Dodaj do ulubionych

Religa: nie mam powodów do odejścia

19.05.06, 19:24
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • uu1 Re: Religa: nie mam powodów do odejścia 19.05.06, 19:44
      Powinien Pan mieć nieco godności i zająć się tym, co Pan potrafi robić.
      • dawny_wuuj Co masz na mysli? Picie wodki w godzinach pracy? 19.05.06, 19:53
        • uu1 Re: Co masz na mysli? Picie wodki w godzinach pra 19.05.06, 20:03
          Nie. Był swego czasu świetny pisarz Jan Dobraczyński. Uznany, czytany, lubiany.
          W pewnym wieku coś mu odbiło i "wszedł" do polityki. Stracił szacunek wielu
          ludzi. Prof. Z. Religa idzie dokładnie tą samą ścieżką. Nie mogę zrozumieć dlaczego.
          • pndzelek naprawa finansowania 19.05.06, 22:47
            to tylko taki subsytut zamias sensownej reformy
            • uu1 Re: naprawa finansowania 19.05.06, 23:05
              Leczenie kataru Laxigenem. Też skuteczne. ;)
      • barbara444 Re: Religa: nie mam powodów do odejścia 19.05.06, 20:54
        uu a co ty potrafisz ?
        poza uuuuuu razem z adasiem
        • uu1 Re: Religa: nie mam powodów do odejścia 19.05.06, 21:11
          > uu a co ty potrafisz ?
          Potrafię poznać, że jesteś sfrustrowanym starym człowiekiem, który z
          niezrozumiałych dla mnie przyczyn wszystkim życzy źle. I, że nie jesteś gejzerem
          intelektu. To na początek. pozdrawiam
          • barbara444 Re: Religa: nie mam powodów do odejścia 19.05.06, 22:38
            GWniarz
            • uu1 Re: Religa: nie mam powodów do odejścia 19.05.06, 22:43
              Myślałeś nad tym 87 minut? Bystrzak z Ciebie. Weź teraz różaniec i pomyśl ile
              razy dzisiaj zgrzeszyłeś.
      • trudny99 Re: Religa: nie mam powodów do odejścia 19.05.06, 22:10

chyba że drastycznie nasilą się zejścia !...
    • lucky81 Ściema 19.05.06, 19:51
      Podkreślił, że nie byłyby to więc dodatkowe pieniądze "z kieszeni" podatników,
      tylko obniżenie dochodów dla państwa. Z takich dochodów do systemu opieki
      zdrowotnej wpłynęłoby ponad 4 mld zł.

===

To za czcze gadanie. "Obniżenie dochodów państwa" musi zostać zrekompensowane
      jedną z trzech rzeczy:
      - zabraniem pieniędzy z innych wydatków - to trzeba konkretnie powiedzieć z
      jakich, ale Religa nie mówi nic o tym
      - z pieniędzy podatników
      - z pożyczek państwa (zwiększenie deficytu)
    • vomitorium1 Panie Profesorze 19.05.06, 19:59
      Bez obywatelskiej moralności społeczeństwa giną, zaś bez osobistej nie są godne
      przetrwania.

Bertrand Russell
      • barbara444 Re: Panie Profesorze 19.05.06, 20:56
        napisz te brednie do tego h... balcerowicza a zostaw w spokoju czlowieka od
        wielkiej wartosci
        • vomitorium1 Re: Panie Profesorze 19.05.06, 21:23

wybacz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          barbara 444
          ,że nie odpiszę na powyższy post
          ale chcę:
          "zostawić w spokoju czlowieka od wielkiej wartosci"
        • sammaria Re: Panie Profesorze 19.05.06, 22:12
          a co Ty "barbaro444" zrobiłaś dla innych? Dla mnie Profesor Religa to człowiek,
          który zrobił wielką rzecz w przeszłości, profesor Balcerowicz to człowiek,
          który robił i robi wielką rzecz. Według mnie taka wręcz nienawiść do profesora
          Balcerowicza charakteryzuje ludzi tęsniących za PRL i ludzi, którzy chcą
          tylko brać, brać...
    • anders76 Do góry nogami ! 19.05.06, 20:14
      Cały problem jest postawiony na głowie. Min Zdr. nie jest powołane do szukania
      pieniędzy dla NFZ aby ten mogł dalej finansować opieke zdrowotną. Tak samo
      personel medyczny nie ma w swoich obowiazkach poszukiwania kasy na swoje pensje.
      Opiekę zdrowotna ustawowo realizuje rząd na poziomie przez niego uważanym za
      właściwy, powinien na poziomie wymaganym przez społeczeństwo. I jest sprawą
      rządu uzgodnić ze społeczeństwem wykonanie tego poziomu opieki, tzn.
      zaplanowanie pozyskania właściwych środków finansowych.
      W dziedzictwie po tzw. socjaliźmie wszystkie rządy przyjęły za pewnik , ze płace
      w opiece zdrowotnej mogą pozostać głodowe. Dominuje przekonanie, że tą grupę
      zawodową da się utrzymać niewolniczo w ryzach, no bo co zrobią przy państwowym
      monopolu na leczenie ?
      Zgodnie z zasadami Darwina grupa ta musi pokazać, że jest w stanie "cos zrobić"
      np zaprzestać niewolniczej pracy. Dopiero wtedy bedzie partnerem do dyskusji.
      Polityka nie szanuje słabych, polityka to walka. Pracownicy opieki zdrowotnej
      zaczynają to powoli rozumieć.
      • vomitorium1 Re: Do góry nogami ! 19.05.06, 20:33
        anders76
        ładnie piszesz
        napisz co się stanie jak na ulicę wyjdą wszyscy,"których dręczy glód" plus ci,
        których dręczy beznadzieja
        • uu1 Re: Do góry nogami ! 19.05.06, 20:35
          Będzie cholerny tłok.
          • eexmd2 Re: Do góry nogami ! 19.05.06, 21:55
            a) byle tylko nie w lecie bo bedzie tez smrod
            b) dobra strona jest taka ze jesli gdzies bedzie cholerny tlok to znaczy ze
            gdzie indziej jest w tej chwili luzno
            c) socjalizm rozwkita pelna geba, pracujacy maja placic za swoje leczenie aby
            nie pracujacy mieli za darmo, za co zreszta pracujacy juz im zaplacili ze
            swoich podatkow. czyz nie jest niekonstytucyjne dyskryminowanie pracujacych,
            ktorzy funduja 70% spoleczenstwa leczenie (wiekszosc z nich wbrew swej woli) a
            sami maja byc w dodatku z tego przywileju wylaczeni? jakze to nazwac jak nie
            podwyzka podatkow?
            • uu1 Re: Do góry nogami ! 19.05.06, 22:14
              > jakze to nazwac jak nie podwyzka podatkow?
              Reformą a`la PiS albo walką z UKŁADEM.
      • ankow5 Re: Do góry nogami ! 19.05.06, 20:36

Oj biedny Panie doktorku. Jest Was porostu za dużo. Sam Pan doskonale wie, że
        ze szpitali należy zwolnić 50% lekarzy i pieniądze będą. Jeżeli to tak kiepski
        zawód to należy przekwalifikować się lub otworzyć prywatną praktykę.
        Wielu lekarzy po przejściu na emeryturę chce pracować w szpitalach jako
        wolontariusze, bo to darmowy sposób naganiania pacjentów do swoich prywatnych
        gabinetów.
        • anders76 Re: Do góry nogami ! 19.05.06, 22:31
          Hm, już nie biedny. Bedzie z 30lat temu jak sie poddałem i opusciłem kraj.
          Kwestia ilości lekarzy jest bardzo istotna, jakości też. Jeżeli reformowac to
          całościowo tzn max. ilość godzin zatrudnienia dla lekarza chyba 48/tydzień
          (wymagania EU). W zamian za godziwe pensje wymagania wysokiego standartu pracy.
          Organizacja uniemożliwiająca nadużycia (to jest możliwe).
          Kluczowa grupa lekarzy nie moze pracować prywatnie, warsztat pracy jest za drogi.
          Chyba, żeby przejśc na 100% prywaty ale do tego trzeba zmienić Konstytucję.
          Obecny rząd odziedziczył tzw. służbę zdrowia i to co jest to ani słuzba a na
          pewno niezdrowa. Jest to ostatnia plama po socjaliżmie i musi byc zlikwidowana.
          Naturalnie, dla nikogo nie jest to wygodne, niestety konieczne.
          Niedługo sam idę na emeryturę i zapewniam Pana, że nikt nie chce pracować po
          tylu latach tyrania, jak nie musi.
          Co do 50% zwolnień, nie wiem czy to uzdrowi sytuację w szpitalach ale na pewno
          nie poprawi finansów, 100% więcej głodowej pensji dla pozostających to tylko
          mniej głodowa pensja, a większość lekarzy pracuje poza szpitalami, więc z tej
          podwyżki pociechy miec nie bedą.
    • chateau Czyli kupa :( 19.05.06, 20:48
      Jeżeli Pan Religa sprowadza kwestię reformy do tego jak zwiększyć wydatki to
      jesteśmy w lesie. Przetrwać nawet parę lat jeszcze się da, później będzie syf
      niewyobrażalny i lekarzy nie będzie już nawet skąd importować.
      • lucky81 Dokładnie. 19.05.06, 20:51
        A do tego, profesor twierdzi, że pieniądze w budżecie się znajdą, i do tego...
        nie obciążą podatników! Nowoczesna polityka polska.
        • eexmd2 Re: Dokładnie. 19.05.06, 21:58
          tak to jest w tym kraju gdzie sie utarlo ze min zdrowia musi byc lekarz
          a tam trzeba menedzera z wizja i umijetnoscia zarzadzania(i uzdrawiania) chorym
          systemem
          w ten system niewazne ile by kasy wpompowac, zawsze bedzie za malo
          inna sprawa jest to ze na ten system placi tylko skromna czesc spoleczenstwa,
          reszta dostaje swiadczenia za darmo
    • yarixch panie Zbigniewie, moze lepiej poczytac Sienkiewicz 19.05.06, 20:52
      a, sa sytuacje w zyciu kiedy trzeba powiedziec "basta" i dalej pojsc swoja
      droga. Po tych decyzjach poznaje sie klase czlowieka, wiec skoncz Wasc...
    • silesius.monachijski1 Lewackie psy na forum szczekaja, a Religa 19.05.06, 21:01
      rzadzi dalej; alleluja i do przodu!
      • chateau Re: Lewackie psy na forum szczekaja, a Religa 19.05.06, 21:10
        Gdzieś Ty był jak rozum rozdawano? Po prostu nie ma reform i na razie nie będzie
        - poniał? Poglądy polityczne ani przynależność tego, co ma reformować jeden z
        najbardziej zabagnionych kawałków państwa mnie nie bardzo interesuje. Interesują
        mnie efekty - a tych nie będzie, jak widzumy.
        • uu1 Re: Lewackie psy na forum szczekaja, a Religa 19.05.06, 21:13
          Stał w kolejce po srebrniki.
        • silesius.monachijski1 Re: Lewackie psy na forum szczekaja, a Religa 19.05.06, 21:46
          jasne: prawdziwe "reformy" to byly za Lapinskiego, pseudonim "lepkie lapki"; to
          byly takie "reformy" (pewnie teraz chodzi w nich Jolka Kwasniewska), ze Olek i
          Jolka sa "zaproszeni" do wystepu przed prokuratura w Tarnobrzegu w sprawie
          fabryki osocza; a czego Ty oczekujesz od Religii? ze nic nie policzy, zrobi
          wielki szum (jak Miller - Leszek i Lapinski przy powolywaniu NFZ), a potem
          pokaze fige? przeciez wiadomo, ze dzieki tej durnowatej decyzji o likwidacji
          kas chorych i powolaniu NFZ cala kasa jest w rekach NFZ (a ten jest
          kontrolowana przez stary uklad - wczoraj to bylo widac, jak na dloni); i
          najpiewr trzeba znalezc te pieniadze; Religia swietnie sobie radzil - takze
          jako organizator zabrzanskiego centrum kardiologii, to i teraz sobie poradzi;

chateau napisał:

> Gdzieś Ty był jak rozum rozdawano? Po prostu nie ma reform i na razie nie
          będzi
          > e
          > - poniał? Poglądy polityczne ani przynależność tego, co ma reformować jeden z
          > najbardziej zabagnionych kawałków państwa mnie nie bardzo interesuje.
          Interesuj
          > ą
          > mnie efekty - a tych nie będzie, jak widzumy.
          • eexmd2 Re: Lewackie psy na forum szczekaja, a Religa 19.05.06, 22:02
            na razie religa obiecal tylko podwyzki wszystkim w sluzbie zdrowia (jak i
            giertych w min oswiaty, najprostszy sposob by szefa kochano) a teraz szuka
            podwyzek podatkow* by znalezc na to pieniadze
            taka reforme to i ja umiem zaproponowac

* chyba ze uwazasz ze propozycja by osoby pracujace placily za leczenie to nie
            jest de facto podwyzka podatkow

btw patrzyles dzis w lustro? masz gebe czy cholewe??:

silesius.monachijski (Data: 29.03.06, 02:46):
            Jezeli L. Kaczynski nie wycofa przyznania orderu dla Jaruzela, to od jutra nie
            jestem na forum; koniec poparcia dla ukladu!!!
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=39327496&a=39373899

silesius.monachijski (Data: 29.03.06, 23:04)
            oceniam po czynach; napisalem list do kacelarii prezydenta RP;
            albo odbiora order wieprzowi jaruzelowi, albo koniec z poparciem dla PiS-u
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=39327496&a=39373944

• sumienie.lk A gdzie godność? 19.05.06, 21:03
      O honorze nie wspomnę, bo to w Pisiorkowie przeżytek.
    • adalberto3 Chce Pan wyciągnąć z kieszeni podatników ... 19.05.06, 22:39
      ... dodatkowe pieniądze i dołożyć je do chorego systemu, z którego wpełni
      korzystają tylko niektórzy usługodawcy (m.in. firmy farmaceutyczne). Pana
      poczynania to tylko mydlenie oczu, przede wszystkich tych, którzy w obecnej
      chwili protestują. Może wpierw trzeba zacząć od uszczelnienia systemu,
      przekazania go pod kontrolę samorządów (NIK nadaje się do wykrywania afer, w
      dodatku też nie zawsze), ogłosić wreszcie koszyk usług medycznych i potem
      pomyśleć o dodatkowych ubezpieczeniach.
    • patthecat Obraza MW 19.05.06, 23:08
      "Drodzy Koledzy!
      Z przykrością muszę Wam donieść, że doszło do profanacji osoby byłego Prezesa
      Waszej organizacji, której od lat jestem szczerym sympatykiem. Oto niejaki Jacek
      Inglot w swojej powieści "Inquisitor. Zemsta Azteków" opisał na stronach 180-187
      osobę ucznia Przemysława Mardy, przedstawiciela idei narodowej, w sposób
      karykaturalny i uwłaczający wszystkim, którym drogie są najważniejsze wartości
      Narodu. Przedstawił go jako człowieka niespełna umysłu, napalonego skina, który
      lata po klasie z bagnetem w zębach. Zresztą cała wymowa tej sceny jest
      antynarodowa, Inglot kpi sobie bezczelnie z ideałów naszego Ruchu. Podobieńswto
      imienia i nazwiska nie jest przypadkowe (Przemysław Marda / Radosław Parda),
      Inglot uczył polskiego w liceum, które ukończył były Prezes, a obecnie Poseł i
      Minister! Krążą też plotki, że uczył także Przemysława Pardę, a nawet dał mu
      maturę! Dlaczego Inglot, zamiast cieszyć się z sukcesów swego Wielkiego
      Wychowanka, szydzi z niego w niegodny sposób, nie jestem w stanie zrozumieć.
      Koledzy, nie można tego zostawić bez reakcji, zwłaszcza że wzmiankowany fragment
      tego "Iquisitora" wisi na wielu stronach, np. czytelni Onetu, dlatego powinniśmy
      wezwać naszą patriotyczną i czułą na wartości narodowe młodzież do bojkotu tej
      książki, ponieważ jest napisana z pozycji wrogich idei narodowej i podważa
      autorytet jednego z najbardziej zasłużonych działaczy Ruchu. Przydałaby się też
      akcja protestacyjnych emaili wysyłanych na stronę wydawnctwa Supenowa, które
      opublikowało tę szkodliwą książkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka