Dodaj do ulubionych

Dorn każe zwolnić lekarzy, dyrekcja mówi nie

• szpati Patologia 31.05.06, 10:50
      Czy kots nie zauwaza tutaj patologii
      owszem jak ktos ma prywatny gabinet to zarabia duzo
      ale my nie rozmawiam o podywzkach dla lekarzy z prywatnymi
      gabinetami, bo oni sami zadabli o siebie
      my rozmawiamy o lekarzach zatrudnionych w szpitalach
      tam gzdie potrzebny jest dobry sprzet diagniostyczny
      i gdzie potzrebny jest wysokiej klasy specjalista przy operacji
      i gdzie potrzebni sa mlodzi lekarze, zeby sie uczyc praktykowac i rozwijac
      specjalizacja lekarza w Poslce trwa bardzo dlugo
      do tego mlody lekarz po studiach zarabai 1200 PLN do 1500 PLN (brutto)
      na reke okolo 800
      do tgeo ma dyzury 100 PLN za dyzur
      super tylko, ze on przemeczony schodzi z dyzury
      i zaczyna normlane prace
      w dodatku szkolenia , lekarza obowiazuja szkolenia
      ktore kosztuja slono
      dlatego mamy patologie
      sa zle oplacani a my placimy pdowojnie idac do normalnej i do prywatnej przyochodni
      genralnie za to , ze lekarze malo zarabiaja zaplaicmy my
      jezeli jets to przeziebienie to ja zapalace i pojde do dobrego specjalisty
      a co jak bede miala wypadek i trafia pod noz
      do lekarza,ktory mial 40 godzinny dyzur
      wtedy rodzina szuka na gwalt sepcjalisty i placi koperte
      a co jak nie stac na taka operacje
      w Niemczech nie musze placic prywatnie
      moge sie dodatkowo prywatnie ubezpeiczyc
      ale lekarz jest tamw miare oplacany
      ma dostep do sprzetu i to ja moge palcic dodatkowe ubezpieczenia
      i decydowac jak bedzie wygladalo moje leczenie
      a w Polsce jak lekarz ma byc specjalista
      jak oni nie maja dostepu do najnowszej wiedzy
      medycyna praktyczna to nie up to date
      to sa wyrywkowe artykuly z nowinkami z USA
      • 59049m Re: Patologia 31.05.06, 11:05
        Kiedyś miałem dyzur i pacjentka, którą następnego dnia miałem operować była
        przerażona. Prawdę mówiąc, wcale jej się nie dziwię, ale takie są przepisy.
        Zgodnie z Ustawą dyżur lekarski "nie jest pracą, tylko stanem gotowości do
        pracy". Z tego przepisu wynika mnóstwo dalszych bzdurnych konsekwencji. Po
        pierwsze, nastepnego dnia po dyżurze jestem traktowany tak, jakbym właśnie
        wypoczęty przyszedł z domu i muszę pracować 8 godzin (tylko anestezjolodzy mogą
        legalnie wyjść do domu rano). Po drugie, czas spędzony na dyżurze nie jest
        wliczany do czasu pracy. Wobec tego nasuwa się proste pytanie: Jeśli NIE JESTEM
        w pracy, to GDZIE właściwie jestem. Moja żona mogłaby zawiadomić policję, że
        męża nie ma ani w domu, ani w pracy. Drugie pytanie: Za co właściwie otrzymuję
        80 PLZ od Dyrektora, skoro nie jestem w pracy. O ile wiem Dyrekcja płaci
        pracownikowi jedynie za pracę.
    • julkafi Decyzja Dorna to zwycięstwo emocji i uprzedzeń nad 31.05.06, 10:55
      Decyzja Dorna to zwycięstwo emocji i uprzedzeń nad rozumem!!!
      Jak pan Door nn'y coś wymyśli, a nie daj Boże wypowie, to trudno powstrzymać
      się od emocji...
      Jak możemy zaprotestować przeciwko głupocie i tyrani rządu?
      Czy tylko POzostało? Może przyszła porz na UPR, bo to alternatywa
      dla "sprawdzonych " partii...

Dużo Zdrowia życzę...
    • asd616 Dorn = dork 31.05.06, 10:58
      Gdyby Dorn był lekarzem, pewnie uśmiercałby trudnych pacjentów. Tak rozwiązuje problemy.
    • zetisdead Spróbujcie pisać po polsku 31.05.06, 11:01
      "Od samego raba"???
      Po jakiemu jest to napisane???
    • woodya Lepper przestępca - ok, lekarze - be 31.05.06, 11:11
      Skazany Lepper zapewnie wg ministra Dorna jest ok bo "swój" więc wszystkie jego przeszłe, obecne i przyszłe przestępstwa go nie obchodzą. Ale lekarze oczekujący realizacji obiecanek wyborczych pis to juz terroryści i przestępcy. Z Lepperem czy z neofaszytami z MW rozmawiać pan Dorn chce i mu nic nie przeszkadza ale z lekarzami juz nie.

