the_rest 09.06.06, 12:54 O, i to jest pozytywna wiadomość Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pozlotemu Re:I jeszcze ks. Czajkowski. Brawo chlopaki! 09.06.06, 13:09 Same swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 a gdzie podpisy innych autorytetow Michnikow 09.06.06, 13:14 Urbanow, rabina Kahane, tego od proszku pieprzowego itd. Sam Walesa jakas Janion i Hieremek to za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Niech sie pozagryzaja nawzajem. 09.06.06, 13:46 Lacznie z sygnatariuszami tego listu. Bedzie wreszcie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
kowilk Świetna akcja. Gratulacje! 09.06.06, 14:41 Polacy powinni wiedzieć, że muzułmanie nie tacy humanistyczni jak nasi polscy Tatarzy, którzy nawet Koranu nie czytają (i całe szczęście). Do Europy ich lepiej nie wpuszczać, bo w naszych demokratycznym warunkach, gdzie większość decyduje, pokój, wolność kobiet i prawa człowieka nie długo przetrwają. Odpowiedz Link Zgłoś
not_so_fast Fallaci - Nieustraszona Głosicielka Prawdy 10.06.06, 12:42 Daniel Pipes, jeden z największych amerykańskich publicystów i dziennikarzy zajmujący się od ponad 30 lat problemem terroryzmu i fundamentalizmu islamskiego, nazwał Orianę: "Fearless Speaker of Truth" - Nieustraszoną Głosicielką Prawdy. Jej książki robią takie wrażenie jakby miało się do czynienia z jakimś przerażająco szczerym, niewiarygodnie odważnym, otwartym, prawdziwym i wyjawiającym na światło dzienne wszystko to, co leży pod dywanem, zaklepane wszystkimi możliwymi zasadami poprawności, wstydu, niedomówienia i politycznego wyrachowania. Jest istotą, siłą, bo inaczej tego nazwać nie mogę, w żaden sposób nieskorym do uległości i słabości, do pogodzenia się z upadkiem wartości, którym poświęciła życie. Odważnym intelektualnie, emocjonalnie, mentalnie i fizycznie. Dla mnie jako dla faceta jest to jak PRĄD ELEKTRYCZNY. Nie jest jedyna, jest jedną z wielu osób, na których ciągle nakłada się islamskie wyroki śmierci. "Po ukazaniu się we Włoszech moje 'Wściekłości i dumy' ktoś ma ochotę zrobić to samo i mnie. (...) Ten facet zna angielski, więc odpowiem mu po angielsku: 'Fuck you!'". Oriana :))), zawsze z Tobą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kowilk Re: Fallaci - Nieustraszona Głosicielka Prawdy 10.06.06, 12:57 "To jest wojna. Obudźcie się! Czy nie widzicie, że tacy ludzie jak Osama bin Laden chcą nas zniszczyć? Że czują się uprawnieni do tego, żeby zabijać was i wasze dzieci tylko dlatego, że pijecie wino lub piwo, chodzicie do teatru lub kina, nosicie minispódniczki albo krótkie skarpetki, kochacie się kiedy chcecie, gdzie chcecie i z kim chcecie?" Oriana Fallaci, "Corriere della Sera", 14 października 2001 Odpowiedz Link Zgłoś
wojcikjx Re: a gdzie podpisy innych autorytetow Michnikow 09.06.06, 13:18 wejdz na strone a potem plec, podpis Adama Michnika tez tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Geremek sie wychyla przeciw Eurokolchozowi ? 14.06.06, 16:53 Kampania przeciw Orianie Fallaci jest organizowana pod Unijnymi auspicjami "walki z ksenofobia". We Francji atak na nia jak i wielu innych zorganizowla panstwowa prokuratura. Geremki i jemu podobni entuzjasci Eurokolchozowego zamordyzmu, ktorzy podpisali list w sprawie Fallaci, uwazaja, ze "powinnismy sie uczyc" od innych "toleramcji" i "demokracji". Pytanie jakie musimy zadac zaraz - od jakich Krajow ? - czy od Francji, gdzie stosuje sie sadowy teror wobec intelektualistow jak Orianna Fallaci, Michela Houellebecq-a, czy aktorke Briggite Bardote. Od Francji, gdzie usuwa sie redaktora naczelnego La Croix, Alain Hergothe za sympatie do USA ? - a moze od Szwecji, gdzie skazuje sie na wiezienie pastora Ake Greena za krytyke na kazaniu, homoseksualistow, gdzie wolno kobiecie w imie decydowania o swoim ciele zabic nienarodzone dziecko ale nie wolno dysponowac tej kobiecie wlasnym cialem by zarobkowac w najstarczej profesji swiata ? - a moze od Austrii, gdzie skazano na wieloletnie wiezienie brytyjskiego historyka Irvinga za nieortodoksyjne spojrzenie na przeszlosc? - amoze samej W. Brytanii, gdzie wyrzucono z publicznie oplacanej BBC najpopularniejszego publicyste- Roberta Kilroy-Silka za krytyke islamskich ekstremistow ? Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:00 Falaci to podstarzały, przymulony pismak, który za wszelką cenę chce się utrzymać na fali, ale nie powinno sie jej karać za te głupoty! Mam w nosie islam i wszystkie inne wyznania razem i osobno, ale szkoda, że nie napisała również o zbrodniach kościoła katolickiego przez całe tysiąclecia. Mentalność Kalego i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
data1 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:09 ale ja dosyć dawno nie słyszałem, żeby komuś włos z głowy spadł z powodu plucia na kościół katolicki.. Wręcz może dostać nagrodę np Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 16:04 data1 napisał: > ale ja dosyć dawno nie słyszałem, żeby komuś włos z głowy spadł z powodu plucia > > na kościół katolicki.. Wręcz może dostać nagrodę np Nobla. Dokladnie. Komitet nagrody nobla wielbi opluwaczy katolicyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
hatin Dlaczego Oriana Fallaci mówi prawdę i ma rację 10.06.06, 14:48 Nienawidzą jej przede wszystkim wyznawcy islamu, przeciwko któremu w ostatnich latach skierowała ostrze swego pióra, wydając po 11 września "Wściekłość i dumę", a po 11 marca "Siłę rozumu". Pierwsza książka stanowi pełną emocji, gwałtowną reakcję na ataki terrorystyczne na Amerykę. Druga jest racjonalnym, opartym na faktach dowodem na postępującą islamizację Europy. Przedmiotem oskarżenia jest - formalnie rzecz biorąc - nie cała książka, ale 18 zawartych w niej stwierdzeń. Oto niektóre z nich: "Panuje islamski rasizm, czyli nienawiść do psów niewiernych" - według raportu Europejskiego Centrum Monitoringu Rasizmu i Ksenofobii, za wzrost liczby antysemickich ataków w Europie Zachodniej w ostatnich latach odpowiadają przede wszystkim młodzi imigranci z krajów islamskich. "Ponad sześć tysięcy zabitych w niewiele więcej niż dwadzieścia lat. Zabitych na chwałę Koranu" - autorzy każdego kazania w meczecie, każdego tekstu, każdej wypowiedzi wzywającej muzułmanów do zabijania niewiernych powołują się na Allaha i Koran. Wystarczy poczytać przemówienia Jasera Arafata bądź Osamy bin Ladena. "Okaleczenie, do którego muzułmanie przymuszają dziewczynki, aby je pozbawić (...) przyjemności ze stosunku seksualnego. To kobieca kastracja, którą muzułmanie praktykują w 28 krajach islamskiej Afryki i z której powodu każdego roku dwa miliony nieszczęsnych istot umiera na sepsę albo z upływu krwi" - fakt nie do podważenia, autorka sama wskazuje na raport Światowej Organizacji Zdrowia jako źródło tych danych. "Islam to sadzawka. A sadzawka to bajoro stojącej wody (...), która nigdy nie znajduje ujścia, która nigdy się nie porusza, nigdy nie oczyszcza. (...) Sadzawka nie kocha życia. Kocha śmierć" - jeden z członków Al-Kaidy napisał po zamachach 11 września: "Amerykanie kochają pepsi-colę, my kochamy śmierć". Podobnie jak rzecznik tej samej organizacji po 11 marca: "Wy kochacie życie, a my - śmierć". "Mordują nas, żeby nas złamać. Żeby nas zastraszyć, wycieńczyć, pozbawić odwagi, przyprzeć do muru. Ich celem nie jest zapełnienie cmentarzy. Nie jest zniszczenie naszych drapaczy chmur i naszych Krzywych Wież z Pizy, naszych Wież Eiffla, naszych katedr (...). Jest nim zniszczenie naszych dusz, naszych idei, naszych marzeń. I podbicie na nowo Zachodu" - to samo mówią przecież w Europie muzułmańscy duchowni, zapowiadając podbicie Rzymu i Watykanu czy zawieszenie sztandaru proroka na Downing Street. Minister sprawiedliwości Roberto Castelli, komentując decyzję sędziego Grasso, stwierdził: "W Europie rodzi się ruch, który próbuje zamknąć usta wszystkim mającym odmienne zdanie, w którego ramach nie można mówić źle o islamie". Ta polityczna poprawność prowadzi do absurdalnej sytuacji, w której muzułmanie mają prawo mówić, że chcą podbić państwa europejskie, natomiast ucisza się i skazuje tych, którzy mówią, że muzułmanie tak mówią. "Stos dla Fallaci", Wprost nr 1178 www.wprost.pl/?O=78025&C=57 Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Oriana, jestem Twoja wielbicielka!!! 09.06.06, 13:15 Jedna z nielicznych myslacych na Zachodzie, wielki intelekt, zdaje sobie sprawe z zagrozenia jakie powoduja Arabowie (przede wszystkim z powodu olbrzymiego ich naplywu i znacznego przyrostu naturalnego, no i oczywiscie terroryzm, brak tolerancji etc...). Ta kobieta zrozumiala juz dawno ... Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Europa musi sie bronic!!! 09.06.06, 13:40 przed zalewem arabstwa!!! Niestety obecnie robia to tylko partie zwiazane ze skrajna prawica. Kiedy wreszcie zrozumieja to inni?? Ale socjalistom zbyt zalezy na arabskich wyborcach... politycy, jak wszedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Europa musi sie bronic!!! przed LEWIcą też !!! 09.06.06, 14:41 ginusia napisała: > przed zalewem arabstwa!!! Niestety obecnie robia to tylko partie zwiazane ze > skrajna prawica. Kiedy wreszcie zrozumieja to inni?? Ale socjalistom zbyt > zalezy na arabskich wyborcach... politycy, jak wszedzie! Pytanie: a dlaczego niby prawicy nie zależy na arabskich wyborcach ? Masz złe wnioskowanie, lubisz lewicę i szukasz na siłę usprawiedliwienia dla niej. A fakty są takie, że lewica to głupcy. Taki zwyczajny zlepek zwyczajnych głupców. Lewica RAZ miała faktyczną spójnej ideologii i działań, po narodzinach w końcu XIX wieku. Wizja była durna a realizacja na siłę durnej wizji okazała się najbardziej zbrodniczym okresem w dziejach cywilizacji. Dziś lewica to zlepek karierowiczów mających jedyną misję: przeszkadzać mądrym, ściągać na swoją stronę młodych, głupich wyborców i ... klepać swoje marne kariery polityczne na głupocie i przeszkadzaniu. I tak jak niegdyś 4-ry pokolenia durni z lewicy bolszewickiej próbowało udowadniać swoje racje, tak teraz w d***kracji można w nieskończoność ciągnąć następne pokolenia lewicowych polityków, którzy do niczego nie są potrzebni, do niczego się nie nadają a potrafią nadal, przez swoją głupotę, realizować zbrodnicze działania. Zbrodnicze dlatego, bo efekty debilnych działań mogą być tragiczne dla naszych dzieci i wnuków. Tworzenie integracji kultur na siłę, bo tak sobie głupi lewak wymyślił na górze, może przynieść tragiczne następstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Europa musi sie bronic!!! 09.06.06, 16:36 bardzo jestes glupiutka, ginusiu. socjalistom niekoniecznie "zalezy na arabskich wyborcach", bo zazwyczaj nie maja prawa glosu. zeby ci do dokladniej uswiadomic: jestem obywatelem kraju UE zameldowanym we Wloszech i moge najwyzej glosowac w wyborach do wladz lokalnych, ale juz nie do parlamentu. jak myslisz, czy nielegalni (w duzej czesci) imigranci np. z Maroka moga byc potencjalnymi wyborcami jakiegokolwiek wloskiego polityka? tak swoja droga, pisanina Fallaci podpada pod cos, co nazywa sie "nawolywaniem do konfliktow na tle religijnym i etnicznym". ale bronic wolnosci slowa kazdemu wolno, wiec niech sobie bronia. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Europa musi sie bronic!!! 09.06.06, 17:03 ready4freddy napisał: > tak swoja droga, pisanina Fallaci > podpada pod cos, co nazywa sie "nawolywaniem do konfliktow na tle religijnym i > etnicznym". ale bronic wolnosci slowa kazdemu wolno, wiec niech sobie bronia. Zapoznaj się z pisaniną jakichkolwiek ugrupowań muzułumańskich tak w Europie jak i w krajach pochodzenia. Zapewniam Cię, że skala niechęci to "tych drugich" jaka bije z tych pisanin jest nieporównywalna. Na niekorzyć muzułumańskiej a arabskiej w szczególności. Ta, wg ciebie, nienawistna pisanina Europejczyków o muzułumanach sprowadza się do stwierdzeń: "niech oni żyją u siebie i wg swoich praw". Pisanina muzułumańska z kolei nawołuje do jawnego niszczenia kogokolwiek kto chciałby wyznawać innego boga niż allacha i kto chciałby żyć w inny sposób niż wg praw szariatu. Odpowiedz Link Zgłoś
findzia Re: Oriana, jestem Twoja wielbicielka!!! 09.06.06, 17:08 Ja rowniez.To jedna z najwiekszych niezaleznych intelektualistek dziennikarskich na swiecie.Do tego jaka odwazna.Pisze otwarcie o tym co inni dziennikarze mysla,ale nie pisza i nie mowia otwarcie.Bo to tchorze.Dzieki temu procesowi przybedzie Orianie wielbicieli nie tylko w Europie ale o w swoecie.Wybitny umysl jest zawsze otwarty na prawde i cechuje go odwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
findzia Re: Oriana, jestem Twoja wielbicielka!!! 09.06.06, 17:08 Ja rowniez.To jedna z najwiekszych niezaleznych intelektualistek dziennikarskich na swiecie.Do tego jaka odwazna.Pisze otwarcie o tym co inni dziennikarze mysla,ale nie pisza i nie mowia otwarcie.Bo to tchorze.Dzieki temu procesowi przybedzie Orianie wielbicieli nie tylko w Europie ale o w swoecie.Wybitny umysl jest zawsze otwarty na prawde i cechuje go odwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
miauka Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:22 Trudno się czyta te jej książki o islamie - potwornie to demagogiczne i agresywne. Choć też trudno się z nią czasem nie zgodzić. Ja nie mam w nosie islamu, ponieważ czuję się przez fundamentalistyczną część tej, oraz każdej innej, religii zagrożona. O ile jednak w Europie kobieta może mieć religię katolicką, protestancką czy islam w nosie, o tyle w islamie nie. I to mnie przeraża, bo ptrzecież prawdą jest, że mahometanie uciekają masowo do Europy i można wyobrazić sobie pesymistyczny scenariusz, że kiedyś, ze swoją wielodzietnością i odrębnością kulturalną nie będą się asumilować, okaże się, że mieszkańcy Europy będą w mniejszości i będą zmuszeni podporządkować się pod te ich szariaty i znosić prześladowania... Brrr :-( Odpowiedz Link Zgłoś
jacek-pisarczyk Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 16:29 Hm... Tylko to porównanie takie trochę nie na miejscu. To co dziś wyczynia islam nie da sie porównac w żaden sposób do aktualnych działań Kościoła. Pomysl zanim coś napiszesz. Czasem warto Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski To może i w obronie Michalkiewicza? 09.06.06, 13:09 Piewcy wolności wypowiedzi może też by wystąpili w obronie red. Michalkiewicza niesłusznie oskarżanego o antysemityzm? Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus jak bedzie mial pojsc do wiezienia to czemu nie? 09.06.06, 13:16 na razie go tylko wywalili o ile sie nie myle na zbity pysk z komentowania na interii. a to juz prawa runku a nie kwestia slusznosci. nigdy tam sie swoja jakoscia nie nadawal. nadaje sie do najwyzszego czasu i tam powinien pozostac. Odpowiedz Link Zgłoś
odette Wałęsa nie czytał ani Fallaci, ani Michalkiewicza 09.06.06, 13:42 daję głowę! Odpowiedz Link Zgłoś
odette Kolejny raz szuka się wrogów katolikom wbrew ich 09.06.06, 13:46 obecnym zasadom i posunięciom! Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Popieram. Religie nie zasluguja na szacunek. 09.06.06, 13:11 I nie wazne czy chodzi o islam czy o chrzescijanstwo. Mudzahedini w sutannach sa tak samo grozni. Odpowiedz Link Zgłoś
salmanassar1 Re: Popieram. Religie nie zasluguja na szacunek. 09.06.06, 13:19 A czy Ty zasluzyles na szacunek? Zastanow sie nad tym. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Re: Popieram. Religie nie zasluguja na szacunek. 09.06.06, 13:24 byc moze nie ale wcale o to nie zabiegam Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Popieram. Religie nie zasluguja na szacunek. 09.06.06, 13:59 a dlaczego nie?jak dotąd religia katolicka kojarzy mi sie raczej z głosami fanatyków religijnych.i to oni nie zasługują na ŻADEN szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
lukka12 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:12 Nie lubię Fallaci, która na starość staje się rozhisteryzowaną paranoiczką. Ostatnie wartościowe rzeczy napisała ponad 20 lat temu, a teraz uprawia "hate speach", bo inaczej już byśmy o niej zapomnieli. A teraz trafiła na oszołoma większego od siebie i trzeba ją przed nim bronić. Jakoś nie umiem się do tego pozytywnie ustosunkować, ale takie są zasady wolności słowa. Można Fallaci wyśmiać, można skrytykować, ale nie można przekroczyć pewnej granicy - ona jej nie przekroczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Warszawa nie jest najlepszym miejscem spotkania 09.06.06, 13:12 Od czasu kaczorow wolnosc slowa nie jest bowiem standardem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
glos111 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:17 W pelni sie solidaryzuje!! Wolnosc nigdy nie jest dana na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Oriana Fallacci to kretynka 09.06.06, 13:20 ale ma prawo głosić swoje poglądy bez obawy przed sądem. Tak jak jej przeciwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
cziriklo Zdumiewa mnie List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:21 Wolnosc do gloszenia mowy nienawisci nie powinna byc broniona i zdmiewaja mnie nazwiska pod listem solidarnosci z Oriana F. Bo sa to nazwiska ludzi, ktprych bardzo szanuje. Co im odbilo? Wtedy faktycznie nalezaloby bronic Michalkiewicza, bowiem to co glosi Oriana o muzulmananch nie rozni sie zbytnio od tego co Michalkiewicz glosi o Zydach. Jedna oczywista roznica miedzy nimi to autentyczna inteligencja Falaci i skrajny debilizm naszego rodzimego faszysty od ksiedza Rudzyka Odpowiedz Link Zgłoś
wojcikjx Re: Zdumiewa mnie List solidarności z Orianą Fal 09.06.06, 13:23 Po prostu uważają, że nie można sądzić kogolwiek za to, że ma poglądy takie jakie ma. Oriana nie wzywa do robienia czegokolwiek z muzułmanami, w przeciwieństwie do niektórych z nich, którym uchodzi to na sucho. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Zdumiewa mnie List solidarności z Orianą Fal 09.06.06, 14:01 jak dobrze wiesz islamiści nie tylko głoszą nie nawiść ale ucinając ludziom głowy stopień tej nienawiści okazują. Odpowiedz Link Zgłoś
miauka Re: Zdumiewa mnie List solidarności z Orianą Fal 09.06.06, 14:18 Venus, chyba się rozpędziłaś! Tak jak w KAŻDEJ religii, tak i w islamie są mordercy, ale to nie znaczy, że wszystkich wyznawców danej religii trzeba wrzucać do jednego wora. To, że w Stanach chrześcijanie mordują lekarzy dokonujących aborcji, nie znaczy, że w Polsce 98% ludzi jest mordercami, bo też są chrześcijanami. Pomyśl, zniam coś powiesz, to nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus nie slyszalem jednak aby poddawano sie aborcji 09.06.06, 14:39 z okrzykiem "Jezus krolem, alleluja". i Allahu Akbar! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.jarecki ...i ze Stasiem Michalkiewiczem 09.06.06, 13:39 Lepszy, a na dodatek...NASZ ! Wolność! Własność! Sprawiedliwość! Tylko UPR !!! ... i mundial! Odpowiedz Link Zgłoś
cziriklo Malford, ty siebie nie uwazasz za rasiste, co? 09.06.06, 13:41 Bo twoj jezyk ("rozumiem tych koszernych"), twoje natychmiastowe odwolanie sie do antysemickiego stereotypu ("koszerni" rzecz jasna sa przeciw Fallaci, "koszerni" sa wszyscy ci, z ktorymi sie nie zgadzasz)) raczej wskazywaloby na rasistowski umysl. Zapewniam cie, ze jako (w twojej terminologii) koszerny jestem przeciwko obronie mowy nienawisci w wydaniu zarowno Fallaci jak i Michalkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.jarecki To ciekawe, ale w 40%...no 09.06.06, 16:09 ....pi razy drzwi jestem zydem! Jesteś antysemitą, czy jak? UPR ...pozdrrawia! ale tylko tych, którzy wierzą w sukces na Mundialu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:48 O liście (bo nie wiem, pod kim mnie wklei): mała rzecz, a cieszy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:50 znaczy geremek też został blondyką. Przeca babie się w głowie przewróciło, ale geremkowi to się dziwię - historyk .. kto go tej historii uczył? Odpowiedz Link Zgłoś
wgj8515 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 13:58 To dobra wiadomość. Szkoda tylko, że dosyć odosobnione działanie. Ciekawe swoją drogą czy w jakimkolwiek innym kraju Europejskim coś takiego zrobiono. Bo wydaje mi się, że oni tam to już ostro się boją i nikt czegoś takiego by we Francji czy Niemczech nie podpisał, bo następnego dnia znalazłby się jakiś "święcie oburzony" i podpisywacza by odstrzelono. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:02 jestem pełen uznania dla p.Oriany Fallaci i popieram ją bez żadnych zastrzeżeń.ma rację. terroryzm islamski MUSI być zwalczany. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:02 est tylko jeden problem. Czytalam te rzeczy Fallaci, ktore wydano po polsku. Z trudem, ale je zmoglam. No i coz... Wolnosc slowa wolnoscia slowa, ale pani Fallaci powinna odpowiadac za podzeganie do nienawisci na tle religijnym i rasowym. Zwyczajnie przegina pale. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:14 tym bardziej,że ludzie których krytykuje jak powszechnie wiadomo mają słowa miłości do bliźnixh na ustach.i ucięte głowy bezbronnych zakładników w dłoniach. Odpowiedz Link Zgłoś
007victor ##### fiuty i dewoty #### 09.06.06, 14:06 jak zwykle niosą wolność uciemiężonym artystom w obcych krajach a jak w polsce jedna artystka fiuta na krzyżu powiesiła to jakoś listów poparcia jej nie wysyłali gó.. sie na tym znaja ale nos wszędzie wtykają !!! Odpowiedz Link Zgłoś
007victor ##### fiuty i dewoty #### 09.06.06, 14:19 kto pisał ??? wałęsa ??? boniecki ??? michalkiewicz ??? nie pamiętam !! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: ##### fiuty i dewoty #### 09.06.06, 14:56 krótka pamięc lub brak wiedzy to już twój problem. myślę,że Michalkiewicz raczej nie podpisywał i słusznie.menelstwo nie powinno podczepiać sie pod przyzwoitych ludzi.miejsce Michalkiewicza jest w szmatławcu ojca malwersanta. Odpowiedz Link Zgłoś
haganl Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:06 brawo! popieram!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
indris Głupi tytuł 09.06.06, 14:13 KAŻDEGO należy bronić przed represjami sądowymi za wypowiadane poglądy. Ale wyrażanie solidarności sugeruje podzielanie tych poglądów. Otóż ja jestm przeciw sądzeniu Oriany - i KOGOKOLWIEK - za wypowiadane poglądy, ale z poglądami Oriany bynajmniej się nie solidaryzuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza9913 Re: List solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:16 Oriana- pozdrowienia z Wrocławia! Jesteśmy z Tobą! Odpowiedz Link Zgłoś
aby Oriana Fallaci uprawia hate speech 09.06.06, 14:18 Trudno się ustosunkowywać do ogólnikowego, i nie wiadomo jak rzetelnego, doniesienia w Gazecie Wyborczej. Niemniej jednak... Publicystyka Oriany Fallaci jest przykładem radykalnej, demagogicznej, nie przebierającej w słowach ksenofobii (rasizmu) i bez najmniejszych wątpliwości podpada pod paragrafy prawa karnego "hate speech". Solidaryzowanie się z taką postawą uważam za działanie niezrozumiałe i godne ubolewania. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.karolak Re: Oriana Fallaci uprawia hate speech 09.06.06, 14:33 Fallaci nie przebiera w slowach i niestety ma racje. Ostrzega swiat przed barbarzynska i ciemna religia, która mozna okreslic jako "HATE RELIGION". Odpowiedz Link Zgłoś
aradian Re: Oriana Fallaci uprawia hate speech 09.06.06, 16:43 Masz absoltunie rację aby, jad nienawiści sączący się z tej kobiety wypełnił czarę cierpliwości muzułmanów.Dlatego zdumieniem napawa mnie solidaryzowanie się z taką postawą.Intrygujące jest to, czym kierowali się ludzie sygnujący list poparcia dla niej,choć domyślam się intencji.Cała ta obrona,w końcu rasistki, pokazuje,że pojęcie etyki,moralności, przyzwoitości,dobra jest względne.Mamy doczynienia z relatyzmem w całej swojej krasie.Żenada i tyle!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Oriana jest konsekwentna... aż do przesady... 09.06.06, 14:35 Teraz wywołała nowy skandal, uzielając wywiadu "New Yorkerowi", w którym protestowała przeciw budowie jednego z meczetów w Toskanii. Stwierdziła tam m. in.: "Nie chcę widzieć tego meczetu, to bardzo blisko mojego domu w Toskanii. Nie chcę widzieć minaretu wysokości 24 metrów w miejscowości Giotta, skoro ja w krajach muzułmańskich nie mogę nosić krzyżyka ani mieć Biblii. Jeśli będę dalej żyć, pojadę do przyjaciół w Carrarze, miasta marmuru. Tam jest wielu anarchistów: razem z nimi wezmę materiały wybuchowe i wysadzę ten meczet w powietrze." Fakt, że w niektórych krajach muzułmańskich chrześcijanie nie mogą praktykować swojej religii... Tylko, czy my powinniśmy postępować tak, jak oni? Europa powinna bonić swoich watości? Owszem, ale czy do tychże wartości należy wysadzanie świątyń? Oriana zapędziła się w ślepy zaułek... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.karolak Re: Oriana jest konsekwentna... aż do przesady... 09.06.06, 14:40 "Demokrycie" czy lubisz , gdy ktos Ci sra na glowe? bo ja nie Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Oriana jest konsekwentna... aż do przesady... 09.06.06, 14:51 Czy to znaczy, że Ty też masz "sr.. na głowę" innym? Odpowiedz Link Zgłoś