoś
pruss2003 Re: Opalona twarz nowej polski 18.05.06, 05:48 Powinieneś napisać "Przeczytałem i nie zrozumiałem..." Więc lepiej nie czytaj, podejrzewam że to cię b. męczy. Tatuś Rydzyk wytłumaczy to prościej Pruss2003 Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Facet pisze rzeczy oczywiste, na zamowienie, ale 21.05.06, 16:02 MA RACJE!!!! Taka jest smutna prawda o malym rycerzyku 4 RP i jego kompanii. Same qrwa Zagloby, czerepy rubaszne, popic lubia i jak sie nachlaja, gotowi wszystko rozdeptac. Ojczyzna? nie to juz z innej bajki. Szkoda tego kraju, Odpowiedz Link Zgłoś