Ten facet nadaje się na ministra ds. wewnętrznego zdrowią psychicznego bo mu wyraźnie szwankuje. Kolejny raz na naszych oczach sprawdza sie stara prawda że kazdy zajmie stanowisko zdecydowanie przekraczające jego kompetencje vide Dorn czy L. Kaczyński.
      • radek_sim Re: lekarze - be 31.05.06, 11:23
        Rząd byłby głupi jakby ustąpił. Niech wzoruje się na żelaznej damie z Anglii.
        Powinien zrobić porządek również z górnikami. I w wszystkimi związkami które
        sięgają rękę po państwową (naszą ) kasę.Niech idą na swoje.

Zwolnić dyrektora!!Albo niech on płaci lekarzom za godziny strajku.
        • 59049m Re: lekarze - be 31.05.06, 11:35
          Jak dotychczas to solidarny rząd ulega wszystkim grupom zawodowym: górnikom
          funduje szybsze emerytury (wogóle to uważam, że emerytura powinna rozpoczynać
          się zaraz po skończeniu szkoły!), nauczycielkom skraca rok szkolny i daje
          podwyżkę, matkom daje becikowe itd Dlaczego więc, my lekarze, mamy zaciskać
          pasa? Prawdę mówiąc przyczyną naszego protestu jest fakt, że dalej już tego
          pasa nie da się zacisnąć, bo dochodzimy do kręgosłupa.
    • brynk Panowie lekarze: - Do roboty ! - /Marek Belka / 31.05.06, 11:17
    • brynk Mnie tez ukarała "władza "Millera gdy strajkowałem 31.05.06, 11:21
      Wasz strajk "białe kitle " to strajk polityczny !!!!!!!!
      • lukasito Pewnie uważasz, że słusznie??? 31.05.06, 12:00
        Fajnie by było gdyby wszyscy lekarze wyjechali za granicę... Jaka oszczędność
        dla budżetu... Składkę oczywiście pobierano by dalej, żeby mieć z czego
        wypłacać emerytury górnicze i nagrody...
      • grix Re: Mnie tez ukarała "władza "Millera gdy strajko 31.05.06, 12:30
        brynk napisał:

> Wasz strajk "białe kitle " to strajk polityczny !!!!!!!!

OCZYWIŚCIE!!! - jesli polityka to sztuka zarządzania państwem, to dopóki państwo
        bedzie miało monopol na ubezpiecznia zdrowotne, kazdy protest a nawet wypowiedź
        dotyczaca ochrony zdrowia będzie polityczna.
    • chooligan Dorn - szacunek! 31.05.06, 11:24
      Wreszcie właściwa decyzja. Koniowały powinni jeszcze przed otrzymaniem
      dyscyplinarki powinni dostać rachunek za studia na koszt społeczeństwa.
    • iedsupo Strajk jest legalny a Dorn to neobolszewik. 31.05.06, 11:25
      :P
    • fehu1 Re: Dorn każe zwolnić lekarzy, dyrekcja mówi nie 31.05.06, 11:29
      Nie generalizuje, ale po wczorajszej przygodzie sąsiadki, która sama wychowuje
      trójke dzieci, sama gdybym mogła, postawiłabym wielu z nich przed sądem -
      lekarzy .
      Po kolei.Dziewczyne zostawil mąż, oswiadczając, ze ma 12 letniego syna z inna
      kobietą i ze wraca do tamtej, która urodzi mu nasepne dziecko niebawem.Dzieci
      mojej sąsiadki to 9, 4 i 1 roczek.
      Dziewczyna jest schorowana, wczoraj poszla do lekarza, poniewaz obsunęła sie
      jej macica - szyjka na wierzchu.Nie była zarejestrowana. Pani doktor nawet nie
      spojrzala, tylko orzekła, ze moze ja zbadac za 30 zl.Na niesmiałe prosby
      rejestratorki, ze stało sie to nagle - i prosby sasiadki, która zyje z pomocy
      opieki spolecznej - obie słyszaly tylko odpowiedz, TAK,ALE 30 Zl.
      Teraz pytam - czy tacy lekarze, którzy sa zobowiazani przyjmowac w nagłych
      wypadkach bez rejestracji a tego nie robia (30 zl to przyjme), maja
      jakiekolwiek moralne prawo do strajku?
      Po raz pierwszy popieram decyzje Dorna. Niech zwalnia. Zobaczcie luksusowe
      samochody,dacze i inne dobra doczesne. nie widzicie celowo przedłuzanych
      kolejek w szpitalach? Operacji za ciężkie pieniądze? Ludzi umierających w
      szpitalach bo spadają z kolejek wyparci przez dzianych pacjentów?
      Powtarzam - nie generalizuje, ale kiedy sami traficie na te 30 zl przy rencie
      300zl, to przestaniecie zachwycac sie lekarzami i ich teoriami ze nie moga zyc
      za 2000 tys, bo to uwlaczich godnosci.
      • 59049m Re: Dorn każe zwolnić lekarzy, dyrekcja mówi nie 31.05.06, 11:40
        Trzeba było iść prosto do Ministra Dorna z koleżanką, żeby ją zbadał i
        koniecznie wypisał ZUS-ZLA. My lekarze, nie prosimy Was, społeczeństwo o drobne
        datki czy jałmużnę. My żądamy GODZIWEJ płacvy za CIĘŻKĄ pracę.
        • radek_sim Re: Żądać to se możesz od żony, albo od kochanki 31.05.06, 11:49
          Żądać to se możesz od żony, albo od kochanki żeby Ci dała. A nie od
          społeczeństwa. Powinni was wywalić na zbity pysk. Jak sami z honorem odejść nie
          możecie.
          Idźcie na swoje i odwalcie się od mojej kasy, moja kasa powinna być przy mnie,
          na moim koncie.
          I ty nazywasz się lekarzem? Gdzie współczucie dla tej kobiety?
          • 59049m Re: Żądać to se możesz od żony, albo od kochanki 31.05.06, 11:58
            A Ty kim jesteś? Może Ty pomożesz tej kobiecie? Ona czeka na Ciebie i na Twoje
            pieniądze, których tak bronisz
          • szerszen039 Re: Żądać to se możesz od żony, albo od kochanki 31.05.06, 13:09
            radek
            odwalcie się od mojej kasy moja kasa powinna być przy mnie,
            ale do lekarza piszesz, gdzie współczucie dla kobiety

analfabeto umysłowy,
      • radek_sim Re: Jeszcze palanci mówią że leczenie jest darmow 31.05.06, 11:42
        Ma pani całkowita rację. Niech idą na swoje i tam obsługują dzianych pacjentów
        i zwolnią miejsca dla tych co rzeczywiście chcą leczyć ludzi. Mam nadzieje że
        Rząd zrobi szybko ustawę o pełnej prywatyzacji i pozostawieniu mojej kasy na
        moim koncie. Później, gdy ja będę chory to również usłyszę, (raz już tak
        usłyszałem, facio nawet nie raczył spojrzeć), TAK, ale za 50zł.
        Dorn niech zwalnia ich wszystkich, zwłaszcza związkowców i takich porąbanych
        dyrektorów.

Jeszcze palanci mówią że leczenie jest darmowe. I jak się to ma z Konstytucją.
        Pozdrawiam.
        • 59049m Do Radka_sim 31.05.06, 11:56
          Panie Radku! Własnie o to chodzi w tym "solidarnym" systemie, żeby Panu zabrać
          Pana składkę i przeznaczyć ją "solidarnie" na: bezdomnego, bezrobotnego,
          rolnika (ktory nigdy żadnej składki w życiu nie zapłacił!), pijaka, rencistę od
          siedmiu bolesci,czy pracującego u prywaciarza i kamuflującego swe prawdziwe
          dochody. Rząd nie dopuści do prywatyzacji, bo utraciłby mandat społeczny. Poza
          tym nie było by NFZ, a w nim lukratywnych posadek dla Kolesiów.
          • radek_sim Re: Do Radka_sim 31.05.06, 12:11
            To rubcie strajk i dokładnie precyzujcie żądania. Przykładowo rozwalić cały
            system i zbudować nowy kasa pacjenta na indywidualne konto z kąd wypłacałby
            lekarzowi domowemu + ubezpieczenie w wybranej ubezpieczalni w przypadku
            leczenia szpitalnego. Tyle dla pracujących. W przypadku emerytów, rencistów,
            płaci rząd (i tak przecież dopłaca, a byłoby to przejrzystsze). A jak ktoś
            unika płacenia (powinno być dobrowolne) może zdychać pod mostem. Bezrobotni
            powinni leczyć się na podstawie pożyczki od skarbu państwa. Prywatyzacja
            powinna być pełna, zarówno szpitali jak i lekarzy. Niech jest to w końcu tzw
            wolny zawód. I będzie ok.
            Ale strajku ze względu na podwyżki nie popieram, powinni również zrobić
            porządek z górnikami na wzór Anglii i działań żelaznej damy.
            I zmienić konstytucję w tym zakresie ja również w zakresie uprawnień korporacji.

Pozdrawiam
            • 59049m Re: Do Radka_sim 31.05.06, 12:19
              Panie Radku! Nasz zawód nigdy w powojennej historii Poslki nie był WOLNY. Myślę
              tak jak Pan w kwestii osób niepłacących składek. Również płacę składki z mojej
              państwowej lekarskiej pensji. Osoby niepłacące składek stanowią WIĘKSZOSC oso
              korzystających z dobrodziejstw tego systemu. Myślę jednak, że żaden rząd nie
              zmieni "zasady solidaryzmu społecznego", tak lansowanej już w poprzednim
              rządzie przez moją ulubioną Jolantę Banach. Sytuacja w sluzbie zdrowia jest
              PATOWA, a ja wiem jedno, że nie mogę dłużej zarabiać 1.000 PLZ na miesiąc za
              moją HARÓWĘ
              Również pozdrawiam
              • radek_sim Re: Do Radka_sim 31.05.06, 12:30
                A uważam, że sytuacja nie jest patowa. Trzeba tylko trochę dobrej woli.
                Pierwsze sprecyzować bolączki, samo ich źródło, A nie efekt końcowy, jakim jest
                płaca. Udowodniliście jedno możecie się silnie solidaryzować. Zróbcie krok
                dalej. Stwórzcie projekt ustawy zmieniający zasady waszej pracy, zasady
                płatności i zasady obiegu pieniądza. Samo zebranie stu tysięcy podpisów również
                nie powinno wam robić kłopotu. Co się tyczy mediów, sami widzicie jak robią
                szum wokół was, wykorzystajcie to.
                Nie czekajcie aż jakiś poseł nieborak wymyśli kicz-ustawę, która znowu narobi
                kłopotów.
                • 59049m Re: Do Radka_sim 31.05.06, 14:12
                  Wiesz co. Od 20 lat czytam opasłe tomiska, asystuję do wielogodzinnych
                  operacja, a ostatnio nawet samodzielnie je wykonuję i wybacz, ale ja nie jestem
                  od tego, żeby badać obieg pieniądza i tworzyć projekt ustawy, bo się po prostu
                  na tym nie znam. Od tego są posłowie i urzędnicy, którym my wszyscy płacimy
                  ciężkie pieniądze i ktorych sami zresztą wybraliśmy. Ja jestem lekarzem i umiem
                  tylko jedno - leczyć ludzi najlepiej jak potrafię. Niech każdy w tym kraju robi
                  to, co naprawdę potrafi i nyślę, że będzie dobrze. Jeśli posłowie i urzędnicy
                  nie potrafią stworzyć dobrej ustawy, to niech po prostu z honorem odejdą. Ale
                  nie, u nas nikt od koryta sam przecież nie odejdzie! Przypominam,
                  wicemarszałkiem Sejmu jest Genia z Samoobrony, która nie ma studiów, tylko
                  jakiś płatny dwuletni kurs ukończony w Moskwie. O czym więc my tu mówimy?
      • hepowy Re: Dorn każe zwolnić lekarzy, dyrekcja mówi nie 31.05.06, 11:54
        Wybacz, ale nie jestem w stanie pojąć twojej logiki. Podajesz przykład na
        patologię w systemie publicznej opieki zdrowotnej, a jednocześnie odmawiasz
        lekarzom prawa do strajku, przy pomocy którego chcą wymusić na władzy zmiany w
        tym systemie. Czyli de fakto popierasz istniejący system.
    • bateau1 Pełne poparcie dla lekarzy !!!!! 31.05.06, 11:51
      Czas na reformy systemowe, decentralizację i komercjalizację służby zdrowia.
      Wtedy zarobki lekarzy będą normalne.

Rząd niestety nie ma na to ani czasu ani ochoty.
    • chocim Re: Dorn czy Ty jesteś człowiekiem HONORU? 31.05.06, 11:52

Więc zrób to co powinien zrobić Człowiek HONORU.
    • wlodek31 Re: Dorn każe zwolnić lekarzy, dyrekcja mówi nie 31.05.06, 11:57
      " Mam nadzieję, że ci, którzy podjeli pochopne decyzje pójdą po rozum do głowy "
      Jest jedno ale, najpierw ten rozum, a przede wszystkim wyobrażnie trzeba
      posiadać.
      Nie wyobrażam sobie, co by się stało, gdyby w latach powstawania związku
      Solidarność na miejscy Kiszczaka był Dorn.
    • jerzy30 niech ten oprych spod ciemnej gwiazdy 31.05.06, 11:58
      s....a
    • mo25 niech cala polska lekarska solidarnie zastrajkuje 31.05.06, 12:00
      czas skonczyc z arogancja ludwika . nie bedzie szmaciaz zwalnial ciezko
      pracujacych, ponizonych juz i tak maksymalnie ludzi
    • tecra700 Re: Dorn każe zwolnić lekarzy, dyrekcja mówi nie 31.05.06, 12:01
      Oczywiście, że zwolnić Panów Lekarzy. Przez tyle lat płaciłem składkę zdrowotną
      na Wasze pensje, nowe domy i samochody, a teraz jeśli się Wam nie podoba -
      proszę założyć sobie prywatny szpital, klinikę - kupić sprzęt i leczyć na swoim
      sprzęcie jeśli Wam mało. Polska to nie Ameryka, a nawet nie Czechy ani Węgry;
      panuje kryzys i bezrobocie 40% (rzeczywiste). Cieszcie się że w ogóle macie pracę.
      • grix Re: Dorn każe zwolnić lekarzy, dyrekcja mówi nie 31.05.06, 12:06
        tecra700 napisał:

> Oczywiście, że zwolnić Panów Lekarzy. Przez tyle lat płaciłem składkę
        > zdrowotną

I naprawdę chcesz żeby ta składka twoja poszła całkiem na marne?
        Przecież prywatnie sobie możemy dorobić - tu chodzi o stawki w państwowych
        szpitalach, gdzie za chwilę zostaną tylko chorzy i administracja, bo za obecne
        stawki nikt tam nie zechce pracować.

A za takie same pieniądze jakie wpłacasz państwu, niepaństwowy ubezpieczyciel
        być może mógłby ci oferowac znacznie więcej. Być może, bo dopóki mamy państwowy
        monopol - nie bedziesz tego wiedział.
      • hepowy Re: Dorn każe zwolnić lekarzy, dyrekcja mówi nie 31.05.06, 12:09
        Taki stary, a taki naiwny. Jeżeli sądzisz, że płaciłeś składkę na pensje
        lekarzy, to grubo się mylisz. Poza tym, może podasz konkretne wyliczenia, jaki
        jest stosunek tych składek zdrowotnych, które zapłaciłeś do sumy świadczeń
        medycznych, z których dotychczas skorzystałeś. Jakoś tego się nie zauważa.
    • chocim Re: "Musimy być niewolnikami praw, abyśmy byli wol 31.05.06, 12:02

CYCERON
      • ezpa7z9 Jak skończył Cyceron? 31.05.06, 12:05
    • galan12 niech GUS poda dochody łapiduchów-/bez łapów/ 31.05.06, 12:02
      • ezpa7z9 Bez łapówek 1500, z łapówkami 15 000 31.05.06, 12:06
        • lukasito niech GUS poda dochody polityków-/bez łapów/ 31.05.06, 12:09
          Bez łapówek 15 000, z łapówkami 150 000 albo więcej:)))
          trzeba walczyć o swoje...
      • lukasito Ile jest grup zawodowych na garnuszku państwa? 31.05.06, 12:08
        Pod kątem zarobków wypłacanych przez budżet:
        1.Służba zdrowia - mogiła
        2.Nauczyciele - degrengolada
        3.Policja - szkoda gadać
        4.Wojsko - o tu juz jest lepiej (zwłąszcza jak wyjadą na misje)
        5.Urzędnicy - miodzio, ci to nie muszą strajkować
        6.Politycy w rządzie, parlamencie, spółkach SP - wypas. Dzięki dobremu
        dostępowi do pieniędzy podatnika mogą sie pochylić nad ciężką dolą "mas
        pracujących"
        Fajna hierarchia:)))
      • grix Re: niech GUS poda dochody łapiduchów-/bez łapów/ 31.05.06, 12:09
        galan kompromituj sie dalej

Suma łapówek jakie ciemniactwo usiłuje wreczać lekarzom nie przekracza rocznie
        kwoty wolnej od podatku
        A ile płacisz składki na ubezpieczneie zdrowotne? I chcesz mieć za to g...?
        (szpitale bez lekarzy?)
    • brynk Dziwi mnie postawa forumowiczów ..... 31.05.06, 12:05
      Wszyscy wiemy jak oceniane jest w spoleczenstwie srodowisko lekarzy , moze tych
      pozytywnych opinii o nich jest coraz więcej ... . Nie dowierzam jednak , zeby
      tak radykalnie zmienił się nasz -społeczenstwa stosunek do nich . Skonczmy z
      obłudą jaka nam wciskaja jako, ze protestuja dla poprawy naszej-pacjentów
      sytuacji w niedofinansowanej słuzbie zdrowia . Przeciez oni walcza o swój
      osobisty interes , a my pacjenci jestesmy takim jakby zakładnikiem . Dosc tej
      obłudy ze strony srodowiska lekarskiego . Tutaj króluja względy polityczne w
      mysl zasady głoszonej przez Tuska ,Rokite, HG-W i innych z PO oraz sld/sdpl, ze
      im gorzej tym lepiej - dla w/w. Tutaj pacjent,obywatel jest tylko parawanem.
      • grix Re: Dziwi mnie postawa forumowiczów ..... 31.05.06, 12:18
        brynk - lekarz sobie może i poradzi (dyżury, prywatne praktyki) ale nie w
        sytuacji kiedy ma nieuczciwą konkurencje ze strony państwa zmuszającego lekarzy
        do pracy za śmieszne stawki. Oczywiście że jest to walka o osobisty lekarski
        interes - ale głupota jest niedostrzeżenie że najbardziej w d. dostana pacjenci
        kiedy chętnych do pracy w państwowych szpitalach po prostu zabraknie. A
        zabraknie, bo już 500 km od Warszawy identycznie wyszkolony lekarz dostaje 10x
        większe pieniądze. Jak popatrzysz sobie na mapkę ilu mamy lekarzy w Polsce
        dzisiaj, to pomyśl czy społeczeństwo stac jest na tolerowanie sytuacji takiej,
        kiedy lekarze wyjeżdżają tam gdzie moga zarobić więcej.
        maps.grida.no/go/graphic/number_of_physicians_per_100_000_inhabitants_in_europe
        A róznica w zarobkach między Polską a Czechami, Węgrami i in. nowymi krajami UE
        gdzie lekarzy jest dużo więcej - jest porażająca.
      • hepowy Re: Dziwi mnie postawa forumowiczów ..... 31.05.06, 12:25
        Mnie dziwi, że ktoś może wypisywać takie głupoty i co najgorsze, wydaje się, że
        w nie wierzy.
        Dlaczego uważasz, że akurat lekarze nie mają prawa walczyć o swój osobisty interes?
        Na jakich przesłankach opierasz wniosek, że jak lekarze wywalczą dofinansowanie
        służby zdrowia, to sytuacja pacjentów się nie poprawi?
    • m_bialozyt Re: Dorn każe zwolnić lekarzy, dyrekcja mówi nie 31.05.06, 12:08
      Bardzo dobrze, że lekarze strajkują. Niestety musieli posunać się do tej formy
      manifestacji, aby ludzie mogli wreszcie odczuć strajk bezpośrednio. Łącznie z
      tymi odpowiedzialnymi za niezmienną od lat sytuację lekarzy. Wcześniej takie
      akcje rozchodziły się po kościach. Teraz jest szansa, że ta grupa zawodowa
      zostanie zauważona! Górnicy poszli na sejm i od razu wywalczyli to, o co się
      ubiegali. Dość z lekceważeniem lekarzy. Koniec z twierdzeniem, że "lekarz i tak
      sobie poradzi..." To niegodziwe tak traktować ważną w społeczeństwie grupę
      zawodową. Lekarze pracują dniami i nocami, często po 100 godzin tygodniowo, aby
      zapewnić byt swoim rodzinom. To absurd, bo w ogóle nie ma ich w domu. Cierpią na
      tym ich rodziny. Za takie pieniądze nie chcą pracować u nas nawet obwatele
      byłych republik SRR. Jak pokazują fakty, nawet tam lekarzom udało się wywalczyć
      podwyżki 300%. Lekarze to ludzie, którzy przebrnęli przez 6-letnie jedne z
      najtrudniejszych studiów. Wykształcili się i zdobywają doświadczenie po to, aby
      służyć innym pomocą!!! Wymaga to przynajmniej szacunku ze strony władzy.
    • patthecat Lekarzyki, wytłumaczcie mi w końcu, jak to jest... 31.05.06, 12:18
      Świnie jedne, przykuli was do tych biurek i łóżek w szpitalach łańcuchami i nie
      możecie się ruszyć. Musicie siedzieć w gabinecie od takiej do takiej godziny za
      marne 1200 złotych. Ale są też te magiczne limity. Limity się skończą w danym
      miesiącu, więc wy pacjentów nie przyjmujecie. Ale gabinecik macie. I w czasie
      pracy w szpitalu państwowym przychodzi do was pacjent, dostaje konsultacje i
      daje wam w łapę 100 lekko licząc. 'Prywatnie' niejako. Często też robicie mu na
      sprzęcie zakupionym i konserwowanym przez państwo badania. A nie łaska tak
      postawić swój własny gabinecik? Nie łaska wstawić do niego kasę fiskalną, żeby
      wyszło na jaw ile w końcu zarabiacie? Albo jak wam się tak nie podoba, to w
      końcu udowodnić że gęba nie cholewa i z kraju wyjechać? 100 % podwyżki od
      przyszłego roku? Jaja sobie robicie? (pytanie retoryczne)
      • radek_sim Re: Trafiłeś w samo sedno. 31.05.06, 12:22
        Tak właśnie myśli większość społeczeństwa.
        • brynk Re: Trafiłeś w samo sedno. 31.05.06, 12:35
          radek_sim napisał:

> Tak właśnie myśli większość społeczeństwa.
          bo taka jest rzeczywistość ...
      • m_bialozyt Re: Lekarzyki, wytłumaczcie mi w końcu, jak to je 31.05.06, 12:31
        Szanowny Panie,
        To, że pacjent "prywatnie" daje lekarzowi 100zł jest tylko dowodem na to, jak
        fatalna jest sytuacja lekarzy. Za limity przyjęć nie są odpowiedzialni lekarze,
        tylko rząd, ograniczając środki dla OW NFZ na poszczególne świadczenia. To, że
        lekarz idzie na rękę pacjentowi w szczególnych sytuacjach chyba świadczy na jego
        korzyść. Rozumiem Pańskie zarzuty o korupcję, jednak czy widzi Pan inne wyjście?
        Ponadto nie jest wcale łatwo wyjechać do pracy za granicę. Często od nowa trzeba
        robić kosztowne specjalizajce, co również trwa kilka lat! Większość lekarzy ma
        rodziny, co oznacza przeprowadzkę wraz z rodzinami. Nie wiem czy jest Pan
        świadomy wszystkich tego konsekwencji. Większe środki dla służby zdrowia - o to
        walczą lekarze - więc walczą również o dobro pacjenta! Oceniam ten strajk bardzo
        pozytywnie! Odpowadając na Pańską sugestię odnośnie założenia własnych gabinetów
        przez lekarzy, jak lekarz zarabiający w szpitalu 1200 zł ma zainwestować w
        sprzęt, którego koszt sięga często 1 mln zł? Proszę - oto oczekiwane przez Pana
        wytłumaczenie.
        • brynk Re: Lekarzyki, wytłumaczcie mi w końcu, jak to je 31.05.06, 12:39
          a czemu wy "białe kitle" nie strajkowaliscie jak "panował" Miller i jego
          złodziejska zgraja , no dlaczego ?
        • radek_sim Re: Lekarzyki, wytłumaczcie mi w końcu, jak to je 31.05.06, 12:40
          A dla mnie jest jasne. W przypadku, gdy dostaniecie podwyżki, to zasady
          płatności (do rączki) i funkcjonowanie w relacji pacjent-lekarz i tak nie
          ulegną zmianie. Tak samo jak zmianie nie ulegnie właśnie takie wykorzystywanie
          i czasu opłaconego ze składek i sprzętu nie waszego do celów prywatnych. Innymi
          słowy oprócz zwielokrotnionej liczby wyjazdów na wczasy na Majorkę nic się nie
          zmieni. Same podwyżki nic nie dają, a pacjenci nie życzą sobie bardziej być
          okradani.
          • radek_sim Re: No i proste pytanie ile miesięcznie zarabia le 31.05.06, 12:45
            No i proste pytanie ile miesięcznie zarabia lekarz? Otrzymując za 10 min 100zł
            nieopodatkowanego szmalu.
            Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lekarze (sprawa specjalizacji)
            mogą sobie dorobić w ten sposób.
      • belial76 Re: Lekarzyki, wytłumaczcie mi w końcu, jak to je 31.05.06, 12:46
        To jest twoja rzeczywistość. Moi znajomi ok. 1 rok po studiach bez prywatnej
        praktyki, na studiach stypendia, 2-3 języki obce (rzadko tylko jeden), piszą
        prace naukowe, doktoraty, czasami jeszcze dodatkowy fakultet, dokształcają się
        czytając zagraniczne materiały. Zarobki 800-1200 PLN. I tacy ludzie będą Ci
        ratowali tyłek jak coś poważnego się stanie (bo najwięcej pracują i w dobrych
        szpitalach), a nie ordynator łapówkarz, czy lekarz z prywatnego gabinetu
        (przynajmniej na razie). PZDR
        • grix Re: Lekarzyki, wytłumaczcie mi w końcu, jak to je 31.05.06, 12:54
          belial - nie, wiekszość z nich wyjedzie, bo takich biorą wszedzie od ręki...

a jeśli sam jestes w takiej sytuacji, to zamiast myśleć o specjalizowaniu się za
          1100 złotych miesięcznie w Polsce przez 5 lat, pomyśl o zupełnie legalnym
          wyjeździe do Stanów: usmle.
          • belial76 Re: Lekarzyki, wytłumaczcie mi w końcu, jak to je 31.05.06, 13:00
            No jasne, że wyjedziemy, ale rezydentury i doktoraty wypada skończyć.( 5 lat za
            jałmużne w służbie naszej dbającej o obywatela Ojczyzny) Zostaną tylko Ci,
            którzy będą musieli ze względu na rodziny.
            A potem... :-)
      • belial76 Re: Lekarzyki, wytłumaczcie mi w końcu, jak to je 31.05.06, 12:52
        Jeszcze jedno. Nie przeceniaj aktualnego poziomu prywatnej ochrony zdrowia. To
        wygląda tak, że idziesz rodzić do prywatnej kliniki, masz pełen komfort,
        uśmiechy, czysto itp., a jak coś złego się dzieje to w karetkę i do państwowych
        "konowałów":-)
      • chrust Tak to jest, Pat 31.05.06, 23:11
        Wyjechalem do USA, zarabiam 200 tys rocznie i nie mysze wysluchiwac tego typu
        bzdur od swoich pacjentow. A jeszcze do tego, w przerwie pomiedzy pacjentami,
        mam czas na odpisanie na twoj post.

I tak to jest, Pat... ucz sie uzbeckiego, dobrze ci radze.
    • icc217 Strajkowicze, a moze by tak pomoc na Javie 31.05.06, 12:39
      Tam brak lekarzy, ludzie leza bez opieki na ulicach i parkingach, ranne DZIECI
      umieraja, a Wy 'qqqqqq uuuuuu rrrrrrr wwwwww aaaaaa' o forsie. Jestescie
      moralnym ZEREM, wstyd!
    • rysiek63op Re: Dorn każe zwolnić lekarzy, dyrekcja mówi nie 31.05.06, 12:43
      Lekarze mają rację,za przykładem lekarzy powinni zastrajkować wszyscy
      pracujący,zaprowadzić ogólne nie posłuszeństwo istniejącej nie sprawiedliwości
      społecznej.Tworzenie nowych ministerstw,tworzenie dodatkoeych etatów w już
      istniejących bardzo wysoko opłacanych z budżetu państwa,utrzymywanie okupacji
      Iraku fałszywie nazywając misją pokojową,nie chcianą przez Irakijczyków.W
      służbie a nie zatrudnieniu powinni zostać politycy i urzędnicy państwowi za
      minimalnym wynagrodzeniem w kraju.Mieli byśmy dużo pieniędzy na opłacenie
      właściwych osób i minimalną ilość polityków i urzędników.
    • m_bialozyt Dobrze, że strajkują!!! 31.05.06, 12:48
      Bardzo dobrze, że lekarze strajkują. Niestety musieli posunać się do tej formy
      manifestacji, aby ludzie mogli wreszcie odczuć strajk bezpośrednio. Łącznie z
      tymi odpowiedzialnymi za niezmienną od lat sytuację lekarzy. Wcześniej takie
      akcje rozchodziły się po kościach. Teraz jest szansa, że ta grupa zawodowa
      zostanie zauważona! Górnicy poszli na sejm i od razu wywalczyli to, o co się
      ubiegali. Dość z lekceważeniem lekarzy. Koniec z twierdzeniem, że "lekarz i tak
      sobie poradzi..." To niegodziwe tak traktować ważną w społeczeństwie grupę
      zawodową. Lekarze pracują dniami i nocami, często po 100 godzin tygodniowo, aby
      zapewnić byt swoim rodzinom. To absurd, bo w ogóle nie ma ich w domu. Cierpią na
      tym ich rodziny. Za takie pieniądze nie chcą pracować u nas nawet obwatele
      byłych republik SRR. Jak pokazują fakty, nawet tam lekarzom udało się wywalczyć
      podwyżki 300%. Lekarze to ludzie, którzy przebrnęli przez 6-letnie jedne z
      najtrudniejszych studiów. Wykształcili się i zdobywają doświadczenie po to, aby
      służyć innym pomocą!!! Wymaga to przynajmniej szacunku ze strony władzy.
    • zaifi mają pieniądze w budżecie! 31.05.06, 12:49

stać ich było na sfinansowanie wizyty papieskiej i to kilkudniowej,stać jest
      wydać pieniądze na rozmodlenie ogłupiałego narodu/jego części/,niech ich będzie
      stać na służbę zdrowia!Grożby p.Dorn,to już przerabialiśmy,teraz albo umiecie
      rządzić,albo oddajcie władzę.
      • radek_sim Re: mają pieniądze w budżecie! 31.05.06, 13:02
        A umieć rządzić to według Ciebie, co oznacza?
        Zrobić tak jak z górnikami zrobili poprzednicy? Zabrać społeczeństwu i dać
        wąskiej grupie zawodowej.
        A komu mają oddać władzę?
        Oddać….. to znaczy tym co byli. A wy lekarze oczywiście tak….. dobrze się
        mieliście?!
        Fakt, nikt wam na łapy nie patrzył. I na łapówkarzy nie wolno było mówić
        łapówkarze.
        • zaifi rządzić,oznacza nie trwonić pieniędzy! 31.05.06, 14:22

Rządzić-tworzyć miejsca pracy,rządzić-znaczy reagować na potrzeby
          obywateli,rządzić-obniżać podatki,rządzić-znaczy nie niszczyć demokracji oraz
          nie osadzać na stanowiskach debili,rządzić-znaczy nie prowokować,obrażać i
          grożić.Gdy nie mam do pierwszego nie urządzam wystawnych przyjęć!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka