Dodaj do ulubionych

Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica

06.06.06, 21:20
NA PODLASIU WYCINAJĄ CAŁE SZPALERY DRZEW WZDŁUŻ DRÓG!!!!!
Właśnie wróciłem z wycieczki rowerowej z tamtych okolic. Setki stuletnich
drzew wzdłuż szos jest wycinanych! Nawet nie karczują - tylko rzędami takie
wieliie kikuty straszą! Badania w Niemczech pokazują, że na drogach gdzie
wycięto drzewa jest... więcej wypadków, bo ludzie jeżdżą szybciej!!!
Obserwuj wątek
    • n_i_k Tak, od razu zwęzić drogi i zrobić dziury 06.06.06, 21:31
      to będzie wolniej, czyli bezpieczniej. Jak się pousuwa znaki to jeszcze
      bardziej.
      Autostrada nie, wycinka drzew nie. Gratulacje, po co nam infrastruktura, skoro
      możemy żyć w skansenie. Czyż Niemcy, Austriacy, Francuzi nie poradzili sobie z
      takimi problemami?
      Wszystko da się zrobić dobrze, tylko czemu Greenpeacowi zależy na uwstecznianiu
      polskich regionów (terminal gazowy Świnoujście, Góra Św. Anny, Via Baltica)?
      Rozumiem, że oni w Warszawce mają ciepłe posady i kasy w bród (np. wymuszonych
      z eko-haraczy) i nie musi ich obchodzić los innych.
      • silezius.monachijski jaki nik bezdenny 06.06.06, 21:36

Góra Św. Anny

nikt nie jest przeciwko górze, tylko drodze na niej. Można było bez kłopotu
        skierować ją bokiem. Z tym odcinkiem są bezustanne problemy: podjazd i
        ślizgające się tiry.

Via Baltica

też nikt przeciwko niej nie protestuje, tylko chodzi o przebieg. Radzę poczytać
        w internecie. Odróżnijmy lewackie oszołomstwo od naprawdę rozsądnych opinii. W
        obliczu głupoty urzędników wszelkich szczebli naprawdę trzeba podziwiać tych,
        którym się chce.
        • junk92508 Podlasianie - nie glosujcie na Kudrycka !!!! 06.06.06, 23:04

Kobita nawet nie ma pojecia o co chodzi w calym tym sporze a niby jest z
          Podlasia ....
          • katrapumba Re: Podlasianie - nie glosujcie na Kudrycka !!!! 06.06.06, 23:30
            takiej lebskiej kobiety to ze swieca nie znajdziesz. nie znasz i nie wiesz kto
            to jest to lepiej zamilknij.
            • junk92508 Widac jaka "lebska" ... 07.06.06, 23:10

Wybrana z Podlasia a nie ma pojecia o co chodzi w jednym z podstawowych
              sporow na Podlasiu ...

Sorry ale po tym to raczej sie ciesze ze jej nie znam ...
              • nekroskop88 Re: Widac jaka "lebska" ... 07.06.06, 23:41
                za krótki jesteś, by ją krytykować
      • marek.rawluk Re: Tak, od razu zwęzić drogi i zrobić dziury 06.06.06, 22:13
        Akurat o jednym miejscu mogę się wypowiedzieć, mieszkam koło Góry Św,Anny,
        przejeżdżam przez jej wierzchołek autostradą A4 2-3 razy w tygodniu, na jej
        zboczach (w tzw "Kanionach") ścigam się na rowerze i tego c..la, który wymyślił
        przebieg A4 właśnie przez G.Św.Anny zapędziłbym do ciężkich robót dożywotnio!
        Na północ i na południe jest dużo wolnej przestrzeni, nawet teraz możnaby
        jeszcze dobudować ze dwie autostrady równległe, OMIJAJĄCE G.Św.Anny!
        I też widziałem tendencyjne reportaże o nawiedzonych ekologach wiszących na
        drzewach! Nie wiem skąd się taki debilizm w ludziach bierze...
      • junk92508 A byles na Zachodzie ? 06.06.06, 22:20

Bo jak sie obrze przyjrzysz to drogi maja ale flory i fauny juz duzo mniej ...

Malo gdzie jest takie bogacto owadow i ptakow ....

A droge mozna puscic bokiem - kolo Lomzy przez tereny ROLNICZE!!!

Tylko ze lobby z Bialegostoku forsuje autostrade przez Bialystok.

Tymczasem najtanszym i najbardziej ekologicznym rozwiazaniem jest przewrocone
        Y ze srodkiem miedzy Zabrowem a Lomza ...
      • bivmont1 Re: Tak, od razu zwęzić drogi i zrobić dziury 06.06.06, 23:21
        Ściana wschodnia, Kresy - tak ten skansen musi zostać. Zieloni będą jeździli po
        autostradach w Niemczech i innych krajach a na wschód od Wisły będą przjeżdżali
        na urlop samochodami terenowymi albo przylatywali helikopterami, aby obcować z
        naturą. Tak to są szkodnicy dużego kalibru. W tych rejonach Polskin powiino się
        zabronić poruszania się samochodami, pociągami i tym podobnymi środkami
        lokomocji. Dopuszczalny rower, koń, wół. I wtedy znów wyrośnie tam być może
        puszcza, do której będą walili turyści z Zachodniej Europy. Zdzisław
        • junk92508 Spor jest o to ktoredy a nie o droge ... 07.06.06, 23:21

Propozycja ruchow ekologicznych to wariant pod Lomza przez tereny ROLNICZE.

Do tego droga jest kilkadziesiat kilometrow KROTSZA a wiec mniej spalin,
          nizsze koszty ...

• silezius.monachijski mają rację! 06.06.06, 21:32
      droga powinna iść przez Łomżę - krócej, szybciej i przez znacznie mniej
      wartościowe tereny. Niezrozumiałe są ambicje metropolii białostockiej, której
      przecież dobra droga do W-wy i tak się należy, a odcinkiem Augustów-Białystok
      będzie jeździć znacznie mniej samochodów niż dotąd (i tak modernizują go już
      agresywnie stosując podejście faktów dokonanych)...
      • tingri pierwszy raz sie zgadzam z sileziusem:)PoPiSjednak 06.06.06, 22:25
        istnieje,a nawet SamoPoPisLprSldPsl - pieski swiat, o ekologii i zrownowazonym
        rozwoju tylko mowia wszyscy politycy, a w praktyce eksploatuja srodowiko jak
        tylko moga, nie ma na kogo glosowac:(
    • silezius.monachijski jaka głupia baba! 06.06.06, 21:33
      osłanka Kudrycka w rozmowie z PAP broniła planów budowy Via Baltica, wskazując
      na fatalny stan dróg w regionie. "Prawdziwą katastrofą może być to, że każda
      rodzina na Podlasiu będzie miała bliskich zabitych w wypadkach drogowych" -
      przestrzegła.

a np. kolej Białystok-Suwałki leży odłogiem, beznadziejny rozkład, ceny biletów
      itd. Zeszłoroczny wypadek licealistów pokazał, że nie ma lekarstwa na głupotę
      kierowców.
      • conieco1 Sam jesteś głupi buccu... 06.06.06, 23:29
        Wraz z tym od szpalerów, czy Wy głąby chcecie wziąć krew tych ludzi którzy
        przez Wasze zwyrodniałe, zielone (od trawy) módżki giną od tych drzew przy
        drodze, od tego że nie ma jeszcze jednej drugiej trzeciej VIA Balticy? Przecież
        to takie proste dla mnie jedno życie ludzkie jest więcej wart od 20'tu
        ekosystemów, które w swojej pierwotnej postaci wygineły po drugiej wojnie.
        TYLKO TRZEBA TROCHĘ O EKOLOGIII POCZYTAĆ, a nie wyrastać na fachowca Z
        POZIOMU "SKŁADAKA". Powinni Wam powstawiać do domu wszystkie zdjęcia tych
        którzy zawineli się na drzewie i nie koniecznie od prędkości, tych co jeżdż na
        wóskach, bo nie EKOTERRORYŚCI myślą tylko o populacji przepiórek, o tych którym
        pozostały tylko wspomnienia po najbliższych!!!!
        • trollskog Re: Buc buca se poucza 06.06.06, 23:41

Ludzi bedzie zawsze pod dostatkiem. Mi tam ich nie szkoda.
          A straconych walorow srodowiska nikt nie zwroci.
          Twoja wypowiedz zreszta jest nie na temat. Chodzi o ZMIANE TRASY
          a nie jej likwidacje. Dobra droge miedzymiastowa moga sobie miec,
          ale male regionalne powinny zachowac swoj klimat.
          Poza tym z drogi nie wypada sie tak sobie bez przyczyny.

Wiele razy bylem w tamtym rejonie z powodow przyrodniczych
          i przy okazji dalem zarobic miejscowej ludnosci.
          I pewnie wielu innych, ale to niestety moze sie zmienic.

TS.
          • pashow.von Uwaga kretyn! 06.06.06, 23:55
            trollskog napisał:

>
            > Ludzi bedzie zawsze pod dostatkiem. Mi tam ich nie szkoda.
            > A straconych walorow srodowiska nikt nie zwroci.

Coś takiego mógł napisać tylko całkowity, 100-procentowy kretyn. Porównywalny
            jedynie z bolszewikami i to w okresie stalinowskim (W Rasiji ludiej mnoga).

> Wiele razy bylem w tamtym rejonie z powodow przyrodniczych
            > i przy okazji dalem zarobic miejscowej ludnosci.
            > I pewnie wielu innych, ale to niestety moze sie zmienic.

Srał cię pies! Takiego gościa który przechodzi obojętnie wobec coraz większej
            liczby ofiar wypadków drogowych, tam, ani nigdzie indziej, nie potrzeba. Dzicy
            ludzie powinni wrócić na drzewa.
            • lmblmb Re: Uwaga kretyn! 06.06.06, 23:57

> > Ludzi bedzie zawsze pod dostatkiem. Mi tam ich nie szkoda.
              > > A straconych walorow srodowiska nikt nie zwroci.
              >
              > Coś takiego mógł napisać tylko całkowity, 100-procentowy kretyn.

Tak, to jest kretyn. Tylko kretyn napisze, że tusrystów będzie mniej jeśli drogę
              sbudują.
            • trollskog Re: Uwaga marchewka! 07.06.06, 01:02
              pashow.von napisał:

> Coś takiego mógł napisać tylko całkowity, 100-procentowy kretyn. Porównywalny
              > jedynie z bolszewikami i to w okresie stalinowskim (W Rasiji ludiej mnoga).

Nie szastaj epitetami, jesli nie potrafisz myslec. Nie widzisz, moj mily kolego,
              roznicy ? Przeciez tu nikt nie wysyla ludzi na smierc. Oni robia to sobie sami.
              Nie jest to wiec moja wina, tylko ich.
              Za bardziej zalosne uwazam zalatwianie sobie drogi szybkiego ruchu przy
              powolaniu sie na biedne ofiary wypadkow.

> Srał cię pies! Takiego gościa który przechodzi obojętnie wobec coraz większej
              > liczby ofiar wypadków drogowych, tam, ani nigdzie indziej, nie potrzeba. Dzicy
              > ludzie powinni wrócić na drzewa.

:) Mily czlowieku, rzeczywiscie jestem obojetny na wiekszosc krzywd, ale nie
              dlatego, ze zycze ludziom nieszczesc. Ponownie, za bardziej zalosne uznaje
              rozpacznie przez liczne rzesze ludzie, jaka to tragedia, ze w wypadku zginela
              matka z dzieckiem, albo Jozia ma chora glowke i tylko $30000 moze jej uratowac
              zycie. Nie w tym ku*** rzecz, zeby plakac, ze innym jest zle (a w duszy cieszyc
              sie, ze mi dobrze). Ja mialem swoje nieszczescia, inni maja swoje.
              Wyciecie drzew nie rozwiaze problemu wypadkow drogowych, ale czemu nie
              sprobowac, tak ? Drzewa z nami klocic sie nie beda, a na drewnie mozna troche
              zarobic.

Ech, maly czlowieczku. Twoje wypowiedzi cechuje niepospolita (a moze wlasnie
              pospolita) prostota mysli. Wychwycisz pare slow kluczy ("nie szkoda", "ludzi")
              i do dziela opieprzac rozmowcow. Zalu do Ciebie nie mam, tak jak nie mam zalu do
              komara, ze mnie gryzie.

Ale komar musi tez zrozumiec, ze w obronie wlasnej go zabije.
              Pewnia zaraz powiesz, ze planuje mordestwo... No jesli zaczniesz pic moja krew
              na zywca, to nie gwarantuje, ze zachowam ja zimna, znaczy sie krew :)

TS.
              • pashow.von Ekolog-psychopata 07.06.06, 08:11
                trollskog napisał:

> Przeciez tu nikt nie wysyla ludzi na smierc.

A ja właśnie uważam że wysyła.

> Oni robia to sobie sami.

Przeciez to nie kierowcy giną, tylko piesi z winy błędów kierowców, łatwych do
                popełnienia w sytuacjach nienormalnych, takich jak ogromny ruch tranzytowy po
                wąskich drogach, przechodzących przez środek miasta/wsi, niezmienianych od lat.
                Na drogach giną szczególnie dzieci.

> :) Mily czlowieku, rzeczywiscie jestem obojetny na wiekszosc krzywd,
                ale nie
                > dlatego, ze zycze ludziom nieszczesc. Ponownie, za bardziej zalosne uznaje
                > rozpacznie przez liczne rzesze ludzie, jaka to tragedia, ze w wypadku zginela
                > matka z dzieckiem

Jesteś chory człowieku! Jeśli ktoś wzrusza się drzewkiem, a tragiczna,
                przypadkowa śmierć, szczególnie młodych ludzi, go nie wzrusza, to jest
                pozbawiony ludzkich uczuć. Szczególnie, że ilość tych wypadków w tamtym
                regionie narasta lawinowo.

> Ale komar musi tez zrozumiec, ze w obronie wlasnej go zabije.
                > Pewnia zaraz powiesz, ze planuje mordestwo... No jesli zaczniesz pic moja krew
                > na zywca, to nie gwarantuje, ze zachowam ja zimna, znaczy sie krew :)

Czyli mamy do czynienia z ekologiem-psychopatą.
                • junk92508 Re: Ekolog-psychopata 07.06.06, 23:16
                  > A ja właśnie uważam że wysyła.

Naprawde uwazasz ze to drzewa sa temu winne ? Bo moim zdaniem
                  to wariaci za kierownica a nie drzewa sa winne.

Wyprzedzanie w ciemno, na trzeciego i nadmierna predkosc.

Jezdze samochodem od 17 lat i RAZ wypdalem z drogi - wyprzedzalem jadac
                  70 na lodzie ... - moja glupota.

Jesli ktos wylatuje na drzewo to prostu jedzie za szybko i sam jest sobie winien...

• pashow.von Re: Ekolog-psychopata 08.06.06, 01:08
                    junk92508 napisała:

> > A ja właśnie uważam że wysyła.
                    >
                    > Naprawde uwazasz ze to drzewa sa temu winne ? Bo moim zdaniem
                    > to wariaci za kierownica a nie drzewa sa winne.
                    >

Bardzo proszę o uważne przeczytanie mojego listu, bo obawiam się że ta
                    wypowiedź jest nie na temat. Ja pisałem:

"Przeciez to nie kierowcy giną, tylko piesi z winy błędów kierowców, łatwych do
                    popełnienia w sytuacjach nienormalnych, takich jak ogromny ruch tranzytowy po
                    wąskich drogach, przechodzących przez środek miasta/wsi, niezmienianych od lat.
                    Na drogach giną szczególnie dzieci. "

I swoje zdanie podtrzymuję.
                    ---

A jeśli chodzi o drzewa, to niestety rosnąc tuż obok jezdni bardzo
                    przeszkadzają, ponieważ:
                    - piesi chodzą po jezdni, także rowerzyści po niej jadą, a nie po poboczu.
                    Jadąc trzeba ich omijać, czyli zjeżdżać trochę na przeciwny pas, a drogi na
                    Mazurach są kręte i nie widać czy ktoś nie nadjeżdża z naprzeciwka
                    - brak jest pobocza, i w razie awarii lub chwilowego postoju, dzieje się to co
                    wyżej
                    - przy wyjeżdżaniu z drogi bocznej, podporządkowanej, drzewa ograniczają
                    widoczność do tego stopnia, że czasami trzeba wysiąść z samochodu żeby się
                    upewnić, czy nic nie nadjeżdża. One już są za duże i za grube. Drogi to nie
                    park narodowy czy rezerwat przyrody
                    -
                    > Wyprzedzanie w ciemno, na trzeciego i nadmierna predkosc.
                    >
                    ...
                    > Jesli ktos wylatuje na drzewo to prostu jedzie za szybko i sam jest sobie
                    winie
                    > n...
                    >
                    Sam sobie zaprzeczyłeś, bo jeżeli ktoś wyprzedza na trzeciego, to ten
                    nadjeżdżający z naprzeciwka musi zjechać na prawo żeby się nie zderzyć. A tam
                    gdzie nie ma pobocza z powodu rosnących drzew nie ma gdzie.
                    I to nie jego wina że będzie wypadek.
                    Przeważnie jak są wypadki, tylko jedna strona ponosi winę. Ustala to policja,
                    sąd i firma ubezpieczeniowa.
        • trollskog Drzewo zle, bo stoi :) 07.06.06, 01:13
          conieco1 napisał:
          > Wraz z tym od szpalerów, czy Wy głąby chcecie wziąć krew tych ludzi którzy
          > przez Wasze zwyrodniałe, zielone (od trawy) módżki giną od tych drzew przy
          > drodze

Wyobraz sobie taka sytuacje. Stoisz na przystanku, nikomu na drodze, tylko
          z boku, zeby nie przeszkadzac, a tu wpada na Ciebie biegiem jakas osoba.
          I co ? Czyja jest wina ?

Te drzewa sobie po prostu tam stoja nie robiac nikomu krzywdy. Krzywde robimy
          sobie my sami, myslac, ze jestesmy bogami i nic nam sie nie moze stac.
          Ach, jak te drzewka pieknie smigaja, gdy na liczniku 120... No, a potem
          to sie mowi, ze drzewo winne.

Jesli juz, to ja bym poszedl dalej i wycial wszystkie samochody. Nie mielibysmy
          wtedy zadnych wypadkow.

TS.
      • lmblmb Potrzebna infrastruktura 06.06.06, 23:56
        silezius.monachijski napisał:

> osłanka Kudrycka w rozmowie z PAP broniła planów budowy Via Baltica, wskazując
        > na fatalny stan dróg w regionie. "Prawdziwą katastrofą może być to, że każda
        > rodzina na Podlasiu będzie miała bliskich zabitych w wypadkach drogowych" -
        > przestrzegła.

Zdecydowanie. Trzeba inwestować w infrastrukturę, bo w Polsce jest z tym słabo,
        szczególnie na obszarach byłej okupacji rosyjskiej. Proszę popatrzeć na mapę!
        • trollskog Re: Potrzebna infrastruktura 07.06.06, 01:04

Racja! Ale jesli przy okazji da sie tez zadbac o przyroce, to czemu nie ?

TS.
          • lmblmb Re: Potrzebna infrastruktura 08.06.06, 11:53
            trollskog napisał:

>
            > Racja! Ale jesli przy okazji da sie tez zadbac o przyroce, to czemu nie?

Jeśli o oba razem,to zdecydowanie tak. Jednak mówię NIE robieniu polityki
            (wybijaniu się) na ochronie środowiska naturalnego.

> TS.
    • t-800 Re: Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica 06.06.06, 21:35
      Pewnie chcą wyłudzić jakąś kasę, jak to lewactwo.
      • tea-sci Re: Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica 06.06.06, 21:58
        hehe smieszny jestes jesli to nie prowokacja :)
        • t-800 Re: Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica 06.06.06, 23:15
          Zobaczymy ile wycisną z tej Via Baltiki...
        • lmblmb To nie musi być prowokacja, niestety.... 07.06.06, 00:02
          tea-sci napisał:

> hehe smieszny jestes jesli to nie prowokacja :)

Obawiam się, że to niekonieczne prowokacja. W Poznaniu niedawno wyszło na jaw,
          że organizacja, którą jakoby założyli mieszkańcy w obronie lasu, była de facto
          pomyslem jakiegoś cwaniaczka szantażującego Volkswagena. Na szczęście ktoś się
          zorientował i "organizację" wykluczono z rozmów nt. rozbudowy fabryki.

Teraz pytanie: ilu cwaniaczków jest sprytniejszych od tego, którego wykryto?

PS Żeby sprawa była jasna: jestem proekologiczny, Greenpeace jakoś jednak nie
          toleruję.
    • moosehead Re: Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica 06.06.06, 22:04
      I czym się tak przejmujesz... trudno i nic na to nie poradzisz, to praktyki
      stosowane na całym świecie. Zauważ, że gdyby wszędzie zrobić jedną wielką
      puszczę to dzisiaj walilibysmy sie drewnianymi pałami po głowach, zamiast
      surfować po necie...
      • bullowy Re: Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica 06.06.06, 22:18
        Nie,bo jesli nie protesty takich ludzi to Ty bys jadł proszek biały na obiad i
        oddychał tlenem z butli..
    • szpon Re: Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica 06.06.06, 22:28
      to se zniszczą podwozie lądując na łące a nie owiną samochód wokół drzewa, ginąc
      na miejscu... drzewa przy drodze to największe niebezpieczeństwo drogowe na
      podlasiu. i nie stuletnich drzew. te drzewa były sadzone przez niemców podczas
      II wojny.
    • fnoll "bo do pięknych miejsc trzeba dojechać" 06.06.06, 22:29
      a po co w ogóle wysiadać z samochodu? każdy park narodowy i krajobrazowy
      powinien być pocięty w kratkę drogami, by ludzie mogli sobie zza szyby oglądać
      dziką naturę

dobry pomysł?

ciemny parlament europejski na pewno to kupi...
    • joemama Re: Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica 06.06.06, 22:34
      Człowiek się nie nauczy, jak ważna jest przyroda, dopóki jej całej nie zniszczy.
      Chcesz podróżować po Podlasiu ? Istnieją tory kolejowe ! Wsiadaj do pociągu i
      zwiedzaj co sił.
      • sfann Re: Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica 06.06.06, 23:00
        wkurza mnie, gdy o przyrodzie, walorach turystycznych, zdrowotnych,
        krajobrazowych, ekologicznych, mówią przeważnie GOŚCIE. TURYSCI.
        a ci, którzy muszą żyć na podlasiu bez dróg, ludzie, którzy protestują od
        miesięcy (Augustów, Wasilków) bo chcą bezpiecznie dojechać do pracy i
        bezpiecznie dojść do szkoły, którzy nie dojadą wszędzie rachityczną PKP, bo PKP
        - może z Warszawy albo Brukseli tego nie widać, ale nie wszędzie dojeżdża - o
        nich się nie wspomina.
        nasi GOŚCIE mówią o dziedzictwie przyrodniczym, nie zauważając krzyży przy
        drogach, o ochronie przyrody, nie zastanawiając nad bezpieczeństwem ludzi,
        którzy nie wyjadą - jak nasi drodzy GOŚCIE - po 2 tygodniach rozkoszy na łonie...
        wy przyjedziecie tu, choćby i pociągiem, na 10 dni. oni spędzą tu całe życie.
        przejdźcie przez ulicę w Sztabinie, przejedźcie przez Augustów. i powiedzcie
        ludziom, którzy w ramach protestu chodzili dziś godzinę na przejściach dla
        pieszych w Wasilkowie, że głupoty wymyślają, bo ważniejsze od palących się przy
        szosie zniczy są walory ekologiczne...
        • qawsedrftg Giertychu, naucz czytać ze zrozumieniem... 06.06.06, 23:12
          przecież Via Baltica jest potrzebna, tyle że przez Łomżę!!! Ruch znacząco się
          zmniejszy. A w Sztabinie często bywam i sporo ludzi wcale nie chce obwodnicy, bo
          wtedy padną sklepy i stacja benzynowa.
          • sfann Re: Giertychu, naucz czytać ze zrozumieniem... 07.06.06, 00:02
            sporo ludzi, zgadzam się: właściciel slepu , przy którym tir się nie zatrzymuje,
            bo i po co, i właściciel stacji paliw - ten rzeczywiście straci.
            ekolodzy oprotestowali TAKŻE wariant przez Łomżę! bo TAKŻE przechodzi przez
            ekologicznie cenne regiony - patrz Park Krajobrazowy Doliny Dolnej Narwii, itp.
            nawet nie będę polemizował - przecież to podlasie, tu gdzie nie spojrzysz jest
            pięknie i ekologicznie.
            i wracam do tematu, qawsedrftg: często bywasz w Sztabinie, więc wiesz, jakimi
            drogami jeździsz, więc nie mów, że jak TIRy pójdą przez Łomżę, nastąpi samozanik
            dziur. cuda to w rządzie, u Giertycha.
            organizacje ekologiczne - bo nie ekolodzy - blokują każdą inicjatywę lokalną
            zmierzającą do budowy dróg o podwyższonym standardzie, szerszych i
            bezpieczniejszych. policz, ile było protestów organizacji E. a cały czas na
            naszych wąskich niebezpiecznych drogach umieraja ludzie. czas ucieka, a nikt nic
            nie robi.
            • pashow.von Ciekawe czy ludzie z Podlasia zmądrzeją? 07.06.06, 00:22
              Bo głosowali gremialnie na PiS i Lecha Kaczyńskiego, a jedną z pierwszych
              decyzji nowego ministra infrastruktory było unieważnienie decyzji o budowie
              obwodnic, m.in Augustowa. Mają to czego chcieli, sami wybrali, więc niech teraz
              nie narzekają.
    • lekarzzewsi Drzewo - rzecz nabyta - zetnie się jedno - 06.06.06, 22:49
      - posadzi drugie. A życia ludzom zabitym na zbyt blisko drogi posadzonych
      drzewach, nikt nie zwróci. Bez histeri. Ekolody znów chcą w łapę za odstąpienie
      od utrudnień ??? Cholery w tym kraju można dostać. Drogi fatalne, same czarne
      punkty, a jak ktoś chce cos z tym zrobić, to zaraz jakies palanty podnoszą łby
      i marudzą. Inna rzecz, że na gadaniu się - jak zwykle - skończy i za naszego
      życia na pewno żednej Via Baltica nie zobaczymy...
      Badania w Japonii wykazują, że jak się jedzie szybciej, to krócej się przebywa
      na drodze, wiec prawdopodobieństwo wypadku jest mniejsze ;) (to do dbn2000 -
      jak ja lubię ludzi cytujących niczym nie poparte ploty....)
      • phun jako nacja azatycka nie potrzebujemy drog bo nie 06.06.06, 23:10
        umiemy sie nimi poslugiwac tak samo jak wieloma innymi narzedziami, lasy sa o
        wiele bardziej pozyteczne niz drogi ktore sluza tylko iwylacznie korporacja i
        srodowiskom politycznym zainteresowanym tylko i wylacznie dzika ekspolatacja
        zasobow przyrodniczych.

wracjajac do drogi jako narzedzia i przytoczonej przez moja osobe tezy o
        nieumiejetnosci poslugiwania sie droga i samochodem przez przecietnego polaka to
        tym wszystkim pianym z wsieklosci pisiorom POpulistom zalecalbym zajrzenie do
        rocznikow i ststystyk dotyczacych wypadkow.
        • lmblmb Korporacje? 06.06.06, 23:59
          phun napisała:

> umiemy sie nimi poslugiwac tak samo jak wieloma innymi narzedziami, lasy sa o
          > wiele bardziej pozyteczne niz drogi ktore sluza tylko iwylacznie korporacja i
          > srodowiskom politycznym zainteresowanym tylko i wylacznie dzika ekspolatacja
          > zasobow przyrodniczych.

Przestań palić to świnstwo, bo szkodzi bardziej, niż ci się wydaje. Jeżdżę na
          wakacje samochodem, bo inaczej nie mogę i jakoś nie zauważyłem żadnej korporacji.
    • neiden Re: Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica 06.06.06, 23:17
      dwadziescia lat temu popieralem ta organizacje-greanpeace.chogzilo o polowy
      morskie.dzisiaj ta organizacja stala sie organizacja terorystyczna ,nie pozwala
      budowe drog cejem tej organizacji jest utrzymanie polski w ciemnocie i
      izolacji.obecnie w tej organizacji jest masa komunostow,oszustow,kryminalnego
      elementu,i chorych psychicznie .prosze tylko sprawdzic kto jest sponsorem tej
      organizacji skad biora pieniadze i wtedy bedziecie wiedzieli co jest "grane".
    • gg1968 Re: Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica 06.06.06, 23:45
      Co wy za bzdury wszyscy wypisujecie? Przeciez Via Baltice mozna pociagnac przez
      Lomze a do Bialegostoku mozna zrobic dojazdowa autostrade.... Droga przez
      Bialystok jest dluzsza i drozsza, i o to wlasnie chodzi - wiecej kasy dla
      Bialegostoku, lokalny PiS dogadal sie nawet z lokalnym PO i SLD...A Greenpeace
      moglby sie zamknac bo tylko szkodzi calej sprawie, lepiej starac sie uswiadomic
      ludziom i wiecej zaplaca ze swoich podatkow za "wielkomiejskie" ambicje
      Bialegostoku
    • lmblmb Za głowę się łapię... 06.06.06, 23:55
      dbn2000 napisała:

> NA PODLASIU WYCINAJĄ CAŁE SZPALERY DRZEW WZDŁUŻ DRÓG!!!!!
      > Właśnie wróciłem z wycieczki rowerowej z tamtych okolic.

Nie ta grupa, szanowna Pani. Ta informacja jest o drodze dla samochodów.

> Setki stuletnich drzew wzdłuż szos jest wycinanych! Nawet nie karczują - tylko
      rzędami takie
      > wieliie kikuty straszą! Badania w Niemczech pokazują, że na drogach gdzie
      > wycięto drzewa jest... więcej wypadków, bo ludzie jeżdżą szybciej!!!

Czy szanowna Pani raczy dodać informację, że wypadki te są mniej groźne?

Ludzie! Toż to nawet za głowę trudno się łapać! Polska C, gdzie nikt nie
      inwestuje, a tam Greenpeace i jakaś miła pani PROTESTUJĄ! Może najpierw Państwo
      rzucicie groszem na rozwój regionu?

Rowerzysta.
    • nekroskop88 Re: Greenpeace broni Podlasia przed Via Baltica 07.06.06, 10:37
      O ile wiem, to szpalery drzew wzdłuż dróg wycinają na Mazurach, a nie na
      Podlasiu.
    • rmstemero Drogi sa potrzebne, przyroda rowniez 07.06.06, 10:49
      problemu nie ma sensu ideologizowac. Krajobraz i przyroda sa KAPITALEM regionu.
      Jego infrastruktura rowniez. Chodzi o to aby te dwie wartosci sie uzupelnialy a
      nie wykluczaly. Aby drogi byly planowane z uwzglednieniem obecnych i
      POTENCJALNYCH walorow krajobrazu. O to aby chronic zasoby i nie rozwijac
      infrastruktury KOSZTEM zasobow naturalnych.
      JAk to sie robi pokazano w ostatnich 30 latach np. w Vogezach albo w niemieckiej
      Brandenburgii. Sterfy chronione wpierw a dopiero potem dostosowane do nich
      koncepcje zagospodarowania przestrzennego. Bezpieczne drogi - TAK ale nie
      kosztem stuletnich aleji lecz jako ich uzupelnienie. Dostosowanie predkosci i
      umiejetnosci kierowcow do warunkow jazdy a nie wycinka drzew aby pijany gowniaz
      po dyskotece mogl swobodnie dachowac na polu.

TAk ze nie ma co sie oburzac na chlopcow z Grrenpeace - oni zwracaja uwage na
      wazny problem. Politycy sa od tego aby go rozwiazac. A szwagier z pilarka i
      kuzynem znajomego wojta ktoremu potrzebny tani opal nie powinien stanowic w
      panstwie europejskim panaceum na wszystkie problemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka