Dodaj do ulubionych

Konserwatyzm to nie bierność

30.05.06, 19:42
chyba Kazimierz M. Ujazdowski - lider w zmienianiu partii - nie do końca
zrozumiał teksty Halla :)
Obserwuj wątek
    • maruda.r Makiawelizm 01.06.06, 06:52

Jest ona bowiem rezultatem negatywnego kompromisu, nie zaś pozytywnej myśli
      ustrojowej.
      (...)

Ważniejsze jest pytanie: czy zwycięstwo wyborcze otwiera drogę do twórczej
      polityki państwowej? Hall nie przedstawia żadnych opinii w tej sprawie.

A po co Hall ma przedstawiać opinie w sprawi wrzasku i machania łapami 20%
      elektoratu?

Biednemu Ujazdowskiemu pierdzieli sie juz wszystko. Konstytucja jest siłą rzeczy
      skutkiem kompromisu, a nie olśnienia grupki frustratów z ideą państwa
      totalitarnego, w którym zagwarantowaną słuszność ma kilka osób, nawet jak tej
      słuszności nie ma. Czysty makiawelizm.

Jeżeli dotychczas uważałem Ujazdowskiego za średniointeligentną miernotę, to
      teraz... szkoda gadać.

• kropek_oxford To jakas wyjatkowo oslizgla postac wziawszy pod 01.06.06, 07:05
        uwage caloksztalt kariery tego zera - poczawszy od nieslawnej pamieci sluzby
        wojskowej:)))
        • maruda.r Zmarszczona brew Jarosława? 01.06.06, 07:12
          kropek_oxford napisał:

> uwage caloksztalt kariery tego zera - poczawszy od nieslawnej pamieci sluzby
          > wojskowej:)))

Być może przeoczyłeś, ale kilka dni temu w artykule o zjeździe PiS spekulowano
          na temat wewnętrznej opozycji w PiS-ie z udziałem Ujazdowskiego własnie. Musimy
          zatem przyjąć wersje, ze ten stek bzdur nie jest polemiką z Hallem, ale zwykłą
          nędzną lojalką adresowaną do jasnie oswieconego prezesa Jarosłowa: towarzysze
          nie strzelajcie, będę szczekał i dawał łapę, jak mi każecie.

• eboshi Otóż to :) 01.06.06, 07:12
        maruda.r napisał:

> Jest ona bowiem rezultatem negatywnego kompromisu, nie zaś pozytywnej myśli
        > ustrojowej.

To zdanie też rzuciło mnie na kolana.

Problem z oszołomstwem polega na tym, że dla nich każdy kompromis, który nie
        zawiera 100% ich racji jest "negatywny". Nie dociera do nich, że w najlepszym
        razie stanowią jakieś 30% społeczeństwa. Żyją jakąś naiwną wiarą, że reszta
        magicznie "nawróci" się na kaczyzm, albo wyemigruje, albo potulnie zgodzi sie na
        wszystkie ich fanaberie.

A co bardziej zapalczywi wręcz nawołują do "ostatecznego rozwiązania" kwestii
        komuchów, judajczyków czy pedałów. Ja wiem, że to tylko głupie słowa głupich
        ludzi, którzy jakoś muszą rozładować swoje frustracje. Ale to i tak przeraża :(
        • maruda.r Re: Otóż to :) 01.06.06, 09:22
          eboshi napisał:

> A co bardziej zapalczywi wręcz nawołują do "ostatecznego rozwiązania" kwestii
          > komuchów, judajczyków czy pedałów. Ja wiem, że to tylko głupie słowa głupich
          > ludzi, którzy jakoś muszą rozładować swoje frustracje. Ale to i tak przeraża :(

Wczorajszy wniosek Prokuratury Krajowej o zbadanie powiązań organizacji
          homoseksualnych ze swiatem porzestępczym nie potwierdza Twojego przekonania, że
          to tylko słowa.

Coraz więcej wskazuje na to, że liderzy PiS to psychopaci, z którymi jakakolwiek
          dyskusja o kwestiach konstytucyjnych nie ma sensu.

• kosa811 wolę idealizację grubej kreski od filozofii burej 01.06.06, 10:18
      suki. sam tekst Ujazdowskiego 'na przyzwoitym poziomie intelektualnym' -
      przynajmniej człek nie dostaje torsji, jak w czasie przemówień któregokolwiek z
      bliźniąt jednojajowych czy nieświadomego wnuka przymusowego i chwilowego
      sołdata obcego mocarstwa
    • equipage Re: Konserwatyzm to nie bierność 01.06.06, 12:17
      Proponuję obu Panom zapoznać się z wypowiedzią prof. Piotra Sztompki "O
      potrzebie wspólnoty obywatelskiej", na Pomorskim Kongresie Obywatelskim (13
      maja b.r.). Może zrozumieją, co w perspektywie odnowy Rzeczypospolitej należy
      dokonać.
    • cics IV RP przywraca ciągłość z polską tradycją ...... 01.06.06, 12:44
      Idea IV RP nie miała i nie ma charakteru rewolucyjnego, przywraca ciągłość z
      polską tradycją ustrojową.........

No to już brzmi conajmniej śmiesznie - jaka ciągłość tradycji? Najważniejszą
      cechą ustroju Rzeczypospolitej jest właśnie nieciągłość tradycji.
      W tym sensie to jeszcze daje się zrozumieć. Zrywają z tradycją III RP , bo w
      Polsce jest tradycją,że żadna "tradycja" nie trwa zbyt długo.
    • katrina_bush Kazda konserwa sie psuje. 01.06.06, 15:09
      Kazda konserwa sie psuje. brr...

Konserwatyzm to falszywa swiadomosc w czystej postaci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka