Dodaj do ulubionych

Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kościół

05.06.06, 07:05
W Polsce też powinno się wprowadzić podatek kościelny (zamiast tacy), zależny
od dochodów. Deklarujesz wyznanie i płacisz do US 2% podatku, który jest
przez US przekazywany na odpowiedni kościół.
Niewierzący tego podatku oczywiście by nie płacili. Ciekawe ilu wierzących by
pozostało? :-)
Obserwuj wątek
    • tadeusz_ja Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kościół 05.06.06, 07:06
      A w kościele polskim? jak to jest?
      • moroux Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 05.06.06, 07:11
        Taziuta ma rację. Ale z drugiej strony, jest przecież - teoretyczny - rozdział
        kościoła od państwa.
        • qpalzm Dlaczego polski KK nie chce podatku? 06.06.06, 15:29
          Podatek kościelny - jak sama nazwa wskazuje - nie jest obciążeniem nakładanym
          przez państwo, a dobrowolnym opodatkowaniem się na rzecz grupy wyznaniowej,
          której jest się członkiem. Państwo uczstniczy tylko "technicznie" w procedurze
          podatkowej.
          Podatek kościelny to rozwiązanie demokratyczne i uczciwe i dlatego właśnie
          zaciekle zwalczane przez polski Kościół Katolicki, który woli "łapać ryby w
          mętnej wodzie".
          A tak na marginesie, to (teoretyczny) rozdział kościołów (wszystkich) od
          państwa nie przeszkadza bynajmniej KK wyciągać rękę po państwowe pieniądze na
          finansowanie uczelni katolickich, obiektów sakralnych itp.
          • koham.mihnika Glowna zaleta-wiadomo ile KK bierze ;-{) 09.06.06, 06:53
            nastepny krok:
            KK placi podatek jak inni (od roznicy miedzy zebranycm a wydanym. Byloby
            wiadome, ile bierze probosccz czy biskup.

qpalzm napisała:

> Podatek kościelny - jak sama nazwa wskazuje - nie jest obciążeniem nakładanym
            > przez państwo, a dobrowolnym opodatkowaniem się na rzecz grupy wyznaniowej,
            > której jest się członkiem. Państwo uczstniczy tylko "technicznie" w procedurze
            > podatkowej.
            > Podatek kościelny to rozwiązanie demokratyczne i uczciwe i dlatego właśnie
            > zaciekle zwalczane przez polski Kościół Katolicki, który woli "łapać ryby w
            > mętnej wodzie".
            > A tak na marginesie, to (teoretyczny) rozdział kościołów (wszystkich) od
            > państwa nie przeszkadza bynajmniej KK wyciągać rękę po państwowe pieniądze na
            > finansowanie uczelni katolickich, obiektów sakralnych itp.
      • bromba2 Od kiedy My jesteśmy K-łem szanuje texty z Rzymu ? 07.06.06, 09:33
      • eryk2 Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 08.06.06, 02:47
        W Polsce jest tak, że niektóre Kościoły protestanckie wprowadziły coś w rodzaju
        własnego "Kirchensteuer" - jeżeli chcesz być pełnoprawnym członkiem zboru
        (parafii), musisz uiścić roczną składkę, stanowiącą pewien procent od twoich
        dochodów (najczęściej ok. 1%). Jeżeli tego nie zrobisz - nie głosujesz w
        wyborach do władz kościelnych. Wyjątkowo biedni (np. bezrobotni, starzy i
        samotni, pozbawieni opieki) mogą być w drodze wyjątku wyłączeni od tego
        obowiązku. Podkreślam - dotyczy to wspólnot mniejszościowych. Natomiast
        największy, najbogatszy i najludniejszy Kościół nieustannie wyciąga łapę do
        kieszeni podatników: na katechetów, na seminaria, na Świątynie Opatrzności
        Bożej, na uczelnie... Także - do kieszeni wspomnianych wyżej protestantów,
        łożących już na swój Kościół. Czy to moralne? Czy to uczciwe? Czy to legalne?
        Odpowiem po "premierowsku": no, no, no. Ale za to jakie katolickie...
        • marklips Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają...stop??!! 08.06.06, 04:11
          Kochani i eryk2,i inni,pozdrawiam.Pisze bez polskiej
          trzocinki.Diakonia,Caritas,Opus Dei,Moslemi,wyznawcy judaizmu(Israel)
          hindu,buddizmu,wierzacy w Rosji itd i naturalnie wszelkie polityczne partje i
          organizacje charytatywne,nie tylko w swoim interesie sa aktywne ale...daja
          prace,pomagaja,inwestuja,sa w gospodarce swiatowej i w Polsce.To jest bardzo
          wazne.My wybieralismy,jako wyborcy,politykow a tradycje wiary katolickiej w
          Polsce,taksamo zalezne od ludzi przez tysiac lat byly i beda.Jesli Katolicy w
          Polsce,takie struktury akceptuja--o.k.Dlaczego nie.Super.Tysiace ludzi otrzymuje
          (po studiach teologicznych)otrzymuje powolania do kaplanow.Fantastycznie.Miejsca
          pracy zagwarantowane.Kazde panstwo ma prawo do wlasnych,struktur.Manipulacja
          prasowa w Europie twierdzi o niemcach i tych z wiednia?Nie prawda.Religie sa
          aktywne,tak jak organizacje Diakonia i Caritas.Tak samo w USA.Tak samo w calej
          Europie partie socjalistyczne i w Ameryce poludniowej maja swoje osiagniecia.Co
          do Polski.Wiecej serdecznosci,tolerancji dla Polski.Polakiem mozesz tylko w
          Polsce byc i..w USA.Aha zapomnialem,w Israelu.Tylko bezkarnie,swobodnie bez
          adwokata,takie teksty mozna w gazecie.pl pisac.To jest prawna sensacja.Cenzura
          w Europie od Odry,na zachod wzrasta a w Polsce odwrotnie.Jestem w Europie ale
          Europa to tez Rosja i ich politika i wiara.Ludzie sukcesu i biedni byli zawsze
          od 1000 lat.Pozdrawiam i jak ktos ma czas i ochote,polskie teksty tworzyc dla
          interesow naszych dzieci w Polsce i w calej Europie i USA,zapraszam pod
          papax.de.Organizacja zbiera podpisy do Parlamentu europejskiego i potem do
          UNO o prawa ojcow,seniorow,studentow do spotkan ze swoimy dziecmi i
          rodzenstwem,o to by dzieci nie byly uderzane,o bezpieczna przyszlosc dzieci i
          naszego nowego pokolenia.Spoleczenstwo starzeje sie w Polsce i nie tylko.Marek.
    • drtc Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kościół 05.06.06, 07:12
      Tu nie chodzi tylko o kasę. Ilu jest katolików w Niemczech ? 10% ? Jeśli 100
      tysięcy ludzi rocznie występuje z Kościoła, i jak rozumiem tendencja jest
      wzrostowa, to za 5-10 lat Kościół w Niemczech przestaje istnieć.
      • taziuta Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 05.06.06, 07:19
        O kasę, o kasę! Jak zabraknie wiernych, to zabraknie i kasy...

drtc napisał:

> Tu nie chodzi tylko o kasę. Ilu jest katolików w Niemczech ? 10% ? Jeśli 100
        > tysięcy ludzi rocznie występuje z Kościoła, i jak rozumiem tendencja jest
        > wzrostowa, to za 5-10 lat Kościół w Niemczech przestaje istnieć.
      • belial13 Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 05.06.06, 07:20
        Spoko,polskich katolików i ksieży wyeksportujemy!!!
      • jotwu61 Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 05.06.06, 07:23
        Podatek na kosciol to jest okolo 2% od brutto. Z tymi 10 to przesada, place od
        ponad 20 lat podatek na kosciol mimo, ze do kosciola nie chodze. Kosciol raz w
        roku rozlicza sie z podatnikiem, wysylajac dokladne rozliczenie i ujawnia
        wszystkie wydatki. Kosciol katolicki w Niemczech utrzymuje, szpitale,
        przedszkola itp instytucje, wiec pieniadze sa madrze inwestowane. W mojej
        okolicy pol. Bawaria, nie ma ani jednego nowego kosciola. Stare i tak swieca
        pustakami.
        • zigzaur Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 05.06.06, 12:11
          Niemiecki podatek kościelny to chyba jedyna prawna pozostałość III Rzeszy.
          III Rzesza zawarła z Watykanem konkordat, w którym, oprócz wykorzystywania
          państwowego aparatu skarbowego do finansowania kościoła, dano kościołowi różne
          przywileje, w tym immunitet podatkowy.
          Co Hitler dostał w zamian? Dwie rzeczy. Po pierwsze, zobowiązanie kościoła do
          zakazywania księżom publicznych wypowiedzi na tematy polityczne, co było
          konsekwentnie dotryzmywane. Publiczne akty protestu miały miejsce w zasadzie
          tylko wśród kleru protestanckiego (Bekennende Kirche). W dodatku Hitler uzyskał
          wizerunek polityka dogadującego się z kościołem, a co mniej przenikliwi ludzie
          zaczęli go nawet uważać za prawicowca. Czyli chyba więcej dostał niż dał.
          Zresztą, formalnie Adolf Hitler pozostał członkiem kościoła rzymsko-katolickiego
          aż do śmierci bo zeń nie wystąpił. Zresztą, większość wierchuszki
          narodowo-socjalistycznej pochodziła z dorzecza Dunaju a nie Renu, Łaby, Wezery
          czy Odry: Göring, Kaltenbrunner, Himmler.
        • arletapp Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 07.06.06, 09:20
          prawda lezy posrodku: moze to i jest 2% od brutto (nie wiem, nie liczylam) ale
          w artykule nie bylo mowy o 10% od brutto, tylko od podatku dochodowego.
      • 1410_tenrok Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 09.06.06, 19:37
        Nie wiesz - nie pitol. Katolikow jest tam mnostwo, teraz oczywiscie mniej,
        poniewaz proces wystepowania z kosciaoła trwa w Niemczech od przynajmniej 15
        lat. Całe poludnie to w 90% katolicy!
    • olek_z_dywit a coś się nie podoba? 05.06.06, 07:13
    • belial13 Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 05.06.06, 07:19
      MĄDRE NARODY.KIEDY POLACY ZMĄDRZEJĄ?
      • olek_z_dywit Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 05.06.06, 07:22
        ach ci zoologiczni antysemici i homofoby, ciemni Polacy
    • doopa_wolowa Eksport 05.06.06, 07:25
      He he,
      no to po etapie eksportu polskich zbieraczek truskawek, pracowników barów,
      zbieraczy azbestu, pracowników marketów i lekarzy przyjdzie pora na eksport
      polskich księży na zachód.

Polski ksiądz za miskę kaszy i zamieszkanie będzie pracował za granicą.

Ale ale czy na pewno?
      Czy będzie miał gdzieś lepiej niż w kołtuńskiej i zacofanej Polsce?
      Chyba nie.

Swoją drogą to ciekawe podejście kościoła - płać na nasze (darmozjadów)
      utrzymanie bo dostaniesz ekskomunikę.
      Bardzo, bardzo chrześcijańskie i katolickie podejście....
    • matrut W PL jest podatek niejawny na kosciol 05.06.06, 07:26
      U nas jest tzw. fundusz koscielny i zarazem szereg innych metod bezposredniego dofinansowywania kosciola. Podatek na kosciol placimy, nawet nie wiedzac o tym. W koncu cale duchowienstwo jest ubezpieczone i pokrywa to z wlasnej kieszeni. Zadko kto o tym wie. Ja sam osobiscie wystapilem z KK . in. dlatego ze mam dosyc wciskania mi ze kosciol to dobro jak sam reprezentuje diametralnie odmienna postawe.
      • matrut Re: W PL jest podatek niejawny na kosciol 05.06.06, 07:27
        W koncu cale duchowienstwo jest ubezpieczone i pokrywa to NIE z wlasnej kieszeni.
        • schutzengel1 nie jestem własnością kościoła katolickiego ! 05.06.06, 07:37
          żądam wprowadzenia podatku koscielnego. Nie mam zamiaru sie poniżać i prosić
          kogoś z tej sekty ,aby mnie z niej wypisano, kiedy to nie z własnej woli mnie
          tam wciągnięto na członka.
          • greg0.75 Re: nie jestem własnością kościoła katolickiego ! 05.06.06, 07:59
            1) Jak Ci się nie podoba słowo "poprosić" możesz "zarządać" wykreślenia...
            2) A proboszcz i tak Cię przyjmie z otwartymi ramionami - mniej forsy z parafii będzie odprowadzał "do góry"
          • myzeszwagrem Re: nie jestem własnością kościoła katolickiego ! 06.06.06, 15:44
            Ano żądaj sobie do woli. Przedwczoraj w naszej gminie była sesja rady, na
            której głosowano wniosek proboszcza o oddanie kościołowi na własność 1 ara
            ziemi w samym centrum osady pod figurę Jezusa, bo kościół znajduje się nieco na
            uboczu i w centrum nie ma wyraźnego symbolu przynależności osady do katolicyzmu
            (tak uzasadniał proboszcz). Na 11 radnych gminy tylko trzech było przeciw, a
            ośmiu za i centralny placyk oddano kościołowi. Jak postawią na nim figurę, to
            nie da się już unowocześnić centrum, bo kościół nigdy nie ustąpi.
      • juicio Kościół - drogowskaz. 05.06.06, 07:38
        Lekko zmienię temat.
        Kolego wysąpiłeś z KK bo nie postępuje jak sam naucza...
        Hm. Kościół instytucjonalny jest jak drogowskaz pokazujący właściwą drogę.
        A widziałeś kiedyś drogowskaz który idzie w tym kierunku co pokazuje?
        • qpalzm Krzywy drogowskaz 06.06.06, 15:47
          Cytujesz, Kolego, Demostenesa, ale ten mówca i filozof był szydercą i kpił
          sobie w żywe oczy mówiąc te słowa. Dodaj więc chociaż znaczek :)) na końcu
          swojej wypowiedzi.
          • pantera01 Re: Krzywy drogowskaz 07.06.06, 03:22
            Czyzby kolega mylil Demostenesa z Diogenesem? Nie przypominam sobie zeby
            Demostenes byl szyderca! Jakby sobie kpil w zywe oczy atenski demos utlukl by go
            bardzo szybko (demokratycznie zreszta).
            • kuba.rozek Re: Krzywy drogowskaz 07.06.06, 16:10
              pantera01 napisał:

> Czyzby kolega mylil Demostenesa z Diogenesem?
              Być może. Czasem dopada mnie Demencjusz.
            • qpalzm Re: Krzywy drogowskaz 08.06.06, 22:10
              Lapsus linqua. Oczywiście, chodziło o Diogenesa, który mieszkał w beczce, a o
              drogowskazie powiedział, gdy zarzucono mu rozwiązłość. Dziękuję za
              sprostowanie, cóż, rzeczywiście nadchodzi chyba "Demencjusz" :))
              • pantera01 Re: Krzywy drogowskaz 09.06.06, 05:49
                Znowu sie czepiam-gdzie w starozytnej Grecji byly drogowskazy? Jakos widocznie
                opuscilem ta lekcje historii, nawet teraz Grecja ma calkiem nedzne drogowskazy.
                • koham.mihnika moze to byla taka figura stylistyczna ;-{) 09.06.06, 07:00
                  pantera01 napisał:

> Znowu sie czepiam-gdzie w starozytnej Grecji byly drogowskazy? Jakos widocznie
                  > opuscilem ta lekcje historii, nawet teraz Grecja ma calkiem nedzne drogowskazy.
                • qpalzm Re: Krzywy drogowskaz 09.06.06, 14:21
                  Co prawda starożytnej Grecji nie widziałam na własne oczy, ale raczej nietrudno
                  wyobrazić sobie te ówczesne drogowskazy, zarówno w postaci "kamieni milowych"
                  jak i w innych formach, np. drewnianych tablic. Drogowskaz nie jest chyba
                  wynalazkiem współczesnej nauki.
        • koham.mihnika Drogowskaz stoi, niszczeje, przestaje byc uzyteczn 09.06.06, 06:58
          i psy pod nim leja.

juicio napisał:

> Lekko zmienię temat.
          > Kolego wysąpiłeś z KK bo nie postępuje jak sam naucza...
          > Hm. Kościół instytucjonalny jest jak drogowskaz pokazujący właściwą drogę.
          > A widziałeś kiedyś drogowskaz który idzie w tym kierunku co pokazuje?
    • jolkak11 Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 05.06.06, 07:41
      gdyby nam kazano płacić taką dziesięcinę - byłoby to samo! Do Boga można modlić
      sie i przy kapliczce przydrożnej!!!Myślę że w takim porzypadku władze kościołów
      mocno przesadziły! łudzie pragną Boga a nie przepychu kościoła i duchownych.
    • jolkak11 Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 05.06.06, 07:42
      bzdura - płacenie dziesięciny kosciołowi wcale nie swiadczy czy człowiek jest
      wierzący czy nie!!!
    • husyta A ile z budżetu idzie na kościół? 05.06.06, 07:44
      taziuta napisał:

> W Polsce też powinno się wprowadzić podatek kościelny (zamiast tacy), zależny
      > od dochodów. Deklarujesz wyznanie i płacisz do US 2% podatku, który jest
      > przez US przekazywany na odpowiedni kościół.
      >
      Jaki to procent naszych podatków?
      I idzie to tylko na jeden kościół, ten prawdziwy, jedynozbawczy,
      antysekciarski...
      • pantera01 Re: A ile z budżetu idzie na kościół? 07.06.06, 03:17
        Dobrze napisales:jeden kościół, ten prawdziwy, jedynozbawczy,
        > antysekciarski...
        Czasem nawet husycie zdarzy sie powiedziec prawde.
        • daniel40 Re: A ile z budżetu idzie na kościół? 09.06.06, 05:26
          pantera01 napisał:

> Dobrze napisales:jeden kościół, ten prawdziwy, jedynozbawczy,
          > > antysekciarski...
          ROTFL!!!
    • gosciu_z_niemiec Opuszczaja wojtylowe Hollywood 05.06.06, 08:34
      bezbozne ale za to z tabunem swietych jak aleja gwiazd....

Jedni sa uczciwi, nie to co w Polsce, stwierdzaja, ze nie wierza i odchodza.
      Inni szukaja wiary we wspolnotach ewangelicznych, gdyz w KK mozna znalezc
      wszystko, od kultu po zabobon, poza ewangeliczna wiara.
      • barbara444 przechodza na wiare handlowa 05.06.06, 08:44
        i marza o wyjezdzie do Tel Aviv.
      • emeryt21 Re: Opuszczaja wojtylowe Hollywood 05.06.06, 08:45
        Jestem niwierzacy od momentu gdy zaczalem samodzielnie myslec w
        dziecinstwie.Nie mam nic wspolnego z kosciolem a jednak musze placic na jego
        utrzymanie czy tego chce czy nie.Nie mam nadziei,ze w Polskiej Rzeczpospolitej
        Katolickiej cos sie zmieni.Zazdroszcze Niemcom swobody wyboru.Ekskomunika jest
        mi niestraszna,bo ja sam ekskomunikowalem KK z mojego zycia.Jesli jednak
        kosciol przedstawilby rozliczenie ze swoich wydatkow i bylyby one celowe,to
        moglbym zastanowic sie nad powierzaniem mu czesci moich dochodow w formie
        podatku.Na to jednak sie nie zanosi w naszym biednym kraju.
        • qpalzm Re: Opuszczaja wojtylowe Hollywood 06.06.06, 15:51
          Ładnie i rozsądnie powiedziane, tylko jakże smutna puenta. Niestety, prawdziwa :
          ((
    • wlodarcz2000 Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 05.06.06, 09:38
      Ilu by pozostało? Hmm, w Niemczech wśród pracujących tam Polaków trudno uświadczyć takiego, który chciałby płacić ten podatek, więc na pytanie urzędnika, czy są wierzący, prawie 100% odpowiada, że nie.
      • kotek.filemon Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 05.06.06, 09:43
        wlodarcz2000 napisał:

> Ilu by pozostało? Hmm, w Niemczech wśród pracujących tam Polaków trudno uświadc
        > zyć takiego, który chciałby płacić ten podatek, więc na pytanie urzędnika, czy
        > są wierzący, prawie 100% odpowiada, że nie.

Właśnie to jest najpiękniejsze w tym wszystkim - te cudowne nawrócenia na ateizm
        przy przekraczaniu linii Odry przez gastarbeiterów...
        • koegel1 Ja tez sie wypisalem-wiecie dlaczego !!! 05.06.06, 16:23
          Bo sie dowiedzialem ze za pieniadze sciagane na kosciol wybudowano u nas w
          szpitalu mosze,to mnie dobilo i sie wypisalem.To wcale nieznaczy ze w Boga nie
          wierze,wierze i praktykuje bo Bog jest w moim sercu nie na karcie
          podatkowej.Jak bylem w szpitalu to tez sie mnie pytano czy jestem wierzacym czy
          nie odpowiedzialem ze tak ale nieplace na idiotow,i polozono mnie na oddziele
          dla wierzacych.Tak samo jest przy slubie i przy pogrzebie zaplacisz to
          dostaniesz co chcesz.latego ta cala liberalizacja i pacyfowe spojrzenie na
          swiat nas zniszczy a to tylko wykorzystaja allachowrzody.
          • pantera01 Re: Ja tez sie wypisalem-wiecie dlaczego !!! 07.06.06, 03:18
            Co to jest "mosze"? Jakos brzydko mi sie to kojarzy (zwlaszcza ze w szpitalu)
            wiec moze wytlumacz mi co to jest?
            • arletapp Re: to meczet 07.06.06, 09:25
              Mosche to niemiecki odpowiednik
              • pantera01 Re: to meczet 07.06.06, 10:57
                Nie doceniasz mnie kolezanko! Jaki zatem zwiazek ma podatek na Kosciol Katolicki
                a budowa meczetu?
          • adam81w Ja sie tez wypisuje . Kazdy dzien bez bycia 07.06.06, 22:44
            w tej glupiej organizacji jaka jest kosciol bedzie czyms pieknym.

-----
            dla wypisujacych sie polecam strony :
            www.apostazja.info
            www.apostazja.pl
    • em.em.em Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 07.06.06, 08:25
      BTW w Niemczech tez funkcjonuje "taca".
      Podatki ida na Kosciol jako calosc, a taca trafia do parafii - ludzi chodzi do
      kosciola bardzo malo, ale odnosze wrazenie, ze ci co chodza to wiedza raczej po co.
      • arletapp Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 07.06.06, 09:26
        wlasnie to chcialam dodac! :-)
    • mathias_sammer Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 07.06.06, 11:59
      10% podatku na Kosciol? Chyba cos przyduzo autorowi sie policzylo.

M.S.
      • mathias_sammer Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 07.06.06, 12:01
        I jeszcze, bo za szybko sie wyslalo.

Polecam

wer-weiss-was | "Austritt aus der Kirche" | aus Forum Religion und ... - [
        Translate this page ]Re: Austritt aus der Kirche (T e s s a V a n c e,
        25.6.2002 16:38). Re^2: Austritt aus der Kirche (M r L u b a L u b a, 26.6.2002
        15:58). Zeit für FAQ . ...
        www.wer-weiss-was.de/theme74/article1188820.html - Similar pages

wer-weiss-was | "austritt aus kirche" | aus Forum Religion und Ethik - [
        Translate this page ]Nachfolgender Artikelbaum ist im Archiv des Experten-
        Forums von wer-weiss-was ... Re: austritt aus kirche (S v e n B u r g s m ü l l
        e r, 4.1.2002 15:12) ...
        www.wer-weiss-was.de/theme74/article981351.html - Similar pages
        [ More results from www.wer-weiss-was.de ]

Austritt aus der Kirche - Arbeitslosengeld gesperrt! - Urteile ... - [
        Translate this page ]Urteile & Recht - Austritt aus der Kirche -
        Arbeitslosengeld gesperrt!. ... Sie können auf Beiträge in diesem Forum nicht
        antworten. ...
        www.gomopa.net/Finanzforum/Urteile-und-Recht/ Austritt-aus-der-Kirche-
        Arbeitslosengeld-gesperrt.html - 36k - Cached - Similar pages

Kirche - das Kirchenportal - Livenet.de - das christliche Infoportal - [
        Translate this page ]Kirche Online: Christliches Infoportal mit News, Adressen,
        Jobs, Forum, Magazin. Kirchen. ... "kirche köln" "anglikanische
        kirche" "austritt kirche" ...
        www.livenet.de/kirche.php - 44k - Cached - Similar pages

Austritt aus Kirche - Job los und ALG Sperre 12 Wochen! - [ Translate this
        page ]Im Umkehrschluß verliehrt er den Job, wenn er aus der Kirche
        austritt. ... Aber das absolut Irrsinnige ist, wer aus der Kirche austritt und
        Arbeitslos ist ...
        forum.opusforum.org/forum/ about28739.html&highlight= - Similar pages

Kirchensteuer verzicht [Archiv] - Jurathek Forum - [ Translate this page ]Meine
        Eltern sagten das ich, nach Austritt aus der Kirche, keine Kirchensteuern mehr
        zahlen ... einfach macht es die Kirche einem nicht mit dem Austritt. ...
        forum.jurathek.de/archive/index.php/t-4114.html - 10k - Cached - Similar pages

Forum - kath.ch - [ Translate this page ]Wenn also ein Katholik seinen Austritt
        aus der Kirche erklärt - aus welchen Gründen auch immer - so stellt dies eine
        schwere Verletzung gegenüber der ...
        www.kath.ch/aktuell_kommentar.php?meid=18730 - 19k - Cached - Similar pages

ref-sh.ch Forum: Re: Austritt – weil die Kirche so nett ist, MÄRK ... - [
        Translate this page ]Re: Austritt – weil die Kirche so nett ist Lukas P. Huber
        16.3.2006 10:30 (0). Re: Austritt – weil die Kirche so nett ist Joachim
        15.3.2006 14:57 (0) ...
        f27.parsimony.net/forum67187/messages/465.htm - 4k - Cached - Similar pages

ref-sh.ch Forum: Re: Austritt – weil die Kirche so nett ist, Lukas ... - [
        Translate this page ]Als Antwort auf: Re: Austritt – weil die Kirche so nett
        ist geschrieben von MÄRK am 15. März 2006 13:31:07:. Da rät Cash zum
        Austritt, ...
        f27.parsimony.net/forum67187/messages/467.htm - 4k - Cached - Similar pages
        [ More results from f27.parsimony.net ]

Austritt aus Kirche - wo muss ich da hin? - Forum deiner ÖH WU - [ Translate
        this page ]Seite neu laden Austritt aus Kirche - wo muss ich da hin? ... Thema,
        Erstellt von, Forum, Antworten, Letzter Beitrag. die online kirche ... hax, Off
        Topic ...
        forum.oeh-wu.at/showthread.php?t=13594 - 131k - Cached - Similar pages
    • lehoo Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 07.06.06, 12:33
      A niewierzący, zgodnie z zasadą konstytucyjnej równości zapłacą wspomniane 2% na
      cele dobroczynne
      • annamarta8 Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 07.06.06, 22:08
        - wiecie co? Mnie podoba sie, ze wierni daja na tace ile sami uwazaja. I tak
        powinno pozostac. Zmuszanie ludzi do administracyjnej deklaracji wiary wydaje mi
        sie zupelnie bledne. Ja urodzilam sie w tej wierze i nie za pieniadze jestem
        katoliczka (chrzescijanka). To wydaje mi sie byc symonia. To wole juz chwalic
        Boga gdzies w przydroznej kapliczce. W koncu Bog jest wszedzie, a wydaje mi sie,
        ze najmniej lubi tam przebywac gdzie sa duze pieniadze.
        • caesar_pl Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 08.06.06, 00:18
          Ze wzrostem dobrobytu maleje liczba chodzacych do kosciola.Prawdopodobnie za 20 lta malo ktory kosciol bedzie mogl sie z datkow utrzymac.Kler to wie,nie chce stracic wplywu,najlepiej dla niego by bylo gdyby Polska byla panstwem koscielnym..Kiedys Polacy przestana wierzyc w wyjatkowa boska misje ich kraju,a to bedzie oznaczac koniecznosc prowadzenia podatku koscielnego...
    • adam81w W naszym kraju tez powinien byc podatek koscielny 07.06.06, 22:43
      i koniec.
      • polonski Re: do wiecie co..anny-marty 08.06.06, 02:27
        skoro tak twierdzisz to jak wytlumaczyc fenomen popularnosci "kosciola -
        hillsong" w sydney - australia .

Przewazajaca ilosc ok. 80% to ludzie mlodzi, ktorych podnieca wizja bogacenia
        sie.
        Dla przypomnienia "kosciol" ten propaguje m.i., ze kazdy czlowiek powinien
        dazyc do bogacenia sie na ile ma sil i zdolnosci.

Zreszta nie jest to nic nowego..zydowska religia uczy to od wiekow ale niektore
        barany nie maja zdolnosci nawet pojac, ze pieniadze szczescia nie daja ale
        przynajmniej beda mieli co do garnka wlozyc bez proszenia o jalmuzne, czy pomoc
        panstwa.

Do dzisiaj zachod usuwa swoje odpadki odziezowe i czesc nadprodukcji cukru i
        maki przeterminowanej i zwala je na wsiach Polskich.

A kosciol polski chce dalej przodowac w dystrybucji tych dobr w piwnicach
        koscielnych jak np w Toruniu hle..hle .

Przy nastepnej okazji moge napisac o tym jak komisja rozdzielala dobra miedzy
        ludzi... ta skora i dzinsy do "mojego" wora a ta sukienka pastuszki effi 15
        (w alpach austriackich) do innego wora, dla owieczek koscielnych
        (potrzebujacych?) w Toruniu i okolicach.
        • koham.mihnika Re: do wiecie co..anny-marty 09.06.06, 07:07
          polonski napisał:

> skoro tak twierdzisz to jak wytlumaczyc fenomen popularnosci "kosciola -
          > hillsong" w sydney - australia .

jaki fenomen? Pare tysiecy nawiedzonych idiotow?
          Oni sa gotowi na kazda bzdure, od flower power do senkty Moona.

>
          > Przewazajaca ilosc ok. 80% to ludzie mlodzi, ktorych podnieca wizja bogacenia
          > sie.
          > Dla przypomnienia "kosciol" ten propaguje m.i., ze kazdy czlowiek powinien
          > dazyc do bogacenia sie na ile ma sil i zdolnosci.

Bogacic mozna sie bez kosciola, malo tego, kosciol kosztuje , wiec jest to
          ograniczenie. Packer nie wierzyl i nie chodzil do kosciola , a zostawil 10
          miliardow.

>
          > Zreszta nie jest to nic nowego..zydowska religia uczy to od wiekow ale niektore
          >
          > barany nie maja zdolnosci nawet pojac, ze pieniadze szczescia nie daja ale
          > przynajmniej beda mieli co do garnka wlozyc bez proszenia o jalmuzne, czy pomoc
          >
          > panstwa.

Kto ma szczescie w kartach, ma pieniadze na milosc.

>
          > Do dzisiaj zachod usuwa swoje odpadki odziezowe i czesc nadprodukcji cukru i
          > maki przeterminowanej i zwala je na wsiach Polskich.
          >
          > A kosciol polski chce dalej przodowac w dystrybucji tych dobr w piwnicach
          > koscielnych jak np w Toruniu hle..hle .
          >
          > Przy nastepnej okazji moge napisac o tym jak komisja rozdzielala dobra miedzy
          > ludzi... ta skora i dzinsy do "mojego" wora a ta sukienka pastuszki effi 15
          > (w alpach austriackich) do innego wora, dla owieczek koscielnych
          > (potrzebujacych?) w Toruniu i okolicach.

Nie tylko w Toruniu, cala Polska czyli Klechistan.
    • wgj8515 Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 09.06.06, 08:31
      Podobnie powinno się postąpić z finansowaniem partii politycznych. W ramach PIT,
      jako podatnik, wskazuję na którą partię mają iść moje podatki.
      Nie byłoby problemu z kantami z finansowaniem partii politycznych.
      • annamarta8 Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 09.06.06, 17:12
        - tak, ale KK to nie partia polityczna - gdzie jest rozdzial miedzy kosciolem
        i panstwem?!. Czy tez w umyslach dzisiejszych Polakow to stracilo jakiekolwiek
        znaczenie?! Religia dla mnie to najbardziej osobista sprawa kazdego czlowieka.
        Przeciwnicy polityczni moga wyznawac te sama religie - wlasnie dlatego, ze
        religia powinna byc apolityczna. Zreszta piszac ten post uzmyslawiam sobie jedna
        rzecz. Wiara (idea, postawa filozoficzna, kodeks moralny) nie maja dzisiaj nic
        wspolnego ze zorganizowana (administracyjna) religia i cala hierarchia
        koscielna. Ten twor religijno - administracyjny rzeczywiscie jest partia
        polityczna,zerujaca na chrzescijanskich idealach. Ja do niej nie naleze! Jestem
        katoliczka (jeszcze raz to powtarzam) z urodzenia nie za pieniadze! Wobec tego
        wielu Polakow zastanowi sie gleboko zanim zgodzi sie placic na nich ustanowione
        odgornie podatki. Tym bardziej, ze latwo moge sobie wyobrazic sytacje
        (potencjalnie nagminna), ze podatki podatkami a kazda posluga dalej bedzie "co
        laska". Ha!Ha!
        • eryk2 Re: Dlaczego Niemcy i Austriacy opuszczają Kośció 09.06.06, 23:58
          Przewidujesz sytuację a la służba zdrowia: wszyscy opłacamy NFZ i każdy leczy
          się prywatnie?
          ;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka