Dodaj do ulubionych

List solidarności z Orianą Fallaci

09.06.06, 12:54
O, i to jest pozytywna wiadomość
Obserwuj wątek
    • marcus_crassus brawo chlopaki:) Dobra robota :) 09.06.06, 12:57
      MC gratuluje :)
      • pozlotemu Re:I jeszcze ks. Czajkowski. Brawo chlopaki! 09.06.06, 13:09
        Same swoje.
        • barbara444 a gdzie podpisy innych autorytetow Michnikow 09.06.06, 13:14
          Urbanow, rabina Kahane, tego od proszku pieprzowego itd.

Sam Walesa jakas Janion i Hieremek to za malo.
          • marcus_crassus i chwala im za to :) 09.06.06, 13:18

• pozlotemu Niech sie pozagryzaja nawzajem. 09.06.06, 13:46
              Lacznie z sygnatariuszami tego listu.
              Bedzie wreszcie spokoj.
              • kowilk Świetna akcja. Gratulacje! 09.06.06, 14:41
                Polacy powinni wiedzieć, że muzułmanie nie tacy humanistyczni jak nasi polscy
                Tatarzy, którzy nawet Koranu nie czytają (i całe szczęście). Do Europy ich
                lepiej nie wpuszczać, bo w naszych demokratycznym warunkach, gdzie większość
                decyduje, pokój, wolność kobiet i prawa człowieka nie długo przetrwają.
                • not_so_fast Fallaci - Nieustraszona Głosicielka Prawdy 10.06.06, 12:42
                  Daniel Pipes, jeden z największych amerykańskich publicystów i dziennikarzy
                  zajmujący się od ponad 30 lat problemem terroryzmu i fundamentalizmu
                  islamskiego, nazwał Orianę: "Fearless Speaker of Truth" - Nieustraszoną
                  Głosicielką Prawdy.

Jej książki robią takie wrażenie jakby miało się do czynienia z jakimś
                  przerażająco szczerym, niewiarygodnie odważnym, otwartym, prawdziwym i
                  wyjawiającym na światło dzienne wszystko to, co leży pod dywanem, zaklepane
                  wszystkimi możliwymi zasadami poprawności, wstydu, niedomówienia i politycznego
                  wyrachowania.

Jest istotą, siłą, bo inaczej tego nazwać nie mogę, w żaden sposób nieskorym do
                  uległości i słabości, do pogodzenia się z upadkiem wartości, którym poświęciła
                  życie. Odważnym intelektualnie, emocjonalnie, mentalnie i fizycznie.

Dla mnie jako dla faceta jest to jak PRĄD ELEKTRYCZNY.

Nie jest jedyna, jest jedną z wielu osób, na których ciągle nakłada się
                  islamskie wyroki śmierci.

"Po ukazaniu się we Włoszech moje 'Wściekłości i dumy' ktoś ma ochotę zrobić to
                  samo i mnie. (...) Ten facet zna angielski, więc odpowiem mu po angielsku: 'Fuck
                  you!'".

Oriana :))), zawsze z Tobą!!!

• kowilk Re: Fallaci - Nieustraszona Głosicielka Prawdy 10.06.06, 12:57
                    "To jest wojna. Obudźcie się! Czy nie widzicie, że tacy ludzie jak Osama bin
                    Laden chcą nas zniszczyć? Że czują się uprawnieni do tego, żeby zabijać was i
                    wasze dzieci tylko dlatego, że pijecie wino lub piwo, chodzicie do teatru lub
                    kina, nosicie minispódniczki albo krótkie skarpetki, kochacie się kiedy chcecie,
                    gdzie chcecie i z kim chcecie?"

Oriana Fallaci, "Corriere della Sera", 14 października 2001
          • wojcikjx Re: a gdzie podpisy innych autorytetow Michnikow 09.06.06, 13:18
            wejdz na strone a potem plec, podpis Adama Michnika tez tam jest
            • mirmat1 Geremek sie wychyla przeciw Eurokolchozowi ? 14.06.06, 16:53
              Kampania przeciw Orianie Fallaci jest organizowana pod Unijnymi
              auspicjami "walki z ksenofobia". We Francji atak na nia jak i wielu innych
              zorganizowla panstwowa prokuratura. Geremki i jemu podobni entuzjasci
              Eurokolchozowego zamordyzmu, ktorzy podpisali list w sprawie Fallaci, uwazaja,
              ze "powinnismy sie uczyc" od innych "toleramcji" i "demokracji". Pytanie jakie
              musimy zadac zaraz - od jakich Krajow ?
              - czy od Francji, gdzie stosuje sie sadowy teror wobec intelektualistow jak
              Orianna Fallaci, Michela Houellebecq-a, czy aktorke Briggite Bardote. Od
              Francji, gdzie usuwa sie redaktora naczelnego La Croix, Alain Hergothe za
              sympatie do USA ?
              - a moze od Szwecji, gdzie skazuje sie na wiezienie pastora Ake Greena za
              krytyke na
              kazaniu, homoseksualistow, gdzie wolno kobiecie w imie decydowania o swoim
              ciele zabic nienarodzone dziecko ale nie wolno dysponowac tej kobiecie wlasnym
              cialem by zarobkowac w najstarczej profesji swiata ?
              - a moze od Austrii, gdzie skazano na wieloletnie wiezienie brytyjskiego
              historyka Irvinga za nieortodoksyjne spojrzenie na przeszlosc?
              - amoze samej W. Brytanii, gdzie wyrzucono z publicznie oplacanej BBC
              najpopularniejszego publicyste- Roberta Kilroy-Silka za krytyke islamskich
              ekstremistow ?
    • dzakarta Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:00
      Falaci to podstarzały, przymulony pismak, który za wszelką cenę chce się
      utrzymać na fali, ale nie powinno sie jej karać za te głupoty! Mam w nosie
      islam i wszystkie inne wyznania razem i osobno, ale szkoda, że nie napisała
      również o zbrodniach kościoła katolickiego przez całe tysiąclecia. Mentalność
      Kalego i tyle.
      • data1 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:09
        ale ja dosyć dawno nie słyszałem, żeby komuś włos z głowy spadł z powodu plucia
        na kościół katolicki.. Wręcz może dostać nagrodę np Nobla.
        • gazetajudasza Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 16:04
          data1 napisał:

> ale ja dosyć dawno nie słyszałem, żeby komuś włos z głowy spadł z powodu
          plucia
          >
          > na kościół katolicki.. Wręcz może dostać nagrodę np Nobla.

Dokladnie. Komitet nagrody nobla wielbi opluwaczy katolicyzmu.
          • hatin Dlaczego Oriana Fallaci mówi prawdę i ma rację 10.06.06, 14:48
            Nienawidzą jej przede wszystkim wyznawcy islamu, przeciwko któremu w ostatnich
            latach skierowała ostrze swego pióra, wydając po 11 września "Wściekłość i
            dumę", a po 11 marca "Siłę rozumu". Pierwsza książka stanowi pełną emocji,
            gwałtowną reakcję na ataki terrorystyczne na Amerykę. Druga jest racjonalnym,
            opartym na faktach dowodem na postępującą islamizację Europy. Przedmiotem
            oskarżenia jest - formalnie rzecz biorąc - nie cała książka, ale 18 zawartych w
            niej stwierdzeń. Oto niektóre z nich:

"Panuje islamski rasizm, czyli nienawiść do psów niewiernych"
            - według raportu Europejskiego Centrum Monitoringu Rasizmu i Ksenofobii, za
            wzrost liczby antysemickich ataków w Europie Zachodniej w ostatnich latach
            odpowiadają przede wszystkim młodzi imigranci z krajów islamskich.

"Ponad sześć tysięcy zabitych w niewiele więcej niż dwadzieścia lat. Zabitych na
            chwałę Koranu"
            - autorzy każdego kazania w meczecie, każdego tekstu, każdej wypowiedzi
            wzywającej muzułmanów do zabijania niewiernych powołują się na Allaha i Koran.
            Wystarczy poczytać przemówienia Jasera Arafata bądź Osamy bin Ladena.

"Okaleczenie, do którego muzułmanie przymuszają dziewczynki, aby je pozbawić
            (...) przyjemności ze stosunku seksualnego. To kobieca kastracja, którą
            muzułmanie praktykują w 28 krajach islamskiej Afryki i z której powodu każdego
            roku dwa miliony nieszczęsnych istot umiera na sepsę albo z upływu krwi"
            - fakt nie do podważenia, autorka sama wskazuje na raport Światowej Organizacji
            Zdrowia jako źródło tych danych.

"Islam to sadzawka. A sadzawka to bajoro stojącej wody (...), która nigdy nie
            znajduje ujścia, która nigdy się nie porusza, nigdy nie oczyszcza. (...)
            Sadzawka nie kocha życia. Kocha śmierć"
            - jeden z członków Al-Kaidy napisał po zamachach 11 września: "Amerykanie
            kochają pepsi-colę, my kochamy śmierć". Podobnie jak rzecznik tej samej
            organizacji po 11 marca: "Wy kochacie życie, a my - śmierć".

"Mordują nas, żeby nas złamać. Żeby nas zastraszyć, wycieńczyć, pozbawić odwagi,
            przyprzeć do muru. Ich celem nie jest zapełnienie cmentarzy. Nie jest
            zniszczenie naszych drapaczy chmur i naszych Krzywych Wież z Pizy, naszych Wież
            Eiffla, naszych katedr (...). Jest nim zniszczenie naszych dusz, naszych idei,
            naszych marzeń. I podbicie na nowo Zachodu"
            - to samo mówią przecież w Europie muzułmańscy duchowni, zapowiadając podbicie
            Rzymu i Watykanu czy zawieszenie sztandaru proroka na Downing Street.

Minister sprawiedliwości Roberto Castelli, komentując decyzję sędziego Grasso,
            stwierdził: "W Europie rodzi się ruch, który próbuje zamknąć usta wszystkim
            mającym odmienne zdanie, w którego ramach nie można mówić źle o islamie". Ta
            polityczna poprawność prowadzi do absurdalnej sytuacji, w której muzułmanie mają
            prawo mówić, że chcą podbić państwa europejskie, natomiast ucisza się i skazuje
            tych, którzy mówią, że muzułmanie tak mówią.

"Stos dla Fallaci", Wprost nr 1178
            www.wprost.pl/?O=78025&C=57
      • ginusia Oriana, jestem Twoja wielbicielka!!! 09.06.06, 13:15
        Jedna z nielicznych myslacych na Zachodzie, wielki intelekt, zdaje sobie sprawe
        z zagrozenia jakie powoduja Arabowie (przede wszystkim z powodu olbrzymiego ich
        naplywu i znacznego przyrostu naturalnego, no i oczywiscie terroryzm, brak
        tolerancji etc...). Ta kobieta zrozumiala juz dawno ...
        • ginusia Europa musi sie bronic!!! 09.06.06, 13:40
          przed zalewem arabstwa!!! Niestety obecnie robia to tylko partie zwiazane ze
          skrajna prawica. Kiedy wreszcie zrozumieja to inni?? Ale socjalistom zbyt
          zalezy na arabskich wyborcach... politycy, jak wszedzie!
          • darr.darek Re: Europa musi sie bronic!!! przed LEWIcą też !!! 09.06.06, 14:41
            ginusia napisała:
            > przed zalewem arabstwa!!! Niestety obecnie robia to tylko partie zwiazane ze
            > skrajna prawica. Kiedy wreszcie zrozumieja to inni?? Ale socjalistom zbyt
            > zalezy na arabskich wyborcach... politycy, jak wszedzie!

Pytanie: a dlaczego niby prawicy nie zależy na arabskich wyborcach ?

Masz złe wnioskowanie, lubisz lewicę i szukasz na siłę usprawiedliwienia dla
            niej.
            A fakty są takie, że lewica to głupcy. Taki zwyczajny zlepek zwyczajnych
            głupców. Lewica RAZ miała faktyczną spójnej ideologii i działań, po narodzinach
            w końcu XIX wieku. Wizja była durna a realizacja na siłę durnej wizji okazała
            się najbardziej zbrodniczym okresem w dziejach cywilizacji.

Dziś lewica to zlepek karierowiczów mających jedyną misję: przeszkadzać mądrym,
            ściągać na swoją stronę młodych, głupich wyborców i ... klepać swoje marne
            kariery polityczne na głupocie i przeszkadzaniu. I tak jak niegdyś 4-ry
            pokolenia durni z lewicy bolszewickiej próbowało udowadniać swoje racje, tak
            teraz w d***kracji można w nieskończoność ciągnąć następne pokolenia lewicowych
            polityków, którzy do niczego nie są potrzebni, do niczego się nie nadają a
            potrafią nadal, przez swoją głupotę, realizować zbrodnicze działania.
            Zbrodnicze dlatego, bo efekty debilnych działań mogą być tragiczne dla naszych
            dzieci i wnuków. Tworzenie integracji kultur na siłę, bo tak sobie głupi lewak
            wymyślił na górze, może przynieść tragiczne następstwa.
          • ready4freddy Re: Europa musi sie bronic!!! 09.06.06, 16:36
            bardzo jestes glupiutka, ginusiu. socjalistom niekoniecznie "zalezy na arabskich
            wyborcach", bo zazwyczaj nie maja prawa glosu. zeby ci do dokladniej uswiadomic:
            jestem obywatelem kraju UE zameldowanym we Wloszech i moge najwyzej glosowac w
            wyborach do wladz lokalnych, ale juz nie do parlamentu. jak myslisz, czy
            nielegalni (w duzej czesci) imigranci np. z Maroka moga byc potencjalnymi
            wyborcami jakiegokolwiek wloskiego polityka? tak swoja droga, pisanina Fallaci
            podpada pod cos, co nazywa sie "nawolywaniem do konfliktow na tle religijnym i
            etnicznym". ale bronic wolnosci slowa kazdemu wolno, wiec niech sobie bronia.
            • darr.darek Re: Europa musi sie bronic!!! 09.06.06, 17:03
              ready4freddy napisał:
              > tak swoja droga, pisanina Fallaci
              > podpada pod cos, co nazywa sie "nawolywaniem do konfliktow na tle religijnym i
              > etnicznym". ale bronic wolnosci slowa kazdemu wolno, wiec niech sobie bronia.

Zapoznaj się z pisaniną jakichkolwiek ugrupowań muzułumańskich tak w Europie
              jak i w krajach pochodzenia. Zapewniam Cię, że skala niechęci to "tych drugich"
              jaka bije z tych pisanin jest nieporównywalna. Na niekorzyć muzułumańskiej a
              arabskiej w szczególności.
              Ta, wg ciebie, nienawistna pisanina Europejczyków o muzułumanach sprowadza się
              do stwierdzeń: "niech oni żyją u siebie i wg swoich praw".
              Pisanina muzułumańska z kolei nawołuje do jawnego niszczenia kogokolwiek kto
              chciałby wyznawać innego boga niż allacha i kto chciałby żyć w inny sposób niż
              wg praw szariatu.

• findzia Re: Oriana, jestem Twoja wielbicielka!!! 09.06.06, 17:08
          Ja rowniez.To jedna z najwiekszych niezaleznych intelektualistek
          dziennikarskich na swiecie.Do tego jaka odwazna.Pisze otwarcie o tym co inni
          dziennikarze mysla,ale nie pisza i nie mowia otwarcie.Bo to tchorze.Dzieki temu
          procesowi przybedzie Orianie wielbicieli nie tylko w Europie ale o w
          swoecie.Wybitny umysl jest zawsze otwarty na prawde i cechuje go odwaga.
        • findzia Re: Oriana, jestem Twoja wielbicielka!!! 09.06.06, 17:08
          Ja rowniez.To jedna z najwiekszych niezaleznych intelektualistek
          dziennikarskich na swiecie.Do tego jaka odwazna.Pisze otwarcie o tym co inni
          dziennikarze mysla,ale nie pisza i nie mowia otwarcie.Bo to tchorze.Dzieki temu
          procesowi przybedzie Orianie wielbicieli nie tylko w Europie ale o w
          swoecie.Wybitny umysl jest zawsze otwarty na prawde i cechuje go odwaga.
      • miauka Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:22
        Trudno się czyta te jej książki o islamie - potwornie to demagogiczne i
        agresywne. Choć też trudno się z nią czasem nie zgodzić. Ja nie mam w nosie
        islamu, ponieważ czuję się przez fundamentalistyczną część tej, oraz każdej
        innej, religii zagrożona. O ile jednak w Europie kobieta może mieć religię
        katolicką, protestancką czy islam w nosie, o tyle w islamie nie. I to mnie
        przeraża, bo ptrzecież prawdą jest, że mahometanie uciekają masowo do Europy i
        można wyobrazić sobie pesymistyczny scenariusz, że kiedyś, ze swoją
        wielodzietnością i odrębnością kulturalną nie będą się asumilować, okaże się, że
        mieszkańcy Europy będą w mniejszości i będą zmuszeni podporządkować się pod te
        ich szariaty i znosić prześladowania... Brrr :-(
      • jacek-pisarczyk Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 16:29
        Hm... Tylko to porównanie takie trochę nie na miejscu. To co dziś wyczynia
        islam nie da sie porównac w żaden sposób do aktualnych działań Kościoła.
        Pomysl zanim coś napiszesz. Czasem warto
    • szczypiorkowski To może i w obronie Michalkiewicza? 09.06.06, 13:09
      Piewcy wolności wypowiedzi może też by wystąpili w obronie red. Michalkiewicza
      niesłusznie oskarżanego o antysemityzm?
      • marcus_crassus jak bedzie mial pojsc do wiezienia to czemu nie? 09.06.06, 13:16
        na razie go tylko wywalili o ile sie nie myle na zbity pysk z komentowania na
        interii. a to juz prawa runku a nie kwestia slusznosci.

nigdy tam sie swoja jakoscia nie nadawal. nadaje sie do najwyzszego czasu i tam
        powinien pozostac.
      • odette Wałęsa nie czytał ani Fallaci, ani Michalkiewicza 09.06.06, 13:42
        daję głowę!
      • odette Kolejny raz szuka się wrogów katolikom wbrew ich 09.06.06, 13:46
        obecnym zasadom i posunięciom!
      • von_thusk Jestem za ! 09.06.06, 14:43
    • princealbert Popieram. Religie nie zasluguja na szacunek. 09.06.06, 13:11
      I nie wazne czy chodzi o islam czy o chrzescijanstwo.

Mudzahedini w sutannach sa tak samo grozni.
      • salmanassar1 Re: Popieram. Religie nie zasluguja na szacunek. 09.06.06, 13:19
        A czy Ty zasluzyles na szacunek? Zastanow sie nad tym.
        • princealbert Re: Popieram. Religie nie zasluguja na szacunek. 09.06.06, 13:24
          byc moze nie ale wcale o to nie zabiegam
        • venus99 Re: Popieram. Religie nie zasluguja na szacunek. 09.06.06, 13:59
          a dlaczego nie?jak dotąd religia katolicka kojarzy mi sie raczej z głosami
          fanatyków religijnych.i to oni nie zasługują na ŻADEN szacunek.
    • lukka12 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:12
      Nie lubię Fallaci, która na starość staje się rozhisteryzowaną paranoiczką. Ostatnie wartościowe rzeczy
      napisała ponad 20 lat temu, a teraz uprawia "hate speach", bo inaczej już byśmy o niej zapomnieli.

A teraz trafiła na oszołoma większego od siebie i trzeba ją przed nim bronić. Jakoś nie umiem się do tego
      pozytywnie ustosunkować, ale takie są zasady wolności słowa. Można Fallaci wyśmiać, można
      skrytykować, ale nie można przekroczyć pewnej granicy - ona jej nie przekroczyła.
    • block-buster Warszawa nie jest najlepszym miejscem spotkania 09.06.06, 13:12
      Od czasu kaczorow wolnosc slowa nie jest bowiem standardem w Polsce.
    • glos111 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:17
      W pelni sie solidaryzuje!! Wolnosc nigdy nie jest dana na zawsze
    • bloody_rabbit Oriana Fallacci to kretynka 09.06.06, 13:20
      ale ma prawo głosić swoje poglądy bez obawy przed sądem. Tak jak jej przeciwnicy.
      • piotr10530 Re: Oriana Fallacci to kretynka 09.06.06, 13:42
        odkrycie GENIUSZA
    • gekon1979 Oriana rzadzi! 09.06.06, 13:20
      szacun dla niej
      popieram ja
    • cziriklo Zdumiewa mnie List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:21
      Wolnosc do gloszenia mowy nienawisci nie powinna byc broniona i zdmiewaja mnie
      nazwiska pod listem solidarnosci z Oriana F. Bo sa to nazwiska ludzi, ktprych
      bardzo szanuje. Co im odbilo?
      Wtedy faktycznie nalezaloby bronic Michalkiewicza, bowiem to co glosi Oriana o
      muzulmananch nie rozni sie zbytnio od tego co Michalkiewicz glosi o Zydach.
      Jedna oczywista roznica miedzy nimi to autentyczna inteligencja Falaci i
      skrajny debilizm naszego rodzimego faszysty od ksiedza Rudzyka
      • wojcikjx Re: Zdumiewa mnie List solidarności z Orianą Fal 09.06.06, 13:23
        Po prostu uważają, że nie można sądzić kogolwiek za to, że ma poglądy takie
        jakie ma. Oriana nie wzywa do robienia czegokolwiek z muzułmanami, w
        przeciwieństwie do niektórych z nich, którym uchodzi to na sucho.
      • venus99 Re: Zdumiewa mnie List solidarności z Orianą Fal 09.06.06, 14:01
        jak dobrze wiesz islamiści nie tylko głoszą nie nawiść ale ucinając ludziom
        głowy stopień tej nienawiści okazują.
        • miauka Re: Zdumiewa mnie List solidarności z Orianą Fal 09.06.06, 14:18
          Venus, chyba się rozpędziłaś! Tak jak w KAŻDEJ religii, tak i w islamie są
          mordercy, ale to nie znaczy, że wszystkich wyznawców danej religii trzeba
          wrzucać do jednego wora. To, że w Stanach chrześcijanie mordują lekarzy
          dokonujących aborcji, nie znaczy, że w Polsce 98% ludzi jest mordercami, bo też
          są chrześcijanami. Pomyśl, zniam coś powiesz, to nie boli.
          • marcus_crassus nie slyszalem jednak aby poddawano sie aborcji 09.06.06, 14:39
            z okrzykiem "Jezus krolem, alleluja".

i Allahu Akbar!
    • jacek.jarecki ...i ze Stasiem Michalkiewiczem 09.06.06, 13:39
      Lepszy, a na dodatek...NASZ !
      Wolność! Własność! Sprawiedliwość!
      Tylko UPR !!! ... i mundial!
    • cziriklo Malford, ty siebie nie uwazasz za rasiste, co? 09.06.06, 13:41
      Bo twoj jezyk ("rozumiem tych koszernych"), twoje natychmiastowe odwolanie sie
      do antysemickiego stereotypu ("koszerni" rzecz jasna sa przeciw
      Fallaci, "koszerni" sa wszyscy ci, z ktorymi sie nie zgadzasz)) raczej
      wskazywaloby na rasistowski umysl.
      Zapewniam cie, ze jako (w twojej terminologii) koszerny jestem przeciwko
      obronie mowy nienawisci w wydaniu zarowno Fallaci jak i Michalkiewicza.
      • jacek.jarecki To ciekawe, ale w 40%...no 09.06.06, 16:09
        ....pi razy drzwi jestem zydem! Jesteś antysemitą, czy jak? UPR ...pozdrrawia!
        ale tylko tych, którzy wierzą w sukces na Mundialu!!!!
    • talking_head Re: To jakaś nowa lista TW ? 09.06.06, 13:46
    • mary_ann Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:48
      O liście (bo nie wiem, pod kim mnie wklei):
      mała rzecz, a cieszy:-)
    • olias Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:50
      znaczy geremek też został blondyką. Przeca babie się w głowie przewróciło, ale
      geremkowi to się dziwię - historyk .. kto go tej historii uczył?
    • wgj8515 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:58
      To dobra wiadomość. Szkoda tylko, że dosyć odosobnione działanie. Ciekawe swoją
      drogą czy w jakimkolwiek innym kraju Europejskim coś takiego zrobiono. Bo wydaje
      mi się, że oni tam to już ostro się boją i nikt czegoś takiego by we Francji czy
      Niemczech nie podpisał, bo następnego dnia znalazłby się jakiś "święcie
      oburzony" i podpisywacza by odstrzelono.
    • venus99 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:02
      jestem pełen uznania dla p.Oriany Fallaci i popieram ją bez żadnych
      zastrzeżeń.ma rację.
      terroryzm islamski MUSI być zwalczany.
    • funia81 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:02
      est tylko jeden problem. Czytalam te rzeczy Fallaci, ktore wydano po polsku. Z
      trudem, ale je zmoglam. No i coz... Wolnosc slowa wolnoscia slowa, ale pani
      Fallaci powinna odpowiadac za podzeganie do nienawisci na tle religijnym i
      rasowym. Zwyczajnie przegina pale.
      • venus99 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:14
        tym bardziej,że ludzie których krytykuje jak powszechnie wiadomo mają słowa
        miłości do bliźnixh na ustach.i ucięte głowy bezbronnych zakładników w dłoniach.
    • 007victor ##### fiuty i dewoty #### 09.06.06, 14:06
      jak zwykle niosą wolność uciemiężonym artystom w obcych krajach
      a jak w polsce jedna artystka fiuta na krzyżu powiesiła
      to jakoś listów poparcia jej nie wysyłali
      gó.. sie na tym znaja ale nos wszędzie wtykają !!!
      • venus99 Re: ##### fiuty i dewoty #### 09.06.06, 14:16
        wysyłali,wysyłali.
        • 007victor ##### fiuty i dewoty #### 09.06.06, 14:19
          kto pisał ???
          wałęsa ???
          boniecki ???
          michalkiewicz ???

nie pamiętam !!
          • venus99 Re: ##### fiuty i dewoty #### 09.06.06, 14:56
            krótka pamięc lub brak wiedzy to już twój problem.
            myślę,że Michalkiewicz raczej nie podpisywał i słusznie.menelstwo nie powinno
            podczepiać sie pod przyzwoitych ludzi.miejsce Michalkiewicza jest w szmatławcu
            ojca malwersanta.
            • realista1000 Co ty victor, durniałeś?Tak jakoś od rzeczy gadasz 09.06.06, 16:08
    • haganl Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:06
      brawo! popieram!!!!
    • indris Głupi tytuł 09.06.06, 14:13
      KAŻDEGO należy bronić przed represjami sądowymi za wypowiadane poglądy. Ale
      wyrażanie solidarności sugeruje podzielanie tych poglądów. Otóż ja jestm
      przeciw sądzeniu Oriany - i KOGOKOLWIEK - za wypowiadane poglądy, ale z
      poglądami Oriany bynajmniej się nie solidaryzuję.
    • mysza9913 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:16
      Oriana- pozdrowienia z Wrocławia! Jesteśmy z Tobą!
    • aby Oriana Fallaci uprawia hate speech 09.06.06, 14:18
      Trudno się ustosunkowywać do ogólnikowego, i nie wiadomo jak rzetelnego,
      doniesienia w Gazecie Wyborczej. Niemniej jednak...

Publicystyka Oriany Fallaci jest przykładem radykalnej, demagogicznej, nie
      przebierającej w słowach ksenofobii (rasizmu) i bez najmniejszych wątpliwości
      podpada pod paragrafy prawa karnego "hate speech".

Solidaryzowanie się z taką postawą uważam za działanie niezrozumiałe i godne
      ubolewania.
      • andrzej.karolak Re: Oriana Fallaci uprawia hate speech 09.06.06, 14:33
        Fallaci nie przebiera w slowach i niestety ma racje. Ostrzega swiat przed barbarzynska i ciemna religia,
        która mozna okreslic jako "HATE RELIGION".
      • aradian Re: Oriana Fallaci uprawia hate speech 09.06.06, 16:43
        Masz absoltunie rację aby, jad nienawiści sączący się z tej kobiety wypełnił
        czarę cierpliwości muzułmanów.Dlatego zdumieniem napawa mnie solidaryzowanie się
        z taką postawą.Intrygujące jest to, czym kierowali się ludzie sygnujący list
        poparcia dla niej,choć domyślam się intencji.Cała ta obrona,w końcu rasistki,
        pokazuje,że pojęcie etyki,moralności, przyzwoitości,dobra jest względne.Mamy
        doczynienia z relatyzmem w całej swojej krasie.Żenada i tyle!!!
    • dem0kryt Oriana jest konsekwentna... aż do przesady... 09.06.06, 14:35
      Teraz wywołała nowy skandal, uzielając wywiadu "New Yorkerowi", w którym
      protestowała przeciw budowie jednego z meczetów w Toskanii.

Stwierdziła tam m. in.: "Nie chcę widzieć tego meczetu, to bardzo blisko mojego
      domu w Toskanii. Nie chcę widzieć minaretu wysokości 24 metrów w miejscowości
      Giotta, skoro ja w krajach muzułmańskich nie mogę nosić krzyżyka ani mieć
      Biblii. Jeśli będę dalej żyć, pojadę do przyjaciół w Carrarze, miasta marmuru.
      Tam jest wielu anarchistów: razem z nimi wezmę materiały wybuchowe i wysadzę ten
      meczet w powietrze."

Fakt, że w niektórych krajach muzułmańskich chrześcijanie nie mogą praktykować
      swojej religii... Tylko, czy my powinniśmy postępować tak, jak oni? Europa
      powinna bonić swoich watości? Owszem, ale czy do tychże wartości należy
      wysadzanie świątyń? Oriana zapędziła się w ślepy zaułek...
      • andrzej.karolak Re: Oriana jest konsekwentna... aż do przesady... 09.06.06, 14:40
        "Demokrycie"

czy lubisz , gdy ktos Ci sra na glowe? bo ja nie
        • dem0kryt Re: Oriana jest konsekwentna... aż do przesady... 09.06.06, 14:51
          Czy to znaczy, że Ty też masz "sr.. na głowę" innym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka