Dodaj do ulubionych

Parada: Senyszyn przedrzeźniała Jana Pawła II?

• taus Zawłaszczenie ??? 11.06.06, 20:14
      Przecież to tylko słowa każdy może je sobie wypowiadać, nie są one własnościa
      JPII, kościoła czy kogokolwiek.
    • onio Posłanka Senyszyn 11.06.06, 20:23
      SLD , dość szydzenia z Jana Pawła II,któremu do pięt nie dorasta ani posłanka
      Senyszyn ani jej koleś partyjny siwiec,połanka enyszyn mówi o moralności?
      ,a takie skandaliczne
      postępowanie powinna zostać pozbawiona imunitetu poselskiego
      • otosiu Re: Posłanka Senyszyn 11.06.06, 20:33
        onio napisał:

> SLD , dość szydzenia z Jana Pawła II,któremu do pięt nie dorasta ani posłanka
        > Senyszyn ani jej koleś partyjny siwiec,połanka enyszyn mówi o moralności?
        > ,a takie skandaliczne
        > postępowanie powinna zostać pozbawiona imunitetu poselskiego

Idź, Posłuchaj 'wszystko-wiedzącego' ojca Ry(d)zyka! ..bo takie przejawiasz zapędy!
        W Polsce panuje wolność myśli, słowa, i wyznania, i nikt mi nie będzie zakazywał
        moich praw konstytucyjnie zapewnionych!
        • smokwawelski10 Re: Posłanka Senyszyn 11.06.06, 21:28
          Ciekawe otosiu czy mózg już ci wyparował czy jest w trakcie infekcji.
          Oczywiście możesz sobie i nago łazić po ulicy ale od Ojca Świętego to wara.
          Chyba że jesteś czerwoną szmata to już tłumaczy twój światopogląd
          • otosiu Re: Posłanka Senyszyn 15.06.06, 12:15
            Rozumiem, że o wyparowywaniu mózgu Wiesz tyle z autopsji? ..będę mówił co chcę,
            i o kim chcę, a tak baran jak ty nie zabroni mi tego!
    • brokowisko Obluda ! Taka jest reraz Polska! 11.06.06, 20:26
      Nie wpadajmy w skrajnosci!
      Janasa pod sad - to kpiny! Dziekujcie mu , ze w takim narodzie jak my cos
      zrobil!Ta ziemia? Czyja ona jest Jana Pawla II czy nasza? I nie mieszajmy w to
      naszego Papierza! Patrzcie na swoje uczynki i bijcie sie w piersi!!!
    • otosiu Jak Głupiemu powiedzieć, że jest głupi? 11.06.06, 20:27
      ..rząd IV RP to prawie rząd, a 'prawie' robi wielką różnicę! Romek! Strzel se
      baranka!
    • brokowisko Obluda ! Taka jest teraz Polska! O zgrozo ! 11.06.06, 20:28
      Nie wpadajmy w skrajnosci!
      Janasa pod sad - to kpiny! Dziekujcie mu , ze w takim narodzie jak my cos
      zrobil!Ta ziemia? Czyja ona jest Jana Pawla II czy nasza? I nie mieszajmy w to
      naszego Papierza! Patrzcie na swoje uczynki i bijcie sie w piersi!!!
      • otosiu Re: Obluda ! Taka jest teraz Polska! O zgrozo ! 11.06.06, 20:30
        brokowisko napisał:

> Nie wpadajmy w skrajnosci!
        > Janasa pod sad - to kpiny! Dziekujcie mu , ze w takim narodzie jak my cos
        > zrobil!Ta ziemia? Czyja ona jest Jana Pawla II czy nasza? I nie mieszajmy w to
        > naszego Papierza! Patrzcie na swoje uczynki i bijcie sie w piersi!!!

Rozumiem, że w moherowym berecie przed kompem siedzisz?
        ..współczuję takim jak Ty.
        • brokowisko Tak jestem Polakiem 11.06.06, 20:36
          A moherka nie mam bo nie jestem katolikiem! Znam swoich rodakow i to wszystko!

> brokowisko napisał:
          >
          > > Nie wpadajmy w skrajnosci!
          > > Janasa pod sad - to kpiny! Dziekujcie mu , ze w takim narodzie jak my cos
          >
          > > zrobil!Ta ziemia? Czyja ona jest Jana Pawla II czy nasza? I nie mieszajmy
          > w to
          > > naszego Papierza! Patrzcie na swoje uczynki i bijcie sie w piersi!!!
          >
          > Rozumiem, że w moherowym berecie przed kompem siedzisz?
          > ..współczuję takim jak Ty.
    • kozaczek3 Uciekł do klasztoru jak kwiat młodzieży Polskiej 11.06.06, 20:30
      za ojczyzne oddawał życie.
      I taki ktoś podlega ochronie ponadprawnej.
    • szowinita Zarówno pedzie, jak i ich propagatorzy sięgają po 11.06.06, 20:31
      prostackie metody i urażają wartościowych ludzi...
      • otosiu Re: Zarówno pedzie, jak i ich propagatorzy sięgaj 11.06.06, 20:39
        Rozumiem, że masz w domu kapliczkę tego prostaka Wierzejskiego, bo podobne
        wartości ( na poziomie historii z czasów Biskupina ) Wyznajesz! ..żal i
        współczucie..
        • szowinita Mylisz się, jestem zagorzałym liberałem, ale 11.06.06, 21:04
          szanuję Jana Pawła II i nie lubię, gdy ktoś z niego drwi.
          A Wierzejskiego i całą LPR uważam za popaprańców i genetycznych lewaków i nie
          trawię ich na równi ze zboczeńcami, którzy na ulicach chcą ściągać gacie...
          Tak przy okazji, szanuję homoseksualistów i uważam, że nie powinni być poniżani,
          ze względu na swoją orientację. Czym innym jednak jest szanowanie tych ludzi, a
          czym innym jest wyrażanie zgody na publiczne epatowanie penisami, waginami itp.
          Dlatego wszelkim paradom mówię nie. Ktoś powie mi, że chyba oszalałem, bo
          przecież oni nie ściągają gaci podczas parad... Tak to prawda, w Polsce jeszcze
          nie ściągają, ale widziałem kilka takich parad w Holandii i Niemczech i tam
          owszem - ściągają, a nawet robią sobie dobrze publicznie na ulicy i tego właśnie
          sobie nie życzę w Polsce!
          • taziuta Re: Mylisz się, jestem zagorzałym liberałem, ale 11.06.06, 21:18
            Twój idol kazał miłować ludzi, ty ich nienawidzisz...
            Tak go szanujesz, olewając jego nauki?

szowinita napisał:

> szanuję Jana Pawła II i nie lubię, gdy ktoś z niego drwi.
            > A Wierzejskiego i całą LPR uważam za popaprańców i genetycznych lewaków i nie
            > trawię ich na równi ze zboczeńcami, którzy na ulicach chcą ściągać gacie...
            > Tak przy okazji, szanuję homoseksualistów i uważam, że nie powinni być
            > poniżani, ze względu na swoją orientację. Czym innym jednak jest szanowanie
            > tych ludzi, a czym innym jest wyrażanie zgody na publiczne epatowanie
            > penisami, waginami itp. Dlatego wszelkim paradom mówię nie. Ktoś powie mi, że
            > chyba oszalałem, bo przecież oni nie ściągają gaci podczas parad... Tak to
            > prawda, w Polsce jeszcze nie ściągają, ale widziałem kilka takich parad w
            > Holandii i Niemczech i tam owszem - ściągają, a nawet robią sobie dobrze
            > publicznie na ulicy i tego właśnie sobie nie życzę w Polsce!
            • szowinita Nie jest moim idolem, tylko go szanuję. A to, że 11.06.06, 21:23
              uważam lewaków za popaprańców i ich nie trawię, wcale nie oznacza, że ich
              nienawidzę. Ja czerwonych poprostu nie toleruję, a to nie jest nienawiść.
              • taziuta Re: Nie jest moim idolem, tylko go szanuję. A to, 11.06.06, 21:33
                Bo poza tym na pewno jesteś bardzo tolerancyjnym człowiekiem...

szowinita napisał:

> uważam lewaków za popaprańców i ich nie trawię, wcale nie oznacza, że ich
                > nienawidzę. Ja czerwonych poprostu nie toleruję...
                • gekon1979 dobrze gada, czego sie czepiasz!! 11.06.06, 21:40

• taziuta Ziobro tolerancji dla braku tolerancji, gekonie! 11.06.06, 21:48
                    gekon1979 napisał:
                    Re: dobrze gada, czego sie czepiasz!!
                    >
                    >
      • uu1 Re: Jesteś wyjątkowo wartościowym człowiekiem ale 11.06.06, 20:41
        chyba nie czujesz się urażony? To by mi popsuło nastrój.
        • szowinita Nie czuję się urażony :) szanuję dowcip, a nie wul 11.06.06, 20:57
          wulgarne obrażanie wartościowych ludzi, jak np. Jana Pawła II.
          Nie szanuję natomiast takich postkomunistycznych popaprańców, jak pani Senyszyn,
          którzy z dumą nosili swoją partyjną legitymację i dzięki którym dzisiaj stoimy
          niżej gospodarczo niż południowe Włochy, a którzy szukają wszelkich sposobów,
          żeby zabłysnąć. Takie własnie "posłanki Senyszyn" wybrane głosami
          popeerelowskich emerytów (tych, co wciąż jeszcze kupują Trybunę) prubują
          błyszczeć i żerują na tych biednych homoseksualistach, którzy łapią się, jak
          tonący brzytwy, wszelkiego poparcia dla ich dewiacji...
          • uu1 Re: Nie czuję się urażony :) szanuję dowcip, a ni 11.06.06, 21:12
            Strasznie pomieszałeś wątki.
            1. Posłanka J. Seneszyn nie obraziła JPII. Trzeba bardzo dużo złej woli aby tak
            twierdzić.
            2. Ci kupujący "Trybunę" emeryci to ludzie, którzy ciężko pracowali i zasługują
            na szacunek.
            3. J. Senyszyn nie musi szukać powodów do "błyszczenia". Jest profesorem
            belwederskim, ma duże osiągnięcia naukowe i silną pozycję.
            4. "Biedni homoseksualiści" jak to określiłeś są sekowani przez Prawdziwych
            Polaków i Katolików. W imię czego lub kogo? Bo przecież nie Boga, który ich
            stworzył.
            5. Wejdź w kontakt z pp. Jodłowskim i Taszyckim.
            Pozdrawiam
            • szowinita Nie szanuję dziadków peerelowskich, bo oni wcale 11.06.06, 21:28
              ciężko nie pracowali. Oni wychodzili z założenia, że czy się stoi czy się leży...
              i dzięki takim jak oni jesteśmy cofnięci o paredziesiąt lat a moi wartościowi
              przyjaciele muszą wyjeżdżać do Irlandii lub Wielkiej Brytanii jeśli chcą
              zarabiać więcej niż 10 tys. PLN na miesiąc. Jak ktoś był myślący w dawnych
              czasach to budował co najwyżej dom dla dzieci (jak np. mój dziadek, a nie PRL).
              A co do Pani Senyszyn, to chyba wiesz, kto jej dał ten tytuł profesora...
              Dlatego taki z niej profesor jak z koziej du.. trąbka
              • uu1 Re: Zmartwiłeś mnie bardzo. 11.06.06, 21:32
                Każdym zdaniem kompromitujesz się coraz bardziej - liberale. Dam Ci bezpłatnie
                radę. Szanuj innych ludzi.
          • sclavus Re: Nie czuję się urażony :) szanuję dowcip, a ni 11.06.06, 22:23
            szowinita napisał:

> wulgarne obrażanie wartościowych ludzi, jak np. Jana Pawła II.
            > Nie szanuję natomiast takich postkomunistycznych popaprańców, jak pani
            Senyszyn
            > ,
            > którzy z dumą nosili swoją partyjną legitymację i dzięki którym dzisiaj stoimy
            > niżej gospodarczo niż południowe Włochy, a którzy szukają wszelkich sposobów,
            > żeby zabłysnąć. Takie własnie "posłanki Senyszyn" wybrane głosami
            > popeerelowskich emerytów (tych, co wciąż jeszcze kupują Trybunę) prubują
            > błyszczeć i żerują na tych biednych homoseksualistach, którzy łapią się, jak
            > tonący brzytwy, wszelkiego poparcia dla ich dewiacji...

Skądeś ty się urwał ????
            Cały świat ci sie pomylił - wychodzi na to, że nie wiesz gdzie wschód, gdzie
            zachód, etc. .... Nawet gdzie lewo i gdzie prawo....
            Poczytaj siebie - łatwo sprawdzisz....
            • szowinita czekałem na komentaż takiego bałwanka :) 11.06.06, 23:27
              myślisz misiaczku, tak jak i inne misiaczki tobie podobne, że liberał to taki
              ktoś, kto głosuje na PO i popiera parady gejowskie. I tu musisz sobie doczytać :)
              bo liberałowie, to tacy ludzie, którzy są za liberalną gospodarką :) Poglądy
              liberalne nie oznaczają ani poparcia dla parad gejów ani bycia przeciw nim,
              ponieważ liberalizm odnosi się... do gospodarki. Mylisz chyba misiaczku
              liberalizm z libertynizmem :)
              Notabene, pierwsi liberałowie mieszkali w Anglii i mięli poglądy
              konserwatywno-liberalne (do nich nawiązuje np. UPR).
              No i narobiło się, zrobiłem ci misiaczku taki mętlik w głowie :) ... a teraz
              doczytaj sobie misiaczku bury

Ps. piszę z małej litery "ci", "tobie" itp. nie z powodu nieznajomości
              ortografii misiaczku, tylko z braku szacunku do takich misiaczków, którzy myślą,
              że coś wiedzą, a nie doczytają sobie, aby się upewnić :)
              • sclavus Re: czekałem na komentaż takiego bałwanka :) 11.06.06, 23:45
                szowinita napisał:

> myślisz misiaczku, tak jak i inne misiaczki tobie podobne, że liberał to taki
                > ktoś, kto głosuje na PO i popiera parady gejowskie. I tu musisz sobie
                doczytać
                > :)
                > bo liberałowie, to tacy ludzie, którzy są za liberalną gospodarką :) Poglądy
                > liberalne nie oznaczają ani poparcia dla parad gejów ani bycia przeciw nim,
                > ponieważ liberalizm odnosi się... do gospodarki. Mylisz chyba misiaczku
                > liberalizm z libertynizmem :)
                > Notabene, pierwsi liberałowie mieszkali w Anglii i mięli poglądy
                > konserwatywno-liberalne (do nich nawiązuje np. UPR).
                > No i narobiło się, zrobiłem ci misiaczku taki mętlik w głowie :) ... a teraz
                > doczytaj sobie misiaczku bury
                >
                > Ps. piszę z małej litery "ci", "tobie" itp. nie z powodu nieznajomości
                > ortografii misiaczku, tylko z braku szacunku do takich misiaczków, którzy
                myślą
                > ,
                > że coś wiedzą, a nie doczytają sobie, aby się upewnić :)

Kochaś!! Powtarzam pytanie: skądeś ty się urwał... misiaczku ????
                Nie tylko strony i kolory ci się popieprzyły w (pustej) główeńce ale i ekonomia
                z polityką i społeczeństwem ci w brzusiu narozrabiała ... misiaczku....
                Możesz się chwalić... bełkotem nie do pobicia i... nie martw się - nikt cię w
                tym nie przebije....
                Ech!!! Doprawdy - takie TUMAŃSTWO....
              • sclavus czekałem na komentaRZ takiego bałwanka :) 11.06.06, 23:52
                szowinita napisał:

> myślisz misiaczku, tak jak i inne misiaczki tobie podobne, że liberał to taki
                > ktoś, kto głosuje na PO i popiera parady gejowskie. I tu musisz sobie
                doczytać
                > :)
                > bo liberałowie, to tacy ludzie, którzy są za liberalną gospodarką :) Poglądy
                > liberalne nie oznaczają ani poparcia dla parad gejów ani bycia przeciw nim,
                > ponieważ liberalizm odnosi się... do gospodarki. Mylisz chyba misiaczku
                > liberalizm z libertynizmem :)
                > Notabene, pierwsi liberałowie mieszkali w Anglii i mięli poglądy
                > konserwatywno-liberalne (do nich nawiązuje np. UPR).
                > No i narobiło się, zrobiłem ci misiaczku taki mętlik w głowie :) ... a teraz
                > doczytaj sobie misiaczku bury
                >
                > ortografii misiaczku, tylko z braku szacunku do takich misiaczków, którzy
                myślą
                > ,

Właśnie KOMENTARZ, misiaczku-bałwanku.... :)))
              • wdakra Re: czekałem na komentaż takiego bałwanka :) 12.06.06, 16:02
                szowinita napisał:

>
                > ortografii misiaczku, tylko z braku szacunku do takich misiaczków, którzy myślą
                > ,

A zamiast "komentarz" piszesz "komantaż", żeby dać wyraz braku szacunku dla
                języka polskiego?
          • wdakra Re: Nie czuję się urażony :) szanuję dowcip, a ni 12.06.06, 15:58
            szowinita napisał:

> prubują

Najwyraźniej nie szanujesz polskiego języka, co kipsko świadczy o Twoim
            patriotyźmie.
    • me-e senyszyn* powinna pozbyc sie czlonkowstwa... 11.06.06, 20:32
      ...a jak ona nie moze...to czlonki powinny ja odwolac...

*niezly gen...lewicy moskiewskiej
    • jacek1941 LPR: ukarać Senyszyn za parodiowanie JP II 11.06.06, 20:32
      Kretynizm LPR sięga dna,ośmiesza nas przed całą Europą ze zwykłego człowieka
      jakim był Wojtyła robią "złotego cielca" w którego niedługo będą wierzyć i do
      niego się modlić.Zdewociała i ogłupiona partyjka która niedługo zniknie z
      polityki polskiej.
    • jacek1941 Senyszyn ma rację 11.06.06, 20:36
      Kretynizm LPR sięga dna,ośmiesza nas przed całą Europą ze zwykłego człowieka
      jakim był Wojtyła robią "złotego cielca" w którego niedługo będą wierzyć i do
      niego się modlić.Zdewociała i ogłupiona partyjka która niedługo zniknie z
      polityki polskiej.
      • wet3 do jacka1941 11.06.06, 20:47
        jacek1941 napisał:

> Senyszyn ma racje.Kretynizm LPR sięga dna,ośmiesza nas przed całą Europą ze
        zwykłego człowieka
        > jakim był Wojtyła robią "złotego cielca" w którego niedługo będą wierzyć i do
        > niego się modlić.Zdewociała i ogłupiona partyjka która niedługo zniknie z
        > polityki polskiej.

A bedzie Ci przyjemnie jak powiem, ze Wierzejski ma racje?! Oboje maja prawo do
        wypowiedzenia sie. Podobno mamy demokracje. Mozna ich wypowiedzi lubic lub nie.
        Trudno jednak uwierzyc, ze ktos domaga sie ukarania - bo to glupota!
        • piss_on_pis Wierzejski łamie prawo propagując faszyzm 11.06.06, 22:51
          i rasizm. I tu kończy się swoboda wypowiedzi czy też wolność słowa.
          • wet3 Re: Wierzejski łamie prawo propagując faszyzm 11.06.06, 23:17
            piss_on_pis napisał:

> Wierzejski lamie prawo propagujac faszyzmi rasizm. I tu kończy się swoboda
            wypowiedzi czy też wolność słowa.

Nonsens! Wierzejski, jak i kazdy inny, ma w demokracji prawo do wypowiedzenia
            swojej opinii, zwlaszcza na temat przeszlosci. To nie jest zadne propagowanie
            faszyzmu. Zagalopowales sie niewasko. A w PRL-u to kto wprowadzil punkty za
            pochodzenie spoleczne? Kto rzadzil PRL-m, zwlaszcza tym sprzed 1968 roku?
            Zapomniales??? - Ale oczywiscie te punkty byly w porzadku.

• piss_on_pis Poczytaj Konstytucję, to pogadamy. Propagowanie 11.06.06, 23:47
              faszyzmu jak i komunizmu jest ZABRONIONE. I tutaj wolność słowa nie ma
              zastosowania.
              • wet3 Re: Poczytaj Konstytucję, to pogadamy. Propagowan 12.06.06, 00:30
                piss_on_pis napisał:

> faszyzmu jak i komunizmu jest ZABRONIONE. I tutaj wolność słowa nie ma
                > zastosowania.

Stajes sie nudny jak flaki z olejem.
                • piss_on_pis Re: Poczytaj Konstytucję, to pogadamy. Propagowan 12.06.06, 10:44
                  wolę być nudny niż głupi jak ty.
                  • wet3 do piss_na _pis 12.06.06, 16:32
                    piss_on_pis napisał:

> wolę być nudny niż głupi jak ty.

Dziekuje za komplement. Odwzajemniac sie nie bede! Z propagowaniem faszyzmu
                    beznadziejnie przesadzasz i jak prawdziwy komuch (pod etykietka "piss na pis")
                    zatwardziale zwalczasz wolnosc slowa w imie poprawnosci politycznej. Cigle
                    myslisz jak male dziecko, ze demokracja powinna istnic tylko dla twojej wygody,
                    a twoim ptzeciwnikom powinno sie bez przeszkod pod byle jaki, nawet majbardziej
                    lipnym pozorem zamykac usta i prowaszic na sale sadowe.
                    • piss_on_pis Re: do piss_na _pis 12.06.06, 23:02
                      Jeżeli dla ciebie brak zgody na propagowanie faszyzmu i rasizmu to zwalczanie
                      wolności słowa, to określenie "wie(rze)jski głupek" jak najbardziej do ciebie
                      pasuje.Żal mi ciebie, skoro tak prostej rzeczy nie potrafisz zrozumieć.
                      P.S.
                      Hitlera też wybrali w demokratycznych wyborach.
      • andrex551 Re: Senyszyn ma rację 11.06.06, 20:54
        wszystko jest o.k. tylko dlaczego politycy niby lewicy ,wtakich sytuacjach
        podkulaja ogony -wstyd panie Kalisz
        • uu1 Re: Senyszyn ma rację 11.06.06, 21:14
          Panuf kalisiów ziegnamy - ciule.
          • taziuta Re: Senyszyn ma rację 11.06.06, 21:20
            Te ciule Cię nie zrozumieją :-)

uu1 napisała:

> Panuf kalisiów ziegnamy - ciule.
            • uu1 Re: Senyszyn ma rację 11.06.06, 21:29
              Ja wiem, że to tępaki ale aż takie? ;)
              • taziuta Re: Senyszyn ma rację 11.06.06, 21:47
                Tak, takie...
                Ale nie wolno nam ustawać w naszych wysiłkach uzmysławiania tym ciulom,
                cierpliwie i ciule, oczywiście, że muszą zacząć myśleć! :-)

uu1 napisała:

> Ja wiem, że to tępaki ale aż takie? ;)
                • uu1 Re: Senyszyn ma rację 11.06.06, 21:51
                  Ty tu dowodzisz. Ok. :))
                  -----------
                • sclavus Re: Senyszyn ma rację 11.06.06, 22:27
                  taziuta napisał:

> Tak, takie...
                  > Ale nie wolno nam ustawać w naszych wysiłkach uzmysławiania tym ciulom,
                  > cierpliwie i ciule, oczywiście, że muszą zacząć myśleć! :-)
                  >
                  > uu1 napisała:
                  >
                  > > Ja wiem, że to tępaki ale aż takie? ;)

Chcesz ich poddać niesamowitej próbie... po latach niemyślebia - zacząć
                  myśleć....
                  Niesamowite i raczej nie do zrealizowania.... juz samo przyzwyczajenie
                  słuchania głosu z ambony, wyklucza samodzielność myślenia...
                  Ech!!!
    • emeryt2004 Posłanka Senyszyn i słowa Papieża 11.06.06, 20:52
      Szkoda, iż panowie z LPR nic nie zapamiętali z nauk Jana Pawła II, szczególnie
      tych wątków o miłości i miłosierdziu.
    • rysio kto może cytować JPII? 11.06.06, 20:55
      to znaczy, że do cytowania JPII potrzebna jest jakaś autoryzacja? Może od Ojca
      Rydzyka? Rydzyk w kółko go cytuje i żadnego oburzenia to nie budzi. Żeby było
      jasne pani Senyszyn mi się nie podoba prawie tak jak Rydzyk i to, że komuna sie
      przykleiła do tego marszu budzi mój prawdziwy niesmak
    • wuk4 p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała JP2 11.06.06, 21:11
      i zrobiła to z dowcipnym przekąsem. I w bardzo odpowiedniej chwili.

• januszz4 Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 12.06.06, 00:36
        "wuk4 napisał:

> i zrobiła to z dowcipnym przekąsem. I w bardzo odpowiedniej chwili.
        >
        Tak, ale gdyby to było trawestowanie wypowiedzi np. na temat kremówek, nie
        byłoby problemu. Natomiast słowa wypowiedziane przez Papieża na Placu
        Zwycięstwa w czerwcu 1979 r. w kontekście tamtej sytuacji historycznej
        traktowane są przez wiekszość społeczeństwa jak zaklęcie o olbrzymim ładunku
        emocjonalnym, które się zmaterializowało. Cytowanie tych słów w różnych
        wątpliwych kontekstach świadczy albo o złej woli albo o braku wyobraźni tego
        kto to robi.
        • wdakra Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 12.06.06, 17:11
          januszz4 napisał:

> byłoby problemu. Natomiast słowa wypowiedziane przez Papieża na Placu
          > Zwycięstwa w czerwcu 1979 r. w kontekście tamtej sytuacji historycznej
          > traktowane są przez wiekszość społeczeństwa jak zaklęcie o olbrzymim ładunku
          > emocjonalnym, które się zmaterializowało.

Jesli to, co mamy zamiast PRL jest urzeczywistnieniem tego zaklęcia, to kult JP
          II jest wielkim nieporozumieniem. Naprawdę sądzisz, że ludzie cieszą się z
          20%-centowego bezrobocia i bicia europejskich rekordów ubóstwa?
          • januszz4 Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 12.06.06, 22:51
            Chyba nie pamiętasz tamtych czasów, albo korzystałeś pełną garścią z
            przywilejów ówczesnej władzy. Czy znasz takie pojęcie jak "ukryte bezrobocie",
            a beznadziejność tamtej rzeczywistości, szczególnie w latach 80. Jeszcze
            przynajmniej 2 pokolenia bedą ponosic moralne i gospodarcze skutki PRL.
            • wdakra Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 12.06.06, 23:46
              januszz4 napisał:

> Chyba nie pamiętasz tamtych czasów, albo korzystałeś pełną garścią z
              > przywilejów ówczesnej władzy. Czy znasz takie pojęcie jak "ukryte bezrobocie",
              > a beznadziejność tamtej rzeczywistości, szczególnie w latach 80. Jeszcze
              > przynajmniej 2 pokolenia bedą ponosic moralne i gospodarcze skutki PRL.

Pamiętam tamte czasy bardzo dobrze. Przywileje tamtej władzy były bardzo skromne
              w porównaniu z przywilejami aktualnych "elit", za to miała znacznie większe
              poczucie odpowiedzialności za kraj. A obecna sytuacja nie jest skutkiem PRL,
              tylko sobiepaństwa i pazerności tych, którzy przejęli władzę w wPolsce po jej
              upadku. Jesli dobrze pamiętasz tamte czasy i uczciwie porównasz z obecnymi, to
              nie bedziesz mógł powiedzieć, że wtedy była większa beznadziejność, niż teraz.
              Jesli w ciągu 2 lat, nie widząc tu dla siebie żadnych perspektyw, opuściło nasz
              kraj 2 mln ludzi, a przyrost naturalny spadł poniżej zera, to nie opowiadaj, że
              jest lepiej, niż wtedy.
              Nie przeczę, że są tacy, którym jest lepiej. Widocznie do nich się zaliczasz,
              skoro nie dostrzegasz, co się dzieje.
              • januszz4 Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 13.06.06, 08:40
                wdakra napisała:

>
                > Pamiętam tamte czasy bardzo dobrze. Przywileje tamtej władzy były bardzo
                skromn
                > e
                > w porównaniu z przywilejami aktualnych "elit", za to miała znacznie większe
                > poczucie odpowiedzialności za kraj.
                Zwłaszcza prześladując opozycję, organizując skrytobójstwa i wysyłając bandytów
                na Zachód w celach rabunkowych (afera Żelazo - za wiedzą najwyższych władz, w
                tym członków Biura Politycznego PZPR, którzy się później dzielili tym złotem).

A obecna sytuacja nie jest skutkiem PRL,
                > tylko sobiepaństwa i pazerności tych, którzy przejęli władzę w wPolsce po jej
                > upadku.
                To znaczy, że za PRL nie było sobiepaństwa, nie rozśmieszaj mnie. A niestety
                przejście z tamtego systemu polityczno-gospodarczego opartego na utopijnej
                ideologii i księżycowej gospodarce wymaga długiego czasu. Tego się nie da
                zrobić w ciagu kilku lat. Zobacz jak wygląda sytuacja w byłym NRD, do którego
                wpompowane zostały miliardy marek i euro. Prawdą jest, że wiele okazji
                zmarnowaliśmy nie doprowadzając do końca reformy zapoczątkowane w latach 90.
                Ale to w dużej mierze dzięki pogrobowcom PRL (wetowanie ustawy podatkowej przez
                Kwasniewskiego).

Jesli dobrze pamiętasz tamte czasy i uczciwie porównasz z obecnymi, to
                > nie bedziesz mógł powiedzieć, że wtedy była większa beznadziejność, niż teraz.
                > Jesli w ciągu 2 lat, nie widząc tu dla siebie żadnych perspektyw, opuściło
                nasz> kraj 2 mln ludzi, a przyrost naturalny spadł poniżej zera, to nie
                opowiadaj, że > jest lepiej, niż wtedy.

A nie pamiętasz ilu ludzi opuściło kraj w latach 80. I to były ucieczki, a nie
                normalne wyjazdy, bez szans na powrót. Teraz ci co wyjeżdżają moga wracac kiedy
                chcą. Przecież jest to skutek wejścia do UE i otwarcia rynku pracy. Działa
                system naczyń połączonych.
                > Nie przeczę, że są tacy, którym jest lepiej. Widocznie do nich się zaliczasz,
                > skoro nie dostrzegasz, co się dzieje.

Rozumiem, że nie możesz odnaleźć się w obecnej rzeczywistości i stąd ta gorycz
                i tęsknota za PRL. Ja natomiast pracuję trzy razy ciężej niż za PRL,
                zainwestowałem w siebie, widzę efekty swojej pracy, chociaż przeraża mnie
                wysokość przyszłej emerytury. Pod tym względem w stosunku do PRL rzeczywiście
                nic się nie zmieniło. Życzę Ci więcej optymizmu oraz dystansu i krytycyzmu
                wobec PRLowskiej przeszłości.

• wdakra Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 13.06.06, 16:57
                  januszz4 napisał:

> wdakra napisała:
                  >
                  > >
                  > Zwłaszcza prześladując opozycję, organizując skrytobójstwa i wysyłając bandytów
                  >
                  > na Zachód w celach rabunkowych (afera Żelazo - za wiedzą najwyższych władz, w
                  > tym członków Biura Politycznego PZPR, którzy się później dzielili tym złotem).

Nie spotkałam się wtedy nigdy z sytuacją, żeby rodzice zastępczy i domy dziecka
                  nie otrzymały pieniędzy na utrzymanie podopiecznych, co w III RP się zdarza. I
                  mimo pustych półek, o których tak chętnie przypominają "zbawcy" rzadko się
                  zdarzało, żeby dzieci do szkoły bez drugiego śniadania, co w niektórych
                  regionach jest dziś na porządku dziennym, że wspomnę tylko o najbardziej
                  prozaicznych przejawach ubóstwa.
                  >
                  > A obecna sytuacja nie jest skutkiem PRL,
                  > > tylko sobiepaństwa i pazerności tych, którzy przejęli władzę w wPolsce po
                  > jej
                  > > upadku.
                  > To znaczy, że za PRL nie było sobiepaństwa, nie rozśmieszaj mnie.

Sobiepaństwo zdarza się w każdym ustroju, ale skala tego zjawiska jest
                  nieporównywalna.

> A niestety
                  > przejście z tamtego systemu polityczno-gospodarczego opartego na utopijnej
                  > ideologii i księżycowej gospodarce wymaga długiego czasu. Tego się nie da
                  > zrobić w ciagu kilku lat.

Pamiętam, jak było w PRL 17 lat po zakończeniu wojny. Przypomnij sobie, albo
                  spytaj tych, którzy te lata pamiętają. Jeśli socjalistyczne rządy,
                  podporządkowane decyzją aliantów ZSRR zdołały osiągnąć lepsze efekty, niż nasi
                  "mędrcy" od reform, to niezbyt dobrze świadczy o kompetencjach tych ostatnich.

> Prawdą jest, że wiele okazji
                  > zmarnowaliśmy nie doprowadzając do końca reformy zapoczątkowane w latach 90.

Obawiam się, że szkody wynikłe z tego, co zostało zrealizowane są nie do
                  odrobienia przez najbliższe kilkadziesiąt lat.

>
                  > Jesli dobrze pamiętasz tamte czasy i uczciwie porównasz z obecnymi, to
                  > > nie bedziesz mógł powiedzieć, że wtedy była większa beznadziejność, niż t
                  > eraz.
                  > > Jesli w ciągu 2 lat, nie widząc tu dla siebie żadnych perspektyw, opuścił
                  > o
                  > nasz> kraj 2 mln ludzi, a przyrost naturalny spadł poniżej zera, to nie
                  > opowiadaj, że
                  > jest lepiej, niż wtedy.
                  >
                  > A nie pamiętasz ilu ludzi opuściło kraj w latach 80. I to były ucieczki, a nie
                  > normalne wyjazdy, bez szans na powrót.

Szkoda, że nie skorzystali z propozycji opuszczenia kraju Ci, którzy potem
                  rozdrapali między siebie majątek narodowy i doprowadzili kraj do ruiny.

> Teraz ci co wyjeżdżają moga wracac kiedy
                  >
                  > chcą. Przecież jest to skutek wejścia do UE i otwarcia rynku pracy.

A mają do czego wracać? Czy nie dlatego wyjeżdżają, że alternatywą jest
                  upokarzająca wegetacja?

> > Nie przeczę, że są tacy, którym jest lepiej. Widocznie do nich się zalicz
                  > asz,
                  > > skoro nie dostrzegasz, co się dzieje.
                  >
                  > Rozumiem, że nie możesz odnaleźć się w obecnej rzeczywistości i stąd ta gorycz
                  > i tęsknota za PRL.

Masz rację, że nie umiałam się dostosować do kapitalistycznych standardów.
                  Wyleciałam z roboty jeszcze pod rządami KLD za sprzeciwianie się pompowaniu
                  pieniędzy z kasy instytucji państwowej do prywatnej firmy stanowiącej własność
                  bliskiej rodziny prominentnego działacza KLD. Należało grzecznie to akceptować i
                  w nagrodę szybko awansować. W końcu nowi władcy głośno wołali, że państwowe, to
                  niczyje i jest rzeczą chwalebną zagarnąć jak najwięcej tego "niczyjego". No i
                  nadal mam opory przed oszukiwaniem, a bez tego ani rusz.

> Ja natomiast pracuję trzy razy ciężej niż za PRL,
                  > zainwestowałem w siebie, widzę efekty swojej pracy, chociaż przeraża mnie
                  > wysokość przyszłej emerytury. Pod tym względem w stosunku do PRL rzeczywiście
                  > nic się nie zmieniło.

Pewnie zdrowie Ci jeszcze dopisuje. Inaczej wiedziałbyś, że w dziedzinie opieki
                  zdrowotnej zmieniło się na gorsze. Mam już wnuki i widzę ogromną zmianę na
                  niekorzyść w stosunku do PRL, jeśli chodzi o warunki utrzymania i wychowania
                  potomstwa.

> Życzę Ci więcej optymizmu oraz dystansu i krytycyzmu
                  > wobec PRLowskiej przeszłości.
                  >
                  Mam takie zboczenie, że zwykle krytycznie się odnoszę do aktualnych absurdów.
                  Możesz mi wierzyć, że w PRL zwalczałam je z niemniejszą pasją, niż robię to
                  teraz i jestem w pełni świadoma ówczesnych uciążliwości. Nie jest to jedna
                  powód, żeby nie dostrzegać obecnych.
                  • januszz4 Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 14.06.06, 00:47
                    >
                    > > wdakra napisała:
                    >
                    > Szkoda, że nie skorzystali z propozycji opuszczenia kraju Ci, którzy potem
                    > rozdrapali między siebie majątek narodowy i doprowadzili kraj do ruiny.
                    >
                    A po co mieli wyjeżdżać skoro byli przy władzy, a pod koniec lat 80. widząc co
                    się święci, uwłaścili się na majątku narodowym. Ciekaw jestem kim za PRL był
                    ten prominentny działacz KLD przez którego zostałaś zwolniona z pracy ?

> Mam takie zboczenie, że zwykle krytycznie się odnoszę do aktualnych absurdów.
                    > Możesz mi wierzyć, że w PRL zwalczałam je z niemniejszą pasją, niż robię to
                    > teraz i jestem w pełni świadoma ówczesnych uciążliwości. Nie jest to jedna
                    > powód, żeby nie dostrzegać obecnych.

Zgadza się, tylko nie porównuj tamtejszych absurdów z obecnymi. Przecież cały
                    PRL był jednym wielkim absurdem. Gdy umarł tow. Wissarionowicz Dżugaszwili
                    (zwany Stalinem) miałem wtedy 7 lat i pamiętam, że ryczałem jak bóbr z żalu,
                    gdy z kołchoźnika (to taki głośnik podłączony do centralnego radiowęzła w
                    mieście)żałobnym głosem spiker ogłaszał tę wiadomość. Płakałem, bo w mojej
                    świadomości tkwiły zasłyszane gdzieś slogany o tym jak Stalin kochał dzieci. I
                    nijak nie mogłem zrozumiec rodziców, którzy żartowali z mojego płaczu. Czy to
                    nie absurd. Nie będę już dalszych komunistycznych absurdów wyliczał, bo bym
                    musiał siedzieć do rana nad tym tekstem. Zresztą znasz je napewno, tylko czs
                    zatarł proporcje. Zawsze jest tak, że aktualne problemy dostrzegamy ostrzej i
                    wyraźniej niż te sprzed 20 - 40 lat. A co do niedożywionych dzieci i
                    niedofinansowanych domów dziecka, to się zgadzam, jest to problem palący, i
                    musi się go rozwiązać. Natomiast pamiętam, że jak sam chodziłem do szkoły w
                    latach 50., to wielu moich kolegów też przychodziło na lekcje na głodniaka.
                    Trzeba się było z nimi dzielć takimi rarytasami jak chleb ze smalcem lub z
                    marmoladą. Nie każdego było stać na takie wyszukane drugie śniadanie.
                    Pozdrawiam.
                    • wdakra Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 14.06.06, 03:08
                      januszz4 napisał:

> >
                      > > > wdakra napisała:
                      > >
                      > > Szkoda, że nie skorzystali z propozycji opuszczenia kraju Ci, którzy pote
                      > m
                      > > rozdrapali między siebie majątek narodowy i doprowadzili kraj do ruiny.
                      > >
                      > A po co mieli wyjeżdżać skoro byli przy władzy, a pod koniec lat 80. widząc co
                      > się święci, uwłaścili się na majątku narodowym. Ciekaw jestem kim za PRL był
                      > ten prominentny działacz KLD przez którego zostałaś zwolniona z pracy ?
                      >

Jakie to ma znaczenie, kim był? Prawdopodobnie działaczem solidarnościowym, bo
                      takie korzenie miała partia słusznie określana mianem aferałów. Ówczesny Sejm,
                      Senat i rząd były opanowane przez postsolidarnościowców. Ale nie to jest ważne,
                      tylko jego stosunek do mienia państwowego. To przecież właśnie w tym kręgu
                      twierdzono, że państwowe = niczyje, więc jest rzeczą chwalebną znaleźć dla tego
                      prywatnego właścieciela (np. siebie, swoich krewnych lub takich, którzy
                      odpowiednio się zrewanżują temu, kto im oficjalnie sprzedał państwowe mienie za
                      bezcen opowiadając dyrdymały o błogosławionych efektach prywatyzacji).

Może ktoś ma inne doświadczenia, ale ja opieram się na własnych.
                      Jak już pisałam występowałam przeciwko nieprawidłowościom zarówno za PRL, jak i
                      po zmianie ustroju. Kiedy zwróciłam uwagę prl-owskiemu szefowi, że podjął
                      decyzję niezgodną z prawem, to po zbadaniu sprawy zwolnił z pracy osobę, która
                      mu tę decyzję podsunęła, a szef z nadania KLD wyrzucił mnie za odmowę akceptacji
                      lewej faktury.
                      I to jest dla mnie główna różnica między PRL, a III RP i nie widzę powodu do
                      zadowolenia z tej zmiany.

> Zgadza się, tylko nie porównuj tamtejszych absurdów z obecnymi. Przecież cały
                      > PRL był jednym wielkim absurdem.

Przykro mi, ale właśnie teraz mam wrażenie poruszania się w oparach absurdu,
                      którego przejawami są również pomysły LPR. A w PRL, wbrew propagandzie tych
                      złodziei i oszustów były też całkiem mądre pomysły.

>Gdy umarł tow. Wissarionowicz Dżugaszwili
                      > (zwany Stalinem)

Ja pamiętam z tego głównie wycie syren. I sprowadzania PRL do okresu
                      stalinowskiego nie uważam za uprawnione. Wiem z opowiadań, że mój ojciec prawie
                      rok się ukrywał w obawie o szykany, a jeden ze znajomych moich rodziców
                      przesiedział kilka lat w więzieniu. W latach 40-tych został skazany na
                      dożywocie. Ale w 56 r. przeprowadzono cały szereg rewizji wcześniejszych,
                      stalinowskich procesów i został uniewinniony. Tak było w wieloma osobami
                      niesłusznie ścigamymi i więzionymi w okresie stalinowskim.
                      Jest dla mnie zagadką, czemu potępia się w czambuł wszystkich sprawujących
                      władzę w okresie PRL, a włazi się bez wazeliny tym, którzy zadecydowali o
                      podziale Europy na strefy wpływów i wbrew wcześniejszym obietnicom, składanym
                      Polakom na wszystkich frontach II wojny światowej lekką ręką sprezentowali nas
                      Stalinowi.

>Zawsze jest tak, że aktualne problemy dostrzegamy ostrzej i
                      > wyraźniej niż te sprzed 20 - 40 lat.

Myślę, że tak powinno być. Na to, co było nie mamy już żadnego wpływu, a
                      aktualnym problemom można i trzeba stawić czoła.

> A co do niedożywionych dzieci i
                      > niedofinansowanych domów dziecka, to się zgadzam, jest to problem palący, i
                      > musi się go rozwiązać.

To by wymagało zmiany obowiązującej z obecnym ustroju hierarchii wartości.

> Natomiast pamiętam, że jak sam chodziłem do szkoły w
                      > latach 50., to wielu moich kolegów też przychodziło na lekcje na głodniaka.

Tam, gdzie ja chodziłam zdarzało się to sporadycznie i przeważnie było skutkiem
                      jakiejś długotrwałej choroby rodziców lub patologii, np. alkoholizmu w rodzinie.

• januszz4 Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 15.06.06, 00:32
                        wdakra napisała:

szef z nadania KLD wyrzucił mnie za odmowę akceptacji
                        > lewej faktury.

Skoro byłaś pewna swoich racji, to czemu tak łatwo się poddałaś. Przecież to
                        była sprawa już nie tylko dla sądu pracy ale i dla prokuratora. Nie mówiąc już
                        o dziennikarzach, którzy tylko na takie tematy czekają.

>
                        > Przykro mi, ale właśnie teraz mam wrażenie poruszania się w oparach absurdu,
                        > którego przejawami są również pomysły LPR. A w PRL, wbrew propagandzie tych
                        > złodziei i oszustów były też całkiem mądre pomysły.
                        >
                        LPR to jest efemeryda, którą zmiotą następne wybory (mam nadzieję). Natomiast
                        co do absurdów PRL to naprawdę nie chce mi się już o tym pisać.
                        >
                        > Ja pamiętam z tego głównie wycie syren. I sprowadzania PRL do okresu
                        > stalinowskiego nie uważam za uprawnione. Wiem z opowiadań, że mój ojciec
                        prawie rok się ukrywał w obawie o szykany, a jeden ze znajomych moich rodziców
                        > przesiedział kilka lat w więzieniu. W latach 40-tych został skazany na
                        > dożywocie. Ale w 56 r. przeprowadzono cały szereg rewizji wcześniejszych,
                        > stalinowskich procesów i został uniewinniony. Tak było w wieloma osobami
                        > niesłusznie ścigamymi i więzionymi w okresie stalinowskim.
                        > Jest dla mnie zagadką, czemu potępia się w czambuł wszystkich sprawujących
                        > władzę w okresie PRL, a włazi się bez wazeliny tym, którzy zadecydowali o
                        > podziale Europy na strefy wpływów i wbrew wcześniejszym obietnicom, składanym
                        > Polakom na wszystkich frontach II wojny światowej lekką ręką sprezentowali nas
                        > Stalinowi.

To już oklepany temat. Churchil zdawał sobie sprawę z sytuacji, ale był za
                        słaby, żeby przeciwstawić się Rooseveltowi. A Amerykanom zależało na
                        pozyskaniu Stalina do wojny z Japonią. Wtedy w swojej naiwności myśleli, że
                        Stalin wypełni to do czego zobowiązał się w Jałcie (wolne wybory w Polsce,
                        itd...). A tak na marginesie widzę, że cierpisz na bezsenność, skoro siedzisz w
                        internecie o 3 nad ranem. Myślę, że pozostaniemy przy swoich poglądach na
                        przeszłość i obecną rzeczywistość. Pozdrawiam.
                        >
                        > >Zawsze jest tak, że aktualne problemy dostrzegamy ostrzej i
                        > > wyraźniej niż te sprzed 20 - 40 lat.
                        >
                        > Myślę, że tak powinno być. Na to, co było nie mamy już żadnego wpływu, a
                        > aktualnym problemom można i trzeba stawić czoła.
                        >
                        > > A co do niedożywionych dzieci i
                        > > niedofinansowanych domów dziecka, to się zgadzam, jest to problem palący,
                        > i
                        > > musi się go rozwiązać.
                        >
                        > To by wymagało zmiany obowiązującej z obecnym ustroju hierarchii wartości.
                        >
                        > > Natomiast pamiętam, że jak sam chodziłem do szkoły w
                        > > latach 50., to wielu moich kolegów też przychodziło na lekcje na głodniak
                        > a.
                        >
                        > Tam, gdzie ja chodziłam zdarzało się to sporadycznie i przeważnie było
                        skutkiem
                        > jakiejś długotrwałej choroby rodziców lub patologii, np. alkoholizmu w
                        rodzinie
                        > .
                        >
                        >
                        • wdakra Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 15.06.06, 02:31
                          januszz4 napisał:

> Skoro byłaś pewna swoich racji, to czemu tak łatwo się poddałaś. Przecież to
                          > była sprawa już nie tylko dla sądu pracy ale i dla prokuratora. Nie mówiąc już
                          > o dziennikarzach, którzy tylko na takie tematy czekają.

Prokuratura prowadziła dochodzenie w tej sprawie, ale ukręcono jej łeb. Akurat
                          prokuratorami wojewódzkimi byli ich ludzie, a po wyborach nadal rządzili ich
                          koledzy. A prasa akurat mocno popierała KLD i bardzo wątpię, czy ktoś poza
                          Urbanem byłby skłonny ten temat poruszyć. Były zresztą wieksze, opisane w prasie
                          tego rodzaju afery, np. dofinansowywanie biznesów rodziny przez p.Goryszewkiego
                          i co?
                          Oczywiście otrzymałam należne mi odszkodowanie, ale jeśli chodzi o zatrudnienie,
                          to zastosowano trik z likwidacją stanowiska.

> LPR to jest efemeryda, którą zmiotą następne wybory (mam nadzieję). Natomiast
                          > co do absurdów PRL to naprawdę nie chce mi się już o tym pisać.

PiS też niewiele lepsze. A gdyby nawet, to co mamy do wyboru? Przefarbowanych na
                          PO aferałów?

A jeśli chodzi o absurdy, to warto się raczej zająć aktualnymi. Jeśli Cię to
                          interesuje, to służę długą listą.

> A tak na marginesie widzę, że cierpisz na bezsenność, skoro siedzisz w
                          >
                          > internecie o 3 nad ranem.

Wykonuję wolny zawód, wymagający dużej koncentracji i pracuję, kiedy uważam za
                          stosowne, a w nocy są do pracy doskonałe warunki. :)
                          Za to śpię do syta rano.

Pozdrawiam serdecznie.

• colombina Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 13.06.06, 15:45
                Co do przywilejow elit to trudno porownywac, bo czasy sie zmienily (i zasobnosc
                panstwa tez). Jedno jest pewne, ze w gazecie codziennej o zlodziejstwach
                sekretarza POP nie mogles wtedy przeczytac. Niesmialo zaznacze, ze przez
                ostatnie lata w Polsce to demokratycznie wybrane SLD dzierzylo wladze, chociaz
                niestety nie zapowiada sie zeby nowi "wladcy" byli duzo lepsi.

Twoj argument z dwoma milionami ludzi opuszczajcymi kraj, jest po prostu
                zalosny. W latach 80-88 okolo 600 tys Polakow opuscilo kraj. Skad wiesz ilu
                ludzi by wtedy wyjechalo gdyby nie reglamentacja paszportow? Pomijam juz
                sprawe, ile potrzebowales czasu zeby uskladac $200 wtedy a ile teraz.

Jesli popatrzysz na statystyki swiatowe to przyrost naturalny ma sie "nijak" do
                beznadziejnosci zycia. Pomijajac specyfike lokalna to na ogol kraje bogatsze w
                ktorych ludzie moga sobie znalesc pozarodzinne zajecia maja najmniejszy
                przyrost naturalny.
          • januszz4 Re: p. Senyszyn nie parodiowała ale trawestowała 12.06.06, 22:55
            wdakra napisała:

> januszz4 napisał:
            >
            > > byłoby problemu. Natomiast słowa wypowiedziane przez Papieża na Placu
            > > Zwycięstwa w czerwcu 1979 r. w kontekście tamtej sytuacji historycznej
            > > traktowane są przez wiekszość społeczeństwa jak zaklęcie o olbrzymim ładu
            > nku
            > > emocjonalnym, które się zmaterializowało.
            >
            > Jesli to, co mamy zamiast PRL jest urzeczywistnieniem tego zaklęcia, to kult
            JP
            > II jest wielkim nieporozumieniem. Naprawdę sądzisz, że ludzie cieszą się z
            > 20%-centowego bezrobocia i bicia europejskich rekordów ubóstwa?

Chyba nie pamiętasz tamtych czasów, albo korzystałeś pełną garścią z
            przywilejów ówczesnej władzy. Czy znasz takie pojęcie jak "ukryte bezrobocie",
            a beznadziejność tamtej rzeczywistości, szczególnie w latach 80. Jeszcze
            przynajmniej 2 pokolenia bedą ponosic moralne i gospodarcze skutki PRL.
    • oko21 ukarać. 11.06.06, 21:18
      haj hitla!
    • formozus1 W filmie o janie pawle 2 wszyscy preżywają orgazm 11.06.06, 21:35
      Nikt nie pisze ani nie mówi o tych co chcieli zabijać okupanta.
      Przez modlitwę do szczęścia absolutnego.
      Ci co walczyli o wolną ojczyznę to jakieś Hybrydy patriotyzmu.
      A teatrzyk pana wojtyły oglądali oficjele okupanta.

Ludu Polan powstań z kolan.
      Amen.
      • piss_on_pis Re: W filmie o janie pawle 2 wszyscy preżywają or 11.06.06, 22:47
        zbiorowo i ku chwale bożka.
    • xs550 nie widze nic zlego w parodiowaniu znanych postaci 11.06.06, 21:43
      Parodiowanie postaci publicznych jest czyms zupelnie normalnym na swiecie.
      Niestety w Polsce wywoluje to niezdrowe emocje. Popieram poslanke za dowcip.
      Jej zachowanie bylo jak najbardziej na miejscu. Polska musi sie przebudzic i
      zaczac respektowac prawa obywatelskie wszystkich ludzi.
    • cyklista Jak to pójdzie w świat to 11.06.06, 21:47
      zostaniemy (słusznie) uznani za najbardzie zacofany obyczajowo i intelektulanie
      kraj Europy, a może i Euro-azji.
      • xs550 Re: Jak to pójdzie w świat to 11.06.06, 22:10
        cyklista napisała:

> zostaniemy (słusznie) uznani za najbardzie zacofany obyczajowo i intelektulanie
        > kraj Europy, a może i Euro-azji.

Dokladnie. Tak to jest jak sie wpuszcza oszolomow do rzadu...
        • sclavus Re: Jak to pójdzie w świat to 11.06.06, 22:47
          xs550 napisał:

> cyklista napisała:
          >
          > > zostaniemy (słusznie) uznani za najbardzie zacofany obyczajowo i intelekt
          > ulanie
          > > kraj Europy, a może i Euro-azji.
          >
          > Dokladnie. Tak to jest jak sie wpuszcza oszolomow do rzadu...

Żebyż to tylko oszołomy byli - pół biedy... Ale to i kanalie przecież... :))
      • sclavus Re: Jak to pójdzie w świat to 11.06.06, 22:46
        cyklista napisała:

> zostaniemy (słusznie) uznani za najbardzie zacofany obyczajowo i
        intelektulanie
        > kraj Europy, a może i Euro-azji.

Już NYT zdążył sie wypowiedzieć... początki już są... :))
    • kawka straszne! 11.06.06, 21:49
      Cała ta sytuacja z oburzaniem się na Senyszyn przypomina jako żywo reakcje
      fundamentalistów islamskich na domniemane zniewagi Koranu.
      Ja - katloliczka, hetero, prawicowo-liberlana - też życzyłybam sobie, żeby te
      marsze równości odmieniły oblicze mojej rodzinnej ziemi. Żeby Giertychowe
      bojówki nie wprowadzały swojej nazistowskiej moralności do szkół, mediów, w
      ogóle w życie. Żeby każdy uczciwy człowiek, niezależnie od wyznania, koloru
      skóry i oczu, orentacji seksualnej czy gustu - mógł czuć się w Poslce
      bezpiecznie i pewnie. Żeby nikt nikogo nie bił, nie lżył tylko dlatego, że nie
      jest Polakiem w rozumieniu WSZECH...
      Cała ta wrzawa podniesiona teraz po słowach Senyszyn to głupota i histeria
      ludzi, którzy sami są źli w rozumieniu nauk Chrystusa, którzy nie pamiętają, że
      kamieniem ma rzucać tylko ten, kto sam bez winy, nie mający nic wspólnego z
      miłością bliźniego. JPII nauczał miłości, a coraz bardziej zadziwia mnie, że
      posiał (On czy Szatan, Rydzyk?) w swojej ojczyźnie tyle nienawiści! Rozliczać,
      oskarżać, zabraniać, wykluczać, śledzić... - to są działania naszych rządzących,
      którzy mają Boga na ustach, a nienawiść w sercach.
      • uu1 Re: Zdejmuję kapelusz. 11.06.06, 21:56

• taziuta Dołączam! :-) 11.06.06, 22:03
          uu1 napisała:
          Re: Zdejmuję kapelusz.
          >
          • zima0001 Ja też mogę się przyłączyć i coś dodać? 12.06.06, 00:09
            Chcę by wszędzie kwitły kwiaty, by na łąkach baraszkowały amorki, by ludzie
            byli sobie braćmi.
            Pragnę się pluskać w krystalicznie czystych źródłach, być wiecznie pięknym i
            młodym.
            Pragnę..., o kurna, Senyszyn w TV, czar prysł.
      • sclavus Też dołączyłem.... 11.06.06, 22:30
        kawka napisała:

> Cała ta sytuacja z oburzaniem się na Senyszyn przypomina jako żywo reakcje
        > fundamentalistów islamskich na domniemane zniewagi Koranu.
        > Ja - katloliczka, hetero, prawicowo-liberlana - też życzyłybam sobie, żeby te
        > marsze równości odmieniły oblicze mojej rodzinnej ziemi. Żeby Giertychowe
        > bojówki nie wprowadzały swojej nazistowskiej moralności do szkół, mediów, w
        > ogóle w życie. Żeby każdy uczciwy człowiek, niezależnie od wyznania, koloru
        > skóry i oczu, orentacji seksualnej czy gustu - mógł czuć się w Poslce
        > bezpiecznie i pewnie. Żeby nikt nikogo nie bił, nie lżył tylko dlatego, że nie
        > jest Polakiem w rozumieniu WSZECH...
        > Cała ta wrzawa podniesiona teraz po słowach Senyszyn to głupota i histeria
        > ludzi, którzy sami są źli w rozumieniu nauk Chrystusa, którzy nie pamiętają,
        że
        > kamieniem ma rzucać tylko ten, kto sam bez winy, nie mający nic wspólnego z
        > miłością bliźniego. JPII nauczał miłości, a coraz bardziej zadziwia mnie, że
        > posiał (On czy Szatan, Rydzyk?) w swojej ojczyźnie tyle nienawiści! Rozliczać,
        > oskarżać, zabraniać, wykluczać, śledzić... - to są działania naszych
        rządzących
        > ,
        > którzy mają Boga na ustach, a nienawiść w sercach.

Ot, prostota w wyznaniu wiary....
        Pozdrawiam :)))
      • piss_on_pis Re: straszne! Yes! Yes! Yes! 11.06.06, 22:55
        najcelniesza diagnoza polskiego katolicyzmu na pokaz w kijem w ręku dla
        myślących inaczej.
      • zima0001 Re: straszne! 11.06.06, 23:44
        Proponuję mniej egzaltacji, to nie wiec wyborczy, Parada Równości też już
        przeszła.
        • piss_on_pis zima, wracaj pod stolik na zakrysti, biegusiem 11.06.06, 23:50

• zima0001 Okrzyk wciąż aktualny: Rany, co za ćwok !!! 11.06.06, 23:53
            • piss_on_pis Re: Okrzyk wciąż aktualny: biegusiem do 12.06.06, 00:13
              proboszcza pod cieplutką kołderkę.
              • zima0001 I jeszcze: Rany, co za ćwok (uwaga na plagiaty) 12.06.06, 00:38
                • piss_on_pis Re: I jeszcze: Rany, co za ćwok (uwaga na plagiat 12.06.06, 10:45
                  czyżbyś mocno i rytmicznie uderzal głową w spód stołu? W zasadzie pytanie
                  retoryczne....
        • sclavus Re: straszne! 11.06.06, 23:55
          zima0001 napisał:

> Proponuję mniej egzaltacji, to nie wiec wyborczy, Parada Równości też już
          > przeszła.

... a JP2 juz nie żyje..... :)))
          • zima0001 Re: straszne! 12.06.06, 00:02
            sclavus napisał:
            > ... a JP2 juz nie żyje..... :)))

Za to pamięć, miłość i wdzięczność rodaków jak najbardziej....
            • sclavus Re: straszne! 12.06.06, 10:11
              zima0001 napisał:

> sclavus napisał:
              > > ... a JP2 juz nie żyje..... :)))
              >
              > Za to pamięć, miłość i wdzięczność rodaków jak najbardziej....

Mów za siebie, kochaś... tylko za siebie.... :))
              Inaczej pokazujesz się jak gó..any demagog....
    • princealbert mam w nosie papieży i się z nich naśmiewam. 11.06.06, 21:49
      Czy powinienem zapłacić karę albo gnić w lochu do końca życia?

Czy panowie z LPR potrafią sobie wyobrazić, że są Polacy dla których JPII był po
      prostu dziadkiem z telewizji?

• danieldaniel Re: mam w nosie papieży i się z nich naśmiewam. 11.06.06, 23:40
        O jak sie ciesze, ze nie tylko dla mnie byl zwyklym czlowiekiem. No moze troche
        bardziej medialnym niz wiekszosc ksiezy. Dziadek z telewizji, podoba mi sie :)
    • cyklista Czy JPII stanie się symbolem nietolerancji 11.06.06, 22:00
      i zaściankowości?
      • taziuta Re: Czy JPII stanie się symbolem nietolerancji 11.06.06, 22:09
        LPR usilnie nad tym pracuje...

cyklista napisała:

> i zaściankowości?
    • formozus1 Droga Jana Pawła II naszą drogą do szczęścia 11.06.06, 22:10
      Wszyscy do klasztoru.
      To pierwszy krok do szczęścia.
      Potem będzie odkrywanie tajemnicy wiary, jak u Paetza.
      Następnym krokiem to zanik narodu.
      Pedały zwłaszcza kościelne pod ochronę prawną.

Amen.
      • aserett Re: Droga Jana Pawła II naszą drogą do szczęścia 11.06.06, 22:27
        ciekawa jestem ile tych świetych dewotów słucha się teego autorytetu w sprawie
        antykoncepcji
    • sarmata Dziekujemy Pani Senyszyn 11.06.06, 22:27
      Dziekujemy Pani posel za niezwykle trafna adaptacje slow zlotego cielca polakuf
      do aktualnej sytuacji spolecznej w kraju. Nie rozumiem tylko, dlaczego LPRowska
      dziczyzna wrzeszczy wnieboglosy, ze niegodnie sie parodiuje patrona pedofilow
      i faszystowskich dyktatorow oraz zatwardzialego ideologa katolicyzmu, dla
      ktorego zycie wielu chorych na AIDS w Afryce nie bylo wystarczajaco
      wartosciowe.
      • taziuta Re: Dziekujemy Pani Senyszyn 11.06.06, 22:41
        Faszyści nie uznają czarnoskórego życia za życie...

sarmata napisał:

> Dziekujemy Pani posel za niezwykle trafna adaptacje slow zlotego cielca
        > polakuf do aktualnej sytuacji spolecznej w kraju. Nie rozumiem tylko,
        > dlaczego LPRowska dziczyzna wrzeszczy wnieboglosy, ze niegodnie sie
        > parodiuje patrona pedofilow i faszystowskich dyktatorow oraz zatwardzialego
        > ideologa katolicyzmu, dla ktorego zycie wielu chorych na AIDS w Afryce nie
        > bylo wystarczajaco wartosciowe.
      • danieldaniel Re: Dziekujemy Pani Senyszyn 11.06.06, 23:44
        ostro pojechales ale w gruncie rzeczy sie z Toba zgadzam
    • formozus1 Uciekł do klasztoru jak kwiat młodzieży Polskiej 11.06.06, 22:31
      walczył i oddawał życie za wolną Polskę.
      W tym klasztorze miał teatrzyk.
      Na przedstawienia przychodzili ci co wielką Eurpę wcielali w życie.
      Sielanka i spokojne żeycie.

Amen.
    • ml73 shit 11.06.06, 22:42
      giertych musi łodejsc!!!
    • duk123 .... 11.06.06, 22:56
      O wplywie dziecinstwa na polityke forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?act=ST&f=25&t=423&st=0#entry9871
      forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=423&st=120

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka